ЕС загуби битката за Украйна, но може би се спаси от ново бреме

Да вземе под своето крило Украйна можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.

© Reuters

Да вземе под своето крило Украйна можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.Русия изглежда спечелила решителна победа в постсъветска Европа, убеждавайки Украйна да отхвърли търговската сделка с Европейския съюз и вместо това да задълбочи връзките си с Москва. ЕС обаче също има причина да си отдъхне с облекчение, пише "Ройтерс".


Оставяйки настрана чувството за отхвърленост и осуетени амбиции, реалността е, че да вземе под своето крило Украйна, силно задлъжняла страна с 46 милиона души население, затънала в корупция и с непредвидима политика, можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.


В дългосрочен план все пак остава възможността Украйна да обърне поглед на Запад и да поиска да поднови преговорите за по-дълбоки търговски и политически връзки с ЕС, въпреки че е малко вероятно това да се случи преди украинските избори през 2015 г.
Когато обясняваше решението на Украйна да отхвърли сделката, която трябваше да бъде подписана на среща във Вилнюс следващата седмица, премиерът Микола Азаров го оправда с икономически прагматизъм и все пак опита да съхрани идеята за стратегически връзки с ЕС в бъдеще.


"Решението, което правителството взе, се основава на икономически причини", заяви Азаров пред парламента в петък, ден след изненадващия отказ от споразумението. "То е от тактически характер и не променя стратегическите ни цели", допълни той.


В същото време върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън опита да запази перспективата за сътрудничество с Украйна, ако Киев промени решението си. "Ние вярваме, че бъдещето на Украйна е в силни отношения с ЕС", заяви Аштън, предупреждавайки за ефекта, който отказът на Киев вероятно ще има върху чуждестранните инвестиции в страната.


Рискована награда


След като постави началото на програмата "Източно партньорство" през 2009 г., план за сближаване с шестте бивши съветски републики, ЕС вложи много време, пари и дипломатически усилия в опитите си да ги привлече.


От тези шест държави Украйна, която е богата на минерални ресурси, граничи с четири държави, членки на ЕС, а годишният й БВП надвишава 300 милиарда долара, винаги е била най-голямата награда. Но близостта до Русия, която смята Украйна за културно своя и поддържа тесни връзки със страната, особено с Кримския регион, я правеше рискована награда.


Ако ЕС бе спечелил играта, това можеше да се окаже неудобна победа, поне в краткосрочен план. Освен че Русия заплашваше да спре доставките на газ за Украйна, което щеше да означава, че ЕС трябва да намери решение, украинският дълг е на ниво "боклук", валутата на страната е изкуствено поддържана, а Киев се опитва да договори финансова помощ с МВФ.


Освен това съюзът определи три условия, които Киев трябваше да изпълни преди подписването на споразумението, включително да сложи край на "избирателното правосъдие", символ на което стана присъдата срещу бившия премиер Юлия Тимошенко.


След решението на правителството депутати от опозицията настояха за продължаване на евроинтеграцията, като развяха в пленарната зала флагове на ЕС и Украйна

© Reuters

След решението на правителството депутати от опозицията настояха за продължаване на евроинтеграцията, като развяха в пленарната зала флагове на ЕС и Украйна


Дори ЕС и Украйна да бяха подписали споразумението във Вилнюс следващата седмица, Тимошенко най-вероятно щеше да остане в ареста поне в близко време. След провала на сделката ЕС вече няма нужда да се безпокои за украинската съдебна система, политика и корупция. Украйна вече е проблем на Москва и все още дължи на руската компания "Газпром" 1.3 милиарда долара неплатени сметки.


И все пак европейците имат усещането, че са били надхитрени от Москва и че са били твърде наивни.


Един министър на външните работи от ЕС каза, че съюзът е бил заблуден от политици, които не са имали интерес от европейското бъдеще, а са изправили Русия и Европа една срещу друга и са продали Украйна на този, който предлага най-висока цена.


Оставяйки зад решетките Тимошенко, личен противник на президента Виктор Янукович и потенциален негов съперник през 2015 г., и без никакво задължение за прочистване на политиката по начина, за който ЕС настояваше, преизбирането на Янукович изглежда по-вероятно.


Студенти носят знамената на ЕС и на Украйна по време на протест в подкрепа на евроинтеграцията.

© Reuters

Студенти носят знамената на ЕС и на Украйна по време на протест в подкрепа на евроинтеграцията.


Русия също може да е по-склонна да осигури подкрепа за президента, включително и от страна на рускоговорящите гласоподаватели в Украйна, гарантирайки му още един петгодишен мандат. След 2015 г. той може отново да обърне поглед към Европа и да види какви опции има за подновяване на разговорите, особено ако така ще удовлетвори повечето си избиратели, които казват, че искат Украйна да има по-тесни връзки с ЕС.


"Украйна може да продължи да балансира между Русия и ЕС и двете могат да продължат опитите да привлекат Украйна в своята сфера: Кремъл със заплахи, а ЕС с привлекателност", смята Улрих Спек от Carnegie Europe.


"По пътя на интеграция и към двете има специални условия, които може просто да са неприемливи за Янукович. И двете обаче е малко вероятно да направят компромис с това, което смятат за свои ключови интереси", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK