От първо лице: Ефектът на доминото

Папа Йоан-Павел Втори посети България през 2002 г.

© Красимир Юскеселиев

Папа Йоан-Павел Втори посети България през 2002 г.Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г., беше и министър-председател в периода 1971 - 1981 г. "Дневник" се обърна към Калин Тодоров с покана да разкаже за събития от близкото минало, на които лично е бил свидетел. Разказите са от първо лице:


Баща ми покани министър-председателя на Полша Пьотър Ярошевич. Той пристигна със съпругата си – полска журналистка, и малкия син Янек. Семейството беше с три деца, като най-големият - Анджей, беше известен в Европа автомобилен състезател. Пьотър се беше сражавал срещу германците заедно със съветника на няколко американски президенти Збигнев Бжежински. Намираше го "опасен противник, който ни познава добре".


Правех компания на Янек. Трябваше също сутрин на плажа в Евксиноград да изчитам на съпругата новините от вестниците, които засягат Полша. Един ден лицето й помръкна. Полша имаше двама кардинали – епископите на Варшава и на Краков Вишински и Войтила. Папата се беше споминал неочаквано. Конклавът беше номинирал между кандидатите за нов и Войтила.
Член на Варшавския договор и СИВ, Полша бе държава с население от 90% католици. Компартията се разбираше с Вишински, но Войтила беше непримирим. Избирането му би означавало катастрофа. И тя стана – черният дим от стаята на кардиналите извести сензацията. За пръв път от седем века папската тиара нямаше да носи италианец, а поляк.


Ярошевич веднага се върна в Полша. Бжежински наистина беше опасен противник.Той и папата поляк, щяха да играят


ключова роля в студената война


а, колкото й дребен да бях на този фон – и в моя живот.


За да се реваншират, Ярошевич ме поканиха да гостувам във Варшава. Годината беше 1972. Полша се вълнуваше с бунтове в Радом, Гданск и Гдиня. Ярошевич живееха в старинна красива къща в покрайнините на Варшава. В началото на века богат поляк я беше подарил на скандалния поет Юлиан Тувим. Тя не им донесе щастие. Съпрузите бяха застреляни по-късно от наемници при загадъчни обстоятелства.


Минаха десет години. Извикаха ме заедно с колеги при Боян Трайков - главен директор на БТА, където работех. Във Ватикана беше направен атентат срещу Йоан-Павел Втори. Полският папа беше ранен от турчина Агджа. За съучастие беше арестуван българинът Сергей Антонов и обвинени още двама.


Започваше огромен международен скандал


Трябваше да отразяваме всичко, свързано с атентата.Това продължи три години. След десетки интервюта, статии, коментари и анализи за мен е ясно, че България няма общо с атентата. Зад Агджа стояха кръгове от Ватикана, за които папата беше опасен. Войтила искаше ревизия на банката на Ватикана – "Института за религиозни дейности". Тя беше оплетена с фалиралата "Банко Амброзиано" на Роберто Калви в пране на пари за мафията и масонската ложа "Пропаганда дуе". Калви го намериха обесен под един мост на Темза.


Журналистката на американското списание "Рийдърс дайджест" Клеър Стърлинг, където работеше и българинът Джон Паница, в няколко статии през 1982 г. натопи София за атентата. Това не беше случайно. Ударът беше в две посоки. Андропов – 15 години председател на КГБ, току-що беше станал генерален секретар на ЦК на КПСС. България беше най-близкият съюзник на Съветския съюз и се налагаше изводът, че е изпълнявала поръчка на КГБ. А в основата на обвиненията за "българската следа" бяха връзките на Държавна сигурност с трафиканти на оръжие и наркотици – помагачи на Агджа, като Юмер Мерсан например. Бжежински беше писал,че "съветският блок" още е силен, за да бъде атакуван фронтално. Към всяка от държавите трябва да се подхожда индивидуално.


От лансирането на "българската следа" България загуби не само престиж. Тя беше смъртоносно ранена и икономически, буквално пометена от пазара на "специалните доставки". Шефът на Главно следствено управление генерал Коцалиев заяви в интервю:


"Делото за атентата сложи
началото на края на социалистическа България"


Минаха още три години. Профсъюзът "Солидарност", създаден от електротехника Валенса, с моралната и финансова помощ на полския папа стана могъща сила. Работех във вестник "Отечествен фронт", който беше в приятелски връзки с "Жиче Варшави". Те поканиха наш журналист на гости. Отново се озовах в Полша. Ситуацията беше тревожна. Министър-председателят Ярузелски беше обявил военно положение, Валенса беше под домашен арест, а по рафтовете на магазините имаше само оцет.


В програмата на посещението влизаше и корабостроителницата в Гданск. С полския ми колега Лешек лекомислено решихме да интервюираме Валенса. Айнщайн казва, че "нещата трябва да се правят толкова просто, колкото е възможно". От бунгалото в Гданск набрахме "справки" и поискахме номера на Валенса. Жената щеше да падне от стола. Тя попита за първото име? "Лех." Мълчание, някакви консултации, и тя продиктува телефона. След минута говорехме с човека легенда. Той каза, че не общува със социалистически журналисти, защото изопачават думите му. "Или нямат достатъчно пари", провокирахме го ние. След три часа седяхме в църквата на корабостроителницата. Разговорът продължи три часа.


Валенса говори, че социализмът е приключил в Полша


че плановата икономика е мъртва, че човешките права тотално се погазват. През цялото време отпред стояха полицейски коли. Те ни ескортираха до бунгалото, а от Варшава наредиха да се връщаме веднага. Срещата с главния редактор беше отменена. Бях качен на първия самолет за София. Багажът беше разровен, а касетката с интервюто я нямаше. Разказах историята на главния редактор и се чудихме какво да направим. Отпечатахме репортаж от Гданск, че работниците не подкрепят "Солидарност". В последните два реда споменах за интервюто с Валенса, без да излагам тезите му. След излизането на броя с главния редактор


бяхме дисциплинарно уволнени


"Асошиейтед прес" пусна информация-мълния за разкол във Варшавския договор, индикация за който е интервю с Валенса в български вестник. Веселка – колега от "Франс прес", съобщи за уволнението. Веднага бяхме възстановени на работа.Тези хаотични и панически действия вече нямаха значение.


Ефектът на доминото се беше задействал. Първата плочка падаше.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1198 Неутрално
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  От първа линия-такива материали са стойностни.

 3. 3 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Мда, и като типичен комунист-връзкар прави елементарни грешки. Черен дим бил известил сензацията за избора на нов папа. Чудесно, само че изборът за нов папа се известява с бял дим, а не с черен. Иначе, го уволнявали и назначавали веднага след това. Уау, още малко и репресиран от режима ще се изкара. За кой ли път се убеждавам, че комунистите са най-наглите българи в съвременната ни история, ако изобщо могат да се нарекат българи разни съветски слуги. Добре поне че си признава как са манипулирали общественото мнение.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 4. 4 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 907 Неутрално

  " Правех компания на Янек. Трябваше също, сутрин на плажа в Евксиноград, да изчитам на съпругата новините от вестниците, които засягат Полша. Един ден лицето й помръкна. Полша имаше двама кардинали – епископите на Варшава и на Краков Вишински и Войтила. Папата се беше споминал неочаквано. Конклавът беше номинирал между кандидатите за нов и Войтила.

  Член на Варшавския договор и СИВ, Полша бе държава с население от 90% католици. Компартията се разбираше с Вишински, но Войтила беше непримирим. Избирането му би означавало катастрофа. И тя стана – черният дим от стаята на кардиналите, извести сензацията. За първи път от седем века папската тиара нямаше да носи италианец, а поляк.

  Ярошевич веднага се върна в Полша. Бжежински наистина беше опасен противник.Той и папата–поляк, щяха да играят

  ключова роля в "студената война"

  а, колкото й дребен да бях на този фон – и в моя живот.

  За да се реваншират, Ярошевич ме поканиха да гостувам във Варшава. Годината беше 1972. "


  Йоан Павел Втори става папа през 1978.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Ако не беше пречупен през призмата на собственото его вероятно от разказа би излязъл интересен материал.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Остава да повярваме че социализмът се е сринал под натиска на неговите противници,а не по волята на неговите апологети и най-първи потребители и ръководители.

 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Е, щом го казва Калин Станков Тодоров, няма начин да не е вярно!
  На комунистите им имам пълно доверие.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Въпреки някой фактологически грешки, текста е интресен имено защото е разказан от първо лице. Подобно представена информация беше невъзможно да стиге до широките народни маси (популярен начин през соца да се говори за народа) и всички живеехме буквално под похлупак, тъй като освен информацията, собственият ни живот, живота на всеки отделен човек също беше цензуриран и нещо повече, самите ние масово се (само)цензурирахме. О времена , о нрави.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#3] от "andreas_hofer":

  Мда... и "провокирали" Валенса, че не иска да им даде интервю, защото нямт пари да му платят. Дори и да е добронамерен (съмнявам се) е тотално сбъркан от соц системата и сам не го усеща.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Комунистическият режим рухна поради икономическата си абсурдност и нравственото си уродство. Точка. Всякакви теории, че "българската следа", папата, Бжежински и козните на международния империализъм са основната причината са тъпи та вдлъбнати. Славата на НРБ се носеше много преди опита за убийство на папата. Клеър Стърлинг ли стреляше с отровни сачми по дисиденти в сърцето на Европа? Клеър Стърлинг ли събираше всякакви сиви вълци, "хизбула" и Карлос Чакала на спявки в София? Клеър Стърлинг ли търгуваше оръжие и наркотици на терористи? Отговорът е: не, това правеха тейко ти и останалите тапири от политбюро, драги ми Калине Тодоров.

 11. 11 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Стигнах до половината текст и се отказах,от комунист журнлист не става.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Весело

  Сериалчета от първо лице. Вчера Касим Дал за доброто и лошото ДПС,днес този за доброто и лошото БКП.
  Сапунени сериалчета.

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Интересно наистина!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#4:"cor.ne.edito"]Ярошевич веднага се върна в Полша. Бжежински наистина беше опасен противник.Той и папата–поляк, щяха да играят...
  ...
  За да се реваншират, Ярошевич ме поканиха да гостувам във Варшава. Годината беше 1972. "

  Йоан Павел Втори става папа през 1978. [/quote]

  Интересно несъвпадение на дати

  П.С. Ама няма да напиша "Ауу, ами сега?!?" за да не ме пръждосат от темата всички комунисти, дисиденти, журналисти, католици, туристи пътували някога до Полша, такива по черноморието заглеждали се някога в полякиня, или читатели на "Кво Вадис"! НЯМА!!!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#12:"vjacho"]Сериалчета от първо лице. Вчера Касим Дал за доброто и лошото ДПС,днес този за доброто и лошото БКП.
  Сапунени сериалчета. [/quote]
  Къде точно беше това за "лошото БКП", моля? А, че ги уволнили, ама после ги "реабилитирали"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Съпрузите бяха застреляни по-късно от наемници при загадъчни обстоятелства.
  .........
  Пиотр Ярошевич и и съпругата му са екзекутирани през 1992 г.
  2005 г се установява кражба на документи от папката, в която се е съхранявал материал на следствените служби за убийството му. Вътрешна работа, на службите.
  2007 г се приема тезата, че бившият премиер е държал в къщта си архив с компромаи за хора, които ще играят важна роля в политиката на Полша соед 1989 г.
  Сценарият с Луканов, само че малко по-рано итзеглен.
  Бил е полит. комисар през 2 СВ, в перода 1943 - 45 израства от редник до полковник, силно съветски човек.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Винаги разказите от първо лице са интересни,особено ако са добросъвестни и откровени,а не позиционирани.

 18. 18 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 547 Весело

  Само,че този е толкова добросъвестен,че дори не знае кога Войтила е избран за папа,и с какъв дим се оповестява това!Автора поне да беше прочел малко история,преди да се прави на по-католик от папата!Някой си измисля типично по комунистически.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 19. 19 Профил на negramotnik._
  negramotnik._
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар номер 10. До този момент няма нито едно доказателство,че по Георги Марков в Лондон и по Владо Костов в Мюнхен е стреляно д отровни съчми с рицин.В музея на Скотланд ярд в Лондон такава съчма липсва.

 20. 20 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Любопитно

  [quote#13:"boby1945"]Интересно наистина!!! [/quote]

  Забелязвам тревожна тенденция - за 2-ри път в живота ми ти цъкам +

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  До днес пазя една снимка на Ярузелски във военна униформа и Йоан Павел втори който стои пред него с гневно лице.
  Генерала е навел виновно глава и слуша папата.
  Без съмнение събитията в Полша изиграха важно значение за падането на комунизма.Валенса нашата преса наричаше агент на ЦРУ, Солидарност също наричаха тяхна рожба.
  Раб. Дело сипеше огън и жупел.
  Колкото до атентата не очаквам КГБ И ДС да си признаят, те са бели ангели които никога не са направили нищо лошо.
  Само дето покойния вече Том Кланси написа цяла книга за този атентат.

  klimentm
 22. 22 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Честно казано, по-важните факти са, че след обявяването на българското участие в атентата срещу папата, България изпада в международна изолация, низвергната е в целия католически свят (което означава и Западна Европа), което е и една от причините за практическия 3-ти фалит на НРБ в средата на 80-те години, от които тя така и не се съвзема, след като Горбачов обявява перестройката и спирането на подпомагането на СИВ.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Весело

  До коментар [#19] от "negramotnik._":

  Да марсиянците от червената планета го сториха!

  klimentm
 24. 24 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 661 Неутрално

  странно ми е че дневник публикува тези толкова пристрастни и фалшиви "спомени"! особено лансирането на версията на КГБ за покушението над папата! хайде сега пуснете и някой, който казва че ЦРУ е убило Г. Марков
  ама едно се вижда - в семействата не висшия етаж на БКП е имало хора, които са си вярвали на пропагандата. наивници или тъпаци?!
  щото ние, нечервените, вкупом симпатизирахме на солидарност, надявахме да повлече крак! И не вярвахме на червената пропаганда !
  а че методите им не се променят се вижда и как се опитваха да изкарат протестиращите "платени" , агенти на Сорос ( който след подкрепата му за Обама едва ли е симпатичен на "дясно мислещите" )

 25. 25 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#21] от "klimentm":
  Моя милост получи своето "озарение" за тези процеси в Полша, през далечната1977-ма. Тогава, някой ми се изсмяха...
  Едва през 1992-ра им разкрих своя "източник" - сборник от материали на научна конференция с тяхно и...полско участие...
  Спомени за глупотевиците в науката...


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK