Не съм мълчал за "Белене", не мълча и за "Уестингхаус" (по повод известни злорадства на прогресивните сили)

Площадката на АЕЦ "Белене"

© Анелия Николова

Площадката на АЕЦ "Белене"Коментарът е от блога на Огнян Минчев. "Дневник" го препубликува с негово разрешение:


Докато се пилях два-три дни по мои си работи, прогресивните сили надигнали глас – къде са противниците на АЕЦ "Белене" да оспорят и въвеждането на американската "Уестингхаус" в българския ядрен покер? Защо мълчат, тяхната … – американски лобисти, соросоиди, храненици…? Спокойно, другари! Измекяринът си обяснява света като глобална общност от измекяри в услуга на силните на деня. За слугата светът се състои от слуги и господари. Но светът е малко по-сложен. Хайде да сложим малко точки над "И-тата"…!


Първо. Основен аргумент на експертите – енергетици против АЕЦ "Белене" винаги е била липсата на необходимост от допълнителни ядрени мощности за България в обозримата перспектива от поне едно десетилетие. България потребява между 3 000 – 6 000 мегавата електроенергия взависимост от сезона, а само "Козлодуй" произвежда 2 000 мегавата – и то пределно евтин ток. Освен "Козлодуй" имаме голям потенциал от ТЕЦ, ВЕЦ и – прекалено голям – от ВЕИ (перки и волтаици). Търсенето на ток в Балканския регион спада, а сериозно увеличение на националното потребление не се предвижда – дори и при (дай Боже!) по-бърз икономически растеж: енергоспестяващите технологии вече ще доминират и на българска почва.
Затова най-практичният и най-евтин за България вариант за развитие на ядрената енергетика е успешната рехабилитация на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". Ако тя се осъществи, необходимостта от заместваща ядрена мощност ще се появи (ако въобще се появи) след 2032-2034 г., т.е. – след две десетилетия. Това означава, че потребност от сериозен проект за заместваща двата реактора в Козлодуй мощност ще възникне в средата на 2020-те години, или най-малко след едно десетилетие. Дотогава както ядрените технологии, така и технологиите в енергетиката като цяло ще изминат дълъг път на развитие. Затова към днешна дата ние нямаме нужда нито от руски, нито от американски, нито от какъвто и да е друг нов ядрен проект.


Второ. Отхвърлянето на проекта "Белене" бе мотивирано с неоспорим аргумент за недопустимост на по-нататъшна монополизация на българската енергетика от една единствена страна – от Русия. Няма национална независимост без енергийна независимост. Независимостта – или поне автономността в енергетиката се осигурява по два начина: чрез развитие на национални енергийни ресурси и чрез диверсификация – баланс на чуждите енергийни доставки за националното стопанство.


Къде сме ние? Имаме почти само лигнит, реки и вятър – надяваме се да се сдобием и с газ от шелфа на Черно море. За шистов газ … ох, и дума да не става, самото споменаване разлайва кучетата. Остава ни ресурсът на диверсификацията – балансът на националното енергийно портфолио. Баланс ли? Течните горива са под хегемонията на руската "Лукоил". Газът идва изцяло по единствената тръба на "Газпром". Предстои да "диверсифицираме" с "Южен поток" на … "Газпром"… Ядрената ни енергетика работи с технология и гориво от Русия. Всеки разумен – и незаслепен от корупционни пари управленец би работил денонощно за вкарване на алтернативни източници и партньори в уравнението на националната енергетика. Не и продажните политици и чиновници на няколко последователни български правителства.


Проектът "Белене" бе не просто избор на рукса технология за построяване на една ненужна на България ядрена мощност. "Белене" беше и си остава стратегия за тотално подчинение на българската енергетика – като технологична и институционална инфраструктура на руския корпоративен и великодържавен интерес. Това е типов проект за корупционно раздаване и харчене на пари в полза на руско-българската политико-енергийна олигархия, чрез което се задължават до изнемогване публичните институции на държавата. Без да има забит дори и един гвоздей на площадката "Белене", българската Национална електрическа компания има вече задължения в размери над 1,5 милиарда евро. Фалирането на НЕК е много проста стратегия – фалитът води до приватизация, а купувачът е предизвестен – руските (квази) държавни енергийни корпорации. Така кръгът на едностранната монополна зависимост на българската енергетика, икономика и държава от Москва се затваря напълно.


От тази гледна точка "Уестингхауз" е добре дошъл. Всъщност – всеки друг отговорен партньор е добре дошъл. Стига проектите, които предлага, да са съвместими с потенциала и перспективата на развитие на българската енергетика.


Трето. Ако все пак ни тласкат към сравнение между "Уестингхауз" и "Росатом" – и въпреки, че понастоящем не се нуждаем от ничии нови реактори, ще трябва да кажем и следното. Реакторът АР 1000 е считан за нов технологичен връх на "Уестингхауз" – все пак една добра – утвърдена компания на глобалния енергиен пазар, нали другари? Докато вие и вашият цар не се потрудихте дори да вземете най-доброто от "Росатом" – пробутаха ви за "Белене" (в пакет с тлъстите рушвети) един реактор, правен в началото на смутните 90-те години и нереализиран доскоро никъде, дори и в самата Русия. На вас какво ви пука? Нали децата ви учат и живеят в Западна Европа и в Америка. На нас, останалите тук по-примитивни аборигени можете да пробутвате ръждясало руско желязо и "вечна дружба" – по стар ваш обичай, датиращ от времената на "българската секция на Коминтерна"… И да заставите и децата, и внуците ни да го плащат по цени за върхови технологии. Оттук отиваме и до…


Четвърто. Това правителство, което днес преговаря с "Уестнгхауз" е същото, което зароби България с два милиарда евро за "Белене" – предната тройна коалиция е днешната тройна коалиция, нали така? Това е и основното ми притеснение, свързано с новината за договарянето на реактор АР 1000 за Козлодуй. Не се съмнявам в бизнес практиките на "Уестингхауз". Тази компания прави огромен по мащаб бизнес в глобалния свят и едва ли ще рискува реномето си за да влезе в блатото на посткомунистическите корупционни далавери. "Уестингхауз" едва ли ще пожелае да развива проект без ясни параметри, без официален договор, подобно на мошеническите схеми на руско-българските енергийни спекуланти в проектите "Белене" и "Южен поток".


За сметка на това мотивацията на днешната тройна коалиция да анонсира проект с "Уестингхауз" е тайнствена. Кожата ли си опитват да спасяват, вярвайки наивно, че Вашингтон е в плен на същия дребен тарикатлък, който владее съзнанието на българските мушмороци на власт? Искат да спечелят време и аргументи за да възобновят проекта "Белене", пък "Уестингхауз" някак си да отпадне по пътя към по-добри времена? Това може би е Станишевата интерпретация на народната поговорка "изтъках си платното – ритнах ти кросното"…? Или може би от Вашингтон леко са втвърдили тона по повод на ентусиазираното движение на евразийската тройна коалиция по посока на Евразийския съюз…?  Последното много не ми се вярва. Администрацията на Барак Обама – меко казано – не води особено активна политика на подкрепа към новите съюзници на атлантическата общност в Източна Европа, което силно ентусиазира евразийските мечтания на Кремъл и неговите пети колони в страни като България. Затова,


Пето. Ако проектът за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" на "Уестингхауз" се реализира, той ще бъде важен и дългосрочен балансиращ фактор не само в българското енергийно портфолио, но и за геостратегическия баланс на България на границата между Европа, Москва и нео османска Анкара.


А иначе тези, които ме подозират в проамерикански пристрастия, са напълно прави. Изпитвам силна симпатия към ценностите и системата на американската демокрация. Определено я предпочитам пред "демократичните практики" на Златната Орда, които все още виреят с голяма жизненост по бреговете на Москва река. Имам някои резерви към американската поп-култура – и силна привързаност към класическата руска музика и литература. Но родината ми е България – и нейните интереси са най-важни за мен. Избирам аз – защото съм свободен човек и подкрепям това, което пожелая. Светът не се състои само от роби и господари. Светът дава известни шансове за свобода – който иска, да се възползва от тях.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да сте чули/прочели някота от Минчев (шеф на "Прозрачност без граници - БГ" или в тази медия поне един случай за престъпно присвояване на големи пари от АЕЦ "Козлодуй"? Не сте ли? Защо? Помислете малко!

  Постоянно ви внушават, че голямия грабеж бил в Белене (правете аналог със строяща се банка/завод/офис/дом), а от Козлодуй (действаща банка ...) не се краде и стотинка. Само в България е така! В целия свят нормалните бандюги обират пълни, а не празни трезори. Не ли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Г-н Минчев на кого обяснявате това?Който го е разбрал,разбрал,а този,който се прави,че не го е разбрал значи има защо.Интереси и пари,пари и интереси!

 3. 3 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 575 Неутрално

  За сега нямаме нужда от нова атомна централа но ако имахме едвали щеше да е нуйно да използваме руски боклуци

  писнало ми е от левичари
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Браво Минчев! Трябва да се изчака! Още повече, че имам приятел- физик, който от 7 години работи по европейски проект за реактор, с термоядрен синтез, от когото знам, че работата е даста, доста напреднала и до пет години, ще има проект за такъв реактор! Сегашното бързане е обосновано с тезата- "Дайте да бързаме, че повече няма да видим кокъл"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Браво! Многословно обяснение на елементарни факти:
  # нямаме нужда В МОМЕНТА от строежи на нови реактори
  # ако въоб6те се заиграваме в нови ядрени котли - то в Козлодуй, а не в БеляНе
  # допълнително обвързване в Россия (в момента източник на 100% от вносните енергоносители) е = национално предателство
  # перспективите са в диверсификация на доставките и енергоспе6тява6ти технологии
  Всичко останало се обяснява с генетична обремененост и повреди в "чипа" и преводи по неизвестни сметки в неизвестни банки.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1492 Весело

  "Измекяринът си обяснява света като глобална общност от измекяри в услуга на силните на деня. За слугата светът се състои от слуги и господари."

  Адресатът на високоморалните лични качества е "Ричи", публикувал коментари без никаква връзка в темата за студентите прескочили загражденията в понеделник.
  richi
  09:04 25 ное, 2013
  До коментар [#30] от "tashko1":

  Друг е въпроса. Защо мълчат десните у нас ? Защо мълчи Огнян Минчев ? Защо и други десни и дума не обелват за това ? Защо не протестират срещу този американски блок ? Нали нямаме нужда от нови атомни блокове ? Или ако е американски може)).

 7. 7 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Да на ярената енергетика!

  НО САМО НА МАРС И НА ЛУНАТА!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "matera":
  Напротив, сред морето от популистки, неаргументирани, ненаучни изказвания на набедените ни политици, има нужда точно от такива анализи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ако оставим другото настрана (а не трябва), хайде България да не се превръща в опитното зайче за проект за нов реактор, който евентуално би излязъл след 5 години.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Затова към днешна дата ние нямаме нужда нито от руски, нито от американски, нито от какъвто и да е друг нов ядрен проект."
  Ne samo zasega, i za v badeshte ne ni trjabva !! Neka se pouchat ot Germania ,koiato se opitva da se otarve ot Atomnite Zentrali i investira v solarna i vjatarna energia ! Neka pomisljat i za jadreniat otpadak ! Kade ste go skladirat ? Pak li iskat da ni trovjat godina sled godina!?

 11. 11 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дааа, личи си червената школовка на бившия преподавател по Научен комунизъм Минчев. Нямало нужда от нов реактор, ама ако е американски е добре дошъл…..И въобще цялата статия е тип „Руското е лошо, американското не е”.
  Кой ли е очаквал и нещо друго от Минчев ? Плоско, товариш Минчев.....
  Имал бившият научен комунист пристрастия към американската демокрация ? ! И откога са ? От времето когато преподаваше научен комунизъм или от времето когато получаваше американски пари ? Я да ни каже Минчев през периода 1997-2001 г. Колко пари получи по проекти ? Говоря за този период, защото същият Минчев тогава от сутрин до вечер хвалеше Костов. И въобще по време на демокрацията какви изгоди получи от американците ? Освен разните специализации в САЩ.
  Та работата не е само в любов към ю ес ей демокрацията, но и към ю ес ею парите.

 12. 12 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lady Zeppelin":


  ХАХАХА – Минчев какво разбира от атомна енергетика ???? Преподавател по научен комунизъм набързо преквалифицал се на политолог просто защото след 1989 г. Закриха научния комунизъм.

 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "richi":
  Бихте ли обсъждали доводите на Огнян Минчев по същество.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Много силен текст. Съгласен съм с всяко едно изречение.

  А тук е право в десетката: [quote#0:"статията"]Къде сме ние? Имаме почти само лигнит, реки и вятър – надяваме се да се сдобием и с газ от шелфа на Черно море. За шистов газ … ох, и дума да не става, самото споменаване разлайва кучетата.[/quote]

  Шистовия газ беше единствената възможност да се освободим от руския енергиен монопол за сравнително кратко време. А това щеше да промени икономическата ситуация много бързо.

  Впрочем коалиционното споразумение на Германия също е в посока на освобождаване от външната енергийна зависимост: до 2035 година над 45% от енергетиката да е на възобновяеми източници. (А тук немците стимулират собствената си индустрия, защото Сименс е най-големия производител на генератори за такива източници).

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#9:"mapto"]Ако оставим другото настрана (а не трябва), хайде България да не се превръща в опитното зайче за проект за нов реактор, който евентуално би излязъл след 5 години.[/quote]

  Ако не ти е ясно, да те светна: При реакторите с термоядрен синтез, не може да възникне радиоактивно замърсяване, защото не участват тежки елементи, а водород. Крайният продукт е хелий!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много добро и аргументирано изказване на автора !

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Уважаеми таваришчи, тъй като съм на 3 водки, да ви светна малко, нашата си руска тактика е исторически проста : първо стреляме и тогава викаме "Стой". В случая, първо си плащате " Белене-то", после /евентуално/ сключваме договор. Вие сте хубави хора, та ако номерът ни мине, с получените от вас балхарские друзя денги, ще храним петата си колона, която пък ще носи от девет дерета вода, да ви покаже каква голяма нужда имате вие братушките от нова АЕЦ. С вашите камъни , по вашите глави. Ама сте нямали нужда от ток!? Ади сега...Ама сте произвеждали три пъти повече от необходимото. Ама износът бил труден... Бе таваришчи, за какво сме ви освобождавали толкова пъти? Пък и нали уж гледаме далеч в бъдещето. Представете си откриете пак Кремиковци ? А? Или втора металургична база "Дебелт", май я забравихте ... Така че, да си имаме уважението. Номерът с Уеистинхаус май проработва, така че уря и вперьод към болшой член, т.е. шлем, щото скоро не сме ви освобождавали...

 18. 18 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lady Zeppelin":


  Ако ти си взел насериозно Минчев като експерт по атомна енергетика, то аз не съм. Няма как насериозно да се обсъжда нещо с един лаик (той няма нищо общо с енергетиката), който от години е на американска трапеза под някаква форма. Няма как да се обсъжда насериозно този въпрос със свързан с американски изгоди човек.

  Само виж какво пише:

  „Първо. Основен аргумент на експертите – енергетици против АЕЦ "Белене" винаги е била липсата на необходимост от допълнителни ядрени мощности за България в обозримата перспектива от поне едно десетилетие.”

  „От тази гледна точка "Уестингхауз" е добре дошъл.”

  Хем нямало нужда от нови ядрени мощности, хем добре дошли американци. Този дори с логиката е нещо сбъркан. А това ми е преподавател в СУ.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Когато не сведущи в проблемите на икономиката и пазара на електроенергия пишат, при това силно алафранги, така се получава..... мешавица от лозунги и мантри....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#15] от "lz2":

  Извинете, аз съм прост, ма да попитам:
  Не беше ли водород - деутерии - тритии?

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ти смесваш два аргумента от различни параграфи.
  Нямаме нужда от повече енергия и това е факт. Това лято бяха спряни и ТЕЦ и ВЕИ, поради липса на потребление.
  За втория аргумент, аз чета това:
  "Затова към днешна дата ние нямаме нужда нито от руски, нито от американски, нито от какъвто и да е друг нов ядрен проект."
  Също и това:
  "За сметка на това мотивацията на днешната тройна коалиция да анонсира проект с "Уестингхауз" е тайнствена."
  Аргументът за "Уестингхауз" е по отношение отделянето ни от енергийната зависимост от Русия.
  До коментар [#18] от "richi":

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 23. 23 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lady Zeppelin":

  Защо изобщо си правиш труда да разговаряш с това типично "тролче"... То си обича енергейната( и не само) зависимост от Русия, и всякакво обективно и прозрачно взимане на решения на секундата ще го отхвърли... Просто игнорирай такива.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 24. 24 Профил на urquell1
  urquell1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ... Но основно всичко се свежда до това, под което политико-културно, цивилизационно влияние ще се окажат районите на Централна и Източна Европа. Русия никога вече, поне в краткосрочен план, а според мен, дори в средносрочен, няма да се нуждае от присъствието на своите хиляди танкове и ракети в тези два района. Ще и бъде достатъчно да наложи своята политико-бизнес култура, в която руската държава и руски бизнесмени, а вероятно и мафията ще се чувстват добре. Разбира се, този вид политическа култура се налага по-лесно в страна която е в една или друга степен зависима от Русия, например в областта на енергиката. Нека си изясниме тази култура: това са най-различни стратегически предприятия с много тесни връзки към правителствaта и тайните служби, които използват непрозрачни и задкулисни структури зада осъществяват и развиват своята търговска дейност. От търговския спор между Русия и Украйна се вижда, че тава са редица непрозрачни, обвързани помежду си структури които които по задкулисен начин реализират своите печалби. В същото време тези структури са обвързани по някакъв начин и с тайните служби...
  Цитат от Енергетическата Сигурност в Европа (Ян Махачек)


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  [quote#20:"Доби Велков - една различна клинична пътека"]Не беше ли водород - деутерии - тритии? [/quote]

  Ето ти един опростен вариант:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B7

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lady Zeppelin":  И понеже трябва да имаме енергийна независимост от Русия дай американците да правят реактор. Нищо че не ни е нужен. Нима не разбираш тъпотията на Минчев ???? Щом не са ни нужни повече ядрени мощности Минчев трябваше да каже, че и реактора на американците е излишен. Ама не го прави ! Защото ще му изстинат в бъдеще разните изгоди, които получава от американците. Всъщност при Минчев няма тъпотия, а гяволък.
  Доста си наивен.

 27. 27 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Изглежда, че залиняването на тялото се отразява и между ушите, от там се раждат и глупостите, които ръководят последните двадесет и три години България, нейният "икономически възход" и най-вече добруването на народа, което управляващите шопари и тези покрай тях осигуриха и продължават да го правят.

 28. 28 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Весело

  Много силен текст!
  Възхитен съм!

  Сега остава да ни забавлява воя на - както Оги Минчев сполучливо ги е определил - "прогресивните сили".

  Извинявам се, те, "прогресивните", вече се били включили с по няколко постинга!

  pump it!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "richi":
  Опитвам за последенпът.
  Ти вадиш цитата от контекста.
  Ето го:
  "От тази гледна точка "Уестингхауз" е добре дошъл. Всъщност – всеки друг отговорен партньор е добре дошъл. Стига проектите, които предлага, да са съвместими с потенциала и перспективата на развитие на българската енергетика."
  Минчев не говори конкретно за "Уестингхауз", а за кой да е сериозен проект, в интерес на българската енергетика.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Публикацията е много добра. За тези, които разбират за какво става въпрос.

 32. 32 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И след като ошета СДС, сега мастития политолог-енергетик се прехвърли на ГЕРП.
  Нищо, че там гъмжи от бивши комунисти.
  Важното е, че шефът му ги харесва.

 33. 33 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lady Zeppelin":

  Нима не разбираш, че тоя е заинтересован ??? Добавя и проект на някой друг просто за да не бие на очи какъв адвокат е на американците.
  Защо след като няма нужда от нови ядрени мощности Минчев не казва, че реакторът на американците е излишен ? Нали българските интереси са най-важните ?! Ами щом ядрени мощности в бъдеще не са нужни защо Минчев все пак пробутва реактора на американците ? Нека каже, че и американците и не трябва да строят и толкова.
  Мисля че съм ясен.


 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "richi":

  А нещо за коментар № 6 да кажеш?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 587 Неутрално

  охохохо - право в целта г-н Минчев - нека се гърчат кремълските слуги както се гърчат всеки път когато им се казва ИСТИНАТА право в лицето

  но ми се иска да коментирам че описаната в енергетиката картина има същия аналог в транспорта - и там поредица от правителства ни обяснява колко са важни пътищата и как трябва да изсмукват целия публичен ресурс...

  ... но когато изграждаме тези магистрали ние предопределяме транспортната система (и съответно икономиката) за десетилетия напред ...

  ... в полза на лукойл които държат 70-80% от пазара на горива !!!

  едва напоследък, под системния натиск на ЕК, управляващите започнаха да говорят за ЖП ...

 36. 36 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Кожата ли си опитват да спасяват, вярвайки наивно, че Вашингтон е в плен на същия дребен тарикатлък, който владее съзнанието на българските мушмороци на власт? "
  Американците въобще не са в плен на дребния тарикатлък на единствения в Европа комунистическо-милиционерски режим. Те са добре информирани и не пасат трева. Това го знам от първа ръка. Щом и американски студенти на въпрос знаят ли какво става в иначе неизвестната България, отговарят "комунистическото правителство нарушава повсеместно човешките права", какво да кажем за преподаватели и за хората, които определят американската политика.

  Пазете се от доносника vesolr
 37. 37 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Постоянно ви внушават, че голямия грабеж бил в Белене (правете аналог със строяща се банка/завод/офис/дом), а от Козлодуй (действаща банка ...) не се краде и стотинка. Само в България е така! В целия свят нормалните бандюги обират пълни, а не празни трезори. Не ли?[/quote]

  чакай сега - проявяваш типичното червендулесто внушение ... видите ли щом някой храчи по проекта Белене е с една едничка цел да прикрие нещо друго също толкова срамно ( напр. някакви митични кражби в АЕЦ Козлодуй) ....
  странна птица си къти - на всичко си контра ... да не са те ритали в главата като малък?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "richi":

  Не го пробутва бе.
  Чети!
  [quote#33:"richi"]защо Минчев все пак пробутва реактора на американците ? [/quote]
  А че руски чайнци не са ни нужни също е отлично обяснено от Минчев.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Принципното положение е наистина изчакване. Освен спада на потребление по причини разпространението на съвременните уреди с икономично разход на еленергия, да не забравяме къде у нас вече се топли вода с еленергия, било в бита, било в бизнеса. Другия фактор е че ние намаляваме като брой хора живеещи в страната и това намалява и битовото потребление.
  Затова, за да може да се направи такава дългосрочна прогноза за изменението на потреблението след 15-40 години, и тя да не бъде много невярна е необходимо да минат повече години в съвременните условия на развитие на България.
  Отделно, че в тези следващи години, живота върви напред и се проектират и внедряват следващи поколения и не само атомни но и други генериращи еленергия технически средства.
  Що се отнася точно за американския реактор, "рекламиран" от Стойнев - спете спокойно деца - това е отвличащ вниманието маньовър на сегашното управление, за да ни изненада в гръб Беленската сага. Това е тяхната най-важна задача - провал на арбитража и притискане за Белене - Орешарски ги каза в първия ден след избора в прав текст.

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Росене, предавам ти щафетата "Ричи", ако имаш нерви.
  За да го убедиш, силата на словото не стига.
  Само не разбрах и на Минчев ли Сорос му плаща или директно "Уестингхауз".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Изпитвам силна симпатия към ценностите и системата на американската демокрация. Определено я предпочитам пред "демократичните практики" на Златната Орда, които все още виреят с голяма жизненост по бреговете на Москва река. Имам някои резерви към американската поп-култура – и силна привързаност към класическата руска музика и литература. Но родината ми е България – и нейните интереси са най-важни за мен. Избирам аз – защото съм свободен човек и подкрепям това, което пожелая."
  Изключително силни думи, които напълно споделям.

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#15:"lz2"]Ако не ти е ясно, да те светна: При реакторите с термоядрен синтез, не може да възникне радиоактивно замърсяване, защото не участват тежки елементи, а водород. Крайният продукт е хелий![/quote]

  Ако не ти е ясно, да те светна: радиоактивното замърсяване не е единствения риск свързан с експериментални технологии в тежката индустрия.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 43 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2008/09/02/545159_zapadnoto_primirenchestvo_pred_proizvola_na_moskva/

  "От ноември 2004 г. съм посетил Грузия не по-малко от 7-8 пъти."


  Един въпрос – с какви пари Минчев 7-8 пъти посети Грузия ?

  А относно номер 6и какво очакваш да чуеш ? Че някой си е сложил снимка на Радан Кънев и се е замислил за мен ли ? Всеки може да изразява мнението си. Когато Минчев напише някъде какви пари и изгоди е получавал от американците досега тогава ще станат ясни редица неща.

 44. 44 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 621 Весело

  До скоро критикувах руските технологии с аргумента "Те, руснаците, един GSM-апарат не могат да сглобят, та тръгнали атомни централи да ми правят!" Е, вече не съм прав. Ето я конкуренцията на LG и Apple:

  http://4pda.ru/2013/11/11/123432

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 45. 45 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#13:"Lady Zeppelin"]До коментар [#12] от "richi":
  Бихте ли обсъждали доводите на Огнян Минчев по същество. [/quote]
  Приятели, не влизайте в диалог с червени пратени тролове, като Ричи-то. Просто ги игнорирайте и те ще изпаднат сами в забвение.
  ИГНОРЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛОВЕ!!!

 46. 46 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#18] от "richi":

  в случая не става въпрос за атомна енергетика , а за геостратегия и защита на Българския суверенитет .. но явно в "богатството" в което живееш не правиш никаква разлика , прочитайки "АЕЦ Белене" си мислиш ,че се говори за ядрена физика

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  [quote#38:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]А че руски чайнци не са ни нужни също е отлично обяснено от Минчев. [/quote]
  Експлодиращи чернобилски самовари.
  Thanks, but no thanks.
  А иначе, колега Happy Thanksgiving, ще се яде печена пуйка днес. Без пиене, наложих си строг режим в последните 2 месеца

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "lz2":

  Мерсаж!
  Та таке де...
  Първата реакция е точно деутерий и тритий равно на хелий.
  Идеята ми беше, че трябва да се говори за водородно ядро, а не за водород, ма карай, всичко е точно. Картинката долу вдясно на това уики е за това...

 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "richi":

  Що трябва да имаш много пари за да идеш в Грузия според теб?
  Не е скъпо.
  Почивка на Малдивите струва три бона някъде.
  Малдивите! Не Грузия.

  В пост № 6 има твое питане кога Огнян Минчев ще даде мнение по въпроса. Дава го. Не си доволен отново.
  Не става ясно какво искаш, не си прочел и статията внимателно.
  Твърдиш, че Минчев пробутва американски реактор, докато в същото време той казва, че скоро НЯМА да ни е нужна никаква ядрена мощност.
  Ето това е бъркотията в главата ти.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#22:"Кентавър"] К`ва Втора атомна, к`ъв 7-ми реактор, когато най-големите капацитети по ядрена енергетика у нас се оказаха пожарникар и политолог? [/quote]
  Нищо не казваш обаче за един от най-големите руски ядрени експерти - бивш Зам. министър на Енергетиката на Русия, който по време на дебатите преди Референдума дойде в България и с аргументи директно в Парламента ви заяви - комунизе български продажници, България няма нужда от нова АЕЦ.
  Огнян Минчев дори е подранил с 10 год. Известният наш ядрен експерт Георги Котев много точно го е изтъквал нееднократно - 5 и 6 блок на Козлодуй са в експлоатация едва от 20 г. Със съответните модернизации, те имат живот най-малко още 30 г., т. е. до 2042 и 2045 г. Следователно дебатът дали България ще развива или ще се откаже от ядрената енергетика ще стане актуален не 2025 г., а чак през 2035 г. До тогава не ни трябват проектите нито на Росатом, нито на Уестингхаус.

 51. 51 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Въпросът е кой плати на Минчев ? Ако сериозно мислиш, че Минчев си е платил това е друг въпрос. Аз не съм наивник. Да не говорим за периода 1997-2001 г. Тогава беше златен период за него.

  А относно другото, което си писал – вече си написах мнението за Минчевите бръщолевения. Чети ти внимателно какво е писал. Хем не са нужни ядрени мощности, хем дай да се строи американски реактор за да сме независими от руснаците.....Нищо, че нови ядрени мощности не са нужни.

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "richi":

  И аз умалях да ти влея разум.
  Последно.
  Минчев казва, че не ни трябват нови ядрени мощности.
  Минчев казва, че ако някога ни потрябват не трябва да са руски, а последна дума на техниката. Дотогава може и китайските да станат по-добри от американските, но още няма по-добри от щатските, така че засега, след 10-на години ще правим американски ядрени блокове, ако ни потрябват.
  Ако обновим последните два блока на Козлодуй, което е най-реално ще мислим за нови мощности след 20 години.

  Дано вече си схванал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#50] от "choss":

  ++++++++
  Което и трябваше да се докаже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Гневно

  До коментар [#4] от "lz2":

  Айде без глупости и научна фантастика !!!

 55. 55 Профил на КЛЮЧАРЪ
  КЛЮЧАРЪ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Синтез, минтез... Хората вече работят на ниво локални ядрени мощности с размера на селска плевня, които да захранват градове и квартали с по 50 000 домакинства. Ето това е пътят за развитие на такъв тип мощности.

  ПОРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ИКОНОМИИ, СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ИЗГАСЕНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ. ПРИЯТЕН ДЕН!
 56. 56 Профил на query
  query
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#55:"КЛЮЧАРЪ"]Хората вече работят на ниво локални ядрени мощности с размера на селска плевня, които да захранват градове и квартали с по 50 000 домакинства. [/quote]
  О, йееее!!! И ал кайда доволно потрива ръце, йес.

 57. 57 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 596 Неутрално


  Огнян Минчев винаги са го удряли в слабините, т.е. в липсата на знания, компетентност и образованост по въпросите на енергетиката.
  Сега отговаря като първи експерт по атомна енергетика, но силно засегнат от "тарикатлъците" на противника.
  Огнян Минчев в действие на дохиото на енергетиката.

 58. 58 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  [quote#44:"ТНТ"]До скоро критикувах руските технологии с аргумента "Те, руснаците, един GSM-апарат не могат да сглобят, та тръгнали атомни централи да ми правят!" Е, вече не съм прав. Ето я конкуренцията на LG и Apple: [/quote]

  Използвайте си руските самовари и не ги пробутвайте на другите. Ето ти нещо за американските строителни технологии и после кажи дали мужиците ще построят нещо такова и след хиляда години. На 2 пъти съм бил в Сингапур и всеки път съм се удивлявал на това чудо на американската техническа мисъл!

  http://www.youtube.com/watch?v=4tPSOzKSqe4

  А ето и самите руснаци как се възхищават на американските чудеса...

  http://www.youtube.com/watch?v=wU3E298NPPk&NR=1

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#55] от "КЛЮЧАРЪ":

  т.е. викаш всеки двор - ядрена централа , всяко мазе - склад за отпадъци...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 60. 60 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Към предишния ми пост # 50
  Проф. Булат Нигматулин - "Имате море от ток, не ви трябва Белене"
  http://www.dnes.bg/politika/2013/01/22/ruski-ekspert-imate-more-ot-tok-ne-vi-triabva-belene.178237

 61. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#15:"lz2"]При реакторите с термоядрен синтез[/quote]
  о свещена простота, това пък откъде ти го спуснаха, то ако има управляем термоядрен синтез вече, едва ли първия реактор ще е в БГ!

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Весело

  Работата не е в ядрената централа, тя е само повод. Привидности. Рев от страна на "прогресивни" и "ретроградни" сили, които се преобразяват от едното в другото със скоростта на желанията на стоящите зад тях Изначални сили. Метаморфоза.
  Многоуважаеми товаришЧи и мисТери, толкова силно обичате горкото ни Отечество, че превърнахте България в крайпътен персонаж от магистрала. Само секс Ви е в главата. Пардон, само оргазъм от съдържанието на банковите Ви сметки.

 63. 63 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Радваме факта, че политолог от ранга на О. Минчев има експертно мнение в областа на енергетиката. Високо ценя мнението му, особенно в частта ''Българо-Руски'' отношения. Петата колона успя да хвърли страната ни в лапите на руския мечок, може би... безвъзвратно. Групата около Първанов и Овчаров осребри тази зависимост. Комисионните и кражбите от трите проекта, наречени цинично ''Троен шлем'' възлизат на милярди. В техните джобове, препълнените. От нашите, изпразнените. Сега младите вълци от глутницата на Станишев почва да вие. И те искат. Надяват се на американски дивиденти.

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  До коментар [#6] от "Започваме фронтална война с мафията":

  Минчев играе друга игра. Виж тук:

  """” Има морал на ГОСПОДАРИТЕ и морал на РОБИТЕ…всички аристократи дълбоко вярват в лъжливостта на простия народ…Хората от знатна порода чувстват себе си мерило на ценностите, те не се нуждаят от одобрение, те казват :”Което е вредно за мен е вредно само по себе си.”….
  По своята същност моралът на робите е морал на полезното….Значи според морала на робите ”злият” предизвиква страх; според морала на господарите именно ”добрият” човек възбужда и се стреми да възбуди страх….” – Фридрих Ницше „Отвъд доброто и злото”
  """"
  !

 65. 65 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Весело

  Това е , което ни погубва нас българите - неумението да мълчим!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#36:"GreenEyes"] Щом и американски студенти на въпрос знаят ли какво става в иначе неизвестната България, отговарят "комунистическото правителство нарушава повсеместно човешките права"..[/quote]
  Тия дали пък не искат да ни превърнат в европейска "Куба"...Така, за равновесие...
  Заради казуса Белене някои "политици" трябва да бъдат съдени.
  Нека остане само Козлодуй и за поне малко сигурност и независимост от Русия да НЕ е руски реакторът. Не е важно, дали ще е американски. Не бива да е руски. Те така или иначе си играят с нас както си искат. Сключват дългосрочни договори, които не бихме могли да прекратим, или ако да-то с огромни неустойки.
  Целта на сегашното правителство е да ни изкара от ЕС. И да ни официализира като васал на Русия. Харесва ми руската култура. И руския народ-също. Но докато ми намирисва на неосоциализъм и путинова КГБ-ейска диктатура-не искам и да чувам.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#44] от "ТНТ":

  Ммм красата

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 68. 68 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора. Само изразът за точките над "И-тата" малко ме смущава. Все пак пишем на кирилица.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Невероятно силен текст, особено тези пасажи:

  "...пробутаха ви за "Белене" (в пакет с тлъстите рушвети) един реактор, правен в началото на смутните 90-те години и нереализиран доскоро никъде, дори и в самата Русия. На вас какво ви пука? Нали децата ви учат и живеят в Западна Европа и в Америка."

  и

  "Измекяринът си обяснява света като глобална общност от измекяри в услуга на силните на деня. За слугата светът се състои от слуги и господари."

  С други думи: Комунистът си обяснява света със собствения си понятиен апарат, в който всичко се свежда до биене на глава в земяте пред Государя срещу жълти копейки...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  До коментар [#44] от "ТНТ":

  Муаааа-ха-хаааа, толкова е "передовой", че чете смарт картата, поставена наопаки...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#11:"richi"]Нямало нужда от нов реактор, ама ако е американски е добре дошъл…[/quote]

  И къде е казал това, червен троле?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  А ти да си написал нещо не конюктурно и не като пета колона?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 73. 73 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Този автор е пълен невежа и манипулатор. Първо, златната орда я разбиват руснаците при Куликово поле,второ на площадката на Белене не само че няма забит гвоздеи ,но има излети тонове бетон и метални конструкции и др. Не знам , как си е завършил образованието,този човек

 74. 74 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Ричи, пожелавам ти приятна вечер с парчето : "Крадецът мисли, че всички други са също крадци"

 75. 75 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Просто изпитах истинско удоволствие ,докато го четох това.Браво,Оги,браво,Минчев.

 76. 76 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  А какво ще кажеш за акумулатора с капацитет 5000 ма/ч, т.е.
  5 а/ч ? И какво ли ще му е зарядното? Е, тук вече без атомна централа няма да минеш!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 77. 77 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално
 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Никакъв Уестингхаус няма да дойде. Уестингхаус има много централи в света и голям процент в Европа, няма да си развалят реномето а нашите надупени на изток комунета и ядрена мафия, които вероятно ни готвят рестартиране на гьола БелЯ-Не!

  Благодаря господин Минчен за написаното!

  "Измекяринът си обяснява света като глобална общност от измекяри в услуга на силните на деня. За слугата светът се състои от слуги и господари. Но светът е малко по-сложен. Хайде да сложим малко точки над "И-тата"…!"

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  За определен кръг от хора мисленото е устроено по двуполярна схема. Руско - лошо, американско - добро. За тях съществува някакъв виртуален комунизъм (не знам къде го виждат, той в България никога не е съществувал), който е източник на всички злини, и прогресивните десни сили, които ще превърнат страната в рай. Те нямат собствена преценка и собствено мислене. Имат рефлекси. Светва червената лампичка - ярост. Светва синята лампичта - потичат им лигите.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#76:"ТНТ"]И какво ли ще му е зарядното? [/quote]

  Не знам за зарядното, ама онова винтче "Филипс" в оснжовата ми се вижда, както вика един приятел, малко old school…  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#65:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Това е , което ни погубва нас българите - неумението да мълчим![/quote]
  Едно от нещата, които ни погубват...

 82. 82 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#79:"teridan"]Руско - лошо, американско - добро[/quote]
  Не е баш така. Ако руснаците не бяха се изложили с Чернобил, никой нямаше толкова да ги кори. Много години ще минат, преди да изтрият срама от челата си. Може би сега ще стане голям цирк, ако рашките предложат сами да си финансират Белене, успоредно със строежа на 7-ми блок в Козлодуй от янките! Филм ше ида да сторя там, цел свет в захлас ше накарам да гледа сеир!

 83. 83 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Два жокера от тези дни: Камен Костадинов /ДПС/ в сутрешния блок на национална ТВ - идеята за 7 блок в Козлодуй е на Ахмед Доган. Изказал я още преди 5 години. В допълнение - ДПС отрича Белене, а въпросният Доган се надсмя преди време над мечтите - България - енергиен център на Балканите. От тогава БСП не бленува за енергиен център. И втори жокер - онзи ден Сидеров внесе в НС проекторешение за рестарт на... Белене. А в реч пред сборище на Атака в Сливен обяви, че правителството можело да падне. /Заради бежанците, но всъщност заради Белене/ Ако приемем, че ДПС изразява турските интереси, то Сидеров изразява руските такива. Налице е разкрачена поза на правителството между турските и руските интереси. Ако Русия и Турция не се разберат, както се разбраха Турция да саботира интерконекторната връзка за газта, правителството им може да падне. Въпросът е колко далеч ще стигнат Путин и Ердоган в ядрения спор. За български интереси въобще не става дума.

 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Тери, не си баш уцелил ваксата, щото за друг тип хора пък е обратното, т.е. всички руско е идеално, а американско -лошо.И във форума са доста...
  Що се отнася до зелените, те изненадаха неприятно "контрадезинформаторите" от атомното лоби , защото не обърнаха палачинката , както лекомислено се очакваше , а си останаха противници и на /мухоловката?/ Уестингхаус.
  Справка официални изявления на Едвин Сугарев и Петко Ковачев...

 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Любопитно

  [quote#79:"teridan"]Руско - лошо, американско - добро. [/quote]

  Какво добро има руско, да отида да си го купя? Без майтап, и Ай-Фон съм имал (миналият месец Apple има 85% от японският пазар), и Самсунг, и Панасоник, и Моторола, сега минах на Нокия, решил съм да имам от всички хубави марки мобилни телефони.

  Ако е за това, препоръчвам го на такива като тебе, руски агитпроп се разхожда с руски мобилен талафончик, идилия:

  [quote#44:"ТНТ"]Ето я конкуренцията на LG и Apple:

  http://4pda.ru/2013/11/11/123432 [/quote]

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Весело

  [quote#82:"Култура ми Бойко"]Може би сега ще стане голям цирк, ако рашките предложат сами да си финансират Белене, успоредно със строежа на 7-ми блок в Козлодуй от янките! [/quote]

  Къде го сънува това и след колко бутилки, гасударя не строи на слугата а иска безусловно подчинение, иначе ритник с калната сапога в г.за.... Американците пък са се разбързали да не би родните рубладжии изведнъж да предпочетат рубльовката и долара да се отече като световна валута, Ахахахахаха!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 87. 87 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":

  За човек, за който света се изчерпва с мобилните телефони ще е трудно да разбере.

 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Весело

  [quote#87:"teridan"]За човек, за който света се изчерпва с мобилните телефони ще е трудно да разбере. [/quote]

  Ами, аз това което разбирам е простичко, децата на руските поборници да учат в Белокаменная, не на запад. И да са луди по будьоновки, рубашки, руски телефони, коли и так далее, не по западни вещи.

  ПП: Иначе харесвам Сахаров, братя Стругацки, Гари Каспаров или Пастернак, мъ те за такива като тебе не са руснаци, а подли иврей.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на paraflow
  paraflow
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#26] от "richi":

  "Затова към днешна дата ние нямаме нужда нито от руски, нито от американски, нито от какъвто и да е друг нов ядрен проект."

  ето бе троле, казва го. Не ни трявба и американски реактор, и никога повече няма да ни трябва реактор. Да живеят евтините ВЕИ, те ще ни освободят оа Кремълските робовладелци на руснаците

 90. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  [quote#89:"paraflow"]Да живеят евтините ВЕИ,[/quote]

  Ами, в САЩ вече ги има, например Солар Сити е старт-ъп, който само преди година започна да се листва на борсата и вече инсталира по 4 гигавата мощности на година. Потребителите не плащат за инсталацията, плащат в продължение на 10-15 години малко по- малко от това което плащат на ютилитито. След тези 10- 15 години панелите стават собственост на собственика на имота, гаранцията за работата им е 30 години, а животът им поне 70. 70 години енергия от слънцето, чиста и безплатна, от това по- евтино има ли?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 91. 91 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Докато някои хора реват срещу евентуалната сделка с "Уестингхаус", която, между другото, би била перфектна за българските енергийни нужди, а така също би тласнала окончателно в небитието руския проект за "Белене", забравят по-интересната част от пъзела.

  Шистовата революция в САЩ и Канада и предстоящото сключване на търговско и практически (без)митническо споразумение между ЕС, Вашингтон и Отава, както и започващото добиване на шистов газ в Полша ще доведат до забавни гърчове в "определени среди". Аз вече си купих пуканки, за да им гледам сеира удобно и с удоволствие.

  Що се отнася до реактора за "Козлодуй" - удоволствие ми е да гледам как веднъж, по изключение, червено министърче постъпва правилно, а срещу него се изправят Румен Овчаров, Румен Петков, Георги Първанов, каквото още мърда от ДСБ, СДС, куневоидите и т.н.

  Свобода за Надежда Савченко!
 92. 92 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 505 Неутрално

  В нашата махала в Дупница броихме - 11 от 15 човека са починали последните години от рак. Дали е случайно?!

  Кагато споря с комунета (което си е самоизтезание) винаги при споменаване на Америка доводите са им, че "американците нищо няма да ни дадат"!? Демек руснаците "давали". Като ги питам какво са ни дали, казват освободили от турско, каквото и да означава това. Като ги попитам защо трябва нещо "да ни дават", мълчат.

  Всеки който чака някой нещо да му даде и това което има ще му се вземе. Това е божи закон.

 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Гневно

  Не на енергийната зависимост от Русия! Вижте Украйна и Белорус ,когото хванат руснаците за гушата отърване няма!

  klimentm
 94. 94 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#42] от "mapto":
  но е особено опасно и е за изключително дълго време


 95. 95 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#89] от "paraflow":

  Ти на луд се правиш или си такъв ? Прочети внимателно постинг 18 и по-специално виж цитатите.

 96. 96 Профил на paraflow
  paraflow
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#95] от "richi":


  [quote#95:"richi"]луд се правиш ... постинг 18 [/quote]
  те и аз така мога да си съшивам теории.
  Едва ли ще ме разбереш.
  Хубава вечер.

 97. 97 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Статията е манджа с грозде, тоест "икономически" анализ примесен с някакви партийни позиви от времето на студената война.
  Наистина голям бъркоч.
  С кого разговаря автора, така и не става ясно.
  Кажи си мнението и недей да спориш с несъществуващ противник, смешно е
  Общо взето, винаги можеш да спечелиш спор с измислен противник.
  Разбира се, после ти се вдига самочувствието .. "ха ха разбих го тоя "
  конграчулейшънс

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 98. 98 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Чел съм книгите за Джак Ричър и американската демокрация е голям тъпизъм. Това е моята добронамерена критика към Минчев.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#98] от "Васик":

  Какъв Джак Ричър какъв Ли Чайлд?
  Чети Хариет Бичер !

  klimentm
 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Весело

  [quote#11:"richi"]Имал бившият научен комунист пристрастия към американската демокрация ?[/quote]
  Към американската демокрация може и да има пристрастия Минчев,но към сегашната американска администрация е повече от критичен:
  "Администрацията на Барак Обама – меко казано – не води особено активна политика на подкрепа към новите съюзници на атлантическата общност в Източна Европа, което силно ентусиазира евразийските мечтания на Кремъл"
  И във Вашингтон явно авроазиатите са свили змийското си гнездо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK