Защо сме такива?

Експонат от годишната археологическа изложба

© Анелия Николова

Експонат от годишната археологическа изложба 
Текстът е от портала "Култура"


Връщане към един много стар спор
Все си задаваме този въпрос. Включително и днес, покрай пълната политическа безизходица. Защото знаем, че няма връщане назад, ала не знаем накъде вървим и най-главното – нито искаме да си подадем ръце, нито смеем да се погледнем в очите. Защото България е в парализа и е разединена, но пък протестната вълна е в отлив. Защото властта на всяка цена иска да оцелее, без да я е грижа "как" и с колко наши средства – ще раздаде по пет лева, за да избута зимата, за да изкара до май догодина, а може и до септември, пък после ще видим… Защото малцината будни граждани, заедно с ранобудните студенти, са оставени сами да бранят общата свобода, докато останалите несъгласни (над 60 %) предпочитат да гледат по телевизията украинската революция. Да не говорим за "вечните нихилисти", които не спират да стенат гороломно – нищо не може да се промени; няма и не може да има политическа алтернатива, а тези, дето протестират, не са друго, освен "разпасани популисти" и "лъжемесии".


Защо сме такива? Кръг от въпроси, който е отдавна извървян и може само да се повтори. А отговор все няма и няма. Цветан Стоянов подема този спор в годините на "разведряването", извиквайки във "Втората част на разговора" (1964 г.) като свидетели на българската тегоба великите сенки на Ботев и Каравелов. Георги Марков подхваща същия този разговор в "Писмо до Христо Ботев" (1976 г.), писано далеч от България, а пък в началото на прехода (1994 г.) Румен Даскалов и Иван Еленков издадоха цял том с размисли на позабравени български класици по темата. Ала нищо не се променя. Продължаваме, както бе писал Цветан Стоянов, "да си бъдем все същите, самодоволни и същите", защото "нашият живот е в този спор и завършва със спора". Уви, изглежда, че е бил прав.
И все пак, няма как да не ни гложди съмнението, че не е редно да е така, че трябва да се отърсим от тази българска прокоба, че трябва да излезем от калта. Затова неспирно се връщаме в началната точка на разговора. Няма как да избягаме от него, същото ще сторя на свой ред и аз, актуализирайки с днешна дата някои от тезите на Цветан Стоянов.


1. Защо се питаме все това като нация,
която страда от един страшен комплекс
?


След смъртта на Левски, Каравелов нарича този комплекс "робски", по-късно и "еретически". Защото никъде в света на едно и също място не били се събирали толкова много ереси. А какво е ереста? Тя не е бунт. Ереста не е никога бунт, защото бунтът е протест срещу статуквото и търси промяната. А ереста е лъжебунт, тя е самоизмама, тъпо ръмжене срещу онова, което й е ненавистно, без да може да го победи, ако въобще си поставя подобна цел. Тъкмо онези, които не ги бива за бунтовници, стават еретици. Бунтовниците не искат да живеят в лъжа, те отчаяно търсят истината. Еретиците обаче роптаят срещу всичко – срещу лъжата, но и срещу Истината. Те искат да рушат и мразят всичко. Те мразят властта, ненавиждат я, те мразят всяко управление. Те мразят и това управление и това правителство. Всъщност те мразят всички, даже себе си, но най-вече мразят онези, които искат промяната. Защото всяка промяна застрашава не само властта, но и самата ерес.


Ето обяснението защо едни хора – "протестиращи" или "бунтовници" (ако следваме стилистиката на спора между Ботев и Каравелов) излизат на площадите със съзнанието, че не може повече така, че не може да се живее в такава лъжа и сред цялата тази кал, че запазването на статуквото е равносилно на оскотяване – материално и духовно.  Колко са те на брой, не е чак толкова важно. Чудото е, че все още ги има. Докато в това време други,  "еретиците", свиват презрително устни. Нали мразят себе  си, затова мразят и другите. "Еретици" у нас – наспорил Бог. Някога техният "социален манихеизъм" се е изчерпвал с максимата за "преклонената главица, дето сабя не я сече". Сега духът на Просвещението си казва думата. Те вече не са чисти "отрицатели", а са "социални критици", дори "консерватори", с онзи особено благопристоен консерватизъм, виреещ най-добре на каменистата българска почва.


Само не си мислете, че те са "за" властта, ама как може?!..Не, не, те са "за" протеста, но са "против" този конкретен протест, защото "така" не се протестира. Само те знаят "как" се прави това, нищо че никога не са протестирали…А и да се разберем – защо се протестира точно "сега"? Защо не "преди"? Не можеш да протестираш "против" Орешарски, ако нямаш "тапия", че си протестирал и срещу Борисов, а и не само срещу него. Трябвало е да протестираш едновременно и срещу Костов, и срещу Виденов, срещу Филип Димитров и срещу климатичното затопляне, срещу Пиночет и Мао Цзедун, а най-добре и срещу султан Абдул Хамид, за да имаш пълното право да излезеш днес на площада и да заявиш с пълно гърло: аз протестирам срещу всичко! Защото ако не протестираш и не си протестирал срещу всичко, нямаш право да протестираш срещу нищо! Такава е логиката на "еретика", но не и логиката на гражданина, на свободната личност, която по силата на свободната си воля поема отговорност за свое конкретно действие. Другото не е протест. То е отрицателният израз на едно "робско мислене". Впрочем диагностицирано от Цветан Стоянов като "вечно недоволство, но и вечно безсилие, глухо ръмжене под плочата, мърморене и присмех, и глозгане на нокти". Точно това е "ереста".


Оттук и втората хипотеза в този стар разговор, започнал още през Възраждането:


2. Всичко в България, вследствие на "ереста",
върви към "влошаване
"?


Неизвестно как, но все успяваме да поразвалим нещата. Каквато и политика да привнесем отвън, четем в "Разговора между Ботев и Каравелов", излиза карикатура; каквото и нашите търговци да домъкнели от Виена или Смирна, постепенно се загрозявало – предметите уж били същите, а всичко погрознявало.


Ето го "принципът на влошаването": виждаме го след освобождението на България, видяхме го и след прехода, когато европейските правила се превърнаха в криви огледала, усилващи нашето вечно "не" и болката. Оттук и глухият ропот, невъзможността на което и да е "не" да прескочи в "да". Всичко се утаява в най-дълбоките ни гънки, в най-тесните ни котловини, които налагат своя отпечатък. И "еретиците", без да искат, побеждават, защото са "еретизирали" нацията. Те довеждат дотам да няма нация, защото отдавна са посели съмнение в нея. Ето заключението на Цветан Стоянов:


Няма нация, няма държава, държавата е само една фасада…Няма и Църква. Впрочем, българската Църква също е била "влошена" – с нея са се подигравали или са я обръщали в делнична вещ…Няма най-сетне и култура. Така, без култура и без държава, страната е обречена, всички възможни спойки са прекъснати, останало е само едно аритметично сборище от хора, свързани само по това, че с нищо не са свързани. И отгоре какво – една власт – по-призрачна и от тях самите. Какво е трябвало само – да дойдат турците. 


А и не само те…


3. Има ли изход?


Все трябва да има, тюхкаме се до днес. Покрай ереста на вечното "не", покрай мракобесието на властта, покрай шемета на отрицанието от страна на онези, дето винаги смятат, че всеки бунт е "комбинация от политическа двусмислица и непомерна морална претенция".


Какви са възможностите: да капитулираме или да протестираме?


Първата възможност е ясна: да се съгласим с "еретиците". Да приемем, че ние, българите, сме си такива – невярващи, злобеещи и "влошители". Че всичко е бутафория и буфосинхронизъм (казано на "по-консервативен език" – "жертвен ексцес" и "дълбок инфантилизъм"). Че колкото и властта да е отвратителна, самите ние сме още по-жалки, затова нямаме никакво право, че и основание за протест, защото всичко е отвратително, а най-отвратителни сме самите ние. Ето защо властта с основание е запушила ушите си, а протестите могат да си продължат, ако ще и хиляда дни, даже най-добре ще е протестиращите да се приковат пред парламента, живи и завинаги. Последното не е художествена измислица, то е съвременен принос към същия този спор.


Другата възможност е далеч по-трудна и стряскащо тегобна. И най-добре го знаят тези, които вече шест месеца са по площадите в пек и мраз. Сигурно тук започва и "третата част" на този разговор, който тепърва ще бъде продължен. Разговор за калта, която все не успяваме да изгазим, за свободата и справедливостта. За инертността на властовия мрак, за високата естетизация в "ереста" на "не"-то, за някои "украшения" на ландшафта и техните "гурута". За онова, което ние сме изгубили, но други още не са намерили. Стига студът на задаващата се "политическа зима" да не ни накара да спрем да жадуваме свободата и справедливостта с онова желание, което Евангелието съпоставя с глада и жаждата. Инак не ни остава друго, освен да тънем във вечния български двоен срам (хем болка, хем сладострастие) – "зле сме в калта! добре сме в калта!" Нали идеята на този разговор, започнат още през 60-те години на миналия век, а и далеч преди това, е някой ден да скъсаме с "робската мъдрост". Да бъдем свободни хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Любопитно

  Някак празна статия, мрънкаща.

  Погледът към ересите не е точен - еретиците са хора, отърсили се от едни догми и потърсили други. Какви бунтовници, какви анти-бунтове ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 2. 2 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И друг лирически герой е казал:

  100 тей праа д**ба

 3. 3 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Тъпа статия. Тва за ересите па направо счупи тъпомера.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Много сложен въпрос,философски въпрос който има сигурно толкова отговора колкото са хората в България,говорим конкретно за нашата Родина.Аз съм си харесал една философска сентенция-"Човек започва там където свършва държавата".Комунизма ни направи непригодни да живеем в живота,партията се грижеше да живеем един"партийно позволен"живот.Мисля,че ще трябва още поне две поколения еволюция за да се промени мисленето.

 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Мисля,че ще трябва още поне две поколения еволюция за да се промени мисленето. [/quote]

  Солидарен съм.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бахти словоблудството, не разбрахте ли, населението на тая територия не иска държава и не признава власт над него. За какво да протестира, да храни милиционери и паразити ли?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Много добро "преплитане на словеса", но трудно за разбиране.
  Ами просто сме си такива. Комуто не се харесва този народ и тази среда, нека потърси по-добра или... да се опита да повлияе на хората около себе си, да ги промени. Това, разбира се, е по-трудно. И едва ли е възможно с подобно трудноразбираемо "преплитане на словеса". Нужно е човек да започне от себе си и даде личен пример.

 8. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#1:"galio"]Някак празна статия, мрънкаща.
  [/quote]

  Явно адашът Тони Николов, толкова си може. Най-забавното е, че той се опитва да обясни нещо, без да го обяснява. Те еретиците не се появяват от нищото, нито пък създават ересите си, от нямане на друга работа. Днешният българин е такъв, след 24 години преход - през 1989-та, беше доста по-различен. По-глупавите ще кажат, че само социализмът е виновен и както винаги - за всичко. А проблемът е доста по-стар от социализма. След Освобождението започват да текат процеси, които неминуемо ще доведат до същия този социализъм, или казано иначе - социализмът е феномен, който е единствената причина, за собственото си появяване. Има една доста добра статия, с доста фактология на Росен Тахов:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2520572

  /не се чете/
 9. 9 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хората се различни и всеки опит да се казва "ние" или "те" са такива или онакива е принципно обречен. Нещо повече, поставянето на "етикет" на група хора си е форма на "национализъм" в смисъла на Оруелl: ‘Notes on Nationalism’ (към което Оруел и причислил фашизма и националсоциализма ).
  Според мен, важните въпроси са какво искаме да бъдем и какво правим, за да го постигнем. Другото са празни приказки.

 10. 10 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Боли, но това е самата истина. Ние не сме дорасли да сме свободни.
  Много жалко

 11. 11 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#1] от "galio":

  ганио, и доказваш написаното

 12. 12 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#1] от "galio":

  ганио,
  ти доказжаш, че писаното е самата истина

 13. 13 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До автора:
  1.Тази логическа структура е куха и неверна.
  2. Ето Ви, уважаеми г-не, една друга логика: проста и работеща:
  а. всеки българин има парче земя, плодородна българдска земя, която не му позволява да умре от глад.
  б. всеки българин не вярва на управляващите, били те Аги, Чорбаджии, Царедворци, Аристократи, Буржоазия, фабриканти, германци или Руснаци, Комунисти или демократи. Те винаги са лъгали, здравата!
  Всеки българин знае, че няма да забогатее, щото управляващите /които и да са те/ няма да му позволят.
  в. Така се оформя национално мислене, основаващо се на отрицание, против всичко, но със самостоятелност гарантирана от парчето земя....
  Даже и при соц-а имаше парче земя.

  И ето на земята се пръква народ, самостоятелен в ежедневието, против всичко и всички, пълен неверник, крадец и лъжец...
  Приятен ден...

 14. 14 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Любопитно

  До коментар [#12] от "kosuma":

  Как точно?

  Попнеже не пиша примерно сълзливи статии, а съм се хванал да си чета историята? Та може и да имам по-добра идея от автора?

  А "ганио" трябва да е обидно ли, що ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Въпреки малко мъглявият изказ и неправилното тълкуване на някои исторически събития, автора е напипал същността на проблема - че българина в голямата си част най-обича да хленчи, вечно да е недоволен и страдащ и все чака някой друг да му оправи положението, да оправи държавата. Затова и не проумява защо все е оправян в другият смисъл на тази дума. Ама то не може така, или ще вземаш в ръце и се оправяш сам или ще търпиш други да те "оправят". Трета възможност няма.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#15:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"] че българина в голямата си част най-обича да хленчи, вечно да е недоволен и страдащ [/quote]
  Нормално. Защото всички виждат колко велик народ сме и изпитва страх, ако застанем наравно с другите! Българите сме богоизбрани и рано или късно светът ше чуе за нас! Лично аз не съм видел по-красиви, по-интелигентни хора от българите.

 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тони Шнайдера":

  И си прав и не!
  Нещата започват много, много отдавна. Още от старата древна България, от преди Кубратовото време. Мятали сме се, като народ и сме основавали доста държави по разни места. Усетили ли сме, че противникът ни е по-силен, сме отстъпвали, а не сме се борили и сме се преселвали по други места и пак сме създавали държава! Не сме възпитани и научени/ генетично/, да живеем и отстояваме земята си, а да се преселваме, към по-малко опасни територии! До времето на Кубрат, когато всичко се разпада окончателно и изчезва държавата майка, а синовете тръгват да търсят нови територии.
  Нещата продължават и след Аспарух, като гибелният момент е великият момент с покръстването на България и избиването на 52-мата боляри и както твърдят вече новите историци, болярите и техните синове, което са няколко стотин души, но са елита на нацията! Те са заменени от славяните, които умират за земята си и конкретното населено място, но нямат чувство за държавност, управление, развитие и бъдеще на една държава! Типичен пример е Русия!
  Нещата загрубяват съвсем, по време на византийското, турското РОБСТВО, както и на по-съвременните руско, немско и комунистическо такова! Елитът и съпротивителните сили са унищожени.
  Та примера и със съвременното бягство на младите по обетованите земи е типичен за народопсихологията ни!

 18. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanasenov2":

  +++

  До коментар [#15] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Не съм съгласен за мрънкането - колегата горе го е написал чудесно.

  Тук основна житейска философия е оцеляването - вследствие на постоянните преселвания - оцеляването на семейството, на близките хора, на микрониво; а вследствие на редиците от завоеватели, мести и чужди - всякакво отчуждаване от централната власт.

  И всеки път, когато тръгваме да се обединяваме около нещо - национален идеал, икономика, наука - се стараят да ни разделят и се връщаме на кота 0.

  Така че - такива сме, защото сме се направили такива. Поради което все още сме тук.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 19 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  1. Повечето хора са без препитание и са болезнено зависимо от държавата. Дори и да са против това правителство, "кютат" защото знаят че "навън" са обречени.
  2. Нашето общество не е хомогенно, дори има съмнения че става въпрос за общество. "Третата вълна" обещава обществено сегментиране и за да е по-успокояващо - такова е положението в повечето развити страни.
  3. Българинът е индивидуалист.
  4. БГ политика е предмет на сериозно външно вмешателство, главно от Русия.
  5. Идва Коледа а трябва да се приключва и година. Тези дето работим сме във въртележката на разплащане с доставчици, на разправия с клиенти, бюджетиране на коледни надбавки и подобни прозаични неща.
  6. Обективно не сме създали алтернатива. Да, наша грешка, но факт.
  7. Комунистите са твърде нагли, циганите за момента са платени и трябва як бой в зъбите, за който не е момента. Изпуснахме го, следващия момент е по традиция януари-февруари.
  ** Ето примерно обяснение от мен защо протеста зацикли.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#18:"galio"]Така че - такива сме, защото сме се направили такива. Поради което все още сме тук.[/quote]
  Ас па са харесвам. Даже много. Изобщо не искам да приличам на ония, дет ми се пишат по-горе от мене. Даже и езикът им един такъв смотан - ено пишат, друго говорят. От тук мое си извадиш заключенийто колко са лицемерни

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#16] от "Култура ми Бойко":


  [quote#16:"Култура ми Бойко"]Лично аз не съм видел по-красиви, по-интелигентни хора от българите.[/quote]

  Явно българите сме малко в държавата Пет минути на кое да е кръстовище ще те убедят че това с интелигентността и да е вярно, ще да е слабо разпространено В интерес на истината, българите сме малко в БГ, не повече от 60%.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Любопитно

  До коментар [#17] от "razlichen123":

  Би ли посочил източници?

  Понеже други твърдят, че Кубратова България си е тук, а не в Кавказ, а личността Аспарух не е съществувала никога.

  Освен това България е най-стара национална държава в Европа, което според мен автоматично оборва първата ти теза.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  [quote#18:"galio"]Не съм съгласен за мрънкането[/quote]

  Ами, погледни фактите, българите са сред най-страдащите нации на света, а в същото време по икономическо развитие и качество на живот са в така наречения "златен милиард" на света. Това ако не е хленчене - не знам как другояче да го нарека.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#21:"misho73"]В интерес на истината, българите сме малко в БГ, не повече от 60%.[/quote]
  Под секрет да дам инфо, че в скоро време в Бургас и околностите нема да има човек, който да не е със сини очи и руса коса! Нема МОЛ, заведени е разни други обществени места, където да не се чува руска реч Застрашително се "цивилизоваме"! Алилуя, братя! Няма опасност от "обамов плажен загар"

 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#19] от "misho73":

  В добавка - енергията се изхаби от "без насилие", "свалете маските" и арт-дебилизми. Почти никой с акъл в главата не разбира какъв го дирят тия артисти пред НС. Те се радикализират, но вече са малко и ще ги смачкат, а другите ще вдигнат рамене просто.

  [quote#21:"misho73"]В интерес на истината, българите сме малко в БГ, не повече от 60%. [/quote]

  Това е пълен абсурд и ако настояващ, ще те помоля за линк и данни, които да оборя на момента.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  На този въпрос в разбираема форма, кратко и точно е отговорил Никола Вапцаров:
  "Народът прост, животът – тежък, скучен."

  Предразсъдъците са за ограничените.
 27. 27 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#23:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Това ако не е хленчене - не знам как другояче да го нарека. [/quote]
  Стремеж към съвършенството, бих го нарекъл аз! Будната душа постоянно търси излаз и затова е нетърпелива, което пък Вие, красива госпожице скандално оприделяти кат "мрънканье"..Ас ви са сърда

 28. 28 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "galio":

  Ами справката е мемоарите на професор Цанков, по известен, като кървавият професор, който мисля че по образование е историк. А нещата са потвърдени и от Стефан Цанев, макар историците да се правят, че такъв човек и автор няма, а писаниците му нямат нищо общо с историята, но на мен ми се струват повече от реални!
  А примера за народо-психологията. за която писах го имаш нагледен в написаното от колегата в пост 13, който ти адмирираш!

 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#23] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Българинът се сравнява със себе си. Което е и логично.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#28] от "razlichen123":

  Нещата са сходни, но има нюанси Че имаме най-старата национална държава в Европа е факт. Че сме разселвали постоянно - също.

  А това, че сме бягали от натиск - тая въпросната държава е на кръстопът, натиск е имало постоянно. Тази тенденция точно е нова и иде от червените.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#27] от "Култура ми Бойко":

  Чувството ти за хумор и ироничните ти коментари страшно радват. Затова си ми и сред любимите форумци тук.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на block
  block
  Рейтинг: 817 Неутрално
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  Не знам какви сме , и защо сме такива само дето за пореден път доказахме че заслужаваме съдбата си.
  Останалото са подробности.

  klimentm
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3378 Весело

  Да излезем от калта викаш?
  Българина магарето си в калта не оставя...
  Виж, ако е данъчен /Андрешко/...

 35. 35 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 594 Весело

  Много субективна статия. Всяко мнение различно от това на автора е наречено хленчене. Има разлика между хленчене и градивна критика.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 36. 36 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Но не и ако тия поколения са живели в България!

 37. 37 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "Култура ми Бойко":

  Сериозно??!!

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"razlichen123"]Нещата започват много, много отдавна.[/quote]

  Съгласен съм с теб, братчед - нещата са доста по-стари. Донякъде древните българи са били прави - защо да жертваш живота си за територия, която утре можеш да завладееш отново. А и ние сме били конен народ. Нас не ни е интересувала толкова самата територия, колкото богатствата, които са се намирали на нея и са могли да бъдат оплячкосани. Неслучайно се насочваме и се залепваме, за Византия. Западна Европа тогава е била отчайващо бедна за разлика от днес. Иначе щяхме да забием знамето с конската опаша, я в Люксембург, я в Швейцария, но тогава не е имало там какво с трън да закачиш. Фаталната историческа грешка, която правим е, като приемаме християнството. Хан Крум е един от последните езически владетели и по негово време България е била Империя с обща граница с Империята на Карл Велики. С приемането на християнството/стаканът с византийската отрова/, започва и нашият край - и с националното ни единство, е свършено завинаги. Появява се Идеологията на властта, а оттам и ересите, като реакция срещу нея. България вече никога няма да бъде Едина и никога вече няма да бъде Империя. А вероятно ни предстои да установим в най-близко бъдеще, че вече и за държава не ставаме.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#25] от "galio":


  [quote#25:"galio"]В добавка - енергията се изхаби от "без насилие", "свалете маските" и арт-дебилизми. [/quote]

  Съгласен. И аз доста пъти съм казвал и то тук, във форума, че комунист и ислямист се гони с тояга

  [quote#25:"galio"] ще те помоля за линк и данни[/quote]

  И без линк става:
  - турци - около 8%;
  - цигани - около 8-10%;
  - руснаци, арменци, сърби, власи, и други етноси - поне 7-8% (руснаците са второто по големина малцинство в БГ, но не личат защото са много добре интегрирани);
  - по-стари вливания - кумани, торбеши, гърци, и т.н. - поне едно 5%.
  -----
  Българи (каквото и да означава това) - 60-70%. Както неведнъж съм казвал, българин не е етнос (и слава Богу!). От Аспарух (траки, протобългари, славяни, даки, кумани и поне още 5 присъдружни), та до ден днешен. Ние сме мултиетническо и монокултурно общество. Монокултурно - защото всички ставаме "чисти" българи след има-няма 5г., в т.ч. гали и сакси, които бързо се учат на ракия и укриване на данъци А сега ще се ашладисаме и с арамейци и всякакви близкоизточни другари

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 40. 40 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#39] от "misho73":

  Напротив, хомогенно обшество сме със самобитна култура.

  От 7.5 млн, тук 5.5 млн са се определили като българи на последното преброяване.

  И да - "българин" е етнос. И България е най-старата етническа държава на континента.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 41 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#22] от "galio":


  [quote#22:"galio"]Освен това България е най-стара национална държава в Европа[/quote]

  Първата и втора Българска държава са ИМПЕРИИ, което автоматично ги прави МУЛТИНАЦИОНАЛНИ! Иначе нямаше да са империи. А световната историография недвусмислено говори за империи, две, без да броим ВСВ където за малко правим трета с окупацията на северна Гърция и други "наши" територии ... Няма как да си империя и да си национален, това е логическо противоречие. По дефиниция империята владее и други нации.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 42. 42 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":


  [quote#40:"galio"]Напротив, хомогенно обшество сме със самобитна култура.[/quote]

  Самобитни култури в Европа НЯМА. Самобитни са аборигените, ни се микс от култури.


  [quote#40:"galio"]И да - "българин" е етнос. И България е най-старата етническа държава[/quote]

  Виж пост # 41, там съм го казал ясно.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 43. 43 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 686 Неутрално

  тя статията не е "мрънкаща",а точно описание на вечно мрънкащите и недоволните от всекиго и всичко.Народопсихология?! 45-те години на идеологическите експерименти на кагебистките и нашите дс-лаборатории,промиха нашите мозъци до степен,да не можем да продължим сами своя живот,а вечно някой да ни направлява!Това,което става в нашата държава в 21 век ми напомня за филма"Полет над кукувиче гнездо",но ми липсват повече герои като Рандал...,за да се срине тази гнила система!

 44. 44 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#42] от "misho73":

  Ясно е за теб.

  За мен е ясно друго.

  Айде да не разтегляме локуми тука - не ми се губи цял ден да поствам линкове.

  Освен това с теб сме разбрали за кабинките за пушене.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 45 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#44] от "galio":

  [quote#44:"galio"]Ясно е за теб. За мен е ясно друго. [/quote]

  Да де, ама ние обсъждаме обществени дела, т.е. пишем не заради мен и теб (което можем да правим по имейл или на по бира), а за дадем гласност на тезите си, поне аз така го разбирам.


  [quote#44:"galio"]Освен това с теб сме разбрали за кабинките за пушене.[/quote]

  Което е добре Значи при агрументация стигаме до общи изводи, което ако беше на по-голям мащаб, щеше да доведе до обществен консенсус, който пък ако съществуваше, нямаше да има протести и щяхме да сме проспериращи и скучно общество

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 46. 46 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#45] от "misho73":

  Наздраве!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Не, не, те са "за" протеста, но са "против" този конкретен протест, защото "така" не се протестира."
  Добро обяснение за липсата на подкрепа на протеста от страна на тези, които не подкрепят Орешарски.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#16] от "Култура ми Бойко":

  Не знам кой и защо ти е написал минусите,но съм съгласна с теб на 100%.
  Нима другите народи са съвършени и нямат трески за дялане?
  Имат,даже много повече от нас.Но всеки си обича нацията и я защитава.Защо някои хора толкова много плюят по народа си?
  Не разбирам и това е!

 49. 49 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Ерес-название,с което християнската църква характеризира религиозните учения,отклоняващи се от официалната догма.
  За какви еретици се говори в статията?Тя е абсолютно некоректна.

  Между другото,не всички които имат български лични карти и са родени тук са българи,защото "българ" е титла.
  Не са много в страната,но са достатъчно.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#24] от "Култура ми Бойко":

  Ей, брато, и аз съм от Бургас. Къде са тези с честните сини очи и руси коси? И аз искам да отида да ги видя.

 51. 51 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Николов върви уверено по пътя на Тома Марков.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Статията никак не е справедлива. Не твърдя, че сме качествени, но не сме по-различни от другите хора на планетата. Прочетете романите на Стайнбек. Явно авторът си има свои вътрешни разбирания, по-скоро вътрешни проблеми, психически такива. Най-лошото е, че приема за реалност, това, което му е в главата. Животът е твърде сложен. Препоръчвам му да взема транквиланти, или най-добре да иде на психиатър.

 53. 53 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От това писание излиза, че всички, които не участват в протестите са с робски комплекс, с робско мислене и т.н. Авторът явно не проумява, че просто много хора не желаят да са част от цирка, който се разиграва заради огромни пари. Всичко е това заради настъпени интереси, а не заради добруване на народа. Защо този автор не проумява, че има и друга гледна точка ? Защо в началото на протестите ходеха по 10-15 хиляди, а сега са 10-15 човека ? Защо хилядите ги няма ? Как така тези хиляди вече са хора с робски комплекс,защото се вече отказват да излизат на протести ? Николов има една представа за хората и от тази позиция раздава мнение. Защо този Николов взема останалите за някакви глупаци, които не разбират нещата, а само той ги разбира ? Какво толкова е постигнал и кой е чул за него на Запад от Драгоман, че да гледа отгоре на останалите ?

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Проблемът на българите идва изтреблението на аристокрацията им още в началото на турското робство и когато след освобождението ни тя започва да се формира трудно успява да се обедини около национални идеали и да даде достойни водачи на нацията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#48:"fener"]Защо някои хора толкова много плюят по народа си?
  Не разбирам и това е! [/quote]
  Всичко е от лакомията и простотията. Против успелия съсед и яко подмазване на чуждия.

 56. 56 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#54:"Julian Mall"]Проблемът на българите идва изтреблението на аристокрацията им още в началото на турското робство[/quote]
  Пич, тази аристокрация за която мислиш се е самоизбила при османското нашествие. Разделила е България на 8 /осем / къса и са привличали отоманци в битките помежду си.

 57. 57 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ЕНП: Сбогуваме се с партиите, които застават срещу ГЕРБ

  5 декември 2013 17:27 | Тихомир Църов | DarikNews.bg

  Бившият еврокомисар Меглена Кунева е опитала да сондира идеята нейната партия "Движение България на гражданите" да бъде приета за член на Европейската народна партия.

  По думите на Яцек Сариуж-Волски, зам.-председател на ЕНП, това е направено „индиректно".

  Той уточни, че на Кунева е била отказана такава среща.

  „Решението на ЕНП беше такава среща да не се състои. ЕНП говори в един глас. Основната ни партия в България е ГЕРБ. Не разговаряме с други партии, отказваме да се срещаме с тях. С партиите в една страна, които застават срещу партии от ЕНП, се сбогуваме", каза Волски и допълни, че приемането в ЕНП е дълъг процес.

  „Аз мисля, че Кунева е либерал. Ние не водим преговори с партии, които са изчезнали или с такива, за които не знаем, с цялото ми уважение към тях. Необходимо е да се знае дали дадена партия изповядва дясната християнска идеология. Не приемаме всеки, който почука на вратата ни. И не харесваме кавгите между партиите в нашето семейство. Ако други атакуват ГЕРБ, това е неприемливо за ЕНП", категоричен е Яцек Сариуж-Волски.

  Той потвърди още веднъж, че за ЕНП българската дясна партия е ГЕРБ и всички останали, които се обявяват като опоненти на ГЕРБ, не се припознават от ЕНП.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 58. 58 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Аристокрацията ни е унищожена още от Борис Първи,когато е избил 52 елитни български рода.Заради прогонването на Богомилите си плащаме толкова години робство и страдание.

 59. 59 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Авторът изобщо не е прав – в нито една от своите основни тези.Защото да твърдиш, че еретиците не са борци за своята вяра, значи изобщо да не познаваш оная част от политическата история на Европа, която обхваща периода на Реформацията. А и историята на борбата за църковна независимост на българите около средата на ХІХ век.

  Същата неадекватност и необективност проявява той и когато преминава към борбата за политическо освобождение на българите от турско робство, където, за да бъде по-убедителен, цитира какво е казал Каравелов при някаква криза на отчаяние, но не се сеща да погледне към опълченците в боевете им при Стара Загора, на Шипка и при Шейново. Не се сеща и за проявите на българина през Балканската война, когато целият свят и шашнат от неговата беззаветна храброст и себеотрицание в битката за освобождаването на своите сънародници от турско робство. А може би и не знае, че след войната военни мисии на всички велики сили идват у нас да проучват действията на българската войска по време на войната.

  Очевидно той не се сеща да си зададе въпроса: Защо Раковски и Левски не се оплакват от своя народ, а Каравелов и Славейков се оплакват? А би било поучително да си го зададе и да се опита да му отговори.

  Той обвинява народа за това, че подкрепял платонично летните протести на Протестна мрежа, но не излязъл и не се влял в тях, за да победят. Което е вярно. Но не си задава въпроса: Защо през зимата народът излезе да протестира, а през лятото не го направи? Защо, наистина?

  Такива хора, като автора на коментираната статия, казват, че народът не ги разбирал и затова не тръгвал след тях. Което до голяма степен е така. Но той не ги разбира и не тръгва с тях не защото е неадекватен аутсайдер, а защото те не го разбират.

  Нека да се върнем към зимните протести. Те възникват за да защитят материалните интереси на народа срещу тези, които чрез неадекватно високи цени на тока, на парното и водата го ограбват. И в защита на своите интереси народът тръгна след тези, които организираха протестите, срещу тези, които го експлоатират.

  При летните протести нещата са коренно различни. Самите протести възникват съвсем резонно срещу управленческите кретенизми на управляващите. Но самите протестиращи обявиха, че протестират основно срещу това, че в политиката на българските политици няма морал. И че имат само едно искане – оставка на правителството, последвана от саморазпускане на парламента. Но на народа никой не каза нищо за това, как победата на протестите ще доведе до по-висока степен на защита на неговите интереси, нито какво ще стане след оставката на правителството при неясната и сложна политическа ситуация, в която се намираме.

  Нещо повече: протестите всъщност бяха насочени срещу всички значими политици и политически партии, и никой не потърси народа. И протестиращите стриктно се разграничават от политическите партии. И в същото време протестиращите и техните интелектуални привърженици направиха всичко, което можаха, за да покажат своето презрение към народа, който бил беден защото не искал да учи и да работи, и всъщност напълно заслужава своята бедност. И вместо защита на неговите интереси, му предлагат правата на престъпниците, които го тероризират и ограбват, и на уличните псета, които само от време на време изпохапват някого или направо го изяждат, плоския данък върху общия доход, правото на гейовете да парадират със своята противоестествена сексуална ориентация, като че ли това ги прави значително повече от обикновените хора с нормална сексуална ориентация, неподконтролността на движението на капиталите и на ценообразуването и така нататък от този вид. А на края го обявиха за ксенофоб, като очевидно не искат или не могат да направят разлика между бегълци (излизане извън границата на държавата, от която се бяга) и мигранти (хора влизащи в България от държава, в която никой не ги е гонил или тероризирал), между омраза срещу другите, които по нещо се различан от нас, и неприемането на хора, чийто действия или дори само присъствието им засягат техните и без това жестоко пренебрегвани интереси.

  А след като стриктно се разграничават от всички политически партии, след като явно презират или се срамуват от своя народ и предлагат на народа само това, от което на него не му става ни по-добре, ни по-зле, или което противоречи на неговите интереси, то на какво основание тогава такива като автора на коментираната статия обвиняват политическите партии и народа, че не се включват масово в протеста на младите, хубавите, богатите и умните и на ранобудните студенти?

 60. 60 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!": "Ами, погледни фактите, българите са сред най-страдащите нации на света, а в същото време по икономическо развитие и качество на живот са в така наречения "златен милиард" на света. Това ако не е хленчене - не знам как другояче да го нарека. "

  Абсолютно подкрепям. И никой не може да ми даде ясно и точно обяснение защо българите винаги са в челото на статистиките за самоопределено нещастие, и винаги са на опашката на самоопределянето по щастие. Очевидно е, че не би трябвало да сме по-страдащи от Сомалиленд и Нигерия, нито да сме по-нещастни от Бутан. Тогава защо все мрънкаме??? Дайте ми някакво народопсихологическо, историческо, езотерично, психическо или, ако щете, психиатрично обяснение - каквото и да е! - стига само да изяснява този парадокс. И не ми казвайте, че този текст, под който се пънем да коментираме, обяснява каквото и да било.

 61. 61 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Еретик" е грешната дума по-скоро "агностик" е правилната дума която би трябвало да използващ, разбира се агностика е еретик, но еретика най-вероятно не е агностик.
  Та аз съм агностик, който е от 60% процента които не одобряват това правителсто и който не е участвал и не би участвал в протестните акции "Оставка" в Ню Йорк.
  Причината е че не в този, както и в протестите преди аз не виждам нужната конструктивност и дискурс който би обединил народът ни и мисля че е твърде късно за обединението.
  Нихилзма е новата религия! Какво е конструктивна идея ето пример: нека да кажем унищожим централизацията, променим конституцията с прехвърляне на власта в/у местното управление, да оставим Армията, Националната Сигурност и Външната политика на държавно ниво и прехвърлим всичко остнало на местно, тогава ще имаме вътрешна конкуренция, както и вътрешна миграция, от успешни райони към неуспешни,
  аз не стоя зад тази идея, просто я давам за пример за конструктивен национален дискурс, на простичък и разбираем език.
  М/у другото имена и термини като Цветан Стоянов, Румен Даскалов, Иван Еленков, "буфосинхронизъм", "жертвен ексцес" интелектуалците от вк. Култура с право са се преименували от "Народна Култура", писна ми от елитарност, да "народът прост животът тежък скучен", и както Смирненски е казал господа интелектуаци
  "Слезни в тия мрачни утроби
  на хищната - майка земя,
  слезни между братята роби -
  в морето от вечна тъма,
  и твоята лампичка бледа
  ще бъде там ярка звезда,"

  От тези стари и може би наивни комунисти едно трябва да се научим, как да завладем народното въображение..

 62. 62 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#13:"ivanasenov2"]И ето на земята се пръква народ, самостоятелен в ежедневието, против всичко и всички, пълен неверник, крадец и лъжец...
  [/quote]

  "Ва царство на лъжци и мошеници единствените грехове са глупостта и добротата"

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  [quote#56:"BASCO"]аристокрация за която мислиш се е самоизбила при османското нашествие. Разделила е България на 8 /осем / къса и са привличали отоманци в битките помежду си. [/quote]
  Объркал си нашата аристокрация с византийската. Всъщност е обратното когато Османската се разпада след битката при Анкара в 1402г. българските васали участвуват в междуособните войни между претендентите за султан на империята, вместо да се обединят и да ги прогонят и тъй като се оказват на неправилната страна са избити и народа ни остава без естествените си водачи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#58] от "fener":
  Тези които е унищожил Борис са били тангристи и противници на християнството и не биха могли да се впишат в християнска България. А богомилите са допринесли за падането ни под турско с антихристиянските си проповеди и са били от първите приели исляма.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Има верни неща в статията но потънали в купища словоизлияния и мисловни лупинги. Разбираемо е, какъв интелектуалец ще е ако говори ясно и разбрано.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3057 Весело

  До коментар [#17] от "razlichen123":

  Знех си аз, че Хан Аспарух и Ханко Брат са виновни .Само не ние!

 67. 67 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#58] от "fener":

  НЕМОЖЕМ ДА ТЪРСИМ КОРЕНИ ТАМ КЪДЕТО ТЕ СА ИЗКОРЕНЕНИ ИЗЦЯЛО.

  Там може да намерим само останки, които можем да фалшифицираме само в наша полза.
  Такъв опит прави нарочно БКП за да не помисли някой, че е възникнала на празно място и под влиание на североазиатски натиск.

  Затова припозна древната 1300 годишна история единствено и само за своя истрия преминаваща като червна нишка през столетията за да бъдат мъдро осенени другарите от бригада "Чавдар" в незаконите си и антихуманни и антидържавни дела.

  За комуноидите от Аспарух през хайдутството, Възраждането и Трите български държави всичко се свеждаше до фокусирането върху ликвидирането на тиранична експлоатация, чрез разделемие на нацията на виновни за положението класи.

  В това се състои и натрупването на огромен и непоносим товар от интелектуална безпомощност, който бе непосилен дори и за най-широкоплещестите рамене на членовете на работническо-селският пролетарият поканен да изнесе тази неадекватно непосилна тежест.

  Българите винаги са били преследвани, гонени, бити, унижавани и клани, както от чужди така и от свои, поради недалновидното създаване на държава стояща на кръстопът.

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  България е създадена много късно, 200 години след унищожаването на Римската империя и българите се докосват до цивилизоващите му принципи единствено чрез остатъчната мощ на Византия, която вече е приела Християнството като схизма и основна религия никога ненужна на древните цивилизациони фундаменти на Рим.

  Европа втъва в догмите на една нова реалност, вяра проповядваща власт на намесниците на бога и смирение на новите роби покръстени в тази тотална императивност. 9 столетия на нови промени и властнически амбиции тегнат над континента и когато Ренесанса вече е в Италия българите вече са двеста години под натиска на други пророци и месии - мохамеданските и стъгдите на Сюлейман.

  Исамо след 75 години свободен икономически живот идват съветските узорпанти с техните местни тълкователи на приспособенство и безморално грабителство.

  Е откъде да дойде интелигенция, управленци, вдъхновители, като разрушителите на тази държава управляват днес тук и сега чрез потомците си и техните третоешалони конюнктурни порядки.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":

  Така е защото истински държавник винаги е липсвал, когато и да е в историята ни, затова българите хукват да сътрудничат на всеки нов преминал и решил да се установи за по-дълго на територията тук.

  Първо помагат на селджукските пълчища да завоюват Константинопол, и се помохамеданчват, къде насила, но повечето доброволно, после хукват да помагат на руснаците за да установят господство и вилает разделяйки територията и населението, след това тръгват с немците и Хитлер, както и накрая с съветските окупатори установявайки режим на диктатура и схоластична тоалитаризация на икономика и политика.

  Още незнаем какво да направим с бъдещето си и ни е страх отново пак да не сгрешим посоката.

  Проявите на държавност и обединение винаги след това са били наказвани за държавно престъпление, заплащайки с живота, собствения и с този на семейството си.

 70. 70 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  "К. Иречек, който е наблюдавал отблизо недостатъците на тогавашното българско общество изтъква неговата крайна подозрителност, склонност да клевети, да пръска клюки по адрес на другите. Освен това Иречек отбелязва егоизма на българското общество, отсъствието на по-значителни социални инстинкти, завистта- особено завистта по отношение на тия, които са се издигнали над другите със своите способности. Като друга една характерна особеност на българското общество Иречек посочва незачитането на законите и от гражданите и от управниците. Обикновено българското общество се отнася раболепно към силните на деня, но това съвсем не е преклонение пред авторитета. Това се дължи на страх и груба пресметливост, защото в дъното на душата си българинът не признава никакви авторитети. Когато силните на деня престанат да бъдат силни и властни, българинът се отнася към тях с презрение - дори с жестокост. Обществото се движи в големи крайности и анормалности. Българският политик мисли само за сегашния момент и много бързо си мени възгледите - неспособен да предвиди вероятните възможности на бъдещето."

 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  [quote#69:"convince"]Първо помагат на селджукските пълчища да завоюват Константинопол, [/quote]
  За Константинопол не сме помагали като васали защото вече сме нямали такива, а като рая на която са и опростявали някои данъци затова че участват в походите на османците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK