ВЕИ таксата - финансовият "Делян Пеевски" за властта

Йордан Цонев в пленарна зала

© Георги Кожухаров

Йордан Цонев в пленарна залаИзненадващ, както кандидатурата на Делян Пеевски, един друг ход на управляващите разбуни силно духовете - 20% такса върху приходите на производителите на енергия от слънце и вятър, дошла също от небитието на политическото задкулисие.  


Този път срещу наглостта и корупцията на властта протестират не българските избиратели, а инвестиционната, включително международна и дипломатическата общост. Активността по темата "ВЕИ такса" през последните дни е феноменално висока, защото готвеното решение на парламента е абсурдно, незаконно и уврежда грубо множество легитимни интереси.


Едва ли има друга тема изобщо в света, която може да постави от една страна на барикадата държави като Китай, САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Корея и дори Русия (компании от тези държави имат инвестиции в сектора). Нещо като съвета по сигурност на ООН срещу лобито на Делян Пеевски в изпълнителната власт на България. Кой ли ще излезе по-силен?
Не успях да намеря да прочета нито един аргумент с какво, предложеният от "Атака" текст и подкрепен горещо от депутата от ДПС Йордан Цонев, шеф на бюджетната комисия в парламента и основен лобист на Пеевски и Корпоративна банка във властта, помага да се решат някакви проблеми в икономиката и обществото. Пеевски и Цонев стана ясно често пишат закони заедно, но интересно защо са предпочели точно този, за "ВЕИ таксата", да бъде спуснат през партия "Атака". 


Управляващите сами създават кризи


от които в последствие се чудят как да се измъкнат. И този път не е лесно, защото се издъниха грубо пред международната общност. По кулоарна информация от парламента, Йордан Цонев, който очевидно е скритият автор на идеята, е заплашил, че ще подаде оставка, ако таксата не мине след оказания международен натиск.  


Цонев се смята за автор и на друга идея - за намаляване на данъка върху хазарта. Това е пример, който илюстрира абсурдността на новата данъчна политика на управляващите. 


За ВЕИ проектите, които са основно чуждестранна собственост, притежавани и финансирани от първокласни инвеститори и банки, инвестирани са по ясни правила и са спасили България от рецесия през последните три години, се налага нова такса от 20% върху приходите. 


За


хазарта, този очевидно нов национален приоритет


таксата от 15% от приходите се отменя и се заменя с друга такса, равна на 20%, но от разликата между постъпления от залози и изплатените печалби. С други думи всеки хазартен бос сам да си реши колко да отпусне на държавата защото той решава колко печалби да изплаща. 


Посланието е повече от ясно - там където управляващите имат личен интерес намаляват облагането (изкушавам се да припомня, че Цонев е бившо крупие в казино и може да мине за експерт по темата). 


Там където инвеститорите са големи чуждестранни компании - да им одерем със задна дата кожите, докато още мърдат, а и може би, за да се финансират пропуснатите приходи от хазарт. 


На думи, бизнес средата и привличането на инвеститори били приоритет на правителството. Но


кой ще дойде да инвестира отново в България? 


Да не забравяме също, че ако таксата от 20% остане в Закона за бюджета, следва лавина от лесни дела срещу България в международния арбитраж към Световната банка по споразумението за закрила на инвестициите в енергетиката. 


И един ден, когато Делян Пеевски и Йордан Цонев няма да са на власт, сметката на "таксата ВЕИ" заедно с лихвите ще трябва да се плаща от всички български данъкоплатци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK