За досадата

За досадата

© Анелия НиколоваПрепубликуваме текста на Андрей Захариев от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник": 


Протестите станаха всекидневие. Всяко всекидневие започва със своето о-всеки-дняване, със своята дежурност, сиреч да доскучава и с напревдването на времето да омръзва. Нормално. Вчера пътувах в такси, двамата в колата слушахме радио, стана дума в ефира на радиото за протестите, естествено. Говореше се и за парите на партиите, за държавните субсидии, които партиите ползват по закон. Единият от гостите на предаването, което слушахме и двамата, които бяхме в колата, каза, че големият въпрос сега си остава този за назначението на Пеевски и за всичко, свързано с този акт, за предопределилото го и за произлязлото от него.


Тогава този от нас, който ни возеше нас двамата в таксито, каза, че това с Пеевски вече е много досадно. Адски досадно. Така се изрази. Докато го казваше, пресичахме улица "Раковски" и той, возещият, се оглеждаше активно, за да не ни ударят.
Човекът беше напълно искрен в досадата си от траещото месеци наред питане за Пеевски. И аз нямаше как да не се запитам дали не е прав в отегчението си. Какво толкова смущаващо може да има в постепенното кариерно израстване на един университетски образован и перспективен млад мъж, който се изкачва…


Досадата. И преди ме е навестявала мисълта, че


на нас, днешните българи, ни е най-вече досадно. И с право


Защото ни досаждат отвсякъде. По принцип ние се опитваме упорито да живеем прилично и дори достойно, но не става. Не става, защото отвсякъде ни досаждат, както казах. Тръгваш да караш кола рано сутрин и почват да ти досаждат страшно със себе си. Има ги всякакви досадници. Едните ти излизат с колите си отдясно, другите – отляво. Има и такива, които досаждат отпред и отзад. Или си в метрото, да кажем, напъхал си слушалките в ушите си и гледаш отражението си в стъклото на влака, но досадниците са си там – до теб. Навсякъде са. Пристигаш на работа и досадниците стават още повече и още по-досадни. Във фейсбук ти досаждат хора, които иначе би трябвало да те забавляват и развличат с това, че ги има и че са там – във фейсбук. Досадните им постинги и снимки само че довеждат досадата ти до степен такава понякога, че в края на деня се вмъкваш да пийнеш нещо в близкото питейно заведение, където се оказва, че срещаш един досадник, когото не си виждал с години и когото изобщо не искаш да виждаш. Но той е там и започва да ти досажда с лепкавите си приказки за своя живот и за досадата си, които няма начин да предизвикат у теб нещо друго освен досада.


На всичкото отгоре започнаха да ни досаждат и с бежанци.


Свършвам с есето за досадата, за да не ви досадя. Не се опитвам да внуша, че трябва постоянно да приемаме света и нещата в него с цветна, хипарска приветливост, но наистина си мисля, че досадата вече ни дави и задавя. Проблемът, който виждам, е този, че в България на много хора много бързо им става досадно от това, че


други настойчиво, последователно и непримиримо търсят отговорност за аморални или направо безсрамни действия в политиката


Смущението ми идва оттам, че жестовете на наглост като този с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС явно се виждат на не малко хора нормални. Някак се възприема като природно обусловено и значи естествено, ще рече изцяло оправдано, дошлият на власт да се възползва своевременно и пълноценно от нея, да се окопае добре, да заеме колкото се може повече позиции в най-важните държавни институции и да си подсигури гърба откъм службите, работата на които е да пресичат връзката между политическата власт и нейното безпардонно изнасилване.


Да, банално е, знам, но ще го кажа и аз. В България се приема за натурално "реалната политика" да предполага и включва в себе си злоупотребата с възможностите, предоставяни от изборни постове, корупцията, схемите за присвояване на обществени средства. Тъкмо тази висока степен на публична търпимост към нередното се утвърди с времето като един от факторите, които провалят опитите за привеждането на нашия социум във вид, подобен на този, споделян от страните-парадигми в Европейския съюз. Не съм от онези, които са слепи за това, че България не е някакво уникално място в рамките на Европа. Погледнато отгоре поне. Знам достатъчно добре, че в цялото това общо пространство се вършат нещата, които посочих, че се вършат и тук, при нас, с общото ни. Разликата е може би в размера на досадата. И най вече в нейните предмети.


Всъщност досадата ни, макар и толкова широко разпространена, се лекува сравнително лесно. Тя трае обикновено до времето, в което се случи да се впишем в досадните иначе схеми. Стане ли това, досадата отстъпва място на една по–заинтересована и далеч по – витална и пъргава нагласа към действителността. Завъртим ли се в спиралата, се оживяваме и се отстраняваме успешно от преживяваното като досадно. Но всичко това е нещо много повече от досадно.


То е гнусно.


В последните дни ни досаждат с новия блок на АЕЦ "Козлодуй" и с приказките около това кой какви интереси представлява и прокарва с промотирането на този проект. Журналистическата наслада от проследяването на жилката на пропукване по интереси в БСП не е досадна никак. Напротив, занимателно е да се наблюдава цялото това тълпене около хората, които са замесени, цялото това закачливо разтоварване от досадата.


Та мисълта ми беше и е за нея. Казах "гнусно" по-горе, но не разглеждам досадата като погнусата и не ги сравнявам. Не се правя на Сартр и не го имитирам. Страх ме е просто от това, че толкова лесно отключваната у нас досадливост показва неспособност и липса на желание за подреден и честен живот заедно с другите, както и за отърваване от това, което би трябвало наистина да ни досажда. Като например политическата кариера на Делян Пеевски.


Аз въпреки всичко продължавам да мисля, че българското общество се раделя прогресивно с досадните си мисли и привички. Не съумее ли да го направи обаче, ще продължи да бъде досадно за околните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 472 Неутрално

  и това "дневник" трябва да публикува ако иска да представи всички гледни точки

  http://glasove.com/interviuta/31085-d-r-nikolaj-mihajlov-protestyt-prospa-bezobrazieto-na-gerb

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#0:"Матряла"] Протестите станаха всекидневие.

  Всяко всекидневие започва със своето о-всеки-дняване, със своята дежурност,


  сиреч да доскучава й с напредването на времето да ОМРЪЗВА . Нормално. [/quote]
  напълно в реда на нещата.........
  с уговорката , че Протести в БГ Няма и не е имало от 1944 год

  име Манифестации в арогантно / разгащен формат , плюс класическите плакати , лозунги,скандирания

  преди беше с БКП Напред
  а сега Долу олигарсите.....

  което по същество е едно и също - глас на тълпата

  и когато тълпата се умори , изразходи се емоционално........започва да поприседва ,да поприляга и накрая се унася в овчи унес ,блянове и мечти...дано се намери някой да ни свърши работата , дано тези подадат оставка и пр

  когато полицията е инструктирана да не бъде груба - значи всичко е предвидено...
  ЩЕ има само плюване псувни и накрая ...спокойствие

  и утре-старата песен на нов глас

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И самата статия е досадна, едвам я прочетох....

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1907 Весело

  И със статии за "прогресивни" протести ни досаждат. Със статии за морални протести и морални студенти ни досаждат също.
  Досаждат ни с КАМЕРИ.
  КАМЕРИ забучени на всеки ъгъл, във всеки офис, във всяко такси, дори на велосипедите на екопревозващите се. КАМЕРИ, здраво закачени на дрехата, в часовника, на огледалцето на младата кифла отсреща....
  ДОСАЖДАТ НИ С КОМПРОМАТИ, претоплени като НОВ МОРАЛ.
  ДОСАЖДАТ ни с ДОСАДНИЦИ!
  ДОСАЖДАТ ни с напъни ДА НИ досадят!
  !

 6. 6 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  ето доказателството :
  ***************************
  ""Когато имаме нормални протести, няма да има заграждения"
  Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи "
  *********************
  http://economic.bg/news/26174/1/1/
  Kogato-imame-normalni-protesti-nyama
  -da-ima-zagrajdeniya.html
  **********************

  протестът е форма на класова борба - т.е. БИТКА..ако полицията пасува - значи е овче мероприятие

  къ'фто матряла-такива и протестите

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Кви са тия псевдоинтелектуални трудове опитващи се да ни налагат псевдоморал с псевдосредства ?

 8. 8 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#1] от "jalal_al_din":

  Да! Полезно четиво, но изисква и време за осмисляне и приемане на нещата, които не ни харесват!
  Българина обаче винаги е краен и загърбва полезните неща, само защото някой му казва кое е полезно!
  Спомням си виц на Шкумбата:
  Мъж в магазина пробва твърде голям панталон за него. Продавачката му казва - Господине, в този панталон ще влязат двама като вас!
  - Ще влязат, ако ги пусна!
  Понякога трудно разбираме дори какво искат да ни кажат, още по-вече, ако не желаем да чуем.
  Тютюнопушенето е вредно, т.е. полезно е да се забрани! Народът обаче е крайно поляризиран, като всеки изтъква доводи без да се вслуша в опонента.
  Цялата дандания около протестите се заключава в доста кратък разговор:
  - Не искаме да сте вие, искаме да сме ние!
  - Вие вече бяхте! Сега сме ние!

 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#7:"bluescreen"]Кви са тия псевдоинтелектуални трудове опитващи се да ни налагат псевдоморал с псевдосредства ? [/quote]
  Казах ти веднъж - избягвай такива упражнения. Те са за хора с повече рам-памет, по-модерни процесори и най-вече с изчистена от бъгове операционна система. Писаното по-горе в статията очевидно влиза в дълбоко противоречие с операционната система набита в главата ти. Ъпдейтите и спряха през 90-те на миналия век и ако много се напъваш да разбереш сега ставащото рискуваш син екран.

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Една мисъл казва,че най-страшното нещо е не да обичаш или мразиш,а безразличието.То води към досадата.
  Хубава статия,написана е с тънка ирония и казва много.

 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  [quote#9:"petyo9"]Казах ти веднъж - избягвай такива упражнения. [/quote]

  Няма кой да те помни какво си казвал.
  А операционните системи са един друг въпрос. Явно ви харесва да сте със дистанционно командване.

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Твърде досадно за досадата.

 13. 13 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 732 Неутрално

  ние търпяхме 45 години,що да не потърпим още някоя и друга година тезо досадни оводи!

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Никога до сега не съм чел нещо толкова досадно, колкото предложената ни тук статия. И толкова лишено от реална мисъл, колкото нея. Единствено от казаното, което има някакъв смисъл, е, че че пак народът, а не управляващите, са виновни за всичко. Но то се среща толкова често в медиите и политиката, че дори ако някакво интелектуално говедо реши да напише статия, и то би се сетило да напише подобно нещо.

 15. 15 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#7:"bluescreen"]Кви са тия псевдоинтелектуални трудове опитващи се да ни налагат псевдоморал с псевдосредства ? [/quote]

  Много добра оценка!

 16. 16 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  "Във фейсбук ти досаждат хора, които иначе би трябвало да те забавляват и развличат с това, че ги има и че са там – във фейсбук. Досадните им постинги и снимки само че довеждат досадата ти до степен такава понякога, че в края на деня се вмъкваш да пийнеш нещо в близкото питейно заведение..."

  Много странни мисли..., ми не ходи във ФБ тогава, не ходи по кафенета, не ходи на работа...това е народа български, друже, друг няма!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Трудно смилаем анализ, но и досадата като фибрите е полезна...

 18. 18 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 432 Весело

  По досадни от статията, иначе не чак толкова досадна, са коментарите към нея!

 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Авторът сведе нещата до две думи: досадно и гнусно! Досадно е да ни занимават единствено и само със себе си и е гнусно, че те го правят, за да одобрим стремежа им към власт и облаги от нея, а ние го приемаме не просто за нормално, а за досадно! Е! Така прочетено, прав е!

  goblenka
 20. 20 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Досадно е, понеже първите дни протестът беше за оставка на Пеевски. Той си я подаде. След това група ентусиазирани от успеха мои приятели решиха и да сменят системата. И излязоха с 3-4 различни искания (избори веднага, избори след смяна на кодекс, ВНС и т.н.) Част от тази група "напипа" моралния въпрос и свири една и съща нота от 3 месеца.
  Само че обществото не е готово да "смени системата." Без значение какво мисля аз.

  Никола Йорданов
 21. 21 Профил на Georgi Totev
  Georgi Totev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И четенето постоянно на подобни текстове в "Дневник" почна да ми става досадно...

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "g_totev":

  Ами, не ги чети! Просто е!

  goblenka
 23. 23 Профил на nerd
  nerd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Страшно става, когато "революцията" бъде заменена от досадата.

  "Демокрацията е най-лошата държавна форма, с изключение на всички останали."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK