"Оставка" и за всяко отделно безобразие

"Оставка" и за всяко отделно безобразие

© Красимир ЮскеселиевНа 9 юли 2008 г. с протокол №12, решение №122 община Царево приема "Общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета". Програмата е разумна и добронамерена, съобразена с добрите европейски и световни практики. От нея обаче не следват никакви действия. И така – четири години, до 20.02.2012 г., когато общината отново приема на практика същата програма за действие, но този път с протокол №6, решение №64, за периода 2012 - 2015 г. Година и половина след това нито една от стъпките по изпълнението й не е предприета. През 2015 г. процедурата вероятно ще бъде потретена.


Междувременно проблемът с безстопанствените кучета в общината се решава чрез насилие. Бездомните животни се давят, тровят или убиват с огнестрелно оръжие. Често телата им остават на улицата за назидание на тези, които са им давали храна.


Проблемът с уличните животни съвсем не е единственият; при който на мястото на правилата се настанява жестокост, а това прави намирането на решение трудно и продължително.
Обществата изграждат правила, за да решават проблемите си без насилие. Там, където правилата не се спазват, проблемите остават; и скоро произвеждат насилствени решения, намиращи се извън всякакви правила.


Насилието отдавна се е настанило
в голяма част от живота ни


В икономиката неспазването на правилата доведе след себе си олигархично-монополистичен модел, който се крепи именно върху силата и заплахата от насилие. Така се оказа възможно например земеделски производител да получава императивни инструкции на кого и на каква цена да продаде продукцията си. Когато държавата не изпълнява най-основното си задължение – да гарантира на гражданите си, че те свободно ще се разпореждат с плодовете на своя труд – няма как да се чуди, че производителността на труда е ниска, а производството намалява. Монополизацията на икономиката винаги произвежда само едно – бедност. А не след дълго бедността на свой ред произвежда насилие.


Ако в социалната политика правилата, вписани в закони, наредби и красноречиви стратегии, се спазваха, нямаше на възникне и т.нар. криза с бежанците. Нямаше да има отчаяни хора, които с години чакат документ за статута си, докато живеят в изолация и мизерия. Щяхме да си спестим възникналите ситуации на насилие срещу и от имигранти.


В демократичните общества основен гарант за спазване на правилата е държавата и най-вече нейните пряко избрани от гражданите институции – местната власт, парламентът и излъченото от него правителство. В случая обаче тези органи не спазват дори документи и срокове, които сами са си наложили и се намират изцяло в техните правомощия. Община Царево последователно не изпълнява собствената си програма. Правителството на Пламен Орешарски упорито не предприема действия по постановлението на Министерския съвет за прекратяване на свръхконцентрацията на държавни пари в определени банки (но не го и отменя). А държавните органи на всички нива рутинно не спазват срокове, когато става дума за европейски проекти, възстановяване на ДДС или дори елементарно разплащане за доставена апаратура или извършен ремонт.


Изводът е, че надеждите централната власт да упражнява контрол върху местната са напълно илюзорни. Самото правителство дава сигнал към всички етажи на властта – нищо няма да последва, дори да не спазваш собствените си ангажименти. При това положение е чудно, че продължава да има удивени от това, че държавата не спазва задължения, произтичащи от европейските директиви.


Правилата съществуват, за да обслужват общия интерес на всички граждани. Защото, както посочва Аристотел, политиката – това е работа за общото благо. А там, където правила липсват, се обслужват частните интереси на отделни граждани и заинтересовани групи. Тогава


вместо да въвежда ред
държавата всява хаос


Стъпвайки на този път, не след дълго всяка институция категоризира като ненужни и постепенно прекратява онези свои дейности, които не обслужват конкретни интереси. Отказът на премиера Орешарски да спази срока за деконцентрация на държавните средства обслужва ясни частни интереси – на въпросните банки. Отказът на община Царево обаче да изпълни програмата си за овладяване популацията на безстопанствените кучета не обслужва ничий интерес. Местната власт просто отказва да работи, защото не вижда персоналната си полза от това.


Така изглежда разпадът на държавността, когато не е предизвикан от катаклизъм или природно бедствие. На този етап вече съдим за една държава според фактора, който единствен може да я спаси в подобна ситуация – гражданите. Тук вариантите са два:


или гражданите успяват да си върнат държавата
и да я накарат да обслужва общия интерес...


или не успяват. Ако се случи второто, държавата се оттегля от модерния свят и продължава да съществува като квазидържавно, кланово образувание, обслужващо само интереса на съответните кланове. На такива места граждани няма, защото са успешно превърнати от властта в зависимо население, чиято единствена задача е да бъде бедно.


Все по-ясно става, че точно това се опитват да предотвратят протестите, сътрисащи България от година и половина. Бъдещето зависи от техния резултат. Засега протестите не успяват на рестартират държавата. Нещо повече, улисани в голямото усилие да спасят страната си, гражданите пропускат да правят това, което вече са доказали, че умеят – да спират отделни безобразия.


В същото време управляващата върхушка полага трескави усилия максимално бързо да изгради система на управление, която принципно да не е подвластна на граждански контрол. Тези усилия плътно се доближават до концепцията, известна в Русия като "суверенна демокрация" – т.е. състояние, при което суверенитетът не е в народа, а в самата държавна машина. Доктрина, напълно противоположна на европейската норма, постигната с хилядолетни усилия. Не държавата да принадлежи на гражданите си, а обратното –


гражданите да са собственост на държавата


За да постигнат този резултат, управляващите трябва да ликвидират гражданското общество като самостоятелен фактор в българската политика. Началото беше дадено с лимитирането на свободата на словото и овладяването на медии. В тази посока са и подготвяните промени в Закона за МВР. А вече сме свидетели и на опит за директен абордаж – възможността контраразузнаването (ДАНС) да регистрира и развива неправителствени организации за собствените си нужди.


Въпросите, които ни предстои да решаваме, са далеч отвъд неминуемата ОСТАВКА. Тя е само началото. Предстоят ни години на усилия, за да спасим държавата си от изчезване. Ситуацията ще бъде допълнително усложнявана от разширяващото се неспазване на правилата от страна на властта, което ще носи след себе си все повече бедност, гняв и изблици на насилие.


Промяната няма да е нито бърза, нито лесна. Но тази битка не може да бъде избегната или изоставена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Представям си как кръговете зад ББ "успяват да си върнат държавата". Слава Богу, както правилно отбелязва авторката, това никак няма да е лесно.

 3. 3 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Монополизацията на икономиката винаги произвежда само едно – бедност. А не след дълго, бедността на свой ред произвежда насилие."

  Няма по Брутално Насилие от ... бедноста !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 4. 4 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Община Царево е пример за неспазване на каквито и да било закони.Там бяха и убитите делфини,на територията на Царево е и Бродилово,дето тричат кучета,на територията на същата община е и незаконно построената почивна станция и учебна база на Върховния административен,наричан от известно време и Първи частен ,съд. сус ресторант с 200 места на "подпорната" стена на съдийския плаж.
  А за убито куче не се иска "оставка",а присъда .

 5. 5 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Все по-ясно става, че точно това се опитват да предотвратят протестите, сътрисащи България от година и половина. Бъдещето зависи от техния резултат."

  "В същото време, управляващата върхушка полага трескави усилия максимално бързо да изгради система на управление, която принципно да не е подвластна на граждански контрол."

  !!!

 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, хем аФторката е радетел за по-малко дрЪжава... хем, що дрЪжавата не бие по канчето кмета... Ми що лЕтото нЕмаше една УкопациА и сакане на УстаФка на кмета... щот' 'секи бе улисан да печели пари... сЯ що нЕма сакане на оставка... щот' 'секи е на топло до печката.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  За съжаление политиците ни не четат вестници.
  Те четат само банкноти...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Моля ЕС да ни отпусне 20 милиарда евро за кучетата.
  Белким и ние оцелеем покрай тях.

 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#7:"Депутат 241"]Въпросите, които ни предстои да решаваме, са далеч отвъд неминуемата ОСТАВКА. Тя е само началото.[/quote]
  С дните става по-забавно, виждам аз
  ГЕРБ за власт им става все по "гладно",
  край "кервана" джафкайти в захлас,
  важното е да ви става "гадно"

 10. 10 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#7:"Депутат 241"]За съжаление политиците ни не четат вестници.
  Те четат само банкноти... [/quote]
  Четат и призовки,постановления за привличане на обвиняем,постановления за повдигане на обвинение,обвинителен акт, присъди и така до постановлението за привеждане на наказанието в изпълнение,ако има кой да ги изготви.
  А демокрацията е гражданите да контролират институциите,посредством самите институции и политическите механизми,като споровете се разрешават от независим и безпристрастен съд.Наистина независим от нищо,освен вътрешното си убеждение и закона.,включително и от общественото мнение.

 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "Култура ми Бойко":

  ... примерА с Царево за к'во ли е даден... Мо'еше да бъде пусната само Фтората половина на статиАта. И що ли за начало не бе даден примера със завода за боклук на София?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ако на някого си напълнила джоба с пари и го изгониш преди да е свършил каквато и да било работа (да му искаш оставката), значи си си изгубила напълно акъла. Не "оставка," а тояга трябва да извадиш и да биеш точка по точка да изпълнява; докато не свърши работа да го спукаш от бой.

 13. 13 Профил на kilikandzer
  kilikandzer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Стъпвайки на този път, не след дълго всяка институция категоризира като ненужни и постепенно прекратява онези свои дейности, които не обслужват конкретни интереси. Отказът на премиера Орешарски да спази срока за деконцентрация на държавните средства обслужва ясни частни интереси – на въпросните банки. Отказът на община Царево обаче да изпълни програмата си за овладяване популацията на безстопанствените кучета не обслужва ничий интерес. Местната власт просто отказва да работи, защото не вижда персоналната си полза от това.

  Така изглежда разпадът на държавността, когато не е предизвикан от катаклизъм или природно бедствие."

  Хладният разум на г-жата авторка е за похвала, но защо ми я показахте картина толкова безкомпромисно? Сега трябва да прасна няколко бири да си възвърна ентусиазъма...

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело  Хейтърството не ерешение на проблемите....
  Щото на който не му се харесва държавата България такава каквато е днес, има избор, да си вземе шапката, да си търси по-добра страна, да спечели изборите и да оправи страната България, така както смута че трябва да бъде, да си наляга парцалите, да търка и да не мърка, щото безработните са 435000, да си търси спонсор да му подкрепя излиянията на темата лоша България!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Е ти си голям герой, ама неразбран... чужд сред своите, свой сред чудите!!! А и като ти чета постинга и отместен във времето!
  Мъка... Мъка....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Промяната няма да е нито бърза, нито лесна. Но тази битка не може да бъде избегната или изоставена."

  Аз вече е вярвам. Много пъти по-голямата и богата на ресурси Украйна беше смачкана и набутана в кауша, та нас ли ще ни оставят да се измъкнем!?! Тази земя е обречена на комунизъм, капитализмът от путински тип е само вариация, нещо като адаптационна мимикрия.

 17. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "detchopora": ≪Няма по Брутално Насилие от ... бедноста !≫

  Не винаги, но общо взето е така. Но вината за това не е на бедните, а на тези, които са виновни за тяхната пауперизирана бедност: прекалено алчните едри бизнесмени и управляващия елит, създал със своите закони условия за прекомерно забогатяване на богатите и прекалено обедняване на бедните.

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobhunter": ≪Не "оставка," а тояга трябва да извадиш и да биеш точка по точка да изпълнява; докато не свърши работа да го спукаш от бой.≫

  Да речем, че е така. Защо не дадеш пример как се прави това? Та нали преди да почнеш да го трепиш трябва да му вземеш властта, защото иначе той ще те утрепе?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "Култура ми Бойко":

  ≪ С дните става по-забавно, виждам аз
  ГЕРБ за власт им става все по "гладно",
  край "кервана" джафкайти в захлас,
  важното е да ви става "гадно≫

  Браво! Вярно е, че като лирика е пълен боклук, но за сметка на това пък като идея прекалено глуповато и параноично.

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#19:"glog"]прекалено глуповато и параноично.[/quote]
  Гербер си и се чувстваш зле
  не го приемай толкос лично,
  не тропкай с крак като дете..

 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#13:"hadji_dimitar"]Хладният разум на г-жата авторка е за похвала, но защо ми я показахте картина толкова безкомпромисно? Сега трябва да прасна няколко бири да си възвърна ентусиазъма...[/quote]
  Ма ти си човеко, бреее! Наздраве! Ас сам на Астика)))))+++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK