Варненските избори: крехкостта на задкулисието

Варненските избори: крехкостта на задкулисието

© Красимир ЮскеселиевЗа разлика от правителството църквата може да произвежда и добри новини. Когато се вслуша в общественото мнение – дори и негов носител да са "само" стотина души, "непредставително малцинство", както биха се изразили авторите на опорни точки.


Макар и не съвсем коректни, паралелите между митрополитските избори във Варна и държавната политика се набиват на очи. Но този път сравнението е в полза на църквата.


Какво се случи във Варна? Първият опит за избор завърши със скандал. Тогава за по-малко от 30 минути в рамките на един тур бяха излъчени и двамата кандидати за митрополитската катедра – "силният кандидат" епископ Борис със 17 гласа и неговият, приеман за "слаб" и протоколен подгласник, епископ Игнатий с 16 гласа. Така се правят изборите в църквата, така са се правили винаги и така ще продължат да се правят, а недоволните защитават лични интереси и не представляват никого – това беше познатото и скрито послание на този избор.
Така беше демонстрирана силата и монолитността
на добре организираната "схема"


способна да надделее над разноликата група от демократично мислещи хора. Последните са хора с различно мнение, понякога се карат, имат различни предпочитания и фаворити. Но вярват в правото си да изкажат своето мнение. Щом обаче гласовете им се "разпилеят" между различни кандидати, то добре организираното задкулисие бързо налага своето решение с надеждата, че ще победи с "малко, но завинаги", според един злополучен израз от началото на 90-те години.


На втория опит за избор за Варненски митрополит се видя колко крехка е тази "схема". На първия тур епископ Борис отново спечели 11 гласа, само четири по-малко от нужните 15, за да влезе в двойката на същинските кандидати. Ала този път разнородната общност се оказа обединена около един достоен кандидат – Знеполския епископ Йоан, спечелил 22 гласа. Още на първия тур стана ясно, че дори и да влезе в двойката, епископ Борис няма реални шансове. И тогава


задкулисието се разпадна – също толкова бързо,
колкото монолитно изглеждаше


На втория тур епископ Борис получи само един глас. Ето как бе избран с 19 гласа още един достоен, макар и приеман за млад кандидат – Мелнишкият епископ Серафим.


Така за пръв път, вероятно от десетилетия, синодът ще има възможност да избере за нов митрополит един от двама харесвани от местната общност кандидати. Едва ли някой от тях е очаквал такова развитие – епископ Йоан изглеждаше по-скоро изненадан, а епископ Серафим, ако въобще има амбиции за митрополит, е гледал по-скоро към вакантната му и добре позната катедра в Неврокоп. Как може да се изтълкува това развитие?


На първо място, както и при избора на патриарх, се видя, че в църковните избори силните кандидати са тези, които не търсят медийно внимание, не правят "предизборна кампания", не търсят непозволени начини да лобират за себе си. Епископи, които се отличават "с правилни мисли върху православната вяра и точно спазване на установения от църквата ред, със здрав разум, добродетелен и благочестив живот", според неясната от юридическа, но напълно коректна от църковна гледна точка, терминология на Устава на Българската патриаршия. Тъй като естеството на медийната среда (не само в България) предполага "новините" да бъдат само лоши, трудно може да се очаква, че един епископ или митрополит може да бъде едновременно "медийна звезда" и обичан йерарх.


На второ място


изборите във Варна са показателни за възраждането
на епархийския и енорийския живот


основата на цялата църковна пирамида. Точно това се опита – и до голяма степен успя - да унищожи комунистическата власт. Тогава решенията в църквата се взимаха във все по-тесен кръг: първо се консултираха с държавата, а след това се "свеждаха" на епархийските избиратели. Практика, която продължи да съществува и в годините на разкола, а и след това. Затова и решението на синода да касира първите избори във Варна, но да остави кандидатите с лоша слава в листата, беше знак за желанието му да върне отговорността обратно към епархията и нейните избиратели. И мнозинството от тези избиратели показа колко крехко е задкулисието, дори и да изглежда монолитно и непобедимо.


На трето място – изборите във Варна показаха, че дори да са на пръв поглед архаични, изборните правила в църквата работят. До голяма степен същото показа и процедурата по избор на патриарх. Стига да се спазват не само буквата, а и духът на тези изборни правила.


На четвърто място – първите митрополитски избори след избора на нов патриарх традиционно са изпитание, което оставя траен отпечатък върху неговото служение. Първите избори създават неписани принципи и прецеденти, които формират обществено мнение и показват как ще се взимат решенията в църквата.


Какви са перспективите от тази гледна точка пред новоизбрания Български патриарх Неофит? Ако публично налагания образ за патриарх Максим като за слаб предстоятел се дължи до голяма степен и на неуспеха му да защити каноничността на избора на епископ Арсений за Врачански митрополит през 1974 г., как ще изглежда оттук нататък служението на патриарх Неофит?


Изборите във Варна няма да спрат слуховете и скандалите в църквата, подозренията за неморален живот на отделни монаси, споровете за архонти, имоти, автомобили или часовници. Те няма да спрат и конспиративните теории. Но изборът във Варна показа нещо много важно – че Св. синод, колкото и да е критикуван, има готовност да се вслушва в църковното обществено мнение – далеч не само в това, изразявано на "жълтите павета" или правителствените канцеларии, но и в гласовете на местните църковни общности. Както и че не бяга от споровете, а вярва, че в споровете може да се роди истината. От светска гледна точка това може да изглежда като доверие в демократичните механизми, но от църковна – това означава опит за връщане към съборността. В този смисъл може да се каже, че


Българската православна видимо излиза от орбитата
на Руската православна църква


където решенията продължават да се взимат централизирано и монолитно от ограничен кръг от хора, и уверено навлиза в демократичната среда, в която скандалите са неизбежни, но където грешките могат да бъдат коригирани.


Какво следва оттук нататък? Много е вероятно и двамата епископи, посочени на вчерашните избори във Варна, скоро да станат колеги в Св. синод. Епископ Йоан изглежда като фаворит за нов Варненски митрополит, а епископ Серафим, който доскоро успешно избягваше медийното внимание, е сред сериозните кандидати за нов Неврокопски митрополит.


Наред с всичко това изборите във Варна разбиха още една хипотеза, която упорито се лансираше в църковните среди през последните месеци – че задкулисието играе с още един скрит кандидат, чийто избор за митрополит ще повлече след себе си рокади във висшата църковна управа. Всичко това се оказа поредната конспиративна теория.


Основният извод от вчерашните избори във Варна е, че спазването на буквата и на духа на изборните правила е най-силното противодействие срещу конспиративните теории и крехкото задкулисие.


Принцип, валиден не само за църквата, но и за държавата.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Що се отнася до църквата, малко хора са изразили видимо позициите си, но те съвпадат с позициите на огромното мнозинство! Други позиции не са изразявани!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "За разлика от правителството, Църквата може да произвежда и добри новини. Когато се вслуша в общественото мнение – дори и негов носител да са "само" стотина души, "непредставително малцинство", както биха се изразили авторите на опорни точки."
  ––––––––––––––––
  И е време църквата да се пречисти и да се включи в битката срещу чумата на България, наречена комунизъм...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ''Стига да се спазва не само буквата, а и духът на тези изборни правила.''

  Ако вземем този дух- и го прилагаме с истина, справедливост и разум, ще се види колко много той тежи над самите правила. Нашия народ в момента точно за такъв дух се моли и дано от църквата да тръгне моралното преустройство на нацията ни.

 4. 4 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "От светска гледна точка това може да изглежда като доверие в демократичните механизми, но от църковна – това означава опит за връщане към съборността. "

  И аз мисля така. Дано опитът прерасне в традиция.

 5. 5 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вярвам че наща църква най после поема по своя път и ще служи на господа и народа си и им пожелавам в скоро време и да изчисти своите манастири от гейовете.Тогава и народа ще започне масово да си възвърща вярата в господа и ще намалее употребата на дрога,проституция и безверие.Историята е доказала че само силно вярващите нации са способни на велики открития и спокоен и смислен живот.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Прекрасна новина. Тя връща отново църквата там, къдете и е мястото - духовен водеч.

  подпис
 7. 7 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Интересно е, че точно това си мислех след бдението пред Синодната палата - че Синодът се вслушва в гласа на недоволните, за разлика от държавната власт. Силно впечатление ми направи този своеобразен протест. Стояхме там и пеехме тропари. Нямаше вувузели, нямаше възгласи "кой не скача е червен", нямаше "червени боклуци". Това са и нещата, които не ми харесаха на протестите срещу държавната власт.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Поне се избраха адекватни кандидати /във Варна/. Явно в Църквата има сили за нормалност, в отличие от брулената ни от милиционеро -социализъм държава

 9. 9 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 434 Весело

  Добри са новините, особено, когато гей-лобито е на път си сложи митрополит. Т
  Тогава такова духовно извисяване ще настъпи по Варна, че ще задминем и Ибица по туристи, а улиците през лятото ще са пълни с нежни и крехки мъЖе.
  С две думи: успехът е пълен. Ха ха ха.

 10. 10 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много добри новини от Варна . Църквата тръгна към своята нормалност и духовност . По демократичност и законност на изборите ще изпревари и държавата . И двамата кандидати са достойни - дано успее по-смелия , щото има много за разчистване след дядо Кирил , Бог да го прости !

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Любопитно

  Да... Няма скандал! ... Затуй само 10-тина коментара. Инак всички антицърковници и антихпристияни щяха да изпишат поне стотина коментара!

 12. 12 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Радвам се, че се появява доброжелателен и разумен текст за процесите и проблемите в Българската православна църква. По повечето тези съм съгласна с автора, само в едно не съм: той твърди, че "Българската православна видимо излиза от орбитата на Руската православна църква". Истината е, че тя никога не е била чак толкова дълбоко в тази орбита. Сферите на влияние в Църквата са много по-сложни. Нашата църква е по-скоро в орбитата на Гръцката, или по-точно казано Еладската църква. Но в чиято и орбита да е, тя е автокефална и самостоятелна.

  Една българка
 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#12] от "Палица (Всичко ще е наред.)":
  [quote#12:"Палица (Всичко ще е наред.)"]Нашата църква е по-скоро в орбитата на Гръцката[/quote]
  И това не смятам за съвсем точно. Владеенето на гръцки или руски на отделните митрополити често определя към коя от двете църкви са по-благоразположени. И аз не смятам, че сме толкова зависими, колкото ни изкарват конспиративните мислители

 14. 14 Профил на mirk0
  mirk0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този път - Дневник заслужава похвала - първият положителен текст който виждам за Българската Православна Църква!

  Да се надяваме искрено, че има някакъв шанс идните дни за празника Рождество, да се разграничи от жълтите вестници и не помества бъркоч от езически бабини девитини и окултни безумици на гадателки и врачки, а да просвещава и стопля със смислени православни текстове.

 15. 15 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Единни срещу червената хидра и нейните пипала изсмукващи нормалността от живота ни повече от 70 години!

 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И най-дългия път започва с първата крачка! Дано намерят сили да изведат БПЦ от тежката, комуноидна хватка, която я задушава!

 17. 17 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Спекулациите за убийство на дядо Кирил доста жълтеят. Отците не са дотам модернизирани, че да си организират подобен род екзекуции- да поръчаш убийство от Пловдивската митрополия, да намериш водолази, да ги пратиш във Варна, под носа на ТИМ, които са наясно какво се върши във всяко едно кьоше из региона, и са в доста добри отношения с митрополита- това е някакво евтино криминале.
  Иначе, когато Николай стане патриарх, шоуто ще е голямо, сеирджиите ще бъдем доволни, "Господари на ефира" също, но за държавата- не знам. Мисля, че трябва да се създаде секретна работна група за неутрализиране на този човек и изолацията му, защото ще направи големи магарии.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  "Варненските избори: крехкостта на задкулисието"

  След разпада на задкулисието в църквата, сега да очакваме и разпад на задкулисието в държавата. Амин!

 19. 19 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "tibidabo.da":

  Нима смятате, че отците са го извършили и организирали?!? Та то си има комуноидни структури за тая работа... Сигурно отците са убили и двамата водолази, имащи информация от първа ръка???

 20. 20 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Версията за поръчка на убийство от владика Николай е пълно безумие. Дядо Николай смятам, има своите слабости, но доколкото мога да преценя от думите и делата му - вярва в Бога.
  Всякакви жълти твърдения имат своето място в съответните издания, но не прилича на сериозни хора да обсъждат такива слухове.

 21. 21 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 724 Неутрално

  да , а какво стана с ролекса и лимузините, докато не се очистят от този смъртен грях алчността ще са много зависими , пък другите смъртни грехове им идват в повече

  BG e мини империя на злото.
 22. 22 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петър Николов":
  Сигурно сте прав, вие гледате нещата отвътре. Важното е да сме независими, но и в приятелски отношения с другите църкви

  Една българка
 23. 23 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Задкулисието е крехко,понеже се таи зад басмян параван, а цялата ни държава е като една японска къщичка - да пр.дне някой-веднага се чува от всички и умирисва навсякъде,ама пък на никой не му пука...
  Анестезия.

  Homo ludens sum
 24. 24 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#22] от "Палица (Всичко ще е наред.)":
  О, не претендирам да познавам политиката в църковните среди. По-глобалните процеси следя в последните няколко години. По-горе изказвам мнение, базирано на лични впечатления. Все пак е логично да имаш повече познанства в една конкретна държава, след като си следвал в нея пет години. Аз не харесвам конспиративния тон на много от съфорумците тук, които смятат, че следване в Москва автоматично те прави агент на КГБ. Казвал съм и друг път, че в годините на комунизма имаше само едно място, където можеше да се специализира Православно богословие. В годините на прехода се поотворихме към света, което смятам, че освежава нашата Църква.

 25. 25 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#21] от "pelagia":
  [quote#21:"pelagia"] а какво стана с ролекса и лимузините, [/quote]
  Това не са първостепенни проблеми. Ролексът идва и си отива, човешката душа остава във вечността. Ще се радвам на момента, в който под такава статия се завърже дискусия за проблемите на църковните енории. Това, че не водим съвършен живот, не сме достатъчно единни - не търсим литургично единение помежду си, не познаваме добре задълженията си...
  Най-често дискусията включва или тотална критика на няколко дежурни виновни църковни дейци или поздравления за именни дни. Никаква дълбочина, никакви анализи и търсене на решения.

 26. 26 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не случайно Ботев в своите произведения е безмилостен към морала на владиците. Нещата не са се променили много оттогава. Висшият църковен клир не си дава труда да спазва десетте божи заповеди, те са алчни безбожници, които се домогват до власт и пари. Скъпи коли, аксесоари, разкош и лукс обграждат божиите служители. Да не говорим за сексуалните им подвизи, които минават всякакви граници. Замерят се с кал, плюят се едни други, компроматната война е на най-ниско ниво. При това положение за мен е невъзможно да контактувам с бога чрез посредничеството на тези мошеници. Остава ми единствено възможността директно да контактувам с бог, без посредници.

 27. 27 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#26] от "apolitichna":
  Говорите като много запозната с всички недъзи на владиците ни. Явно сте много навътре в църковните въпроси. Ще се радвам да просветлите и мен. За мен е новост, че болшинството (какво остава за всички) наши владици притежават всички описани от вас недъзи?
  [quote#26:"apolitichna"]При това положение за мен е невъзможно да контактувам с бога чрез посредничеството на тези мошеници.[/quote]
  Че кой свещеник ви е казал, че в Православието се говори за посредничество на владиците при контактите ви с Бог? Защо смятате, че недъзите на отделни личности накърняват чистотата на Църквата или учението И?
  Впрочем, така ли трябва да решаваме проблемите си? Като се затворим и бойкотираме света? Дайте да напуснем и България по същите причини... А какво да направим, след като разберем, че и в новата ни държава съществува корупция? Да вземем да намерим друга планета?

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ≪На втория опит за избор за Варненски митрополит се видя колко крехка е тази "схема". .... задкулисието се разпадна – също толкова бързо, колкото монолитно изглеждаше≫ – така казва авторът. Много оптимистично, но абсолютно неадекватно, нещо като това, което е казано с поговорката, според която "Гладна кокошка просо сънува".

  Защото ако беше така, както ни казва авторът, правителството на Орешарски отдавна да сме го забравили. Но то си стои и си управлява, а Доган/Местан, Станишев, Сидеров и Орешарски могат спокойно на глас или наум да си пеят песничката "Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK