Червената роза

"Гражданските патрули" на Боян Расате

© Велко Ангелов, Капитал

"Гражданските патрули" на Боян РасатеПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портал "Култура":


Това се случило през есента на 1964.


Иван се прибирал привечер от училище заедно със съучениците си – тийнейджъри на петнайсет, шестнайсет години. Вървели към трамвайната спирка на тумба, закачали се, смели се, разказвали си весели истории. Приятелят на Иван – Любо бил лудо и нещастно влюбен в едно от момичетата. Минавали през кварталната градинка с лехи от рози. Любо се приближил до Иван и му прошепнал:
- Моля те, бързо откъсни една червена роза и ми я дай. Искам да я поднеса на А., но не искам тя да ме види, че я откъсвам оттук.


Иван поизчакал приятелите му да се придвижат десетина метра напред, нарочно поизостанал от тях, поогледал се, шмугнал се в храстите и откъснал най-червената и най-голямата роза за своя приятел и неговото любимо момиче. Точно в този момент се появили двама човека с червена лентичка на ръкава, на която пишело – ДОТ. Доброволни отряди на трудещите се. Доброволците застанали от двете му страни, подхванали го и тихомълком го повели по една улица. Вкарали го в нещо като барака, нещо като канцелария, нещо като склад в задния двор на една кооперация.


-  Защо откъсна розата! Нарушаваш обществения ред! Ще бъдеш предаден на милицията. За подобни антиобществени прояви ще бъдеш наказан с един месец общественополезен труд. Ще докладваме на директора на гимназията. Ще докладваме на родителите ти. Ще бъдеш изключен от училище. Ще бъдеш съден. Ще бъдеш вкаран в затвора.


И заплахи, заплахи, обвинения. Иван ги наблюдавал, страхувал се, разбира се, че се страхувал сам срещу тези двама грубияни в постройката в задния двор, която не било ясно за какво служела, едва сега му ставало ясно за какво служела. Стъмнило се. Нямало жив човек наоколо.


- Откъснах розата, защото приятелят ми Любо ме помоли. Искаше да я подари на А. Любо е влюбен в А.


С това признание Иван само развеселил двамата доброволци. Започнали присмехулни въпроси, подмятания, намеци, ирония, гавра. Иван само още повече утежнил положението си. Сам срещу тези двамата в едно празно, като че ли откъснато от света помещение. И изведнъж му хрумнало:


- А бащата на Любо е член на ЦК!


- Така ли? И как се казва?


Иван произнесъл името на бащата на Любо.


- Трябваше още от самото начало да ни кажеш. Нямаше да се стигне дотук. Айде да си вървим – по живо, по здраво. И без много-много да разказваш какво се е случило. Ние ще уведомим единствено родителите ти.


Бедите на Иван, обаче, не спрели дотук. Когато се прибрал вкъщи, родителите му вече били уведомени, че в джобовете му са били намерени наркотици. Той започнал да им разказва историята с розата. Те му отвърнали да не ги лъже. Той се заклел, че не ги лъже. Те му казали, че хора от ДОТ са им се обадили, че са ги информирали за наркотиците, че те не могат да лъжат. Той настоявал, че именно те лъжат, а той казва истината. Скандалът и разривът между тях се разраствал с всяка измината минута. Имало само едни начин Иван да докаже правотата си – да се обадят на Любо. Любо да потвърди историята с розата. Иван, баща му и майка му отишли до дома на Любо. Позвънили. Поканили ги вътре. Започнали да обясняват, да питат. Любо стоял безмълвен, вцепенен, потънал вдън земята от срам. Накрая казал – да, така беше, аз го накарах да откъсне розата. И се разплакал, и избягал, и се скрил.


Не ми се иска да мисля и да изричам как са се прибирали Иван, майка му и баща му по обратния път. Сигурно в пълно мълчание. Не ми се иска да мисля как тримата са седнали да вечерят – сигурно пак в пълно мълчание, без да се гледат в очите, с поглед, забит в масата, с храна, която им е присядала. Не ми се иска ди мисля за унижението, срама, разкъсаното доверие помежду им, което едва ли някога ще е било възстановено напълно.  Не ми се иска да мисля каква нощ е прекарал Любо – неговата най-дълбока тайна за любовта му към А. подритвана, обсъждана, иронизирана, окаляна.


Не искам и да предполагам какво би се случило с Иван в онази пуста барака, ако бащата на Любо не е бил член на ЦК. Историята е достатъчно грозна, от нея се разнася в изобилие онази зловеща смрад и сковаващ ужас от годините на комунизма, когато всеки дори малко овластен човек е можел да направи безнаказано с тебе каквото му хрумне или каквото му наредят органите.


Но тъй като в България неокомунизмът е на път да се възроди, разказах тази история. Патрулите по "Пиротска" не са по малко опасни от Доброволните Отряди на Трудещите се. Обграденият и напълнен с жандармерия център на София не е по-малко зловещ от загражденията по време на деветосептемврийските манифестации. Посещенията на цивилни полицаи по домовете с цел сплашване, не са по малко плашещи. Демагогията на уродливата коалиция не е по-малко цинична и арогантна от лозунгите на членовете на Политбюро на ЦК на БКП. И това е така, защото това са същите хора, синовете и внуците на онези от 1964. Разликата е, че са сложили червената роза в логото си. Но цъфнала там, тя не е символ на любовта, а на демагогията и разделението.


Това, обаче, което ние можем да направим, е да посочваме уродливостта, безчовечността, цинизма и демагогията. Онова зловещо време може да се възроди, само ако ние сме апатични и безучастни.


А когато ние не се примиряваме пред уродствата, когато ги посочваме, когато се разграничаваме от тях, ние ги изолираме. Ние ги отдалечаваме от нас. Поставяме ги под карантина. Опазваме се от тяхната зараза.


Засега това е единственият жест на нашата свобода.


Единствен, но, струва ми се, с определящо значение за бъдещето ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Все пак си мисля, че историята с Иван е поизмислена! Ако баща му е бил член на ЦК, нищо такова не би му се случило. Разбира се на всеки друг простосмъртен-да, без съмнение! Доброволните отряди бяха от момци- работници и в такава степен слагачи на силните, че биха обрали всички рози от градината, за да угодят на Иван. А ако за момент допуснем, че се е случило във вида, в който ни го разказват, то злорадо бихме коментирали, че това, което бащата на Иван е постлал, на това Иван е легнал. Не че човек трябва да носи отговорност за родителите си! Но щом може да се ползва с привилегиите им...

 3. 3 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "moriarti":

  От 11 май насам говорим и говорим, че се готвят да ни скочат на врата. Никой не вярваше тогава. Всеки втори тук бе наточил зъби и крещеше "Боко и Цвъко - при бай Ставри", "Бий, Цацаров", "Мачкай, Орешарски"...
  Гадовете сега са ни в леглото - като акари, уж с много важна роля. Мачкат ни чаршафите, настанили се в кошмарите ни. И всеки се пита "защо", "ама как", "кога ще изчезнете".
  Не, няма да изчезнат, те са ни в душичките!

  You were always on my mind
 4. 4 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много странно е, че сега комунистите (нарекли се социалисти) призовават за единство. Интересно защо.
  Същите тези хора създадоха разединението. То започна не вчера, не от началото на прехода.
  Това разделение започна на 9 септември 1944 г.
  Тогава управляващата върхушка, получила властта с помощта на щиковете на Червената армия, си присвоява правото да контролира живота на останалата част от народа. Те избиват без съд и присъда представителите на българската интелигенция; организират Народния съд е осъждат няколко хиляди невинни българи; изпращат в концентрационни лагери над 200 хил. българи; експроприират земята на българските селяни като създават ТКЗС-та; и. т.н. и т.н.; налагат приемането във висшите учебни заведения да става след получаване на бележка за благонадежност; създават закони за превилегии на децата на управляващите АБПФК (активни борци против фашизма и капитализма); провеждат насилствено преименуване на българските турци..и т.н. и т.н.
  След 10 ноември 1989 г. нито веднъж не са се покаяли за стореното на бъл. народ, нито пък са помолили за прошка;
  с заграбени средства изкупиха цялата собственост на народа и безсрамно се нарекоха "честни частници - капиталисти)
  Ето ги днешните капиталисти.
  И сега реват за обединение на народа и за единство?!

  The best way out is always through Robert Frost
 5. 5 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ето ги тези, които са наказвали младежите за откъсната една червена роза. Порадвайте им се!

  http://www.youtube.com/watch?v=FTt1MyXCfzs&feature=player_embedded

  The best way out is always through Robert Frost
 6. 6 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Определено не им е било тогава лесно на хората, но не можем да отречем, че е имало ред и дисциплина, а сега е пълна анархия и откъснатите рози от градинките са най-малкия проблем, да не говорим, че и тинейджърите не са същите и че днес имат права, тоест крила и е много по вероятно наистина да носят наркотици в джоба си и вместо както преди, когато ученикът има двойка родителите да му се карат, а последните отиват в училище и започват да се карат на госпожата , защо наследникът им се е сдобил с тази двойка, това е пълна анархия според мен.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realistka":

  Всичко тези неща, които сте споделили са известни. Вие повтаряте, повтаряте, повтаряте. Няма лошо, ама хайде малко се напънете да измислите нещо свое. Та думата ми беше, какво точно предлагате?

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#6] от "Ангелина":

  Що не вземете да идете да си живеете на ред, дисциплина, порядък, морална и етична интонационна среда... в Сливенския затвор? Аман от комуноидна демагогия! Развалихте ВСИЧКО, до което се докоснахте, а сега плачкате, че има твърде много развала.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ето точно такива случки показват,колко уродлив е този строй.
  Той променя психиката и руши ценностната система.
  Той научи българите да търсят вратички,защото законите се спазват само от балъци и хора без връзки.И това се приема за нещо нормално.Той учи не да носиш отговорност за постъпките си,а да търсиш кой да те спаси от наказание.
  В Америка и звездите и милионерите са еднакво наказуеми,еднакви пред закона,но тук не са. 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Типична история за мракобесническия режим на комунягите.Към автора на статията:През комунистическия режим нямаше тийнейнджъри,младите хора бяха групирани по възраст -чавдарчета,пионери и комсомолци,висшето развитие на индивида от стадото беше комунист,пък за по нагоре каквото партията реши според колко си слушкал и донасял.Тогава за любов не може да се говори камо ли за секс(другарите са се размножавали чрез пъпкуване) тогава младите са другарували.Иначе какво да коментирам написаното,с всеки изминат ден се приближаваме към тоталитарната държава-въпросът е дали ще е кафява или червена.

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"fener"]В Америка и звездите и милионерите са еднакво наказуеми,еднакви пред закона,но тук не са. [/quote]

  Хайде бе, ама ти сериозно ли?

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "Въздушно земноводно":

  Така е...

 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ангелина":

  Ангелинке,
  това което живеем сега не е никакъв капитализъм. То е комуно-капитализъм, създаден от същите некадърници, които управляваха и до 10 ноември 1989 г.
  Тези хора за нищо не ги бива и всичко, което създават е "недоносче", както беше казал Тодор Живков за социализма..
  Слава Богу, че сега младите могат да ходят свободно на Запад и да видят с очите си как изглеждат капиталистическите страни. Тях не може да ги излъжите.
  Може да лъжите бабите и дядовците на село.

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на Сбогом!
  Сбогом!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#7:"moriarti"]нещата ще са толкова омазани и развалени, че ще ни трябват години[/quote]
  Оптимист сте. Аз мисля, че и векове няма да ни стигнат. Когато душите ни миришат ни развалена риба, когато очите ни не виждат истината, когато не можем да отсеем зърното от плявата, когато сме загубили надеждата и сме хванали куфарите си, когато изоставяме (продаваме) децата си, за да се наядем, когато нивата за хляба ни е опустошена от африкански скакалци, когато правораздават корумпирани...
  Съмнявам се, но ми се иска да сте прав!

  You were always on my mind
 16. 16 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Липсата на вяра у децата ни води до страшни последици. Виждаме го и в момента.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1315 Разстроено

  ..."Историята е достатъчно грозна, от нея се разнася в изобилие онази зловеща смрад и сковаващ ужас от годините на комунизма, когато всеки дори малко овластен човек е можел да направи безнаказано с тебе каквото му хрумне или каквото му наредят органите."...
  Така беше..Гадната полит-примитивност,която смачкваше с удоволствие всяка понадигнала се глава и "великодушно"ръсеща трохички на преклонените.
  Това няма да го позволим отново - ОСТАВКА, вампири-таласъми
  http://www.youtube.com/watch?v=urueTewkzRk

 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#14:"Realistka"]Слава Богу, че сега младите могат да ходят свободно на Запад и да видят с очите си как изглеждат капиталистическите страни. Т[/quote]

  И как изглеждат? Очевидно никога не сте живели по задълго в такава страна, та всичките ви представи са представите на наивното младо момиче отъждествяващо запада с рая.

 19. 19 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#16:"ПАВЛА - SorryLol"]Липсата на вяра у децата ни води до страшни последици. Виждаме го и в момента.[/quote]

  Един работник при Фолксваген примерно, той каква вяра има?

 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Ха ха ха ... 1964 година ... наркотици ... може би амфетамини...

 21. 21 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#16:"ПАВЛА - SorryLol"]Липсата на вяра у децата ни води до страшни последици. Виждаме го и в момента.[/quote]

  Вярата се ражда от страданието, не от доволното консуматорство. Но как да го разберете това точно вие, слепци с очи.

 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Вижте ся...като си измисляте поне го правете с отчитане хронологията...
  За преди 40-50 години да ползуваш "тийнейджъри" не е много ъъъъъ читаво...
  За да говориш за наркотици сред "тийнейджъри" е направо глупаво...
  Тогава наркотици доколкото са се ползували са ползували "млади хора", пълнолетни и отгоре...и то по света, а какво остава за България...
  Та пробвайте пак с розата ама махнете наркотиците и вкарването в затвора...е спестили сте поне разстрела...

 23. 23 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има една единствена разлика, която е обаче много съществена - сега СЕ ГОВОРИ НА ВИСОК ГЛАС за това, а тогава да гъкнеш само и си отишъл нанякъде. Това е най- неприятното за тях и подмолно, бавно и категорично посягат към гласността, овладяват всички медии поетапно. Само с Интернет не могат да се разправят, но както е тръгнало и това може да стане. Просто си нямаме дори идея с кой си имаме работа. Караме я много с лежерни протести ( но и други няма как да са), а това което настъпва е МРАК.

 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "reakzioner":

  Не бе каубой,бъзикам се!

 25. 25 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#21] от "reakzioner":

  Ти много умен го раздаваш и бързаш с оценките,ама вземи кажи нещо повече,да подплатиш самочувствието и с познания.


 26. 26 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  дори и да е художествена измислица,авторката пак е мека в изказа си .Това,което съм прочела за извращенията със съдбите на хората от мракобесната ДС и нейните"доброволни сътрудници", ми стига да ги ненавиждам тях и всички техни клонинги до девето коляно.Вярващ човек съм и ,както" няма ненаказано добро",така и тях ще ги преследва стореното зло до идните им поколения.

 27. 27 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "nonsens2":

  Гледам че ти цъкат минуси и се чудя защо. И на мен тази история ми се струва поукрасена. Ако на Любо баща му беше в ЦК на БКП то тогава, той нямаше да учи в обикновено училище и щеше да ходи на работа с лимузина. Освен ако е бил някой шушляк попаднал временно във ЦК. После едва ли родителите на Иван биха се осмелили да безпокоят член на ЦК в къщи, освен, ако не са бачкери-дебили. Контактите с комунистите са опасни. То е като да имаш контакт със тигър, може да те гризне когато най-малко очакваш. Справка за реалната ситуация "Задочни репортажи" на Г. Марков.

 28. 28 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 458 Весело

  Не е време за есета,
  трябва да се действа срещу тези прасета...

  Ако сте много талантливи,
  напишете романи и сценарии, стихове и проза,
  получете награди,
  например "Златната роза"....

  А политиката и борбата
  оставете на ........
  /няма на кого/

 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistka":

  Развали ми настроението с този линк. Догади ми се.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Преживявал съм подобно нещо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4988 Любопитно

  До коментар [#22] от "bluescreen":

  Много си запознат. Отрядник ли си бил?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бързо забравихме в какви тъмни и нечовешки времена живяхме.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#31] от "Blood Red Skies":

  Не. Не съм псевдодемократичен кривоцивилизован пишманантикомунистически лъжльо.

 34. 34 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е гати измислената история Май съвсем ни взеха за мезе.Като лъже човек пак трябва да не прекалява, че се губи драматичния ефект и се превръща в комедия.

 35. 35 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1514 Весело

  Боооже, до къде стигнаха тия драскачи!??Лъжат най- БЕЗСРАМНО и окото им не мига. На Иванчо най- много да са му направили на място ЗАБЕЛЕЖКА, че това не е редно. Какви наркотици по онова време, бре?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не зная как Дневник избира да ни предложи подобни измислени истории. А че е измислена, се вижда от това, че ако Любо наистина е син на член на ЦК, той ще бъде в такова училище, където децата на обикновените хора от народа не могат да припарят. А тях не отрядниците, не милиционерите, но дори и тези от УБО не ги закачаха. Знам, защото на 09.09.44 година бях на 13 години.

  Но и да е имало някакъв подобен случай, той е бил единичен. И ако сега решат да го повтарят - няма проблем. Просто ще спазваме правилата и няма да къдаме рози от обществените паркове и градини. и готово.

  За да се разбете същността на комунистическия кретенизъм, ще ви разкажа една друга история, която който иске все още може да провери. 1950 година. Годината на масовизацията на ТКЗС в полските райони. за да убедят хората да влязат в ТКЗС-то местине органи на властта в дадено село привикват вечерта десетина-петнайсет от по-богатите и притежаващи авторитет стопани, наречени от комунистите с руското име "кулаци". И им предлагат доброволно да подадат молба да станат членове на ТКЗС. който подпише, го пускат да върви където си иска.Който откаже го затварят за през цялата нощ в ареста или в това, което се използва като арест, за да си помисли. А сутринта го пускат да отиде на работа. Но вечерта пак го привикват и така нататък, докато накарат всички кулаци да влязат в ТКЗС-то, а след тях, без особена агитация и всички други от селото.

  В село Щръклево, Русенско обаче решават да рационализират нещата. След като кулакът, злостният народен враг, не само вечерта, но и сутринта все още не се е осъзнал и не подаде молба да стане член на ТКЗС, натоварват го с другите като него на една или на няколко каруци, извежат ги на един баир край селото, отдънват една бъчва, напълват я до половината с вода, карат неосъзналия се народен враг да влезе в нея, поставят дъното и търкулват бъчвата по наклон, дълъг 150 - 200 метраи наклон от порядъка на 35 - 40 %. Теренът е грапав, наклона голям, бъчвата е с елиптична или параболична околна повърхност, поради което бъчвата подскача и се върти във всички земни и небесни посоки докато достигне да равното място в дъното на дълбокия дол. Там отдънват бъчвата и питат ошашавения кулак дали вече се е осъзнал и ще подаде ли молба да стане член на ТКЗС. Ако подпише - пускат го да си върви у тях. Ако не, карат го да се търкаля из обраслата с бодили и коприва поляна, да се търкаля в праха на черния полски път или да стои с отворени очи срещу слънцето, след което един конник го подгоннвот нагоре по баира, където го чака една напълнена да половината бъчва с вода и един бъчвар, който да го затвори в нея. След което всичко се повтаря.

  По същото време всички радиоточки в селото са пуснати на максимална мощност и от тях се носят бодри комунистически песни, редувани с подвиквания от рода, че започва голямото метене и че всички боклуци щели да бъдат пометени.Децибелите са толкова големи, че на пет километра от селото хората ге чуват толкова силно, колкото ако от двайсетина метра някой вика колкото може към тях.

  Щръклево не е само. В Ябланица например на народните врагове, които не искат доброволно да станат членове на ТКЗС, им забраняват да купуват каквото и да било от магазините в селото, да говорят с другите хора, децата им да ходят на училище ида играят с другите деца и така нататък. За което (за Ябланица) зная от една статия на Вълко Червенков в официоза "Работническо дело". Само че не мога да си спомня вече по кое време излезе тази статия - във втората половина на 1950 или в първата половина на 1951 година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK