Какво да правим бежанците преди да станат 100 000

България трябва да избира какви искат да бъдат бежанците - работоспособно малцинство или криминогенен контингент

© Велко Ангелов, Капитал

България трябва да избира какви искат да бъдат бежанците - работоспособно малцинство или криминогенен контингентЗащо идват тук?
Какво да ги правим?
Ние сме бедна държава.
Да си ходят, откъдето са дошли.


Това са най-популярните реакции за бежанците в България. Властите отбиват удари отляво и отдясно, отговарят на критики от български и чужди неправителствени организации. Използвайки трагедията на сирийците националисти, със съмнителен потенциал за нещо по-сериозно от кавги по телевизията, се опитват да спечелят на техен гръб доверието на уплашени, неразбиращи или просто маргинализирани сънародници.


Чужденците обаче не знаят това. Те просто не спират да идват. Бежанската вълна продължава.
Всъщност, определението "вълна" не е съвсем точно. Погледнато отгоре, България едва тепърва започва да усеща по лицето си пръските от кървавата трагедия в Сирия. 9 милиона души (почти половината население) са принудени да напуснат домовете си. Съседните държави са препълнени. Турция трябва да се грижи за над 600 хиляди души. Малък Ливан, с площ едва 1/10 от България и население от 4 млн. души, е станал дом по неволя на над 820 хиляди сирийци.


А какво ще прави България, ако бежанците станат 100 хиляди души?


Тази прогноза е съвсем реална. 100 хиляди души са едва 5 процента от прогнозираните от ООН 2 милиона нови бежанци от Сирия през 2014 г. Турция е претъпкана и най-прекият път на хората към Европа минава по суша - през България.


Сегашните 11 хиляди чужденци са най-добър пример за това, колко страната не е подготвена. Едва ли има някой, който вече да не знае, че хората живеят в палатки в снега, в мизерни условия, почти без медицинска грижа, разчитат на подаяния на доброволци. Но най-големият им проблем е, че не знаят какво ще се случи с тях – кой е отговорен за приемането на молбите им за даване на убежище, ще могат ли след това да отидат към Западна Европа, колко време ще отнеме това.


Бежанците не знаят как работи България


България не се интересува от бежанците, защото не може - а често и не иска - да ги разбере.


Преобладаващо бежанците са жени и деца

© Елоиза Дорси

Преобладаващо бежанците са жени и деца


Българското общество обаче е изправено пред огромно предизвикателство. Нито самото то, нито управляващите са наясно, че бежанците няма да си тръгнат утре. Част от тях ще продължат, легално или не, към бленуваните Германия, Франция, Великобритания. Много повече ще останат в България. Ще продължат да идват и нови. Бежанската вълна е подобна на водата – намира пролуки навсякъде.


Потокът ще намалее осезаемо през зимата – заради студа и строящата се стена по границата с Турция. Напролет обаче цифрите отново ще тръгнат нагоре. В стената ще бъдат изрязани дупки, ще бъдат намерени места, където тя може да бъде заобиколена. След това потокът ще се измести на изток – при Резово. Веднъж попаднали в наши води, чужденците стават българска работа и няма да могат да бъдат връщани в Турция, заради подписаните от София и неподписаните от Анкара международни спогодби.


Бежанците ще станат част от България. Това не подлежи на обсъждане.


Въпросът е, каква част искаме да бъдат те


Сирийците може да са работоспособно, плащащо данъци малцинство, което развива индустрията, а защо не и интелектуалния потенциал на страната.  Но също така може да бъдат и генерираща криминални престъпления затворена общност на бедняци, която живее в гета и никой точно не знае какво се случва в нея.


Фарес Аюб е 26-годишен сириец, който доскоро спеше на автогарата в София. Разказва, че губи роднините си в Сирия след бомбардировка срещу дома му. Баща му изчезва. Останал напълно сам в целия свят, образованият авиоинженер, който говори английски, пристига в България. Той е на ръба - няма къде да живее, няма пари да се издържа, няма с кого да говори. Съдбата обаче му дава втори шанс - историята му е разказана от Wall Street Journal. Българи събират пари, за да може Аюб да намери подслон и започне втори живот. Сега той вече се усмихва, търси работа и има български приятели. Той е нормален млад мъж.


Салахадин бин Аладин е 20-годишен алжирец. Държавата му отказва даване на убежище, защото в страната му няма война. Той говори арабски и малко френски. Останал без доходи и подслон започва да краде. През нощта на 3 ноември наръгва българка при обир на денонощен магазин. След неколкодневно преследване е задържан в Гърция и в момента изправен пред български съд.


Обучение по български език ще помогне на бежанците да разберат България, а на нас да разберем тях

© Георги Кожухаров

Обучение по български език ще помогне на бежанците да разберат България, а на нас да разберем тях


Не тая илюзии, че българската държава има човешките и финансовите ресурси за провеждане на пълномащабна интеграционна политика в кратки срокове. Германия например може да си позволи да определя квоти за бежанците, да си избра внимателно най-образованите и умеещи от тях, да проверява миналото им, да ги слага като парченца от пъзел на нужните места в икономиката. Германия има лукса да си избира каймака на бягащите от войната и да ги германизира. Ние обаче нямаме тази възможност.


Има


нещо, което може да бъде направено веднага


То ще даде краткосрочни ефекти за сирийците и дългосрочно ще помогне на всички нас.


Бежанците имат нужда да разберат средата, в която са попаднали. Ние имаме нужда да разберем що за хора са. Единственият начин, по който това може да се случи, е обучение на български език.


Ясно е, че няма достатъчно подготвени кадри, за да обучават сирийците на български език, както нашите деца в училищата. Това не е и нужно. За наше щастие, и тяхна трагедия, огромно количество от бежанците са малки деца, които много по-лесно от възрастните могат да започнат да усвояват езика. Възрастните в момента не правят нищо и с радост биха се заели да учат езика, както ми споделят десетки от хората в лагерите.


Обучавайки чужденците на език, те получават нещо повече от средство за комуникация. Езикът е инструмент за самоусъвършенстване. Всичко, което ние приемаме за даденост – четене на новини, книги, закони, разговори в магазина, на улицата, в транспорта – изведнъж ще стане достъпно за тях. Така историите на Мохамед, Хасан и Али ще спрат да бъдат абстрактни приказки, прочетени на "Дневник" или видяни по телевизията.


Доброволците вече полагат усилия – разпространяват листовки в бежанските лагери с транскрипция между арабския и българския език, преводи на основни фрази и как те се изговарят. Един концентриран тласък на държавата в лицето на отговорните институции би могъл да направи много повече от това.


Създаването на българо-арабски разговорник с основните правила на езика ще отнеме много по-малко средства и време, но ще даде много по-голям дългосрочен ефект.


Всички имаме интерес да се разбираме с тези хора. А когато разберем какви са, ще спрем да се страхуваме от това, че са чужденци. Ще спрем да се страхуваме, че идват от военна зона. Ще спрем да се страхуваме, че са мюсюлмани. И ще можем да живеем заедно. Тези хора ще останат с нас. Защото просто вече няма къде да се върнат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Ще спрем да се страхуваме, че са мюсюлмани. И ще можем да живеем заедно. Тези хора ще останат с нас. Защото просто вече няма къде да се върнат.
  ================================
  А бе пич, ти да не си гледал сериала THE EVENT?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако управляващите ни продължат да се държат по този престъпен начин, нелегалните имигранти у нас ще станат не 100 хиляди, а няколко милиона.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  за сведение на аФтора !!!

  "Създаването на българо-арабски разговорник с основните правила на езика ще отнеме много по-малко средства и време, но ще даде много по-голям дългосрочен ефект."
  http://www.book.store.bg/p10884/bylgarsko-arabski-razgovornik-svetla-stoeva.html
  сега за наказание да купи 100 бр. и да ги раздаде на сирийците

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  какво правим с цветнокожите "араби" авторе ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 576 Весело

  А защо не настанят бежанците в сараите на Доган

  писнало ми е от левичари
 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ауу, какъв език на омразата е това литературно съчинение на третокласник, една такава, уж хуманна и толерантна, но разпалваща ксенофобия и низки чувства. Дневник, защо толерирате езика на омразата с публикации?

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Само с едно нещо не съм съгласен с иначе отлично написаната статия - с това "националисти". Никакви националисти не са това, а нацисти, или руски агенти, или обикновени популисти. Ако държавата се управляваше от националисти, щеше да има тази стратегия за бежанците и волята да я приложи.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ще спрем да се страхуваме, че са мюсюлмани. И ще можем да живеем заедно. Тези хора ще останат с нас. Защото просто вече няма къде да се върнат".
  Г-н Янков, част от тези хора са дошли тук с идеята да работят за създаване на мюсюлманска държава на тази територия върху основите на шериата. Съгласен ли сте, като немюсюлманин, да плащате данък джизие или харач? Или ще приемете исляма?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  ......Ще продължат да идват и нови......
  --------

  Според автора половината Сирия ще се изсипе по света.
  Не му ли идва на ума,че войната може да спре?

 11. 11 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Въпросът е по-скоро "какво ще ни правят бежанците след като станат 100К?"

 12. 12 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако беше станала етническа война в нашата страна, вместо тихата 25-годишна война и мизерия, Сирия щеше ли да помогне на белите от нашата страна? Да си бяха избегнали и сирийците тяхната война. Или да си сменят вярата или да се откажат от нея. Ако си държат на вярата, да им помага този, на когото вярват!

 13. 13 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Границите трябва да се затворят, а законите да се променят така, че чужденците да не получават паспорти и постоянно пребиваване, вкл. и родените в страната през времето на пребиваването на родителите им. Всичко останало е завоюване на територии, за които в миналото са се водили войни!

 14. 14 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Границите трябва да се затворят, а законите да се променят така, че чужденците да не получават паспорти и постоянно пребиваване, вкл. и родените в страната през времето на пребиваването на родителите им. Всичко останало е завоюване на територии, за които в миналото са се водили войни!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Браво на автора, много добре написана статия! Това са най-верните стъпки, които взаимно трябва да се извървят.
  Но големият въпрос е защо продължава войната и кой може да я спре? Имам усещането, че този път Буш и Путин се разбраха и си направиха сметката, но всички ние от страните, приемащи сирийските бежанци, плащаме сметката за подареното от тях спокойствие на диктатора Асад.Това е поредното доказателство когато голямата политика работи против интересите на милиони граждани в десетки страни.

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#16] от "ФИЗКУЛТУРНИКА":

  Тези,които се опитват да пренареждат света също нямат морал.

 19. 19 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Етнически оръжия!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Сирийците може да са работоспособно, плащащо данъци малцинство, което развива индустрията, а защо не и интелектуалния потенциал на страната. Но също така може да бъдат и генерираща криминални престъпления затворена общност на бедняци, която живее в гета и никой точно не знае какво се случва в нея."

  Да не пропускаме и политическите им амбиции след като се устроят

  plamenhristov5
 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  "Турция трябва да се грижи за над 600 хиляди души. Малък Ливан, с площ едва 1/10 от България и население от 4 млн. души, е станал дом по неволя на над 820 хиляди сирийци." Я сега авторчето да ми каже обаче какво е общото между турция, ливан и сирия и с какво се различава българия от тези страни .. Ливан макар да е островът на християнството в арабският свят си остава все пак мюсюлманска страна, за турция е ясно .. Какво подяволите е общото между сирия и българия .. мисля, че нищо което да накарая някой сириец да си мисли, че тук ще бъде приет с отворени обятия и ще се интегрира бързо и лесно (ако ест. иска да се интегрира).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Германия има лукса да си избира каймака на бягащите от войната и да ги германизира. Ние обаче нямаме тази възможност.Просто не е вярно и в Германия е пълно с такива като у нас.В Германия обаче социалната система се справя(за сега) по добре от нашата.И в Германия започнаха да се обособяват мюсулмански квартали,засега властите успяват да ги контролират някак си.Лошото на бежанците които идват у нас е,че познанията им за България са като част от богата Европа.Вижте им исканията,( никой не ни дава тука пари,храна,работа и подслон).Обаче се сблъскват с жестоката действителност,че държавата България не е кой знае колко по богата и уредена държава от там от където идват.Мисля,че ако се проведе просветна дейност сред тях и им се обяснят тези неща,те сами ще искат да напуснат България.За терористите които евентуално сме ги изтървали да влязат у нас,само разяснителна работа няма да е достатъчна.

 24. 24 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Очите на страха, са големи - това е ясно и никой не може да ни упрекне за това. При нас обаче идва и държавната ни бъркотия, тежкото комунистическо наследство в главите и джоба и не на последно място неготовността ни да сме на дело част от света ( а той е едно динамично и сложно място). Статията ми допадна - сбито и по същество.
  А не мога да си представя как тези хора ще живеят през зимата. Да бяхме нормална държава да очакваш някаква подкрепа от църквата ни например както се прави по света, но и там има толкова гнило за изрязване, че не я виждам тази подкрепа. Няма лесно решение.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нека автора и мислещите като него анализират следното изследване и ако след като го предъвчат старателно няколко пъти, продължат да ни заливат с подобни сълзливи помии, аз сериозно ще си помисля дали да не спра да чета тяхното издание.
  Докато мюсюлманското население в дадена държава е около 2% за пред местното население ще изглежда като едно миролюбив малцинство, но в никакъв случай като заплаха за останалите граждани.
  Такъв е случаят:
  САЩ : 0.6% мюсюлмани
  Австралия : 1.5% мюсюлмани
  Канада : 1,9% мюсюлмани
  Китай: 1,8% мюсюлмани
  Италия : 1,5% мюсюлмани
  Норвегия : 1,8% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население започне да варира между 2 % и 5% , мюсюлманите започват да проповядват Исляма между други етнически малцинства и недоволните групи в дадената държава. Често влизат в тесни връзки със престъпни групировки и улични банди.
  Това се случва в :
  Дания : 2,0% мюсюлмани
  Германия : 3,7% мюсюлмани
  Великобритания : 2,7% мюсюлмани
  Испания : 4,0% мюсюлмани
  Тайланд : 4,6% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население мине границата на 5%, то започва да упражнява едно прекомерно влияние като процент от населението, което представляват. Така например, настояват за въвеждането на халал-храна (чисти храни според ислямските стандарти), като по този начин си гарантират, работни места в сектора на хранително-вкусовата промишленост запазен само за мюсюлманите. Започват да упражняват натиск върху супермаркетните вериги за показване халал-храна на техните рафтове - заедно със заплахи за неизпълнение на тези изисквания.
  Това се случва в :
  Франция : 8,0% мюсюлмани
  Филипините : 5,0% мюсюлмани
  Швеция : 5,0% мюсюлмани
  Швейцария: 4,3% мюсюлмани
  Холандия : 5,5% мюсюлмани
  Тринидад и Тобаго : 5,8% мюсюлмани
  Когато се стигне до този момент, с помощта на някои ислямски държави, ислямските малцинства започват да упражняват натиск върху правителствата за правото да се самоуправляват (в рамките на техните гет ) съгласно Шериата-Ислямския закон. Крайната цел на ислямистите е да установят Шериата в световен мащаб.

  Когато мюсюлманите стигнат до 10% от населението, те започват да увеличават беззаконието като начин, чрез който показват недоволството си от условията на живот в дадената страната. В Париж видяхме бунтове, запалиха автомобили и мебели. В такава ситуация, действията на всеки немюсюлманин, каквито и да са тези действия - са винаги обида за Исляма и водят до бунтове и заплахи. Както се случи в Амстердам, след като опозицията показа карикатурите на Мохамед и филми за Исляма. Това напрежение се наблюдава ежедневно, особено в мюсюлманските части на:
  Гвиана : мюсюлмани 10.0%
  Индия: мюсюлмани 13.4%
  Израел : 16.0% от мюсюлманите
  Кения: мюсюлмани 10.0%
  Русия : 15,0% от мюсюлманите

  Когато мюсюлманското население стигне до 40% в една християнска държава, това което следва са масови кланета, хронични терористични атаки и продължителни военни акции, като например:
  Босна : мюсюлмани 40.0%
  Чад : мюсюлмани 53,1%
  Ливан : мюсюлмани 59,7%

  Държави, в които мюсюлманското население стигне до 60%, в тях остатъка от населението е подложено на неограничено преследване. Невярващите от всички други религии (включително неправославни мюсюлмани) са преследвани. Започва спорадично етническо прочистване (геноцид), използване на Шериата като оръжие, както и създаването на Ждизя – специален данък само за неверниците, както се случва в:
  Албания : 70.0% мюсюлмани
  Малайзия : 60,4% мюсюлмани
  Катар : 77,5% мюсюлмани
  Судан: мюсюлмани 70.0%

  Достигането на 100% мюсюлманско население довежда до мир: "Dar - ES- Salaam" (Раят на ислямският мир).

  Ето тук се допуска съществуването на мир, защото всички жители са мюсюлмани. Ислямските Медресета са единствените училища и Корана е единствената наука. Това се случва в:
  Афганистан : 100% мюсюлмани
  Саудитска: Арабия 100% мюсюлмани
  Сомалия: 100% мюсюлмани
  Йемен: 100% мюсюлмани

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  Авторе, авторе вярваш ли си на басните които си написал? Да ти припомням ли че хора които винаги са живяли заедно със българи-християни и са говорили езикът им са ги клали защото като неверници са си позволили да се бунтуват против османската власт. Тези хора не са дошли тук за да се интегрират и станат част от обществото ни, а за да ни превземат бавно и методично и ако научат езикът ни ще имат още едно оръжие против нас за да могат да излагат ескалиращите си претенции.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Качествена статия, лакмус за разум и човечност.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Важно е да се знае, че в някои страни с доста под 100% мюсюлманско население, като например Франция, мюсюлманското малцинство живее в гета, в които мюсюлманите представляват 100%. В тях те живеят по законите на Шариата. Полицията не се осмелява да влиза в тези гета. Не съществуват съдилища, децата не ходят на училища.

  Мюсюлманите не се интегрират в обществото. Децата посещават само Медресета (мюсюлмански училища), където учат само Корана. Всякакви контакти с невярващите се водят като престъпление, наказуемо със смърт. За това, в някои сфери от живота на някои народи, мюсюлманските имами и екстремисти упражняват повече власт на национално ниво, отколкото такава власт може да се наложи над отделните членове на обществото, които не са мюсюлмани.

  Хиляда и петстотин милиона мюсюлмани сега представляват 22% от населението на света. Но раждаемостта при тях далеч надхвърля тази при християни, хиндуисти, будисти, евреи, както и всички други вярващи. Мюсюлманите ще надхвърлят 50% от населението на света до края на този век. Това е бъдещето, което очаква света, освен ако не се осъзнаем и ги оставим да си живеят само помежду тях си в техните страни, за да се радват на своята "култура". Не са допринесли нищо за човечеството през последните 100 години и не виждам никаква причина да го направят и по-нататък.

  http://www.diarioya.es/content/así-se-realiza-la-islamización-de-europa

 30. 30 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  С управление на тая коалиция от комунисти ,националисти и етнически турци...всичко е проблем...
  Ако не руски неокомунизъм ще докарат ислямистки ...

 31. 31 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  Тройната коалиция е искат 100 000 бежанци тук.Това не трябва да се случва.Стройте 10 метра стена с анадол и хелипотери да патролират околко стена ,който премине границата веднага ще бъде отсрелян от къртечара на хелиптера.Ако сте гледа ли филма fulll metal jacket и сцената get some get some
  http://www.youtube.com/watch?v=S06nIz4scvI

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 32. 32 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 888 Неутрално

  България няма изгода те да отсядат трайно тук, едва ли и емигрантите го целят. Малко да отпочинат и нека щурмуват следващата граница в посока богатия Запад.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Хайде да започнем да разграничаваме истинските бежанци, сирийските, от войната в Сирия и тези, преминали нелегално границата по собствени подбуди и да започнем да ги третитаме според деянията им. Онези патлагжанените и те ли са бежанци от Сирия? Децата от Сирия е добре да знаят български защото е ясно, че ще останат да живеят тук.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"windok"]Въпросът е по-скоро "какво ще ни правят бежанците след като станат 100К?" [/quote]
  Много уместен въпрос.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#13:"anonymousx"]Всичко останало е завоюване на територии, за които в миналото са се водили войни![/quote]
  Не само в миналото.
  И СЕГА е същото, само че европейските и в частност нашите тъпанари не го разбират и посрещат завоевателите с хляб , сол , подслон, пари и малоумни илюзии .
  После идва отрезвяването...но много късно.

 37. 37 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А джамии кога да започнем да им строим? Жените ни кога да започнат да се забулват?

  "Бежанците ще станат част от България. Това не подлежи на обсъждане."

  С тази авторова декларация не съм съгласен. Въобще.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Бежанците от Сирия са сигурно 10% от всички новодошли. Останалите от Алжир, Мароко, Нигерия, Мали какво да ги правим? Защото те не искат да се проспособяват към България, а България към тях.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 40. 40 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Как пък един християнин не дойде от Сирия, а само гледаши лошо мюсюлмани...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 41. 41 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#37] от "Thermobee":

  На мен това, което казва автора ми звучи като заповед на , която едва ли не сме длъжни да се подчиним!! Как така някакъв драскач ще ми каже дали някой ще дойде в моята страна и ще остане да живее и аз да нямам право на мнение по въпроса?!!

 42. 42 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "Германия например може да си позволи да определя квоти за бежанците, да си избра внимателно най-образованите и умеещи от тях, да проверява миналото им, да ги слага като парченца от пъзел на нужните места в икономиката. Германия има лукса да си избира каймака на бягащите от войната и да ги германизира. Ние обаче нямаме тази възможност."

  Защо става така ,бе соросоидче?... Ами, защото имате дискриминационна политика спрямо Българите.

 43. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Интересна статия, но авторът набляга само на един аспект от интеграцията на чужденците - език. Езикът е безспорно ключово важен, но не е единствен. А, между тези нелегални чужденци има сирийски бежанци, но има и други араби (иракчани, алжирци, тунизийци), както и сомалийци, централноафриканци, конгоанци и други националности, които нямат нищо общо със Сирия. Макар и да съм експерт по канадска имиграционна политика и да съм работил в канадски организации за интеграция на имигранти, аз не мисля, че трябва автоматично България да прилага канадския модел, но определено смятам, че е време за цялостна послодователна и най-важното надпартийна и националноотговорна имиграционна политика. Както виждате каквито и правителства да се сменят в Канада, САЩ или Австралия, промени стават в годишните квоти за прием или търсени професии, но интеграционните политики за бежанци и имигранти, както и експулсирането на нелегални и нежелани чужденци не спира, нито се уволняват професионалисти, които се занимават с интеграцията от всяко ново правителство.
  Според мен е необходимо като начало да се реорганизира граничната охрана за да се осигури неприкосновеността на нашите граници.
  Строги проверки и санкции за каналджии, особено ако са органи на реда и държавни служители.
  Определяне на срок за обработка на всяка бежанска молба, който срок се спазва и бързо експулсиране на нежелани имигранти. Няколко посолства вече обявиха, че са готови да финансират репатрирането на свои граждани.
  Създаване на езикови и различни информационни курсове за чужденци. В Канада обучението на английски се започва на английски език. Никой не се интересува какъв е родният език на имигрантите. Имаме достатъчно безработни българи с българска филология, които могат да започнат да преподават от азбуката, както и сирийци завършили в България, които могат да открият доброволни интеграционни центрове. Не е нужно да се преподава български език на арабски!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 44. 44 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Колко хитро ни обработват.Какво означава това,че нямаме избор?
  Ние цивилизована държава със закони ли сме или махала без огради.Що за цинизъм?
  България от години лека,по лека се подготвя за ислямизация.
  Защо всеки реве за репресиите по време на възродителния процес,а никой не коментира КОЯ Е БИЛА ПРИЧИНАТА.
  Нека,който знае да напише.

 45. 45 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#44:"fener"]никой не коментира КОЯ Е БИЛА ПРИЧИНАТА.
  Нека,който знае да напише.[/quote]


  Подкрепям. Напоследък тук-там се промъкват тълкувания, съвсем различни от официалната пропаганда.

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Със сърце и възможности/огроничени/работя доколкото мога за облекчаване живота на инвалиди,болни,възрастни и това ми е удовлетворение,но като прочета такива нравоучителни статии от хора,които нито са познали болестта,нищетата и нуждата на собствения си народ,на хора,които са около него и той презрително не ги забелязва,а се прави на голям хуманист,много ме обижда и унижава.
  По-добре да не бях го чел това,но Дневник ни залива с такива"възпитателни"статии,да ни кара да се срамуваме.
  Не,мерси.Аз нямам от какво да се срамувам.

 47. 47 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално


  До коментар [#28] от "Игнорирай трола!":
  Отскоро пиша тук,но много отдавна чета.Направило ми е впечатление,че си умна и интелигентна жена.Много ми е интересно каква е причината за това ти мнение?

 48. 48 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Винаги ми е било интересно колко десни са читателите на Дневник. Преди изборите, в гласуването във вестника, Костов имаше +60%, нищо че после на реалните избори имаше 2%.
  Сега всички тея читатели са се обединили против сирийците.
  Всяка тема в тоя вестник, независимо каква е, може да е за клетъчните телефони в Норвегия или катализаторите на корейските автомобили, след 5-6-тия коментар, се обръща в коментари за комунизъм, седерастия и т.н.
  Нивото на коментирашите в Дневник, стигна това на спортните сайтове. Там независимо каква е новината се пише шнур за Левски или два за Цска.
  Колко изпросте народа, дали от беднотия...

 49. 49 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#45] от "aleko":

  За всяко нещо си има причина.А започването на такава сериозна офанзива,няма как да е просто прищявка на някой.

 50. 50 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално  До коментар [#48] от "angelboy8008":
  Ангелбой,пишеш,че народа плюе срещу сирийците,а ти"добрия" плюеш срещу народа си."Изпростел бил"
  А какво в твоето изказване,извинявай говори за голяма сложност?
  Правиш точно това,срещу което роптаеш.

 51. 51 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#49] от "fener":

  Не симпатизирам на конспиративни теории, по-скоро мисля, че не може да криеш всички парчета от истината прекалено дълго време. Все някога започват да излизат наяве и в този случай е необходимо някой да седне и да ги сглоби като превантивна мярка срещу произволни тълкования.

 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  В България няма БЕЖАНЦИ , а има НЕЗАКОННО преминали турско-българската граница НЕЛЕГАЛНИ МЮСУЛМАНСКИ ИМИГРАНТИ , инфилтрирани от неоосманиста РЕДЖЕП ЕРДОГАН и неговите български еничари йОвчев и Орешарски,с цел предизвикване на РЕЛИГИОЗНИ, ЕТНИЧЕСКИ , ИКОНОМИЧЕСКИ и СОЦИАЛНИ конфликти в България , които да предизвикат нейното УНИЩОЖЕНИЕ и превръщането и в турски вилает!!! В Турция , практически НЯМА безработица, а в България според профсъюзите ни , тя неофициално е надхвърлила 600 000 души!!! В Турция стандарта на живот е в пъти по-висок от този в България , защото и заплатите и пенсиите в Турция , са в ПЪТИ ПО-ВИСОКИ от Българските!!! В Турция , например , жените се пенсионират при пълна пенсия на 41 години, а мъжете под 45 години , при едва 25 години трудов стаж /за не пълна пенсия им трябва само 15 години осигурителен стаж при същата възраст/!!! В Турция, минималната пенсия е 411 евро!!!!Сравнете я с минималната пенсия в България от 154 лева , получавана от жените при навършван на 60 годишна и от за мъжете при 63 годишна възраст , при съответно над 33 и над 37 години осигурителен стаж!!! Кой при това положение е луд да БЯГА от ПРОСПЕРИРАЩА Турция, в изпадналата в перманентна икономическа криза България??? Не, това не са БЕЖАНЦИ!!! Това са НЕЗАКОННО пресекли турско-българската граница РАДИКАЛНИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ и техните близки!!! За това си деяние , според българския Наказателен Кодекс , те подлежат на АРЕСТ и до 5 годишна ефективна присъда + солени административни глоби, след което , трябва да бъдат незабавно ЕКСТРАДИРАНИ!!! Незаконно внесената валута /ПОД ВАЛУТА СЕ РАЗБИРАТ НЕ САМО ПАРИ , НО И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ЦЕННИ МЕТАЛИ - ЗЛАТО , ПЛАТИНА СРЕБРО/, трябва незабавно да бъде конфискувана в полза на държавата!!!

 53. 53 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#51] от "aleko":

  Ще чакаме да видим дали някой ще напише нещо до края на деня.
  И не става въпрос за конспирация,а за скрита информация.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#48:"angelboy8008"]Нивото на коментирашите в Дневник, стигна това на спортните сайтове.[/quote]

  +++

  Много от коментиращите преди - умерени, разумни гласове - просто се оттеглиха , не коментират , а може би и не четат какво става тук ( Дневник). А нивото е тревожно, начина на мислене, езика който се ползва и агресивната простащина тип " или си с мен или кучета те яли" са очевидно белег на съвремието ни.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 56. 56 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#31:"In my world"]Тройната коалиция е искат 100 000 бежанци тук.Това не трябва да се случва.Стройте 10 метра стена с анадол и хелипотери да патролират околко стена ,който премине границата веднага ще бъде отсрелян от къртечара на хелиптера[/quote]
  анадол - Анадола
  хелипотери - хеликоптери
  околко стена - ?!
  патролират - патрулират
  отсрелян - отстрелян
  къртечара - на туй корена му трябва да е "къртица"
  хелиптера - какво значи туй?

  За пунктуация тук няма смисъл да се отваря дума, пък за сериозност на тъй написано мнение - хич !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 57. 57 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И аз зададох същият въпрос и то доста отдавна. Какво правим, като станат 100 000 или 1 милион? Това, което трябва да се направи е да се връщат незабавно всички не сирийци по родните им страни. Тогава емигрантите ще намалеят значително, а из арабският свят/ и не само в него/ ще се заговори, че България е нежелано място за емиграция и те връщат от там, а дори и да те оставят, то държавата е много бедна и не ти осигурява никакви условия за паразитен живот. Това ще обезсмисли идването на много емигранти и ще ни превърне в нежелана дестинация, което е добре за нас. Толкова ли е трудно да се разбере това?

 58. 58 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално


  [quote#0:"Дневник"]Какво да правим бежанците преди да станат 100 000[/quote]Регламентирайки обществените отношения свързани с търсещите „особена закрила” лица, българския законодател използва понятията „особена закрила”, „убежище”, „право на убежище”, „кандидат бежанец”, „статут на бежанец”, „хуманитарен статут”, „временна закрила”. Не съществува международен договор по силата на който да кореспондира задължение на съответната държава да осигури убежище. Принципът по който е постигнат консенсус е изразен в Декларацията за териториалното убежище от 1967 г. „даването на убежище е мирен и хуманитарен акт, който не може де се приема неприятелски от друга държава”. Всяка отделна държава на принципа на суверенитета решава дали да предостави или не правото на убежище, кой да бъде компетентния орган и при каква процедура. Териториалното убежище е вид правен режим. Той е „състояние на закрила на лице, което е забягнало от собствената си държава и се намира на територията на една чужда държава”. „закрилата на чужденците получили убежище се отличава от защитата на останалите категории чужденци”. Понятието убежище има два основни компонента: -допускането на чужденеца на територията на дадена държава; -поставянето му под закрила.
  В Европейското бежанско право е предвиден и специфичен хуманитарен статут. Законът за убежището и бежанците урежда изчерпателно видовете закрила, която Република България може да предоставя на чужденци, както следва: убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут и временна закрила. Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 1 ЗУБ, единствено от компетентността на президента на Република България е да уважи или отхвърли искане на чужденец, търсещ закрила чрез предоставяне на убежище в страната. Съгласно чл. 2, ал. 2 ЗУБ Министерският съвет е органът компетентен да предоставя временна закрила, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз. Съгласно чл. 2 ал. 3 от ЗУБ Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут по силата на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. и Протокола за статута на бежанците от 1967 г., на международните актове по защита на правата на човека и Закона за убежището и бежанците (ЗУБ).
  Според Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., бежанец е всяко лице, което се страхува от преследване, поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения, намира се извън страната си на произход и не може и ли не желае да се възползува от закрилата на тази страна или да се върне в нея, поради страх от преследване. За да бъде предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, следва да е налице някоя от предвидените в чл. 8 и чл. 9 от ЗУБ предпоставки. Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1 от ЗУБ, се предоставя статут на бежанец на чужденец, който основателно се страхува от преследване, поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена група или политическо мнение или убеждение, намира се извън страната, чийто гражданин е, или ако е без гражданство, се намира извън страната, на постоянното си местоживеене и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрила на тази страна. Повечето чужденци не попадат в нито една от тези групи, не са били преследвани в родината си, поради своята етническа принадлежност, раса, религия, принадлежност към определена социална група или партия, както и не е налице възбуден у тях основателен страх от преследване. Причините им имат по-скоро личен характер и не са основание за предоставянето им на статут на бежанец. Красимир Янков, хуманитарен статут се предоставя временно до отпадане на условията за неговото предоставяне. "Част от екипа на "Дневник" и "Капитал" от март 2011-та. Обичам Близкия изток, защото "там може така, ама може и иначе." Поради тази причина продължавам да уча "Арабистика" и да се интересувам от всичко ставащо в региона" - пише Красимир Янков. Важно е, че мотивите за обичта ти са много силни, въпреки че 23 години в България също "може и така, ама може и иначе."

 59. 59 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Спрете да манипулирате хората, като говорите само за бежанци от Сирия. Те са част от проблема. Другата част, много голяма, са нелегалните имигранти.

  Редовно си правя веждите в един арабски салони. Единия пътси приказвах на английски с жената, много симпатична и интелигентна. Обясни ми, че са "бежанци". Тя била от Тунис, мъжът й от Йордания. Колкото и да съм широкоскроена,остана ми едно чувство, че много яко ни лъжат всички.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#17:"chernomorski"]Имам усещането, че този път Буш и Путин [/quote]

  Ъ, я пак? За коя война говориш всъщност?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #43-andreas_hofer --- "...Като начало трябва да се реорганизира граничната охрана за да се осигури неприкосновеността на нашите граници.
  Строги проверки и санкции за каналджии , особено ако са държавни служители и органи на реда..."

  Много добре си го написал , но имам чувството , че не живееш в България и си откъснат от РЕАЛНОСТТА ТУК!!! Ако не беше така , щеше да знаеш ,че на служителите от Гранична Полиция им бе наредено лично от министъра на МВР йОвчев , със знанието на Министър-председателя Орешарски и със знанието на подкрепящите на това престъпно, предателско правителство депутати в Народното ни събрание , ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В КАНАЛДЖИИ!!! Граничните полицаи имаха два изхода. Или да си хвърлят шапките и да откажат да изпълнят тези ПРЕДАТЕЛСКИ,противоречащи на ЗАКОНА в Наказателния Кодекс заповеди и разпореждания , дадени им от министър йОвчев и шефовете му, или да се снишат , да изпълнят предателските заповеди и да продължат да си получават заплатите!!! Граничните полицаи , предпочетоха , да се превърнат в Предатели , но с държавни заплати!!! ПО ЗАПОВЕД , на йОвчев , те не само , че не връщаха опитващите се да пресекат НЕЗАКОННО турско-българската граница НЕЛЕГАЛНИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ , но и активно им съдействаха за това, превръщайки се в КАНАЛДЖИИ на държавна заплата!!! Вместо да връщат заловените нарушители , до граница веднага обратно в Турция,или да отвеждат навлезлите дълбоко в наша територия в Арестите , за да бъдат съдени и екстрадирани по бързата процедура , те като КАНАЛДЖИИ НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ги отвеждаха в центровете за бежанци , влошавайки условията на живот там на шепата истински бежанци , ако някога наистина ги е имало и излишно товарейки по този начин , българските данъкоплатци!!! Както питах в моя пост #52: "От какво в Турция БЯГАТ , тези НЕЛЕГАЛНИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ??? Ако търсят работа, в Турция има работа за целия китайски народ!!! Ако търсят високи заплати, в Турция заплатите и пенсиите са в ПЪТИ ПО-ВИСОКИ от тези в България!!! Ако търсят съседи близки по религия , в Турция 99% от населението изповядва исляма , а у нас все още християните сме повече!!!Ако търсят стандарт на живот и климат, и стандарта и климата са в полза на Турция, а не на България!!! Някой от колегите във форума , да се сеща за беглец ТУРЧИН , избягал от Турция , поради икономически , политически , религиозни причини, или гонения??? НЯМА, НЯМА и НЯМА!!!!! От какво "БЯГАТ" тогава тези НЕЗАКОННИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ в България??? Просто армията на народа на Сирия и обикновенните сирийци, хвърлят як пердах на радикалните ислямисти-канибали и те се изтеглят в Турция!!! Ердоган , който съдейства за въоръжаването и изпращането им да мародерстват населението на Сирия , няма нужда от тях!!! Ако е за свои терористи , на него и кюрдите от Турски Кюрдистан са му достатъчни!!! За това , Реджеп Ердоган е впрегнал цялата държавна репресивна машина на Турция , със съдействието на продажните ни политически еничари като йОвчев и Орешарски , и подкрепящите ги депутати от ДПС, БСП и "Атака" , да прехвърлят тези радикални ислямски терористи, и семействата им в България!!! За това , няма и сирийски ХРИСТИЯНИ , сред "бежанците"!!! Да сте виждали някъде да се транспортират в един фургон , овце с вълци , или кокошки с лисици??? Пък колкото до това , колко "работни" ще са тези свикнали да мародерстват мирният сирийски народ , радикални ислямски терористи и как щели да вдигнат стандарта ни на живот с труда си, си задайте въпроса:"Толкова ли са глупави Ердоган и турските работодатели , да изпуснат качествените лекари, инженери, химици, физици и квалифицираните работници... та да ги инфилтрират нелегално през турско-българската граница???" Неее, качествените сирийци , остават в Турция , при високите заплати и пенсии!!!!Нееееее, турците пазят качествените , работливи сирийци,за себе си!!! На нас ни пробутват тези сиирйци и африканци, на които ръцете им са изцапани до лактите с кръвта на мирните сирийци , включително и на християнското сирийско население в Сирия...!!!

 62. 62 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  "Веднъж попаднали в наши води, чужденците стават българска работа "Значи ли,че ако някакви навляци се промъкнат през терасата в скромното ми апартаментче,вече са моя работа-длъжен съм вместо да им дръпна един бой и ги изритам извън собственоста ми,да им дам едната от стаите,където им осигуря отопление,осветление ,след което да изтичам за храна,а ако пък не говорят езика ми,да си намеря преводач,който ще ги обучи на него,след което ще си говорим сладки приказки и навляците ще ми станат роднини....

 63. 63 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До #54- ФИЗКУЛТУРНИКА- "...Е.С. и Съвета на Европа ги докараха..."

  Ако ни ги бяха докарали Е.С. и Съвета на Европа , щяха да минат с визи през официалните гранични пунктове на Република България, а не НЕЗАКОННО да преминават през турско-българската граница!!!

 64. 64 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В стената ще бъдат изрязани дупки, ще бъдат намерени места, където тя може да бъде заобиколена.

  =================

  Не и ако има и мрежа с 220 волта ток по нея...

 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Каква бежанска вълна , какви бежанци са афганите и негрите от Мали Послали килимчета бият глави в земята и гледайки на кръв иска да му плащаме квартира ток и да го храниме защото сме му длъжни като на бежанец Обратно там от където , достатъчно си имаме такива

 66. 66 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Какво да правим бежанците преди да станат 100 000..

  - Агентите,.. Станишев и Местан,..да наемат
  автобуси, и ..като, " Коледен Подарък ",
  ..да ги изпратят, на Путин !!!
  - Русия е голяма, там си мрат за терористи !!!

  urkobozambo
 67. 67 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#23] от "chicago514":
  Германия с нейните 70 милиона население, която е държавата с най-добро икономическо развитие в Европа, може да приеме само 5000 бежанци. България със 7 млн. население, най-бедната държава в Европа трябва да приема всички наред, а за награда ще ни потупат по рамото и ще ни подхвърлят някакво подаяние - в случай 6-7 млн. евро.
  Освен това вярно, че им дават малко пари на ръка /65 лева/, но не плащат сметки за електричество, вода, наем, както ако бяха извън бежанските центрове и както го правят доста българи с минимални пенсии и заплати?

 68. 68 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#62] от "sabbath":

  Не забравяй,че трябва да започнеш да отделяш част от семейния ви бюджет и да им го даваш.

 69. 69 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  В главата на автора е каша от информация, която се опитва да пречупи през либерастко-толерасткия модел и накрая се получава безвкусен бъркоч. Първо, сам отбелязва, че има и нормални хора, и изроди. След това обаче не прави никаква разлика между бежанеца-авиоинженер и нелегалния емигрант-крадец. Започва да обяснява как сме нямали избор, щото не сме били Германия. Демек, каквито идват, такива ще взимаме.
  Бих попитал автора дали одобрява мерките на Обединеното кралство срещу българи. Но въпросът ще е реторичен, защото знам какво ще отговори - "ами то такова, тя Англия може да си позволи".

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 70. 70 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  А дали ще ни информират от това издание за обраната жена в центъра на София? Или е незначително събитие за тях?
  http://plevenzapleven.bg/blog/2013/11/29/%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1-14133/

 71. 71 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#55:"Варна"]Много от коментиращите преди - умерени, разумни гласове - просто се оттеглиха , не коментират , а може би и не четат какво става тук ( Дневник). А нивото е тревожно, начина на мислене, езика който се ползва и агресивната простащина тип " или си с мен или кучета те яли" са очевидно белег на съвремието н[/quote]


  +++

 72. 72 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 929 Неутрално

  " се опитват да спечелят на техен гръб доверието на уплашени, неразбиращи или просто маргинализирани сънародници."

  Н мъй страх, разбирам опасността, ама
  ти кого наричаш маргинализиран бе?

  Стена не се изгражда, а заграждение, явно не си си прочел урока.

  Въобще пълна боза.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 73. 73 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  "Какво да правим бежанците, преди да са станали 100 000"???


  Да избесим националните предатели-еничари , съдействали на Реджеп Ердоган , за незаконното наводняване на България с НЕЛЕГАЛНИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ по кубетата на църквите "Александър Невски" и "Света Неделя" , преди "бежанците" да са ги превърнали в джамии!!!

 74. 74 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 479 Гневно

  "А какво ще прави България, ако бежанците станат 100 хиляди души?"
  Народен съд и линч за националните предатели!

 75. 75 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 929 Неутрално

  "А какво ще прави България, ако бежанците станат 100 хиляди души?"

  Акото цапа гащи и мирише лошо!
  Като за начало, да обобщим бежанци на територията на България НЯМА. Говорим за лица пресегли нелегално държавната граница. За такова престъпление си има наказания. Следователно имаме престъпници с не влязло в сила наказание. Сега аз защо да спазвам законите, след като те явно не важат за други. Дискриминиран ли съм ?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 76. 76 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според мен пришълците скоро ще се проявят. Процентите които е дал Алеко в по-горните коментари са много важни. Ако някъде присветне искра и пришълците проявят своята същност, ще пламне пожар. И това е добре да случи, докато са все още малцинство. Българите сме настъхнали и трябва само едни повод (като този в Катуница) за да се вдигнем и да покажем какво ни е отношението към пришълците. Единственото разумно решение се нарича експулсиране, 3-метрова ограда по границата с Турция с ток и картечни гнезда...

 77. 77 Профил на kakkaramanty
  kakkaramanty
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  Къде намерихте това изследване?

 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  А какво ще прави България, ако бежанците станат 100 хиляди души?
  ****************************

  Докато мюсюлманското население в дадена държава е около 2% за пред местното население ще изглежда като едно миролюбив малцинство, но в никакъв случай като заплаха за останалите граждани.


  Такъв е случаят:
  САЩ : 0.6% мюсюлмани
  Австралия : 1.5% мюсюлмани
  Канада : 1,9% мюсюлмани
  Китай: 1,8% мюсюлмани
  Италия : 1,5% мюсюлмани
  Норвегия : 1,8% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население започне да варира между 2 % и 5% , мюсюлманите започват да проповядват Исляма между други етнически малцинства и недоволните групи в дадената държава. Често влизат в тесни връзки със престъпни групировки и улични банди.


  Това се случва в :
  Дания : 2,0% мюсюлмани
  Германия : 3,7% мюсюлмани
  Великобритания : 2,7% мюсюлмани
  Испания : 4,0% мюсюлмани
  Тайланд : 4,6% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население мине границата на 5%, то започва да упражнява едно прекомерно влияние като процент от населението, което представляват. Така например, настояват за въвеждането на халал-храна (чисти храни според ислямските стандарти), като по този начин си гарантират, работни места в сектора на хранително-вкусовата промишленост запазен само за мюсюлманите. Започват да упражняват натиск върху супермаркетните вериги за показване халал-храна на техните рафтове - заедно със заплахи за неизпълнение на тези изисквания.

  Това се случва в :
  Франция : 8,0% мюсюлмани
  Филипините : 5,0% мюсюлмани
  Швеция : 5,0% мюсюлмани
  Швейцария: 4,3% мюсюлмани
  Холандия : 5,5% мюсюлмани
  Тринидад и Тобаго : 5,8% мюсюлмани

  Когато се стигне до този момент, с помощта на някои ислямски държави, ислямските малцинства започват да упражняват натиск върху правителствата за правото да се самоуправляват (в рамките на техните гет ) съгласно Шериата-Ислямския закон. Крайната цел на ислямистите е да установят Шериата в световен мащаб.
  Когато мюсюлманите стигнат до 10% от населението, те започват да увеличават беззаконието като начин, чрез който показват недоволството си от условията на живот в дадената страната. В Париж видяхме бунтове, запалиха автомобили и мебели. В такава ситуация, действията на всеки немюсюлманин, каквито и да са тези действия - са винаги обида за Исляма и водят до бунтове и заплахи. Както се случи в Амстердам, след като опозицията показа карикатурите на Мохамед и филми за Исляма. Това напрежение се наблюдава ежедневно, особено в мюсюлманските части на:

  Гвиана : мюсюлмани 10.0%
  Индия: мюсюлмани 13.4%
  Израел : 16.0% от мюсюлманите
  Кения: мюсюлмани 10.0%
  Русия : 15,0% от мюсюлманите

  Когато мюсюлманското население достигане до 20%, народът на дадената държава може да очаква масови безредици и бунтове, от които настръхва косата. Формиране на джихадистите в обучени военни отряди, спорадични убийства и опожаряване на църковни светини.

  Етиопия: мюсюлмани 32.8%

  Когато мюсюлманското население стигне до 40% в една християнска държава, това което следва са масови кланета, хронични терористични атаки и продължителни военни акции, като например:

  Босна : мюсюлмани 40.0%
  Чад : мюсюлмани 53,1%
  Ливан : мюсюлмани 59,7%

  Държави, в които мюсюлманското население стигне до 60%, в тях остатъка от населението е подложено на неограничено преследване. Невярващите от всички други религии (включително неправославни мюсюлмани) са преследвани. Започва спорадично етническо прочистване (геноцид), използване на Шериата като оръжие, както и създаването на Ждизя – специален данък само за неверниците, както се случва в:

  Албания : 70.0% мюсюлмани
  Малайзия : 60,4% мюсюлмани
  Катар : 77,5% мюсюлмани
  Судан: мюсюлмани 70.0%

  Когато мюсюлманите в една държава стигнат до 80%, може да се очаква сплашване и насилие от Джихад върху неислямските жители, някаква форма на етническо прочистване от страна на държавата и дори геноцид, тъй като тези страни изгонват малкото неверници, които са останали на територията им. Те преследват главната цел, която е -100% мюсюлмани, като това вече се случва в :

  Бангладеш : 83,0% мюсюлмани
  Египет : мюсюлмани 90.0%
  Газа : мюсюлмани 98,7%
  Индонезия : 86,1% мюсюлмани
  Иран : 98,0% мюсюлмани
  Ирак : 97,0% мюсюлмани
  Йордания : 92,0% мюсюлмани
  Мароко : 98,7% мюсюлмани
  Пакистан : мюсюлмани 97.0%
  Палестина: 99,0% мюсюлмани
  Сирия : 90.0% мюсюлмани
  Таджикистан : мюсюлмани 90.0%
  Турция : 99,8% мюсюлмани
  Обединени Арабски Емирстваа : 96,0% от мюсюлмани

  Достигането на 100% мюсюлманско население довежда до мир: "Dar - ES- Salaam" (Раят на ислямският мир).

  Ето тук се допуска съществуването на мир, защото всички жители са мюсюлмани. Ислямските Медресета са единствените училища и Корана е единствената наука. Това се случва в:

  Афганистан : 100% мюсюлмани
  Саудитска: Арабия 100% мюсюлмани
  Сомалия: 100% мюсюлмани
  Йемен: 100% мюсюлмани

  За съжаление, мирът никога не се постига, тъй като в тези 100% мюсюлмански общества, онези техни членове, които са по-радикални бълват омраза и започват да убиват други мюсюлмани, които са по-малко радикални, като за оправдание си измислят най-различни причини .

  "Преди да навърша 9 години, вече бях научил основната доктрина на арабския живот : Аз против брат ми, аз и брат ми срещу баща ни, семейството ми срещу братовчедите ми и целият клан, клана срещу племето, племето срещу света и всички заедно срещу неверниците "
  Леон Юрис

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  "Преобладаващо бежанците са жени и деца"

  Ахъм, таман около 30%.
  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]какво правим с цветнокожите "араби" авторе ?[/quote]Именно. Защо от Африка идват през Турция, а не отиват направо в Зап. Европа? В Сирия ли са били? Там срещу режима ли са се били? Какви са намеренията им тук?

 80. 80 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Ей,афтора,като те чета и Брайвик почва да ми става симпатичен...не знам какво да кажа...такава гнус отдавна не бях чел...ти си по-лош и от Караибрахим

 81. 81 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Бежанците ще станат част от България. Това не подлежи на обсъждане."

  И що да не подлежи? Еничарите от БХК да не са установили вече толерастка диктатура, без да разберем?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 82. 82 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всичко хубаво, ама ги спираите на границата по добре.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 83. 83 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#31:"In my world"]Тройната коалиция е искат 100 000 бежанци тук[/quote]

  "тройната" или авторът - искат ?

  "Бежанците ще станат част от България. Това не подлежи на обсъждане."

  откога авторите на Икономедия са привърженици на тройната коалиция

  [quote#73:"kimba3"]Да избесим националните предатели-еничари , съдействали на Реджеп Ердоган [/quote]

  ами да ги избесим, ама пропагандата за интегриране на "бежанците" върви точно по сороските медии, уж подкрепящи
  оставката на "предателите" я още малко помисли...

 84. 84 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Малък Ливан, с площ едва 1/10 от България и население от 4 млн. души, е станал дом по неволя на над 820 хиляди сирийци."
  -----------
  Примерът с Ливан, който авторът дава и като че ли иска този пример и ние да следваме, е крайно некоректен и провокативен. Първо, Ливан е съседна на Сирия близкоизточна страна, а България е в Европа, в ЕС и не е съсед на Сирия. Второ, преди 23 години там имаше гражданска война, която продължи 15 години. Трето, в Сирия и Ливан живеят хора от едни и същи племена и близки родствени групи, свързани помежду си с роднински взаимоотношения. И друг път съм писал, че в резултат на войните в Близкия Изток, които са водили съседните на Ливан страни и емиграцията от Ирак, Палестина, Сирия и др, Ливан не е нормална държава. Това е една от най-разбитите страни. Страна - ветропоказател, разделена вече на три. Ливанското правителство не е в състояние да контролира различните групировки в страната и хората се пазят сами. Всяка група има собствена милиция и не разчита нито на "държавата", нито на "държавната" полиция. Там постоянно има атентати и тероризъм.
  -------------
  Ливанска гражданска война /1975–1990/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_Civil_War
  ------------


 85. 85 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "ФИЗКУЛТУРНИКА":

  защо Костов отказа да приеме бежанци от Косово/като става въпрос за сините талибани/?само червените ,командвани отДПС ни докараха до този хал-иска се дупе,ама като го нямаш,ще хапнеш и дръвцето.

 86. 86 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 426 Весело

  Приказки от 1001 нощи.....
  1. Дайте пример с бандит, а не с инженер.
  2. Сирийците вече са 100000, само за десетина години вече пристигналите ще набъбнат до 100 000...
  3. Ако през 2014 г. станат 100 000 ДПС са първа политическа силА в страната....
  4. Арабите като народ:
  - са трудолюбиви
  - безкрайно честни в бизнеса и отношението към държавата: плащане на данъци, осигуровки и прочее...
  - не са проводник на мюслюмански идеи и ще се христианизират под влиянието на Православната ни църква...
  5. Очакваме ускорено разселване на малкото останали нормални българи...

 87. 87 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#81] от "Dehumanizer":
  1.защото така е наредил Доги
  2. Не виждаш ли че българите нямаме никакви съпротивителни сили, за никакъв проблем...

 88. 88 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мойше. Толкоз!":
  До коментар [#11] от "windok":

  Ще станат 200 000

 89. 89 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами ще ги връщаме там където са рязали глави, там ще знаят какво да ги правят и как хуманитарно да се отнесат със забегналите ислямски терористи, представящи се за "бежанци".

 90. 90 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ако свалим Башар Асад ще има къде да се върнат

  Истината е висша ценност
 91. 91 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Те явно ще паразитстват в БГ. Единствения начин за борба с паразитите е антибиотик, който ги убива.

 92. 92 Профил на straws
  straws
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#48] от "angelboy8008":

  Ангеле, изясни си по-добре концепцията "десен избирател". Няма нищо по-естествено от това един дясно мислещ човек да бъде против типично лява политика като либералния режим към бежанци и имигранти. Така е навсякъде в белия свят.

 93. 93 Профил на ..._..._...
  ..._..._...
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А какво ще прави България, ако бежанците станат 100 хиляди души?

  За да не ни се налага да си задаваме такива глупави въпроси, трябва да започнем наистина да си охраняваме границата. Построяваме стена, гранична полиция почва да стреля /ако се налага/, в допълнение и малко противопехотни мини. Нито една международна организация или конвенция не може да ни забрани суверенното право да си охраняваме границата и държавата. Вече влезлите–незабавно експулсиране.

 94. 94 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#92] от "straws":

  Това ми е пределно ясно, просто казвам, че ми е любопитно, че 60-70% от читателите на Дневник са такива, при положение, че национално представляват 2%.
  Същото ми е странно, че на каквато и тема да е дадена статия, рано или късно се започва храненето на комунизма, същото се случва и в спортните сайтове, там храненето на комунизма е заменено с псувни.

 95. 95 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако свалим Башар Асад ще има къде да се върнат"
  До коментар [#90] от "raylight":
  ---------
  И да свалите Башар Асад и сирийците се върнат, това не решава проблема с останалите нелегални имигранти от Азия и Африка. На практика чрез отворените граници със съседна ислямска страна, която не е член на ЕС, това правителство провежда политика на етническо прочистване на българите.


 96. 96 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Любопитно

  ...я си прочетете заглавието и ми кажете, защо ги редактирате/наричате бежанци?
  ...бежанци или имигранти?
  ...законно или незаконно преминали границата?
  ...защо създавате напрежение в обществото ?
  ...Всички преминали границата незаконни имигранти се връщат по законно установения ред от държавата!
  ...Защо питате?
  България има 1, 8 млн. етноси на няма и 7 милиона, франция няма и 200 хиляди на 65 млн.....
  ...станахме маймунярника на Европа с вашите безумни статии!
  ...схванахте ли защо тошо навремето не продаваше в магазините си банани и портокали....?
  ...а в зоопарка ходите ли с децата си да видите маймуните?
  ....питам и не искам отговор...

 97. 97 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#25] от "Бай
  "Хелзинкският комитет е антибългарска и антидържавна организация, която трябва да бъде изгонена от страната, както направи Путин"
  Абе цървул смотан, като си измисляш, поне не натрапвай простотиите си извън кварталната кръчма и фатмашкия ти антураж. Даже кумира ти Путкин, никого не е гонил, още по малко Хесингския комитет от Русия, (зает е с други работи-как да удържи по-дългло крадливия си сатрапски режим) нещо силно бъркаш . Въобще имашли си представа, какво е хелсингски комитет, защо се казва така и от къде са се взели и къде ги има. Аман от профани.

 98. 98 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ние отворихме нашите домове и дадохме подслон на палестинските бежанци, а ООП ни превърна в бежанци в собствената ни страна", споделя мъката си един ливански християнин.
  Как и защо бе изклана християнската общност в Ливан през 1975-1978
  -------------
  http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/02/25/kak-i-zashto-be-izklana-hristiianskata-obshtnost-v-livan-pre.909496
  -------------

 99. 99 Профил на ..._..._...
  ..._..._...
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#97] от "znaesht":

  Понеже изглежда знаеш доста за Хелзинските комитети по различните държави, ще е хубаво да ни дадеш повече информация , в кои държави съществува и как се финансира. Все пак си ,както изглежда от членовете толеристи/терористи на този комитет!

 100. 100 Профил на straws
  straws
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#94] от "angelboy8008":

  Ами Геле, как да ти кажа, и във форума на Славия близо 99% от пишещите са фенове на Славия, но в национален мащаб сигурно 0.1% от всички фенове са слависти. Дневник е издание с дясна ориентация, нормално е четящите и пишещите да са също такива.

  Футболът като цяло се обича много сред националистите. Причините са, че това е традиционен спорт, където идентичността и колективното съзнание са най-важните ценности, както и при национализма. Комунизмът е смъртният враг на национализма. От това следва, че е логично и във футболни форуми да хранят комунизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK