Кой загуби Украйна?

Кой загуби Украйна?

© Reuters"Дневник" препечатва от портал "Култура" авторизираната българска версия на текст на Иван Кръстев, публикуван в Project Syndicate. Публикацията е с разрешение на редакцията, акцентите са на "Дневник". Цитати от текста от Project Syndicate вече бяха публикувани в материала
"Иван Кръстев: Изборът на Украйна е между ЕС, Русия и банкрут".


Добре познати са думите на Карл Маркс, че великите исторически събития се случват на два пъти – "първият път като трагедия, а втория път като фарс". В Украйна за съжаление трагедията е неделима от фарса.


Затова и ще бъде грешка да разчетем настоящата вълна от масови политически протести, избухнали след отказа на правителството да подпише Споразумението за асоцииране с Европейския съюз, като втора Оранжева революция. През 2004 г. украинците, изпълнени с надежда за бързо влизане в Европейския съюз, излязоха на улиците, за да си върнат откраднатите президентски избори. По това време Европейският съюз приличаше на фантастична машина, способна да преобразява авторитарните държави в демократични, а бедните общества – в богати.
Причината този път украинците да излязат на улицата е друга – това е страхът, че европейската перспектива пред страната може да бъде изгубена завинаги. Днес те знаят, че страната им няма да се присъедини към ЕС през следващото десетилетие, знаят също, че самият Европейски съюз е в криза. Но те са решени да защитят правото си на европейско бъдеще. Страхът от загубата на тази надежда лежи в основата на меката сила на ЕС днес, когато перспективите за ново разширяване изглеждат далечни.


Истинското наследство на Оранжевата революция, видимо и в днешните протести, е, че хората вече знаят, че не могат да имат доверие на политическите си лидери, но и че десетките хиляди, събрани на Площада на независимостта в Киев, имат и могат да упражняват правото си на вето. Голямата разлика между 2004 г. и днес се състои в това, че буквално за една нощ,


Украйна изгуби привилегирования си статут на геополитическа двойственост


През двете десетилетия след Студената война страната приличаше на огромен куфар без дръжки – нито можеш да си го вземеш, нито можеш да го оставиш на гарата. При това куфар с двойно дъно. Всички бяха приели, че Украйна е разделена на проруски Изток и преобладаващо антируски Запад и че всяко радикално действие ще доведе до разпадането на държавата. И в това има много истина.


Украинската икономика е еднакво зависима и от Русия, и от Европейския съюз, украинските емигранти си търсят работа както на изток, така и на запад, а украинските олигарси са слуги поне на двама господари. В политическо отношение Украйна също не прилича на никой от съседите си. Тя е корумпирана, хаотична и неефективна, но в същото време много по-плуралистична и отворена от Русия или Беларус. Затова и макар винаги да бе трудно да се разбере какво искат нейните лидери, лесно беше да се предскаже колко далеч те могат да отидат. Така през последните две десетилетия украинските елити постоянно даваха обещания, но бягаха от обвързване.


Всичко това се промени почти внезапно. Украйна вече не е "средното царство". Нито Русия, решена да реинтегрира постсъветското пространство в Евразийската икономическа общност (ЕврАзЭС), нито Европейският съюз, унизен от отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране, могат да продължат да живеят със старото статукво.


В крайна сметка


никой не разбра какво се случва в Украйна


Европейските политици накараха Кремъл да повярва, че Брюксел е готов да преглътне загубата на Украйна и това окуражи Русия не просто да се опита да спре пътя на Украйна към ЕС, но и да се опита да превърне Киев в част от собствения си интеграционен проект. Европейските лидери също не оцениха културното презрение, което руският елит разви към "империята на еднополовите бракове", в каквато се е превърнал ЕС според тях.


Но и Русия не разбра какво се случва в Украйна. Мащабът на протеста в Киев завари Кремъл неподготвен, защото руският елит никога не е приемал гражданското общество за независим играч в националната политика, поради което и не забеляза появата на проевропейския консенсус в украинското общество. Путин обаче правилно изчисли, че днес, за разлика от преди девет години, Янукович е готов да използва сила, ако тази цена трябва да бъде платена, за да си запази властта.


Това прави сегашната ситуация в Украйна едновременно трагична, фарсова и непредсказуема. Пред Украйна днес има три възможности – да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, както искат мнозинството от украинците; да се присъедини към Путинова Евразия, което предпочитат уплашените политически елити, или да банкрутира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Според мен Русия изгуби и Украйна. Да извиваш ръцете на клиентите си до счупване и след това да им предлагаш да им ги шинираш е тактика, която не донесла успех никому. Шанса на Украйна е да скъса един път за винаги пъпната връв с Русия и да продължи напред.

 2. 2 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  Винаги губи бедният

  или Непрозорливият ..или комплекс от двете

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  С други думи - от два стола, та на земята, тъй ли излиза?
  (според Кръстев)

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Украйна загуби много години като не проведе жизнено необходими реформи в икономиката. Тя има основно съветски тип икономика – енергопоглъщаща, с около 4 пъти по-ниска производителност на труда и спорни (по отношение на ефективност) природни богатства.
  Но времето работи против украинците, ако по-дълго се мотаят с реформите - ще паднат по-лошо.
  Същото важи за Русия, макар, че там имат буфер от нефт и газ. Но от по-високо падане също няма да помогнат.

  Миша
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Само трябва да прибави към анализа факта, че Украйна е фалирала. И "спечелилия" ще трябва да се бръкне с десетки милиарди. Иначе нова революция.
  Абе станат ли много революциите нещата не са хубави.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Гражданското общество в Украйна печели.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 7. 7 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 427 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":

  Русия КАК извива ръцете Украйна -споделете ?

  pacta sunt servanda
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Геополитическите стратези изгубиха Украйна. Отдавна.

 9. 9 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кой загуби Украйна?
  Кокс и Квашневски

 10. 10 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 655 Весело

  хахахаха - в България анализаторите имат три възможности:

  - да пишат така, че да са доволни западните поръчители;
  - да пишат това, което са поръчали руските другари;
  - да си мисли нещо, но да няма къде да го публикува и да умре от глад...

  тази дилема българският анализатор вижда постоянно и навсякъде, за всяка тема - от половия живот и размножаване на водните кончета - до кацането на луната, и срещата с галактическия разум...

  глада, и нуждата нещо да се яде, ги кара да виждат и подреждат света и живота според това кой ги рани...
  аз лично вярвам само на гладните, защото нямат илюзии, Иван Кръстев не е от тях, и му личи от нещата които пише

  Je suis дани кирилов
 11. 11 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Банкрутът не е трета възможност. Това е неизбежност, прикачена към една от двете предни алтернативи.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Любопитно

  Акцентите са на "Дневник" ...

  Интересно - това дали включва заглавието?

  Кой се е вторачил да търси загубилите, а не спечелилите?

 13. 13 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#5:"Цецо"]Само трябва да прибави към анализа факта, че Украйна е фалирала. И "спечелилия" ще трябва да се бръкне с десетки милиарди. Иначе нова революция. [/quote]

  Ще , Ще...
  ще се бръкне някой ..

  ама на 32.13.3013 год

  нека ги яхнат европейците , такова бъркане ги чака ..
  че ще им бръкнат до сливиците

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 14. 14 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Империята на еднополовите бракове"...

  Кръстев, това беше добро!

 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Весело

  Дано утре не прочетем статия "Кой загуби България"

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Украинците спечелиха защото сега поне знаят какво да правят след 17.12.2013г. Ако Янукович подпише с Русия държавата ще се разцепи а в Европейският съюз ще могат да ходят с безвизов режим и всичко кадърно ще се озове в Европа.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#16:"Танас"]Ако Янукович подпише с Русия държавата ще се разцепи а в Европейският съюз ще могат да ходят с безвизов режим

  и всичко кадърно ще се озове в Европа.[/quote]

  така , така...

  те и 1.5 МЛН Кадърни българи заминаха.......

  с квалификация : "Инж. д-р - Обслужващ персонал"

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  толкоз ли ни е голям интелектуалния потенциал, та го хабим за другите страни? нищо против съжденията за Украйна, но за момента България сякаш ни е по-голям проблем, та би било добре родните анализатори да се позанимават малко с родните проблеми. ама друго са си безопасни мнения за други държави.

 20. 20 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#7] от "USSR +":
  ...Русия КАК извива ръцете Украйна -споделете ? ...

  Заплашва да наложи мита върху украински стоки.

 21. 21 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  олигархично-корупционната поквара от Русия пълзи и се предава
  като проказа разяждаща и малкото здраво, и устойчиво останало
  в бившите страни от СССР.За жалост и ние не сме подминати, като най-предания сателит на този мастодонт.Трудна ще е борбата,но не трябва никой да се предава и обезверява,дори да не ни зачитат като граждани на тези страни,ние ще им показваме,че "глас народен ,глас божи" е нашето верую!

 22. 22 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Украинците са на път да загубят Украйна.

 23. 23 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#4] от "Миша":

  Само да ти кажа, преди четири години ходих в авиозавода в Киев.
  В България накуп да събереш всички заводи /ако въобще останаха такива/ не могат да се опрат на малкия му пръст.
  Мисля, че имат такъв и в Харков.
  Изнасят винтовентилаторни двигатели за вертолети по цял свят. И поне за сега са най-добрите.
  Имат и утвърдени автомобилни заводи.
  Икономиката им е грохнала и остаряла, но съществува и може да бъде модернизирана и възстановена.
  В ЕС ще поискат от тях да я ликвидират.
  Както, уви направиха с други глупави и слаби държави.

 24. 24 Профил на sharana
  sharana
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Безвизов режим ама след поне 10 години, ако изобщо ги приемат. Сегашното споразумение, което им се искаше да подпишат е просто отварянето на пазари за европейска продукция ... пък в бъдеще ако изпълняват Н на брой реформи и ако следват "принципте на демокрацията" може и в ЕС.

 25. 25 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#20] от "dmtr":

  Както налага на всички страни от ЕС мита ,тъй ще и за Украйна ! А Вие как си преставяте нещата ,НИЕ плащаме мито в Русия ,а Украйна не плаща мито , еми те с какво са "по -хубави" от нас за да не плащат като "ще "сме в един съюз ? Как си претаяте тези неща ,а ,по мислете малко ,преди да леете "афоризм" във форума . Между другото и Русия ще плаща мито в Украйна за техите стоки както плаща и в ЕС .
  Това е като 2+2 .. .

  pacta sunt servanda
 26. 26 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#19:"owen"]толкоз ли ни е голям интелектуалния потенциал, та го хабим за другите страни? [/quote]

  ако все още нямаш конкр отговор на този въпрос...Тъжно

  ако не знаеш защо Манифестират лумпените с плакати и пищялки Шест месеца ....
  още по-тъжно

  а ако не знаеш , че всеки си е Заслужил съдбата ........
  тогава Няма изход !!

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  [quote#19:"owen"]би било добре родните анализатори да се позанимават малко с родните проблеми[/quote]
  То това са ти и отпечатали в подборката.
  Намек, от началото докъм малко след средата ...

  Иван Кръстев си е доста пространен по принцип и в тези три-четири абзаца нивгаш не мой са вмести, та както са си казали и от "Дневник" - извадили са "акцентите".
  Вече пуснаха една статия само за Украйна, ЕС и Русия.
  Сега тази е другата, с "намекот" ... ъъъ ... акцента, де ...

 28. 28 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "USSR +":

  Ти си USSR- ти си знаеш. Сподели.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "...Кой загуби Украйна?..."

  Твърде показателно, още от заглавието. Съвсем ясно е, че Украйна е поредната територия, местното население на която няма никакво значение за домогванията на чужди, външни на това население сили. Украинците се оказват ни по-добри, ни по-лоши, ни по-глупави, ни по-умни от поселението на всяка друга държавица, опитала се да влезе в клуба на богатите. Горките украинци, още не са прозряли съдбата си и интересът към тях - само пазар за стоки от ЕС, чук в ръцете на САЩ срещу Русия, имперска покрайнина за руснаците, имперска мечта за Полша. Своеобразно "пушечно месо". Такава е съдбата на всяка държавица, главна роля, в която играят мошеници, крадци, политически демагози, силови "демократи и озверели кретени.

 30. 30 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#20:"dmtr"]Заплашва да наложи мита върху украински стоки. [/quote]
  -От Украйна в Русия сега се внася без мита.Ако Украйна стане член на ЕС,Русия е заплашена от безмитен внос и на други страни,през Украйна.Това би навредило на руската икономика.Естествено е в Русия да искат, ако Украйна стане член на ЕС,да го няма повече безмитният внос в Русия от Украйна.А на Украйна това пък не би било изгодно и няма да й се харесва.

 31. 31 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Споделям -виж коментара 25 и стига с тези клишета ,я поразмърдайте веществото между ушите си и стига са ви зомбирали .

  pacta sunt servanda
 32. 32 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бенк-Бенк":
  ...Ако Украйна стане член на ЕС...
  не има такава перспектива в следващите 10-15 години.

  а хората искат да ядат всеки ден.

 33. 33 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#23] от "krajnovo":
  Да си призная не съм влизал в украински завод. Базирам се на общо статистическите факти.
  Може би авиозаводите в Киев и Харков (в съветско време там имаше 2 авиозавода), танковият завод в Харков, заводът за авиодвигатели в Запорожие, Заводът "Южмаш" в Днепропетровск, корабостроителницата в Николаев и някои други да са на добро технологично ниво, но като цяло икономиката е неефективна.

  Миша
 34. 34 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 610 Любопитно

  До коментар [#23] от "krajnovo":

  Нищо ново под слънцето.Чакам да видя, как Европа ще спре да произвежда А400 и започне производсвото на Ан 70.


 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Неутрално

  ""Русия ще постигне целите си в Украйна"
  Русия няма нужда от приятели, тя има нужда от изгодни сделки
  "Новата политическа криза в Украйна роди поредната вълна от разсъждения за ирационалната руска външна политика като смесица от имперски комплекси, исторически митове, авторитарен режим и личността на Владимир Путин. Подновявани година след година, тези разсъждения ни отдалечават от същността на събитията, пише "Ведомости".

  Фактически външната политика на Русия в постсъветското пространство и в Източна Европа е изцяло прагматична, при това строго предопределена от географски и икономически фактори. И въпреки наличието на историческа приемственост в нея няма и следа от т. нар. имперско наследство.

  Още от ранния период в изграждането си като единна държава Русия заема в световната икономика едно и също място – като доставчик на суровини за пазара в Западна Европа. Неизгодното географско положение на Русия обуславя приоритета в руската политика - да гарантира сигурни маршрути за износ на руски суровини на Запад. Кървавите войни, водени от Русия през 16-18 век, целят страната да получи излаз на Балтика и Черно море, а контролът върху черноморските проливи остава свръхзадача за Руската империя чак до революцията. Северният и Южният поток, също и борбата за контрол върху транзита на газ за Европа чрез континенталните тръбопроводи в Беларус и Украйна, борбата за пристанища и железопътни линии са продължение на същата политика в наши дни.

  Русия е страна без лесно защитими природни граници. Традиционна насока в политиката й е да се обгражда със система от буферни държави, обвързвайки ги с военнополитически ангажименти.

  Създаването на зона за сигурност е друг важен аспект от руската политика в близката чужбина. Пренебрегне ли някой тези важни интереси на Русия, примерно чрез сближаване или влизане в НАТО, Москва разглежда това като проява на враждебност и отвръща с възмездие, като прилага инструментите, достъпни или целесъобразни в съответния момент. Балтийските страни и Грузия имаха възможността да го усетят в различна степен на свой гръб.

  Накрая, станалото през късния съветски период и шокът от 90-те развиха сред руското общество и руския политически елит извънредно силен комплекс на жертва. Днес ги разярява всяка проява на отстъпчивост във външноикономическите отношения.

  Правителството е обсипвано с проклятия, дори защото опрощава съвсем безнадеждни съветски оръжейни заеми на арабски страни срещу сключване на нови договори за милиарди.

  Днешна Русия е крайно неотстъпчив преговарящ в икономиката, готов без колебание да брани с твърд натиск своите позиции.

  Грешно е да се смята, че Русия действа в нападателен стил единствено спрямо свои бивши провинции като Украйна. Търговските преговори дори с много големи страни като Китай твърде често са изморителни и конфронтационни.

  В Русия днес самата идея за икономически отстъпки въз основа на "дружбата" или на "историческите връзки" е неразбираема, дълбоко чужда и за народа, и за политическото ръководство.

  Прочутата фраза на император Александър Трети - "Русия няма приятели, а само двама верни съюзници - своята армия и флота", е сред най-широко цитираните в момента. Доста е странно да бъдат упреквани днешните руски лидери, че "нямат приятели по света".

  Русия няма нужда от приятели, тя просто не мисли с подобни категории. Русия има нужда от изгодни сделки.

  Партньорите на Русия в близката чужбина се делят на две неравни групи. Към първата спадат сравнително богатите суровинни страни като Казахстан и Азербайджан, способни да си плащат сметките. Към втората - страните, неспособни да плащат изцяло руските суровини или зависещи от привилегиите, преференциите и помощта, предоставяни от Русия, например Украйна, Беларус, Армения, Киргизстан.

  Отношенията на Русия с държавите от първата група може да са много близки (Казахстан) или напротив, хладни (Азербайджан). В контактите с тях обаче Русия неизменно страни от твърдата риторика и се стреми към компромис.

  Държавите от втората група са длъжни според Москва да си изплащат задълженията към Русия, като й прехвърлят контрола върху привлекателни активи и важна инфраструктура или пък с търговски преференции и конкретни военнополитически отстъпки.

  Поставяйки политически искания, един заемодател винаги буди омраза (да си припомним Германия и Гърция). Но Русия изобщо не си поставя за цел да печели обич.

  Някои страни от втората група се подчиняват на руските искания - например Армения, която прехвърли под руски контрол всичките си стратегически монополи, а има и руска военна база на своя територия. Други правят опити за съпротива - дълго и упорито, но постепенно губят позиции (примерно Беларус). Трети се опитват да мамят Русия и Москва изчаква първата възможност да им се отплати, както подобава.

  Украйна заема специално място сред страните от втората група. От една страна тя е голяма олигархична икономика, наподобяваща Русия от 90-те. Украинският бизнес и украинският елит живеят в същата екологична ниша като руските, но с оглед по-малките мащаби и бедността на страната са по-слаби.

  Независимостта на Украйна от Русия единствена спасява дребните украински хищници от участта да ги разкъсат също тъй злобните, но по-едри руски хищници.

  За разлика от Русия украинският бизнес и политически елит и до днес не е успял да договори общи правила за поведение, нито да изгради стабилна система за държавно управление. Украинският елит е съвсем единен в това, че гледа отрицателно на руското влияние, но поради цялостния провал на държавното строителство в Украйна няма възможност да се ограничат възможностите на Русия да влияе на нещата. Случва се, както виждаме и днес, слабостта на украинската централна власт да не подпомага, а да пречи на руската политика. Успешният натиск на Русия върху президента Виктор Янукович не й спести конфронтацията с едрия бизнес и политическата класа в Украйна - те реагират отрицателно на исканията й и още не се знае как ще приключи борбата.

  Като цяло специфичната украинска ситуация превръща страната в постоянно бойно поле - Русия се сражава там с алтернативни силови центрове, на които прави опити да се опре днешната украинска държава. Опитът сочи, че бавно и със значителни загуби Русия постига все пак целите си в Украйна, ако става дума например за военно присъствие или газови цени. Днешната украинска дестабилизация може би ще възпрепятства руската политика да постигне краткосрочните си цели. Но в дългосрочна перспектива дезорганизацията на държавния апарат и политическата
  нестабилност само ще отслабят способността за съпротива на Украйна.

  При всяко положение сегашната руска политика не е имперска по характер. Империите от рода на Съветския съюз инвестираха в разширяване на своята сфера на влияние. Русия обаче разглежда всичките си инструменти за влияние като средство, за да получава практически и доста краткосрочни някой път резултати.
  (БТА)
  https://www.google.com/url?q=http://www.dnes.bg/iztochna-evropa/2013/12/05/rusiia-shte-postigne-celite-si-v-ukraina.208508&sa=U&ei=6tmuUuLcMMSlyAP7sIHABA&ved=0CA0QFjAE&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNGeIwzoCGpiHY6LueabQ3HVml-qXQ

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  [quote#23:"krajnovo"]Изнасят винтовентилаторни двигатели за вертолети по цял свят.[/quote]

  Винтовентилаторните двигатели са за самолети, всъщност използват ги само в Ан-70, от който има построени 2 (два) екземпляра.
  Двигателите на вертолетите се наричат турбовални.
  Изнасят ги само за Русия, и там също им се мръщят.
  Май сте били не в завод в Киев, ами на четене на опорни точки в София..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#23:"krajnovo"]Имат и утвърдени автомобилни заводи.
  Икономиката им е грохнала и остаряла, но съществува и може да бъде модернизирана и възстановена.
  В ЕС ще поискат от тях да я ликвидират.
  Както, уви направиха с други глупави и слаби държави. [/quote]
  -"ИКОНОМИКАТА НА УКРАЙНА

  Народно-стопански комплекс на Украйна включва следните видове промишленост: тежко машиностроене, черна и цветна металургия, корабостроене, производство на автобуси, леки и тежкотоварни автомобили,трактори и друга секско-стопанска техника, локомотиви, стругове, турбини, авиационнми двигатели и самолети, оборудване за електростанции, нафто-газовата и химическата промишленост и т.н. Освен това, Украйна е мощен производител на електроенергия.

  В Украйна се произвеждат ракетоносители, спътници и оборудване за изследване на космоса. Украйна се отнася към съществени производители на военна техника – танкове, военно-транспортни самолети, зенитно-ракетни комплекси, оптично оборудване.

  Самолети тип “Ан”, лихтеровози, крачещи екскаватори, точни стругове, електрозаваръчни прибори се изготвят в Украйна по най-съвременни технологии и съответстват на най-нови световни стандарти.

  Украйна — транзитна държава, чрез която прeминават 5 от 10 международни транспортни коридори на Европа. Развити са всички съвремени видове транспорт – железопътен, автомобилен, речен, морски, тръбопроводен и въздушен. Основните морски пристанища са Одеса, Иличовск, Херсон, Измаил, Мариупол, Керч. Основната водна артерия е реката Днепър, корабоходните артерии са също така и реките Десна, Припет, Днестър, Дунав. Летищата се намират във всички областни центрове, в множество от тях с международно значение, както и в столицата Киев.

  Наред с останалите авиа-компании в Украйна действат и нови авиа-компании “Международни Авиалинии на Украйна”, “Кийавиа”, “Аеросвит” и др."
  https://www.google.com/url?q=http://www.sbuds.org/ukraine.php%3Fid%3D12&sa=U&ei=ftquUv3AGubmywOxx4KACQ&ved=0CAUQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNEayTZ73zGZ4wnpZxzwT8IvUVtr4g

 38. 38 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#14] от "krajnovo":
  [quote#14:"krajnovo"]"Империята на еднополовите бракове"...

  Кръстев, това беше добро![/quote]

  По-добре в Империята на еднополовите бракове, отколкото в Империята на злото.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 39. 39 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тролщайн ":

  Нямам познат с университетска диплома, който да работи ниско квалифицирана работа в Европа или Америка.
  Сигурно има и такива, но най-вероятно са с измислени специалности и/или не знаят език.

 40. 40 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "USSR +":

  Така и очаквах - просто и невярно обяснение.
  Въпросът не е че отношенията между Русия и Украйна ще са все едно Украйна е страна от ЕС, а именно че защото с подписване за асоцииране тя тепърва ще започне да си нагажда законодателството и икономиката към тази на ЕС, насочена към бъдещо членство.
  Затова я принуждава да подпише Евроазийското им митническо споразумение, за да изключи бъдеща възможност Украйна да стане член на ЕС.
  И именно защото и след подписването на споразумението за асоцииране Украйна ествествено не става член, спрямо нея Рудия може и ще наложи драконовски мерки с които да и счупи гръбнака. Такива мерки не може да и наложи, ако е член на ЕС, защото тогава те ще са спрямо всички членки на ЕС.
  Това използват руснаците и го правят преднамерено и хладнокръвно, когато проекат на споразумение е готов и му прдстоеше подписване.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 41. 41 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#0:"статията"]хората вече знаят, че не могат да имат доверие на политическите си лидери
  [/quote]

  Това не е само в Украйна и е проблем на съвременните политически елити навсякъде. Единствено доверието в Меркел ми се вижда неизгубено, макар и поразклатено.

  @)----,--'--
 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Весело

  Тук е обяснено, защо Кремъл загуби Украйна и кога:
  "Потому что именно удержание Украины делает Россию европейской империей. Вывод статьи был прост — только удержание в тайне правды о Голодоморе сохраняет Россию как империю.
  Правда раскрылась. Украина ушла. Помаранчевый президент Ющенко увековечил память жертв Голодомора. За это Москва его так люто ненавидит. Как и приведший его к власти Майдан. Евроинтеграция Украины окончательно хоронит не просто Россию как империю, но и все надежды на ее воссоздание. От этого и жуткая, захлебывающаяся истерика в Москве."
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=52AC5A33B154A

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#38] от "grand funk railroad":

  ...По-добре в Империята на еднополовите бракове, отколкото в Империята на злото...  Е, е въпрос на предпочитание.

 44. 44 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#39:"Климент Горанов"]Нямам познат с университетска диплома, който да работи ниско квалифицирана работа в Европа или Америка.
  Сигурно има и такива, но най-вероятно са с измислени специалности и/или не знаят език.[/quote]

  аз пък имам , което нищо не означава

  нископлатена и нискоквалифицирана работа....
  това е понятие като Дъвката

  имам Познати , които се върнаха с "Друг Багаж" и се вписаха успешно за няколко месеца

  Дипломата е свидетелство за Теория , Практиката не се изучава , тя се Тренира

  и понеже темата е Украйна - да ни погледнат нас и де се сещат какво ги чака , ако мечтаят

  никой не е по-голям от Диалектиката ,
  нито ти , нито аз...

  украинците - също !

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#44] от "Тролщайн ":

  Срамна работа няма, има срамни политици. Ако някой очаква отивайки в чужбина, че ще му сервират всичко на тепсия, лъже се, трябва напън. И в тази връзка посоката на трудовата имиграция няма нищо общо с Русия, що така?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#45:"Consumer"]Срамна работа няма,[/quote]

  Прав си 101 % ,
  който иска да работи-Трябва !
  но го кажи на тези - които заминават със Свръхочаквания

  на украинците не можеш да го кажеш...те са Пияни от еуфория

  тяхната 2013 е Нашата 2007 (нашето влизане в ЕС)

  трябва им време , докато разберат какво са "избрали"

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":

  И ние бяхме фалирали 1996-та пък после си издължихме всичко до дупка барабар с лихвите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  Анализ - по вълните на пяната.
  А какво всъщност става? По новините обясниха, че част от демонстрантите са ветерани от Афганистан и Чечня. Та тези ветерани какво европейско носят в раниците си?

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#21] от "matera":

  Аплаузи! Браво! Да живей! ЕСъСъРъ! ЕСъСъРъ! Слава! Слава! Слава!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Весело

  Забравих да добавя, че голяма част от демонстриращи и недемонстриращи са наследници на бащицата Махно

 51. 51 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тролщайн ":

  Голям си невежа като правиш аналогии.
  България сключи европейско споразумение за асоцииране, което е ратифицирано от НС на 15.04.1993 г. влизащо в сила от 01.02.1995 г.
  В ЕС влязохме чак 12 години по-късно.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 52. 52 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  още по-зле ,
  макар че "капачката не прави бирата"

  мисли мащабно - цифрите са за статистиците

  от 1995 се "подготвяхме" за голямото "проникване" на ЕС


  а в 2007 - ни "проникнаха"

  с такова население не ни трябва външен враг..
  ние Можем Сами

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 53. 53 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#46] от "Тролщайн ":

  Никога не съм имал свръхочаквания, кристално ми е ясно, че спасението на давещите се е изцяло в техни ръце. Когато загубиш нещо, тогава го оценяваш. Лично за мен се надявам никога повече да не се налага да пътувам с паспорт из Европа и да чакам на опашки, пред които има табела "All other passports"

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 54. 54 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тролщайн ":

  "Проникват" на този, който си подлага съответните отвърстия.
  Аз пък се чувствам отлично в ЕС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Кагебистите от Кремъл неистово се стремят да запазят Украйна заради болните си имперски амбиций.Императора ще обещае мило и драго на украинците и после ще им забие нож в гърба.

  klimentm
 56. 56 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Кръстев, Кръстев, не се научи да не прави глупави изказвания това момченце и това е! Кога ходи до Украйна, кога организира референдум, кога разбра какво искат хората че да твърдиш че мнозинството искали в ЕС?!!! Само това изречение ти прави статията загуба на време за всички читатели на органЪТ на ОО в България.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 57. 57 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Москва и може да спечели , ако остави Украйна да се оправя сама.
  Толкоз акъл у комплексирания мужик ,който зад всеки плет вижда враг, няма...

 58. 58 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#23:"krajnovo"]Икономиката им е грохнала и остаряла, но съществува и може да бъде модернизирана и възстановена. [/quote]

  И колко стотици милиарди евро или долари ще са необходими ? Германия наля толкова много марки, а после и евро в Източните провинции, и пак не може да се преодолее огромното им изоставане в сравнение със Западна Германия. В краткосрочен аспект ориентацията към ЕС не изглежда примамлива. В дългосрочен аспект обаче едно присъединяване към Евразийския означава катастрофа за направилия тази фатална крачка. В момента Матушката цъфти и върже защото цените на горивата са добри. Когато започне масовото добиване на шистов газ / колкото и да не им се иска на всички рубладжии, това е неизбежно/, тогава руснаците ще си припомнят гладните години.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 59. 59 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#4:"Миша"]Украйна загуби много години като не проведе жизнено необходими реформи в икономиката. Тя има основно съветски тип икономика – енергопоглъщаща, с около 4 пъти по-ниска производителност на труда и спорни (по отношение на ефективност) природни богатства.
  Но времето работи против украинците, ако по-дълго се мотаят с реформите - ще паднат по-лошо. [/quote]Ами което си е истина ... истина си е. След кратка справка се оказа, че Украинската икономика е близо 4 пъти по-енергоемка от германската и 2,5 от българската.
  Без необходимите реформи няма шанс. Само че те трябваше да се извършат доста по-рано.
  Сега цената ще е жестока.

 60. 60 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2025 Весело

  [quote#17:"Тролщайн "]те и 1.5 МЛН Кадърни българи заминаха.......

  с квалификация : "Инж. д-р - Обслужващ персонал"[/quote]
  Еее не може всички да са началници
  След като не са отговорни другари

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Аз мисля, че написаното дава добра картина на случващото се в Украйна, а дали само това са перспективите или по-скоро съществуват и много логически разклонения, бъдещето ще покаже.
  Но не мога да се начудя, на горещите защитници на руската кауза, като аз не познавам един единствен човек, който било по-икономически, било по политически причини да е тръгнал към Русия. въобще не коментирам, че не познавам хора, които желаят и придобиват руски стоки, с изключение на водка, хайвер или някакви риби.
  За сметка на това всички, леви и десни, купуват, пътуват и изпращат децата си да учат на запад.
  Няма човек в РБ, който да не знае тези неща, но се намират хора ( не си представям по други причини, освен срещу заплащане), които постват такива глупости.

 62. 62 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#40] от "Rhapsody of Fire":

  Еми таквиз правилата на "голмямата игра " , щом не ИСКАШ при нас то бъди така добър да плащаш като другите които не с нас , а на Украйна и 400 долара за газ им се вижда "драконовска мерка " а това е средната цена на газ за тези които не са с Русия ,а те искат и в ЕС да бъдат и да получават газ като Беларусь по 150 долара и стоките им да влизат спокойно в РУСИЯ и техните граждани да пътуват без визи и разрешени в Русия . Естествено е ,че Русия ще вземе мерки против Украйна щом ТЯ не иска да влиза в техният съюз .
  А ти как мислиш ако Украйна влиза в ЕАС при Русия , то ЕС ЩЕ продължава ЛИ да "дружи" с Украйна КАТО и дава кредити .... МВФ ,СБ .... А ?" Веднага ще и наложат ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ ПРОТИВ ТЯХ , както и ще им наложат същите драконовски мерки като изберат ЕС -привитизация , замързяване на заплати .... което ще доведе до безработица , фалити на предприятия .... Не трябва да ходиш надалеч ,а погледни нашата ТАТКОВИНА в какво я превърнаха техи Брюксел ,МВФ ,СБ и това я очаква Украйна при влизане в ЕС .

  И ако не знаеш , ще те осведомя ,че 49 % от нашите сънародници живеят в мизерия , но не казват още колко % живеят около прага на мизерята (мога да предположа че още около 30-40 % са окоОло прага на бедноста ) и това я очаква Украйна в ЕС ."

  pacta sunt servanda
 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#50:"ju.li"]голяма част от демонстриращи и недемонстриращи са наследници на бащицата Махно[/quote]
  -Точно!

 64. 64 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#43] от "dmtr":
  [quote#43:"dmtr"]Е, е въпрос на предпочитание. [/quote]

  Съгласен съм.
  Едни са толерасти, други комунорасти. Разни хора, разни идеи...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 65. 65 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Весело

  А бе Кръстев как разбра,че мнозинството от украинците са за ЕС?Някой на ухо ли ти го прошепна или на ръка ти дадоха нещо,а?
  Ама това за империята на еднополовите бракове ми хареса,накара ме да се разсмея

 66. 66 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#62:"USSR +"] Естествено е ,че Русия ще вземе мерки против Украйна щом ТЯ не иска да влиза в техният съюз . [/quote]

  Кога някоя държава е била наказвана от ЕС защото ТЯ не иска да се присъедини към него? Да те подсетя - Швейцария.

  Сега ЕС им казва - щом нямате ясен отговор - спираме процедурата. Да ги заплашват със санкции?

  Но от един USSR не може да се очаква, друго освен горният цитат.

  Що се отънася до бедността у нас - тя не е поради, а въпреки ЕС. Ако излезнем от ЕС и се присединим към Евразийския съюз ще се увеличи главоломно.
  Но за разлика от СССР, Русия няма да ни глези с евтин петрол и газ, които да продаваме на запада и да задържаме печалбата.

  "Благоденствието" на социалзима, с пъпна връз Русия го изживявах 30 години - Never more.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#23] от "krajnovo":
  "Изнасят винтовентилаторни двигатели за вертолети по цял свят. И поне за сега са най-добрите. "

  Щом са от най-добрите в света, значи нямат проблем с пазара и заплахите не се отнасят за тях.

  подпис
 68. 68 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#38:"grand funk railroad"]отколкото в Империята на злото.[/quote]

  Това май вече за САЩ трябва да се отнася.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  В този казус няма фарсиране,
  За разлика от Беларус, Украйна ще бъде "мекият буфер" между Евросъюза и Евразия...
  Е, така тази страна може да влезе и във "вирусния" сценарий на нов тип мирно сътрудничество и надпревара в глобалното, между обективно различни по своя градеж и функциониране социалнополитически системи, но знае ли човек, още липсват "тухличките" за подобно врачуване ...

 70. 70 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#61:"tsvetko_51"]въобще не коментирам, че не познавам хора, които желаят и придобиват руски стоки, с изключение на водка, хайвер или някакви риби[/quote]

  Братчед, то повечето от нас купуваме китайски стоки, но това не означава че ни се ходи в Китай.
  Защо - защото никой не иска да работи за 100 долара на месец.
  От друга страна, има западни хора, които заминават за Китай за сериозни пари (над 100 хиляди) за шефски длъжности.
  Така че, правиш много опростени разсъждения от сорта на "тук е убаво, тук е лошо".

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Весело

  Европа още ли не е разбрала какво И се е случило ... от кого е била бременна, след аборта на Украйна ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  За сега Русия и Украйна са си загубени сами за себе си, заблудени, откъснати от Християнска Европа. Мястото им е в обществото на Християнските Европейски държави по право! Винаги са добре дошли!

 73. 73 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#66] от "Rhapsody of Fire":

  Да те подсетя и Аз ,че и Хитлер не е наказал Швейцария ,че не се е присъединила към нацистка Германия ,нали тъй , а по-натам си прави сам изводите , но ако ти нужна помощ - то моля ."

  Еми щом спират процедурата -ето ти и наказанието от ЕС , НАЛИ ? (Янукович ще уволнява 90% от правителство щото не е подписало съглашението ) Това е ЕСТЕСТВЕНО )"

  [quote#66:"Rhapsody of Fire"]. Ако излезнем от ЕС и се присединим към Евразийския съюз ще се увеличи главоломно. [/quote]

  -Хм , аз нямам такъв дарба да виждам напред , но реалноста показва ,че Сърбия не е в ЕС но не е главоломно бедна , дори и Македония ,па и Турция , то дори и Албания е на нашето ниво ( и тя не е в ЕС ) , Е КЪДЕ ПО-БЕДНО ОТ ТОВА КЪДЕТО Е БЪЛГАРИЯ сега -към 80-90 % са под чертата и около чертата на бедност (да знам че има по бедни от нас , но ние сме все пак в Европата " )

  Да , Русия няма да ни "глези" като СССР .... това е вярно ,свърши се раздаването на "безплатно сирене " - след време ще отчетат това време 1945-89 за златноТО време за България " .

  Естествено ,че вече онова време никога няма да се върне и когато една страна от която 80-90 % от жителите до 1945 г не знаеха що е то -бял чаршаф ,а след това благодарение на СССР СЕ ВЪЗРОДИ България и от изостанала аграрна страна стана индустриална - то всичко е благодарение на СССР .
  СССР беше нужен на България за онзи период , сега сме с ЕС която иска да ни направи отново селско-стопанска държава със субсидии за земя и животни и растениевъдство .... .

  pacta sunt servanda
 74. 74 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Момчетата от Брюксел просто за пореден път клекнаха пред Москва и се размечтаха, че някой съюзник като Щатити както преди например ще им сервира поредната източна колония.

  Обаче номера не става, и от Брюксел сами са си виновни за положението, кой ще иска след като е в криза да се присъединява към нова криза? От еднополовите бракове до външните и вътрешни дългове " римската империя"
  издиша демографски и икономически.
  Това ли ви е двигателя на икономиката бе Брюкселски хубавци, в Италия имате младежка безработица от 40% ! Хайде първо си
  си вкарайте ред във вашата къщичка.

  Щом Китай успя да накара Запада да инвестира там, без да се превръща в колония, значи и за Украйна ще се намери трети път.
  Само че ще трябва сами да започнат с реформите с украйнски флаг, а не европейски или руски, там двата блока си знаят интересите.

 75. 75 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам правено ли е проучване какъв процент от украинците искат присъединяване към ЕС. Познавам хора и от западна и от източна Украйна. Повечето от Източна Украйна са за обвързване с Русия, а тези от западна Украйна искат присъединяване към ЕС. Тези две области имат различна история, различен манталитет и дори говорят на различни езици. Но общото за всички е, че бягат презглава от страната си и искат да работят в САЩ и Европа. Историята с полския водопроводчик ще се повтори, но в украински вариант, стига да ги приемат в Европа.

 76. 76 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  [quote#23:"krajnovo"]Икономиката им ...
  В ЕС ще поискат от тях да я ликвидират. [/quote]
  Я сега обясни как точно става тая работа. От ЕС изпращат официална нота, в която се казва 'В срок от 3 месеца трябва да си ликвидирате икономиката!' , или по някакъв друг начин ?

 77. 77 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#73:"USSR +"]Янукович ще уволнява 90% от правителство щото не е подписало съглашението[/quote]

  Янукович заплаши с уволнение правителствените служители, (не знам дали го е осъществил) които са работили по изготвянето на споразумението за присъединяваме с ЕС. Сякаш те са работили "частпром" в извънработно време.

  Да приравняваш прекратяването на процедурата от страна на ЕС поради липсата на ясно желание от страна на правителството като наказание (и дума да не обелваш за заплахата от активните непропорционални действия от страна на Русия) - това е логиката на обслужващия персонал на "специалните места за отдих" в Сибир.

  Да твърдиш, че азиатската форма на комунизъм е довела в България "бели чаршафи", това доказва че по смисъла на НК си лице, което "не разбира свойството и значението на постъпките си", т.е. невменяем.

  Наистина нямам време да си губя времето с човек, който преднамерно изопачава фактите и след това прави дълбокомислени "изводи".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 78. 78 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 559 Неутрално

  добрият свят

  BG e мини империя на злото.
 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#47] от "tribiri":

  Вярно, но първо нашите мащаби са просто никакви, второ сега света, или поне запада (че изтока направо процъфтяваше през онези години) не е във възход.
  А и просто исках да подскажа на твърде ентусиазираните какво го чака "спечелилия". Че у нас обикновено за мисленето се сещат после.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#74] от "2leva":
  [quote#74:"2leva"]" римската империя"
  издиша демографски и икономически.
  Това ли ви е двигателя на икономиката бе Брюкселски хубавци,[/quote]
  В ЕС Германия ,Великобритания и Франция самостоятелно имат по-голям БВП от Русия, а Италия почти равен.
  Общо БВП на ЕС е 7 пъти по-голям от руския..ако схващаш правилно...Русия е петролна държава в която за разлика от Дубаи, Кувеит и Сауд. Арабия се живее зле...понеже са прекалено прост народ за да се управляват ефективно...

 81. 81 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#70] от "iSiktir":

  последно кога беше в Шанхай, аз през 2008 и мога доста да напиша по въпроса за експатриатите там и условията им на живот. Руската кочина я няма никъде.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 82. 82 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#74:"2leva"] Хайде първо си
  си вкарайте ред във вашата къщичка. [/quote]


  Кажи го на твоя кумир Путя ! На първо време да намали малко смъртните случаи породени от алкохолизма ! Защото половин милион жертви годишно са прекалено много и за свикналата на тях Русия ! Все пак не са времената на Сталин, а и не бушува война ! Не ми е известно и европейците да се натискат да живеят в Московията, но много руснаци драпат да се измъкнат от тамошната кочина !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 83. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Европейската перспектива" е само куха фраза с която лъжат простите хора за да ги доограбят. Справка - България: 5 години след влизането ни в ЕС стигнахме до протести и самозапалвания щото хората не могат да плащат сметкие за ток на една превзета изцяло от чуждестранни (и то неруски) компании енергосистема с фиктивен държавен контрол обслужващ въпросните компании.
  Хора като Иван Кръстев са патологични лъжци! 20 години разпространяват само лъжи лъжи лъжи и само лъжи! Добре култивирано невежество, което много допада на готовата да се продаде за смартфон невежа "интелигенция".
  Резултатите ги виждаме! Никой не е доволен. А хората като Иван Кръстев продължават да лъжат мажат и заблуждават. Аз не знам как Иван Кръстев и подобните нему могат да се гледат в огледалото.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 84. 84 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#20:"dmtr"]..Русия КАК извива ръцете Украйна -споделете ? ...

  Заплашва да наложи мита върху украински стоки. [/quote]
  Защо пишеш неща които не са верни? Ако Украйна влезе в ЕС, автоматично влизат в сила неговите правила, а те са мита на вноса от Русия.

 85. 85 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#82:"БЕЗПАРТИЕН"]Кажи го на твоя кумир Путя ! На първо време да намали малко смъртните случаи породени от алкохолизма ! Защото половин милион жертви годишно са прекалено много и за свикналата на тях Русия ![/quote]
  А колко са застреляните в Хамериката по улиците?

 86. 86 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#66:"Rhapsody of Fire"]"Благоденствието" на социалзима, с пъпна връз Русия го изживявах 30 години [/quote]
  Че на колко годинки си? Аритметиката показва поне 75,явно не си добре, пий редовно хапчетата против деменция.

 87. 87 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#52:"Тролщайн "]от 1995 се "подготвяхме" за голямото "проникване" на ЕС

  а в 2007 - ни "проникнаха"

  с такова население не ни трябва външен враг.. [/quote]

  Хайде сега, кой ни е виновен? Имам приятел Литовец, Витаз (живея в щатите). И го питам: Витаз, как е при вас? Имате ли си комунисти в парламента, кгб-сти... Казвам му: нашите се пребоядисаха за една нощ и станаха социалисти и пак управляват.
  Отговаря ми: а, и при нас Иван се пребоядисаха на социалисти, ама никой не им повярва. Сега ту влизат в парламента, ту не влизат - все били на границата.

  Не им повярвали... А иначе балтийските републики получиха независимост през 1991г., но влязоха в ЕС през 2004г. Някои въведоха и еврото.

  Нашия режим падна 1989, а ни приеха в ЕС 2007. Май сме си ретардет.

 88. 88 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#82:"БЕЗПАРТИЕН"]Не ми е известно и европейците да се натискат да живеят в Московията, но много руснаци драпат да се измъкнат от тамошната кочина ! [/quote]
  В момента в Русия работят 3, 5 милиона украинци и 700 000 молдовци.
  И руснаците се притесняват, че ако фалира Украйна, ще трябва да я посрещат цялата на Шереметиево.

 89. 89 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#17] от "Тролщайн ":
  да бе ...
  скоро няма да има лекари
  медсестри отдавна няма
  квалифицирани инженери трудно се намират
  само циганите са в излишък...ама ползата никаква

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#89:"raytcho"]само циганите са в излишък...ама ползата никаква [/quote]
  Това е, защото силните партии имат нужда от циганите: БСП, ДПС, ГЕРБ.
  Ти как мислиш, за кого гласуват лекарите и инженерите? Можем и двамата да спорим за кого, но със сигурност са против всякакво ЕВРАЗИЙСТВО, и заминават на Запад, към Европа.

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#17:"Тролщайн "]те и 1.5 МЛН Кадърни българи заминаха.......с квалификация : "Инж. д-р - Обслужващ персонал" [/quote]
  Тук също, разликата е в заплащането на обслужващия персонал, в България и в Англия.

 92. 92 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ''По това време Европейският съюз приличаше на фантастична машина, способна да преобразява авторитарните държави в демократични, а бедните общества – в богати.''
  ___________________________________
  Спрях да чета до тук!! МЪКА!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 93. 93 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тоя юнак като е започнал с Маркс,да продължи с Енгелс-там където се говори кой народ е роб или онова за водачите и народите магарета.Какво значи "Еврапа изгубила".Абе не е война,този свят бе,момче.ЕС не води воини за нещо си.Такива като този не могат да разберат че може и без "или, или".Марксизъмъ-ленинизъмъ-комунизъмъ им е свил мозъчетата до две гънки.Антагонизъм: или това или онова.Те без такова противопоставяне не могат да съществуват.Канят Украйна в клуба на богатите,това било "борба","война" за нея.Украйна пък "условия"поставя.Кой трябва да поставя условия.Ако страната сега изпусне шанса,другият не се знае кога ще бъде.Никой не знае.

 94. 94 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#88] от ".":

  Писах "европейци", а не населението на съветската кочина ! Колко германци, англичани, французи работят в Русията ? Хайде, те са богати, колко тогава са гърците, испанците, португалците ?

  До коментар [#85] от "BASCO":
  А ако знаеш как негрите са бити там

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 95. 95 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От ЕС анонсират,че на срещата 19/20 т.м. ще имало "изявление".Много съм любопитен.В този момент една официална и ясна позиция може да означава много.Ако обаче са общи фрази и пожелания,съюзът ще олекне.

 96. 96 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Навремето, в началото на 90-те, новосъздаващия се политически елит на Украйна направи стратегическа грешка, че не позволи на двата най-проруски района - Луганска област и Кримската автономна република, които заедно предтавляват 10% от населението на страната и са населени преобладаващо не с рускоезични украинци, а с етнически руснаци, да се отцепят от Украйна и да се присъединят към Русия. Още повече че двете области изкуствено бяха пришити към Украйна в годините на съветската власт. Така проруските партии щяха да загубят голяма електорална база и нямаше да печелят избори. За Янукович гласуваха близо от 80% от гтражданите на Луганска област и Крим, без тях той нямаше ка да дойде на власт. Исторически Украйна никога не е съществувала като държава ( с изключение на кратък период след 1917, когато Семьон Петлюра установява т.н. Украинска народна република на теритрията на Западна Украйна), а между западните украинци ( антируски настроени) и източните украинци ( проруски настоени) разликата е голяма. При западните украинци го има украинския национализъм, тези територии са били през вековете ту в състава на Полша, ту в състава на Литовското княжество, ту дори и в състава на Австро-Унгария. А територията на централна и източна Украйна е мястото, където е възникнала т.н. Великая Рус - общата някога държава на руснаци, украинци и белоруси, което обяснява и проруската настроеност на тези хора. Зб. Бжежински преди време предположи, че украинския пъзел ще се реши само след като източна Украйна се отцепи. Май ще се окаже прав.

 97. 97 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#94] от "БЕЗПАРТИЕН":
  "А ако знаеш как негрите са бити там"
  Няма сила която да бие негрите толкова силно, колкото руският болшевизъм е бил собствения си народ.

 98. 98 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #93: "Канят Украйна в клуба на богатите,това било "борба","война" за нея."

  На украинците отдавна им стана ясно, че влизането в ЕС не е влизане в клуб на богатите, и примера, който вероятно се дава, е точно България. И точно тук е тънкия момент. ЕС започна да губи тази притегателна сила, която имаше до преди 5-6 години. Точно страни като България и Румъния, с цялостния си неуспех като развитие след влизането си в ЕС, разбиха тази магия, която ЕС притежаваше. Тези страни непрекъснато и навсякъде се дават като христоматиен пример как едно влизане в ЕС не решава автоматично и бързо проблемите с бедността и корупцията. А ЕС с раздутата си бюрокрация започва все повече да изглежда като бенефициален проект на определени политико-икономически елити.
  Какво направиха европейските политически елити по отношение на компрометирани лидери като ББ, Сергей Станишев и Ахмед Доган? Идваха непрекъснато на крака да заявяват подкрепата си....

 99. 99 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#86:"BASCO"]Аритметиката показва поне 75,[/quote]
  30+24=75 ?
  Ти кой клас имаш завършен?

 100. 100 Профил на istorik65
  istorik65
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#96:"kirsner"] Зб. Бжежински преди време предположи, че украинския пъзел ще се реши само след като източна Украйна се отцепи. Май ще се окаже прав.
  [/quote]
  М, даа , старата мечта на Запада , ако не анексирана, то поне разцепена Украйна ...още от 10-ти век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK