Ти си следващият

Премиерът Пламен Орешарски (вдясно) и финансовият министър Петър Чобанов също подкрепят новия данък

© Георги Кожухаров

Премиерът Пламен Орешарски (вдясно) и финансовият министър Петър Чобанов също подкрепят новия данъкПрепубликуваме коментара от днешния (2 декември) брой на "Капитал daily". Акцентите са на "Дневник": 


За инвеститорите в производство на вятърна и слънчева енергия дойде 9 септември. Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна.

Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката, таксата не решава нито един проблем в държавата и обществото.

Приходите от нея нямат отношение към проблемите на енергетиката, нито към цените на тока, тъй като тези очаквани 160 млн. лева щели да бъдат със статут на "буфер" в бюджета (пари, които правителството може да изхарчи както и когато реши).

С други думи,


таксата е чиста наказателна операция

Основният аргумент е, че инвеститорите печелили твърде много и така се въвеждала социална справедливост. "В името на народа", както са започвали решенията за екзекуции на редица предприемачи, политици и общественици след 9 септември. 

Първо, печалбите на ВЕИ инвеститорите изобщо не са толкова големи, защото, когато инвестираш при фиксирани и прозрачни условия, бъдещата печалба е разпределена между всички доставчици по веригата на добавена стойност - производители на компоненти, собствениците на земята, строители, финансиращи организации и консултанти.

Второ, кой в една законова държава решава кое е голяма или малка печалба? Нали за това има ДДС и данък печалба, колкото по-голяма е добавената стойност и печалбата, токова по-високо е облагането. Всичко останало е класова борба.

Трето, соларните и вятърните проекти не са от "нашите". ВЕИ проектите са единствените в енергетиката, които се случиха по обявени правила и имаше възможност всеки, който иска, да участва. В тях нямаше договаряне с политическата класа и тя остана без обичайните си възможности за политическа корупция.

Държавата покани тези инвеститори в България, те се довериха, инвестираха и създадоха нова стойност в икономиката за няколко милиарда лева. "В името на народа" тази стойност предстои да бъде демонстративно разрушена, независимо че точно инвестициите във ВЕИ предпазиха България да не затъне по-дълбоко в икономическата рецесия през последните три години.

Загубата за икономиката и данъкоплатците ще бъде двойна
Освен загубената стойност те ще трябва да платят и неизбежните компенсации, защото предлаганата такса е незаконна и рано или късно ще бъде отменена.

Едва ли има друг сектор в икономиката, който да е представителен и да има допирна точка до всички значими участници в икономическия живот. От международните кредитори като ЕБВР и групата на Световната банка, през агенциите и банките за експортно финансиране и застраховане на Китай, Япония, Корея, САЩ и Германия, през всички големи банки кредитори, които оперират в България, като Уникредит, Сосиете Женерал, Райфайзен, ОТП, Националната банка на Гърция и много други, през всички големи адвокатски кантори, през значителен брой от българските предприемачи, които пренасочиха капитал от секторите на недвижимите имоти и строителството към производството на чиста енергия.

Това е значима част от стопанския елит в българската икономика, от инфраструктурата за правене на бизнес изобщо. Атаката е идеологическа и е точно прецелена, в десетката.

Ударът по ВЕИ е важен тест за солидарността в бизнес общността


Ако той успее и всички други си замълчат, защото се надяват на тях да им се размине, ще последват още удари по другите сектори в икономиката с печалба. Управляващото мнозинство на "Атака", БСП и ДПС очевидно последователно работи да откъсне страната от цивилизования свят. С всяко свое действие то разрушава законността и пазарните институции в България. Ако след овладяването на медиите под контрол и зависимост бъде поставен и бизнес елитът в страната, за беззаконието на властта няма да има граници.

При казуса с вятърните и слънчеви централи не става въпрос за печалбата на някой инвеститор, а за това има ли законност и защита на частната собственост в България. 

Затова, ако днес няма пълна мобилизация за противодействие на неокомунизма и беззаконието, от утре "в името на народа" могат да започнат да се готвят и другите "печалбари" в икономиката: търговските вериги, добивната промишленост, ютилити компаниите, търговските банки и т.н. За всички тях авторите на ВЕИ текста вече пишат съответните законови промени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е тия са големи глупаци ОСТАВКА

 2. 2 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  99,99 от народа няма ВЕИ, а има сметки за плащане мастрафа на тези измамници, които въпреки стопанския и търговски риск са инвестирали краденото от времето на царчето в "електричество". Народът плаща на крадците за да богатеят на негов гръб - тези "честни капиталисти" да си носят риска от некадърното управление на държавата, а не до го прехвърлят на нас.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Малко пресилено е написано това.

  Наполеон е казал да не търсим конспирация където можем да намерим некомпетентност.

  Мисля, че това е много по-вероятно обяснение от "тест на солидарността в бизнес общността".

  Или пък "Едва ли има друг сектор в икономиката, който да е представителен". Има - ИТ индустрията е първото, което ми идва на ум.

  Без да искам да нападам ВЕИ производителите - защото истина е, че не може ей-така на прима виста да ти лепнат 20% , пък ти се оправяй после - само отбелязван, че този вой е малко прекалено шумен,

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ако на американците и на западняците вече не им е светнала червената ламбичка, вече трябва да бият камбани при тях.

  Това не е поредното обикновенно грабителско бг правителство. Тия хора реално искат да завъртят стрелките на часовника десетилетия назад. Сами с тях трудно могат свободните хора да се справят- зад тях твърдо (подчертавам твърдо) е Москва.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Явно тези производители не си плащат на когото трябва. Това, авно е за спрлашване. Правителството е най-неадекватното от 20г. насам

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Весело

  Тази сутрин с изненада,гледайки телевизия,забелязах че тези от Атака могат да бъдат по-човекоподобни от фотоволтаик.
  Уважаеми фотоволтаици,във връзка със засиленият интерес в обществото напоследък към това що е олигархия и има ли тя почва у нас,благодарим Ви че си показвате лицето вече!
  За протокола:Ние не сме следващите,а предишните,дето фалирахме от невъзможност да ви издържаме.

 7. 7 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ясно е защо Дневник публикува статията, но също така тези мошеници трябва да се изринат от там- ОСТАВКА!

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  Светна им! През 2012-та в Германия предприеха мерки за намаляване на печалбите от ВЕИ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  "Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката.."
  Верно?
  Прозрачен?
  Колкото е прозрачен бизнеса на Христо Бисеров в сектора, извинете.
  ВЕИ секторът е тежко деформиран точно заради липсата на пазарни, подразбирай прозрачни отношения в него. Разбирам болката на собствениците на изданията от Икономедия, но в икономиката(пазарната) има риск. Политическия риск също трябва да се калкулира, а той-нараства експоненциално с дрането на местните популации.
  Това е повече от нагло: "ВЕИ проектите са единствените в енергетиката, които се случиха по обявени правила и имаше възможност всеки, който иска, да участва. В тях нямаше договаряне с политическата класа и тя остана без обичайните си възможности за политическа корупция."
  От Капитал и Дневник вземат читателите си за паднали от Марс, д ане кажа по-тежки и обидни думи. Обидно и перверзно е такова отношение към най-дясната публика на местните ширини.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката.

  "Дневник", как не ви досрамя да го напишете това?

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Пресилена статия,за доста парици написана.
  Не мога да ги жаля,защото те не ни жалят.

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Скоро 9-ти септември ще дойде и за останалата разумна и работоспособна част от населението.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  тези дето сега ни управляват са живото доказателство,че бизнес не вирее,там където е пръскано с червено ДДТ!

 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката [/quote]
  За убиването е ясно, но не ми е ясно колко точно е прозрачен въпросният сектор.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На снимката са все едно на пленум на БКП ааааа пардон БСП !!!
  Жалко за държавата ни, отново комунисти я управляват.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Понеже цитирахте Наполеон,ми хрумна един въпрос,управлението на Борисов конспирация ли е,или просто некомпетентност? Въпроса е напълно в синхрон по темата за ВЕИ-та.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката
  __________
  Нека само да припомним ,че олигархията в този сектор е пълна ! Какво му беше прозрачното ?
  Държавата е длъжна да им изкупува скъпия ток, тези който минаха за инвеститори клас А получиха 100% обгрижване и узаконяването им мина със шеметна бързина получиха си грантове и ще получават супер цени за изкупуване!
  Тази с малкото пари се натресоха с кредити и даже повечето им проекти не са завършени !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Изключително правилен ход от страна на правителството.
  С него той подава ясен сигнал към инвеститорите - идва краят на далавераджийския бизнес в България. Не разчитайте на държавната софра, ако искате да инвестирате - инвестирайте в прозрачни и пазарни бизнеси, които носят полза на вас, но и на цялото общество, които не зависят само от един подпис на държавен чиновник.
  Тези. които сега реват са представители на спекулативният капитал, който наду имотния балон, презастрои крайбрежието, а после се хвърли да прави пари от вятъра и слънцето.

 19. 19 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  Статията е поръчкова...т.н. Журналистика без данни.
  Прости трябва да се заклейми едно решение
  ДОБРО или ЛОШО?

  Аз една цифра не видях в тази статия.
  Хубаво е да има добри закони и всичко да е регламентирано(от страна на държавата),защото наистина е неприятно пред свършен факт да ти кажат ами дължите още 20%.НО?!?!?

  Дайде малко повече инфо:
  Колко е печалбата на тази "добри бизнесмени"- за тази и за минали години-рентабилност и т.н.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Весело

  Сърцераздирателната патетика! Душа на олигарх! Музика, лъчи!

  На Остап Бендер - наздаровйа!

 21. 21 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До коментар [#9] от "Graf":

  Така е! Но съществува един момент в бг бизнеса, благодарение на който ще си останем застопорени форевър в мизерито.
  Давам ти страшно елементарен, но и показателен пример.
  Обезвлажнителят ми, марка Budget спря да работи. Той е на 5 години. Занесох го на поправка и оттам ми казаха, че бил изгорял компресорът. Искаха ми 200 лева за компресор и 250 за работа. Самият уред до 30.11.2013г. можех да го закупя за 179.50 лева от Praktiker с намалението. Влизам в нета и виждам следното - компресор - 70 лева без ДДС. Самата смяна на агрегата е лесна и да струва не повече от 20-30 лева, сиреч 114 лева с ДДС. Де факто родната фирма изпусна по мои сметки около 60-70 лева чиста печалба за около 15 минути работа. Мисля, че след като си некадърен да произведеш, поне се пробвай от услуга да вземеш някой лев.
  Та ето това е нашата си икономика. Сигурно тези 20% са орязване от държавната субсидия... Ама иначе рев...

  Ала, бала!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Основното обвинение на ВЕИджийте е, че тази такса от 20% е наложена без обосновка и щателен анализ.
  Добре де! Ама къде е щателният анализ, който да ни докаже, че тази такса ще ги убие?
  В средата на свободния пазар търсенето определя предлагането, а ценовото равнище се регулира от равновесието между търсене и предлагане.
  В случая имаме изкривен пазар, дотиран от държавата и административни бариери пред навлизането на нови участници. Размерът на дотациите трябва да се регулира на база средни показатели на подотрасъла.

  Имат си асоциация и били много прозрачни. Ами тогава, защо от асоциацията не ни представят финансов отчет за 2012-та, от който да видим каква е нормата на печалба в сектора и при какъв размер на инвестициите за да можем да преценим 20% много ли са или са малко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на blago3
  blago3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Напишете една статия кои са собствениците на тези ВЕИ паркове в България, колко са на офшорни фирми.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Съгласен с повечето от коментиращите, че драматизма и въобще представената картина в статията е пресилена. Но има едно две неща, с които съм съгласен и мисля че всеки, който се самоопределя като дясно мислещ, би трябвало да отчете.
  Едното е, че не може и не трябва някой (правителство, парламент, партия) да определя печалбата на икономическа организация, без значение чужда или наша за малка или голяма. В същото време, изкупната цената на енергия от ВЕИ беше определена не пазарно от същите структури. И сега, кой и как да прецени и отсъди, докъде е престорения плач (фалираме) и истинския проблем ( ти си инвестирал, при едни условия, има подписан договор и някой го изменя едностранно). Казуса е много неприятен и колегите споменават, че инвеститора трябва да е оценил "политическата" компонента на риска. Е, ако тогава някой инвеститор не е го е оценил, може да бъдем сигурни, че настоящите и бъдещи инвеститори, ще го оценят. А това ще има много лош ефект за всеки средностатисически граждани, който ще се изрази в намаляване на инвеститорите и/или в повишаване цената на инвестицията ( от оценката на риска). Имаме ли нужда от подобно нещо, когато в управляващите, се удрят три пъти дневно в гърдите, че ще " съживяват" икономиката.
  Другото с което съм съгласен и вероятно ще се случи е, че подобна анти-договорна мярка, вероятно ще бъде подложена на оспорване и отхвърляне в съда, което пак ще рефлектира върху всеки потребител и гражданин, само че освен изискуемата сума, ще се бръкнем и за съответните лихви и съдебни разноски.
  И третото, което не е за пренебрегване, ако и като подбна волунтаристична мярка мине (имайте предвид, че на това краткосрочно и целево създадено управление разчита на обичайно бавните съдебни процедури), какво ще го спре да наложи и/или приложи подобни "мярки" в други сфери на икономиката, което съвсем ще оплеска нещата.
  То затова и е протеста срещу управлението, защото умишлено ( демек конспиративно) или случайно ( т.е. по некадърност), но техните действия са все такива, карат те да се чудиш, дали правят "услуга" на някои олигарси, дали прокарват анти европейска и внти демократична линия или са обикновени "наивни" некадърнци.
  Моето мнение е, че са микс от горните три.

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "Ти си следващият" е заглавие, заемствано от на книгата на Любомир Левчев, в която мазната червена велможа се оправдава за миналото си и почти се изкарва дисидент - пълна отврат. Та и тук така.

 26. 26 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"Трезвен"]Това не е поредното обикновенно грабителско бг правителство.[/quote]
  Тези пари са ги взели от нас(плащаме им ги чрез сметките за ток) и е редно да ги облагат.

 27. 27 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какви инвеститори са тези. Намериха врати в нормативите на ЕС и даваи да доим българския народ че така казали европейските комисари.

 28. 28 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И да и не за тази статия!
  Вярно е, че облагането с нов непредвиден данък си е гадно от всякъде! Но не по-малко вярно е, че цената на тока от тези "екологични" централи си е безумно скъп и печалбите там са фантастични и че това си е узаконено дране на кожи от населението! Та съжалявам за господата, но да си носят и кръста и короната, както всички ние останалите бизнесмени си го носим и никой не ни узаконява печалбите, както не ни компенсира и загубите, а за субсидии можем само да мечтаем!

 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#21] от "Референдум за монголския thrash metal!":

  Стар занаятчийски принцип е цената на разни ремонтни работи да се определя от цената на вложените материали. Ако материалът(в случая компресорът) струва 70 лева, то трудът също е толкова. Обща цена на услугата - 140 лв.

  [quote#21:"Референдум за монголския thrash metal!"]Самият уред до 30.11.2013г. можех да го закупя за 179.50 лева от Praktiker с намалението. [/quote]

  По-скоро бих си купил нов, с гаранцията, вместо да се занимавам с "майстори". Нито нервите, нито времето се изплащат с тях.
  Все пак, за разлика от нашите "майстори" от диалога, които са получили пазарен отговор на щенията си, "майсторите" от статията искат държавата да продължи да защитава "инвестициите" им, ама с цени като на твоите майстори. С полиция, съд, частни съдебни изпълнители и т.н.
  Представяш ли си на твоя "майстор" да му бяха дали такива условия.
  Разликата е огромна, нали?

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ВЕИ-инвеститорите са хитри тарикатчета , чиито връзки с властта, им позволяват да дебелеят на гърба на хората. Факт.
  Също така факт е, че тази такса е национализация на частен капитал.
  Само липсата на пари е накарала управляващите да съдерат една кожа от тези привилегировани "инвеститори", на които по-рано са дали възможност за сигурни печалби.

 31. 31 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2060 Гневно

  Проблема на това "правителство" е, че въпреки всичките си опити да се прави на "голяма работа" скоро ще се разбере, че

  "Орехарски е гол и неговия финансов министър НЯМА ПАРИ"!!!

  Кога ще се разбере?
  Ами след 2,3 месеца, максимум след 4.
  И тогава, К'во?

  ОСТАВКА, бе!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поредната недомислица, която ще отпадне в съда. Достатъчно основание Президентът да наложи вето върху закона за държавния бюджет. Волен уж не бил част от тройната и само поддържал кворума, а явно поставя условия за подкрепата на бюджета. БСП/ДПС нямат друг избор - ТРЯБВА да се съобразят с приносителя на златната акция в това управление. Много лош сигнал към всички останали сектори на икономиката и чуждестранните инвеститори. Очаквам пълно замиране на инвестиционната дейност. Ако погледнем как действа ултрадесният националист Виктор Орбан в Унгария, може лесно да предвидим какви ще са следващите ходове на национал-социалист-либерал-етно коалицията в България.

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  “Основният аргумент е, че инвеститорите печелили твърде много и така се въвеждала социална справедливост.”

  Дори да разглеждаме 20% като наказателна мярка, тя идва в резултат на толерирането на сектора през целия мандат на предишните началници. Затова има държава, за да се намесва в такива случаи, нещо което Борисов пропуснА(защо ли) да направи. За собствениците на зелени мощности сега може и да изглежда кофти, но всички се сещаме как в България се инвестира в сектор, който е 100% гарантиран от държавата с парите на данъкоплатеца, без дори да го питат... Ако у нас имаше пазар на ел. енергия, колко от крайните клиенти биха си купували от ВЕИ или Топлофикация(не виждам защо я пропускаме). “Зелените енергетици” продават бодро скъпия си ток на НЕК, като успоредно пазаруват за свои нужди по-евтин?!
  Това не е по-различен сценарий, от този при който съседът ви краде от парното, като впоследствие ви прехвърля потреблението си през изравнителните сметки...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Прочетете внимателно текста и се замислете, преди да се поддадете на комунистическата пропаганда и започнете да плюете и вие по ВЕИ-сектора на принципа - всички са маскари!
  Е скоро няма да има ВЕИ, ще строим само руски АЕЦ и то ще ги строи държавата (тоест Доган, Станишев и сие)!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]С други думи, таксата е ...[/quote]
  грижата на държавата да осигури изпълнение на задължението по чл. 60, ал. 1 от Конституцията за заплащане от данъкоплатците на данъци и такси, съобразно техните доходи и имущество. Това е от изключителна важност за държавния бюджет, а чрез него за цялата държава - за много социални, здравни, образователни и други нужди. С чл. 60 от Конституцията е въведено задължение за гражданите за плащане на данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Това конституционно задължение се отнася и за отделните дружества производители на зелена енергия .

 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1506 Любопитно

  [quote#9:"Graf"]Разбирам болката на собствениците на изданията от Икономедия, но в икономиката (пазарната) има риск. Политическия риск също трябва да се калкулира, а той-нараства експоненциално с дрането на местните популации. [/quote]
  Графе, Риск има винаги. Субсидии и политики се променят. Въпросът е кога, как, за6то, с какви срокове и подобни "екстри" като законодателна сигурност, без която инвестиции идват, ама един "друг път"! А в БГ все пак си мисля има нужда от такива. Може да е емоционално, но е вярно следното: "При казуса с вятърните и слънчеви централи не става въпрос за печалбата на някой инвеститор, а за това има ли законност и защита на частната собственост в България!"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#34:"virtual brain"]Прочетете внимателно текста и се замислете, преди да се поддадете на комунистическата пропаганда и започнете да плюете и вие по ВЕИ-сектора на принципа - всички са маскари!
  Е скоро няма да има ВЕИ, ще строим само руски АЕЦ и то ще ги строи държавата (тоест Доган, Станишев и сие)![/quote]
  Всъщност, ти си този, който твърди, че всички са маскари и ни караш да избираме по-малката маскара (ВЕИ-тата или руски АЕЦ).

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато икономически пазарни либерали и либертарианци, като тези от Института за Пазарна Икономика ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм АТЛАС и идеолозите им от Центъра за Изследване на Демокрацията (всичките тарикати до един представени в СДС-то, пардон, в Реф. Блока и в Гражданския му Съвет), започнат да пишат, се получават статии като този памфлет.

  20% такса са абсолютно смешна работа. Статията, също.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "основният аргумент е, че инвеститорите печелили твърде много и така се въвеждала социална справедливост."

  Червено малоумно мислене.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гневник":

  +

  Браво!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "marquis":

  Що не кажеш и какъв е рискаът, който "трябва да си носят"?

  Димитър Тотев
 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално  [quote#36:"B52"]"При казуса с вятърните и слънчеви централи не става въпрос за печалбата на някой инвеститор, а за това има ли законност и защита на частната собственост в България!"[/quote]

  До коментар [#36] от "B52":Не бъркай чл. 17, ал.3 от Конституцията, който гласи "частната собственост е неприкосновена", с чл. 19, ал. 2 от Конституцията, защото съгласно чл. 60, ал. 2 от същата определянето на данъчните облекчения и утежнения е предоставено на преценката на Народното събрание. Поначало привилегиите са нарушение на принципа на равноправието.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гневник":

  Много добре обосновано!

  За икономическите пазарни либерали и за либертарианците от ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии и Института за Свободен Капитализъм АТЛАС които от 24 години ни тарикатлят всекидневно с криворазбраната им пазарна икономика, социална политика, организирана от държавата, е най-голямото зло. Данъците, още по-голямо зло.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "mitko_t":
  "рискаът" е следният и е свързан с приказното ограбване на народа:
  В сектора има 30 основни играчи, като поименно посочи 7 от тях. Това са Валентин Златев и "Лукойл Енерджи" с годишни приходи от 17 - 18 млн. лева от ВЕИ.
  Иво Прокопиев чиито фирми имат годишни приходи от 9.4 млн. лева от ВЕИ. Компаниите, в които участва Николай Вълканов реализират годишни приходи също от 9.4 млн. лева от ВЕИ.
  Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.
  Тодор Начев, общински съветник на ГЕРБ от Сливен, получава 7.6 млн. лв. на година от ВЕИ.
  Компании с участието на Владимир Аличков, пряко свързан с Евелина Василева, която е зам.-министър в МОСВ, взимат 6.7 млн. лева на година от ВЕИ.
  А дружества на Светослав Донев, пряко свързан с Румяна Желева, получават годишно 4.6 млн. лева, заяви Кутев. Според депутата социалист тези данни говорят сами за себе си.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 45. 45 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Светна им! През 2012-та в Германия предприеха мерки за намаляване на печалбите от ВЕИ.[/quote]
  Едва ли мерките в Германия предвиждат въвеждане на такси с цел изземване на част от печалбата. Това не е пътят, защото с нищо не спомага за развитие на конкуренцията в сектора и намаляването на цените на ел. енергията от ВЕИ. Едно отговорно правителство би подходило към намаляване на преференциите, на гарантирано високите изкупни цени и на либерализиране на пазара. Това би свалило цените. Тази такса от 20% с нищо не облагодетелства крайните потребители на ток, а просто още едно приходно перо в бюджета, което отново плащаме всички ние през сметките си, при това неконтролируемо откъм разходната му част.

 46. 46 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Управляващото мнозинство на "Атака", БСП и ДПС очевидно последователно работи да откъсне страната от цивилизования свят.
  Невероятно, но факт под ръководството на Председателя на ПЕС.

 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  До коментар [#44] от "marquis":
  Все "връзкари", а? Затова, значи при норма 300 мегавата за 2020 г, в момента тези "играчи" са спретнали цели 1000 мегавата? Тогава, да не реват, защото с нарушаване на разпоредбите прехвърлят цялата тежест върху населението. За тях остава "пълненето" на гушите. Никъде не дават така.

 48. 48 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Некои хора забравиха ,че почти всички мутроенергетици с фотоволтаици ги гепиха при проверка летото ,че правят слънчев ток по 32 часа на денонощие.
  И че за 30 дена преди 2,5 години "присъединиха" към мрежата на тройни-четворни цени в сравнение със сегашните мощности колкото АЕЦ Козлодуй.
  Смешен плач!Странен плач!Нагли вопли!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 49. 49 Профил на magnaur
  magnaur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В малкия и взаимнозависим свят, в който живеем всяка дяволия се заплаща. Понякога и два пъти. Вторият не се случва и не се усеща веднага, но все някой арбитраж, когото държавата не може да игнорира, ще приеме за дадена частична национализация и ще глоби. Държавата ще се прави, че нищо не се е случило, а Данъкоплатецът конретно ще плати нещо в пъти по-голямо от мнимия приход от хилавия данък. А първият път е днес, когато казваме на света, ние сами не увужаваме своята дума, тук всичко е възможно, заповядайте мошеници, стой далеко бели Капитале.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Светна им! През 2012-та в Германия предприеха мерки за намаляване на печалбите от ВЕИ. [/quote]
  Хм ...
  По-коректно е да се каже, че "задържаха" печалбите.

  За ВЕИ-тата цените на изкупуване бяха стимулиращи, нарочно надути, та да прокарат сектора.
  Сега имаме ситуация на "тръгнал" сектор, плюс рязък спад на цените заради китайците, които се юрнаха да произвеждат и да изграждат производствени мощности както те си знаят.
  Даже преди година се стигна до търговска война ЕС-Китай заради фотоволтаичните панели.
  Та самото "орязване" на печалбата е на практика орязване на допълнителната печалба, над предвидената, поради поевтиняването на разходите за изграждане и поддръжка.
  То неслучайно е писъкът баш в Капитал и Дневник "по принцип", без чисълца. Че иначе би било неприлично

 51. 51 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#35:"Гневник"]С чл. 60 от Конституцията е въведено задължение за гражданите за плащане на данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Това конституционно задължение се отнася и за отделните дружества производители на зелена енергия . [/quote]
  Сега остава да цитираш и съгласно кой закон се установява тази нова 20% такса.

 52. 52 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "marquis":

  Само не ми се отваряй. За риска ще кажеш ли нещо?

  Димитър Тотев
 53. 53 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Браво! Абсолютно съм съгласен! Можеше да се опитат да предоговорят цените на големите и в краен случай да развалят няколко договора, вместо да прокарват данък с дискриминационен привкус.

  http://postclamores.blogspot.com
 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#51] от "choss":
  .... Сега остава да цитираш и съгласно кой закон се установява тази нова 20% такса....

  Доколкото в закона за енергетиката Правителството има задължението и отговорността за сектора.

  Тъй като цената на тока от ВЕИ не е пазарна, а субсидирана спрямо производителите, то Правителството е не само в правото си, но е и задължено да "актуализира" практически наличната субсидия спрямо производителите съобразно конкретните условия.

  Дали да е 20% "корекцията", дали 50% или 5%, дали да е такса или намаляване на изкупните цени - това е вторичен въпрос.
  Тъй като когато наскачаха в копанята ВЕИ-тата подписаха и едни дългосрочни договори, то явно с едностранна промяна на цената не може да стане. Затова им шибват една такса, за което са в правомощията си.
  То затова ще пряват прОтест, а няма да се съдят ВЕИ-тата.
  Че в съдя нищо не могат да оборят ...

 55. 55 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Само не ми се отваряй.
  До коментар [#52] от "mitko_t":

  след такава реплика на простак, нямам намерение да ставам простак с теб

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 56. 56 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "marquis":

  И какъв точно риск имаше ти предвид?

  Димитър Тотев
 57. 57 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Изводът лесно се набива на очи. Пари няма! Каквото и да измисли това правителство, няма полезен ход. Нито има доверието на народа, нито на инвеститорите. На едните голи еврофондове не може да се устиска. С две думи - незабавна оставка. Нови избори и нормално сформирано правителство с поне някакъв кредит на доверие. Иначе ни чака само хаос и още по-голямо обедняване.

 58. 58 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Данък върху дохода (по дефиниция) се налага, когато въпреки големия оборот, печелбата е малка. И определено е под 10%. Иначе завърташ самия бизнес в порочен кръг. В определени сектори и в някой държави данък печалба стига 90%. Като печели толкова, зеления сектор може да се обложи с данък печалба, а не данък оборот. Така ще има монетарна справедливост, а не убийство (национализация) на бизнеса.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Весело

  До коментар [#56] от "mitko_t":
  Рискът да си помислиш, че си фанал дедо Боже за шлифера и да не си правиш труда да броиш колко маймуни сте вече на клона вЕрвайки, че не може да се счупи

  Когато имаш Национална стратегия, дукимент, че до 2020 ВЕИ-тата трябва да достигнат 330 МВт, а до 2012 сте се набутали в копанята над 1100 МВт, то не бива да си поръчваш нова яхта, а да се ослушваш къде пука клона ...

 60. 60 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#59] от "xm...":

  Съгласен съм. Но това е рискът пред икономиката на България. Кой е рискът, който ВЕИ проектите трябваше да понесат?

  Димитър Тотев
 61. 61 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Важното е да успее и пребъде "Големият член", пардон "шлем"...
  Пък по-нататък и 16-та република можем да станем или 20-ти вилает... не е ясно още...

 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  "....Ударът по ВЕИ е важен тест за солидарността в бизнес общността...."

  Чуйте кои врещят най-силно и ще ги познаете. Кои се набутаха в последната секунда? Защо буковаците разрешаваха на Сульо и Пульо (ама свои хора) да се строят фотоволтаични паркове в пъти повече от разумното и необходимото, като оправданието беше, че ЕК го налагала. Както обикновено ОПАШАТА лъжа.
  Заради всички тези опашати и нагли лъжи през цялото властване на буковаците, не трябва повече да помиришат власт, докато се разсеят в пространството до незабележими размери, като партията на Дедо Крад...

 63. 63 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "vjacho":

  Много оригинален популизъм.
  Насълзихте ме. И дайте си сметката, да ви пусна дарение ....все пак Коледа е.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 64. 64 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "Graf":

  Значи, кво излезе то: щом Бисеров е инвестирал във ВЕИ, и аз също, то значи аз съм Бисеров.

  Хахааххахахаххахаха.
  Графе, падате на нивото на популистите.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  [quote#59:"xm..."]Когато имаш Национална стратегия, дукимент, че до 2020 ВЕИ-тата трябва да достигнат 330 МВт, а до 2012 сте се набутали в копанята над 1100 МВт, то не бива да си поръчваш нова яхта, а да се ослушваш къде пука клона ... [/quote]

  От ОТКРОВЕННИ крадци не може да се очаква проява на някакво държавническо мислене и разум. Крадат като за последно и затова обрулената ни държавица е на последно място в Европа. Затова пък ХАЙДУЦИТЕ ни са на първо място по хайдутлук. За 24 години няма НИТО ЕДИН бивш министър в затвора. Това е европейски феномен...

 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Весело

  До коментар [#64] от "nuzzo":
  .... Значи, кво излезе то: щом Бисеров е инвестирал във ВЕИ, и аз също, то значи аз съм Бисеров....

  М'чи ... така излазя. Каквито другарите, таков и ти, дет' вика народа ...
  Събрали се в една задруга с дева Мария - начи ... съде са непорочни девици ...

  Че сал на непорочните девици може да им отпуснат квота три пъти по-голяма от Националната стратегия.
  Заради непорочността им, не за друго ...

 67. 67 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#8] от "tribiri":


  [quote#8:"tribiri"]През 2012-та в Германия предприеха мерки за намаляване на печалбите от ВЕИ. [/quote]

  ГЛУПОСТИ!

  Добре де как може да лъжете така като комунисти бе

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 68. 68 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАВЛА - SorryLol":
  До коментар [#9] от "Graf":
  До коментар [#10] от "Отнесен":
  До коментар [#17] от "comandante":
  и до другите недоразбрали прозрачността:

  Прозрачен е, защото тока от ВЕИ струва ТОЧНО ( ТОЧНО(!!!) ) толкова, колкото определи ДКЕВР.

  Няма замърсяване, няма СО2 емисии, няма утрепани от смога, няма ядрени отпадъци, няма внос на енергоносители на неясни и несигурни цени. Няма такива неща.

  Колкото каже ДКЕВР, че струва тока точно толкова и струва на хората, не ВЕИ индустрията е определила преференциите, а ДКЕВР.

  В случая виновните са ГЕРБ - няма кой друг.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 69. 69 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАВЛА - SorryLol":
  До коментар [#9] от "Graf":
  До коментар [#10] от "Отнесен":
  До коментар [#17] от "comandante":
  и до другите недоразбрали прозрачността:

  Прозрачен е, защото тока от ВЕИ струва ТОЧНО ( ТОЧНО(!!!) ) толкова, колкото определи ДКЕВР.

  Няма замърсяване, няма СО2 емисии, няма утрепани от смога, няма ядрени отпадъци, няма внос на енергоносители на неясни и несигурни цени. Няма такива неща.

  Колкото каже ДКЕВР, че струва тока точно толкова и струва на хората, не ВЕИ индустрията е определила преференциите, а ДКЕВР.

  В случая виновните са ГЕРБ - няма кой друг.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 70. 70 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#2] от "marquis":

  Народа плаща и ще плаща тройно за глупостите които се творят в момента!Всячески управляващите малоумници ни дърпат надолу,а ние още ги търпим!!!!!Погледнете Украйна,робски душици!

 71. 71 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 677 Неутрално

  За мен това по-долу е същността на статията, затова не мога да разбера настървените болшевики, които изпитват наслада, че са ударени "лошите печалбари". Утре като ви ударят в собствения слънчев сплит, и за вие ще влезете в ролята някой да слобее срещу вас.

  "При казуса с вятърните и слънчеви централи не става въпрос за печалбата на някой инвеститор, а за това има ли законност и защита на частната собственост в България.

  Затова, ако днес няма пълна мобилизация за противодействие на неокомунизма и беззаконието, от утре "в името на народа" могат да започнат да се готвят и другите "печалбари" в икономиката: търговските вериги, добивната промишленост, ютилити компаниите, търговските банки и т.н. За всички тях авторите на ВЕИ текста вече пишат съответните законови промени."

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 72. 72 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#63:"nuzzo"]Много оригинален популизъм.
  Насълзихте ме.[/quote]
  Не Ви вярвам.Озлобих Ви.

 73. 73 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#64] от "nuzzo":
  [quote#64:"nuzzo"]Значи, кво излезе то: щом Бисеров е инвестирал във ВЕИ, и аз също, то значи аз съм Бисеров. [/quote]

  Ерго, си непрозрачен.
  Може и да си Бисеров, но знае ли човек кой пише из тези форуми.
  Може и Бориславова- Борисова да си, но и това е неясно.

  Ecrasez l’infâme
 74. 74 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#69] от "Distributed":

  [quote#69:"Distributed"]Прозрачен е, защото тока от ВЕИ струва ТОЧНО ( ТОЧНО(!!!) ) толкова, колкото определи ДКЕВР. [/quote]

  Така де.
  А може ли да е пазарът? Не ДКЕВР на Боце.
  [quote#69:"Distributed"]Няма замърсяване, няма СО2 емисии, няма утрепани от смога,[/quote]
  Това вече са по-големи глупости. Въглеродният им отпечатък е горе долу ясен, та и "чистотата" им.

  Ecrasez l’infâme
 75. 75 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Пълна и безкомпромисна Национализация на всички изградени съоръжения.Ако се направи преглед на собственоста на това строителство ще се види ,че на 100%всичко е в ръцете на комуняги,агенти на ДС и техни поставени лица.Да инвестираш за 11 месеца /2010-2011 г./повече от 850 мил.евро в този подотрасъл ,значи само едно:откраднати пари от всички нас.В белите държави правят само едно действие:Без да те питат ти вземат всичко ,а след това ти доказвай как и по какъв честен комунистически начин си откраднал тези пари.,и направо в Панделата.с пълна експроприация на твое и свързаните с теб престъпни форми на собственост.

 76. 76 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#74] от "Graf":


  [quote#74:"Graf"]А може ли да е пазарът?[/quote]

  Може разбира се, но защо искаме само ВЕИ секторът да е на пазарен принцип?

  Ако последните 20-25 (70?) години нямаше такава ГРАНДИОЗНА държавна намеса в енергетиката, а всичко беше на пазарен принцип, у нас ВЕИ секторът щеше да се справя много по-добре от всички останали сектори в енергетиката, но уви - Големи шлемове, 4-5 нови реактори и т.н.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 77. 77 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 677 Гневно

  До коментар [#75] от "adenauer":

  Научи се първо да мислиш и после да пишеш. За малките проекти не знам, но големите са с банкови кредити, които трябва да се връщат с лихвите. Разбира се, кредитите не покриват 100% от инвестицията, така че има и самоучастие средно около 20%.
  При отпускането на кредита се проверява бизнес планът, в който има и икономическа и законова обосновка.
  След като държавата е решила да насърчава този видове източници на екологично чиста енергия, то банката приема, че нормативно регламентираното в рамките на държава член на ЕС ще се спазва.
  Сега какво излиза? Държавата через НС приема закони, а ДКЕВР не може да осигури нормална регулативна рамка, вследствие на което се бяга по нах-лесното болшевишко решение - инвеститорите ги обявяват за кулаци и "Бей кулака".
  За какво по дяволите човечеството изстрада ХХ век, след като не си правим никакви изводи?
  Зашото същите болшевишки епигони продължават да са на власт.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 78. 78 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Хич не съм фен на соларните централи примерно. Едни хора много бързо забогатяха по неведоми начини. Сметките ги плащаме ние, както винаги.

 79. 79 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 496 Неутрално

  100х избори са по-евтини от мафията 1 месец на власт

  днес Бугартабак завладява РП

  а от утре се въвежда правото на първа брачна нощ за Орешарски

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 80. 80 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#73] от "Graf":

  [quote#73:"Graf"]но знае ли човек кой пише из тези форуми. [/quote]

  Е те с това вече съм съгласен, макар и да съм притеснен, щото може и да сте зловещ убиец, умело прикрит зад висок коеф. на интелигентност.....знае ли човек.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 81. 81 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  " В тях нямаше договаряне с политическата класа и тя остана без обичайните си възможности за политическа корупция."

  Да бе да! Много от собствениците на ВЕИ са свързани с властта или са вече бивши такива.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 82. 82 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  " Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна."

  Ако разглеждам нещата единствено като потребител, доходността на инвестициите във ВЕИ не ме интересува. Интересува ме колко ще плащам на края на месеца. Доходността на инвестирания във ВЕИ капитал интересува единствено инвеститорите. Като се има предвид кои се уредиха да трупат печалби в този сектор, няма да рева за техните инвестиции. Не съм фен на това правителство, тъкмо напротив. Но одобрявам този ход, защото съвпада с интересите ми като потребител, макар и да е популистки. Трябва да се научим да гледаме на нещата от финансова гледна точка , а не от позициите на симпатия и антипатия.

 83. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  "Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна."
  И това е абсолютната истина. Идиотията комунистическа няма граници. Като прибавим лакомията и некадърността, крадливостта и подкупността, мозайката се нарежда. И малкото хубаво, което е направила държавата ни досега ще бъде съсипано, за да се задоволи чудовищната алчност на другарите.

 84. 84 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#83] от "GreenEyes":

  Аз не съм убеден че е точно алчност, а просто обикновена и присъща им тотална некадърност.
  Твърдя, че няма случай в човешката история, когато социалистите, респективно комунистите, да са предложили и провели на практика нещо, с което обществото да прогресира.
  Всяко тяхно действие, независимо че е облепено от сълзливи "хуманитарни" лозунги винаги в крайна сметка води до общшествен регрес и съсипия.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 85. 85 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  това което ти наричаш "твърдо", аз наричам че в момента и последната пионка платена от москва е впрегната на работа само и само да направят повече скандали с ЕС преди (за пореден път) българите да ги изгоним с камъни...

 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  заплашвате шефа ли бе редакцията?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Второ, кой в една законова държава решава кое е голяма или малка печалба? Нали за това има ДДС и данък печалба, колкото по-голяма е добавената стойност и печалбата, токова по-високо е облагането. Всичко останало е класова борба.

  Бягайте на свободният пазар и си реализирайте ВЕИ тока на пазарни цени.Ставайте милионери и милиардери . Като не можете - фалирате и закривате. Но да продавате на държавно гарантирана цена , в ПЪТИ по-висока от пазарната , цялото количество произведена продукция , без практически никаква конкуренция и да ревете кой аджеба решава за печалбите , е цинизъм.Или социализъм от Живков тип , като се заговорихме за класовата борба.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 88. 88 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#87] от "1sion1":

  Цинизъм, колега, е когато държавата те кани да инвестираш, под страх от санкция от ЕС ако не го направи в определн срок, и за да постигне и този срок и заложените изисквания от ЕС, дава преференциална цена, за да има кой да си вложи парите, а после ЦИНИЧНО да ти каже извинявайте ама вие нахално печелите на гърба на народа и да ти прибере(национализира) част от капитала. Това освен ЦИНИЗЪМ, е и социализъм от Живков тип не, а диктатура на пролетарията, опосредствана от национал популистки партии и личности.
  Та насочете гневът си, не към тези, които са били поканени да инвестират, и чинно са спазили законите при това, а към държавата в лицето на нейните представители политиците, които буквално си измиха ръцете бягайки от всякаква отговронст и прехвърляйки проблема от болната на здравата глава..

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 89. 89 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#88:"nuzzo"]Цинизъм, колега, е когато държавата те кани да инвестираш, под страх от санкция от ЕС ако не го направи в определн срок,[/quote]
  О .моля ви..Не бъркайте изискваното до 2020 г от ЕС с разпределянето на баницата , наречена ВЕИ , между родните ни олигарси , по приятелска ,партийна и роднинска линия.ВЕИ директивите само послужиха за оправдание на Тройката и Борисов да разпредеят една апетитна , безконкурентна и държавно финансирана и обезпечена баница.На точнитехора.И ако сега искате да обвинявам за това държавата, а не точните хора , бих ви отговори, че тя, държавата , за съжаение функционира в тяхна угода и изгода.За това сме и на това дередже.Не ме карайте да съжалявам Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев , Валентин Златев..Някак ще ми дойде в повече..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 90. 90 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Извинете, но това им е втория 09.09. Първия беше, когато си приеха закончетата осигуряващи им мегапечалби, за сметка на вашите сметки. На всичкото отгоре не позволяваха на никой извън мафиотската им клика, да се възползва от идиотските им нормативни актове, защото за цялата работа се изисква административно разрешение.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 91. 91 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#89] от "1sion1":

  Не, не ,съжаление и то към хора, които със и без тази такса ще се оправята, не чакам.
  Очаквах да проумеете, че държавата, това не е имагинерно понятие, а това са политици без значение , оказва се от какъв цвят, т.е. от един дол дренки.
  Потърпевши ще са много поредна порция дребни предприемачи, които не могат да заобиколят закона и чинно и почтенно са го спазили , очаквайки, почтеност от политиците.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 92. 92 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  И един мармот завива шоколад

 93. 93 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Държавата може да променя условията при които се инвестира във ВЕИ. Германия също намалява изкупните цени на енергията от ВЕИ. Огромната разлика в сравнвние с България е, че намалението се отнася за новите инвестиции. За старите инвестиции се изпълняват сключените вече договори. Това се прави защото Германия е ПРАВОВА държава. И ако правителството си позволи такова нещо, това ще бъде незаконно и съдът ще осъди държавата в полза на излъганите предприемачи. Това ще се случи и на българската държава, само че не пред български, а пред международен съд. Ще плаща целият народ, включително и тези, които сега се радват. Ще плаща двойно, защото не само ще се поемат загубите на ВЕИ за целия договорен срок (десетки години), но и ще стои безработен защото няма свестен инвеститор да завие към България. Ще му се наложи да емигрира при свестните инвеститори, което си е стара мечта на БСП. Луканов казваше, че не му трябва народа, а само територията, през която да пусне няколко руски газо-, нефто- и електропровода и ще си живее като цар. Вижте не следва ли БСП тази политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK