Монти Пайтън или Кафка

Скелетът на "вампира", открит в Созопол, изложен в Националния исторически музей

© Красимир Юскеселиев

Скелетът на "вампира", открит в Созопол, изложен в Националния исторически музейМиналата седмица, преди знаменателната среща на управляващите в Боровец, гледах новините и сериозно се замислих за живота и психическото здраве на хората в нашата все по-европейска родина.


Новина номер едно: Български учени селектираха гигантски бял фъстък афродизиак, който е много по-евтин от виаграта... Новина номер две: В Ямбол загасиха запалил се "Мерцедес" с осем двулитрови бутилки бира... Новина номер три: След откриването на скелети на вампири в Созопол и на Перперикон световните учени проявяват все по-голям интерес към нас... Освен откритите скелети на вампири това лято в България се роди още един световен феномен: "контрапротестиращи" в защита на правителството. А неотдавна лицето на контрапротеста Нина Гергова, лице с напълно неясна експертиза, беше включено от министъра на културата в работна група за пренаписване на Закона за културното наследство. Преди да стане експерт по културното наследство, Гергова беше и в групата от скинари и млади социалисти, която нахлу в двора на окупирания университет и се опита да разбие вратата...


Противници на протеста срещу правителството, заради който група студенти окупираха сградата на Ректората, са нахлули в двора на Софийския университет. На снимката - Нина Гергова

© Юлия Лазарова

Противници на протеста срещу правителството, заради който група студенти окупираха сградата на Ректората, са нахлули в двора на Софийския университет. На снимката - Нина Гергова
Още от електронната преса от края на ноември: Според статистиката за 2010 г. организациите за оползотворяване на отпадъците в София са допринесли за рециклирането на 2% от общо 13% рециклирани отпадъци. А "клошарите" са допринесли за цели 8%. Разбира се, така наречените клошари са понякога ромски семейства, които се прехранват от контейнерите за боклук. Оказва се, че те работят по-добре за екологията на столицата от "оползоворяващите отпадъците организации". Ако се плащаше на клошарите поне малко за тази полезна дейност, може би щеше да понамалее мизерията у нас.


По данни на Европейския съюз за 2013 г. България е с най-висок процент на хора, страдащи от крайна бедност (близо 43% от населението), както и с два пъти по-висок от средния за ЕС процент на дългосрочно безработни – близо 7... Ние сме редовно водещи и в класацията на "Галъп" за най-страдащ (по самооценка) народ в света...


Ето това са някои от резултатите от 24-годишното икономическо управление на мутрокрацията в България. Мутрокрацията, прераснала в пълнокръвна олигархия, беше създадена от Държавна сигурност в началото на 90-те. В по-голямата част от тези 24 години на преход ни управляваха две от трите партии, които ни управляват и днес: ДПС и БСП. Разбира се, според тях за всичко лошо в страната са виновни не те, а четирите години на Костов и почти четирите на Борисов...


И така, двете управяващи партии се събраха в края на миналата седмица в Боровец да се самопохвалят за свършеното откакто отново са на власт. Правителството на Орешарски проявява голямо професионално умение в самопохвалването, както и в организирането на партийно-правителствените манифестации, докарвани с автобуси от цялата страна в тяхна подкрепа. Но какво точно е направило то за народа си?


Наистина, прави се много за олигархията. Може би затова Лютви Местан (известен още като агент Павел) категорично заяви, че правителството на Орешарски е най-успешното от началото на прехода.... Това, че мнозинството хора в България не мислят така, няма абсолютно никакво значение.


По време на конференцията в Боровец депутатът Йордан Цонев (наричан Данчо Ментата) заяви най-отговорно, че облагането на зелената енергия с 20% данък не е братски подарък от "Атака", ДПС и БСП за монополиста "Газпром", а мярка, която щяла да изправи НЕК на крака. Но дали този избирателен данък върху зелената енергия ще намали сметките ни за ток, дали ние ще можем да се изправим на крака през зимата, това депутатът не можа да каже със сигурност.


Йордан Цонев на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета "Орешарски"

© Велко Ангелов

Йордан Цонев на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета "Орешарски"


Друга важна мярка, която показва голямата загриженост на депутатите от БСП за чистотата на жизнената среда и здравето на българите, е твърдата им решеност да върнат цигарения дим в заведенията. И то по възможност преди избирателите, по-голямата част от които са пушачи, да са си получили януарските сметки за ток.


Връщането на цигарите в заведенията, както и намерението за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" и лоялността към "Газпром" – това, изглежда, са основните приоритети на най-успешния кабинет.


Наскоро в пресата излезе внушителният списък с имотите на друг важен депутат от ДПС - Делян Пеевски, и на майка му. Тези имоти според публикацията били близо сто и на стойност от не по-малко от 12 милиона лева... Е, нали от другото лято (някъде около Куковден) правителството обеща най-ниската пенсия да се вдигне с цели 4 лева и петдесет стотинки? Нека и успелият мъж на 33 и майка му да си поживеят!


Пеевски на парламентарната трибуна

© Юлия Лазарова

Пеевски на парламентарната трибуна


А какво става с третия партнъор в управляващата ни тройна коалиция? Цялата страна е осеяна с билбордове на телевизията на "Атака" – "Алфа". Портретът на Волен Сидеров ни гледа отвсякъде. Кой плаща за телевизията и билбордовете? Самият Сидеров, който е най-всеотдайният защитник на руските енергийни интереси у нас, обикаля страната и прави срещи в стил предизборна кампания (като колегата си по принципност и последователност Бареков). Дали "Атака" не се готви за предсрочни избори?


Усеща се, че лидерите от тройната коалиция, поддържаща правителството, адски се страхуват да не би скоро към протестиращите, които искат морал в политиката, да се присъединят и други протестиращи, които не могат да си платят сметките за тока през зимата. И тогава правителството, колкото и да претендира, че живее в някакъв друг свят, няма да може да устиска властта.


Откакто "Атака" се съюзи с ДПС, Расатевци и други древни българи, дошли от Азия, се втурнаха да заемат нишата на ксенофобията и етническата нетърпимост. Нагнетяването на ксенофобски настроения, биенето на беззащитни бежанци, а и на наши хора от малцинствата, е ефективно средство за отклоняването на общественото внимание от безобразията на правителството, от полицейските кордони и желязната ограда, с които народните представители са се оградили.


Волен Сидеров пред партийната телевизия в нощта след предсрочните избори

© Надежда Чипева

Волен Сидеров пред партийната телевизия в нощта след предсрочните избори


Латвийският премиер си подаде оставката след срутването на един търговски център. Но Орешарски няма намерение доброволно да подаде оставка преди срутването на държавата.


Къде да намерим надежда и морална опора? Как да направим така, че да не се чувстваме като най-нещастната нация в света? Уви, недостигът на морал не е само в парламента, не е само в съдебната система, не е само в икономическото задкулисие. Мнозина от висшите духовници в Българската православна черква се оказаха сътрудници на ДС. Появиха се съмнения за убийство на Варненския митрополит Кирил. Да не говорим за гнусния сексскандал около йеромонаха от Троянския манастир... Отровата на цинизма и двуличието е била съзнателно впръскана от Държавна сигурност дори и в тази най-свята институция, институцията на вярата. Защото по-лесно се управлява един народ, който няма нито вяра в собствените си сили, нито в Бог.


Миналата седмица комиците от Монти Пайтън обявиха, че пак ще се събират другото лято и билетите за представлението им светкавично се продадоха. В комедията на Монти Пайтън "Животът на Брайън" заблудените влъхви объркват някой си Брайън с новородения Исус и му се покланят. Накрая на филма Брайън, който определено не е Син Божи, все пак е разпънат на кръст... Понякога ми се струва, че всичко, което ни се случва в България, е по сценарий за шоу на Монти Пайтън.


Но, уви, това е оптимистичният вариант! Има и друг, по-зловещ. Все по-често си мисля, че кандидатите за архитекти на нашата съдба не са просто смешници, доносници и менти. По-скоро са тайни съдии, останали от друга страна и друго време. Съдии, подобни на онези от "Процеса" на Кафка... Животът на Брайън или животът на Йозеф К. е това, което ни се случва?... Йозеф К. в романа на Кафка е обвинен и дори арестуван, но не знае за какво и от кого. Оставен е да чака инструкции. Съдът е таен. Досиетата на съдиите никога не се разсекретяват. Напразно питаме "Кой?"...


Страх ме е, че някой се опитва да постави в ролята на Йозеф К. целия български народ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Много силна статия. Браво!

 2. 2 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Това правят другарите от ДС - опитват се да подменят разбиранията за нормалност и ненормалност, добро и зло, истина и лъжа, герои и подлеци. И успяват да го постигнат сред голяма част от народа - да си видим народните представители. Много добър анализ на Владимир Левчев!

  Защо ако не да?!
 3. 3 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Или по народному "Куче влачи - диря няма".

 4. 4 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  След като БКП провали комунизма, сега БСП е на път да провали капитализма.
  Явно проблема е в кадровиците ни

 5. 5 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 685 Неутрално

  И накрая - "Като куче".


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишков,статията е безпощадно вярна и тъжна.И понеже няма как да опонираш ,се захващаш с автора.По комунистически! Това е един от проблемите на България.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]И понеже няма как да опонираш ,се захващаш с автора.По комунистически! [/quote]
  Ами с кой да се захвана, нали той я е писал. Кое не е вярно - че е син на личен приятел на Живков, който е ползвал всички привилегии на комунизма/социализма. Нали заради такива като тях имаше ДС, да им пази позициите. И сега той според Дневник е "правилен" потомък на "кървавите комунисти", а други - не са. Ти последно за какво си - за правилните комунисти или за никакви комунисти?

 9. 9 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  кайшков пак се изтропа на метеното

 10. 10 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Червените тролове сте като кучето на Павлов - някой пусне оплюваща статия за настоящото управление и почвате да се пените - тоя комунист, сталинист, педераст и прочие глупости. Пич, не осъзнаваш ли, колко много се разкриваш по този начин.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 11. 11 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Латвийският премиер си подаде оставката след срутването на един търговски център. Но Орешарски няма намерение доброволно да подаде оставка преди срутването на държавата."

  +++

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 12. 12 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  ivodor.atanassov@abv.bg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дълбокия проблем е, че май не искаме нищо да променим. Ако искахме да бяхме направили нещо досега... ама на, не сме!

  Заговори, за да те видя!
 13. 13 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всичко написано е вярно, боята на истината вероятно е още по-черна , защото за много събития съдим индиректно -по резултата им.А резултата е една съсипана общност наречена България в която само примитив би се чувствал на място.Истината се крие в историята ни, но тя така е прекроена и боядисана по образец на Големия брат, че нормалния е захвърля с досада...всъщност всичко си е на мястото.Става дума за власт и богатства. Тогава действат правилата на джунглата и колкото по-принизена е общността, толкова по лесно те се прилагат.Нека да не забравяме близкото минало, когато ,,Партията,, имаше над 850000 реални членове, а отвън се натискаха още незнайно колко още.Някой да ги е принуждавал?Напротив, имаше ограничения в приема , мошениците бяха в изобилие , не им трябваха нови. Ние, докато не изкупим миналите си колективни грехове и не се обърнем към към истинските човешки ценности ,без двуличие, с чисти намерения, няма да тръгнем по нов път.Другото е само празно дрънкане.Защото е казано ,,По делата ще ги познаете,,.Не влагам нищо религиозно, просто ползвам фразеологията за да е по-разбираемо.

 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Неутрално

  имаше навремето един виц,много актуален към горния текст:в един колхоз по време на събиране на сеното инструктирали колхозниките,че ако на небето се появят самолети ,това са империалистите,които спускайки им разни играчки от небето,ще се опитват да ги вербуват,но те да не се поддават.Забръмчал един самолет и Настя се хвърлила върху една купа сено да се скрие,а върху нея тупнал Коля.По-едно време се чуло:дълбай диверсийо,дълбай,все едно, до съзнанието ми няма да стигнеш!
  Прекрасен е анализа на Левчев и това е самата действителност,но до колко съзнания ще стигне, като повечето са обременени от недоимъка ,безработицата,неизвестността за утрешния ден и проблемът им е,кой ще им предложи повече от нищото на политическия пазар,та били те, и бившите ,и настоящи душмани.

 15. 15 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази статия е вярна ..... За съжаление Поредната изгубена година за България Надявам се поне новата 2014 да бъде по добра , ама то с надежди не става
  За близо 25 години толкоз Визия за бъдещето никаква Живеем в настоящето мислейки се за Богове-безсмъртни , но времето тече ли - тече ?

 16. 16 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Излишно е да напомням поговорката за лудия и баницата. Управляващите и техните слуги си изпълняват поставените задачи. Народонаселението обеднява, те забогатяват. Вършат си добре работата хората, не ги виня. Изпълняват заветите на Ленин. Въпроса е, до кога ще ги храним с баницата? Май, свършва, а от Русия такива лакомства не докарват.

 17. 17 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 917 Любопитно

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  След като за Вас е важно миналото на автора и с това изчерпвате всичко, то все пак може ли един въпрос - Този автор трябва да престане да пише въобще ли? Ами ако се интересува от Е=mc2, тъй като е син на баща си, няма ли право да пише по този въпрос? Ако утре напише нещо във Ваша защита, няма ли право да го стори?
  Ако все пак ако благосклонно решите че би могъл да пише, то бихте ли му указали кои са допустимите за него теми?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Весело

  Монти Пайтън!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Абе този Орешарски има най-противният тембър. Дори и Съсела, с цялата си мазност, не е толкова неприятен за ухото.
  Иначе - вие си знаете - ОСТАВКА и ЗАТВОР!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Гневно

  "четирите години на Костов и почти четирите на Борисов..."

  Много моля автора да не слага името на бащицата си до името на Костов и да ги приравнява! ББ трябва да бъде слаган заедно с ДПС/БСП, но явно авторът се опитва да го пише за "десен" за кой ли път! Пфу!

 22. 22 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Весело

  "Откакто "Атака" се съюзи с ДПС, Расатевци и други древни българи, дошли от Азия, се втурнаха да заемат нишата на ксенофобията и етническата нетърпимост."

  Авторът съвсем удари рекора по плюене без да се замисля! Значи по-добре Атака да не се е съюзявала с ДПС, щото е по-приемлива по отношения на насаждане на ксенофобия и етническа нетърпимост?? Много странна логика...

 23. 23 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Нашите пра-дядовци, много отдавна назад във времето, прекрасно са знаели как да отделят мършата от стадото и какво да правят с нея... такива българи са ни нужни сега...

 24. 24 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Съгласен съм с Вас, но когато хора с такова наследствено натрупване атакуват други, които са постигнали всичко с помощта на покровителите на бащата на автора, повечето неутрални се питат: "Кои ще са им новите бушони и лимоки, които ще поставят на ключови позиции, за да изгърмят, когато му дойде времето?" Статията е по комунистически - загуба на хартия и време, с факти, които са известни на всички. Мога да я синтезирам в две израчения.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 25. 25 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Страната, в която и интелектуалците призовават за вяра в 'собствените сили и Бог'. Аман от колаборационисти ;] Така ли се пишат МНОГО СИЛНИ СТАТИИ - оглеждаш се, записваш, неймчекваш нещо по-интелектуално, някой британец, някой модернист, и клати си краката ;D забавата няма край +++---

 26. 26 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Латвийският премиер си подаде оставката след срутването на един търговски център. Но Орешарски няма намерение доброволно да подаде оставка преди срутването на държавата.

  !

 27. 27 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много силно и правдиво перо има г-н Левчев!
  Очаквам с нетърпение всеки негов анализ.
  Отново е казал тъжни истини, но тези, които трябва да ги прочетат и да ги осмислят, четат "Дума"...
  Нещастен народ сме, защото всеки народ има нужда от кауза и лидери, а нашите лидери (с малки изключения) от 45 + 24 години за нищо не стават. А и тези, които стават за нещо веднага биват оплювани (ала Каишков) ...
  Да не говорим за кауза - няма такава. Единствената им кауза е личното им облагодетелстване.

 28. 28 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#13] от "zapp":
  Поздравления! Браво!+++++

 29. 29 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Изключително обективна статия.Истината е извадена и развята като знаме.И пак има хора,които пишат минуси и изказвания,които искат да ни кажат,че написаното не е вярно.
  Защо го правят?Наистина ли виждат изкривено или имат полза от това?

 30. 30 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":

  Правилни въпроси.Научиха ни да вярваме на авторитети без да мислим,т.е. опитаха се да ни научат.
  Няма значение какво казва някой,важното е,че това е едикой си.
  А сега е време да се научим да мислим и да слушаме какво ни се казва.Може човека да не е известен,но да казва много умни и мъдри неща.Няма значение кой е автора на статията,важното е,че казва това,което е истина.

 31. 31 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Пооплел се е Левчев , но поне е с добри намерения

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 32. 32 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#30] от "fener":

  Мерси за положителният отзив. От много време всякакви дискусии у нас се плъзгат по плоскостта кой говори, а не какво казва и дали е вярно и аргументирано.
  В тази насока затлачването на информационното пространство е достигнало отчайващи низини и основна роля имат политиците и журналистите, които задават и поддържат този тон. Съответно огромната част от "дискутиращите" във форумите в Интернет се задоволяват с подобни "аргументи" в своите коментари, като създават само "бръм", без да търсят и откриват истината по конкретната тема.
  Независимо, че съм открит противник на всичките парламентарно предстравени партии в НС и съответно правителството, това не означава, че предварително приемам за даденост, че винаги каквото и да кажат техни преадставители ще е невярно.
  Пример - по отношение на антиконституционното решение на НС за земеделските земи, Зинаида Златанова зае правилно и аргументирано становище, че това решение няма правен ефект и не може да бъде изпълнено.
  Тази "персонална" вакханалия прие особено големи размери по времето на ГЕРБ, тъй като неграмотните му вождове не могат да разсъждават на база принципи и ценности, а само могат да си опредметят нещата само в някой конкретен човек.
  А иначе, всяка пропаганда използва този способ, защото е най-лесен и за съжаление - оказа се че е много плодотворен.
  Но на нас не ни минават тези плоски номера.
  А най-накрая - ОСТАВКА.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 33. 33 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#32] от "Rhapsody of Fire":

  Така е.Но в целият този хаос има смисъл,защото хората започват да мислят.В един момент умът ще заработи и наистина ще започнем да слушаме какво се казва,а не кой.
  Трябва и да се научим да гледаме какво се прави,след като е говорено и да се търси сметка.
  Във всички партий има умни и кадърни хора,но има и абсолютни невежи.Аз съм за мажоритарна система.
  Не трябва да има нито един депутат,който да не става за този пост.
  Трябва наистина да е ясно какво работи и най-вече за кого работи.
  Колко от "народните представители" в момента обслужват интересите на избирателите си?

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#31] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":

  Така ти се струва защото смяташ, че другаря Борисов не се причислява към времеубийците погубили времето на нацията си от близо 4 години ли или имаш някаква по-привлекателна мисъл, която да осени един напоен с формалин мозък?

 35. 35 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 782 Разстроено

  До коментар [#18] от "etty1":
  [quote#18:"etty1"]Монти Пайтън![/quote]
  Дано наистина случващото се в България да прилича на сценарий на Монти Пайтън, защото другият вариант не оставя никаква перспектива нито на нас, нито на децата ни.

  Народе????
 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#32] от "Rhapsody of Fire":

  Това е така защото нацията не вече, а никога не е имала доверие на хора разделили я с месарски сатър на две на прословутата дата 9.9.1944 г. с хилавата ръка на едни национални престъпници подържана изотзад от съветски комуноид с дъх на водка и ефтин тютюн нашепващ му в ухото как да държи острието за да бъде свършена работата по-добре.

  Та затова днес и тези съмнения и тревоги, на хора лъгани системно, целенасочено и поколенчески. Особено това е видно, когато нещата продължават да се случват отново и отново пак и днес, в този час и в тази минута...

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  ''По данни на Европейския съюз за 2013 г. България е с най-висок процент на хора, страдащи от крайна бедност (близо 43% от населението)...''

  За съжаление е друга бедността, която е почти тотална, и е много по-пагубна за страната...

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#27] от "echooo":

  Това правдиво перо може и да се харесва хората съзнаващи разказите за истината, но то не е достатъчно подострено за да е възможно да промени една ситуация на дълбоко вкоренена национална мозъчна парализа, а камо ли да посочи пътя към намиране на лечението на хроничната обществена парализа следствие на това заболяване...

 39. 39 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Весело

  За да съответства на съдържанието на тази статия, лирическият герой трабва да се казва Монти Кафка

 40. 40 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 726 Неутрално

  От статията: "...лицето на контрапротеста Нина Гергова..."

  Лицето ли? Аз пък мислех, че е друга част от тялото на протеста ...

 41. 41 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 726 Неутрално
 42. 42 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Докато уманитарни глупаци като автора "обясняват" неолибералната катастрофа в България с козните на отдавна изчезналата ДС, ще си я караме все така, докато накрая победилите НПО-та загасят лампите...

 43. 43 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Признавам,мразя да коментирам глупости.
  Така, че ще оставя репликата висяща..
  Смисълът на всичко,отиде по дяволите, и стачки и будни и педеруги, и какви ли не.
  Една в амок седерастия, неще възвърне старите сияния.
  Чу ли Костов,черна люспо от шарана СДС?
  Луканов Ти даде всичко, и То бе погубено .
  На Никулден,трябва да си кажеш,шаране черен. Защо го направи Иване?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Здравей, Владо.

  Радвам, че мислим еднакво и искрени поздравления за написаното!
  Г

  Към плювачите - Каишков, Боби, Добри и пр.: никой не избира родителите си. Дайте възможност на хората да кажат, което мислят, и по него ги съдете.

  Но това е над скромните ви умствени възможности и противоречи на вашата болна комунистическа логика.

 46. 46 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 570 Весело

  Семейство Левчеви -моралните стожери на българското общество.Ментори на всички живи поколения!

 47. 47 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Статията е много тъжна, защото просто е...вярна.

  E PLVRIBVS VNVM
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Не виждам нищо в статията което да не е истина!

  klimentm
 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#46:"1954"]Семейство Левчеви -моралните стожери на българското общество.Ментори на всички живи поколения![/quote]

  Аз проявявам интерес да разбера къде го стяга чепика този младеж,но пък не ми се четат толкова дълги статии.
  Оставам си с подозрението че го мъчи липсата на власт,мъка,която ние,дето никога не сме разполагали с тази екстра,трудно ще разберем.

 50. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 734 Разстроено

  [quote#32:"Rhapsody of Fire"]А най-накрая - ОСТАВКА.[/quote]
  Прочетох с удоволствие целият ви коментар.Стигнах до края.Но това накрая развали доброто ми впечатление.Вината не е Ваша,а моя,тъй като нещо ми е станало сигурно,та "Оставка" да ми звучи като"Вечна дружба с народите на СССР" или нещо подобно от онова глупаво време. Съжалявам!

 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "kosuma":

  -А кога Каишков не го е правил?
  Човека си има бетонни Опорни точки...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1913 Весело

  Странните ОПОРНИ точки на Левчев-младши.....
  Страховете на Левчев-младши....
  Лвчев, ОТВОРИ ОЧИ!
  Народът от десетилетия е в ролята на Йозеф К.!
  С какви ли НАОЧНИЦИ си бил досега?!
  Или наръчници.....

 53. 53 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  По- добре не би могло да се каже

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rhapsody of Fire":Аз бих му препоръчал да развие темата :" Не можете да ми забраните ,другарю Живков да Ви обичам !"( Левчев-старши )
  Най-важното е властта да си остане в семейството.
  Или може да плюеш България колкото си искаш , стига да живееш в Америка.
  И защо така нищо не казва за Герб ?

 55. 55 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поредната полюция на булевардната журналистика. Ще спомена само три правителства, където БСП нямаше мнозинство:

  1. Костов
  2. НДСВ
  3. бб

  Това са 12 години от прехода или половината от цитираните 24. Вярно е, че има много политически задници за лизане, ама авторите, хайде не се оливайте и си дръжте кафявите езици за лична консумация. Всеки път, когато БСП са я избирали, е било защото предишните са се оливали.

  А икономедия вече е на нивото на Шок и УЙкенд. Жалко.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 56. 56 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  54,55 Цинизма на комунягите и кадесарире, който прозира зад вашите коментари на настъпени по мазола, доведоха България, страната на червената олигархия до това дередже - да се чудим да се смеем ли или да плачем, което е прерфектно описано в статията. БСП и ДС са унищожители на собствения си народ.

 57. 57 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Царя управляваше заедно с ДПС (което е послишно порождение на ДС). Така че, да ДПС са били по-дълго във властта от БСП. Винаги когато комунягите са били на власт са довеждали българския народ до мизерия и българската икономика е била разяждана от корупция и изяждана от олигархията. Спомнете си Жан Виденов и хиперинфлацията, Лукановата гладна зима. Това ли са добрите управления на България? Станишев е един хитрец, който се опитва хем да обслужва българската олигархия, хем руските интереси (кръвта вода не става) хем да се прави на европеец. Затова сме цъфнали и вързали.

 58. 58 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Толкова много се срещат писания как децата на висшата комунистическа номенклатура сега управлявали България. А очевидно истината е по-различна - една голяма част от децата на висшата комунистическа номенклатура се борят срещу сегашното управление на България. Ако Владимир Левчев до 30-та си година е джиткал в компанията на Владимир Живков, Калин Балев, Бояна Българанова, Лъчезар Филипов и др., сега джитка в редиците на най-големите демократи-антикомунисти.

 59. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  #57, малко встрани от темата. В САЩ има един популярен ТВ журналист Чарли Роуз, които води елитарно ТВ шоу и кани различни известни личности в него. Дори веднъж, в края на 2001 или началото на 2002, С. Сакскобурготски бе гост в неговото студиов Ню Йорк, което се намираше в централата на компанията "Блумбърг". Спомням си как през 2004, по време на президентската кампания, гост в неговото предаване бе и Дж. Сорос. Ставаше въпрос за това как Сорос формирал специален фонд, с който да подпомогне президенския кандидат на ДП Дж. Кери в битката му с тогавашния президент Дж. Буш-Младши. Тогава Сорос се спусна надълго и нашироко да обяснява как винаги е имал активна позиция, когато трябва да се свали "неправилния" човек от властта. Запомнил съм го този негов израз- "неправилния човек". После даде пример как преди това, преди 6-7 години ( значи се отнася за периода 1997-1998) той бил помогнал да си отидат управляващите в България и Словакия - чрез политическо финансиране, интервенция на финансовия пазар и пр. Още веднага свързах това негово изказване със събитията в България в началото на 1997 и хиперинфлацията в България. Очевидно става въпрос че и Сорос има пръст в цялата работа, защото сам си го призна в това интерервю с Чарли Роуз. Тогава много хора,наричани кредитни милионери, които бяха теглили големи банкови заеми в милиони левове при курс 15-20 лева за долар, успяха да върнат заемите си при курс 3000 лева за долар, и да натрупат голямо състояние от тази врътка. Жан Виденов не беше от тях, защото се върна да живее в същия панелен апартамент, от който дойде. Но много депутати и опозиционери от тогавашната опозиция станаха милионери благодарение на тази изпираща дълговете операция. Например един от тях е Асен Агов. Кои са добрите и кои са лошите са понятия твърде размити в България....

 60. 60 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  кирснер, ако изобщо те интересува истината, заинтересувай се малко къде Владимир Левчев наистина е "джиткал" през 80-те. Щото не е там където твърдиш. с Едвин Сугарев правеха нелегални списания, уволняваха ги и т.н. А ти прочете ли изобщо статията или запецна на фамилното име на автора й? това е малко кадесарска тактика.

 61. 61 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  #60, значи викаш Владимир Левчев през 80-те джиткал по нелегални списания, докато по същото време баща му, председателя на тогавашния Съюз на българските писатели, член на ЦК и народен представител Любомир Левчев, джиткал с Бай Тошо насам-натам. И накрая, след като двамата се нажиткат през деня, се връщали уморени в къщи и на чаша шотланска ракия споделяли кой къде къде джиткал.

 62. 62 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Важното е какво един човек е направил или казал, а не кой е баща му. Не мина ли времето на класово-партийния подход? Владо Левчев, който не е като баща си те притеснява, само защото е син на баща си, а Станишко, който е лидер на партията на баща си - не те притеснява, така ли?

 63. 63 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  №60. Чувал ли си за Кафка? Чел ли си нещо от него? Чел ли си горната статия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK