Наследството на Мандела: Мир, но и бедност за мнозина

Наследството на Мандела: Мир, но и бедност за мнозина

© ReutersЗа 10 години след оттеглянето си от обществения живот Нелсън Мандела подели времето си между имение в един от най-богатите квартали на Йоханесбург и родния си дом в Куну, село в бедната източна провинция Кейп.


Този контраст не би могло да бъде по-ярък.


На едното място негови съседи бяха белите ранд-лордове, минни магнати и банкери, които изградиха големия град, както и най-голямата африканска икономика, от големите златни залежи.
На другото съседите му са черникожи селяни, живеещи в схлупени къщи и изкопаващи живота си от обрулените хълмове по начин, който почти не се е променил векове наред, да не говорим за двете десетилетия от края на апартейда.


Малцина оспорват заслугите на Мандела за това, че издърпа ЮАР от ръба на гражданската война в началото на 90-те години и договори мирен край на три века бяло господство. Но за страната, която той остави след себе си, се задават тежки въпроси.


Повече от десетилетние след като започна промяна на баланса под лозунга за "черна енергия за икономиката", ЮАР остава едно от най-неравните общества в света и белите продължават да контролират обширни части от икономиката.


Според думите на водещия профсъюзен лидер Звелинима Вави структурата прилича на чаша ирландско кафе - черно на дъното, върху което плува бяла сметана с лъскави парченца шоколад.


Днес едно бяло домакинство печели средно 6 пъти повече от едно чернокожо и почти една трета от чернокожите са безработни, докато при белите така е за един на 20 души.


Подобни съотношения дават храна на критиците на споразумението от 1994г., сложило край на почти половин век институционилизирано управление на бялото малцинство и превърнало Нелсън Мандела в първия чернокож президент на Южноафриканската република.


Тези данни подкрепят и това, което се вижда в богатите бели квартали - включително в Хютън, където живееше Мандела - там 19-години след раждането на "Нацията на дъгата" повечето чернокожи са домакини, охранители и градинари.


"Мандела отиде малко далеч в добрините, които направи на общностите, които не са чернокожи, като в някои случаи това стана за сметка на чернокожите. Това е да се прекален светец, да си твърде добър", коментира през 2003г. президентът на Зимбабве Робърт Мугабе.


Политическа или икономическа сила


Защитниците на условията, при които бе постигнато помирението, посочват, че насилственото изземване през 2000г. от страна на Мугабе на фермите на белите в съседната държава Зимбабве е предизвикало продължаващ осма година икономически колапс и са затвърдили рухването му от уважаван герой в борбата за свобода в подложен на международна изолация парий.


Но критиките на Мугабе могат да се чуят и в някои среди в Африканския национален конгрес (АНК) - създаденото преди 101 години движение за сваляне на апартейда в съюз с профсъюзите и комунистическата партия.


През 2010г. в интервю Уини Мадикизела-Мандела, бившата му съпруга и страстен борец за свобода, наричана дори "Майката на нацията", критикува Мандела, че се е продал, след като е бил прекършен от 27 години затвор. "Мандела влезе в затвора като пламенен млад революционер. Но вижте сега какво се получи. Мандела ни провали. Той договори лоша сделка за чернокожите. Икономически, ние все още сме оставени отвън. Икономиката е много бяла. Има няколко чернокожи, но толкова много хора, които дадоха живота си за борбата, умряха напразно."


Дори сред изследователите има масово ширещо се убеждение, че с приемането на партньорството на тогавашния президент Фредерик де Клерк, икономическият "новобранец" Мандела се е фокусирал прекалено връху проблеми за политическата, а не за икономическата власт.


Казано по-грубо, позицията на АНК беше интерпретирана по коктейлите на заможните бели така: "Ще им дадем да гласуват, но ще запазим банките".


Уилям Гумеде, преподавател в Школата по бизнес "Витс" в Йоханесбург, смята, че е погрешно да се говори, че Мандела е продал чернокожите. "Но е също така вярно, че икономическите преговори не бяха толкова твърди като политическите. "Имаше едно разбиране в обширна част от АНК, че е достатъчно да завземат политическата власт и така ще трансформират икономиката. Този аргумент беше опростенчески и това бе аргументът на Мандела."


ЮАР и светът гледаха в изумление на 11 февруари 1990г. как Мандела напуска затвора "Виктор Верстер" в Кейптаун с вдигната в юмрук ръка след "Дългия път към свободата", както ще нарече по-късно той и биографичната си книга.


Началото на монументален политически преход бе също така и ключов момент за еволюцията на култа към Мандела, когото почитаха в родината му и по света.


Човек и мит


През 1993г. той получава Нобеловата награда за мир заедно с Де Клерк, а през 1995г. вече е спечелил всички с изключение на най-заклетите консерватори като поздравява белия отбор, спечелил световната купа по ръгби в Йоханесбург.


Из страната той е обезсмъртен с витраж в голямата църква "Реджина мунди" в Совето, има негови статуи как танцува, боксира се или е вдигнал ръка със стиснат победно юмрук. През 2011г. централната банка пусна банкноти с неговия образ. Това стана на 11 февруари - точно 22 години след излизането му от затвора.


В такава атмосфера вероятно е неизбежно някои от неговия 5-годишен мандат като президент да бъдат поразкрасени или прикрити.


Близкото му лично приятелство с Муамар Кадафи предизвика критики, които той ожесточено отхвърляше с думите "Който се чувства ядосан от приятелството ни с президента Кандафи, да отиде да се метне някъде".


През 2010г. историята за "кървавите диаманти", която разказа супермоделът Наоми Кембъл през трибунала за военни престъпления в Хага, също освети по неприятен начин случилото се на вечерята, която Мандела дава през 1997г. на либерийския диктатор Чарлз Тейлър, чието присъствие на масата постави под въпрос претенциите на ЮАР, че води морална външна политика.


Последва прочутата оръжейна сделка за 5 милиарда долара, избухнала в огромен скандал за наследника му на президентския пост Табо Мбеки, и която остава епизодът в историята на АНК след апартейда, определил рухването на репутацията на организацията.


Сред яростните критики срещу Мбеки и сегашният президент Джейкъб Зума - също замесени в цялата шумна история - мнозина южноафриканци предпочетоха да забравят, че тази сделка бе обявена през 1998г., когато Мандела все още бе президент.


По улиците на Совето, където полицията и обезсърчени безработни младежи все още стигат до сблъсъци заради лошите жилища и социални услуги, има много хора, които не приемат мита за Мандела.


"Мандела казваше: "Аз съм тук за хората, аз служа на народа". И какво направи? Подписваше документи, които позволиха на белите да запазят мините и фермите", казва 49-годишният Мажози Пилане, продаващ цигари и сладки в крайпътно павилионче. "Не направи абсолютно нищо за бедните хора на тази страна."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 443 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Днес едно бяло домакинство печели средно 6 пъти повече от едно чернокожо и почти една трета от чернокожите са безработни, докато при белите така е за един на 20 души.
  __________________
  Неоколониалното робство дава "свобода" но страничния ефект е бедност и несигурност !
  Тепърва ще научим повече за действителността в ЮАР .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Да критикуваш, че можело и по добре, и че имало там някаква си клюка, всеки може....
  Когато някой направи повече за Южна Африка от Нелсън Мандела да дойде да се обади....
  А днес Бог да го прости!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Мандела казваше: "Аз съм тук за хората, аз служа на народа". И какво направи? Подписваше документи, които позволиха на белите да запазят мините и фермите", казва 49-годишният Мажози Пилане, продаващ цигари и сладки в крайпътно павилионче. "Не направи абсолютно нищо за бедните хора на тази страна."

  явно циганията е заразна болест, която се развива най-добре в условия с лошо образование; манталитет, че някой друг ти е длъжен; национална тъпанарщина, и вяра, че когато изпиеш кръвта на врага си, ще му вземеш силата (или като заграбиш фермата му, ще станеш богат за цял живот)...

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#2] от "comandante":

  То да не би да не така и то сред "белите" общонсти в ЕС днес, без Мандела да е мешан?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на orthdx
  orthdx
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "sasa1959":

  RIP друг път !
  Никакъв "мир" на оня свят за Терористи.

 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 941 Неутрално

  И слава богу, че не дадоха икономиката на черните - те щяха да я съсипят за нула време.

  Причината за високата безработица сред черните е ниското им образование. Самият им сегашен президент е учил до 4 клас.

  Все едно едно да започнем да врякаме в БГ, че процентът на безработните сред циганите е 20 пъти по-висок от този сред българите. Ми определено има защо да е така. Трябва ли да дадем икономиката да я управляват циганите, а?

  И преди някой да ме е упрекнал, че сравнявам черните с циганите, нека да види Совето - изобщо не се различава от Столипиново по външен вид и по манталитет на обитателите му. Представете си в БГ 80% от населението да са цигани и ще разберете какво имам предвид.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":
  В ЕС е друго тук не белите общности са на социалната хранилка захранвана от средната класа бели и работещите бели !
  Не е далеч времето когато всеки европеец ще трябва да храни и един не европеец в Европа !

  От това най-голяма изгода имат мега концерните които държат големите монополи в енергетиката и комуналните услуги, също така и октопода на търговските картели и либертарианските медии който насърчават корекция на демографската катастрофа чрез бързото заселване на Европа с пришълци за да се печели повече от потреблени и реклама . Това е важно за постилане на пътя към "растеж"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#5] от "boby1945":
  Докато в ЮАР е обратното там белите са пришълците владеят златото , диамантите и другите природни ресурси !
  А половината от местните туземци все още си живеят както дедите им в племенни общности без течаща вода , без медицинско обслужване или някакви други екстри на "цивилизацията"


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  6 милиона болни от спин

 11. 11 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Както и да е, но Мандела поиска, заедно с Кадафи, смъртно наказание за нашите медицински сестри в Либия! Е, изпълни се, ама откъм другия край!

  effi
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Наследството на Мандела: Мир, но и бедност за мнозина"
  ========================================
  Наследството, което остави Мандела е едно: терор и геноцид над бялото население. Някак не е удобно,и никой днес не говори за това какво се извършва в ЮАР:
  http://www.thetruthaboutsouthafrica.com/p/white-genocide-in-south-africa.html

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  дал на хората свобода, ама не им дал пари...
  голяма критика, няма що. сигурно предпочитат парите пред свободата. звучи ми като хората с носталгия по комунизма в Бълария.

  Истината ни прави свободни.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ето и го и бореца- интернационалист заснет как пее за убийство на белите заедно с другия голям борец-комуниста Джо Слово и бандитите от Африканския Конгрес:
  https://www.youtube.com/watch?v=NKiePbTcAfY

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  http://www.bibliopolit.com/2010/03/kill-boer-kill-farmer.html

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  [quote#0:"статия"]През 2010г. в интервю Уини Мадикизела-Мандела, бившата му съпруга и страстен борец за свобода, наричана дори "Майката на нацията", критикува Мандела, че се е продал, след като е бил прекършен от 27 години затвор. "Мандела влезе в затвора като пламенен млад революционер. Но вижте сега какво се получи. Мандела ни провали. Той договори лоша сделка за чернокожите. Икономически, ние все още сме оставени отвън. Икономиката е много бяла. Има няколко чернокожи, но толкова много хора, които дадоха живота си за борбата, умряха напразно."
  [/quote]
  С такива идеи за черен расизъм ЮАР един ден неминуемо ще последва съдбата на съседно Зимбабве.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rage Against":Достатъчно е да погледнат в съседно Зимбабве какви ги свърши Робърт Мугабе,като приведе такава политика в действие.Превърна ги в една от най-мизерстващите страни в света
  Така че трябва паметник да издигнат на Мандела,че постъпи разумно и не прибегна до разни популистки и реваншистки мерки.

 19. 19 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Черните в ЮАР не са хомогенна маса. Ако говорим за расизъм черните го прилагат не само спрямо белите, а и помежду си. Зулусите са черните, които държат властта и за тях останалите черни са една идея над маймуната. Иначе не знам как точно баба Уини си представя черните да управляват икономиката, явно не е чела какво е казал един чичко с голям мустак - кадрите решават всичко. Та с какви кадри ще управлява икономиката?

 20. 20 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Кво сте ревнали по африканският Ахмед Доган?

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 21. 21 Профил на Божидар2
  Божидар2
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тъпичка статия и не разбирам защо "Дневник"" я публикува точно в деня на смъртта на Мандела.
  Г-н Копли пуска едно изречение в началото на статията колкото да не е без хич за това как никой не отрича заслугите на Мандела и продължава с доста дълга тирада за това как той не променил икономиката на ЮАР и не направил мнозинството чернокожи богати.
  Г-н Копли не обяснява как това би могло да се случи. Може-би национализация? Или назначаване на всички чернокожи на ръководни постове без оглед на ценз и експертиза? Или печатане на пари и раздаване на същите по списъци на наши хора в Совето? Или задължаване на всички бели да дадат поне половината от паричното си и имотно състояние на по-бедните от тях черни градинари, шофьори и бодигардове? Също така въвеждане на задължителни две години през които гореспоменатите бели да работят като градинари, шофьори и бодигардове за черните си събратя от Совето. Да видят гот ли ще им е.
  Все хубави идеи взети от не до там далечното ни минало.
  Както един съфорумец по-горе писа -на Мандела трябва да му се издигне паметник за това, че не допусна реваншизъм и икономически колапс.
  Ще добавя, че паметник на Мандела ще му издигнат И за това.
  Също така, гледайки телевизия, виждам десетки хиляди чернокожи южноафриканци които плачат защото са загубили Мадиба, а не защото са бедни.

  Us and them.
 22. 22 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много пристрастен коментар. Ето нещо по близо до истината.
  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22554709
  Да част от белите запазиха богатството си, но ноякои обедняха значително. Както и при черните някои си живеят доста добре за сметка на други, които продължават да тънат в мизерия.

 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#21:"Божидар2"]Или назначаване на всички чернокожи на ръководни постове без оглед на ценз и експертиза?[/quote]
  Точно това става в ЮАР. На държавна работа се приемат само черни. А в случаите, когато става дума за частни фирми на бели, те са задължени да наемат определен процент черни. Когато те нямат необходимата квалификация ги назначават формално за да изпълнят квотата.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 24 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante":

  Точен анализ!
  Въпреки оптимистичната цифра за безработицата сред чернокожите 33%. реалната е над 60 %. Диамантените, златните и други мини минаха в правилните ръце (същите които иззад кулисите притежават и Дъндито в България, канадци били - дрън-дрън) и останалото беше пратено по дяволите.
  а какво да кажем за СПИН. Експериментът е толкова плашещо успешен

 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#22:"steppenwolf"]Да част от белите запазиха богатството си, но ноякои обедняха значително.[/quote]
  В момента в ЮАР има доста бедни бели. Главно бивши фермери, изоставили фермите си и побягнали за да не бъдат изклани. Тъй като нямат специално образование, а не могат да се занимават със селско стопанство, сега са изпаднали в немотия:
  https://www.google.co.il/search?q=poor+whites+in+south+africa&rlz=1C2CHEU_iwIL378&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nI6hUsDbFMKjhgf1sYC4DA&ved=0CCkQsAQ&biw=1280&bih=648#imgdii=_

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Мисля, че статията не е много коректна... дал бил на белите свобода.
  Линкът на пост № 12 е трагичен и вероятно много верен. И друг пъти съм писала тук, имах една колежка бяла южноафриканка, която е напуснала ЮАР, след като два пъти е била нападана от въоръжени негри, като втория път насочили оръжие към детето й...

 27. 27 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Какво, като са свободни да си ползват бизнеса и икономиката, ако омразата към тях е толкова голяма... Чернокожите, като са свободни, защо не се опитат да направят нещо сами?

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  [quote#24:"eip52315793"]Диамантените, златните и други мини минаха в правилните ръце (същите които иззад кулисите притежават и Дъндито в България, канадци били - дрън-дрън)[/quote]
  +++
  Финансовите терористи на всякъде по света организират революции с цел да заграбват природните ресурси , вътрешните пазари и собствеността по "демократичен начин" разбира се там където не става с нежна революция идват самолетите и дроновете на НАТО и демократизирането се случва !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Какво е направил за бедните?
  Каво да направи забогателия, освен да забрави за бедните.
  Още римските сенатори са казали какво да правят бедните...

 30. 30 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Мандела видя какво стана със Зимбабве след идването на Мугабе и затова остави икономиката на белите, не че сега са цъфнали, но щеше да е много по зле.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Белите южноафриканци изровиха актове за раждане на баби, дядовци, пра-баби и пра-дядовци за да получат холандски или британски паспорти. След което средната класа (инженери, архитекти, икономисти и т.н.) се изнесоха към други държави. В Южна Африка престъпността е чудовищна.

 32. 32 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#0:"в ЮАР"]Днес едно бяло домакинство печели средно 6 пъти повече от едно чернокожо и почти една трета от чернокожите са безработни, докато при белите така е за един на 20 души.
  [/quote]
  С какво белите са виновни, че са по-умни и образовани?
  За сметка на това пък от чернокожите илизат най-бързите бегачи в спорта - кой както го е надарила природата.
  Бедността и житейската безпътицата зависят от състоянието на духа и начина на мислене, а не са природна или национална даденост.

 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мандела-Тантела...хубаво е че доста коментиращи по-горе са наясно и не пеят славни дитирамби за цъфналия ЮАР!
  Всичкото са едни пропаганди,а фактите говорят че..зулуто си е зулу..... Мен не ме бройте в хора на световното лицемерие....

 34. 34 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "luda_krava":

  Дадоха я, дадоха я. Икономиката им е съсипана. Не че българската не е и то от бели

 35. 35 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "triton123":

  Зулуто са били привилегирани при апартейда, в сравнение с другите, особено с к7оса (с цъкане на език вместо 7). Мандела е к7оса.

 36. 36 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "ambros":

  Не знам дали са по-умни, по-организирани са и са имали технологично предимство (опитвам се да съм коректен). Черните са се биели с копия и стрели. Въпреки че и бурите са бягали от англичаните с по една пушка, една кола с жена и деца, и една Библия.
  Тях и днес ги спира племенното наследство. Чети за огърлиците на Уини Мандела да видиш как АНК налага контрол върху черните.

 37. 37 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "pamela":

  Имам познати, които искат да дойдат тука, на спокойствие. Но нямат достатъчно за постоянно пребиваване. За да пребивават, трябва да работят, а тук това е невъзможно.
  Е, сега с бежанците и тук стана твърде неприятно, може да се ориентират към друга държава.
  Между другото, Грузия им дава безвизов престой от 1 година (жената на бившия президент Саакашвили е холандка) - в опит да привлече бури особено фермери.

 38. 38 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  чака ги съдбата на титова югославия-разпад

 39. 39 Профил на nihao
  nihao
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#35] от "αлферац":

  Hakuna Matata !

 40. 40 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Почти като нашият преход.

 41. 41 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Не може да виним Мандела, че не е експроприирал мините и фермите на белите. Нека бедните чернокожи да положат усилия и да постигнат повече в живота си. Нищо не се дава даром. Дори да получиш нещо, трябва да знаеш как да го използваш и развиеш. Иначе ще хленчиш, като нещастния ни народ, който все иска някой да дойде отгоре и да го избави от бедите.

  fff
 42. 42 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  толкова много шум за нищо. жертвите на апартеида са 20 ученици от кейптаун които направили безредици, започнали да трошат обществено имущество и полицията открила огън. хайде да ги сравним с руанда където хуту заклаха 800 000 души туци и хуту само за 2 седмици, никой не се интересува, никой не пише. но нали в ЮАР е между бели и черни и трябва да му св даде расова окраска не спират да вдигат шум. ами да припомня и биафра в нигерия когато изклаха милиони. ами конго заир? 55 години след като са незвисими се колят и бесят без да спират.
  конфликтите в африка са между черни и черни. апартеида са ангели херувими в сравнение с ади амин който хранел крокодилите с хора. в белене -прасетата. познато нали.
  време е англия и америка да млъкнат най после . достатъчно лъжи и преувеличения направиха.

 43. 43 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 450 Неутрално

  като им ексропиира мините ще цъфнат и вържат. те сега едва работят на границата на банкрута, а като станат "общонародна собственост" нищо няма да остане от тях.

 44. 44 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Казано по-грубо, позицията на АНК беше интерпретирана по коктейлите на заможните бели така: "Ще им дадем да гласуват, но ще запазим банките".


  Това казва всичко! Направо по Ротшилд...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1598 Любопитно

  Поуката е ОЧЕВИДНА!
  НЕ ДАВАЙ НИТО ГЛЪТКА ВЪЗДУХ
  НА ОЛИГАРХИЯТА!!!!!!
  ОТНЕМАЙ ВСИЧКО БЕЗЖАЛОСТНО!
  ЗАЛИЧАВАЙ ОЛИГАРХИЯТА ИКОНОМИЧЕСКИ!
  Ако се налага и ФИЗИЧЕСКИ!
  Всъщност това е известно още от времето на СОЛОН!
  Всяко отстъпление предизвиква ПОРАЖЕНИЕ.
  !

 46. 46 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Лека му пръст на Мандела. Вече има кой да го съди. Но това ,което ме подразни в цялата какафония около Мандела бе как бе обявен за светец , че чак Плевнелиев се закле да се учи от него.
  Мандела бе като всеки политик: имаше си пороци и грешки. За хората от Южна Африка не е важно кой е светец, а дали са по-богати ,дали е по-добро образованието, дали държавата си върши работата по защита на живота и собствеността им. Съдейки по начина по който средната класа се изнася от държавата им , май не е е така. А иначе статията освен , че е лошо преведена може да се окачестви само като турлю гювеч. И то такъв , че дори икономически капацитет като Мугабе е намесен.

 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  фактите не се интерисуват от емоции и те са че преди в тая държава имаше цивилизация и направиха и там доктор Барни Кларк трансплантира сърце а сега отиват към битието на Нигерия и Конго

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Както каза Черномирдин."Искахме да стане както трябва,а стана както винаги"
  Винаги става "както винаги".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 49. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#35:"αлферац"]Зулуто са били привилегирани при апартейда, в сравнение с другите, особено с к7оса (с цъкане на език вместо 7). Мандела е к7оса.[/quote]

  кликнах ви плюс,мерси за инфото,но и аз съм прав- зулуто си е зулу..употребил съм го в смисъла..вие разбирате в какъв смисъл!Привилегировано или не- племето си е племе.....

 50. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Това е да се прекален светец, да си твърде добър", коментира през 2003г. президентът на Зимбабве Робърт Мугабе." Да де, ама Зимбабве от богата, хранеща всички съседи и Европа държава, се превърна в просяка на Африка. Като изгониха без закон белите фермери и разговиха черните им работници, дадоха земя на хора, които нищо не разбират от земеделие и ги мързи. Унищожиха банките и уж създадоха нови с хора, които дори трудно пишат. Та Зимбабве на Мугабе тотално фалира.

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK