Когато вече нищо не обединява българите

Когато вече нищо не обединява българите

© Юлия Лазарова

Коментарът е от "Дойче веле"
"Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" Това условие на задача за 2-ри клас обиколи българските медии. Докато едни твърдяха, че не е редно децата да бъдат приучвани да приемат за нормално съществуването на подобни предизборни практики, други защитаваха мнение, че явлението и без това го има и няма нужда от чак такава свенливост. Един клас по-нагоре пък децата вече решават задачи, с които трябва да изчисляват колко роми и колко българи живеят в един квартал.


Това са само два от поредицата примери за разпадащите се съгласия в обществото. Само преди 10 години границите между приемливо и неприемливо изглеждаха по-ясни. Обществото уж беше решило по кой път да тръгне, беше направило няколко важни избора. Ето, че днес обаче отново се поставят на обсъждане въпроси, които изглеждаха решени.


Ами, не! Не е нормално изборите да бъдат свързвани с кебапчета. Не е нормално българските граждани да бъдат постоянно делени по етнически признак. Още по-ненормално е да убеждаваме децата, че тези неща са нормални. Минем ли тази граница, утре някой творчески колектив ще напише задача, в която децата ще пресмятат по колко години затвор за всяко убийство е получил Х и колко години му остават до напускане на затвора. Да, това също го има в живота, биха казали някои.
Тумор ли е демокрацията?


Днес можем да си пуснем телевизора и да чуем как популярен водещ припомня, че "само за 12 години Хитлер е успял да спечели изборите, да изгради наново Третия райх и да загуби войната, а в България за 24 години – нищо". Ами, не! И това не е нормално. Години след като приехме, че ще живеем в либерална демокрация, където човешките права, свободата и неприкосновената частна собственост ще са водещите ценности, все по-често някой опитва отново да отвори дебата по същество. "Демокрацията е тумор", казва в ТВ студио млад политик, а депутати призовават за национализация.


"Дано и в България се появи някой като Путин", мечтае друг глас от екрана, а нарушаването на човешките права, закриването на медии и репресиите срещу гражданското общество се оказват излишни детайли в европейска България. Затова едни с охота дават за пример "постиженията" на Хитлер, а други излизат да подкрепят правителството с портрет на Сталин. Не, не последва отхвърляне от страна на подкрепените, а по форумите думата "либерал" вече се използва като обида.


Само допреди няколко години политиците се надпреварваха да използват думата "граждански" - то не бяха проекти, квоти, дискусии. Днес лидерът на БСП Сергей Станишев призовава за мерки за ограничаване на "параполитическите организации", разбирай граждански. Знайни и незнайни говорители вече открито призовават за забрана на неправителствените организации. И, разбира се, дават пример с Русия, където работещите с чуждестранни донори НПО трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти".


Връщане назад


Още през 1991 година записахме в Конституцията, че хората са равни, че не се допуска дискриминация, че има свобода на сдружаване, че собствеността е неприкосновена. Приехме, че различните от мнозинството са напълно равноправни. Днес обаче от парламентарната трибуна се леят обиди на етническа, верска или сексуална основа.


В началото на новия век България постигна съгласие, че ще бъде част от Европейския съюз и НАТО, т.е. прегърна западните ценности. Ключова за националния консенсус беше ролята на бившата комунистическа партия и под ръководството на Георги Първанов БСП прие НАТО и за своя кауза. Без това решение България нямаше да бъде приета в Алианса, а без членство в НАТО нямаше да бъде приета и в Европейския съюз. Днес политици отново поставят въпроса за неутралитет или за присъединяване към Евразийския съюз на Путин. Нали уж се бяхме разбрали? На този фон метафората за "Троянския кон на Русия в ЕС" изглежда съвсем безобидна.
Можем ли без съгласия?


Ние, българите, вече решихме коя е по-добрата посока за развитие на България. Решихме го на поредица от избори. Решават го всекидневно и хилядите млади хора с избора си коя посока да хванат от Терминал 2.


Веднъж взели решението като общество, е нормално да се придържаме към него. А всяко общество се крепи на съгласията, които е постигнало. Някои общества са се съгласили, че е приемливо жените да имат по-малко права. Ние обаче сме се съгласили за друго и затова нашето общество е различно. В момента, в който се откажем от съгласието, ставаме като споменатите.


Постепенният отказ от постигнатите съгласия съвсем логично ни води назад. Границата между приемливо и неприемливо продължава да се отдалечава – и вместо да обсъждаме как да живеем по-богато и по-щастливо, отново и отново губим енергия за проведени вече дискусии. Свобода или сигурност, толерантност или еднообразие, отворени или затворени към света...


А най-страшното е, че не се и опитваме да се обединим отново около няколко базови принципа, защото от опит знаем, че утре отново ще се отречем от постигнатото съгласие и всичко ще започне отначало.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (262)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  г-н Бедров се заблуждава. Няма демокрация, не е имало и няма и да има в бедна държава. Там където бедността е широка, хората се хващат за единия хляб да скандират за тоя и оня.

  Демокрация има там, където хората са извоювали нещо, поне някакво състояние и търсят права. Западна Европа и САЩ имат демокрация, но последните 20 години икономически вървят надолу и ги виждаме до къде са стигнали. Щом Сноуден и Асандж ги има, положението е ясно.

  Велико нещо е демокрацията, велико нещо са свободата, равенството и братството- и поради това много мъчно се стигат.

 2. 2 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Г Р Е Ш И Т Е - обединява ни омразата !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 753 Весело

  "...а по форумите думата "либерал" вече се използва като обида..."

  Ами либералите, вкл. и авторът - като техен флагман, да се замислят защо стана така, но да поогледат и себе си малко, говора си, манталитета си...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Най-демократичното нещо, подходящо за България е, забрана на посткомунистически партии и лидерите им начело със Дмитриевич, да се въдворят за по-дълго! Причини за това- дал господ! И предателства и защита на чужди интереси, и корупция, и откровени кражби!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Носталгията по миналото, податливостта ни по "онзи" строй, обсебеността ни от партийност и държавност, когато държавата са всички, а ръководителят е правителството, нежеланието да се разграничим от това, що е било, са проникнали до такава степен, че плочата се върти, но игличката прескача; болтът се завива, но не затяга, а превърта....сменя се плочата или болтът, не се чака някой да побутне игличката или да затегне с друга гайка.

 6. 6 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Самостоятелно българското общество не е постигало нито свобода, нито анти-свобода. Винаги има външна сила, която да свърши тази работа за българското общество. Затова тук няма и истинско, обединяващо цялото общество усилие за постигане на демокрацията (каквото и да означава това).

  Едвам сега започват първите опити това да се постига отвътре, със собствените усилия на обществото. Дано не е безнадежно късно.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Не, не последва отхвърляне от страна на подкрепените, а по форумите думата "либерал" вече се използва като обида.[/quote]

  Ами обида си е! Синоним на слободия и безмозъчност.
  Виж "либератрианец" е нещо друго.

  Колкото до "прехода", обяснил съм го в подписа си.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много приказки, но нищо по същество. А съществото е в сакатата конституция, която ни натресоха. Докато тя не се смени, докато не заработи съдебната система, която да гарантира справедливост, идиологемите ще бъдат разтягани като дъвка, а комунистите и демократите вкупом ще са капиталисти, експлоататори, крадци и демагози. И хората, които имат само един живот, ще предпочитат хляба пред свободата.

 9. 9 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 341 Неутрално

  "Политическата коректност" е един от туморите на така наречените демократически общества. Тя не е нищо повече от зле завоалиран опит за цензура. Да, обществото ни е разединено. Да, хората се фундаментализират. Но да критикуваме един математик за това, че е успял в три прости изречения да нарисува болезнено вярна картинка на настоящето ни.... това е просто глупаво.

  Истината не е проста, но тя не се ражда в съгласието, а в спора. Кой един човек смее да твърди, че неговата истина е по-истинна от тази на другите? (Авторът, явно, не се измъчва от подобни въпроси.)

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  В България изначално съжителстват обществени групи с интереси, стремежи и предпочитания, които не просто разделят нацията, ами принадлежат на различни континенти и епохи. За съжаление, онези, които искаха България да стане автентична либерална демокрация и развита пазарна икономика, в голямата си част се изнесоха там, където това отдавна е постигнато. От останалото една част иска да бие глава в краката на Путин, друга иска да се пришие към някаква синекурна службичка и да изкара до пенсия, трета иска държавата да не й пречи да реализира мечтите си и току поглежда разписанието на полетите, четвърта пие по триста грама за отскок и трича кучета...

  Всичко друго, но не и нация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 739 Неутрално

  В условието на задачата се казва, че това са жителите на една махала и отиват на митинг. Тази формула е подходяща за детското съзнание и дори показва чувство за хумор. НДСВ раздаваше жълти чадъри и фланелки, но на никой не му е хрумнало да казва, че така разделя народа. Обърнете внимание, че само медиите са тези, които превърнаха условието на задачата в "протестиращи" и в случая на Бедров - избиратели, които гласуват срещу кебапчета. Това говори повече за медиите и тяхното подсъзнание, а не за авторите на задачата.

 12. 12 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бедров, Бедров ........има още доста да учиШ!

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Проблемът е в ценностите изповядвани от лидерите в обществото. Издигането в култ на ѝмането, властта, силата и пошлостта, могат само да доведат до постепенната деградация с всяко едно поколение.

  Докато не се дава трибуна на изкуството, общочовешките ценности, докато се затъва в битовизъм, оскотяване и живот „ден за ден“, нищо добро не можем да очакваме!

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Също и в задачата с ромите. Тъй като в медиите има изкривяване на темите, свързани с ромите, то споменаването на ромите се е превърнало в алармен сигнал, че темата излиза от рамките на обичайното. Българските граждани се разпределят по етноси официално от НСИ, но Бедров смята условието на задачата за отклонение, защото етносът обикновено се споменава във връзка с кражби или измами. Какво излиза - авторите на задачата са били много по-коректни от медиите, а детското съзнание не е обременено с очилата на медиите и ще възприеме задачата без излишни интерпретации.

 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#11:"Васик"]Това говори повече за медиите и тяхното подсъзнание, а не за авторите на задачата.[/quote]

  Глупости!

  Авторите на задачата профанизират изродена ситуация в обществото. Чувство за хумор би било ако тази задача беше дадеан от Камен Донев в ролята му на Учителя.

  Когато говорим за олимпиада по математика за второкласници, то имаме пример за победилата чалга в обществото и неговите ценности!

  @)----,--'--
 16. 16 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"MyTwoCents"]Издигането в култ на ѝмането, властта, силата и пошлостта, могат само да доведат до постепенната деградация с всяко едно поколение. [/quote]

  с това съм съгласен по принцип. Но прочетох статията на Илян Василев за ПУтин и информационната война. Преди това четох бившия грузински президент - как в някой от кабинетите на КГБ се решавала съдбата и бъдещето на страните около РУсия....Та все си мисля, че когато един малък народ е част от ПЛАНОВЕТЕ на една велика държава е някак си невъзможно да промениш хода на историята. Все едно да кажеш на шефа си - гледай си работата! Ще те уволни и ще си сложи на твоето място друг послушко. Така са и Станишев-Вигенини цялата шайка!

 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "forza":
  [quote#3:"forza"]"...а по форумите думата "либерал" вече се използва като обида..." [/quote]
  Не мога да се съглася безусловно.
  Като дългогодишен участник в форумни дискусии имам впечатление, че най-обидната дума е "комунист". Тя обаче най-често се използва от бивши комунисти към техните опоненти, което означава, че бившите комунисти и до ден днешен ненавиждат собственото си минало.

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Демокрация, но тя се гарантира от върховенството на закона, пред когото всички би трябвало да сме равни, а при нас закона спазва някакви други правила. Освен това беднотията до която се докарахме предразполага към крайни реакции и демократичните принципи биват забравени пред глада.
  Демокрацията у нас се тълкува различно, някои като слободия, други като възможност за забогатяване, независимо от средствата, и т. н. и т. н., което аз го отдавам на ниска политическа /пък и всякаква/култура.
  Демокрацията също така трябва да се извоюва, а не да се насажда, което значи, че ще сме узрели за този вид общество. При нас направихме лъвски скок от единия БИГ брадър при другия БИГ брадър, но не всички разбират предимствата на втория при лошите резултати. Лично аз бих искала да сме неутрална държава, което не го разбирам в посока Путин, а нещо като Австрия, но не можем да си го позволим.
  Според мен, при нас все още няма демокрация, а някакво блато с наченки. Особено ревностно трябва да пазим и малкото постигнати демократични свободи и да се борим за стабилизирането им и развитието в тази посока.
  Това би могло да бъде кауза за обединение, но за съжаление, българите сме индивидуалисти- предпочитаме да се делим. На каквото падне. Всеки сам се спасява и не се ангажира с околните.
  В същото време политиците ни обичат да се обединяват, пак с когото им падне, и много често предават доверието на избирателите си. И това с единствена цел да не изпаднат от влака на властта. На този етаж няма демокрация.

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  [quote#4:"lz2"]Най-демократичното нещо, подходящо за България е, забрана на посткомунистически партии и лидерите им начело със Дмитриевич, да се въдворят за по-дълго! [/quote]

  И дасе запише в Конституцията, че България е МАФИОТСКА ДЪРЖАВА, управлявана от ОПГ ГРОБ, начело с нейния велик вожд и учител Слънчо. Това е достатъчно за просперитета на най-предприемчивата и напредничава в далаверите част от нацията...

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#2:"EVOLYUCIONER"]Г Р Е Ш И Т Е - обединява ни омразата ! [/quote]
  Ето това е истината! Докато не се научим да сме позитивни и да подкрепяме другия, вместо да завиждаме и да мразим, няма да се оправим! Най-простият пример - на изборите никой не гласува ЗА нещо. Винаги се гласува за най-малкото зло, което си е гласуване против... ако въобще се гласува. Всички, които са "ЗА" нещо, някой им е платил. Мъка...

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  [quote#17:"Realistka"]Тя обаче най-често се използва от бивши комунисти към техните опоненти...[/quote]

  Хаха, абсолютно вярно!

  Толкова ги е срам от онова, което са, че не могат да измислят по-голяма обида от себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "EVOLYUCIONER":
  [quote#2:"EVOLYUCIONER"]Г Р Е Ш И Т Е - обединява ни омразата [/quote]
  Не изпитвам омраза съм теб и подобните ти. Изпитвам презрение.

  The best way out is always through Robert Frost
 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всъщност това, за което пише Бедров е за наследството от комунизма. Най - големите поражения са в главите на нещастния българин.
  Объркването е толкова голямо, че продължава да се мисли, че някой ни е длъжен, че от Европа "дават" пари и че те са виновни за хала ни, че капитализма е виновен /по Андрей Райчев/, че влизането ни в най-богатия съюз е грешка.
  Този тип мислене е съпроводен с масова амнезия относно дереджето ни преди 23 години - дето БГ сапиенса нито можеше да емигрира, нито работеше, нито получаваше високи заплати/освен фуражките/, нито пък имаше нещо да си купи от магазина.
  За свобода на словото не обелвам и дума, защото за повечето българи това е без значение, щом пенсията ти е 300лв, а заплатата 800лв. За това, че можеш да отидеш свободно в друга държава и да/не работиш там също е без значение.
  Да, преходът не беше истински и честен, не беше справедлив, ни постигна много от нещата, за които някои хора мечтаеха. Но нека сдухания българин да преброи на пръстите на ръката си колко мандата изкараха комунистите на власт за тези 23 години и имаше ли време някой наистина да скъса пъпната връв с комунизма.
  За това сега търпим политически изчадия като БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ. Това са лицата на прехода - Станишев, Доган Гоце, агент Димитър, агент Бор, Тиквата и ЦЦ, Сидеров, Виденов Царя и цялата пасмина дето мътеше водата, за да си осигури бъдеще за себе си и децата до девето коляно.

 24. 24 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  всъщност не се казва важното , а то е че в българия всичко е фалшиво - какви комунисти , та те дори не следват идеологията си , продават се на килограм както и останалите от "дясно" , "център".Заедно с тях е един също фалшив елит , който освен да пие и спи , да се снима в реалита в Африка и на майната си , да се въргаля по разни шоута и да ръси глупости , друго не може да произведе. А всичко реално се контролира от хора с много по-голяма власт и те не са в парламента , проблема е че те са в дълбока сянка, те контролират и службите и продажните политици и всички останали и ги въртят както си искат , като същевремено ни се смеят от горе. Това е истината , спрете да се делите по тези смешни партии защото те са само фасада , както и цялата система - зад завесите на която вървят потоци от нелегален алкохол , наркотици, мръсни сделки и какво ли още не.

 25. 25 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 472 Любопитно

  А Дойчето Велето какво ще каже за плахите все още германски опити за налагането на безполово общество ?
  Ние сме китка в сравнение това, което се опитват да направят с тях.

 26. 26 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  До коментар [#25] от "bluescreen":Ще правят пълно обрязване ли(сиреч не само кожичката)?Може ли по-подробно?

 27. 27 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#26] от "sabbath":

  Нцъ. Нямало вече да има разделение по родове мъжки и женски...

  Засега тук таме като кокичета са се пръкнали общи тоалетни ... забрайх им чуждоземския израз.. А и специалностите професор, доктор и т.н. се взима само в женски род...

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Нищо и никога не може да ме обедини с този, който краде от мене и на всичкото отгоре ми се хили нагло насреща.

 29. 29 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#1:"Трезвен"] Западна Европа и САЩ имат демокрация, но последните 20 години икономически вървят надолу и ги виждаме до къде са стигнали.[/quote]
  Вървят надолу икономически, защото се наляха с диваци, които гласуват за все повече социализъм. Т.е. запътили са се натам, от където ние още не можем да излезем.

 30. 30 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Можем ли без съгласия?Ние, българите, вече решихме коя е по-добрата посока за развитие на България. Решихме го на поредица от избори. "
  -----------------
  И кога точно го решихме "ние българите"?.....
  Нещо не си спомням да сме правили референдум по въпроса.
  За приватизацията и унищожаването на предприятията и селското стопанство, за всички отнети социални придобивки също нещо не си спомням някой да ни е питал.
  На мен цялата работа повече ми прилича на въоражен грабеж, при който нападателя казва с укор в гласа на жертвата:
  "А ма нали се бяхме разбрали, ти защо сега така?!"
  Лека, полека обаче народа започна да изтрезнява, въпреки ударното промиване на мозъци.

 31. 31 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... дойчовци, една тайфа, нарекла се партиА, възкреси начина на разделяне, прилаган от болшевиките... Услужливите медии, кат' същински аслани тръбЕха тиА слова. И к'во станА... с тиА методи, едни медии заФанаха да плюят таА- същата тайфа и ся нЕкой сА вайка за делене... Да, има делене... на тиА дет' мислАт с телевизора и на ониА, дет' врЪшат таА рабУта с главите си.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 32. 32 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1028 Весело  [quote#27:"bluescreen"]се пръкнали общи тоалетни ..[/quote]Е тука безпорно ще докажем на женските превъзходството си-ние ще си уринираме на стената(писоарите),те ще ни гледат завистливо от опашките за тоалетни чиний.

 33. 33 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#2] от "EVOLYUCIONER": ПолюЦИОНЕР, вЕрно е, вас комунягите единствено и само омразата ви обединява...

 34. 34 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Търсим вината в съдебната система, в Конституцията.... Конституцията се пише хора, в съдебната система работят хора. Същите тези хора са част от нашето общество. Щом те не струват, то и ние не струваме. Ниенямаме стремеж да се развиваме и усъвършенстваме и като общество, и като отделни единици. Няма как да живеем в нормална държава при това положение. Такава е общата картинка. Критичната маса, доколкото я има в България, е малцинство.

 35. 35 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Живеем във време, в което можем да пътуваме свободно. Да четем на чужди езици, да се информираме и дори образоваме чрез интернет. В тази среда е много трудно да се обединиш с тези, които игнорират твоята информираност и все още живеят с нагласите на миналия век. Проблемите трябва да се изговарят, да се обсъждат, а не да се замазват с приповдигнат тон. Да се набележат няколко важни цели и да се работи по решаването им.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  В политическия ни живот отдавна няма никакви принципи
  Остава те да изчезнат от обществения и личния и да се само закрием като нация. Скритите тъмни центробежни сили на тайните служби добре си вършат работата.

  klimentm
 37. 37 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#1:"Трезвен"]Демокрация има там, където хората са извоювали нещо, поне някакво състояние и търсят права.[/quote]

  Мне. Първо започва да действа съдебната система, а после в среда на справедливост и сигурност изчезва мафиотщината и се подобрява икономическата активност.

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 38. 38 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Трезвен":

  не е мъчно,но ни е трудно да го поискаме от самите нас си.Лениви сме,колебливи сме и податливи на влияния.Друго нещо е да си имаш душманин и той да те натиска с вилата по врата,и като шопа дето рекъл:можем и да си траем,можем и да се оплачем,но нема на кой.

 39. 39 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#11:"Васик"]Обърнете внимание, че само медиите са тези, които превърнаха условието на задачата в "протестиращи" и в случая на Бедров - избиратели, които гласуват срещу кебапчета. [/quote]
  100Х ! Задачата си е чудесна, оригинална и изискваща мислене! Вглеждайки се, обаче в реакциите срещу нея и автора й, можем да видим ДЪНОТО, до което са достигнали плюещите срещу всеки, позволил си да каже ИСТИНАТА! Това е наистина КАТАСТРОФАЛНОТО в "обществото" ни.....

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  В началото на новия век България постигна съгласие, че ще бъде част от Европейския съюз и НАТО, т.е. прегърна западните ценности.
  Българите никога не са се произнасяли по горните въпроси на референдум....
  Точно е да се каже "шепа политици постигнаха съгласие, че ще ...."
  Апропо този Бедлов не го ли бяха освободили от Немската вълна?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Комунистическите престъпници и убиици на хиляди невини души разделиха българската нация дълбоко и непоправимо.Всякакви опити за оневиняване на комунистическите сатрапи у нас ,чрез сравнения с Гърция и Испания не може да стане.Там се водеше гражданска война ,а у нас комунисти -болшевики ,комсомолци и агенти на ДС разграбваха тихо и кротко държавата и нацията с подкрепата на съветския бутуш.Така държавата се раздели на 3% свръх богати и 3-4 % техни слуги ,които си живуркат в пяната на общетвото и крякат винаги ,когато някой постави въпроса за справедливост и възмездие.Така ,че българското ще намери верният път за своето ново възраждане само тогава,когато се смени политическата и икономическа система по Германски модел:Всеобхватна декомунизация на обществото ни ,Забрана за 500хил.червени и агентурни негодници да участвуват в политическия и обществен живот на държавата за срок от 35 год.,Национализация чрез насилствена експроприация на цялата им собственост и богатства и Народен съд над всички тях по Германски модел .Само тогава в България ще възтържествува отново Морала ,Справедливостта и Хуманноста и може да се говори за обединения на нацията ,но задължително без комунисти ,агенти на ДС техните доносници и подставени лица.Помирението и прошката са невъзможни без тези задължителни условия.

 42. 42 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Накратко, нашата съдба си е функция на това какви сме като нация. А истината е, че ние сме един държан насила глупав народ (не припознавайте себе си, мислете глобално), който е обеднял до нивото да скандира за парче хляб.
  С риск да съм песимист, нормален живот в България скоро няма да има. Поне не и в следващите 30-40 години. Има много поколения да минат и най-вече да си избием от главите комунистическите лозунги, които ни държат в задния двор на света около 70 години.

 43. 43 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#23:"SSS"] Но нека сдухания българин да преброи на пръстите на ръката си колко мандата изкараха комунистите на власт за тези 23 години [/quote]
  Отговорът е лесен: ВСИЧКИТЕ! (С леки съмнения за Костов)

 44. 44 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#24:"palermo88"]А всичко реално се контролира от хора с много по-голяма власт и те не са в парламента , проблема е че те са в дълбока сянка, те контролират и службите и продажните политици и всички останали и ги въртят както си искат , като същевремено ни се смеят от горе.[/quote]
  100Х! Точно тях наричам "комуняги", както и слугите им от по-долни нива! То комунисти май няма....

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2110 Весело

  [quote#33:"joro4900"]комунягите единствено и само омразата ви обединява... [/quote] ... а ВИЕ ни "мразите безплатно"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#18:"danid"]Демокрация, но тя се гарантира от върховенството на закона пред когото всички би трябвало да сме равни[/quote]
  Вероятно горното може да се каже и по други начини, но сте отбелязали основното - върховенство на закона и всички равни пред него. Без закон просто няма държава. Всичко друго идва след това.

 47. 47 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Гневно

  "Когато вече нищо не обединява българите"
  От Иван Бедров.

  Когато анти-българи като Иван Бедров , Барух и любославарусева разединяват българите за огромна радост на комунистическите безродници...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 48. 48 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 582 Неутрално

  много неуки и объркани хора има и това е достижение на 70 г. пропаганда, нагла, лъжлива комунистическа пропаганда, а и има много комунистически слуги и най-популярната професия охранител

  BG e мини империя на злото.
 49. 49 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Съгласие и обединение няма, показаха го протестите. Няма и как да има, след като огромна част от населението се интересува само от сметката си за ток. Ама конкретно от нея, без да прави връзка с корупция, бизнес, политика. След като голяма част от мислещите хора емигрират близките години и страната преживее национална катастрофа, за която няма как да обвини външни фактори, ето тогава може да се събудят хората и да станат нация.

 50. 50 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Управляващите ги обединява алчността , а тя ги заслепява до толкова, че освен интересите на мафията: бързи кредити, хазарт, наркотици и проституция, нищо друго не виждат. А народът го обединява омразата към всичко мафиотско, което ни донесе демокрацията: бързи кредити, наркотици, хазарт, проституция, безработица, мизерия, бандитизъм , демографска криза и духовна пустота! Няма държава в света, която да не е била напълно опустошена от най- страшния паразит за всички времена, наречен МАФИЯ! Мафията държи в джоба си политиците, съда, полицията и прокуратурата и души народа.
  Вместо да посочват и поставят на дневен ред истинските проблеми, да набелязват мерки за икономическо и съдебно преследване на мафията, подобните на Бедров ни занимават с алабализми!

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Не може да име единение на народ, който си има следните поговорки:
  1. Учен серсем.
  2. Това което пише по книгите не расте по нивите.

  Народ който не харесва образованите, а разчита на тяхната солидарност.

  подпис
 52. 52 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":

  Това е глупаво, просто е глупаво...
  Дай примери за родници...

 53. 53 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А бе, Бедров, Вие хубаво сте го написали за "А най-страшното е, че не се и опитваме да се обединим отново около няколко базови принципа, защото от опит знаем, че утре отново ще се отречем от постигнатото съгласие и всичко ще започне отначало.''
  Ама не е ли по-добре, да си изясним, дали мога да се обединя аз /например/ с някой който ме мрази /няма значение дали е безплатно, или платено/?. И дали мога да се обединя аз /например/, с някой си, който ме има за /сдухан -има го и в коментарите под тази статия/, олигофрен, смотан и т.н.?
  При това, този някой си е университетски преподавател с неистови амбиции да бъде десен демократ /от последна инстанция/, интелигентен, умен, красив и т.н

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#49] от "Куклен театър "Правителство 89"":
  "След като голяма част от мислещите хора емигрират близките години и страната преживее национална катастрофа.."

  Поддържам емигриращите. Не бива да стоят тук да ги ескплоатират и унижават. Освен това липсата на напусналите не може да се компенсира с пролетарии, защото пролетарските индустрии са в Китай.

  подпис
 55. 55 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#49:"Куклен театър "Правителство 89""]Няма и как да има, след като огромна част от населението се интересува само[/quote]

  Огромна част от населението излезе да протестира - тогава БСП(к) активизира слугите си , които задушиха протеста с "протестните" си мрежи и "ганобудните" си "студенти" , с пърформънсите си и със сертификатите за правоверност , с разрешителните за протест.
  Нормалните хора вече не протестират , нормалните хора не искат да имат нищо общо с виолетовите болшевици , които останаха сами на площада да си разиграват пърформънсите!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 56. 56 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние верно сме уникално явление - единствено в света. Все някой друг ни е виновен и все си знаем, че "Никога няма да се оправим". Веднъж не седнахме да потърсим грешка в себе си. Веднъж не си признахме, че дремахме с години и изтървахме и момента за някаква промяна, и контрола върху тези, които би трябвало да работят за нас и нашите интереси, а не ние да слугуваме на техните, на обръчите им, на кръговете им и на всякакви геометрични елементи. Мечтаем за забрана на БСП. Ми 24 години де дремахме бе? Ако я бяхме забранили през 1990 г, то можеше и да мине. Сега те се окопаха, взеха в ръцете си и парите, и бизнеса......кой ще ги забрани? Сипем членове от Конституцията, та замеряме с тях всеки опонент из нета. Главно с чл. 6 /2/ Ми тоя член не е от вчера или от миналата година. Конституцията си е в този вид от 1991 г. Ама това не ни попречи да допуснем куцо, кьораво и сакато, дошло от ЕС да ни трие сол на главата какви сме лоши с циганите. Включвахме ги в десетилетки, в източване на фондове, давахме им всичко, само и само да се харесаме на господарите от Европа, че да ни пуснат до кацата с меда.......ама те господарите даром дори и в детските приказки нищо не дават. Сега ние на по-големи цигани се обърнахме и то в нашата държава, на която пълним касичката, че да дава на олигарси, политици, малцинства и всякаква измет. Конституцията не ни попречи да търпим и да се кланяме на едно незаконно движение, основано на етнически признак и да ни унижава ежедневно от години. И то дотолкова, че дори и официалната българска история да пренапише и да се изхрачи и върху физиономиите ни, и върху хиляди български герои. 500 години от историята си наплюхме, само и само да се покажем какви сме толерантни. И все си траехме. Толерантни. Незаинтересовани. Мишки. Гледахме и нищо не направихме. И надали изобщо някога ще направим нещо. Щото сме бедни......духовно сме бедни. Допуснахме да ни превърнат в жалки нищожества. И не БСП ни е виновно. Ние сме си виновни. За всеки един боклук, на който даваме власт в ръцете и не му търсихме отговорност сме виновни.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 57. 57 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Г-н Бедров просто ще бъде обявен за някакъв ненормаланик.
  Бедността и простотията / не мога да определя кое е първично/ ни доведоха дотам, че не може да различим златото от калта, доброто от лошото, умното от глупавото.
  Г-н Бедров, българската кауза е загубена. Няма шанс да станем нормален европейски народ, богат и умен, с щастливи и заможни хора, здрави и СВОБОДНИ...
  Жалко е да го кажа, но е истина...
  Загубени сми, без право на поправителен...
  200 дена протести не доведоха до нищо....

 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#55] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":
  Нещо сте се объркАли....

 59. 59 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 856 Неутрално

  От една задача каква врява от "ада до звездите" се надига.Как като ученици не се сетихме да искараме задачите с басейните политически неправилни и да се бъзмутим от правилна гледна точка,а се мъчихме да ги решаваме.
  Хубаво,да се приеме закон за ,че се смята само с ябълки и круши,чушките и доматите може да се асоциират със салата ,от там и с алкохол и т.н.
  С писа ще има проблем,щото в задача за пети клас се споменаваха безработни и пенсионери,но и сега го има,така и така повечето не могат да я решат.

 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":


  [quote#55:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Огромна част от населението излезе да протестира [/quote]
  Четох дотук.

 61. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]трета иска държавата да не й пречи да реализира мечтите си и току поглежда разписанието на полетите[/quote]
  На тая група гласа отдавна не се чува.
  Но има и едни,дето просто искат да са бенефициенти на властнически разпределен ресурс,било помощи,било пари по проекти,било длъжности.И те са най-кресливи ии лесно се организират.
  Като ситуацията леви политици допускат чужденци,за да гласуват за тях,а те от своя страна гласуват за тях,за да може и родата им да висне на социалната система,и те да гласуват за леви политици и така.

 62. 62 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "А най-страшното е, че не се и опитваме да се обединим отново около няколко базови принципа, защото от опит знаем, че утре отново ще се отречем от постигнатото съгласие и всичко ще започне отначало."

  И за пореден път, но на друго място. Справка - колко държави, на колко места са носели името България? Явно това ни е орисията.

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Има сериозни обективни предпоставки да сме разединени - разделението по доходи е много важно, разделението по разбиранията за устройството на страната и наличие или не на някаква духовност, разделението и от това, кой в кого вярва и счита за по добро за нацията, най вече по линията изток-запад, демокрация-путинизация и т.н. В тези различия и многообразия няма кой друг да ни помири, подреди и въобще оправи -колкото и двусмислено да звучи тази дума, освен самите ние всеки за себе си поотделно и все пак и на някакви по-значими групи. То затова и са измислени партиите, изборите и разни подобни инструменти, само че ние като социално единици, атомчета, се оказваме доста трудно сглобяем материал. Едни са бедни и нямат особени интереси към политиката и са сравнително лесна плячка за манипулаторите. Други не са въобще такива, само че имат толкова високи претенции, сякаш са израсли покрай полата на Елизабета и са откърмени с демократични принципи, та не могат да понесат нашата понамирисваща действителност и те, аристократите на демокрацията, не взимат участие. И остават тези, дето хем гласуват, хем мислят и бая различно - такива сме повечето тук дето пишем- и понеже сами виждате колко сме разнопосочни, няма как политиката и политическата действителност да не са подобни. Понеже ние едва ли ще се променим, надеждата е в негласуващите, аристократите, да позапушат носа, да се поогледат ( ще извиняват ама съвсем без усилие не става) и да направим поредния избор. Дано да не е късно, защото днешните управляващи хем ни забиват финасово-икономически, че и политически, хем може да ни докарат такива бели на главата, че днешните спорове и разправии, да ни се видят като детска игра.

 64. 64 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#23] от "SSS":
  Не си написал съзнателно или не нито Желю Желев, нито Иван Костов, нито Петър Стоянов, нито Филип Димитров?
  Или всички са маскари, или имаме някаква уродлива, но все пак демокрация, защото въпросните нямам спомен да са идвали или да са си отивали след революция, или преврат? (сори за "или"-тата, предпочитам лаваца)
  За мен пък ГЕРБ и Борисов са единствената бяла лястовица в момента, а всички други са маскари! Е, и?
  Пак чугуните печелят, а ти си вбивай клинове колкото щеш. Животът ти тече и остаряваш във време на непрекъснат преход и несигурност, масова беднотия.
  Аз пък повече не искам.
  Двадесет и четири години стигат, стигат, вреееемето е наше!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 65. 65 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#39:"Коки"]100Х ! Задачата си е чудесна, оригинална и изискваща мислене! [/quote]
  Децата от втори клас спокойно могат да си минат и само с круши и ябълки по смятане, а този който ги занимава същностно в задачите с кебапчета и захвърлен национален флаг, по-добре да си обира крушите от учителстването по математика. Темата за кебапчетата и флага е изключително важна, може и трябва да присъства в училище, но в учебната програма на предмети свързани с обществото, с патриотизма, с нацията, различните етноси и съвместното им съжителстване. децата от малки трябва да се учат на родолюбие, да им се показва и дават примери, кои действия са правилни и кои са осъдителни и защо. Не зная дали ви прави впечатление една изключителна реклама на ФИФА по Евроспорт - как няколко еврейски деца вървят и срещат няколко деца арабчета с топка. Арабчетата им подават топката и заедно започват да ритат, а на заден план майките им - арабка и еврейка си говорят дружески. Това са послания с дългосрочни хоризонти. Така трябва да се постъпва и в нашето общество - с находчиви положителни примери да се преследват дългосрочни национални цели, а не да се решават задачки с втъкани в условията им лоши практики. Уврежданията стават на подсъзнателно ниво, а това е недопустимо.

 66. 66 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  [quote#28:"Мондиана"]Нищо и никога не може да ме обедини с този, който краде от мене и на всичкото отгоре ми се хили нагло насреща. [/quote]

  Това сега ли го усети или миналата година?

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#40:"boby1945"]В началото на новия век България постигна съгласие, че ще бъде част от Европейския съюз и НАТО, т.е. прегърна западните ценности.
  Българите никога не са се произнасяли по горните въпроси на референдум.... [/quote]
  Що бе, Бобчо, шепата депутати от БСП-то, които подписаха промените в Конституцията и решението на НС за присъединяване на България към ЕС, не представляват ли интересите на обикновените бсп избиратели? Или викаш, ако си спретнем един Референдум сега за участието на Бг в евросъюза, БСП-то ще си спретнете един Инициативен комитет за излизане от съюза и ще тръгнете из страната да агитирате за Евразийския путинов съюз, а?

 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1334 Весело

  [quote#23:"SSS"]За това сега търпим политически изчадия като БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ. Това са лицата на прехода - Станишев, Доган Гоце, агент Димитър, агент Бор, Тиквата и ЦЦ, Сидеров, Виденов Царя и цялата пасмина дето мътеше водата, за да си осигури бъдеще за себе си[/quote]Остана ли някой, който не сте включили в "пасмината"?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Трезвен":

  Първо, демокрацията не е след салама. В Германия бяха бедни преди 69 години, но не замениха демокрация за кебапчета. Жените, гладни, си построиха домове от тухлите по улицата.
  Второ, в ЕС вървят на зле само социалистите. А САЩ тази година само увеличението на БВП е 400 милиарда долара. Ееех как мечтаят някои преразпределители на БВП тук (считай обикновени крадци) да имат всяка година поне една стотна от този прираст.
  Трето, като чета и форумите си мисля, че Бедров е прав. Тук, като и в Украйна има два народа. На които е трудно да живеят в една държава. Опасявам се , скоро ще е невъзможно.

 70. 70 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Весело

  Член на настоятелството на Отворено общество ни се пробутва за "гражданин" ?!

  "работещите с чуждестранни донори НПО" -

  малей, този евфемизъм за уманитариата на сороската копанка наистина ме разсмя

  БСП била приела НАТО като кауза - глупости, целият български народ след бомбардировките над Югославия осъзна, че е по-добре да си в бандата , отколкото сред жертвите и..

  А ръководството на БСП-то пък разбра, че без благоволението на новия ни голям брат няма да види никога управленска власт... та сега и "десни" и "леви" се надпреварват в прислужването...

  "Ние, българите, вече решихме коя е по-добрата посока за развитие на България"

  След това абсурдно твърдение, се зачудих, дали пък авторът няма предвид 20% напуснали страната българи ...

 71. 71 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бедров е добър писател, но е лош журналист.

  И тук го показва за пореден път.

  А иска, много по-важно за него е, хората да го приемат за добър журналист.

  Поне да е безпристрастен писател. Ама не е.

  Оплеска се с устафката, хвана се на хорото с циркаджиите пред Парламента и се превърна в писател от определена ниша - от нишата на радикално либералните писатели, симпатизиращи на СДС-то, пардон, Реф. Блока и икономическите пазарни либерали и либертарианци от Института за Пазарна Икономика ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм АТЛАС и Центъра за Изследване на Демокрацията.

  Именно тях трябва да пита, защо се стигна до заглавието на статията му. Те ще му обяснят и защо СДС-то, пардон, Реф. Блока нямат и един депутат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 72. 72 Профил на androplay
  androplay
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Когато един политик каже, че демокрацията е тумор, значи тумора е в демокрацията и той трябва да се отстрани! За толкова години лечение обаче, от българската демокрация не остана нищо, защото всеки екип от “лекари“ изрязваше по малко от нея, и допусна разсейки които да я довършат. Сега като безнадеждно болен организъм, анализираме миналото и си задаваме въпроса- Дали не отворихме достатъчно добре, прозорците на старата “сигурна“ къща, за да поемем глътка въздух и видим, че времето навън вече се е променило!

 73. 73 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "petaratanasov":

  За повечето хора е след салама (за жалост). Германците направиха демокрация, защото имаха плана Маршал и им идваше отвън. Англия и Франция са имали демокрация от векове, защото са имали колонии. Древна Гърция са имали роби и т.н. Разбира се това не е единственото условие- Египет са имали богатството на гърците, но никога не са имали тяхната свобода. Има си причини и за това. Но няма пример в историята бедна държава да е развила демокрация, а след това да е забогатяла. Това е защото едното се храни от другото.

  Недей смята хората само по четящите Дневник и Капитал. Избиращите свободата ще са винаги малцинство от избиращите салама.

 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Решават го всекидневно и хилядите млади хора с избора си коя посока да хванат от Терминал 2.
  ---
  Решават го милионите пасивно гледащи цирка пред народното събрание. Тези ранобудни от Философския факулет не могат да спечелят гласове колкото ще даде 1/4 от Факултето...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 764 Весело

  Айде сега пък вие, ами цели 92% от нас са съгласни, че у нас има мафия дето си има държава!

 76. 76 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  74 коментара и никой не ми отговори на ЕЛЕМЕНТАРНИЯ въпрос - какво правим, ако българите сме част от плановете на една Велика държава с център в Кремъл и Любянка?
  Ами Бедров - окопаваме се и се обединяваме, за да спрем това вероломно нападение! Дори Франция има подлога на Хитлер в лицето на маршал Петен и марионетния режим във Виши, но това не отказва генерал Дьо Гол да продължи борбата за свободна и независима Франция. Ако Бедров не е разбрал, че сме във война, но сме превзети от марионетките на Путин да му кажа ДОБРО УТРО. А и на война често падат невинни жертви(като него и Барух в Дойче веле). Да види какво се случва в Киев и да си отговори на въпроса ЗАЩО украинците не са обединени от желанието си за по-богат и щастлив живот!

 77. 77 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ами, не! Не е нормално изборите да бъдат свързвани с кебапчета. Не е нормално българските граждани да бъдат постоянно делени по етнически признак. Още по-ненормално е да убеждаваме децата, че тези неща са нормални. Минем ли тази граница, утре някой творчески колектив ще напише задача, в която децата ще пресмятат...
  ---
  ...колко са умните и красивите и колко са останалите... Това е "задачата на Бедров"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 78. 78 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  Хайде стига с тези седесарски глупости.

  Руснаците, като глобални играчи, имат интереси и в Тимбукту, и в Австралия, и в Китай, и в България.

  Много им пука, че ние си правим политиката на тях на сметка. СССР отдавна не съществува. Народна Република България, също.

  Само в главите на някои, изостанали на ниво 1990 година седесари, нямащи и един депутат в Парламента.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Зам.-председателят на Съюза на матемаците проф. Николай Николов казва пред "Медиапул", че приема шума около задачата с чувство за хумор и според него тя не е толкова "скандална". За да не се случват повече недоразумения в бъдеще, математикът се зарече оттук нататък да се дават задачи "само за ябълки и круши". "Не искам да питам дори за бонбони, защото утре родителите ще кажат, че караме децата да ядат нездравословно. Ще даваме задачи само за продукти, които да са здравословни и в умерени количества", допълни Николов.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Щом се стигна до нужда да се пишат такива статии, положението, простете за клишето, става страшно. Да се налага да защитаваш човешките права и либералните ценности е излишно. То е необходимо само при реална опасност от тяхното застрашаване. Ще суспендираме ли Конституцията? Може ли да почакате още малко, докато си взема дипломата, че да успея да емигрирам? Лятото на 2014. Моля? Че нещо не ми се играе на Дисидент.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 81. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#76] от "nando":

  Бедров е именно от този тип седесари.

  Дойче Веле го разбраха отдавна, просто избраха неподходящия момент да го разкарат.

  Ще го направят, когато нещата се успокоят.

  На тях не им трябват публицисти, изкривяващи нещата към своята перспектива, а истински безпристрастни журналисти. Защото немецът плаща и иска реална, висококачествена журналистика, базирана на факти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#80] от "спейс мен":

  Момент!

  Не си прав!

  Либерализмът в политическия смисъл като свобода на индивида и правото му да живее според разбиранията си и сексуалните си предпочитания, изобщо не са застрашени от това правителство.

  Напротив!

  По-скоро икономическият пазарен либерализъм, който доведе народа до оскотяване и отчуждаване, и направи хората такива каквито сме - асоциални един към друг и егоисти.

  Точно това ни е проблемът и точно този тип либерализъм трябва да се спре.

  И тука трябва да вземем пример от страните в централната и северната част на Западна Европа. Страни като Швейцария, Германия и Швеция показват, че човек може да живее достойно в една социална пазарна икономика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#77] от "geo_19":

  Защо? Какво по-хуманно от това да нахраниш някой, който не може сам да се нахрани!

  В САЩ също кандидатите правят огромни барбекюта преди избори и хранят хората символично, припомняйки си времената, когато не са били богати.

  Тука се храним, защото сме гладни.

  Гладни сме, защото именно тези, които Бедров защитава, въведоха икономическия пазарен либерализъм и с приватизацията докараха и държавата, и народът до това положение.

  Това, че СДС-то не е в Парламента е истинско възмездие за това, в което превърнаха хубаво нещо като Демокрацията.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#83:"socialen"]Защо? Какво по-хуманно от това да нахраниш някой, който не може сам да се нахрани!

  В САЩ също кандидатите правят огромни барбекюта преди избори и хранят хората символично, припомняйки си времената, когато не са били богати. [/quote]
  Защо ли си мисля, че у нас това с кебабчетата беше в началото на 90-те години... Сега има твърдо плащане в кеш, а ако има и кебапче - то ще е като бонус. Но никой няма да иде да (про)даде гласа си за тройка кебапчета.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#78:"socialen"]Руснаците, като глобални играчи, имат интереси и в Тимбукту, и в Австралия, и в Китай, и в България. [/quote]

  ТОЧНО ти продължаваш с комунистическите изцепки. Русия не е никакъв глобален играч, а обикновена страна като всички останали. Нейната изключитлност беше погребана от Ленин. След това и СССР на Сталин беше сринат до основи поради грешки в развитието. Така че колкото по-бързо в Кремъл разберат това нещо, толкова по-бързо старни като България ще се развият бурно. Дотогава мъка и клатушкане към евразия.

 86. 86 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#81:"socialen"]Дойче Веле го разбраха отдавна, просто избраха неподходящия момент да го разкарат.

  [/quote]
  Дойче веле нищо не са разбрали. Германия и Берлин се втрещиха от това което се случва в Украйна и чак сега проумяха с какъв диктатор и тиранин правят голЕм бизнес!

 87. 87 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДИН НАРОД В ЕВРОПА С ТАКОВА НИЗКО НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ КАТО НАШИЯ,РАЗБЕРЕТЕ ГО ПЕТ ВЕКА ПОТИСНАТ ОТ ИСШЯМСКА ДЪРЖАВА,НАСИЛСТВЕНО АСИМИЛИРАЛА МНОГО БЪЛГАРИ НЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ОТРАЗИ В Г Е Н А. МУ.ИСЛЯМА Е РЕЛИГИЯ/КОЯТО НЕ ПРИЩНАВА ДПУГИТЕ РЕЛИГИИ.И СЕГА Е ТАКА.ТЯ/Е АНТИПОД НА ХРИСТИЯНСТВОТО И СЕГА.

 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#84] от "geo_19":

  Либерална Пазарна Икономика.

  В нея дори и политиката е монетарна, т.е. за да получиш, трябва да купиш. Нищо, което не струва пари и не носи пари, е ценно.

  Това искаме, това получихме.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#85] от "nando":

  Напротив!

  Русия казва Асад остава и Асад остава.

  Русия казва, Украйна не влиза в ЕС, и Украйна трудно, много трудно влиза в ЕС, защото Русия осребрява ветото си.

  Алъш вериш.

  Но за да може да го правиш, значи си някой и останалите те взимат на сериозно.

  Комунизмът там отдавна свърши.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#88:"socialen"]Либерална Пазарна Икономика.

  В нея дори и политиката е монетарна, т.е. за да получиш, трябва да купиш. Нищо, което не струва пари и не носи пари, е ценно.

  Това искаме, това получихме.
  [/quote]

  това е вярно по принцип. Тънката разлика идва от произхода на парите. Дали са бели или черни. Дали са получени от чужда държава за заробването на България или не. Там е заровено кучето, а не в парите и либералната пазарна икономика.

 91. 91 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#89] от "socialen":

  да това сигурно в Опорните точки го четеш. Да ти припомня - Хитлер - анексиране на Австрия, Чехословакия, пакта Молотов-Рибентроп и тн. Едно е света да наблюдава безучастно безскрупулните действия на един тиранин и съвсем различно е когато се види истинското лице на диктатора. Не мисля, че има държава в света, която да уважава Русия и Путин. Напротив, навсякъде, където се намеси протести и сблъсъцци. Дори в Украйна!

 92. 92 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "и вместо да обсъждаме как да живеем по-богато и по-щастливо, отново и отново губим енергия за проведени вече дискусии. Свобода или сигурност, толерантност или еднообразие, отворени или затворени към света..."
  Затова сме още залутани в прехода, 24 години по-късно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#86] от "nando":

  Какво общо има Украйна с факта, че Дойче Веле нямат нужда от слаб, тенденциозен журналист като Бедров.

  Той не е обективен, защото не крие симпатиите си към СДС-то, пардон, Реф. Блока и иска устафка.

  От такъв "журналист" само жълтите вестници имат файда.

  Според мен, Бедров трябва да стане само писател и публицист. Там е добър.

  За журналист не става, защото се компрометира.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#93:"socialen"]Той не е обективен, защото не крие симпатиите си към СДС-то, пардон, Реф. Блока и иска устафка.[/quote]

  Именно затова е обективен. Защото не крие от какви позиции критикува Путин. Връзката между Украйна, Дойче веле и Иван Бедров е една - руска!

 95. 95 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 502 Неутрално

  1 / България няма посока и не знае с кого и на къде отива .

  2 / Няма ясна визия пред света , няма постоянство , лашка се от една крайност в друга , пълна бъркотия .
  - Никой не харесва държава , в която цари пълен хаос .

  3 / " Интересът" - в държавността липсва , т.е. не защитава интересите , нито своите , нито на гражданите .

  4 / Бедност - ...... , да , но какво се прави за излизане от тази ситуация - нищо .

  5 / Общество , което стачкува толкова време и не може да постигне целите си , защото е разделено и болно .

  6 / Изгубена......................................................."вяра" !
  Не остана в хората............................... "надежда" !
  Нужна е повече..................."любов" , а не омраза !

  .... never say never ..... !
 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#91] от "nando":

  Пак нещо не се разбрахме.

  Няма спор, че Русия е диктатура и че е псевдо-демокрация.

  Не я защитавам.

  Само казвам, че Русия е фактор в световната политика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#87] от "eksar007":
  не вменявай собствената си НИЗОСТ на целия ни народ
  може и да сме с ниско самочувствие , но НИЗКИ И МАСКАРИ са само комунистите

 98. 98 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#94] от "nando":

  Пак търсим паралели, където няма, и сравняваме неща, които са рачлични.

  Ние сме в ЕС, Украйна не е.

  Ние сме в НАТО, Украйна не е.

  Ние ще влезе скоро в Шенген, Украйна има много, много дълъг път до там.

  Ние никога не сме били в СССР, Украйна беше.

  У нас никога не са живели руснаци, в Украйна живеят, в Източна Украйна.

  Ние сме парламентарна република, Украйна - президентска.

  Аз се радвам на това, че Украйна иска в ЕС.

  При Бедров и останалите седесари радостта е друга.

  Те търсят в това някакви имагинерни паралели с нас, които тук ги няма, с надеждата, че тяхното време още не е отминало.

  Но уви - в България това беше преди 16 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 99. 99 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#96:"socialen"]Само казвам, че Русия е фактор в световната политика. [/quote]

  Да, не се разбираме! Русия не е никакъв фактор в световната политика! Тя е една голяма държава, която се опитва да формира влияние в съседните и държави чрез силови методи или чрез корупция. Проблемът дори не е в това, а в това, че Кремъл не знае за ЧИЙ х.... и са тези държави. За какво са и Украйна, Беларус, Казахстан или България като васали?! Това е някаква политика на инерццията от СССР. Русия няма визия, конццепция и икономически възможности, за да бъде някакъв световен фактор. АКО ЕС се провали в следващите 50 години, подобно на СИВ, СССР и Варшавския договор - да, тогава Русия има легитимно право да предложи нов курс. Дотогава Русия трябва да се съхрани като държава, култура и икономика. Всичко друго е продължаване на движението по спиралата НАДОЛУ! Май от цялата работа ще спечели Китай. Днес четох някъде, че щели да изкупят млн дка украинска земя, мини, въглища, ще строят огромни пристанища. Въобще руснаците си копаят собствената гробница в евроазиатски блок, в който те ще са 5% малцинство!

 100. 100 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#99] от "nando":

  На мене, честно казано, руснаците не ме интересуват. Нито китайците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK