Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

© ReutersТри седмици след началото на протестите в Украйна за тях проговори Ринат Ахметов, най-богатият човек в страната (15 млрд. долара според списание Forbes). Той заяви, че събралите се в центъра на Киев са символ на свободата и демокрацията, и призова да започнат преговори за излизане от политическата криза. 


"Украйна и президентът Виктор Янукович три и половина години вървяха по европейския път, а не подписаха споразумението за асоцииране във Вилнюс. И хората питат "какво стана". Украйна обяви пауза? Спря ли Украйна или пое в друга посока? Всички искат яснота. Хората започнаха да искат отговори и излязоха на площада. Това, че тези хора пострадаха, е недопустимо", се казва в официалното съобщение на бизнесмена от петък. "Седнете на масата за преговори и решете нещо, с което ще се гордеем. Нека на тази маса политици да изгубят рейтинга си, но рейтингът на Украйна да поеме нагоре."


Срещата с най-богатия украинец
Преди тази декларация в Киев според местните медии се е случило нещо любопитно. С Ринат Ахметов се е е срещнала зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд. Сергей Лешченко от в. "Украинская правда" цитира дипломатически източници, според които на този разговор САЩ рязко са втвърдили тона и са предупредили, че ако властта разгони със сила протеста, ще последват санкции от САЩ и ЕС не само срещу администрацията и лидери на управляващата Партия на регионите, но и срещу всички олигарси, които поддържат управлението материално. Списъкът на тези лица ще се разширява и с имената на онези, които не са защитили мирния сценарий за изход от кризата.


Изданието, основано от убития разследващ журналист Георгий Гонгадзе, през последните седмици символично смени името си на "Европейска правда". То твърди, че Нуланд дори е изброила три имена, чийто семейства първи ще попаднат под санкциите: Ринат Ахметов, Вадим Новински и Андрей и Сергей Клюеви. Причината е, че Ахметов контролирал 55 депутати от Партията на регионите, а Клюев имал "мандат от младите" да управлява останалата част от парламентарната група. Така двамата могат да убедят депутатите да гласуват четири основни условия за излизане от кризата: предсрочни президентски и парламентарни избори, освобождаване на Юлия Тимошенко и разследване на всички, виновни за насилието от 30 ноември.


Лешченко допълва в статията си, че Виктория Нуланд е била съвсем конкретна и е назовала компаниите на Ахметов ДТЕК и "Метинвест", които имат активи и дългове в Европа, за които ЕС и САЩ са основни пазари, всичките им ръководители имат имоти зад граница, а семейството на Ахметов плаща данъци във Великобритания. Авторът разчита тези твърдения като залог от САЩ на групата на Ахметов в Партията на регионите като ядрото, от което управляващите трябва да инициират преговори и промяна. Във Вашингтон вече не вярват, че президентът Виктор Янукович е човекът, на чиято дума може да се опре мирният процес, допълва Лешченко.


Фактът, че декларацията на Ахметов бе публикувана на сайта на неговия основен холдинг "Систем Кэпитал Менеджмент" (СКМ), е решителна намеса в кризата, коментира агенция "Франс прес". Четири часа след това и лидерите на опозицията смекчиха позицията си и седнаха на преговори, от които засега не се получава нищо съществено. 


Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

© Reuters


Ахметов, който вече е бил депутат, внимателно подбра думите си и се опитва да не заема страна. Но декларацията му веднага бе приветствана от американския посланик Джефри Пайят в Twitter като "мъдър съвет". "Той е единственият олигарх, който може да повлияе на Янукович и партията. Другите просто нямат това влияние", казва Володимир Фесенко, директор на изследователския център "Пента".


"Другите" обаче също се раздвижиха. Не само медиите, контролирани от Ахметов, масово и сравнително балансирано отразяват протеста, но към тях се присъедини и групата около телевизия "Интер" на друг от олигарсите - Дмитро Фирташ (лично богатство от около 2.3 млрд. долара според киевския вестник "Комерсант"), за когото се твърди, че финансира партия УДАР на Кличко. Той е известен с това, че бе основен посредник в доставките на руски газ за Украйна и сега Москва веднага намекна, че може ролята на посредниците да бъде върната в двустранната търговия със синьо гориво.


Пред "Файненшъл таймс" вторият по богатство човек в страната - Виктор Пинчук, каза, че демонстрациите показвали силата на гражданското общество в Украйна. "На Майдан миналата събота се замислих за моята отговорност като бизнесмен и гражданин. Както през 2004 г. (Оранжевата революция) да сторят каквото могат за намирането на мирно и конструктивно решение", каза още Пинчук, който е и зет на бившия президент Леонид Кучма. "Най-важното не е, че хората искат някакво конкретно политическо споразумение, а че свободните хора мислят и заявяват позицията си. Нищо друго не е толкова силно. То ми дава оптимизъм за бъдещето на нашата страна." Пинчук  (лично богатство от 3 млрд. долара според "Комерсант") предостави офиси на журналистите, отразяващи събитията на централния площад.


Петро Порошенко (1.6 млрд. долара), бивш икономически министър на Янукович и ръководител на "Рошен", най-големият производител на шоколад в страната, демонстративно зае страната на протеста с реч на площада, където заяви, че се срамува от случилото се. Той самият казва, че ако има търговско и политическо асоцииране с ЕС, ще увеличи дела на продажбите си в Европа от 10% на 40%. Неотдавна Порошенко откри фабрика в Унгария и преговаря с френски търговци да разшири износа си за Западна Европа.


"Мислите ли, че има голяма разлика между хората на улицата и тези от едрия бизнес? Няма разлика в обичта им към родината. В крайна сметка всички говорим за модернизирането на страната и икономиката й", каза Порошенко в интервю за "Ню Йорк таймс".


Милиардери като Олександър Ярославския (DCH Holding) предпочитат по-неутрална позиция: "Мисля, че е необходимо да поддържаме близки връзки с всяка от страните, защото това е много позитивно за бизнеса. Аз съм просто бизнесмен, тези въпроси са повече за политиците."


Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

© Reuters


Едрият бизнес в страната, който две десетилетия се опитва да залага и на Русия, и на Европа, почувства интересите си застрашени. На първо място богатите хора на страната са притеснени от засилването на Семейството, както наричат обкръжението на Янукович, и шеметния възход на 28-годишния Серхий Курченко.


Семейството се оглавява от Олександър, единият от синовете на Янукович, зъболекар и един от най-заможните хора в страната благодарение на Management Assets Company, имаща интереси в строителството, банковото дело и мините в традиционно проруски настроената Източна Украйна. Това са предимно млади новобогаташи, които се изкушени да си решат проблемите в бизнеса с по-евтин руски газ и икономически съюз с Русия.


След като при управлението на президента натрупаха богатство и крепяха управлението ми, сега олигарсите са заплашени от понижаване на рейтингите на техните компании и на свиване на достъпа до западните пазари, пише и агенция "Блумбърг".


"Янукович е на този пост, защото олигарсите го искаха там. Ако го изоставят, с него е свършено", коментира Ян Техау, директор на брюкселския офис на фондация "Карнеги". Президентът няма откъде другаде да намери финансова алтернатива, след като управлението му съвпадна с кризата и преките чуждестранни инвестиции се свиха от 15 на 7 милиарда долара. 


В Русия би било по-зле за олигарсите


С ухажване и натиск Русия се опитва да привлече Украйна в Митническия съюз, но украинските олигарси знаят, че там ги чака сблъсък с много по-силните руски олигарси, далеч по-силна намеса на Кремъл и значително по-несигурна среда за бизнеса им. Бизнесът в Украйна вече понесе щети от внезапните търговски бариери, спускани от Москва за вноса на украински стоки в опит да накара Киев да стои по-далеч от ЕС.


Тим Аш от базираната в Лондон "Стандард бенк груп" (Standard Bank Group) обяснява, че опитите за смазване на протеста в Киев са накарали хората да се вдигнат не защото искат да са в ЕС (те си знаят, че са поне на 10 години от този момент), а за да не пропаднат в авторитарен режим като този в Беларус. Едрият бизнес също не искат беларуски сценарий, защото това веднага води до списъци с имена, на които в Европа не се издават визи и се замразява имуществото, докато в същото време се засилва още повече властта на президента и влиянието на Москва.


"Ако олигарсите изоставят Янукович, то е, защото си направиха сметката и тя показва, че техният бизнес модел пасва по-добре на връзките с ЕС, отколкото с Русия. Цялата вътрешна ситуация в Украйна в момента се размества", казва Ян Техау.


Защо олигарси изоставят Виктор Янукович

© Reuters


"Те не спят в палатките на централния площад, но са не по-малка заплаха за президента", написа и Андрю Креймър от "Ню Йорк таймс". Телевизиите показват сблъсъците, но не могат да покажат напрежението между клановете около много богати украинци, които - за разлика от Русия - играят директно в политиката, а Порошенко дори е действащ депутат.


Значителна част от тях се интересуват повече от това да развиват бизнеса си, отколкото да го предложат на борсата или да го продадат, за да съберат бърза и лесна печалба. Те знаят, че асоциирането с ЕС означава по-скъп руски газ и вълна от конкурентни европейски стоки. Но то ще им донесе е повече ред - мнозина от тях страдат от близките до президента хора в прокуратурата, спецслужбите и правораздаването, поради което са за реформа в сектора, обвързана със спасителен кредит от МВФ. Все пак никой не иска да свърши като Михаил Ходорковски в Русия.


"Мисля, че олигарсите колективно искат Европа, но индивидуално мотивите им са различни", казва Андрю Уилсън от Европейския съвет за външна политика. "Искат Европа като "чадър" - най-вече от руснаците, а някои - и от властта в собствената им страна."


Още не е напълно ясно дали олигарсите ще тръгнат на открит конфликт с президента, но му дават да разбере, че могат да започнат да играят на страната на опозицията.


В този смисъл не е важно доколко точна е информацията за срещата на Виктория Нуланд и Ринат Ахметов. По-важното е, че значителна част от олигарсите започват да мислят така, както мисли мнозинството украинци днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Защото вЕтър му духа у вратО?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Снощи даваха интервюта с хора от контрапротестът, дошли в Киев да подкрепят премиера.
  Казаха, че в цялата влакова композиция имало само една жена на възраст, която идвала по убеждение. Останалите са платени,
  тарифата е 20 € на човек + разходка из Киев.
  Повечето са безработни, та за тях си е далавера. И се възхищваха от 200 000 истински протестиращи, те ще променят държавата, казаха.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#2:"СДС"]Казаха, че в цялата влакова композиция имало само една жена на възраст, която идвала по убеждение. Останалите са платени,
  тарифата е 20 € на човек + разходка из Киев[/quote]

  Платена любов, като в България миналия месец. Другарите навсякъде са еднакви чугуни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  Защото парите са в ЕС и САЩ ,а не в Русия. Глупостите от кръчмарските истории за богатите Русия и Китай може и да хващат дикиш в кварталния еврофутбол на по стакан ментак , но това не значи ,че някой трябва да ги взема на сериозно.

  ЕС ,а не Русия спря Руския газ. Толкоз по въпроса зависим ли е ЕС от северноазиатците.
  Не Русия ,а ако ЕС спре парите за Украйна ще стане страшно.

  За това Янукович до 2 месеца ще подпише споразумението. При това докато козирува

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Причината е прозаична - ЕС има пазар от близо 500 милиона, Русия - 140 милиона....

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Въпрос на пари.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3264 Весело

  От статията:"...никой не иска да свърши като Михаил Ходорковски." На украинските олигарси най-после им светна червената лампичка,че пълното обвързване с Русия на Путин ще им се отрази зле на здравето!

 8. 8 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#2:"СДС"]Снощи даваха интервюта с хора от контрапротестът, дошли в Киев да подкрепят премиера.
  Казаха, че в цялата влакова композиция имало само една жена на възраст, която идвала по убеждение. Останалите са платени,

  Ето ! И ние сме дали нещо на света - контрапротестиращи в подкрепа на премиер и правителство Вчера в София, днес в Киев .. утре в други столици на "интересни" държави !

 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#5:"dobrich"]ЕС има пазар от близо 500 милиона, Русия - 140 милиона....[/quote]
  500 млн. с добри пари срещу 140 млн. голи, пияни и боси !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#9] от "RED MAFIA":

  Да, от изток идват рубли, от запад евро.....

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#8:"pavelsilistra"]Ето ! И ние сме дали нещо на света - контрапротестиращи в подкрепа на премиер и правителство Вчера в София, днес в Киев .. утре в други столици на "интересни" държави !
  [/quote]
  Не вервам !!!
  Най - вероятно опорните точки и на Украйна и на България да идват от Москва. Едни и същи действия на милиционерите и там и тук.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]Причината е прозаична - ЕС има пазар от близо 500 милиона, Русия - 140 милиона....[/quote]

  Пък ако почнем да ги смятаме и по покупателна способност ....

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#9:"RED MAFIA"]140 млн. голи, пияни и боси ![/quote]

  Е, има една свръхбогата клика от няколко хиляди, но те всичко само от Украйна си купуват

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Липсата на лустрационни закони в някои постсъветски страни, сега оказва ужасяващ ефект! Комунизма трябва да се криминализира а всичките бивши партийци и милиционери, трябва да получат доживотна забрана за участие в икономически, политически и силови сектори и длъжности!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Русия и Украйна имат почти еднакви индустрии. Разликата е в петрол и газ и други минерали. Металургията на Украйна не може да изнася за Русия, защото и те имат излишъци. Само ЕС, САЩ Япония купуват стомана. Износителите са Русия Украйна Индия Бразилия.
  В същото време точно в рускоезичната част на Украйна е цялата металургия.
  Естествено това са опростени сметки. Търся да прочета сериозни анализи за бъдещата икономика на Украяна

  подпис
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  [quote#10:"boby1945"]Какво се чудите! Проблемът на Украйна е че брюкселските зелки предложиха неприлично ниска цена за "завоюването" на Украйна като хинтерланд на ЕС.... [/quote]

  К'во му цъкате минуси бре , точно така е - ЕС каза - на ви 600 милиона за 3 години и гледайте с тях да се оправите със 150 милионна държава! Е няма как да се случи. За туй Янукович си каза цената - 20 милиарда. Сега явно ще посвали малко , даже не много малко , но 100% няма да останат на 600 милиона

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  [quote#4:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Защото парите са в ЕС и САЩ ,а не в Русия.[/quote]
  То е ясно къде са парите ама каква е ползата на Украйна ,че финансовите мародери ще им придобият активите на монополите и ще направят интервенция със собствени търговски картели ?

  От всичките "демократи" само няколко ще ще получават по 50 000$ като топ мениджъри а на за останалите всичко ще им стане 5-6 пъти по-скъпо както стана у нас !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван К":

  Украйна е и голям производител на пшеница. Е, украинските мутри ще се конкурират с ТИМ и е ясно кой ще победи

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#13] от "boby1945":

  За комунето boby1945 и за мен едно и също количество пари могат да имат различно значение. За мен 1 милион може да са пари, а за теб много пари.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Русия е минала в настъпление, а на пътя й стои Европа, както е било от векове, понеже към Азия Русия няма накъде повече да се простира. В частност, и понеже това ни засяга, ние също сме в Европа и също стоим на пътя на вечните руски амбиции.

  По стечение на обстоятелствата и поради особеностите на действащото българско правителство, в момента руският натиск върху България се засилва и вероятно през новата 2014 година ще бъде още по-силен." Г. Даскалов

 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  [quote#19:"comandante"]ама каква е ползата на Украйна[/quote]
  1. Ще имат право да си избират управниците. Ползата от това е ,че ако някой се самозабрави бива сменен.
  2. Ще имат право да избират живота си. Като да станеш възрастен.Няма един благ тато , който да бута папо в устенцата ( а понякога и нещо друго) - може да станеш клошар , може да станеш и милионер. Ако изгониш децата си , контактуваш предимно с цигани и турци , разкараш умните около теб и се заобиколиш с матрял - е тогавяа определено няма да станеш Стив Джобс.
  3.Ще са свободни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#22] от "Култура ми Цецка":

  Русия е бита карта ......... едната Украйна не може да задържи , да не говорим за страна от ЕС и НАТО. Пусин дуе мускули за да се лови лумпенпролетариата , но откакто той е президент 12 европейски страни влязоха в ЕС и НАТО. Факт. Сега Украйна не може да спре. Е , можа да победи страна с размерите на Софийското поле , от което е много горд!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Серхии някой си... Явно и там си имат един успял мъж около 30-те...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#23] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  4. Суверинитет от Матушката. Комунистическото разбиране за суверинитет го знаем от 50 години в България:
  За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. На него първият секретар на партията излага разбирането си, че „суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Тази статия е поредното доказателсто, че демокрацията е като салама- по -хубаво да не виждаш как се прави....

  Някак си ми се струва, че тези протести повтарят събитията на нашите, но в много по-бързо темпо....при нас контра протеста дойде чак след месеци...

  Fortuna favet fortibus!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#26] от "virakocha":

  Е какво, да не би да не е така?
  [quote#26:"virakocha"]„суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. [/quote]
  Ако имаш някаква друга формула, давай сподели!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  когато един олигарх говори за политика, той има пред вид пари, пари и пак пари! Повече пари, които ще прибере! Пари, които ще прибере по още по-лесен начин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#24:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]но откакто той е президент 12 европейски страни влязоха в ЕС и НАТО.[/quote] една от които една е дълбоко в лайната с 435 000 безработни и цели региони подложени на изчезване.... хората ровят по кофите и се палят по улиците....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  олигарсите винаги са били врагове на народа! Бих добавил на народИТЕ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  Броят на населението не е показателен за размерът на даден национален пазар. Погледни каква е структурата на украинския износ и виж дали стоките, които се произвеждат в излишък могат да намерят пазар в ЕС. Мислиш ли, че украинското земеделие, ще оцелее на един пазар в конкуренция със субсидираното земеделие на Франция и Германия примерно ?

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1095 Разстроено

  До коментар [#31] от "boby1945":
  [quote#31:"boby1945"]една от които една е дълбоко в лайната с 435 000 безработни и цели региони подложени на изчезване.... хората ровят по кофите и се палят по улиците.... [/quote]
  само не виждам какво му е веселото! Може би ти пишеш някъде от чужбина, и за теб това е забавно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тези са същите като нашите "едри бинесмени". Получили огромен бизнес на готово, източили стотици милиони и дори милиарди, изнесли ги на запад където са примерни данъкоплатци и своевременно си създават лоби при всяка смяна на властта. Главното им притеснение, е че при разделяне на Украйна или по сериозно обвързване с РФ ще им секнат далаверките пък туко виж ги и осъдили.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#33:"power_decided"]Мислиш ли, че украинското земеделие, ще оцелее на един пазар в конкуренция със субсидираното земеделие на Франция и Германия примерно [/quote]

  Не знам, те ще преценят и вземат решение....

 37. 37 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Разбрахме вече идеята ти. Важното било НАТО и ЕС да се разширяват. Състоянието на населението в страни като България, Румъния и въобще новите членки няма никакво значение. Кирякстефчовците сте излишно много.

 38. 38 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "dobrich":

  Можеш да си поволяваш да поставяш оценки на пазари, но иначе сега не знаеш. Компетенция нулева. Приличаш ми на едно ромче, което видях по време на изборите да лепи плакати на Волен Сидеров. Всеки има право на мнение. Мнението обаче се базира на знания, опит и факти. Другото е голо бръщолевене без стойност. ЛОЗУНГИТЕ НЕ СА НАХРАНИЛИ НИКОГО !!! Пускам те да бягаш.

 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  [quote#31:"boby1945"]една от които една е дълбоко в лайната с 435 000 безработни и цели региони подложени на изчезване.... хората ровят по кофите и се палят по улиците.... [/quote]

  Ми явно там матрялът е лош , явно така са си го направили. Никой не им е виновен , особено ако измежду другите 11 има достатъчно богати страни.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Прибирай се в турция като не ти се стои при нас. Въобще няма да ни липсваш. Пък ако повлечеш и себеподобните си даже ще сме ти благодарни. Грабвайте уредбите от минаретата и по живо по здраво в Анадола. Нали е натовска ще ти хареса.

 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  [quote#37:"power_decided"]Важното било НАТО и ЕС да се разширяват. [/quote]
  Важното е никога да не идват условия , в следствие на които хората да загубят свободата си да избират - животът си , управниците си , гащите си

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#40] от "power_decided":

  Еееее не така другарю , не с лошо. Турците са ключов коалиционен партньор. Ако не се четат опорните точки да няма някоя екскурзия до Сибир. Безплатна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 43. 43 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Последните 2-3 години протестите във всички нови страни членки са точно поради липсата на избор ако не ти е ясно.

 44. 44 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Виждам, че това много те радва. Сигурно се кефич и че Станишев ви се извинява по митингите ала бала. Подмокри ли се като оня мустакатия фес обяви Кърджали за част от Турция ? Сигурно много се надяваш скоро да се присъедините към "родината".

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Обикновено харесвам редакционните статии на "Дневник" тук, но тази е направо.. проруска пропаганда.Как може да се пише в пряк текст, че зам.секретарката на Кери Нуланд е натиснала олигарсите да помагат,щото ще им замразят сметките на запад?
  После иди вярвай на ..басните за героичните украинци, мръзнещи по майданите за демокрация.

 47. 47 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#20] от "virakocha":

  За мутрите не знам, но ми прави впечатление един много интересен факт. В Украйна и у нас на управляващите и близките до тях кръгове им отърва най-много да се пласират едни и същи бози за Сороси и мороси... Което е много съмнително.


  До коментар [#30] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Мдааа... пример - Цветан Василев!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "тулса":

  Сигурен съм, че има и хора вярващи, че ако страната им е част от икономическотот пространство на ЕС животът им ще се подобри. Блаженни са нисшите духом все пак. Някой не си дават сметка, че за старите страни членки ние от източна Европа по нищо не се отличаваме от ЦАР, Конго, Судан и подобни с едно изключение. Имали сме смелостта да оспорим могъществото им и това никога винаги ще се помни и ще бъде повод за наказание.

 50. 50 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  "Защо олигарси изоставят Виктор Янукович"

  За да се наместят на трапезата с еврофондовете. Също като нашите.

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  Те знаят, че асоциирането с ЕС означава по-скъп руски газ и вълна от конкурентни европейски стоки. Но то ще им донесе е повече ред - мнозина от тях страдат от близките до президента хора в прокуратурата, спецслужбите и правораздаването, поради което са за реформа в сектора
  ----------------------------------------------------------------
  Ами да.
  Нали онзи ден гръмнаха на Ким Ир ВНУК,чичо Му.
  Бил предател,бил не знам къв си...
  Сегашният РУСКИ и СЕВЕРОКОРЕЙСКИ МОДЕЛИ СА ИДЕНТИЧНИ.
  Никой не иска да свърши като на Ким Ир ВНУК чичо Му...
  СЕВЕРОКОРЕЙСТВОТО на РУСИЯ се оказва МОНОГО,АМА МНОГО НЕПРИВЛЕКАТЕЛНО за искащите НОРМАЛЕН ЖИВОТ ХОРА.

 52. 52 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БСП-лийкс разкри партизанските имена на софийския "тролски" отряд на БСП

  От разконспирирания отряд на Градската организация на БСП най-голям брой регистрации в сайтовете на медии има младата червена пасионария Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05). С фамилните си имена са регистрирани и други форумни бойци като Иван Пешев (ivanpeshev86), но като правило повечето използват конспиративни съкращения и псевдоними: Цветомир Стефанов е Icelander, Павел Стоев е Pvstv, Благовест Кирилов e Blago_k и т.н.


  С най-много конспиративни имена се подвизава лицето Явор Нанков. То скача на амбразурата във форумите на Медияпул, Вести, Дарик, Дневник, Капитал и Стандарт със следните псевдоними: shemet, pesho.i, doktora, evropeeca78 и dimkov.

 53. 53 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ако украинската опозиция няма достатъчно сили, олигарсите може да дадат решителния тласък.

  fff
 54. 54 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"]една от които една е дълбоко в лайната с 435 000 безработни и цели региони подложени на изчезване...[/quote]

  За това не ти е виновен ЕС, а тези които ни управляват през последните 23 години. Стига си говорил глупости!

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 55. 55 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#28] от "boby1945":

  А бе тия комунета като ги настъпиш да ги сваляш от власт и много дащни стават!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#54] от "HEISENBERG":

  А ти от boby1945 какво друго очакваш да говори?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1317 Весело

  П О К А З А Т Е Л Н О !!!!!!!!!!!!!
  И ПОКАЗНО!

  Олигарсите ДИРЕКТНО са заплашени за бъдещето на тяхното богатство. На Олигарсите ДИРЕКТНО им е предложена сделка - да продължат да са господари на място, но да се подчинят на друг. Срещу това Олигарсите получават правото да продължат да ВЛАДЕЯТ всичко и всички в държавата. Всъщност ТЕ да продължат да са ДЪРЖАВАТА!
  Ама имало демокрация, имало власт произтичаща от народа, имало свободни избори, имало човешки права, имало социални права, имало .... Ама имало протестиращи, имало недоволни, имало желаещи, имало търсещи, имало ......
  Олигарсите СА ВСИЧКО, останалите са ТОР, МА"ТРИАЛ, РОБИ!
  До сега .... и от сега нататък!
  А Олигарсите могат да се търгуват. В зависимост от купувача. СТОКА! Стока, притежаваща живота на други милиони живи потребителски стоки.
  Гадничко, а? Иска ви се да си определяте сами живота и живота на вашите деца? Искайте си. Освен ако не сте Олигарси.
  Всичко това разбира се го пиша за Украина ... да не вземе някой да си помисли за България.
  Нищо че у нас също има демокрация, протестиращи, борещи се за оцеляване, борещи се против оцеляващите.... Всъщност днес в "Дневник" имаше статия, призоваваща да подкрепим "добрите" олигарси. Но някак бързо изчезна....
  На КОЙ Олигарх му пука от вътрешна подкрепа?!
  Нека си водим разговори за "най-добрия изборен закон". Каква ШЕГА!

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#55] от "Нефертити":
  От Пирамидите така ли изглеждат нещата?
  Щото, доколкото си спомням, комунета власт не дават, а и по същество, в България, няма и кому да я дадат, даже и да искат!!!
  Седесарите реститути, мечтаещи за реванш за 09.09 ги ометохме от политиката още 2001.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#54] от "HEISENBERG":

  Мерси за пояснението, аз бях останал с впечатлението, че Путин е виновен!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#13] от "boby1945":

  Такава сложна задача не е твоята яка глава.
  Чети си опорните точки и чакай следващите.
  Никой умен човек не налива вода в каца без дъно, камо ли пари на данъкоплатците.
  Виж в Уики какво изнася Русия и белким ти светне.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Накратко казано, от статията излиза че САЩ и брюкселските зелки, губят настоящата битка за пазарите и богатствата на Украйна и САЩ, както обикновено, вкарват в боя откровени заплахи и шантаж..... обикновен американизъм!!!
  Знаем ги от Куба 1961 във много варианти, аржентински, чилийски, виетнамски, лаоски, камбоджийски ........
  Не че успяват, но бели много правят на хората....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#60] от "Captain Shakespeare":

  Задачата е проста като бобена чорба.... поредната простотия на хамериканците на полето на външната политика.... амбициозна задача, като превземането на Украйна, но изпълнено с повечко приказки, още повече мантри, но по-малко парета и некадърни, като правило, слуги (в случая брюкселските зелки) и като правило се получава пшик!!! Примерите в постинга по долу!!!

  Сега организаторката на цирка +Украйнска зима 2013", Ноланд, нарита нефелните слуги и лично се разтича с бюргери и директни заплахи1 щото мисията върви на провал!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  На майданаджиите със сигурност ...както и на нашите протестиращи ... познавам две студентчета, деца бедни и го направиха САМО ЗА ПАРИТЕ... а евроразузнавачите само следят и рият....и то доста ефективно , скоро ще зарият цяла България, а като гледам ако Янукович не устиска, а той не дава признаци че иска да го направи, ще зарият и Украйна ...сочна хапка за соросоидите от ЕС и ЕИО.

 67. 67 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#66] от "istorik65":

  Точно обратното е, даваха по телевизията интервю с контрапротестъри, признаха си , че са там единствено за 20 €, дори единият демонстративно отиде при истинските протестиращи, по убеждение.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 68. 68 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  [quote#5:"dobrich"]Причината е прозаична - ЕС има пазар от близо 500 милиона, Русия - 140 милиона....[/quote]

  Да ,де ама на него произвеждат, продават и печелят само колонизаторите ...а на другите им взимат ресурса и те прислугват на колонизаторите за нЕколко цента на месец... ако не си го забелязал тук, в България, ходи в Румъния или в Унгария, може даже и в Полша.... и като е така защо общия стокооборот на Украйна с Русия и другите страни в съюза Казахтан и Беларус е общо 40 милиарда на година /32 милиарда са с Русия/, а максимално прогнозируемия стокооборт на Украйна с ЕС ще бъде 30 милиарда на година, което беше и една от причините за неподписването, като Украйна искаше по -изгодни търговски квоти ... иначе до 2045г. - 300 000 000 000 /триста милиарда / загуба , е кака да се самоувредят украинците - това да не ти е българско правителство ...Нормално е да искат присъединяване към по надеждния партньор...а кой е по -надеждният партньор даже и ние вече разбрахме ...
  Както казваше дядо ми : "Както и да я въртят таЙ пущината - пУлЕтиката , Слънцето винаги шА изгрява от Изток. "

 69. 69 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#67] от "СДС":

  Да, бе ...вЕрно ли е контрапротестър ... значи, сериозно му повЕрваха, че е такъв , а не платено леке от протестиращите ,които ги води и най -платения протестър - Кличко, що не питате Кличко ,колко е получил за тая си изява ...не е лошо да питате и Гари Каспаров същото за ония си изяви преди време, колко е взел от разузнавателните централи ...и пак ви казвам, това е опит за държавен преврат, опит за разклащане на законно избрано правителство , опит за ревизия на /според мен / правилно избрана икономическа позиция на украинското правителство ...и Янукович даже много ги трае...

  Как си позволява л.айна.р ,като Маккейн да държи реч в столицата на уж суверенна държава и да подклажда бунт...ама не смееше да го направи в Минск в 2011г, нали ...щото Лукашенко не си поплюва и такива агентурни гниди се съдят по късата процедура.

 70. 70 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#36:"dobrich"]
  Мислиш ли, че украинското земеделие, ще оцелее на един пазар в конкуренция със субсидираното земеделие на Франция и Германия примерно - цитат на коментар #33 от “power_decided”

  Не знам, те ще преценят и вземат решение....
  [/quote]

  Ами добрич, добрич ...те , управляващите Украйна това и направиха ...прецениха и взеха решение ...ама петата колонка иска ревизия.

 71. 71 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#45:"Blood Red Skies"]До коментар [#38] от "power_decided":

  Абе, ти си най-умния. От всякъде.[/quote]

  Доста по -умен е от теб ... и не пише голи храчни, а задава съвсем обосновани въпроси ,като този:

  [quote#33:"power_decided"]Броят на населението не е показателен за размерът на даден национален пазар. Погледни каква е структурата на украинския износ и виж дали стоките, които се произвеждат в излишък могат да намерят пазар в ЕС. Мислиш ли, че украинското земеделие, ще оцелее на един пазар в конкуренция със субсидираното земеделие на Франция и Германия примерно ?[/quote]

  Ще дадеш ли отговор или ще я караш , като твоя колега от астротърфинга добрич, който каза :

  [quote#70:"istorik65"]Не знам, те ще преценят и вземат решение....
  - цитат на коментар #36 от “dobrich”

  та се наложи да го осветля , че:

  Ами добрич, добрич ...те , управляващите Украйна това и направиха ...прецениха и взеха решение ...ама петата колонка иска ревизия.
  [/quote]

 72. 72 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#54:"HEISENBERG"]За това не ти е виновен ЕС, а тези които ни управляват през последните 23 години. Стига си говорил глупост[/quote]

  А кой вкара България в ЕС ...а, изненада,..тези които я управляваха 23 години ...нали това им беше крайната цел, защо ли ?

  Отговорът е прост...ако едни крадци, влизат в една организация ,то значи тази организация е основана и се държи от .... други крадци ...по -големи ,разбира се .
  По -малките крадци , дават лъвския пай на по -големите крадци за да си крадат и те на спокойствие ...само за окрадените е лошо ...
  Да живей ЕС и МВФ, ДА ЖИВЕЙ ....

 73. 73 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#71] от "istorik65":

  Ако искаш и ти пробвай да го питаш нещо, но силно се съмнявам да ти отговори.

 74. 74 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Става дума за обикновено изнудване. Много украински бизнесмени имат бизнес и предприятия на запад. Обяснили са им, че ще им отнемат визите и възможността да продължат бизнеса си. Така, че олигарсите са застанали на страната на протестиращите, за да си спасят задника.

 75. 75 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 708 Неутрално

  колко изменчив е света... до преди 10 дни олигарсите бяха злото срещу което демократичната общественост се бореше... и ето на, броени дни стигнаха те да са в авангарда, бурно подкрепяни в искрения си стремеж към свобода и демокрация.

 76. 76 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 885 Неутрално

  В глобален мащаб Студената война не е свършила. Води се война срещу Русия. Ако Русия е слаба, тя ще изнася суровини и ще бъде евтин източник на ресурси. Ако Русия е силна ще преработва суровините си и ще изнася готова продукция, което ще засегне запада. Така че се пречи на всеки проект, който може да развие Русия. Пречи се на проектите й в Европа, пречи се на сътрудничеството със съседите й. Украйна е необходима на запада и като източник на ресурси и като инструмент в затормозяване развитието на Русия. Така че западът ще направи всичко възможно да подклажда протестите. Ако не може да привлече Украйна към ЕС, поне ще създаде максимален хаос в страната.

 77. 77 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Ииииии утървал съм димукратския митингъ...
  Ама ся вече излиза, че олигарсите (демек престъпниците както общо взето нали по принцип и даже презумпция си ги приемаме у назе) са най-гулямте димукрати и бурци за свубудъ на украинския народ и даже хора...
  Доло горе така се получава при непремерени напъни...раждат се разни недоносчета

 78. 78 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#76] от "teridan":

  Кой е този луд от Запада, който ще даде инвестиции на Путин, като се знае, колко може да му се вярва и който сам обявява преворъжаването като основна грижа?
  Виж /където искаш / структурата на руския износ и може и да ти стане ясно, за що иде реч.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 79. 79 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#66] от "istorik65":

  Кутевоидче щастливо, да не мислиш, че са само вашите опорни точки.
  Мрежата е голяма и демократична и за всичко има източници.
  Само си забравил за "православни братя", и как ЕО е ограбила България..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 80. 80 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#16] от "Георги":

  Правилно поллитически мислещите българи започват да се увеличават ,както се вижда от блоговете.Само този път на декомунизация ,Лустрация за мин.35 год.,Национализация на заграбеното и Народен съд над червените и агентурни бандити.Приемете мойте поздравления за правилната ви политическа позиция,единствено правилния път за възръждане на страната ни.

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Кървавият Ринат Ахметов от бандитския Донецк едва ли може да бъде наречен дори олигарх, защото става дума за завършен постболшевишки урод. След многомилионната подкрепа на изборите за другия урод Янукович, сега Ахметов се затръшкал, че няма да смуче еврофондове... Те не му дават виза за Щатите и Европа, той седнал да реве за демократичните процеси. В дън земя да се продънят такива като него, пак е малко.

 82. 82 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#35] от "power_decided":

  При Владимир Владимирович нема лабаво",както казваше правешкия господар.Сибир е безкраен...

 83. 83 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  Пак сте си изпуснали фантазиите на воля и препускат ли, препускат свободни и волни. А още миналата година е написано какво очаква Украйна, и не от кого а от самия Лех Валенса в едно интервю. Дано сте в час с немския и прочетете внимателно отговора на въпроса Wie stellen Sie sich das Europa der Zukunft vor? Ето ви и линка към интервюто
  http://www.zeit.de/politik/ausland/2012-09/lech-walesa-interview-ehrenpreis/komplettansicht
  Ако и след него имате още фантазии какво светло бъдеще ги очаква, не ви завиждам. Но това интервю дава и отговор на въпроса за нашето "светло" бъдеще и ролята ни в Европа.

 84. 84 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  А шефа на Alstom дори е още по-откровен в едно интервю защо им трябва Украйна, и познайте какво, няма нищо общо с демокрацията Признава си чистосърдечно, че асоциирайки Украйна бизнеса ще има голяма полза, спестява разходи за мита и други, и няма да му се налага да инвестира в украински фирми за да избягват митата. Та вие може да разсъждавате за политика и демокрация колкото си искате, само че няма нищо общо с реалността това.

 85. 85 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  Като си представя с какво отвращение сигурно ми слагате минуси, ме напушва смях. Такива заклети антикомунисти, а се налага да ползват противния червен цвят А животът не бил пълен с противоречия?
  Правя процедурно предложение до редакцията. Въведете синия цвят за отрицателно гласуване, за да не се нарушава емоционалното спокойствие на отричащите.

 86. 86 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 607 Неутрално

  http://youtu.be/jpANyu4X2UE
  Украйна, последният мит за силата на Путин.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#46] от "тулса": ≪Как може да се пише в пряк текст, че зам.секретарката на Кери Нуланд е натиснала олигарсите да помагат,щото ще им замразят сметките на запад? После иди вярвай на ..басните за героичните украинци, мръзнещи по майданите за демокрация.≫

  От статията: ≪В Русия би било по-зле за олигарсите≫

  Първо, не ми е ясно какво правят евросъюзните и САЩ-енските политици по митингите в Украйна. За сега там руски политици все още не са ходили. А и Украйнски политици не са ходили по протести в САЩ или в някоя от държавите на Евросъюза. Това ли се нарича истинска демокрация?

  Второ, след като от опит знаем, че това, което искат и правят олигарсите, винаги е насочено срещу интересите на народа и на държавата, защо тогава те, политиците от Евросъюза и от САЩ търсят тяхната помощ?

  И трето, не значи ли всичко това, че борбата в Украйна не е за това, къде на народа ще му бъде по-добре, а за това, къде олигарсите ще бъдат по-добре? И за това, коя групировка, руската или западноевропейската, ще налапа Украйна?

 89. 89 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#88] от "glog":

  От прекалено много четене на марксически наръчници, губите истинските авторитети по въпроса. Старият Збиг, например, е пределно ясен по въпроса: “Since $500 billion owned by Russia’s so-called elite is held in our banks, you should first understand whose elite it is!”

 90. 90 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дааа, "свободните медии" леят всеки ден как украйнският "народ" иска евроинтеграция "" , но в украйнските СМИ показват как България с влизането си в ЕС става бедна и мизеруваща страна с 49 % бедно население . (това няма да пишат "свободните СМИ ""

  pacta sunt servanda
 91. 91 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 854 Неутрално

  И изведнъж станаха правилните олигарси.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 92. 92 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нуланд, Кери, републиканци - всички показаха откъде иде демокрацията. "Ако не протестирате, господа украинци, спираме ви визите! А пари нема" Тук чета разни тъпотии - "450 милиона европейци с добри пари в джоба срещу 140 милиона пияни и пр." Кой ще купува украинските стоки в Европа и защо? Европа ли ще даде на Украйна газ и нефт? Украинците умеят да си правят сметката, а от всичко, което става там е видно, че въпросът е в това - къде да си продават боклуците и откъде да вземат енергоизточници. Всичко друго, господа писачи, е дим, под който ни карат да спим. А аналогии с България в украинския Майдан не търсете - те още могат да се пазарят, а ние сме продадени и мухлясали!

  effi
 93. 93 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  За невярващите за Alstom

  Alstom не будет инвестировать в экономику Украины в случае подписания соглашения об ассоциации страны с ЕС - глава "Альстом Россия"
  АА Распечать Поделиться:

  МОСКВА, 13 ноября. /ИТАР-ТАСС/. Подписание соглашения об ассоциации Украины и Евросоюза, которое должно состояться в конце ноября, будет выгодно европейским производителям и избавит их от необходимости инвестировать в украинскую экономику. Такое мнение высказал сегодня гендиректор "Альстом Россия" Филип Пегориер на форуме "Машиностроение и инжиниринг в РФ и СНГ", организованном Институтом Адама Смита.

  "Для европейского бизнеса и для нас, компании Alstom, это соглашение положительно, поскольку ослабит наших украинских конкурентов на очень важном для нас рынке России. Это также означает, что с подписанием соглашения нам больше не придется инвестировать в Украину, поскольку мы можем поставить нашу продукцию из Европы - у нас есть заводы в Польше, Чехии, Германии", - сказал он.

  Пегориер пояснил, что Россия все чаще привлекает европейские компании для развития отраслей машиностроения, авиастроения и судостроения, не рассчитывая на бывшие советские предприятия на территории Украины. И этот процесс, по его словам, с подписанием соглашения /об ассоциации с ЕС/ будет только усиливаться.

  В качестве примера интеграции европейских и российских компаний в обход Украины он привел ООО "Альстом Атомэнергомаш" /СП Alstom и "Росатома"/ по выпуску турбин большой мощности с производственной площадкой в подмосковном Подольске. В советское время эти турбины поставлялись с завода "Турбоатом", расположенного в Харькове, добавил Пегориер.

  Европейским производителям в настоящее время, прежде всего, интересен рынок России, а не Украины, утверждает топ-менеджер Alstom.

  "Еврокомиссия скажет Украине: "Мы открываем /для вас/ европейский рынок". Да, это так. Но им нужно вложить деньги не только в модернизацию производства, что не делалось на протяжении 20 лет, но и поменять /технические/ стандарты. Не нужно думать, что рынок открывается так просто", - подчеркнул Пегориер. При этом, по его мнению, украинские производители на европейских рынках "не представляют серьезной опасности".

  Правительство Украины на саммите "Восточного партнерства", который пройдет в Вильнюсе в конце ноября 2013 года, намерено подписать соглашение об ассоциации с ЕС, предусматривающее создание зоны свободной торговли. Россия выступает против подписания документа, настаивая на том, что это затруднит экономические отношения с РФ. Одним из условий подписания со стороны Евросоюза является требование об освобождении бывшего украинского премьера Юлии Тимошенко.

  Французская корпорация Alstom - один из мировых лидеров в производстве энергетического оборудования и железнодорожного транспорта. Alstom реализует в России проекты в области рельсового транспорта и электроэнергетики. Партнерами французской компании в РФ являются госкорпорация "Ростех", "Трансмашхолдинг", группа "Ренова", Интер РАО ЕЭС, "Атомэнергомаш", РусГидро и др.


  Като добавим и откровенията на Лех Валенса от интервюто, голямо "светло" и демократично бъдеще ги чака, и бурно развитие на промишлеността със западни инвестиции в нея.

 94. 94 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Весело

  Не знам за вярващите в приказки и обещания, какво повече може да ги убеди за какво иде реч. Хората си го казват в прав текст, обаче вие не та не. После пак ще има изненади защо се получи: Мислехме за по-добро, а стана както обикновено. Свалете си розовите очила дами и господа.

 95. 95 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 458 Любопитно

  А може би искате и интервю с Мари Льо Пен, в което и тя казва: "Если украинцы надеются, будто при входе в Европейский союз на них прольется с неба манна финансовая, как это было с Польшей, то они ошибаются."

  http://vz.ru/politics/2013/12/13/664122.html

 96. 97 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#73] от "power_decided":

  Ами със сигурност няма да отговори нещо умно , но отговор ще има - подигравчица някаква, обръщения на каскетче ..туй онуй ...бръмченето и създаването на интонационен фон е основна задача на астротърфинга.

 97. 98 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#79] от "Captain Shakespeare":

  Що ..резултатът в България да не би да не прилича на грабеж , явно не можеш да схванеш, но специално за умствено "надарените" , като теб ще повторя :
  [quote#72:"istorik65"] кой вкара България в ЕС ...а, изненада,..тези които я управляваха 23 години ...нали това им беше крайната цел, защо ли ?

  Отговорът е прост...ако едни крадци, влизат в една организация ,то значи тази организация е основана и се държи от .... други крадци ...по -големи ,разбира се .
  По -малките крадци , дават лъвския пай на по -големите крадци за да си крадат и те на спокойствие ...само за окрадените е лошо ...
  Да живей ЕС и МВФ, ДА ЖИВЕЙ ....[/quote]

 98. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  [quote#92:"effi"]Европа ли ще даде на Украйна газ и нефт? [/quote]
  Доколкото знам, Украйна си плаща и петрола, и газа.
  Или ще кажеш, че при Путин (Русия), всичко е рекет, дори когато си плащаш?

 99. 100 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Заплахата от санкции от страна на САЩ. Въпреки че олигарсите имат интерес от връзките с Русия и са против присъединяването към ЕС евентуални американски санкции могат яко да ги ударят. Затова и започват да пеят друга песен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK