Кой сложи крак на Светия Дух?

Снимката е илюстративна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е илюстративнаИзборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит ще бъде направен от Светия Дух чрез Светия синод. И когато някой корумпира избирателите на първия тур, той всъщност препречва пътя на Светия Дух, спъва го. Разбираш ли..."


Изслушвам няколко пъти все същото обяснение на свещеника Василий Шаган за резултатите от избора на нов варненски владика на 17 ноември и нищо не разбирам! Как така ще бъде спънат, като е дух. На всичко отгоре Свети Дух! Нещо друго трябва да е станало!


Воден явно от същите съмнения, свещеник Шаган реши да не се уповава само на препънатия дух. Затова в събота доведе пред Синодалната палата в София два автобуса миряни, които поискаха касиране на първия тур от изборите за наследник на покойния владика Кирил.
"Ако изборът на митрополитите Борис и Игнатий не бъдат касиран, членовете на синода ще се окажат в още по-тежко положение от сегашното, каза ми в петък по телефона Василий Шаган. Те трябва да знаят, че вече има хора, които са готови да започнат гладна стачка.


И самозапалвания може да има дори",


додаде припряно той в самия край на разговора.


Малко по-късно след кратко заседание Светият синод отмени избора на Борис и Игнатий. Миряните от Варна се качиха обратно в двата автобуса и се прибраха по домовете. До 15 декември, когато е насрочен "поправителният" избор, пътят на Светия Дух трябва да бъде разчистен.


За да се случи това, има най-малко три условия:


Първо – синодалните старци да обявят мотивите, с които касираха избора на Борис и Игнатий, да кажат защо и двамата се оказаха недостойни, къде съгрешиха?


Второ - да съставят нов списък с кандидати за булото на покойния варненски владика Кирил, от който да отпаднат поне имената на двамата вече компрометирани епископи Борис и Игнатий.


Трето – да бъдат определени нови епархийски избиратели на мястото на тези, върху които според разбунтуваните варненски свещеници и миряни е бил оказан натиск. Защото нали точно те са "препречили пътя на Светия Дух", както обясни отец Шаган.


Засега от Светия синод не са дали никакъв знак, че имат намерение да се захванат нито с първото, нито с второто, нито с третото. За отпадането на епископите Борис и Игнатий от листата с кандидати на извънредното заседание на Светия синод в събота е гласувал единствено Ловчанският митрополит Гавриил.


Обосновавайки гнева си


от направения на 17 ноември избор, църковните хора от Варна казаха, че митрополит Борис "най-вероятно" е бил подкрепен от пловдивския владика Николай, който подготвял пътя си към патриаршеския трон. Казаха още, че зад двамата "може би" стои пловдивския бизнесмен и лидер на социалистите в града Георги Гергов.


Свещениците и миряните от Варна твърдят също, че изборът на Борис и Игнатий е бил предрешен, защото конфигурацията от "един компрометиран и един неизбираем" навявали съмнения за манипулация.


Те обясниха още, че компрометираният е Борис, защото имал четири мерцедеса, дължал 500 хиляди лева, невнесени от Бачковския манастир в касата на Светия синод, а на всичко отгоре се носели слухове, че в Русия има жена и яхта. Освен всичко друго напук на правилата Борис май посетил четири пъти Варненската епархия преди изборите. А какво е правил по време на тези посещения, всеки можел сам да се досети.


Колкото до Игнатий, той също нямал място в следващите избори. Бил без авторитет и трябвало да докаже обвиненията, които в "предизборната кампания" е отправил към конкурента си Борис. В противен случай – да бъде разследван и съден за клевета.


Изобщо – мътна история!


Затова сега Светият синод едва ли има намерение да се занимава с нея. Направи ли го,


току-виж всички слухове се оказали истина.


Членовете на висшия църковен клир не дават никакви сигнали, че имат намерение да кажат онова, което им е известно за начина, по който са били подбрани епархийските избиратели, кой и как ги е "мотивирал", за да направят "опорочения" си избор. Няма да го направят, защото това означава да обърнат с главата надолу процедурата на църковния вот, след който по правило никой никому не дължи нито обяснение, нито отчет.


Свещеници от Варна още помнят избора на покойния Кирил, който оглави епархията им през 1989 г. По време на гласуването тогавашният наместник на Варненската и Великопреславска митрополия митрополит Калиник, вадел една по една бюлетините от изборната урна и след като прочетял името, изписано върху тях, ги прибирал в джоба си. После бюлетините не били прикрепени към изготвения протокол за резултатите от избора.


По тази причина, влязат ли в режим на разследване, членовете на синода биха се изправили на ръба на библейското саморазкритие, че "всички са под грях", защото "няма нито един праведен, няма кой да разбира, няма кой да търси Бога, всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха" (Рим 3:10-12).


Доказателствата за това как епископите Борис и Игнатий са стигнали до избора на 14 ноември могат да върнат на дневен ред и дебата за връзките на владиците с ДС, архонтите и пр. В синода вече изпитаха веднъж на гърба си пораженията от тази верижна реакция и за нищо на света няма да я предизвикат отново. Така мотивите им за касиране на варненските избори най-вероятно ще бъдат пошепнати директно на Светия Дух, но няма да бъдат публично обявени.


Сигналът, подаден с подобно поведение, ще означава само, че клирът, но и самият патриарх Неофит са пожертвали Борис и Игнатий, за да оцелеят. Че колкото и революционно да изглежда решението им от събота, то не е нищо повече от обходна маневра. За успокояване на духовете и избягване на по-сериозни трусове, които биха застрашили целостта на църквата, но което е още по-лошо -


пожизнения комфорт на синодалния клуб.


Десет дни преди Коледа епархийските избиратели от петте енории на Варненската и Великопреславска митрополия ще се съберат, за да поправят грешката, която са допуснали. С други думи – същите хора, за които вече съществуват всички основателни съмнения, че са подбрани, защото лесно поддават на натиск, ще избират пак измежду същите тринадесет митрополита от "оня списък". И понеже всичко, което се случи в изборите за нов варненски владика дотук, бе обяснено само с догадки, предположения и слухове, пак според тях най-вероятните избраници след гласуването на 15 декември ще бъдат секретарят на Светия синод епископ Наум и викарият на Софийската митрополия епископ Йоан.


Главният секретар на Светия синод и Стобийски епископ Наум е на 45 години. Той е сред редовните участници във всички епархийски избори в страната. В надпреварата на 15 декември обаче той би разполагал с няколко сериозни кредита. Роден е във Варна през 1968 г., подстриган е за монах през 1990 г. пак от покойния варненски владика Кирил и пак от него е ръкоположен за йеродякон в катедралния храм "Св. Успение Богородично" в града.


Епископ Йоан е сред най-доверените приближени на патриарх Максим до смъртта му на 6 ноември 2012 г.. Той е роден в Ямбол на 13 февруари 1969 г. със светското име Иво Иванов. Баща му бил военен и въпреки волята му да не става монах Йоан най-напред приел послушание, а през 1998 г. бил подстриган в Кокалянския манастир.


През 1999 г. той специализира в Московската духовна академия, а през пролетта на 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на патриарха.


Сега във Варна се говори, че както Наум, така и Йоан са сред фаворитите на свещениците и миряните, които организираха протеста пред Светия синод миналата събота. Дори и да изберат именно тях, тридесетте гласоподаватели, които ще бъдат отново свикани на 15 декември, няма да имат никакъв шанс за оправдание, ако отново бъдат обвинени, че са се поддали на натиск. Този път от друга посока.


И току-виж пак сложили нещо в краката на Светия Дух.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  Те трябва да знаят, че вече има хора, които са готови да започнат гладна стачка.

  И самозапалвания може да има дори ...
  _________________________________

  Отчето Шаган много се е политизирал, и неговата работа не е чиста, да поведе 2 автобуса с миряни на протестен поход?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Светия Дух - ДС ли е ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Гневно

  В църквата като институция няма капка свян, богобоязливост или смирение. Цари поквареност и всичко е само показно. По-добре човек да си пали свещи у дома...Едно време свещенниците са били аскети. Сега си броят мерцедесите, изкарват си кирливите ризи и се борят за власт. Срам за църквата. Нищо божествено не е останало там..

 4. 4 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дядо Кирил ви гледа отгоре как се карате за кокала

 5. 5 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Светият Дух от много години трудно си намира място в храмовете под властта на БПЦ! Всъщност избирането на Патриарх Неофит е единственият светъл лъч от много години насам - лъч на надеждата, че има някакъв шанс Църквата у нас да се отърси, да се освободи от сянката на ДС, което май няма да е никак лесно.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Религията е опиум за народа!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Според мен Светия граал...

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 915 Неутрално

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква за туй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.

  Христо Ботев

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на Monkey Me
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Станислав":

  Св. Дух редпочита да седи при католиците в храмове и епархии за 31 милиона евро в Лимбург

 10. 10 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Не остана институция в България, която да не е грубо погазена и опорочена! Повсеместна корупция на всякъде с подписи и мирис на ДС дори и в самата църква. Светият Дух избира ама друг път! Поне вересиите да си прибере.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Мракобесие цари в Светия Синод. ДС, алчност и какво ли още не са спънали и завинаги препънали Светия Дух.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Толкова порок и грях няма никъде другаде, колкото има в момента в българската църка. Срам, срам и резил. Тези митрополити заслужават да бъдат отлъчени от църквата. докато такива хора носят кръстове и представяват висшето духовенство, все повече миряни ще се отказват от вярата.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#3] от "Olga":

  Хммм, то да беше само сега... Винаги е било така, в някои моменти по-явно, в други по-скрито... Власт си е това и отчетата се борят неистово да се докопат до нея. Много си наивна, ако си мислиш, че у някого има свян.

 14. 14 Профил на Monkey Me
  *****
  Весело

  На оня епископ, дето заделил 31 милиона евро от парите на грешните вярващи, са му прекратили разследването.
  Светия Дух се е намесил явно.
  Затова пък клюките срещу православието няма да стихнат.
  Нашите не умеят да крадат така безобразно като католиците.

 15. 15 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Че кое във Варна е наред, че и това да бъде? Да не би варненкото кметство, общински съвет или бизнес да са нормални, че да очакваме и хората да са на по-високо ниво?
  А иначе дежурният плювач на християните - Спас Спасов, пак се е изхвърлил с "провокативно заглавие". Явно не му е ясно, че каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи.

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Весело

  До коментар [#9] от "Monkey Me":

  Именно. Ми готино си е там, пипнато да не е прост Светия Дух при фототапети да седи

 17. 17 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#12:"Игобара Иготочи"]докато такива хора носят кръстове и представяват висшето духовенство, все повече миряни ще се отказват от вярата. [/quote]

  На тях не им трябват обикновени миряни, а мутро-мафиоти, които им подаряват мерцедеси, крайслери и ролекси и даряват милиони, за да ги изографисат като ктитори. Гузната съвест на такива "миряни" е добре дошла за "моралните" ни владици.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 18. 18 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#14] от "Monkey Me": Айде стига си мяукала, по добре прочети първо, после пиши.......а ма явно немския на толкова ти стига....

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Ами от ясно по-ясно. Каквато църквата таквиз и миряните и.

  ПП. И за туй положение Сорос и Костов са в дъното му, нали?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Весело

  Г-н Спасе, недейте се произнася по църковни и богословски въпроси в пости, че ме вкарвате в грях - иде ми да се хвана за кобура!

  Една българка
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Весело

  Напоследък от Варна само печал се носи. Ако не ровим кокалите на у Бозе почившия владика Кирил, тогава търсим кой подпали Пламен или защо Светият Синод не дава обяснения "Кой". Покрай днешните тъги забравихме за Алея Първа, на плажа вече отсъства "Южен поток", а ТИМ вече не пращат книги с посвещения. Луциферът е сменил темите.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  ТИМ най накрая няма ли да кажат кой им е фаворит...че да се кротнат всички миряни?

 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#19] от "simval":
  [quote#19:"simval"]Ами от ясно по-ясно. Каквато църквата таквиз и миряните и. [/quote] Не. Обратното. Каквито миряните, такава и Църквата им.
  Както беше казал един личен познат на "Началника" горе, "с такъв мат'рял разполагаме".

  Една българка
 25. 25 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#20] от "Палица (Всичко ще е наред.)":

  И после какво имате намерение да направите, Палица? Да гръмнете катинара на килера с мезетата ли?

 26. 26 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "Спас Спасов": Не, ще си изповядам греховете. Препоръчвам и на вас да опитате да го направите поне веднъж, ако сте кръстен, разбира се. Но изберете някой подкупен тимаджийски варненски поп, когото ненавиждате особено много. Ще ви олекне, ще видите.

  Една българка
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#21:"Lemmy"]Напоследък от Варна само печал се носи. Ако не ровим кокалите на у Бозе почившия владика Кирил, тогава търсим кой подпали Пламен или защо Светият Синод не дава обяснения "Кой". Покрай днешните тъги забравихме за Алея Първа, на плажа вече отсъства "Южен поток", а ТИМ вече не пращат книги с посвещения. Луциферът е сменил темите. [/quote]
  Точно! Колко "хубаво" и удобно е да се забравя.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#25] от "Спас Спасов":

  Доста ниска топка сте г-н Спасов.

 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#20] от "Палица (Всичко ще е наред.)":

  Ама и Вие сте един особен вид вярваща...

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lemmy":

  Доста избирателно подбирате темите, свързани с Варна, върху които да се съсредоточите. Във морската ни столица напоследък се случват и новини с доста положителен характер - нови автобуси пристигат, на пролет чакаме и новите тролеи; след цялостното преасфалтиране на основните булеварди в града скоро очакваме да започне и работата по проекта за обновяване на централната градска част. В "кокалите на починалия владика" се ровят само епископите, преследващи титлата му. Не виждам какво общо имат градски проекти с интригите на двама епископи, а Южен поток никога не е имало идея да минава през плажа. Не ви прави чест, че намесвате и името на Пламен, в стремежа си да бъдете по-оригинален...

 32. 32 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#30] от "issunbōshi":
  Всички сме особени - равни сме пред Бог, но не еднакви!

  Една българка
 33. 33 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Тя тази история си е ясна. Докато беше агент Ковачев-Владислав, свещениците си крадяха и се разпореждаха кой-както си реши, стига да се отчитат и да не пречат на дядото/бабата/.

  Днес очевидно едни свещеници, стоящи на заден план и едни други на преден се опитват да предотвратят избора на един разбойник, който ще им се намеси в игрите. Целта им е да сложат някой слабохарактерен и вероятно с хомосексуални наклонности, за да могат да го... командват лесно, а той да не разбира какво става!

  Св. Дух не избира, а избират хора, които си мислят, че са Негови единствени и законни представители на земята. Като прочетете досиетата на повечето митрополити и се запознаете с тези без досиета... У тези хора наистина може да има дух, но определено не е свят!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 34. 34 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евангелие от Матея
  ГЛАВА 23.

  1. Тогава Иисус заговори на народа и на учениците Си
  2. и рече: на Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите,
  3. затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат:
  4. връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат;
  5. и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища * и правят големи полите на дрехите си;
  6. обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите,
  7. и поздрави по тържищата, и - да им казват човеците: учителю, учителю!
  8. А вие недейте се нарича учители; защото един е вашият Учител - Христос, а всички вие сте братя;
  9. и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата;
  10. и наставници недейте се нарича; защото един е вашият Наставник - Христос.
  11. Но по-големият между вас да ви бъде слуга;
  12. защото, който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат.
  13. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето затваряте царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате, нито влизащите пускате да влязат.
  14. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето изпояждате домовете на вдовиците и лицемерно дълго се молите; затова ще получите по-голямо осъждане.
  15. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето обикаляте море и суша, за да добиете един последовател; и кога сполучите това, правите го син на геената дваж по-достоен от вас.
  ...
  23. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето давате десятък от гьозум, копър и кимион, а сте оставили най-важното в закона: правосъдие, милост и вяра; това трябваше да правите, и онова да не оставяте.
  24. Водачи слепи, които комара прецеждате, а камилата поглъщате!
  25. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето чистите отвън чашата и блюдото, когато вътре те са пълни с грабеж и неправда.
  26. Слепи фарисеино, очисти първом извътре чашата и блюдото, за да станат чисти и отвън.
  27. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето се оприличавате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а вътре са пълни с мъртвешки кости и с всяка нечистота;
  28. тъй и вие отвън се показвате на човеците праведни, а извътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.
  29. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето зидате гробници за пророците, украсявате паметниците на праведните
  30. и казвате: да бяхме в дните на нашите бащи, не щяхме да станем техни съучастници в проливане кръвта на пророците;
  31. с това сами против себе си свидетелствувате, че сте синове на ония, които са избили пророците;
  32. допълнете, прочее, и вие мярата на бащите си!
  33. Змии, рожби ехиднини, как ще избегнете осъждането за в геената?
  34. Затова, ето, Аз пращам при вас пророци, и мъдреци, и книжници; и едни ще убиете и разпнете, а други ще бичувате в синагогите си и ще изгонвате от град в град,
  35. за да падне върху ви всичката кръв праведна, проляна на земята, от кръвта на праведния Авел до кръвта на Захария, син Варахиин, когото убихте между храма и жертвеника.
  36. Истина ви казвам: всичко това ще падне върху тоя род.
  37. Иерусалиме, Иерусалиме, който избиваш пророците и с камъни убиваш пратените при тебе! Колко пъти съм искал да събера чедата ти, както кокошка събира пилците си под крилете, и не рачихте!
  38. Ето, оставя се вам домът ви пуст.
  39. Защото, казвам ви: няма да Ме видите отсега нататък, докле не кажете: благословен Идещият в име Господне!

 35. 35 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#4] от "galia66":

  не е сигурно, че гледа отгоре

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 36. 36 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lemmy":
  Е явно има хора, дето следят темите и работата им е да напомнят. Що за глупост е това... Пияни свещенници, самоубийци с психични разстройства, инфраструктурни неразбории...колко тесногръдо е да се вини конкретно някого за всички проблеми на обществото?!

 37. 37 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "BGman1":
  Това прозвуча много абстрактно, както когато хората говорят за Вселената, или за Любовта...Това е масов проблем. Всички правят някакви изказвания, които са във въздуха - нищо конкретно не означават, но ги има физически.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  По подобни теми трябва да се пише поне с малко страх от Бога! Църквата не е демократична институция, а авторитарна начело с патриарх!

  А над него е само БОГ!

  Няма как в нея да има изборност на високия клир от миряните, тогава няма да е църква, а Народно събрание!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Като и другите неща в държавата - преуспяващите бизнесмени, по далеч не духовни причини, се преплитат с църковните началници и си правят взаимни услуги. По принцип не мога да разбера, защо ако един човек, който дълбоко и искрено вярва в Бога, трябва да използва посредничеството на една доста високо издигната йерархична пирамида, която освен че само може да изкриви информацията или да внесе собствен шум в комуникацията, но трябва и да ги издържаме. И ако за "стадото" има нужда от стоящ близо до нас свещеник (отец Иван и други светли примери не липсват), то всички тези началници, на които им светят очичките, ама не да търсят и следват Свтия дух, а за почести, коли, часовници и какво ли не още, ми се струва доста излишно. Такива "дядовци", като дядо Николайчо, имат нужда от данъчна и счетоводна проверка, а не от преклонение и следване.

 43. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Всичко това, което става, е категорично доказателство, че нито един от висшия клир, нито един (или поне повечето) от епархийските избиратели, не вярват в Бог и Неговия съд. Това е потресаващо.
  Православни български патриоте, дето все сектите и чужденците са ти виновни, къде си? Разбираш ли какво грехопадение се извършва пред очите ти? Всъщност то продължава вече доста десетилетия.

 44. 44 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Г-н Спасов,
  Ще ви бъда благодарен, ако пишете по-внимателно по догматически въпроси!
  "И току-виж пак сложили нещо в краката на Светия Дух." - тази фраза е абсолютно неприемлива за християните. Съветвам ви да не забравяйте, че "Бог поругаван не бива".
  "също вече покойният митрополит Калиник" - това също ви съветвам да преразгледате. Човекът си е съвсем жив.
  Иначе - статията има своите достойнства. И аз бих желал Св. Синод да премахне от листата с достоизбираемите поне епископ Борис, пък защо не и епископ Сионий. За по-мащабни църковни дела не мисля, че е дошло време. Все още тегнат спомените от дългогодишен разкол, че митрополитите ни да могат да си позволят да режат всичко нечисто. За жалост нямаме и достатъчно читави монаси, които да заемат местата на евентуалните осъдени епископи.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Процесът на смяна на поколенията и обновление на висшия клир на БПЦ върви по неравен път с много пречки, но върви.

 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  До коментар [#43] от "Мондиана":


  [quote#43:"Мондиана"]Православни български патриоте, дето все сектите и чужденците са ти виновни, къде си?[/quote]
  Какво трябва да направи патриота, за да влезе църквата в правия път?
  Може би да се подстриже за монах?

 47. 47 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "RED MAFIA":

  и църквата,като държавата ни,но Бог е един и той вижда всичко!

 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#47] от "matera":


  [quote#47:"matera"]и църквата,като държавата ни[/quote]
  Така е!
  Нали църквата е държава в държавата...
  Бе нещо като дъщерна фирма...

 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#37] от "Olga":

  Ако имаше настроение ИРОНИЧНО може би щяхте да разберете смисъла на поста ми...

 50. 50 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мондиана":
  [quote#43:"Мондиана"]Всичко това, което става, е категорично доказателство, че нито един от висшия клир, нито един (или поне повечето) от епархийските избиратели, не вярват в Бог и Неговия съд. Това е потресаващо. [/quote]
  И как стигнахте до този извод? Сигурно като гледахте сърцата на всички изброени? На вас случвало ли ви се е да бъркате в преценката си? Случвало ли ви се е да вършите грехове? Ако е така, замълчете !
  Призовавам всички миряни, които смятат, че има проблеми в Църквата да започнат да идват на служба, да опознаят проблемите в Църквата, да опитат да помогнат за решаването им и ако не успеят, тогава да сипят обвинения.

 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#49:"BGman1"] да разберете смисъла на поста[/quote]
  Ще му дойде "доста",
  ако вярва ти на "поста".
  Гербер си от толкоз време..
  на Бойко си подложил "стреме"

 52. 52 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "членовете на синода биха се изправили на ръба на библейското саморазкритие, че "всички са под грях"" - Да. Точно така е. Жалко, че малко хора разбират, че всички сме в грях, та да намалят претенциите си към висшите духовници. Не призовавам към овчедушие, но призовавам вярващите да бъдат по-внимателни в осъждането на висши духовници. Нека всички погледнем първо себе си! Да видим нашите немощи! Изпълняваме ли всички заповеди на Христос? Изпълняваме ли всичките си задължения към Бог, Църквата, ближните? Сега, по време на поста е времето да се осъзнаем и да се променим към добро!

 53. 53 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няколко дни след като изваждат тялото на трагично загиналия митрополит Кирил Великопраславски, смъртта спохожда и водолазите свършили тази работа. Кончината им е не по – малко трагична и загадъчна отколкото на светия отец, прикривана със същото усърдие от властите.

  Единият от тях почива на 19 юли. 26-годишният военен водолаз претърпява злополука, докато е рейд в морето със свои колеги. Тялото му е намерено в морето край град Бяла, а до момента причините остават неизвестни. Според официалната версия просто се подхлъзнал от катера, докато се подготвял за гмуркане.

  Историята на втория професионален гмуркач е още по – страховита. Сведенията за него са категорични – удавен. Властите обаче не споделят нищо официално, твърденията са въз основа на анонимни сведения от криминалисти

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Любопитно

  "И всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха"


  Из Новия завет

  klimentm
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Любопитно

  До коментар [#44] от "Петър Николов":

  Трябва да се въоръжим с търпение и да чакаме да денят на Страшния съд ли?

  klimentm
 56. 56 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  " Казаха още, че зад двамата "може би" стои пловдивския бизнесмен и лидер на социалистите в града Георги Гергов."
  Ако има нещо вярно в това, че комунягата-свинар стои зад тях, това ще да е ДЪНОТО! Какво значение има, че Николай пловдивски нямал досие.....просто нямам думи!

 57. 57 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Като гледам писанията и с какви миряни е пълна България хич не ми е чудно какви кандидат-владици са излъчени.
  Нали не са ги докарали от Тамбукту?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 58. 58 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":
  [quote#55:"klimentm"]Трябва да се въоръжим с търпение и да чакаме да денят на Страшния съд ли?[/quote]
  Не. Написал съм какво трябва. Нека като начало се покаем и изповядаме! Нека попостим! Ако на 15 декември бъде избран отново епископ Борис да застанем пак пред Синодната палата! Пак да призовем молитвено Бог да помогне на архиереите ни да вземат мъдро решение! Но нека всичко е с мир, с молитва, в духа на Христос! Уверявам ви, че държавата ни ще се промени много бързо, само всички да сме си на мястото.

 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Под богохулното заглавие - куп непочтителни въпроси, учителите Ви по марксизъм ликуват, господине!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#54] от "klimentm":

  На Вас - честит празник, бъдете здрав!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  И на мен ми се струва поне леко богохулна статията. Не е нужно да се минават определени граници. Преди време Капитал често го правеше. Още се чувствам обиден и унизен от статия на тема религия в училище гарнирана със снимка , явно от порно филм- жена облечена като монахиня с камшик в ръка се доближава до девойка . Много ниско ниво. Та и тази статия , освен лико раздразнение не ме впечатли особено. А, можеше да се напише доста по-зряло и да се зададат доста въпроси

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Весело

  До коментар [#20] от "Палица (Всичко ще е наред.)":

  Що? По време на пост бог не е склонен да слуша обсъждане на църковни проблеми, може би? Страхувам се, че за него няма значение кога точно се обсъждат - преди, след, по време на пости, той е над тези неща.

  Или не бог, а Вие не сте склонна? Аз пък съм склонна. И какво да прави сега горкият г-н Спасов? На кого да угоди? На Вас или на мен?


 63. 63 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#62] от "luda_krava":
  [quote#62:"luda_krava"]Що? По време на пост бог не е склонен да слуша обсъждане на църковни проблеми, може би? Страхувам се, че за него няма значение кога точно се обсъждат[/quote] Страхът ви не помага в случая. За Бог едва ли има значение, но за хората има, а постът е време преди всичко на смирение. С богохулните си задявки със Светия Дух и с криминалните догадки в статията си г-н Спасов провокира негодувание и отклонява емоциите в противна на смирението посока.
  [quote#62:"luda_krava"]И какво да прави сега горкият г-н Спасов? На кого да угоди? На Вас или на мен?[/quote] Ако само бе избегнал богохулството, можеше да угоди и на двете ни. Впрочем, май имам твърде високи изисквания - той вероятно не подозира, че богохулства. Както и не прави разлика между "подстриган" и "постриган" - между "подстригване" и "пострижение".

  Една българка
 64. 64 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#62] от "luda_krava":
  [quote#62:"luda_krava"]Що? По време на пост бог не е склонен да слуша обсъждане на църковни проблеми, [/quote]
  Проблеми могат да се обсъждат по всяко време, но е важно да се обсъждат важните проблеми с градивна критика, а не маловажните с неградивна такава.
  [quote#62:"luda_krava"]И какво да прави сега горкият г-н Спасов? На кого да угоди? На Вас или на мен?[/quote]
  Когато пишеш по църковни въпроси, е добре да си поне малко запознат с тях. Вие не сте ли съгласна с това?

 65. 65 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#62] от "luda_krava":
  [quote#62:"luda_krava"]По време на пост бог не е склонен да слуша обсъждане на църковни проблеми, може би?[/quote] Ако изобщо ви интересуваше Бог, нямаше да го пишете с малка буква. По въпросите на поста и смирението прочетете и коментарите на Петър Николов по-горе.

  Една българка
 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#60] от "etty1":

  Искрено благодаря!

  klimentm
 67. 67 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 605 Весело

  Политици, свещеници - от един дол са всичките. Само титлите им са различни думи. Корупцията винаги застига боравещите с лъжи.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 68. 68 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#64] от "Петър Николов":

  "Когато пишеш по църковни въпроси, е добре да си поне малко запознат с тях. Вие не сте ли съгласна с това?"

  Да, съгласна. Не бива да погребва хората преждевременно, не е приятно за всички и издава непрофесионализъм.


  "Проблеми могат да се обсъждат по всяко време, но е важно да се обсъждат важните проблеми с градивна критика, а не маловажните с неградивна такава. "

  Не съгласна.
  Кои са "важни" и "маловажни" проблеми, "градивна критика" са Ваши лични преценки, не е задължително те да съвпадат с преценката на автора. Той може да е на точно обратното мнение и има правото да го каже, точно както Вие имате правото да не се съгласите с него и да изразите своето мнение публично.

 69. 69 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#25] от "Спас Спасов":

  Спасе, нещо против светия дух ли имаш? Внимавай да не изпаднеш в Богохулство. Нали знаеш , че всяка хула срещу Човешкия син ще се прости, но срещу Светия дух няма да бъде простена?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 70. 70 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#46:"Доби Велков - комиксар"]Какво трябва да направи патриота, за да влезе църквата в правия път?[/quote]

  Като начало да се стреми да опознае собствената си същност, да търси правилните критерии за оценка на себе си и околните. Може да почне от десетте Божи заповеди. Не е трудно.

 71. 71 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#63] от "Палица (Всичко ще е наред.)":

  Какво е "богохулно" и какво не, е субективно мнение. За мен статията не е богохулна, за Вас - да, за трети (пост#61) е леко богохулна...

  А защо да не провокира г-н Спасов негодувание? Лошо ли е да се негодува срещу нещо, което авторът смята за неправилно и ако да, защо? А защо да не отклонява емоциите в противна на смирението посока? И това ли е лошо?

 72. 72 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#68] от "luda_krava":
  [quote#68:"luda_krava"] са Ваши лични преценки, не е задължително те да съвпадат с преценката на автора.[/quote]
  Не е задължително да съвпадат с неговата преценка, но хайде да направим едно сравнение. Аз съм богослов (по образование) и църковен певец (10 години стаж). В Църквата живея от бебе. Имам претенцията да виждам много дълбоки проблеми сред миряните. Може ли г-н Спас Спасов да се похвали с нещо подобно? За мен е ясно, че не може, защото допуска елементарни грешки, да не говорим за богохулството!
  Кой от двама ни има повече право да претендира за разбиране проблемите на Църквата? Този, който ги преживява еженеделно или този, който прави няколко обаждания, прочита няколко материала и компилира, вмъквайки повърхностни забележки?
  А сега за по-важните проблеми - Най-сериозен проблем е това, че миряните не живеем съвършено. Най-страшно е, че сред миряните има хора, които само външно изпълняваме (а дори и това не успяваме) Христовите заповеди. Голям проблем е това, че миряните масово не познават вярата си. Хората масово се извиняват с липса на време или със слабости на пастирите си да не влязат в Църква. Огромен проблем е малкият брой силни енории. Енории, в които всички се познават и дружно борят проблемите. Огромен проблем е разбиването на българското семейство. Разбиване, в което участваме всички! ...
  Нямам достатъчно време да продължа тези мисли, но се надявам да чета статии, които задълбочено да разискват тези проблеми, а след това ще приема лесно и градивна критика към висшите ни духовници. В тази статия не прочетох решения, а само констатации и обвинения.

 73. 73 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#50:"Петър Николов"]И как стигнахте до този извод? Сигурно като гледахте сърцата на всички изброени?[/quote]
  Странен въпрос. То е очевидно. Когато някой извършва престъпление, обикновено се надява, че няма да го хванат. Ако някой вярва в Бог, той знае, че извърши ли престъпление, Бог го е видял.
  Вие как мислите, дали висши свещеници, които се бият за власт и имоти, вярват, че Господ харесва делата им? Освен, ако не вярват, че Го има.

 74. 74 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  др. Спасов,
  Позоваването на някакав си свещеник, не оправдава БОГОХУЛСТВОТО, което нагло демонстрирате

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 75. 75 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#71] от "luda_krava":
  [quote#71:"luda_krava"]Какво е "богохулно" и какво не, е субективно мнение.[/quote]
  Това е само вашето мнение. Бог казва друго. За вярващите е ясно, що е богохулство. Хора с претенции да пишат по тези теми, е редно да бъдат толерантни поне с вярващите си читатели и да проявят повече внимание.
  В тази връзка да ви попитам, мислите ли, че избиването на милиони хора по особено мъчителен начин, е добро? Редно ли е да кажем за това, че също е въпрос на "субективно мнение" ?

 76. 76 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Посредствеността е отличителна страна на нашата журналистика и Спасов си е типичен пример за това. Пише за нещо, което изобщо не разбира. Дори го е домързяло да отвори устава на БПЦ, за да види какви са процедурите, а си пише каквото му дойде на акъла. Първо, епархийските избиратели не се избират и назначават от Синода, а се избират на избори в дадената епархия. Апропо, избори имаше миналата година. Второ, недоволството на свещеници и миряни е достатъчен повод за касиране на избори - отправените обвинения са сериозни. А и християнската етика повелява да не ходиш там, където не си желан. Дори само заради избягването на скандала и провокирането на горещи страсти. Трето, няма как да се отстранят епископите Борис и Игнатий, защото не са направили някакво сериозно нарушение, особено еп. Игнатий. Той се е оказал замесен в някаква игра не по негово желание. А по отношение на еп. Борис трябва да има доказано сериозно нарушение или той сам да се откаже от участие в изборите. Имотното му състояние и парадирането с лукс не са достатъчно основание за изваждане от списъка. А останалите твърдения не са доказани. Особено за това, че имал жена и деца в Русия!!! (Апропо, за сведение на незапознатите епископите могат да бъдат разведени или вдовци.) А това че Спасов се държи като езичник и се присмива на православното учение си е негов грях, за който той ще отговаря, но на друго място...

 77. 77 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мондиана":
  А вие спомняте ли си, че поставихте всички под общ знаменател? Аз познавам висши духовници, които вярват и следват съвестта си.

 78. 78 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#72:"Петър Николов"]В тази статия не прочетох решения, а само констатации и обвинения[/quote]
  В тази статия и не би могло да има никакво решение. И вие правите само констатации за миряните и съм убедена, че сте прав, но никой нищо не може да направи. Просто сме такива: почти езичници, повечето непросветени. Не зная какви бихме били, ако ни се беше разминал азиатския комунизъм, но оттук нататък не мисля, че имаме някакви кой знае какви шансове.
  Промяната изисква интелект и просвещение. За това няма нито кой знае каква база сред народа, а за лидерите, включително църковните, не ми се говори...

 79. 79 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мондиана":
  [quote#78:"Мондиана"]И вие правите само констатации за миряните [/quote]
  Малко по-горе съм дал и решения, но за тях не виждам да има статии ежемесечно, докато критични към Църквата и митрополитите статии чета редовно.

 80. 80 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Какъвто му е народа, такива му и политици и клирици..
  Явно, и сто години не стигат....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#75] от "Петър Николов":

  "Бог казва друго. "

  Бог нищо не казвал, различни хора са казвали различни неща и после са му ги приписвали. Нещо като историята на Сократ - ние не знаем какво е казал Сократ, знаем най-общо какви са били неговите идеи, просто Платон му е приписал думи в своите Диалози.

  "В тази връзка да ви попитам, мислите ли, че избиването на милиони хора по особено мъчителен начин, е добро? Редно ли е да кажем за това, че също е въпрос на "субективно мнение" ? "

  Никое убийство не е добро. Но и да, това е субективно също. За хората, защитаващи земята и семействата си при една война, избиването на врага е правилно. Проблемът е, че и агресорите смятат това за правилно, защото тази земя някога е била тяхна или друго важно за тях основание. Ние се гордеем със завоеванията на някои наши царе, макар и да са постигнати в резултат на настъпателни войни, при които са избити много хора. Така че да, субективно е.

  Тезата Ви в коментар #71 също не приемам. Не е нужно да съм хомосексуална, за да имам мнение по проблемите на хомосексуалните и да искам да го изкажа публично.

  Смятате ли, че само професори (т.е. доказани професионалисти) по икономика (право, политика, музика...) имат право да пишат по икономически (правни, политически, музикални...) проблеми? Надявам се, че не. Всеки, повтарям всеки, има право да се изказва по каквато си иска тема, независимо че има доста хора, които го превъзхождат със знания в съответната област, това се отнася включително и за г-н Спасов.

 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#72] от "Петър Николов":

  Извинете, коментар #72 естествено. #71 е моят.

 83. 83 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар76 от Васко.Не звучите никак убедително,с нескритата си защита за провалилите се кандидати.Това не е образа на духовника който искат да видят миряните .

 84. 84 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "защото имал четири мерцедеса, дължал 500 хиляди лева, невнесени от Бачковския манастир в касата на Светия синод, а на всичко отгоре се носели слухове, че в Русия има жена и яхта."
  Горното изречение се отнася до епископ от БСП и доказва, че състоянието на БПЦ е отражение на състоянието на държавата, за съжаление.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 85. 85 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Никой не може да оплюе Църквата толкова качествено като Спас Спасов.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 86. 86 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Николай Диловски
  ДС не може да управлява по-новому, а ние не искаме да ни управляват по-старому! Във всички области!
  Редиците на родените в комунистическото робство оредяват...
  Обетованата земя наближава.
  Мы ничего не видим в целом
  Того, что здесь не видим там
  И даже собственное тело
  Мы ощущаем по частям.

  Безтыжье купли и продажи,
  Реклам и вывесок вране,
  Когда же Господи, когда же
  Приидет царствие Твое?

  Н.В.Стефановский

 87. 87 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#81] от "luda_krava":
  [quote#81:"luda_krava"]Бог нищо не казвал, различни хора са казвали различни неща и после са му ги приписвали. [/quote]
  Казвате вие. Евангелистите казват, че Христос е Бог. Църквата им има доверие, а и добри специалисти в областта на cold case разследванията приемат за правдиви свидетелствата им. Имаме и свидетелствата на хиляди светии, аз имам свидетелството на дядо си. Вие - както прецените. Но вашето твърдение ми се струва доста несериозно. Можете ли да дадете някакви доказателства или просто изказвате мнение?
  [quote#81:"luda_krava"]Нещо като историята на Сократ - [/quote]
  Точно тук ще ви разочаровам. Прочетете за reliable new testament. Ще се изненадате, че историята за Сократ не може никак да се мери по историчност с Евангелията.
  [quote#81:"luda_krava"] Но и да, това е субективно също.[/quote]
  Аз попитах за избиване по особено мъчителен начин. Отговорете за това, моля.
  [quote#81:"luda_krava"]За хората, защитаващи земята и семействата си при една война, избиването на врага е правилно.[/quote]
  съгласен. Но не е правилно избиването на врага да е по мъчителен начин!
  [quote#81:"luda_krava"]Проблемът е, че и агресорите смятат това за правилно, защото тази земя някога е била тяхна или друго важно за тях основание. [/quote]
  Точно тук е проблемът. Само дето вие продължавате да си говорите в полза на моралния релативизъм, т.е. вие казвате, че агресорите и мъчителите също имат гледна точка, а вероятно ще се съгласите да ги и публикуваме. Защо пък да не отидем и по-далеч - нека дори педофилите започнат да се изказват публично (защитавайки педофилията)? Какво да кажем за канибалите? Вие сериозно ли не се замисляте за последствията от вашата "толерантност" към мнения?
  [quote#81:"luda_krava"]Смятате ли, че само професори (т.е. доказани професионалисти) по икономика (право, политика, музика...) имат право да пишат по икономически (правни, политически, музикални...) проблеми?[/quote]
  Не. Нека всеки се изказва. Аз обаче, бидейки православен християнин, се чувствам обиден от нетолерантността на този автор. Смятам, че сериозна медия би следвало да търси сериозни автори и да не публикува подобни на горния материали.

 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#72:"Петър Николов"]Огромен проблем е разбиването на българското семейство. Разбиване, в което участваме всички! ... [/quote]
  Как точно всички участваме в разбиването на българското семейство?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#79:"Петър Николов"]Малко по-горе съм дал и решения, но за тях не виждам да има статии ежемесечно, докато критични към Църквата и митрополитите статии чета редовно.[/quote]
  "Дневник" редовно публикува текстове от читатели. Едва ли точно на вас ще откажат. Сядайте и пишете.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#88] от "7777":
  Трудно ми е да напиша всичко, което мисля, но ето ви няколко щриха.
  1. Хората масово ползваме брака не по предназначение. Не разбираме отговорността си към децата. Влизаме в брака с цялото си его и никога не го изоставяме.
  2. Родителите масово не обръщаме достатъчно внимание на децата си, а когато го правим, го правим така, че децата се разглезват безобразно. Много от родителите поставяме работата пред здравето и възпитанието на децата си.
  3. Център на семейството е станал телевизорът или компютърът (таблет, телефон...). Огромен брой семейства сядат, гледайки към съответното устройство и не се гледат в очите (родители, деца, баби и дядовци).
  4. Родителите масово оставят децата си пред телевизора без надзор. Телевизионната програма включва целодневно насилие, псувни, голи тела, шумни и безумни реклами. Все неща, които се отразяват на психиката на децата.
  Четох един материал на специалист по детска психология, който твърдеше, че деца под 3 годишна възраст не трябва дори да поглеждат към екран, а до 7 годишна възраст се разрешава по 30-60 минути дневно (казвам по памет възрастта и времетраенето, но беше нещо такова).

 91. 91 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#90:"Петър Николов"]Влизаме в брака с цялото си его и никога не го изоставяме. [/quote]
  Ще ни обясните ли това, моля? Аз повече съм мислила върху убеждението у много хора, че бракът е излишен (важното са чувствата и грижите за децата), че всеки може да променя решението си и когато срещне друг, по-подходящ партньор да си замине. Бракът е свещен съюз, икономическа и морална принуда за страдание и понасяне на тегоби (подтискане на егото) заради отговорността, която всеки човек поема, съобразявайки се с поетата към Бог и обществото отговорност и своя личен избор. Не зная права ли съм...

  You were always on my mind
 92. 92 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#91:"Въздушно земноводно"]Бракът е свещен съюз, икономическа и морална принуда за страдание и понасяне на тегоби (подтискане на егото) заради отговорността, [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Останалото е оправдание за собствения егоизъм Макар и земноводно, чувствам в тебе нещо мило..нещо родно

 93. 93 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#89] от "7777":
  [quote#89:"7777"]"Дневник" редовно публикува текстове от читатели. Едва ли точно на вас ще откажат. Сядайте и пишете.[/quote]
  Все още не се чувствам достатъчно подготвен да пиша статии. Смятам, че човек трябва да е много добре подготвен, че да смее да пише нещо, което ще бъде четено от хиляди хора. Една грешка би могла да заблуди хиляди хора. Християнинът трябва да си дава сметка за това.

 94. 94 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално


  До коментар [#90] от "Петър Николов":

  Втората " поета отговорност", моля заместете със "поето задължение"...

  You were always on my mind
 95. 95 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#92] от "Култура ми Бойко":

  О, аз съм твърд привърженик на брака. Най-много уважавам хората, които са успели да устоят на изкушенията Но пък радостта Ви ме учудва

  You were always on my mind
 96. 96 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#91] от "Въздушно земноводно":
  [quote#91:"Въздушно земноводно"]Ще ни обясните ли това, моля?[/quote]
  Трудно ми е да го обясня, защото аз съм в същото състояние. Съзнавам, че искам много повече от своята съпруга, отколкото давам. Съзнавам, че не виждам в нея уникалната личност (която тя е), а я виждам съвсем повърхностно.... Много неща са.
  [quote#91:"Въздушно земноводно"]Аз повече съм мислила върху убеждението у много хора, че бракът е излишен (важното са чувствата и грижите за децата)[/quote]
  Прочетете този материал, написан в отговор на това убеждение
  http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=420
  [quote#91:"Въздушно земноводно"] Не зная права ли съм...[/quote]
  Написали сте го чудесно. Смятам, че сте права.

 97. 97 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#96] от "Петър Николов":

  Благодаря за отговора Ви.

  You were always on my mind
 98. 98 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#96] от "Петър Николов":

  Не съм уверена, имам колебания... И в повечето случаи съм склонна да търся вината в сбърканата обществена "везна"... Ако една жена се съгласи да се подчинява на мъжа си, то трябва ли да остане безучастна (само с грижите за децата и домакинството), ако той се затруднява да дърпа сам "семейната кола". Имам усещането, че мъжете са много по-лесно уязвими. Чувала съм, че мои приятели страдат, че жените им получават по-големи възнаграждения... Това не разбива ли усещането, че си в синхрон със своите брачни оброци?

  You were always on my mind
 99. 99 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#91] от "Въздушно земноводно":

  С толкова очи ни гледаш вече, а Гледаща не се наричаш вече.

  Личните ми наблюдения по темата: това са ценности на обществото, които се възпитават от ранна възраст. Налице е тотална подмяна на ценностната система последните 20-тина години. Самият брак не прави хората по-щастливи, а щастието и свободата са доста натоварени понятия, на днешно време.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 100. 100 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изобщо – мътна история!
  .........
  Тия що не вземат да назначат Пеевски за митрополит.

  nemo malus felix, minime corruptor.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK