Писмо до Орешарски

Писмо до Орешарски

© Велко Ангелов, КапиталПрепубликуваме текста на Деян Енев от портала "Култура":


Браво, Орешарски!


Ти победи.
Не трепна. Не се разколеба.


Срещу 50 лева коледна добавка на пенсионерите купи бъдещето на внуците им.


Пенсионерите още не знаят това, но ти го знаеш.


Дори като бонус им направи една разходка в София.


Показа на всички колко много полиция имаме – ей така, за всеки случай.


Лесно е да протестираш, когато е лято и когато шествието на протестиращите прилича на разходка, на карнавал в центъра на града.


Твоите съветници сигурно са ти казали – издръж до зимата, до снега. Протестът сам ще заглъхне.


Така и стана. Твоите съветници са умни хора.


Студентите, последната надежда на протеста, сигурно те смутиха малко в началото. Но твоите съветници те увериха, че те са неопитни и бързо ще им намерят цаката.


Така и стана. Твоите съветници и в това се оказаха прави. Те бързо им намериха цаката. Твоите съветници са умни хора. Сигурно ще получат много пъти по 50 лева за Коледа. Но това е справедливо. Те си свършиха работата.


Ти, Орешарски, постигна немислимото. Ти обезсмисли и нашите текстове тук. Поне за мен тези текстове, които пиша тук всяка сряда вече 70 седмици, са последното ми убежище. Тези текстове тук, моите и на моите колеги, къде по-слаби, къде по-силни, бяха една кардиограма на ставащото в България.


Една кардиограма, хвърлена в коша.


Една кардиограма, която никой не взе под внимание.


Калин Янакиев дори се сдоби с медал – на първа страница на вестник "Политика" бе изобразен като едно от лицата на омразата.


Ало, скъпи мои бивши колеги от вестник "Политика", не кривнахте ли малко в хендека? Освен заплатата има и други неща. Нали утре ще се срещнем някъде на улицата. Как ще се гледаме в очите?


С една дума, ти победи, Орешарски!


Браво!


България сега е бледа и замръзнала.


Кардиограмата й е хвърлена в коша.


Ти победи, Орешарски!


Само веднъж съм те виждал на живо. Тъкмо беше напуснал поста си на финансов министър в кабинета на Тройната коалиция. Разхождахте се със жена ти по "Граф Игнатиев". Спомням си, че тогава си помислих следното – гледай ти как спокойно се разхожда между хората. Значи добре си е вършил работата.


Кардиограмата на България вече е права линия.


Попитай жена ти какво означава правата линия при кардиограмата.


Тя нали е кардиолог.


Мисля си, че сигурно й липсват разходките с теб по "Графа".


Но всяка победа си има цена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK