Мръснишки номера

Кадърът с Деси Николова и полицая

© Стефан Стефанов

Кадърът с Деси Николова и полицаяАко "Държавна агенция за закрила на детето" действително е изпратила полиция при бащата* на 15- годишната Деси от снимката, на която тя прегръща полицай в един от най-драматичните дни на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, органът трябва да бъде незабавно разформирован. Напълно достатъчно основание за това е, че с подобен акт държавната администрация се превръща в оръдие за репресия. При това като злоупотребява по особено двуличен начин с предоставената й власт и се е оставила да бъде маша на МВР за разчистване на сметки с протестиращи в столицата.
.
И още по-лошо: като използва мръснишки номера за политическите цели на неморалното българско правителство, докарано на власт от неморалната политическа класа.


Защо твърдя, че


поведението на "Държавна агенция за закрила на детето" е двулично?
На 27 февруари т.г. няколко телевизионни канала, електронни сайтове и печатни издания показаха, съобщиха и потърсиха коментар на новината, че учители и треньори от варненското Спортно училище са използвали деца в отчаяната битка за спасяване на бившия кмет на града Кирил Йорданов.


Същия ден на закритата лекоатлетическа писта "Локомотив" във Варна беше организиран митинг. Той трябваше да защити Йорданов, чиято оставка бе искана дни наред от участниците в най-масовите протести във Варна. С ултиматум за незабавното му оттегляне седмица по-рано се бе самозапалил Пламен Горанов. 


Още в началото на политическата акция пред присъстващите в спортни екипи се подредиха  ученици от VIII до XI клас. Те носеха плакати с лозунги в подкрепа на Йорданов, станал пословичен с политическата си арогантност .


Проверка на "Дневник" показа, че в същото време, в което са участвали в митинга, учениците е трябвало да бъдат в клас, а мотиви за отсъствието им няма.


По случая писмено беше сезирана "Държавната агенция за закрила на детето".


На 5 март. т.г. оттам информираха, че са изпратили писма до директора на дирекция "Социално подпомагане" във Варна и до тогавашния министър на младежта и спорта Свилен Нейков. От тях се искаше информация кои деца са участвали в политическата демонстрация и дали родителите им са дали разрешение за това.


С тези две писма търсенето на виновни и отговорни за явното въвличане на деца в политическа дейност приключи! Отговор за резултатите от проверката няма. Наказани – също!


Затова сега твърдя, че


самосезирането на "Държавна агенция за закрила на детето" в случая "Деси" е мръснишки номер.


Според подписана авторска публикация в електронното издание "OFFnews" бащата на Деси е бил привикан за обяснения в полицията, след като това е било поискано от "самосезиралата се" агенция за закрила на детето.


Повод за внезапната активност на държавната агенция за защита на малолетни и непълнолетни е анонимна публикация в "ничия" сайт "Свободно слово" (информация за собствеността и авторите му не може да бъде открита в него). В материала се твърди, че 15 годишната Деси е "интимна приятелка" на полицая, когото прегръща на снимката от 12 ноември т.г. В други, също толкова анонимни публикации като тази в "Свободно слово", се твърди, че Деси и полицаят от снимката са брат и сестра, които протестите фатално са изправили един срещу друг.


Ето, това са мръснишките номера!


Не е минал и месец от скандала с т.нар. "опорни точки", които депутатите от БСП получиха, за да не оплетат конците, докато отговарят на въпроси за несиметричната полицейска агресия срещу протестиращите на 12 ноември т.г. в София.


Откритата в документа "инструкция" за омаскаряване на друг протестиращ беше точно толкова отвратителна, колкото и ударът на анонимните публикации по Деси.


Окървавеното лице на студента Александър Попов влезе в емисиите на всички български и някои от най-големите инфармационни агенции по света. За него според "опорните точки" червените депутати трябваше да лъжат по следния начин: "Съседи с изненада разпознали и "студента" с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият май не бил много добре с главата".


Проверка на файла показа, че документът, съдържащ т.нар. "опорни точки" е бил създаден от парламентарния секретар на Министерството на вътрешните работи Тодор Пройчев.


Затова сега съмненията, че срамната атака срещу 15 годишната Деси е предприета пак от МВР, имат достатъчно опорни точки, за да бъдат основателни.


Този път обаче


машината за публично дискредитиране проработи през нов канал


- анонимни публикации в анонимни сайтове. През "свободното слово"!


"Много по-шокиращо се оказа друго разкритие за Деси Николова, пише в анонимката – младата протестираща често преди изявите си на улицата пуши забранени от закона субстанции. Това тя не го отрича, а дори гордо е публикувала в профила си в социалната мрежа снимка с "цигара" в ръка!".


Ако се окаже, че ведомството на Цветелин Йовчев има нещо общо с въпросните публикации, това ще означава първо, че в България полицията работи в нарушение на закона, който регламентира собствената й дейност. И второ, че институцията, създадена, за да следи "за спазването на Конституцията" и "да гарантира правата, свободите и достойнството на гражданите" (чл.2, ал.4 от Закона за МВР), върши точно обратното. При това с конспиративни методи.


И още - ако бъде установено, че публикацията в сайта "Свободно слово" е умишлено подготвена и публикувана, това ще направи още по-видим факта, че изконните принципи на представителната демокрация – свободата на възгледите и изразяването, в България са вече опасно компрометирани. Че свободата на медиите е успешно превърната в илюзия, че е превзета и моделирана отвътре.


Тези констатации ще бъдат още по-тежки, ако се окаже, че ведомството на Цветелин Йовчев има нещо общо и със създаването на въпросните анонимни интернет сайтове.


Отговорът на подобни подозрения може да бъде само един – незабавно и бързо разследване. То трябва да установи подбудите за внезапната и необяснима активност на "Държавната агенция за закрила на детето". Но по-важното е да извади на бял свят собствениците на сайтовете като "Свободно слово" и авторите на анонимните публикации в тях, накърнили недопустимо достойнството както на Деси от снимката, така и на родителите й.


Защото утре същите тези сайтове и неподозираните им клонинги могат да дадат нов, още по-отвратителен залп (не че вече няма достатъчно примери). Срещу всеки. Но и да "самосезират"....


* Филип Николов съобщи, че е привикан в "милицията" в профила си във "Фейсбук" на 6 декември, но в петък "Дневник" не получи официален коментар от СДВР и ДАЗД. Ще продължим да търсим отговорите им в понеделник - бел.ред. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK