От блоговете: Идваме си

От блоговете: Идваме си

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме текстовете на Борислав Гиздавков и Николай Николов от блога "Баница". Заглавията към тях са на "Дневник". Двамата са сред организаторите на шествието "Прибираме се за Оставка", което е обявено за 26 декември пред парламента и събира българите, които живеят/работят в чужбина и се прибират за празниците. Събитието се популяризира през "Фейсбук". Българите в чужбина имат и подписка с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.


Ние сме двама сред множество българи, които трескаво търсят билети за вкъщи тази зима. Очакват ни нашите родители, роднини, приятели. Усещането е фантастично, а настроението – приповдигнато!


Освен това, ние ще сме двама от хилядите, които ще се приберат в България, за да подкрепят протестите със своето присъствие по площадите в София. Прибираме се за да поискаме заедно с тях "ОСТАВКА" на това правителство. Ние сме съпричастни с духа, философията и желанието на будните българи за нов морал в политиката на личностно и институционално ниво. Наясно сме, че не съществува вълшебна пръчица, която с един замах да изтрие клиентелизма, корупцията, тайните центрове на властта. От едната страна е стремежа за възраждане на непреходните ценности на демокрацията – от другата – зловещите "опорни точки."
Но, въпреки това – въпреки дълбочината, до която е проникнала тази ужасяващо репресивна политическа система, нещата се променят. #ДАНСwithme и студентската окупация на СУ са две от основните причини за своеобразното възраждане на характерната българска идентичност, култура, и до голяма степен – ново културно просвещение на България.


През 2008 г. се запознахме в една от аудиториите на Бирмингамския университет, а общият ни интерес към политологията и социологията ни сближи още повече. И двамата споделяме виждането, че това образование не е само за нас самите; заминавайки, нашето желание бе да използваме придобитите знания и умения в България и в полза на българското общество. Пет години по-късно, ние все още сме в Англия. Тази статия е кратка равносметка и опит да представим своите виждания за настоящето, както и да начертаем очакванията си от бъдещето на България.


Борислав Гиздавков: България трябва да започне вътрешна метаморфоза


Спомням си 1-ви януари 2007 г. сякаш бе вчера. Тази необичайно топла зимна вечер на прага на новата година беше обикновена за повечето европейци, но тя беше и остава символична и важна дата за всеки българин. Докато нацията трескаво се подготвяше да стане част от европейското семейство, чувството, че сме постигнали нещо голямо витаеше в атмосферата над стотиците площади, където хората се стичаха да посрещнат една нова ера за своята изстрадала държава.

От блоговете: Идваме си

© Анелия Николова


За хората от моето поколение – тези родени на границата между две епохи в модерната българска история – присъединяването към ЕС предостави възможността за коренна промяна на нашия живот. След 1-ви януари 2007 г., моята идентичност се измени и от млад българин, чието бъдеще беше затънало до гуша в "прехода", аз придобих статута на европеец, пред когото много врати са отворени.


За всеки българин, чувството да си "европеец" е наистина ново усещане и нов източник на чувство за самоличност. Въпреки че България винаги е била част от Европа като географско понятие, нашата култура и навици винаги са били различни и дори чужди на западноевропейските ценности и традиции. Поради тази причина, самовъзприемането на България като истински европейска страна е все още в процес на изграждане. В самото си начало, този процес даде известна доза оптимизъм на българите като им предложи ново начало в обединена Европа.


Въпреки това, след края на всички празненства стана ясно, че прогресът и истинската интеграция с Европа няма да дойдат лесно. Огромната пропаст между началните големи очаквания и горчивите реалности в България докара много мои сънародници до отчаяние и ни даде да разберем, че бъдещето може би няма да е толкова розово. Трудните въпроси и избори, пред които много българи бяха (и все още са) изправени, изискваха от нас промяна на манталитета и цялостно личностно осъзнаване.

От блоговете: Идваме си

© Красимир Юскеселиев


Аз избрах да търся отговора на тези дилеми като студент във Великобритания. Решението да напусна България – страната, която считах за преобразена след присъединяването към ЕС – не беше лесно. Любовта към България и чувството за принадлежност към българската нация винаги са били много силни в мен. Това, което ме подтикна да напусна страната си, беше убеждението, че благодарение на десетилетия на пагубно управление и институционализацията на корупцията в политическата система, България не бе най-доброто място за получаване на образование.


Носейки в себе си вярата, че ЕС ще промени България чрез създаването на нов модел за правене на политика, аз напуснах през 2008 г. с твърдото убеждение да взема най-доброто от "стара Европа" и да се върна да живея и работя в една нова, европейска България.


Гледайки назад днес, чувствам, че британското образование е само една от причините, които ме накараха да взема решението да замина преди пет години. Вероятно това, което наистина ми даде тласък тогава, може да се опише точно от метафората за "огледалния образ".


След падането на комунизма в България и последвалите икономически и социални трудности и кризи, целта на нашата нация да се присъедини към Европа беше предадена и смачкана от политиците ни. Въпреки скромния прогрес към установяване на демократичните идеали и начин на управление, корупцията беше и остава необезпокояван владетел на българската политическа сцена. Това, както и политическата закрила на криминални "бизнес" елити, възпрепятстваха успешния преход на България към демократичния модел на управление, за който се борим от 1989 г. Дори днес, в края на 2013 г., България се нарежда на незавидното 77-о място от 175 изследвани страни в тазгодишния индекс за корупция на международната неправителствена организация "Трансперанси интернешънъл". Само финансово закъсалата Гърция се нарежда зад България и получава приза за най-корумпирана страна в Европейския съюз.


В това отношение, както и в много други, България е била и остава пълна противоположност на това, което e Европа. Точно поради това, ние като нация винаги сме гледали на ЕС като "огледалния образ" на онова, в което искаме България да се превърне в бъдеще.


В моето скромно разбиране, Великобритания е моделът за установяването на върховенството на закона и демократичните ценности, които моята родина трябва да следва. Живеейки във Великобритания, аз трябваше да вникна и разбера културните различия, които все още съществуват межди "стара Европа" и България. По този начин, моето пребиваване във Великобритания се превърна в своеобразна подготовка за моето бъдеще в България и начин за намиране на онази липсваща частица между себе си и европейските идеали.


През престоя си тук, аз разбрах, че гледайки Европа, всички българи трябва да разберем, че за да видим себе си в огледалото, трябва да си осигурим източник на светлина. Ако не искаме образът ни в огледалото да е изкривен или забулен в мрачни сенки, този източник на светлина трябва да е културно и политическо просвещение.


Обратно на своите начални очаквания, че ЕС незабавно ще промени България приемайки я като член на своето семейство и давайки й път към прогреса, се оказа, че България трябва първо да погледне себе си и да започне вътрешна метаморфоза. Докато тя не е завършена, гледането в огледалото ще бъде безполезно и от суета.


Николай Николов: Хайде да приключим започнатото


Безспорно е, че 1-ви януари 2007 г. е най-важната дата за България за последните 24 години. След този преломен момент, ние сме не само географски свързани с Европа, но сме и част от общите европейски цели и идеали. Перифразирайки Милан Кундера, България вече не е част от една Източна Европа, която е културно разграничена от западния "център". След онзи съдбовен 1-ви януари, ние принадлежим на Европа и сме приети в голямото семейство.


Но онова "просвещение", за което и аз и Борислав се надявахме веднага след приемането ни в Европейския Съюз, така и не дойде. Предоставеният ни план към прогреса, демокрацията, модерността, се оказа недостатъчен за българите. Питаме се защо – защото този тип просвещение не е нещо, което просто може да се връчи на една нация. Както е написал Имануел Кант през 1784, този процес е свързан с изхода на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. То е публичната форма на тази свобода, която само ние, сами за себе си, бихме могли да извоюваме; иначе, тя се руши и остава само като бегла форма на юридическа независимост.

От блоговете: Идваме си

© Георги Кожухаров


Според нас, този процес на просвещение вече започна в България.


Аз бях напълно погълнат от изригването на спонтанната демократична гласност в България, която продължава, ненаситна, вече цели 6 месеца. През лятото, аз присъствах на протестите всекидневно, и заедно с хиляди други сънародници гордо вика(х)ме "ОСТАВКА".


Извън границата, нашата подкрепа нарасна, изгради се и се консолидира диаспора в подкрепа на българските граждани, борещи се за нашето бъдеще. #ДАНСwithme се глобализира; мобилизира стотици българи по света да покажат своята подкрепа.


След студентската окупация на Софийския Университет и тяхният скромен призив за събуждане и просвещение, много от българите учещи в чужбина реагираха подобаващо – хиляди българи от градове по целия свят веднага подкрепиха Ранобудните Студенти. Това е много важен момент за страна, хронично болна от социална атомизация и културна изолация, както у дома, така и в чужбина. Чувството за национална идентичност значително изчезва, и поне до скоро, единствено и само шопската салата, ракията и чалгата успяваха да поддържат "българското" извън страната. Поне така беше с нас като студенти.


Протестът е ключов катализатор, обединявайки много българи, прави ги видими, дава възможност и тяхният глас да бъде чут. Аз съм щастлив, че протестът ме събра с толкова много нови хора – съмишленици и приятели – с които вероятно никога не би се запознал. #ДАНСwithme и #occupySU изградиха основите на един нов тип "въображаемо общество", най-вече за българската диаспора, където стотици хиляди принадлежат, усещат подкрепата си, говорят общият език на свободата и демокрацията. Това е много важно. Протестът бавно извоюва нов дискурс и социален идентификатор, сила бореща се да дестабилизира, преодолее и осмее (не)истината за нашето минало и нашето съвремие. Пробива силно защитената система на пропаганда, клевета, и  манипулация останала от времето на комунизма и непрекъсната налагана върху нас.

От блоговете: Идваме си

© Анелия Николова


Нашата подкрепа става все по-активна, ставаме все повече и сега подготвяме голям протест на 26ти Декември, когато голяма част от тези, които живеят в чужбина, се прибират у дома. Започнатото от студентите, които до голяма степен съживиха протеста, отвориха нова страница и го преосмислиха, сега се продължава от нарастващия ентусиазъм и активност на диаспората. Тя е от голямо значение – нейното присъствие свидетелства за променящото се значение на думата "роден дом".


В момента, протестът намаля, има умора; не е лесно да се бориш срещо невидим и вездесъщ враг – победата ще дойде, но с търпение и жертва, която някои изглежда не са готови да направят. И за това, сега е времето, тези стотици хиляди българи избрали да съществуват извън границата да изиграят своята роля; да защитят правата и задълженията ни като български граждани и да се включат в борбата за пренаписването на историята ни, борбата за преосмисляне нашето общество.


През последните 24 години, с единствено прекъсване между 1997-2001, българската политика е абсолютно колонизирана от една малка група останала още от комунистическия "елит". Тези ченгета инсценираха нашия преход, ограничиха пост-комунистическата ни същност, определиха значението и контекста на нашата демокрация и нашата свобода. Те не ни позволиха да се справим с миналото ни, отнеха ни възможността да направим стъпка напред, на Запад, към интеграция, към консолидиране на демокрацията ни. Това, което протестите успяха да изобличат е това всъщност колко загнила, репресираща, чужда е фасадата на нашата демокрация; те ни показаха как Събранието, барикадирано от Стената и пазено от хиляди (друг тип) ченгета, е единстеното място останало под властта на миналото. То, напомняйки ни за 45-те години ограждения, репресия, смърт и лъжи, е единствената им останала институция – и за това те толкова отчаяно я "пазят". Но е късно – доминацията им приключва. Те не се представители на нашия народ, те са ни чужди; само трябва да провървим няколко крачки по жълтите павета – до онази друга окупирана сграда, университета, за да се почувстваме у дома. От там започва преходът и там ние ще се намерим един друг.


Прогноза


И двамата напуснахме с идеята, че ще се върнем. Пет години живеене в чужбина промени изцяло нашите възгледи. Разстоянието между нас и България се променяше през годините – днес, ние се чувстваме по-близко от всякога, точно както и много други наши съвременници, които активно споделят нормативните ни  перспективи.


Нашата прогноза е, че ние достигнахме точката, от която няма връщане – въпрос на време е тази отвратителна система да падне. Ние всички танцуваме, бдим, дерзаем и сме прекалено много за да ни заглушат. Знаем, че като се има на предвид политическото ни наследство, промяната няма да е лесна. Както и в Украйна, ние сме в много дълбока борба да се пречистим и да пресъздадем правилата на играта от долу нагоре.


Движим се в правилната посока докато продължаваме изграждането на нова национална идентичност, фундаментално свързна с Европа; и знаем, че всички участваме и имаме важна роля в този процес, както у дома, така и в чужбина. Тогава, хайде да приключим започнатото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Станишев, това е за теб писано.
  Да го четеш и осмисляш.
  За Доган знам, че няма смисъл. Той доволно потрива ръце от подобни текстове, щото неговият електорат няма да ходи никъде(крепостни селяни са станали покраю тютюна).
  А и Турция си го каза - Тракия била тяхна, остава само Доган да предаде ключовете и след време.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 2. 2 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Весело

  "Освен това, ние ще сме двама"

  Ами намерете още двама за белот.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 3. 3 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кой ще е носител на "новия морал" в политиката и какво е "нов морал", това е въпросът. Всички, които са ни управлявали сме ги избирали, защото са казвали същото - нов Морал или само Морал, но за съжаление моралът е нещо, което нито може да се види, нито да се пипне. Моралът е празна дума, ако животът ти, преди да се превърнеш в "политик" е бил на животно, хранено от разни ДС-олигархически стопани на ясла, заредена с краденото от народа. Бареков, Кунева, новите лица от "бизнеса", които идват с мантрата "мога", даже ДСБ имат кървав генезис - или са платени от потта и труда на гражданите, ограбвани последните 70 години, или са платени от чуждестранни рушители на България и нашия национален Морал.
  Новият Морал се крие в старото християнство и в справедливите закони - прости и приложими от обикновените хора, а не в преливащите от корумпирани съдии съдилища, новият морал не е в безбожните лихвени проценти на чуждите банки, които ограбват национално богатство, чрез лобистки практики и закони и правят България - страна в която е невъзможно да се живее. На гърба на свестните хора са се овесили куп кърлежи, които са превърнали България в труп, произвеждащ кръв за монополите.
  Новият морал е всички да скочим и кажем "стига" - без да ни организират разни платени, неясно от кого, мошеници и мераклии за охолен живот - снахи и подлизурковци на назначени от ДС и комунистическата партия "демократи".

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 4. 4 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  "Борислав Гиздавков: България трябва да започне вътрешна метаморфоза"

  Метаморфоза може да настъпи, когато обществото се замогне(поне малко).

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 5. 5 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Н А Р О Д Е ? ? ? Призовавам ви да щурмуваме сарайте , "граждански арест" на Доган и съд в Гуантанамо за да е справедлива ПРИСЪДАТА . Бог да пази България ! Амин .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Абе...добър почин...и макар и малко прекалено абстрактно предаден.

  Бас държа , че това със светлината човек , който не е излизал навън за по-дълго време няма да го разбере, та ако ще и да се скъса да цъка минуси

  Истината е, че големия проблем на прехода е масата, която продължава да не разбира, че много от нещата, които приема за нормални всъщност не са нормални - политиците и тяхното поведение, мутрите и тяхното поведение, прокуратурата и нейното поведение, съда и той е гола вода, подкупите, мързела на държавните чиновници...всичко това са червеи в качеството на живота...и докато биват игнорирани...живота ще смърди.

  Ако не си видял как цяла (друга) нация може да живее и живее без тези неща ще е ужасно трудно да го рабереш.

  Правителството ще смениме, но докато българите не променят мисленето си нищо по-хубаво няма да се случи - следващото правителство пак ще прави същите номера и те пак ще минават.

  Справка? Историята от 89-та до сега.

  Българите трябва да възпитат у себе си ненавист към всичко пошло и да се борят навсякъде.

  Тогава и само тогава ще има трайна промяна към по-добро.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Разстроено

  "Ние сме съпричастни с духа, философията и желанието на будните българи за нов морал в политиката на личностно и институционално ниво"

  А защо не сте съпричастни с 74% от българите, които смятат живота си за НЕПОНОСИМ?

  Какъв морал може да има, когато народа едва свързва двата края, а само 5% се считат, че са добре? Да ви имам "философията"!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 8. 8 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  [quote#6:"Боби Колев"]Ако не си видял как цяла (друга) нация може да живее и живее без тези неща ще е ужасно трудно да го рабереш. [/quote]
  Посочи ми една бедна нация, която живее в нищета, и която да се отнася позитивно към богатите?
  [quote#6:"Боби Колев"]Истината е, че големия проблем на прехода е масата, която продължава да не разбира, че много от нещата, които приема за нормални всъщност не са нормални[/quote]
  Ами масата остана БЕДНА- как да разбере, че има честни (ако) политици?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  добре сте дошли в Родината !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  "Движим се в правилната посока докато продължаваме изграждането на нова национална идентичност, фундаментално свързна с Европа; и знаем, че всички участваме и имаме важна роля в този процес, както у дома, така и в чужбина. Тогава, хайде да приключим започнатото."

  Те и тия на Майдана си мислят същото, ама надали. Свързването с Европа не гарантира по- добър живот! Напротив.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 11. 11 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ако ще е пак с народни танци, цветя и прегръщане на полицаи пред парламента - е, няма да стане. Ако не изпотрошим джамията,наречена парламент и не разбием няколко депутатски кратуни, ефект никакъв няма да има. Оставете малките деца по домовете си и вместо тях, вземете по една тояга или си напълнете джобовете с камъни бе. Събуждай се бе, зомбирал народ такъв.....

  Да живее България и българският народ.
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#8] от "АБПФК":

  Това за което говоря няма много общо с богатството или ако има е предпоставка за него, а не следствие от наличието или липсата му.

  Повечето средни американци (все още) считат за нормално да плащаш бензин по $2 за галон, все още си мислят, че Америка е страна с богата история, че е редно да си сменяш колата ако не на 2, то поне на 4 години (80,000 мили - време за смяна преди да изтече гаранцията!) и още сума такива неща, дето стара и патила Европа ги вижда доста по-различно.

  Давам само за пример как богатството не определя задължително съзнанието.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  правилно написах преди време,че, ама никак не съжалявам,задето много българи напуснаха Родината си/надявам се временно/ и тръгнаха по-света.Ето тези две момчета са живо доказателство за това,че идва ново поколение:мислещо,образовано,
  политически грамотно и с ясна визия за бъдещето си, и това на
  Родината .

 14. 14 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Това добре, но:
  - ще говорите ли с шефовете си за възможност да работите дистанционно от Бг
  - търсите ли други потенциални работодатели/клиенти за които да работите базирани в България
  - имате ли идея за продукт/услуга която би била от полза на хората в бг и може да почнете да предлагате

  Тези неща представляват план за връщане. Всичко друго е просто несериозно намерение да се покрещи на площадите, след което или обратно в чужбина или на заплата при същите Бг олигарси. Много от нас са работили в чужбина и са видели как стават нещата. Стават като първо изчистиш детайлно какво искаш, после планираш, после действаш. И първо в личен план, а едва после в обществен.

 15. 15 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "АБПФК":


  как да стане, като цените на електроенергията и на газа са високи в българия, а това удря, и производството, и обикновенните граждани? сега се трупат нови задължения, няма изход.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 16. 16 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "Massive atack":
  искренно ме разсмя. те ги пазят като кохинори, ти главите им ще чупиш.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#12:"Боби Колев"]Давам само за пример как богатството не определя задължително съзнанието.
  [/quote]
  За това си прав, ама ама в УСА богатството не са е измерва в коли, защото всеки може да си позволи сносна кола, дори и втора употреба. Въпросът е, че там все още колите и бензина са много по- евтини, отколкото в ЕС.

  Затова съзнанието на американците е все още различно от това на европейците.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#13] от "matera":

  Идва новото поколение, ама само по празниците.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 19 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#12:"Боби Колев"]Давам само за пример как богатството не определя задължително съзнанието. [/quote]
  Това за Уса не е признак за богатство, това е което исках да кажа.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Разстроено

  До коментар [#8] от "АБПФК":

  Питам само кои станаха светкавично богати,кои поръчаха и изковаха прехода в своя полза,ккои и до днес ни обясняват,че за бедността на българина са виновни монополите,офшорките и какво ли още не....А кой допусна това да стане?не са ли същите тези,които направиха всичко възможно да накарат българина да забрави за годините от 1944 до 1987,когато ни излъгаха,че вече ще живеем в демокрация,а същите тези успяха да я обърнат в своя полза с пръкналите се незнайно от къде и забогатели незнайно как политолози,социолози,висши ченгета,които на всичкото отгоре ни настройват едни срещу други и ни убеждават,че демокрацията е едвали не мръснадума!Помислете си ,хора!

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 888 Разстроено

  До коментар [#10] от "АБПФК":

  Знаете ли какво е АБПФК-активен борец против фашизма и капитализма ?Още ли страдаш,че не се нареди на яслата заедно със себеподобните си?Народът е беден заради такива като вас,които направиха всичко възможно да го отучат да разсъждава,да мисли трезво къде са корените на цялото зло!!!

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И тези глезени дърдорковци щели дa променят нещо. Дърa дърa дърa комунизмa дърa дърa мaфиятa дърa дърa остaвкa, все бaнaлни прикaзки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  ПРИКАЗКИ ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ.

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Ще дойдете да хапнете и пийнете,да се поизхвалите,ще излезете и на площада юнашки да повикате и след това бързо-бързо геройски ще си изчезнете.Там е хубаво,но не вие сте го направили,нито сте разбрали как се прави.
  Ама ние ще си останем тук.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "То е публичната форма на тази свобода, която само ние, сами за себе си, бихме могли да извоюваме; иначе, тя се руши и остава само като бегла форма на юридическа независимост."
  Разбрали сте най-важното. Остава да го приложите в действие.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Борислав Гиздавков: "България трябва да започне вътрешна метаморфоза."
  Тя вече тече, като Граждански процес/дейност "За установяване на модерна и адекватна система на Политическа демокрация !"...
  Идвайте си, млади хора, България се нуждае от вас !...

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  България е за диагностициране, но не от Standard & Poor's, а от международен психиатричен институт. Много идиоти в държавата, толкова много, че и износ правиме. То бива, бива, но такава тотална безпомощност и липса на мисловна дейност у фронтмените на "новият морал", "бъдещето", собствениците на "времето" и други такива заявили се национални пръдлета, си е за диагноза.

 28. 28 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#3:"marquis"]Кой ще е носител на "новия морал" в политиката и какво е "нов морал", това е въпросът. [/quote]

  Моите почитания marquis, но считам, че момчето ти е отговорило: "ние сме в много дълбока борба да се пречистим и да пресъздадем правилата на играта от долу нагоре." Струва ми се, че ако приемеш "да пресъздадем правилата на играта от долу нагоре" за временна дефиниция на "нов морал" няма да сгрешиш особено.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 29. 29 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Двамата са сред организаторите на шествието "Прибираме се за Оставка", което е обявено за 26 декември пред парламента и събира българите, които живеят/работят в чужбина и се прибират за празниците..............

  А след празниците? Обратно?
  Нали не си мислят , че на 26.12 Орешарски ще си подаде оставка само заради това ,че групичка емигранти са дошли да повикат пред МС и НС? То тогава нема и кой да ги види щото и министри и депутати ще са си пък разотишли за празниците.  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Весело

  Гиздавков да намали прилагателните и деепричастията, а Николов да изостави атомизацията на дискурса и и контекста на социалния идентификатор.

 31. 31 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"marquis"]Новият Морал се крие в старото християнство и в справедливите закони - прости и приложими от обикновените хора, а не в преливащите от корумпирани съдии съдилища, новият морал не е в безбожните лихвени проценти на чуждите банки, които ограбват национално богатство, чрез лобистки практики и закони и правят България - страна в която е невъзможно да се живее. На гърба на свестните хора са се овесили куп кърлежи, които са превърнали България в труп, произвеждащ кръв за монополите.[/quote]

  Нелицеприятната истина за съжаление е дуга - моралът отсъства повсеместно и на всяко ниво в обществото. Някой да ми обясни кой и какво кара "свестните отрудени хора" да паркират колите си в зелените площи, чак да се бият (буквално) за привилегията да извършат това нарушение. Кой ги кара да дават подкупи? Кой ги възпира да си контролират агресивните домашни любимци и кой да им събира изпражненията от тротоара? Говорим и за хората които изискват този Нов Морал, но консумират с апетит подобия на медии, в които се величае простащината, а тауирани ритнитопоковци и силиконови кухи лейки са модел за подражание.

  Та как да ви дадат Нов Морал като всъщност няма кой да го поиска истински? Ако пък се окаже, че трябва да бъде и извоюван на някаква цена - направо забравете. Няма ги хората...

 32. 32 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#22] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#22:"Каишков - Гласът на Америка"]Дърa дърa дърa комунизмa дърa дърa[/quote]  До коментар [#24] от "dedo pepo":


  [quote#24:"dedo pepo"]Ще дойдете да хапнете и пийнете,да се поизхвалите,ще излезете и на площада юнашки да повикате[/quote]

  Честно казано, не разбирам мърморенето на много от бг форумците в Дневник: "Ама прав ви път, не се връщайте, вие избягахте, нали; ама все пак и помагайте, че баланса е на минус, ама не пишете тук, пишете си във вашите форуми, ама все пак да се върнете най-накрая един ден, че България се обезлюди, ама и ни споменавайте с добро и да не ни забравяте, ама и не си идвайте..." От този род главоблъсканици. Много от тези, които са в чужбина, са взели съдбата си в собствените си ръце - кой от няма накъде, кой - за по-добро бъдеще. И вече мислят по различен начин и искат да помогнат, макар че не са задължени с нищо лично - доста даже напротив. И не сме забравили за България и не сме скъсали пъпната си връв. Всички сме българи.

  Но понякога с такива писания имам чувството че самото общество, самата майка България иска да пререже тази връзка, за да остане после сама и да кърши ръце колко е нещастна и как е изоставена и да хвърля по едно оченце навън през дувара кой ще помогне.

  Никой няма да помогне. Освен ние, самото общество, ако не си помогнем сами. И като казвам общество, имам предвид и хората в България, и тези българи, които, за кратко или за дълго, са навън, и всички, които пишат в Дневник на български. Защото всички ние сме едно общество по даден признак. И е крайно време да се докажем като такова, и да престанем да се делим.

 33. 33 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Никакъв смисъл няма да се връщат за повече от 10 дни /то, май и нямат такива намерения/. То и който може да се изнесе от България, колкото се може по-бързо. Да си останат само престъпниците, които управляват и старците, дето гласуват за тях, а и малцинствата. Не виждам някаква надежда за бъдещето на страната ни.

 34. 34 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално
 35. 35 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално
 36. 36 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално
 37. 37 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално
 38. 38 Профил на avrelii
  avrelii
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До АБПФК коментар 10 за това че сме на това дередже благодари на тия дето ни оправляват от 89г и на американците за световната икономическа криза ако не бяхме в ЕС щяхме да сме и по зле.

 39. 39 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Споделям мнението на авторите. Този процес е започнал, тази нова България, която съзнателно изважда на светло срамното, а не го замита под килима, защото иска публично да заяви този срам, да го развее под носа на тези, ампутирани от чувства и принципи чужденци във властта. Те не са адекватни на времето и сякаш извадени от друга историческа епоха. Съвместното ни съжителство е абсурдно.

 40. 40 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ще пробвам пак.Няма конкретика.
  Оставка? Хубаво, добре...А после какво?
  Проблема е в самата система, самия политически и икономически модел.Какви конкретни предложения имат протестиращите за да се промени това?
  Без конкретни и ясни предложения за това какво трябва да се направи, не може да има подкрепа.

 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  Хайде да не се залъгваме! Многото разтеглени изречения не помагат и нищо не прикриват за умните.
  У нас се установи КАПИТАЛИЗМЪТ!
  Концентрацията на капитали приключи!
  Концентрацията на собственост приключи!
  Разделението на сферите приключи!
  Стабилизира се класата на свръх богатите – ОЛИГАРХИЯТА!
  Те си подбраха подходящия слугинаж – новата ограничена средна класа.
  Държавата, от принадлежаща на всички граждани стана ТЯХНО притежание – на свръх богатите! Държавата вече това са ТЕ! Всички останали им служат – ограничената средна класа им служи вярно и с удоволствие, мнозинството на бедняците им служи с принуда и с омерзение. Това Е реалността! Това беше прословутият преход. Той СВЪРШИ!
  ПОЛИТИКАТА вече служи само на свръхбогатите. Политиците се купуват, подбират и подреждат. Мястото в политиката ВЕЧЕ ЩЕ Е САМО С ПАРИ! Или богатият ще извади свои пари и ще си плати мястото или ОЛИГАРХИЯТА ще ПЛАТИ мястото на кандидата за политик. СРЕЩУ ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ на вложението!
  Ясно и Просто!
  Останалото са умели или неумели приказки за светло бъдеще и бля-бля, зависещо от способностите на кандидата, разчитащ на финансиране от ОЛИГАРХИЯТА!
  Това е статуквото! Това е реалният ”Морал”!
  От тук нататък борбата е само между слугинажа за парите на господарите.
  Имаме си КАПИТАЛИЗЪМ, имаме си ДЕМОКРАЦИЯ. Дали точно такива сме ги искали няма значение. Който не знае какво иска, получава каквото и да е!
  Приказките на блогъри, студенти, протестъри и всякакви други са красиви, но ВАЖНИ СА ДРЪНКАНИЦИТЕ НА тинк-танковете!
  А те гласят: Богатите, оБразованите, Плащащи си сметките, Красивите, Моралните Единствено са ГРАЖДАНИ, другите са само МАТ”РИАЛ!
  Това че си идвате или си отивате не грее никого!
  Въпросът опира в ЯХВАНЕТО!
  !

 42. 42 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#31] от "vat69":

  Съжалявам че не мога да ти дам повече от един плюс!
  Абсолютно съм съгласен че промените трябва да започват с дребните неща от всеки от нас. Депутатите, политиците, ако щете даже и мутрите, всички са част от общността, наречена български народ. Няма как от общата маса само те да излязат чисти и морални.

 43. 43 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 730 Неутрално

  А на младежите и на протестиращите искам да напомня едно произведение на Смирненски - "Приказка за стълбата". Някой ден някои от вас ще застанат на мястото на тези, срещу които сега викате "Оставка". Тогава си препрочетете тази кратка приказка и гледайте да не я забравите !

 44. 44 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#41] от "AzDebil":

  ++++++++Точно така.

 45. 45 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#41:"AzDebil"]Държавата, от принадлежаща на всички граждани стана ТЯХНО притежание – на свръх богатите! Държавата вече това са ТЕ![/quote]

  Това е грозна лъжа и плоска манипулация. Държавата беше превзета след преврат спонсориран от Москва и управлявана като феодална губерния в последствие. НИКОГА не е била на хората - напротив, селячеството беше ограбено, а интелигенцията физически премахната и маргинализирана, *всички* ресурси бяха обладани от местните феодали. Този ред беше разписан в член 1 на конституцията и силово налаган чрез ДС, милиция и армия. Същите тези ви напраиха и това на което викате "капитализъм" и резултата е на лице.

 46. 46 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Това е грозна лъжа и плоска манипулация. Държавата беше превзета след преврат спонсориран от Москва и управлявана като феодална губерния в последствие. НИКОГА не е била на хората - напротив, селячеството беше ограбено, а интелигенцията физически премахната и маргинализирана, *всички* ресурси бяха обладани от местните феодали. Този ред беше разписан в член 1 на конституцията и силово налаган чрез ДС, милиция и армия. Същите тези ви напраиха и това на което викате "капитализъм" и резултата е на лице."
  --------------------
  Точно това е грозна лъжа.
  Управлението може и да беше тоталитарно, икономиката не беше
  управлявана ефективно (което доведе най вече до технологично
  изоставане), но държавата си беше точно на всички, за разлика от сега.
  Имаше ли всеки достъп до мед .услуги?
  Имаше ли всеки достъп до добро образование?
  Имаше ли за всеки нормални за живот доходи?
  Можеше ли всеки да си купи жилище?
  Да отиде на почивка?
  Имаше ли хора по казаните?
  Системата си имаше доста недостатъци, но те можеха да се реформират, без да се отнемат социалните придобивки и без една малка част да заграбят всичко, което носеше доходи за всички.
  Обаче след предателството на Елцин и Горбачов се развихри чудовищна алчност и всеки който можа се нахвърли на парчетата от баницата, залъгвайки баламите с приказки за демокрация.
  Там е корена на злото.

 47. 47 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално
 48. 48 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  Глупостта, мързела и страха не са оправдания.

  chavo64
 49. 49 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#46:"naka2911"]Имаше ли всеки достъп до мед .услуги?
  Имаше ли всеки достъп до добро образование?
  Имаше ли за всеки нормални за живот доходи?
  Можеше ли всеки да си купи жилище?
  Да отиде на почивка?
  Имаше ли хора по казаните? [/quote]

  Много наивно, чак глуповато.

  Медицински услуги, викаш. Аз да попитам с чии пари се построиха и поддържаха елитните Правителствена и Военна болница? С парите на всички ни, нали? А кой ги ползваше ексклузивно? Всички или само феодалите и техните слуги от силовите ведомства? Аз имам проблем с това.

  Образование викаш, че и качествено? хахаха....С чии пари се построиха и поддържаха елитните училища по програмата на Сендов, езиковите гимназии и университетите? С парите на всички, нали? А кой и как влизаше в Английската гимназия или специалност МИО във ВИИ Карл Маркс? Кой - всички които пожелаха или децата на феодалите? Проблем.

  Почивали викаш неуморните труженици. А с чии пари се построиха резиденция Евксиноград и ловните стопанства например? С нашите пари? А ползвахме ли ги? Май не... Кой ходеше на почивки в чужбина, ама не Полша и Унгария, а тази чужбина дето я виждахте само на картинка в лъскавите списания вкарани контрабандно? Хората, а? Ама кои хора?

  Жилища викаш за всички. Ама с чий труд и пари се строяха апартаментите в Лозенец по 250 квадрата и къщите в Бояна където таваните са гладки, а стените по конец? С нашите пари? А защо тогава живеехме в панелни гета натъпкани като сардини по няколко семейства в апартамент? Нали държавата е наша - как стана така?

  Ако искаш за култура да поговорим? Кой гледаше всички западни хитове в частните си кино салони вкъщи докато вие гледахте поредния пропаганден блокбъстър на Мосфильм или се редяхте на опашки по цяла нощ на студа за заветния билет за някои кинофестивал където пускаха нещо "по-така".

  На хората викате била държавата - ами така, ама беше на "наще хора", които ви третираха точно като крепостни селяни и ви караха да копаете плавателни канали от Панчарево до Княжево, а после ви ограбваха от времето за семейство или отдих като ви накараха да ги закопате. Сега баш същите ви построиха и капитализма....

  Е**м ви такваз държава - аз не я ща - ваша си е!

 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "АБПФК":


  С тези дупетати няма как да стане и НЕКДАЪРНОТО правителство НИКОЙ няма да се змаогне - всеки ще връща борчовете им...

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#46:"naka2911"]Системата си имаше доста недостатъци, но те можеха да се реформират, без да се отнемат социалните придобивки и без една малка част да заграбят всичко, което носеше доходи за всички. [/quote]

  Хайде да не забравяме удобно, че тази система успя да фалира не един а три пъти за няма и 50 години. Фалитът не означава, че системата работи, а точно наоборот (да ви го кажа на разбираем за вас език).

 52. 52 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#49] от "vat69":
  Елементарен трик.Който иска да се върне отнетото е глуповат
  Който мисли като нас е умен.
  Вече не върви, освен при най големите наивници.
  Имаше недостатъци, нали това казвам.
  Но сега как е ?
  Привилегиите на сегашната върхушка не са ли на светлинни години по големи, отколкото на тогавашната?
  Сега всички ли се лекуват в прав.болница или скъпите частни
  клиники?
  Всички заживяха в къщи с басейни вместо в панелки?
  Тия теории ги развивай пред съкратените от работа, или пред тия
  дето не взимат заплати с месеци.
  Като се борят 10 човека за 1 раб.место за по 300- 400лв., в повечето случаи без осигуровка направо са цъфнали и вързали.
  И са свободни хора дето говорят каквото решат на шефа си, а не
  му треперят всеки път като ги погледне накриво.
  Стига вече с простотиите, баламите измряха-от глад и от студ.


 53. 53 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Реформа-да, но не тотално унищожение на всичко постигнато.
  Като ти тече покрива, го ремонтираш, не си взривяваш къщата.
  А колкото до фалита, това си беше планирана акция, с цел да се убедят хората колко по добре ще е ако всичко се заграби в частни ръце.И всички ще заживеят като в Германия.
  Заживяхме.

 54. 54 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#32] от "vodnokon4e":

  Браво!

 55. 55 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#21:"doroteus"]Знаете ли какво е АБПФК-активен борец против фашизма и капитализма ?Още ли страдаш,че не се нареди на яслата заедно със себеподобните си?Народът е беден заради такива като вас[/quote]
  Защо пък заради мен? Аз станах АБПФК доста след 1989г.- след дълъг живот на запад. И няма нужда да съм бил комунист, за да осъзная до къде води капитализма.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 56. 56 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Разстроено

  До коментар [#41] от "AzDebil":

  Много ТОЧЕН коментар! Това е простата истина. И няма как да е друго яче. Навсякъде са минали през такъв период- натрупване на капитали от една малка част на населението за сметка на останалите. Капитализъм.
  [quote#41:"AzDebil"]Който не знае какво иска, получава каквото и да е! [/quote]

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#45:"vat69"]селячеството беше ограбено, а интелигенцията физически премахната и маргинализирана, *всички* ресурси бяха обладани от местните феодали.[/quote]
  Ами така става при начално натрупване на КАПИТАЛ- който свари натовари. Разбира се, че тия, които са имали връзки преди 1989г. ще имат предимство за това. Няма нищо чудно.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "marquis":

  Съгласен с теб!
  А според мен носители на новия морал могат да бъдат единствено хора от дребният и среден бизнес! Те ежедневно се сблъскват с простотиите в държавата и напук на всички и всичко оцеляват! Те единствено знаят, как се изкарва хляба и имат чувството за достойнство, ред, почтеност, дисциплина и знаят, как се управляват и контролират хора!
  Всичките управлявали ни до сега бяха или смешни държавни служители, научни работници, не платили и лев данък, а само ползвали и "усвоявали" едни пари, или хора с партийни книжки и без един петък трудов стаж! То резултатите им ги виждаме всекидневно, от такива управлявали ни!

 59. 59 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Брей, пусти Боко не се отказва. Върнете се да го подкрепите, бе!
  После мой пак да хукнете по чужбините. По изборите там ли бяхте и нямаше ли как да гласувате?

 60. 60 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#58] от "razlichen123":

  Все пак добре познавам собствената си майка. Откъде вие, който не сте я познавали, сте решили, че не е била морална личност, си е ваш нравствен проблем.

 61. 61 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Колко много "любов" към родината, колко много "коленопреклонение" пред олтара народен струи от думите на тези двама галфони, или соросоиди?!? Времето ще покаже точно. кое от двете са!

 62. 62 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 797 Весело

  "И ние бяхме като вас, и вий ще станете кат нас" - надпис на вратите на гробище. Много е уместен в случая.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Децата говорят за нов морал, ма карали на шопска, ракия и чалга.

  "Чувството за национална идентичност значително изчезва, и поне до скоро, единствено и само шопската салата, ракията и чалгата успяваха да поддържат "българското" извън страната. Поне така беше с нас като студенти."

  Тежко, тежко, вино дайте...

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#53] от "naka2911":

  Не мога да разбера как бързо забравихте всичко и сега венцехвалите това проклето време.Да се държиш за панелката на края на града и за профсъюзната карта заради която трябва да ходиш на събрания, съботници и прочие глупости.Това не го разбирам ,да хленчиш по онзи жалък живот дето имахме е меко казано смешно.Че тогава не можеше да си купиш един пирон без връзки.Да слушаш денонощно глупостите им че сме най добре в целия свят?!

  klimentm
 65. 65 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като Йосиф, които спаси братята си и народа си, може, и тези хора да спасят България един ден. А пък и те я спасяват, като пращат пари.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 66. 66 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":
  В това"проклето време" не сме и сънували такава мизерия каквато виждаме днес.

 67. 67 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  На 26 декември протестът ще е в цялата страна. Ето карта на градовете, в които ще има протести: http://dia.so/nH

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK