ЕС загуби битката за Украйна, но може би се спаси от ново бреме

Да вземе под своето крило Украйна можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.

© Reuters

Да вземе под своето крило Украйна можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.Русия изглежда спечелила решителна победа в постсъветска Европа, убеждавайки Украйна да отхвърли търговската сделка с Европейския съюз и вместо това да задълбочи връзките си с Москва. ЕС обаче също има причина да си отдъхне с облекчение, пише "Ройтерс".


Оставяйки настрана чувството за отхвърленост и осуетени амбиции, реалността е, че да вземе под своето крило Украйна, силно задлъжняла страна с 46 милиона души население, затънала в корупция и с непредвидима политика, можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план.


В дългосрочен план все пак остава възможността Украйна да обърне поглед на Запад и да поиска да поднови преговорите за по-дълбоки търговски и политически връзки с ЕС, въпреки че е малко вероятно това да се случи преди украинските избори през 2015 г.
Когато обясняваше решението на Украйна да отхвърли сделката, която трябваше да бъде подписана на среща във Вилнюс следващата седмица, премиерът Микола Азаров го оправда с икономически прагматизъм и все пак опита да съхрани идеята за стратегически връзки с ЕС в бъдеще.


"Решението, което правителството взе, се основава на икономически причини", заяви Азаров пред парламента в петък, ден след изненадващия отказ от споразумението. "То е от тактически характер и не променя стратегическите ни цели", допълни той.


В същото време върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън опита да запази перспективата за сътрудничество с Украйна, ако Киев промени решението си. "Ние вярваме, че бъдещето на Украйна е в силни отношения с ЕС", заяви Аштън, предупреждавайки за ефекта, който отказът на Киев вероятно ще има върху чуждестранните инвестиции в страната.


Рискована награда


След като постави началото на програмата "Източно партньорство" през 2009 г., план за сближаване с шестте бивши съветски републики, ЕС вложи много време, пари и дипломатически усилия в опитите си да ги привлече.


От тези шест държави Украйна, която е богата на минерални ресурси, граничи с четири държави, членки на ЕС, а годишният й БВП надвишава 300 милиарда долара, винаги е била най-голямата награда. Но близостта до Русия, която смята Украйна за културно своя и поддържа тесни връзки със страната, особено с Кримския регион, я правеше рискована награда.


Ако ЕС бе спечелил играта, това можеше да се окаже неудобна победа, поне в краткосрочен план. Освен че Русия заплашваше да спре доставките на газ за Украйна, което щеше да означава, че ЕС трябва да намери решение, украинският дълг е на ниво "боклук", валутата на страната е изкуствено поддържана, а Киев се опитва да договори финансова помощ с МВФ.


Освен това съюзът определи три условия, които Киев трябваше да изпълни преди подписването на споразумението, включително да сложи край на "избирателното правосъдие", символ на което стана присъдата срещу бившия премиер Юлия Тимошенко.


След решението на правителството депутати от опозицията настояха за продължаване на евроинтеграцията, като развяха в пленарната зала флагове на ЕС и Украйна

© Reuters

След решението на правителството депутати от опозицията настояха за продължаване на евроинтеграцията, като развяха в пленарната зала флагове на ЕС и Украйна


Дори ЕС и Украйна да бяха подписали споразумението във Вилнюс следващата седмица, Тимошенко най-вероятно щеше да остане в ареста поне в близко време. След провала на сделката ЕС вече няма нужда да се безпокои за украинската съдебна система, политика и корупция. Украйна вече е проблем на Москва и все още дължи на руската компания "Газпром" 1.3 милиарда долара неплатени сметки.


И все пак европейците имат усещането, че са били надхитрени от Москва и че са били твърде наивни.


Един министър на външните работи от ЕС каза, че съюзът е бил заблуден от политици, които не са имали интерес от европейското бъдеще, а са изправили Русия и Европа една срещу друга и са продали Украйна на този, който предлага най-висока цена.


Оставяйки зад решетките Тимошенко, личен противник на президента Виктор Янукович и потенциален негов съперник през 2015 г., и без никакво задължение за прочистване на политиката по начина, за който ЕС настояваше, преизбирането на Янукович изглежда по-вероятно.


Студенти носят знамената на ЕС и на Украйна по време на протест в подкрепа на евроинтеграцията.

© Reuters

Студенти носят знамената на ЕС и на Украйна по време на протест в подкрепа на евроинтеграцията.


Русия също може да е по-склонна да осигури подкрепа за президента, включително и от страна на рускоговорящите гласоподаватели в Украйна, гарантирайки му още един петгодишен мандат. След 2015 г. той може отново да обърне поглед към Европа и да види какви опции има за подновяване на разговорите, особено ако така ще удовлетвори повечето си избиратели, които казват, че искат Украйна да има по-тесни връзки с ЕС.


"Украйна може да продължи да балансира между Русия и ЕС и двете могат да продължат опитите да привлекат Украйна в своята сфера: Кремъл със заплахи, а ЕС с привлекателност", смята Улрих Спек от Carnegie Europe.


"По пътя на интеграция и към двете има специални условия, които може просто да са неприемливи за Янукович. И двете обаче е малко вероятно да направят компромис с това, което смятат за свои ключови интереси", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Може па и да е за добро.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1437 Весело

  Заглавието май ще се окаже верно...

 3. 3 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ето защо волен иска излизане от ЕС, за да се овековечи нашата "вечна дружба" и неговия личен "южен поток". Затова са и платените викове по борисов по зали, и където свари, защото в европа трябва работа, а някои "другаре" не обичат да работят.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Заглавието е условно, което няма как да бъде вярно или невярно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1247 Весело

  Помните ли какво каза Соломон Паси по повод приемането ни в ЕС?
  "Качихме се в последното купе на последния вагон на последния влак!"
  Много беше прав, и Слава Богу!
  Иначе сега щяхме да сме по-зле и от Украйна.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 507 Весело

  Ха, имало и по-големи идиоти от нас на този свят

 7. 7 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От тези шест държави Украйна, която е богата на минерални ресурси, граничи с четири държави, членки на ЕС, а годишният й БВП надвишава 300 милиарда долара, винаги е била най-голямата награда"-Дневник----------------------------------------------Голяма колония са изпуснали засега европейските колонизатори. Вие нормални българи, с ръка на сърцето, кажете колко по добре стана у нас след 1ви януари 2007г?

 8. 8 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 643 Неутрално

  жалко,не можаха да разкъсат оковите привързали ги с Русия!Пламъкът на вечната дружба още тлее!

 9. 9 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  АКО РУСИЯ НЯМАШЕ БОГТИТЕ ПРИРОЛНИ СУРОВИНИ КАТО ГАЗ,ПЕТРОЛ И ДР ,ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЕДНА ОБИКНОВЕННА СЛАБОРАЗВИТА ДЪРЖАВА,.СЪЩОТО Е И БОГАТИТЕ НА ТЕЗИ СУРОВИНИ ИСЛЯМСКИ СТРАНИ.БЕЗ НЕГО ТЕ ЩЯХА ДА СА БИКНОВЕННИ ДЪРЖАВИ И НИКОИ НЯМАШЕ ДА ИМ БРЪЩА ВНИМАНИЕ,А ТЕ ЩЯХА ДА СИ ЖИВЕЯТ В ПЯСЪЦИТЕ СИ.

 10. 10 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ДЪРЖАВИТЕ БОГАТИ НА ПЕТРОЛ,ГАЗ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НИЩО ЗАБЕЛИЖИТЕЛНО ОСВЕН ГАЗ И ПОТРОЛ И РУСИЯ ОРЪЖИЕ.ДРУГИ СТОКИ НЯМАТ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР,

 11. 11 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  Не са съвсем верни тези думи. Примера е Хърватска. Която вече ни е задминала и то преди да влезе в ЕС. Проблема ни е корупцията която буквално е "прояла" цялата ни държава. С ЕС или без него пак сме зле. Просто сега има някакви рамки които няма как да бъдат прекрачени. Но пребиваването ни е ЕС няма да реши нашите проблеми от само себе си. Трябва сами да си ги решим. А в случая с "пришълците" например отношението на ЕС по-скоро ни пречи отколкото да ни помага. А залитането по фотоволтаици си е една "брюкселска" идея която е добра по-принцип, но в България придоби уродливи размери и вдигна цената на тока. Така, че със или без ЕС трябва сами да си оправим държавата според мен, а не да лежим на някакви идеи че сме по добер от някой, просто защото принадлежим към един или друг съюз. А ЕС иска Украйна и заради полезните и изкопаеми. Украйна е една от най-богатите държави в света по запаси на въглища. Които са и доста качествени. Украйна е и световен износител на пшеница. Така че, няма безплатна "любов" в днешно време, има интереси и геополитика.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#5:"pag"]Помните ли какво каза Соломон Паси по повод приемането ни в ЕС? [/quote]
  Този българофоб вменяваше във всяко интервю ,че като влезем в ЕС отвсякъде ще потече мед и масло ...
  А тя каква стана, от както станахме законна колония на ЕС стотици хилияди фирми фалираха, цените на имотите пропаднаха , болници и училища се закриват а демографски България и предстои да бъде заличена до 15-20 години !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  Всъщност Путин не можа да открадне 20 млрд. евро от ЕС използвайки Украйна като Троянски кон 2. Чрез България Троянски кон 1 на Путин и Руси , бая евро пари измъкнаха от Ес, но ги усетиха и секнаха парите за Орешарски с неясни разтакаващи мотиви в стил ЩЕ, но не на Вас!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Оттук нататък е ясно какво ще стане: всичко живо с трицифрено айкю ще се изнесе от Украйна и ще търси късмета си по-далеч от задушаващата прегръдка на мечката. Кремльовские путята собственото си население не могат да задържат в посткомунистическия рай, та не знам как ще попречат на украинското сиво вещество да се изнесе.

  Янукович, Лукашенко и Путин нека си строят гебейски капитализъм, никой не им пречи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Украйна можеше и да се превърна в проблем за ЕС, но проблем поднесен заедно с обширна равнинна и плодородна територия, огромен източник на суровини и образовани бели роби.

 16. 16 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За основен виновник за провала на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, главата на правителството на Украйна посочи Международния валутен фонд,който поставил изключителни затруднени условия на кредитиране и ЕС,защото Украйна не била получила от европейските си партньори реалистичен отговор на въпроса, какво и как ще получи,за да компенсира загубите от затварянето на пазарите с Русия и на Митническия съюз.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/11/blog-post_5558.html

 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#7:"ниКой"]Голяма колония са изпуснали засега европейските колонизатори.[/quote]
  Затова пък руските колонизатори глътнаха тази колония с изнудване и шантаж.
  Въпросът е колко време може да я задържи, след като украинците искат Европа, а не Русия.

 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#12:"comandante"] от както станахме законна колония на ЕС стотици хилияди фирми фалираха, цените на имотите пропаднаха , болници и училища се закриват а демографски България и предстои да бъде заличена до 15-20 години ![/quote]
  И затова е виновен ЕС?
  Я помисли пак и се опитай да направиш сравнение с другите държави в ЕС- и те ли имат същите проблеми?
  И ако ги нямат , кой тогава е виновен за нашите?

 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Криза с газ няма да има

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#18:"marsena"]Я помисли пак и се опитай да направиш сравнение с другите държави в ЕС- и те ли имат същите проблеми?
  И ако ги нямат , кой тогава е виновен за нашите?[/quote]

  Ами ... като сравнявам тукашната кочина с Чехия, Полша, Естония, Словения, Хърватска - май не е капитализмът виновен, а неразградената комуномафиотска мафия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#15] от "teridan":

  Е не им се отвори парашута на ЕС! А и едва ли ще се отвори, докато ЕС се ръководи от брюкселските зелки като Помпой, Аштън, Барозуу и останалите пишман-политикани, с извинение....

  Те сбъркаха с Грузия, сега скачат на Украйна.....?!?!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#12] от "comandante":

  За Соломон Паси млякото и маслото потече, ако ти не си се уредил не ти е Соломон виновен (този имам предвид, не онзи древния)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]май не е капитализмът виновен, а неразградената комуномафиотска мафия[/quote]

  Тези които ни строяха цоциализма, сега ни правят и капитализЪма.....

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#18] от "marsena":


  [quote#18:"marsena"]И затова е виновен ЕС? [/quote]
  Не виновен определено е Лала Шахин.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи, заради 1,3 млрд долара проститутката Украйна се продаде на Путин, защото брюкселските скъперници се посвениха да платят. В същото време на пропадналата Гърция се изсипват 100 млрд евро, която няма нищо - нито ресурси, нито територия, нито образовано население, което да се поддава на въздействие.
  Заради този провал оставка дължат Аштън, Барозу, Ромпой и цялата пасмина, която е на път да затрие ЕС !

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]стотици хилияди фирми фалираха[/quote]

  Най много фирми фалираха, безработицата скочи рязко, банки банкрутираха.....10 години преди да влезем в ЕС!

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#23:"dobrich"]Тези които ни строяха цоциализма, сега ни правят и капитализЪма...[/quote]

  ... а то същото недоноШЧе излиза:
  http://www.youtube.com/watch?v=Oqi1FpCs06o

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#20:"Norman Granz"]май не е капитализмът виновен, а неразградената комуномафиотска мафия.[/quote]
  Бавноразвиващото се общество отглежда бавноразвиващи се граждани, които трудно се ориентират във връзката между причина и следствие. Те винаги търсят причините извън себе си и за по-лесно чакат някой друг да им я посочи, без да се досещат, че този друг има интерес да ги ориентира в грешна посока.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#28:"marsena"]Те винаги търсят причините извън себе си ...[/quote]

  ... и обикновено стигат до "световния еврейски заговор".

  Живееш във вмирисана панелка в Обеля - Ротшилд ти е виновен.

  Караш трета ръка италианска бричка на 25 години - Сорос ти я е натресъл.

  Пиеш като свиня менте пърцуца по 5 лева - Старейщините от Цион ти я изливат в тумбака.

  Децата ти рисуват мръсни картинки със спрей по стените на сградите - Нетаняху ги подучва.

  И т.н., и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  +++++++++
  Ето "радостта" на украинците от завоя към Москва.
  http://m.censor.net.ua/photo_news/260786/na_evromayidan_vyshli_200_000_tsentr_kieva_ne_vmeschaet_vseh_lyudeyi_fotoreportajvideo

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#24:"boby1945"]Не виновен определено е Лала Шахин..... [/quote]

  Кой е виновен за хиперинфлацията при Жан, заплатите от по 10 долара, масовите фалити и банкрути на държавни предприятия и банки?! ЕС, Горбачов, световния заговор?! И защо това не се случи в такава степен в други държави от нашата черга?

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#31:"dobrich"]Кой е виновен за хиперинфлацията при Жан...[/quote]

  Радан Кънев, разбира се.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#21:"boby1945"]брюкселските зелки като Помпой, Аштън, Барозуу[/quote]
  То времето им изтича вече, засичат им секундите до края на мандата .
  http://poolnews.ir/files/fa/news/1392/2/4/63850_615.jpg

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 34. 34 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":
  Това със стотиците хиляди фалирали фирми, щот сме влезли в ЕС , е доста тъпо изказане. С въвеждането на задължителна регистрация в търговския регистър бяха заличени сумати фирми които които нямаха дейност от години, но собствениците не им се занимаваше по най-ралични причи със закриването им.
  Съвсем нормално да има фалити и създаване на нови фирма. По света едва 10% от новосъздадените фирми доживяват 5 години

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  От всичките тия писания, не става ясно, каква е ролята на обикновенния европеец, при разширяване на съюза. Или по скоро става ясно, че никой го не пита.
  Утре и Индия да присъединят, ще чуем за това по телевизията.
  Начи как едни чиновници, избирани по разни тъмни договорки, решават съдбата на половин милиард души, без да ги попитат?
  Не говоря за Украйна, тя е бела държава, ама за принцпа на вземане на решения.

 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Пак глупости на търкалета. ЕС изтърва един голям пазар. Пропусна възможността, да унищожи остатъците от промишленост и селско стопанство на една сравнително голяма територия. Сега проблемът е, че ще трябва да похарчи още пари за (без)мозъчни тръстове, "спонтанни" протести и подкупи за политици.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  ЕС получи як шут отзад. Украйна се отказа от "европейските ценности". ЕС-лидерите са в паника. И не защото държат на Украйна. Никак даже. Но отзвукът, който ще получи решението в източна Европа е стряскащ. ЕС вече заплаши, че спира кредит от 10 млд. и подкрепи протести. Лошо решение. За Русия 10 млд. са пари за семки. Подкрепата за католическото малцинство окончателно ще отблъсне православното мнозинство и ЕС ще загуби Украйна завинаги. А Биг Брадър ще бъде ужасно сърдит.

 38. 38 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕС ако се беше бръкнал с 200 милиарда евро, украинците сигурно щяха да подпишат.

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#35:"."] едни чиновници, избирани по разни тъмни договорки[/quote]

  Друго си беше едно време, когато избираха само проверени другари, нали? Да.....Предлагаха само по един другар и......го избираха 99,99%. Къде ще ходят, че няма да го изберат...

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#37:"judjuk"]За Русия 10 млд. са пари за семки[/quote]

  хехехехеехе.....Споко бе, ТоваришЧ.....Затова ли десетки хиляди руснаци купуват жилища и живеят у нас целогодишно? Пък в самата Русия е пълно с бедняци ...

 41. 41 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Комунягите държат здраво в задушаваща хватка Украйна! Може да очакваме само негативни новини - бунтове, мизерия, разцепление... почти на същото дередже сме и ние....

 42. 42 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Интересно то е, че там където има пета руска колона, разбирай комунисти с традиции, нещата все не са у ред.

 43. 43 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Заглавието на статията е адекватно на оня стар виц от времето когато Англия беше световен шампион по футбол. Нашите играят с Англия и вкарват гол. След почивката обаче Англия вкарва два гола и така завършва мача. Българският коментатър казва - Ние поведохме, после Англия ни вкара два гола, но поради падналата мъгла това се брои автоматично за наша победа.

 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]Ами ... като сравнявам тукашната кочина с Чехия, Полша, Естония, Словения, Хърватска - май не е капитализмът виновен, а неразградената комуномафиотска мафия. [/quote]

  Според мен класацията в Югоизточна Европа е следната: най-свестни и успешни като народ са в Словения, следва Хърватия, после Сърбия и най-долу България. Колкото по на изток, толкова по кофти е материяла! И затова ЕС няма никаква вина. Същото може да се каже и за централна Европа- чехи, словаци, поляци и най- долу украинци." Не от всяко дърво става свирка", бих добавил - още повече ако е прогнило отвътре.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "ниКой":

  При мен лично стана супер!А най-сладка е мисълта,че си свободен и пътуваш където си поискаш,въпреки и само в Европа,но и това ми стига!Но за съжаление има много българи които не са излизали в в чужбина и не могат да оценят тази свобода!За това е и разделението на народа и носталгията по скапания социализъм

 46. 46 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#43] от "richi":

  Ричи,защо не се прекръстиш на Серьожа? Ще ти отива повече на коментарите,които пишеш

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#31] от "dobrich":

  И какво толкова се случи? Загубиха тези които се опитаха да спекулират на високите лихви на Тодор Вълчев и БНБ за български левове....
  Тези които си бяха на заплата си останаха на заплата, яйцата се продаваха в левове не в долари....
  Който спестяваше във валута спечели....
  Който имаше задължения в левове също.....
  В края на краищата отдавна препоръчвания от Ан Мак Гърк валутен борд оправи нещата... и за 3 месеца всичко отмина....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#44:"magen_enoshi"]най-свестни и успешни като народ са в Словения, следва Хърватия, после Сърбия и най-долу България.[/quote]

  Горе-долу така ги подреждам и аз, само че тази класация не отчита степенните различия между тях. Например словенци и хървати се различават малко помежду си, също българи и сърби, но разликата между словенци и хървати, от една страна, и българи и сърби от друга е толкова голяма, сякаш сме на различни континенти.

  Особено изумителен е контрастът между хървати и сърби - уж един народ, уж един език говорят, а като преминеш от Хърватска в Сърбия, все едно нагазваш от паркет в тресавище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  [quote#7:"ниКой"]Вие нормални българи, с ръка на сърцето, кажете колко по добре стана у нас след 1ви януари 2007г?[/quote]

  Разбира се. Сега се чувствам европеец, пътувам с колата си или със самолета за където си искам, показвам си паспорта или личната карта на зеленото гише с надпис ЕЮ, правя си резервации и си плащам масрафа със златната Виза от ... няма да кажа каква националност банка, отнасят се към мен като към човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Гледам тук,че има един тип "трезво мислещи",дето потриват злорадо ръце,че ЕС бил получил "шут отзад" и че едва ли не ЕС трепери,че европейските ценности са под въпрос и че изтървали възможността да "разбият една голяма икономика" като Украинската...

  Като е толкова хубаво на Изток защо 99,99 % от МЛАДИТЕ РАБОТОСПОСОБНИ БЪЛГАРИ емигрираха на Запад???

  Я да попитам по-добре ли бяхме по времето на Луканов, Беров, Виденов???

  Я да попитам по-добре ли бяхме като, за да си купиш дънки трябваше да се бръкнеш на черно 80 лв. при заплата 120 лв. и да трепериш да не те изпее някой???

 51. 51 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  когато и ние станем БССР пак ще си говорим, процеса е започнал от поне 5 години.. .за съжаление изглежда доста напреднал

 52. 52 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Статията ни уведомява, че гроздето май било кисело.

  Украйна е важна в много отношения и Брюксел отигра доста слабо ситуацията - за съжаление!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  "Оставяйки настрана чувството за отхвърленост и осуетени амбиции, реалността е, че да вземе под своето крило Украйна, силно задлъжняла страна с 46 милиона души население, затънала в корупция и с непредвидима политика, можеше да се окаже скъпо бреме за ЕС поне в краткосрочен план."

  Има логика в това, може пък да е за добро, че нещата в Украйна се стекоха по-този начин....

  "В дългосрочен план все пак остава възможността Украйна да обърне поглед на Запад и да поиска да поднови преговорите за по-дълбоки търговски и политически връзки с ЕС, въпреки че е малко вероятно това да се случи преди украинските избори през 2015 г."

  И това е вярно, накъде ще върви Украйна в бъдеще зависи само от мнозинството украинци.... в украинския парламент проруската партия на Янукович има мнозинство, самия той е президент, така, че няма нищо чудно и изненадващо, че сегашните власти водят проруска политика....! Ако на следващите избори в Украйна спечелят опозиционните в момента проевропейски украински партии, то страната ще направи завой в своята външна политика и отново ще търси сближаване с ЕС.... това е! Всичко зависи от украинските избиратели!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело
 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  [quote#10:"eksar007"]ДРУГИ СТОКИ НЯМАТ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР[/quote]

  И кво ?

 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#11:"komutator"]А ЕС иска Украйна и заради полезните и изкопаеми. Украйна е една от най-богатите държави в света по запаси на въглища.[/quote]Глупости. Ако ЕС търсеше членки богати на природни ресурси никога нямаше да ни приемат нас, а щяха да приемат, примерно, Либия. А и всички ресурси се продават свободно на световния пазар - имаш пари (а ЕС има) - купуваш.

  Украина е интересна защото е голям пазар и е в непосредствена близост до ЕС. Нестабилност в Украина автоматично би означавало проблем за ЕС. Апропо, и нас ни приеха заради факта, че сме в нестабилен регион, който е в непосредствена близост и създава проблеми.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  “Украйна може да продължи да балансира между Русия и ЕС и двете могат да продължат опитите да привлекат Украйна в своята сфера: Кремъл със заплахи, а ЕС с привлекателност”, смята Улрих Спек от Carnegie Europe."

  Видя се как балансира Киев спрямо Путята. Така им “натепаха” канчетата, че свет им се изви. Въпросът е докога някой ще се самозалъгва, че комунягите могат да се превъзпитат?! Скромното ми мнение е, че всички православни страни в ЕС(за приемане на Турция и др. мюсюлмански държави изобщо не ми се иска да си мисля) са бомба със закъснител. Харесва ни или не, ЕС е цивилизационен избор, към който някои се акомодират много трудно...

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#44:"magen_enoshi"] после Сърбия и най-долу България[/quote]

  Двата народа имаха различна съдба.....Не забравяй, че сърбите спечелиха ХХ век, без последното десетилетие!.......

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#47:"boby1945"]И какво толкова се случи?[/quote]

  Кога комуне ще падне на гърба си?............Вий сте върха на сладоледа, нищо че са ви осрани гащите.

 60. 60 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "2.5":

  Ми не можем да свикнем с вкуса на човешки карантии, щото това е западната цивилизация!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#40:"dobrich"]Затова ли десетки хиляди руснаци купуват жилища и живеят у нас целогодишно?[/quote]
  Как е с украинците? И те ли са същата... напаст?
  За един "Украинец" съм чувал,ама дали масово купуват у нас нещо.

 62. 62 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 737 Неутрално

  империята на злото победи в случая, дано не успее и за нас

  BG e мини империя на злото.
 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#57:"2.5"] Харесва ни или не, ЕС е цивилизационен избор, към който някои се акомодират много трудно[/quote]
  А трябва ли да се ..акомодират някои?
  Това може човек да си го направи и индивидуално.Той Хънтингтън и той като тебе мислеше за някои неща.

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#62:"pelagia"]дано не успее и за нас[/quote]
  Няма.Не бойте се деца за утрешния ден.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  [quote#56:"Николай Николов"]Апропо, и нас ни приеха заради факта, че сме в нестабилен регион, който е в непосредствена близост [/quote]
  Нас ни приеха поради ..геополитически съображения, както и Румъния.Ако зависеше само от страни като Германия,единствено Словения и Хърватия щяха да са сега членки на ЕС.

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#61:"тулса"]Как е с украинците?[/quote]

  Може ли човек да ги различи по физиономиите или имената?.......През лятото чуствително се увеличи броя на украинските автотуристи.

 67. 67 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "ниКой":

  а ти кажи, при управление на БСП, Герб и пак БСП, как точно трябва да ни стане добре, с или без ЕС?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#26] от "dobrich":
  А! Я провери пак! Как така не е виновен ББ??

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#32] от "Norman Granz":
  Не е Радан, Бойко трябва да е! Има си ред.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#69:"Чичи (Ice Man's fan)"]Как така не е виновен ББ[/quote]

  Не изричай напразно името Божие....

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Много руско население, което живее от години, което заедно с тази част от украинците, които като твърдото ядро на нашето БСП и КГБ си избират Янукович. Освен това, подобно на ситуацията в нас, много от различните "десни" са подставени и внедрени лица, които да разколебават хората и тяхната ориентация. Процесите са еднотипни с тези у нас, но влиянието на Русия и тяхната пета колкона е по-силно.

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#72:"tsvetko_51"]Процесите са еднотипни с тези у нас[/quote]

  Дори манталитета ни е различен, да не говорим за процесите....

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#34:"Климент Горанов"]Това със стотиците хиляди фалирали фирми, щот сме влезли в ЕС , е доста тъпо изказане. [/quote]
  Ами покажи тогава някаква статистика колко сме цъфнали и вързали от това ,че сме периферна колония на хоризонта на събитията в ЕС.
  Не че съм евроскептик , напротив политически и военно съюза е нещо хубаво само индустриалната и търговска хегемония на 2-3 държави буди сериозни притеснения !

  Украинците за сега са доста добре защото монополите още не са им придобити от финансовите мародери а комуналните услуги и храната са им евтини! С напредването на преговорите по неизгодните либертариански клаузи ще започнат да видят на умряло.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#22:"boby1945"]За Соломон Паси млякото и маслото потече, ако ти не си се уредил [/quote]
  За него си тече от зората на демокрацията и никога не е пресъхвало!
  Аз за какво да се уреждам?
  То не беше рев не бяха сополи...и за какво?
  Имахме 200 хилядна армия въоръжена до зъби а сега не можем да оборудваме повече от няколко стотин пазачи на летища и складове за нуждите на "съюзниците"'
  http://www.vbox7.com/play:4ac0da43

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#75] от "comandante":

  сигурно сам си си писал плюса. И закво ни е 200 хилядна армия, абсолютно разхищение на времето на хора, които могат да правят и нещо умно.

  Сега имаме по-малка армия и ПАК е сред най-големите на човек в Европа. Аз бих я разкарал изцяло, ако имах възможност.

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#74:"comandante"] колко сме цъфнали и вързали от това ,че сме периферна колония на хоризонта на събитията в ЕС. [/quote]

  Ами ти тогава ми обясни, като не бяхме "колония" от 1991 до 2007 г. с какво цъфнахме и вързахме?! СССР и Сив се саморазпуснаха - загубихме им пазарите, Варшавския договор също....

 78. 78 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЕС нищо не е загубвал, защото не е и искал Украйна . Големите европейски държави нямаше лесно да преглътнат депутатите на 46 милионна държава в Европейският парламент . 46 милиона нови бедняци , ами и ние с Румъния си им стигаме.
  Ами трудовият пазар на ЕС , какво би станало с него, той и сега се задъхва.
  А във военно отношение би била третата по сила армия в съюза след Великобритания и Франция и петата евентуално ако стане и член на НАТО . Пропита от корупция пред която нашата е просто като улична далавера.

 79. 79 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante":

  Благодарение на опорните точки и такива като теб, плачещи с крокодилски сълзи.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#74] от "comandante":

  ***умнико, комуналните им услуги са на дотации и затова перманентно трупат държавен дълг..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 82. 82 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Който го интересува на живо : radiosvoboda.org /на украински/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 83. 83 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Разстроено

  [quote#78:"toxicalert"]ЕС нищо не е загубвал, защото не е и искал Украйна .[/quote]
  Украйна би била огромен пазар за европейските стоки, както и източник на суровини. Но...ЕС губи притегателната си сила.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 84. 84 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#37] от "judjuk":

  ... и затова Путин реже бюджета за догодина и се оплаква, че американците не правили достатъчно инвестиции в Русия ..
  Попрочети официоза www.kommersant.ru

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#81:"Captain Shakespeare"]комуналните им услуги са на дотации и затова перманентно трупат държавен дълг.. [/quote]
  Ами значи по вашите разбирания хамериканците трябва да са безграично прости защото газа и бензина са им евтини защото държавата да ги праска с големи данъци и акцизи ?

  Някак е по-доходно за мафиотите най-оборотните стоки да са с много акцизи и данъци за да се генерират корупция и пари за пране  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#18:"marsena"]И затова е виновен ЕС?
  Я помисли пак и се опитай да направиш сравнение с другите държави в ЕС- и те ли имат същите проблеми?[/quote]
  Три думи: Испания, Португалия, Гърция.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 87. 87 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"eksar007"]АКО РУСИЯ НЯМАШЕ БОГТИТЕ ПРИРОЛНИ СУРОВИНИ КАТО ГАЗ,ПЕТРОЛ И ДР...[/quote]
  Ако дядо ти нямаше топки, щеше да ти е баба.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В коректните политически битки няма "губещи", при тях всички печелят, поне оценка за своята политическа самостойност...
  Тази "Битка за Украйна" беше натрапена на Континента...

 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#76:"ungeheuer"]И закво ни е 200 хилядна армия, абсолютно разхищение на времето на хора, които могат да правят и нещо умно. [/quote]
  Окупираните колонии нямат нужда от армия.

  [quote#76:"ungeheuer"]Сега имаме по-малка армия и ПАК е сред най-големите на човек в Европа. Аз бих я разкарал изцяло, ако имах възможност. [/quote]
  Абе направо да прехвърлим охранителната дейност за мисиите на НАТО на форма Ипон !

  Странно защо начетените дръвници лелеещи за соросоидни стипендии никога не сочат като пример за армия войската на Швейцария или пример за демокрация референдумите там !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#76] от "ungeheuer":
  сам си сложих +

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 91 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  БАКУ, 25 ноамври. Баку следвайки Киев започна да поставя условия на Евросъюза в навечерието на предстоящия самит "Източно партньорство" във Вилнюс. Азербайджан не възнамерява да става асоцииран член на Евросъюза, заяви заместникът на главата на администрацията на президента Новруз Мамедов.

  При това той отхвърли твърдението, че отказът на Азербайджан от асоциативно членство е следствие на давление от страна на Русия.

  "Ние вече ги известихме (Евросъюза — заб. ред.), че не можем да приемем предлаганото от ЕС асоциативно съглашение. Ние искаме да се подготви документ, по-адекватно отговарящ на нивото на нашите отношения и сътрудничество с Евросъюза", — каза в интервю за телеканала ANS Мамедов. "Такова съглашение ще отрази нивото на двустранно сътрудничество и ще обеспечи взаимно уважение и равноправие на страните", — подчерта представителят на президентската администрация.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 92. 92 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]
  Може па и да е за добро.[/quote]

  За доброто на Украйна е , не се съмнявай ...ех, де и ние да имахме някои политици с акъл в главата...ама на ...един няма за цяр.

 93. 93 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕС загуби битката за Украйна, но може би се спаси от ново бреме

  Или Украйна се спаси от заробването на Алчните капиталисти!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 94. 94 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#5:"pag"]Иначе сега щяхме да сме по-зле и от Украйна.......[/quote]
  Ами ние сме по -зле от Украйна, но това щеше да се промени ...ако бяха влезли в ЕС...за техен късмет има хора дето мислят при тях, а при нас, като ви чета коментарите, просто се отказвам да търся дълбочината на мозъкоизмиването и пропагандното ви опростяване.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Добре е, че поставят условия на ЕС . Добре е , че засега остават извън ЕС .Добре е за България - повишава тежестта ни и остават повече пари от фондовете .
  Не е добре , че Русия продължава да печели позиции със силова политика . Не е добре , че в България управлява руската политико-мафиотска олигархия . Не е добре , че в противостоенето на ЕС , Русия и Турция нямаме стабилни позиции .

 97. 97 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#18:"marsena"]
  от както станахме законна колония на ЕС стотици хилияди фирми фалираха, цените на имотите пропаднаха , болници и училища се закриват а демографски България и предстои да бъде заличена до 15-20 години !- цитат на коментар #12 от “comandante”
  И затова е виновен ЕС?
  Я помисли пак и се опитай да направиш сравнение с другите държави в ЕС- и те ли имат същите проблеми?
  И ако ги нямат , кой тогава е виновен за нашите?[/quote]
  Сериозно ли ...веднага ще ти кажа, един отбор играе с теб, колкото иска ...ЕС ни има за минетчии, територия за колонизиране и природни ресурси ...я , ми кажи дали Полша или Чехия са и поискали златните и залежи и дали чешката държава е продала електропредприятията и преносната си мрежа на чужда фирма...я ,каква изненада ...не ,а даже наобратно чешката ДЪРЖАВНА компания ЧЕЗ е частен играч и цоца парите от българското електричество, а това става, само по изискване на менторите отвън ...иначе ...санкции, а при разгромената ни икономика / която беше разгромена, съгласно изискванията за влизане в ЕС - трижди проклет да е / и селско стопанство, наложат ли ни икономически санкции ще измрем за нула време от глад, щото не може да се изхраним дори ...ако искаме да се измъкнем трябва да направим точен анализ кой ни е приятел и кой враг,а то се вижда с просто око ...и повече заеми не ни трябват, ето това са разбрали украинските политици ...
  Та да ти кажа ...когато бяхме в СИВ бяхме партньори , знаеше се всеки член на съвета какво произвежда и къде го продава...я, сега да ми кажеш, умнико/це/ , като членове на ЕИО, кои са нашите структуро определящи производства в състава на този съюз и кои пазари са отстъпени за търговия на български стоки в рамките на Съюза.... а, НЕМА ТАКИВА, е как искаш тогава тази държава да върви напред ... аз не очаквам.
  Докато не определим правилните вектори на движение , а именно натам където ще ни дадат възможност да произвеждаме и да пласираме стоките си за да формираме растеж на икономиката, то няма да се оправим и като накрая ето ви една хубава книга ,макар и на руски "Криза как се прави това " има я и на български, но я няма в нета, линъкт е на руски , а българският превод трудно се намира ,но ако някой иска да си я купи ще му дам линк откъде.

  Линк на руски - http://nstarikov.ru/books/202
  Линк за това откъде можете да си я поръчате на български - http://www.book.store.bg/p55083/kriza-kak-se-pravi-nikolaj-starikov.htm

 98. 98 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "comandante":

  и кво, нещо като е швейцарско, значи е умно, така ли? Със сигурност тяхната система е по-добра от нашата, така или иначе обучението им е само 4-5 месеца. Според мен обаче е безсмислица.

 99. 99 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#90] от "comandante":

  Не бой се брат и аз ти сложих плюс ...за тебе само плюс ...

 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#89:"comandante"]Странно защо начетените дръвници лелеещи за сАвеЦки стипендии никога не сочеха като пример за армия войската на Швейцария или пример за демокрация референдумите там, когато бяхме НРБ?[/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK