От блоговете: Рано пиле, рано пее…Ама и рано го колят*

От блоговете: Рано пиле, рано пее…Ама и рано го колят*

© Яне Голев, Ранобудните студенти* Заглавието е  на "Дневник". Оригиналното е "Докато се бутаме, говорим". Препубликуваме текста на Ивайло Динев от блога на "Ранобудните студенти" с тяхно позволение:


Рано пиле, рано пее… Ама и рано го колят.


С тези думи ще запомня огнения протест. Думи на полицай, съвсем обикновен. Вероятно женен, вероятно с деца. Изричаше думите с насмешка в очите и късчета надменност, похлупени от фуражката. А ние вече бяхме на Орлов мост, вече бяхме малко и нямахме сили. Безбройните натъртвания от деня изкривяваха лицата ни…
Полицай: Много ти е голяма значката. Ти ли си командирът тук?
Студент: Не, не съм. Тук всички сме командири. Всеки знае какво прави.
Полицай: Недей така. Гледай как са те заобиколили.


В 18.00 часа бяхме готови с факлите и тръгнахме към Министерски съвет. Излязохме от тунела на Университета и веднага спряхме движението. На площад "Независимост" се бяха събрали вече достатъчно много протестиращи.


П: Ти имаш ли деца?
С: Не.
П: А искаш ли да имаш, нали бе?
С: Ще имам. И ще се гордея с тях, а те ще се гордеят с мен.
П: Не! Няма да имаш деца! Няма!


Веднага отидох до някои от водещите фигури в протеста да се координираме за тръгване към Парламента. Факлите щяха да се запалят и това да даде тон за шествието. Спряхме се на 19.00.


П: Дръпвай назад! Назад!
С: Не мога! В колата ме бутате!
П: Как да не можеш, бе! Назад казах! Назад!
С: Заклещен съм! Не мога!


Около половин час продължи шествието. Като стигнахме Народното събрание вдигнахме двайсет метровия трансперант "ПАК ПИТАМЕ: НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ!?" Студентите от първите редици прикленаха. Факлите вече угасваха. Някой метна една към Парламента, последваха го всички.


С: Ние не сме срещу вас? Разберете ни! Нека бъдем заедно!
П: Защо не се кандидатирате на изборите? С протести нищо няма да се промени…

От блоговете: Рано пиле, рано пее…Ама и рано го колят*

© Яне Голев, Ранобудните студенти


Набързо се уговорихме двайсетина да тръгнем към десния край на загражденията. С два-три напъна успяхме да ги издърпаме. На помощ на десетината полицаи веднага се появиха кордони. Някой ме посочи с пръст и се извика по мен. Някой после ме дръпна, извъртя ме и каза "Бягай!". Стигнахме подлеза на СУ. Погледнахме се с Т., разбрах какво е станало и веднага се върнахме пред Парламента.


П: Знаеш ли колко много ми се яде!?
С: И аз съм гладен..
П: Сега да си бях вкъщи щеше да е по-добре.
С: Аз не съм се прибирал от два месеца…
П: Много е студено. Един чай би дошъл добре.
С: И аз така мисля. Малко съм болен, кашлям от две седмици.
П: Искаш ли да си вземем чай?
С: Искам.
П: Ще поръчам един термос и после ще си го разделим, съгласен ли си?
С: Става.


На жълтите павета се търкаляха хора, мачкани едни с други. Крясъци и погледи пропити с възмущение. "Пазите престъпници! Пазите престъпници!" Кънтеше в студената София. Някой тръгна към левите заграждения при БАН. Групата нарасна изведнъж. Загражденията бяха издърпани. Полицията се умножи и си върна след секунди границата.


П: Слушаш ли чалга?
С: О, не.
П: Слушаш на маса, няма как.
С: На маса обичам народни песни да слушам.
П: Ама и чалгичка малко, нали?
С: Е, понякога, да. От тези старите…
П: "Тигре, тигре!"… Наш човек си ти, старо куче.


Едно момиче дойде до мен и ми каза, че Йовчев е в Клуба на архитектите. Информацията била достоверна и строгоконспиративна. Бивало да се казва, ама само от доверен на доверен човек. Набързо се събрахме петдесетина и тръгнахме по Шипка. Влезнахме в сградата на ресторанта, но в коридора се появи персоналът изключително изнервен.


С: Защо пазите престъпници?
П: Така трябва…
С: Не, не трябва. Трябва да пазите народа!


След като се видя, че персоналът няма намерение да ни пусне вътре, защото нямаме резервация, заобиколихме целия ресторант. Ние, децата на прехода, бяхме отвън, а вътре – в спокойна атмосфера, приспана от светлината на лукса, плюскаха чужденци и един министър. Ние, децата на прехода, – разярени, гладни, болни, сакати – крещяхме първите думи от съзнателния ни революционен живот, а вътре чужденци и един министър с опитна лекота накланяха чашите с вино към устите си.


С: От къде ще излезе Йовчев?
П: Отляво.
С: Добре, значи отдясно.
С: Хора, Йовчев ще излезе отдясно.

От блоговете: Рано пиле, рано пее…Ама и рано го колят*

© Яне Голев, Ранобудните студенти


Пред ресторанта се бяха събрали вече повече от 200 протестиращи и два пъти повече полиция. От коридора на клуба започнаха да избутват студентите. Зад нас имаше стълби. Белята беше на косъм. После повече от 20 минути ни избутваха извън двора с тактиката: първи ред полицаи бутат с лакти по гърдите и колена между краката, втори ред полицаи удрят в ребрата и корема с юмруци.


П: Давай назад!
С: Давам назад!
П: Не ме бутай!
С: Не ви бутам!
П: Не ме бутай!
С: Ама вие ме бутате!


На тясната улица, изпълнена с коли, полицията раздели на две зони протестиращите и предприе изчистване на периметъра. Момчета и момичета поемаха ударите смело, никой не си тръгна предварително. Успяхме да издържим около час. Накрая ни помляха в посока Цариградско. Стигнахме Орлов мост и блокирахме движението хванати за ръце.


С: Хайде един ден вие да не работите и ние да не протестираме.
П: Ами хайде де.
С: И да се съберем на едно място и да пийнем, да хапнем. Да се забавляваме.
П: Става. Само кажи кога и го правим.
С: Ще ни трябва голямо място. Не сме малко.
П: Е, ти да не мислиш, че ще дойдат много хора от наште и от ваште!?
С: От наште поне петдесетина ще дойдат…
П: Ама ние много ядем и пием, да не се уплашите!?
С: Няма. От нас храната, от вас пиенето, става ли?
П: Уговорено.


От блоговете: Рано пиле, рано пее…Ама и рано го колят*

© Ранобудните студентиВсичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Добре написано.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Препубликуваме текста на Ивайло Динев от блога на "Ранобудните студенти":

  Коректния линк е:
  http://ranobudnite.com/?p=39

 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Йовчев, Йовчев ... голям си Овчев!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Милиционери.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Весело

  Динев - новият Марат!
  Само да не се скарат с Асен Генов, досущ както като с Робеспиер

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 7. 7 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Нещо, което НЯМА да прочетете в "Икономедиа":


  Култура - Брой 42 (2748), 13 декември 2013

  По повод Окупацията - челен сблъсък

  ... Добрев обаче призна, че след решението да се окупира парламентът, „Окупацията” е тръгнала „стабилно надолу и в интелектуален смисъл работата на работните групи напълно спря”. Студентът по история разказа и че решението да се окупира парламентът и да се разпусне „Окупацията” е било взето по много труден начин; и че онези, които са искали „Окупацията” да продължи в старата й форма, са били повече, но „щабът наложи това решение за падане на „Окупацията” и го наложи по един не особено демократичен начин”, защото „щабът владееше протокола и диктуваше тона на събранието, така че се получиха неприятни неща – като налагане на решения, дискриминация на другите университети”. Накрая Петър Добрев сподели притесненията си, че „сега има някакъв опит да се елиминират работните групи, но и самата „Окупация” започва да губи легитимност със скандалите напоследък”, което поставя под въпрос дали тезите и идеите, които ще предложи „Окупацията”, ще имат същата тежест...

  ... Също толкова емоционално от публиката се изказа и Манол Глишев, бивш възпитаник на Историческия факултет на СУ, който, както сам каза - заедно с Кирил Чоканов и с Цветомир Тодоров[1] са от първия ден в „Окупацията” и дори за известно време в нейния щаб. Глишев обясни, че се е махнал оттам, защото атмосферата станала крайно нездравословна и неразумна. „За мен от самото начало „Окупацията” беше част от протестите - нищо повече и нищо по-малко, защото в цялата страна съществува едно голямо, разбира се, аморфно гражданско движение. Неговата цел е да се свали не само настоящото правителство, но и, както беше казано в една от първите декларации на „Окупацията”, да се разпусне самото Народно събрание. Тази цел лека-полека се забрави и г-н Динев наскоро каза пред „Дойче веле”, че вече става дума за по-други цели. Това аз наричам подмяна и смятам, че не цялата „Окупация”, а конкретно част от нейните водачи, нейният остатъчен щаб е напълно дискредитиран и до голяма степен загуби доверието на обществото...

  ... Така най-накрая думата взе Емилия Ангова, студентка в пети курс по медицина, представител на работната група по здравеопазване, която каза: „Съжалявам, че ще говоря последна, за да ви кажа истината… да, „Окупацията” в този й вид си пропусна момента. Много хора си тръгнаха и това, което се прави, са някакви опити да се възстанови доверието, да се произведе някаква дейност, но аз лично не вярвам, че народът повече някога ще повярва на хората, които са вътре. Аз не им вярвам… те не ме доведоха доникъде.” Този песимистичен финал на Ангова бе в тон с първото й изказване по време на събирането, когато тя само схематично отбеляза, че подкрепя „Окупацията”, но е несъгласна с нейните лидери и с голяма част от нередните неща, които са станали в нея, но за които тя няма да разказва, защото „трябва да има лоялност”...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/21655

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Поглед на нощния живот в републиката ни. от ИСТИНСКИТЕ републиканци-ГРАЖДАНИТЕ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 570 Неутрално
 10. 10 Профил на simlevs
  simlevs
  Рейтинг: 466 Неутрално

  „ ПРОТЕСТ “ гарантиран от гейрп !!!

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Откакто гледах как протестират в Украйна, за мен този протест е приключил...
  А текста има идея преиграване и опит за героизиране...
  Жалко че вярвах, че сте се събудили наистина. Май е само режисирана пантомима.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално

  "плюскаха чужденци и един министър"
  " , а ние децата на прехода, - разярени, гладни, болни, сакати"
  Боже, колко мъка има на този свят, боже!
  Все едно се връщам в комунистическо време и чета нещо от Смирненски.

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Млад мошеник ! Опит за литературен талант . Търси съчувствие . Цел-оставка. Като са болни и гладни , да си стоят вкъщи.
  Цялата тая история със студентските окупации е една голяма измама. Рече им Йовчев : " Сценаристите да излязат на сцената ! " Играе се нечиста игра с белязани карти , фалшиви зарове. Целта е власт и пари. Жалко за искрените и наивни младежи , увлечени в играта на хитрите.

 14. 14 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 409 Неутрално

  На всички нормални хора е ясно, че тези проскубани врабци, нарекли се ранобудни студенти, не са нищо повече от една платена агитка, на неуспелия да използва костинбродските бюлетини ГРОБ и разните десни партийки. Смешно, ама пречи на мнозина да си вършат работата, или други да учат.

 15. 15 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Разстроено

  не съм ходил на протестите от около 3 седмици...

  продължавам да си мисля и да изпитвам вина, че ние, работещите и зрелите и опитните предадохме идеалите на ранобудните студенти. цяло лято се оплаквахме, че студентите не протестираха, а когато те започнаха окупациите, ние не ги подкрепихме.

  не изпълнихме отново площадите и улиците с десетки хиляди недоволни от комунистите и търсещи и искащи промяна...

  дано до няколко месеца да съберем критична маса от поне 100 хиляди протестиращи в София и в страната. иначе отново ще преживеем свинщините от зимите на Луканов и на Виденов.

  РЕФОРМИ !
 16. 16 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 658 Неутрално

  И с оригиналното заглавие, и без него, поговорката е "РанНо пиле, рано пее". Динев, радвай се, че си дете на прехода, защото с тия знания никога нямаше да влезнеш в СУ при соца. Впрочем, аз не видях някъде намек, че някой щял да коли ранобудните студенти, но всеки си решава какво да пише в собствения блог.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Милиция с човешко лице?

 19. 19 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Това момче като говори, сякаш огън святка от устата му. Той е повече мъж от всички свои критици тук, може би и за това критикарствате - защото нямате куража да прозрете, че има смели млади хора като него и останалите "ранобудни".

  Срам за вас консервативни песимисти и дървени философи.

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 20. 20 Профил на Рамзан Кады́ров
  Рамзан Кады́ров
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако някой се чуди как и защо България е била под турско робство 5 века, нека прочете коментарите по-горе и ще разбере.

  Всъщност "робство" не е било за всички. Някои са си живели охолен живот. Само където една шайка млади, идеалистични хора, искащи свобода, им развалиха робския рахатлък...

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Любопитно

  Какво точно смятаха да си поръчат протестиращите в ресторанта? Тиква фламбе?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#11:"Кремена"]Жалко че вярвах, че сте се събудили наистина. Май е само режисирана пантомима. [/quote]
  Ако Орешарски подпише няколко догоговора изгодни за Уестингхаус, ШЕВРОН и ГАЗПРОМ всички ще са доволни и няма да има никаква съпротива нито от ляво нито от дясно !
  Студентите ще млъкнат за доста време защото спонсорите ще си приберат кесиите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#20] от "Eurasian Union":

  Свобода има. Каква повече свобода искат?
  Да предложат нещо конкретно.
  Когато се протестираше за Иракли например, имаше смисъл.
  И основание.
  Сега такова основание няма.
  Има изсмукано от пръстите.
  Има само революционен плам и патос, доста комунистически, и болшевишки по дух, между впрочем.
  А това отблъсква нормалните хора.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  [quote#23:"dokoro"]А това отблъсква нормалните хора. [/quote]
  Белот, ракия,следобедния сериал,филма довечера,футболния мач утре,са по важни и по значителни.Не трябват и никакви усилия.

  klimentm
 25. 25 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Къде друго е партизанската борба!
  На протести съм ходила повече от теб. Този просто не е истински.
  Отдалеч смърди.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#25] от "dokoro":

  И си доволна от всичко което става в България? И всичко е наред?
  Ако е така няма проблем .

  klimentm
 27. 27 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Има признаци за някакъв прогрес.
  Поне в моя бранш.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Любопитно
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Брътвежи в облаците.
  Не са реални тези хора,напътстващите ги не са добри хора,а плащащите им подстрекатели са отвратителни хора.
  Лошо е,че с неадекватните си акции отблъскват привържениците си и поражението им ще задуши за дълго протести,които биха имали ясна и осезателна цел.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не е лошо момчето, но личи, че не е завършило още учението си.
  За литературата не е задължително, ма за политиката трябва.

 31. 31 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 466 Весело

  Много свежо.

  Особено диалозите-„архетипи“.

  https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 32. 32 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#23] от "dokoro":

  Ще се видим, значи, на протеста за Иракли утре?

  http://forthenature.org/actions/342

  ... Или няма?

  https://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 33. 33 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 763 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK