Симптомът на Варненско-Преславската епархия

Симптомът на Варненско-Преславската епархия

© Николай ДойчиновКоментарът е поместен в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник":


Изборът на двама епископи, измежду които членовете на Св. Синод на БПЦ следващата неделя ще изберат епархийския архиерей на Варненско-Преславската митрополия, приключи благополучно. И двамата номинирани са – според църковното обществено мнение – достойни кандидати.


Какво обаче показаха перипетиите, предшествали този благополучен избор? Най-важното – че в Българската православна църква бавно, незабележимо за външните й наблюдатели, е израснал
същински църковен народ


– "лаос", казано на собствено църковен език. Ще припомня, че според църковното схващане "лаосът", т. е. народът Божий на една местна Църква, който съставлява Тялото Христово в това определено място, включва без разлика всички "членове" на това Тяло – както йереите и дяконите (свещениците, казано на популярен език), така и онези, които са започнали, крайно неподходящо, да се наричат "миряни", сякаш са прибавени от "света" (от "мира") към Църквата, възглавени от своя епископ.


След дълго и болезнено прекъсване, ние започваме да се завръщаме към жизнената практика на древната Църква, в която мястото на нейния предстоятел, епископа, никога не се е заемало без изричното волеизявление и участие на църковния народ (целокупния лаос). Драматичната перипетия във Варненската църква показа, че в нея има такъв църковен народ и той не е без воля и съвест.


Драматичната перипетия във Варненската църква показа, че е дошъл


краят на чисто формалните избори


при които буквата на устава е спазена, при практически пълно неглижиране на неговия дух.


Предварителните договаряния на синодални "партии", които без въобще да се интересуват от Тялото Христово в определеното място, излъчват нейде "горе" (сиреч извън Тялото) своите фаворити и ги "спускат" на шепа църковни чиновници (по-голямата част от епархийските избиратели са все още такива), за чиито гласове въпросните "фаворити" се борят кой както може, вече стават невъзможни. Защото очевидно е отминало времето, когато Църквата бе населена основно от пасивни "потребители" на (индивидуални) "духовни  услуги", за които епископът е нещо далечно и дълбоко безразлично, или от престарели "пазачи" на голия факт на съществуването на тази "традиционна българска институция", за които пък епископатът като такъв е абстрактна и почти деперсонализирана "шапка" на съвкупността от храмовете и манастирите на територията на страната ни. Именно това почти пълно отсъствие на живи енории – общности от вярващи, живеещи постоянен евхаристиен живот, свързани интензивно и лично със своите свещеници – позволяваше за моралния облик на архиереите да не се знае почти нищо или и да "се е чувало", да бъде дълбоко безразлично за почти всички.


Казвам това, защото е възможно не някой друг, а медиите у нас да си припишат заслугата за благополучното отстраняване на одиозния Бачковски игумен от мераците му за Варненската катедра. Истината обаче е, че този път срещу "фаворита" в избраната на първия тур неочаквана "двойка"


въстана съвестта на местната църква


Въстана едно сплотено свещенство и водените от него съзнателни църковни общности (видях ги на молитвеното им бдение пред сградата на Св. Синод). И именно защото срещнаха възмутена църковна съвест, вбесените от това "фаворити" (и тук не визирам само обвинения в симония Борис и въобще не визирам "неизбираемия" му подгласник еп. Игнатий) прибягнаха до лукавата адвокатура на медиите. Транспонираха борбата си в една изключителна неблагообразна плоскост. Още на молитвеното бдение пред Синодалната палата, сред вярващите дошли от Варненската епархия с изненада разпознахме дежурния "контрапротестиращ" Бисер Миланов-Петното и двама-трима клакьори, издигнали нелепите плакати: "Искаме здрава ръка в Църквата" и "Не на меките китки в Църквата".


И ето тук е мястото да обясня защо този път лично аз се въздържах да взема активно участие в спора. Освен, разбира се, защото, като познаващ добре православното канонично предание си дадох сметка, че проблемът на една местна църква (доколкото тя, като Тяло Христово, е жива преди всичко в самата себе си и разполага с цялата пълнота – "католичност" – на евхаристийния си живот) би трябвало да се разрешава от самата нея и с нейните сили, още и защото, струва ми се, съзрях и една по-мащабна и по-долнопробна борба освен борбата на Борис срещу останалите. Бе – направо ще го кажа –


изпробван на църковна почва
"номерът" с Делян Пеевски


Одиозният Борис – известен в църковните среди с хулиганското си поведение и с безсрамно-разгулните си постъпки (публикуваният преди дни ужасяващ порно-видеоматериал, ако е достоверен, го потвърждава), ни бе представен като решителната църковна "мутра", която единствена би могла да се справи с внедрилата се в Църквата "содомска порочност". "Не на меките китки в Църквата" – припомням – пишеше на плакатите на хората на Петното пред Синода. Досущ така, както пък "успелият" ъндърграунд-политик Делян Пеевски бе единственият, който би могъл да се справи с ъндърграунд-лидера Бойко Борисов. Да, започнаха да ни облъчват: Бачковският игумен е човек с криминални наклонности, най-вероятно е раздавал подкупи на епархийските избиратели, най-вероятно е способен на шантаж (сам той размахваше някаква флашка с неопределено-заплашителни думи), но… знаете ли какъв ужас е всичко останало в Църквата? Срещу "дядо Борис" всъщност… воюва "хомосексуалното лоби".


Не забелязахте ли как през последните десетина дни (вземайки повод от онзи безсрамен видеоматериал с младия монах от Троянския манастир) медиите – уви, не само жълтите – се изпълниха с интервюта, "журналистически разследвания", материали за "хомосексуалните клирици в Църквата". Ако едни ни поднасяха все по-ужасяващи разкрития за безобразията на "дядо Боре", други ни заливаха с пикантни подробности за епископи и монаси. Лично аз (изглежда ме смятат за голям наивник) бях потърсен поне пет-шест пъти, за да коментирам "последните скандали в Църквата", за да "взема отношение към хомосексуализма в Църквата" и внезапно си дадох сметка, че тревогата на задкулисниците около изборите за Варна е доста по-дълбока от елементарната борба за една архиерейска катедра. Макар да не съм привърженик на каквито и да било конспиративни теории, този път буквално с кожата си усетих, че на някои тъкмо перспективата за увеличаването на един съзнателен и съвестлив, просветен църковен народ, който вече не желае да приема пасивно "църковни князе", определяни в тайни бизнесменски, "архонтски" и синодални канцеларии, се е видяла много по-опасна от съпротивата срещу някой си "дядо Боре".


Щом вече не ще може да се действа както досега, щом и в Църквата, както в държавата, започват да се появяват упорити "протестиращи" – хора, способни да възпрепятстват налагането на разнообразни "Делян-Пеевци", то ще трябва да се погрижим за тоталното дискредитиране на тази зараждаща се общност. Трябва да заглушим чистите гласове на варненските свещеници и миряни със "скандали" на най-перверзна основа, та следващия път когато тези хора попречат на нашите сметки, публиката да се отвърне погнусена: "пак тези ли – содомци, блудници – при тях и едните и другите са маскари".


Та, усетих, че този път борбата не е просто между "хората на дядо Боре" и "хората на еди-кой-си", а, по техен повод, борба на мрачните сили в страната ни срещу един ужасно разтревожил ги симптом: в Църквата вече няма само безгласни, само "бабички", само "мухльовци". И макар да не мога въобще да отрека, че в Църквата ни съществуват безобразни неща (включително от споменатия по-горе тип) мисля, че темата сега, днес, не са те, а онова здраво, което се появява "отдолу".


Ето защо поздравявам епархийските избиратели от Варненско-Преславската епархия, че издържаха изпитанието за съвестта им и най-вече – свещениците и миряните, "народа Божий" от тази епархия, че припомниха какво е местна църква – че тя е живо Тяло, в което не може да се "имплантира" нищо без неговото съизволение.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1315 Весело

  Диагнозата ДС

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Тъжно ми е за БПЦ. Уви, в моменти на криза преди именно църквата ни е помагала да се обединим. А сега... сега сякаш някой нарочно бута всичко добро надолу и надолу.

 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Явно точно от църквата отново ще тръгне духът на обновлението, особено ако това което се случи във Варна се повтори и в другите митрополии очакващи своя пастир

 4. 4 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  "...в държавата започват да се появяват упорити"протестиращи"-хора способни да възпрепядстват налагането на разнообразни"Делян-Пеевци",то ще трябва да се погрижим за тоталното дискредитиране на тази зараждаща се общност!

  Отвратена съм!Значи всичко,което ни излага да се замита под килима и всеки,който пречи на властта да си прави каквото иска да бъде дискредитиран.И този човек говори за оздравяване на църквата?Че с тази си реч вместо да привлича,той отвращава хората,но не от църквите,а от тези,които уж служат на Бог вътре.

 5. 5 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#4] от "fener":
  И кое по-точно не ви харесва в казаното?
  Аз мога да споделя личните си впечатления от своеобразния протест пред Синода. Събрахме се миряни от Варна и София и кротко, пеейки църковни песни изчакахме решението на владиците. Решението беше благоприятно и днес всички очакваме спокойно неделята, в която ще бъде избран със сигурност прекрасен владика. Цялата БПЦ (с изключение на двадесет човека) е обединена зад тези кандидати. Да сте чували скоро за подобни избор, протест, резултат на държавно ниво? Какво да кажем пък за изборите за патриарх, при които имаше реални желания от държавни служители да се намесят и поставят свой кандидат, но бяха отрязани и отново беше избрана обединителната фигура на дядо Неофит?

 6. 6 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#4] от "fener":
  [quote#4:"fener"]а,но не от църквите,а от тези,които уж служат на Бог вътре.[/quote]
  Хората се отвращават от извадените няколко жълти неща в медиите. В други държави такива материали са забранени за излъчване по държавна телевизия. Това е срам предимно за обществото, а след това за провинилия се. Не мисля, че Църквата има от какво да се срамува тук. Църквата не учи никого на такова държание. В църковните енории, в които съм се черкувал също не съм виждал пример за такова поведение. Явно става дума за съвсем изолирани случаи, които медиите са решили да преекспонират в определен момент (с цел вдигане на собствения рейтинг, мисля).
  Радвам се, че Синодът реагира бързо и наказа един от "героите". Не виждам какво има повече да се дискутира.

 7. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Николов":

  Цитирала съм го.Пак прочетете внимателно.
  И аз и вие всъщност казваме едно и също.Съжалявам,че не сте ме разбрали.

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Струва ми св, че няма такава мутриполия Варнеско-Преславска.
  Митрополията е Варненска И Великопреславска!
  Митрополияра не обединява два района,а носи и името на съществувала в миналото митрополия.
  По същия начин и епископите носят към имената си име на съществувала в миналото епархия:Крупнишки епископ, Неврокопски и т.н.
  Господа джурналисти!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петър Николов":

  Вие гледате от другата страна на камбанарията.
  Не може да осъждате обществото за поведението на църковните служители.Това е абсурдно!
  Вие за истината ли сте или не?
  Или хората вътре на които им целуваме ръцете,вричаме се в любовта си и подаваме бебетата си да ги кръстят са чисти и святи или не са!
  Точно с приказките,че нещата трябва да се крият и потулват,хората губят доверие.
  Иначе се появява несигурност.И не са виновни медиите,а мълчанието и увъртането на църковните ръководители.Ако излязат с ясна позиция,да така е,да тези хора ги отстраняваме,
  народът ще се успокои и храмовете ще се напълнят.
  Ако ли не,няма защо да се чудят защо има такава реакция.
  Разберете го,управляващите достатъчно ни лъжат.Всеки тръгва с големите кошници и обещания,а като стигне до властта,започва да лъже и манипулира и прикрива.Хората искат поне в църквата да срещнат истина,морал и честност.

 10. 10 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#9] от "fener":
  [quote#9:"fener"]Вие гледате от другата страна на камбанарията. [/quote]
  Т.е. вие не сте кръстена и не сте християнка? Ако е така, извинете.
  [quote#9:"fener"]Не може да осъждате обществото за поведението на църковните служители.[/quote]
  А кого да съдя? Обществото ги е отхранило. Не са спуснати с указ от небето. Съдя обществото за всички нечитави негови единици. (забележете, че така съдя и себе си, защото съм родител и член на обществото)
  [quote#9:"fener"]Вие за истината ли сте или не?[/quote]
  Аз съм за Истината. Истината със сигурност не е в публичното излагане на грехове на отделни хора. Ако сексуалността на публичните личности е истината - жълтите вестници ще се окажат единствените смислени издания.
  [quote#9:"fener"]Или хората вътре на които им целуваме ръцете,вричаме се в любовта си и подаваме бебетата си да ги кръстят са чисти и святи или не са! [/quote]
  И колко пъти присъствахте на служба, водена от йеромонах Кирил и епископ Борис? Знаете ли колко са бебета, кръстени от тях? Хайде сега да сравним със службите при енорийския ви свещеник (и съответните кръщения).
  [quote#9:"fener"]Точно с приказките,че нещата трябва да се крият и потулват,хората губят доверие. [/quote]
  И кой е казал, че трябва да се потулват. Материалите се предават на св. Синод, който има правото да наказва с низвержение или дори отлъчване. Така е по устав. Ако св. Синод не накаже някого, би могло да се мисли и аз някакво медийно отразяване.
  [quote#9:"fener"].И не са виновни медиите,[/quote]
  От доста години следя отразяването на църковните въпроси в медиите и ви уверявам, че медиите имат огромна отговорност. Аз съм ставал свидетел на събития, които или не се отразяват, или се отразяват превратно от различните медии.
  [quote#9:"fener"]Ако излязат с ясна позиция,да така е,да тези хора ги отстраняваме, [/quote]
  И как преценихте, че отстраняването е винаги най-доброто лекарство. Църквата наказва, но и обича. Приема покаянието на каещите се. Да, нужни са по-твърди действия срещу беззаконията, но хайде да не бързаме да заклеймяваме и да изолираме. Животът в Църквата ни учи да се опитваме да въздействаме на ближния предимно с добро. Наказанията са най-крайната мярка.
  [quote#9:"fener"]народът ще се успокои и храмовете ще се напълнят. [/quote]
  Храмовете не се пълнят, защото хората не желаят да полагат усилия за духовното си развитие. Хората желаят да потребяват удоволствия. Ракийката, салатката, цигарката, дистанционното... Това е идилията за съвременния българин
  [quote#9:"fener"]Хората искат поне в църквата да срещнат истина,морал и честност. [/quote]
  И защо не идват на неделните служби редовно, че да ги получат?

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 771 Неутрално

  „краят на чисто формалните избори, при които буквата на устава е спазена, при практически пълно неглижиране на неговия дух.“

  Дай Боже и за парламентарните, и за местните!

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#10] от "Петър Николов":

  Вие ми говорите за конкретни хора.Аз ви говоря от птичи поглед как стоят нещата.Благодаря,че сте си отделили толкова време за този дебат.Има нужда нещата да се разчупят.Но някак се хвърляте в защита.А аз искам нещо простичко.
  Ходя на църква,водя и децатаси.Обикаляме дори по различни църкви и манастири.И искам да съм сигурна,че хората,които ни говорят за християнските ценности,самите те ги спазват.
  Толкова ли е сложно!

 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#12] от "fener":
  [quote#12:"fener"]Аз ви говоря от птичи поглед как стоят нещата.[/quote]
  Проблемът на птичия поглед е, че е изкривен от медиите. Друг проблем е неговата повърхностност. Ако гледам от птичи поглед на проблемите в семейството - то скоро би се разрушило. Църквата е едно широко семейство и проблемите сред членовете И не могат да се гледат от птичи поглед, а само лично.
  [quote#12:"fener"].Но някак се хвърляте в защита.[/quote]
  Като православен християнин не мога да не защитя Майка си, когато бива хулена и наранявана.
  [quote#12:"fener"]Ходя на църква,водя и децатаси.[/quote]
  Слава на Бога
  [quote#12:"fener"]И искам да съм сигурна,че хората,които ни говорят за християнските ценности,самите те ги спазват.
  [/quote]
  Всички това искаме, но как да стане, като ние страним от Църквата и не желаем да опознаем дори собствената си енория Как да преборим проблемите, като липсват кадри? Всеки чака някой друг да отиде и да се лиши от наслади, ставайки добър пастир.
  Надявам се да разберете, че всички сме отговорни за проблемите в Църквата и държавата и не можем да се дистанцираме от тях.

 14. 14 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#12] от "fener":
  А с добрите пастири е като с добрите лекари (адвокати, учители, майстори...) - иска се усилие, за да открием най-добрите. После става лесно - просто ги оставяме да ни водят.

 15. 15 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#2] от "groznik90":

  Катарзиса (очистването) винаги е болезнен процес. За съжаление, случва се в нашето поколение! Търпение, всичко ще си дойде на място.

 16. 16 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "Петър Николов":

  Обикаляме по много манастири,както вече казах,та по тази причина птичият ми поглед не е изграден от медиите,а от лични наблюдения.Всеки чувства вярата по свой начин и всеки намира нещо за себе си в храма.Не искам да натрапвам възгледите си на никой.

 17. 17 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#16] от "fener":
  Какво мислите за игумена на Троянския манастир - дядо Григорий? Ето ви чудесен духовник. Чували ли сте за Хаджидимовски манастир? И там зная, че се подвизават добри монаси. Чудесен женски манастир е Врачешкият манастир.
  Обикалянето на манастири не означава участие в Евхаристията, не значи познаване на Църквата, а ми се струва, че и манастирите, където се подвизават повече читави монаси, не сте видели?

 18. 18 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Най-много съм впечатлена от игумена на Гигинския манастир "Свети Кузма и Дамян Безсребърници".Само там видях да се чете молитва за здраве,като свещенника сваляше части от облеклото си и ги слагаше върху гърба на болния.Накрая остана само по расо и внесе всичко зад иконостаса.Цялата работа отнема доста време.Когато попитах познат защо другите не правят по този начин ми отговори,че ги мързяло.
  Изобщо никога не съм казвала,че участвам в Евхаристията или имам претенции да познавам църквата.Нямам и намерение.
  Казах ви,че прилагам вярата така както я чувствам и както ми е добре.Всичко останало е затормозяване.Затова написах и че не натрапвам на никой своите възгледи.За мен има голяма разлика между това да си религиозен и вярващ.Обикаляме манастирите,за да опознаем България,нейната история и култура.Кръстени сме,домът ни е осветен,четат ни молитви за здраве понякога или за починали,влизам и паля свещи или оставям дарение,когато почувствам,че имам нужда.Това е.

 19. 19 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#18] от "fener":
  [quote#18:"fener"]Само там видях да се чете молитва за здраве,като свещенника сваляше части от облеклото си и ги слагаше върху гърба на болния.[/quote]
  [quote#18:"fener"]че ги мързяло. [/quote]
  E, това го правят почти всички свещеници от енорийската ни църква без да ги мързи и без да искат пари
  Разбирам, че не искате да ви натрапвам мнението си (нито мнението на Църквата) и това е съвсем разбираемо, но не мога да не ви обърна внимание, че ...
  [quote#18:"fener"]Всичко останало е затормозяване.[/quote]
  е несериозно отношение. Ако всички решим да изпълняваме държавните закони, така както ги чувстваме и както ни е добре и че всяко различно изпълнение на законите е затормозяване, как мислите би изглеждала държавата ни?
  [quote#18:"fener"]между това да си религиозен и вярващ.[/quote]
  Т.е. вие искате да вярвате в Бог, но не искате Той да изисква нещо от вас. (което е напълно разбираемо. Да си призная - и на мен ми се ще да беше така)
  [quote#18:"fener"]когато почувствам,че имам нужда.[/quote]
  радвам се, че понякога чувствате, че трябва да изпълнявате някои от законите, но не мислите ли, че е възможно Бог да изисква от нас да изпълняваме всичките Му закони?
  Простете, ако съм ви засегнал или съм ви натрапил мнението си.

 20. 20 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Не причинявам на никой това,което не искам да причиняват на мен.Обичам създателя и често му благодаря за това,което имам.
  Обичам всичко,което е създал.Не осъждам.

  Какво имате в предвид,че не изпълнявам изискванията на Бога,че ми стана интересно?

 21. 21 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#20] от "fener":
  [quote#20:"fener"]че не изпълнявам изискванията на Бога,че ми стана интересно?[/quote]
  Ами най-малкото неучастието ви в Евхаристията. Ето какво казва Христос : "Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден" (Иоан 6:53-54)

  Аз съм хлябът на живота. Бащите ви ядоха мана в пустинята, и умряха; а хлябът, който слиза от небето, е такъв, че който яде от него, не ще умре. Аз съм живият хляб, слязъл от небето; който яде от тоя хляб, ще живее вовеки; а хлябът, който Аз ще дам, е Моята плът, която ще отдам за живота на света.

  "Чашата на благословението, която благославяме, не е ли общение с кръвта Христова? Хлябът, който ломим, не е ли общение с тялото Христово?" (1Кор. 10:16).
  "Защото един хляб, едно тяло сме ние многото, понеже всички се причестяваме от един хляб" (ст.17)

  Редовните изповед и причастие са задължителни за всички кръстени християни. Също така често грешим дори с мисли. Христос би се радвал най-много, ако дори с мисли не грешехме. Пътят на християнина е постоянен стремеж към съвършенство и ние никога не можем да кажем, че сме извършили достатъчно, че сме изпълнили задълженията си. Най-малкото защото сме призвани към съвършенство

 22. 22 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Не можете да ме засегнете с това,че изразявате мнението си, нито с това,че мислите различно от мен.
  Научих се да гледам на всеки един човек,като на Божие разнообразие и да го обичам,заради това,че е такова.

 23. 23 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#21] от "Петър Николов":

  Как приемате хората от другите религии тогава?
  Запознат ли сте с тях?

 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Имам още еди въпрос,много важен:Как се чувствате,когато изпълнявате Евхаристията.Какво изпитвате?

 25. 25 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#23] от "fener":
  [quote#23:"fener"]Как приемате хората от другите религии тогава?
  Запознат ли сте с тях?[/quote]
  Хората от другите религии приемам за хора. Христос ме задължава да ги обичам. Аз успявам различно (ще ви успокоя, че различно успявам и с православните си събратя )
  Като богослов имам основни познания за всички големи религии и за някои от деноминациите на Православието.
  [quote#24:"fener"]Как се чувствате,когато изпълнявате Евхаристията.Какво изпитвате?[/quote]
  Това е трудно за споделяне, пък и аз съм недостоен човек. Едно мога да кажа - Причастието ми дава сили да се боря със страстите си.

 26. 26 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  някои от деноминациите на Православието.
  - да се чете на протестантството

 27. 27 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Ето виждате ли в причастието вие намирате сила,чувствате се добре.Аз не изпитвам нужда.Ако го правя,ще е насила.
  Изучавах религиите дълго време,философия и психология.
  Открих,че в основата на всяка стои Любовта.А останалото са религиозните ритуали,които се спазват.Пак казвам,това е мое мнение.Но приемам хората,не според религия им,а според това какви са,като поведение и дела,според това,дали извършват насилие върху другите било психическо или физическо.Но това не променя вътрешното ми отношение,а само това как аз да се държа с тях.

 28. 28 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#27] от "fener":
  [quote#27:"fener"]Открих,че в основата на всяка стои Любовта.[/quote]
  Това твърдение смело ще оспоря. Има доста религии, които изповядват насилие. Ето ви пример - в една от основните има учение, че по време на военен поход е допустимо да се изнасилва жена (от отсрещната страна). Основателят на тази религия дори извършва това действие. Една секта твърди, че кръвопреливането е грях. Тези хора убиват децата си с голяма "любов". Една от древните религии изгаряла бебенца, принасяйки ги в жертва на "боговете". Мога да продължа с примерите доста...
  Има религии, които изповядват насилие, но то може само да се изведе, след като човек е навлязъл достатъчно навътре в нещата.

 29. 29 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  И това го има.И в Индия горят вдовиците.И нима католиците, не направиха инквизицията в името на Христос?За исляма също няма какво да говорим.
  Винаги съм била благодарна,че съм се родила на място,където религията е много щадяща.Радвам се,че и мога да я променя,ако реша.Но и в православието жената е по-долу от мъжа.
  Избрала съм състояние на съзнанието,с което чувството ми на справедливост е в равновесие и се чувствам щастлива.А дали това е правилно ще разбера,когато му дойде времето.
  Благодаря,че поговорихме.

 30. 30 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#29] от "fener":
  [quote#29:"fener"]И нима католиците, не направиха инквизицията в името на Христос?[/quote]
  Не. Направиха я в името на папата. Христос никъде не казва да избиваме неверници. Не казва да завземаме Йерусалим, като междувременно избиваме православни (което се случва по време на Кръстоносните походи)
  [quote#29:"fener"]Но и в православието жената е по-долу от мъжа. [/quote]
  Тук нещо бъркате с друга религия. Православието казва - в Христа няма юдеин, ни елин, няма роб, ни свободен, няма мъжки пол, ни женски (Гал. 3:28).
  [quote#29:"fener"]Благодаря,че поговорихме.[/quote]
  И аз благодаря.

 31. 31 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Добре,тогава искам да ми изкоментирате нещо.Детето ми преди няколко години пострада при инцидент и лекарите казаха,че няма да се оправи.Можело да се опитат с операция,но тя е рискова.Дотогава аз не бях особено вярваща.Много силно се молих на Бог да ми помогне.И тогава започнах да сънувам.Къде,в кой манастир да ходим да му четат за здраве и какви дарове да оставям.Всеки свещенник го отрече и казаха да не обръщам внимание,но аз се доверих на сънищата.Направих всичко,което ми бе дадено.След,което направихме и всички видове изследвания. Лекарите бяха в шок. Сега,не само,че детето ми е добре,но и не боледува от нищо,дори и от грип.Дали имам вяра ли?Имам за цялата Земя,че и отгоре.Дали Бог помага,ако го обичаме истински и сме му благодарни в сърцата си?Явно това е много по-важно,отколкото лицемерно да изпълнявам ритуали,както много правят,а да не са толкова добродетелни.Винаги съм се доверявала на сърцето си и съм правила нещата,както ги чувствам и винаги съм била добре.Хайде сега ми кажете,че отново греша.

 32. 32 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#30] от "Петър Николов":

  Само за жените искам да вметна. Ако бяха равни на мъжете,сега за мястото във Варна,трябваше да има и жени кандидати.Но на тях не е разрешено да стават попове и да растат в ерархията.

 33. 33 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#32] от "fener":
  [quote#32:"fener"]Ако бяха равни на мъжете,сега за мястото във Варна,трябваше да има и жени кандидати.[/quote]
  По същата логика ще ви кажа, че трябваше сега на мястото на жените в Майчин дом да лежат и раждат мъже. Защо не ни разрешавате да раждаме?! Това е невероятна дискриминация !!!
  Вие сериозно ли мислите това горе? Имате ли поне бегла представа за смисъла на служението само от мъже? Христос е бил мъж и това не може да се промени. Така е решил Бог. Свещеникът и епископът изобразяват Христос по време на службата. Христос ръкополага мъже за епископи, и им дава заповед да ръкополагат мъже. Ако искате да измислите друг Христос - измисляйте, но само не казвайте, че липсата на жени свещеници понижава с нещо достойнството им, защото е смешно.

 34. 34 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#31] от "fener":
  [quote#31:"fener"].Хайде сега ми кажете,че отново греша.[/quote]
  Не грешите, че вършите добро, но грешите като казвате -
  [quote#31:"fener"]Явно това е много по-важно,отколкото лицемерно да изпълнявам ритуали,както много правят,а да не са толкова добродетелни.[/quote]
  Как преценихте, че Евхаристията е само ритуал? Вие в Христос ли вярвате или в нещо, измислено от вас? Ако вярвате Христос (все пак чрез молитви на свещеници в Неговите манастири сте получили изцеление), следва да изпълнявате Неговите заповеди. Той пръв е установил Евхаристията и Той присъства в Нея. Как не разбирате, че вашата вяра би могла да ви подведе. Смятате ли се за безгрешна?
  [quote#31:"fener"]Винаги съм се доверявала на сърцето си и съм правила нещата,както ги чувствам [/quote]
  Не отричам, че трябва да слушаме и сърцето си, но не мислите ли, че след като ви е оказана такава велика милост от Бог, Му дължите някакво покорство? Не бихте ли искали да разберете повече за заповедите, които е дал? Дали не е обида за Него това, че не се причастявате с Него?

 35. 35 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#31] от "fener":
  Забравих горе да кажа - за лицемерното следване на Христос сте права- това е невероятно богохулство, но аз не ви карам да влизате в храма лицемерно. Виждам, че имате добро разположение, имате искреност. Просто смятам, че изпускате най-важното, като страните от общението с Църквата, но ваша воля. Пак прощавайте, защото бях по-рязък горе.

 36. 36 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Попитах ви как се чувствате след Евхаристията,не случайно.
  Вие отговорихте,че не можете да го опишете.Но аз не се чувствам така.И ако правя нещо против волята си,значи аз проявявам лицемерие.Лъжа.Това не бих могла да понеса.

  Относно лечението на детето ми.Повече от две години сме обикаляли по манастирите и сме носили дарове.Имало е случаи, в които сме чакали с часове на опашки,за да влезем при някоя чудодейна икона под палещо слънце.Мисля,че каквото е трябвало,за да се изпита вярата ми е поискано.Имайте в предвид, че до този момент не съм била особено вярваща,но чувствах с цялото си сърце,че така трябва да постъпя.
  А относно това,дали не обиждам Бог,като не го лъжа.
  Смятам,че обиждаме Бога,точно като му преписваме това качество,защото се сърди само този,който слуша егото си, а не душата.И ако Бог се сърдеше на тези,които не изпълнават Евхаристията,то значи би трябвало да се сърди на 2/3 от човечеството.Не,не мисля,че ми се сърди,защото вижда какво нося в сърцето си и знае защо не го правя.Но пак казвам,това е мое виждане на нещата.Не ги налагам на никого.Просто се чувствам щастлива и много благодарна.

 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#36:"fener"]Но пак казвам,това е мое виждане на нещата.Не ги налагам на никого.Просто се чувствам щастлива и много благодарна.[/quote]
  Впечатлихте ме дълбоко, уважаема госпожо..не знам какво да кажа. Може би от сърце да Ви пожелая да се сбъдне в живота Ви това, за което мечтаете. Тогава и аз ще бъда щастлив. Надявам се и всички добри хора на този свят.

 38. 38 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Смятате ли,че ако аз не съм заслужила милост,Бог би допуснал грешка да ми я даде?
  Аз смятам,че от различните хора,той иска различни неща,подлага ги на различни изпитания.Затова още от раждането си,ние сме поставени в различни условия,природа и семейство.
  Важното е,като дойде изпитанието,ние да не се огънем,а да следваме сърцето си,защото той е там.Аз не се огънах и бях възнаградена със здравето на детето си.
  А можех да послушам лекарите и свещенниците,които ме съветваха да не обръщам внимание на сънищата си.

 39. 39 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#37] от "Култура ми Бойко":

  Благодаря!Не знаех,че има хора,които следят дебата ни.
  Благодаря много за пожеланията и аз го желая на вас и близките ви.Ще се радвам,ако с моето усещане за света съм ви замислила по някакъв начин.Защото е много важно човек да мисли,а не да изпълнява сляпо,защото "трябва",а още по-важно е да се доверява на сърцето си.
  Поне моят опи е такъв.

 40. 40 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#38] от "fener":
  [quote#38:"fener"] ако аз не съм заслужила милост,Бог би допуснал грешка да ми я даде? [/quote]
  Не. Бог не допуска грешки.
  [quote#38:"fener"]че от различните хора,той иска различни неща[/quote]
  Не е точно така. В Евангелието има универсални заповеди, които се отнасят за всички хора. Разбира се, няма да отрека, че различните хора имат различни служения- едни стават добри лекари, други добри инженери, адвокати и т.н., но професионалното призвание не може да отмени призванието да бъдем съвършени и да се причастяваме.
  [quote#38:"fener"]А можех да послушам лекарите и свещенниците,които ме съветваха да не обръщам внимание на сънищата си.[/quote]
  Едно нещо ме притеснява. Още от апостолско време имаме призива да не се вярва на сънищата, защото дяволът има възможност да ни влияе чрез тях. Не смея да говоря за вашия случай, но имаме много случаи, в които човек се подвежда от чистотата (на пръв поглед) на съня и от чудесно изцеление, но полека, лека става роб на себе си и желанията си, нежели на Божиите заповеди. Приемете го като приятелско предупреждение. Имайте внимание и сравнявайте сънищата си с Евангелието, поживейте в Църквата, вижте какви хора има в енорията ви. Когато заживеете в задружна енория ще видите колко по-приятен е животът

 41. 41 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#30] от "Петър Николов":

  Господине,понеже казахте,че сте богослов,ще изразя възхищението си към вас.Достоен сте за това и носите необходимите качества.А както ви стана ясно с много ваши колеги съм говорила.Вие прявихте огромно търпение,справедливост и любов.Не се хвърлихте да ме порицавате, обвинявате и заплашвате.Не се държахте,като фанатик. Срещала съм и други църковни служители,като вас.Бъдете все такива, защото църквата ще оцелее само с такива истински хора,като вас.

 42. 42 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#41] от "fener":
  Благодаря за топлите думи, но за жалост не ги заслужавам. Фанатизъм може да видите навсякъде. Хората сме слаби същества и често изпадаме в крайности, особено ако не внимаваме върху себе си.
  Отново благодаря за вниманието и ви пожелавам Божиите милости и щедрости !

 43. 43 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#40] от "Петър Николов":

  Благодаря за предупреждението.Чувствам се все по-добре.
  В никоя енория не биха ме изтърпели,защото не всички носят вашите качества да изслушвате с търпение и разбиране.
  По-скоро биха ме приели,като "трън в задника" да ме простите за израза.Разбирате ли,има хора,за които е важно стриктно да се изпълни каквото трябва.В същото време се бутат,карат се и се държат грубо и високомерно с останалите /това няма как да го отречете,защото го има навсякъде.Особено има едни бойни баби/
  Става ми смешно.Предпочитам,като ходя в храма да се потопя в своите усещания и да поговоря с някой,ако имам нужда.Това за мен е специално изживяване и си тръгвам пречистена след това.

 44. 44 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#43] от "fener":
  [quote#43:"fener"]В никоя енория не биха ме изтърпели[/quote]
  [quote#43:"fener"]По-скоро биха ме приели,като "трън в задника" [/quote]
  То и от такива има нужда, че иначе ще изпозаспим В нашата енория дълго се подвизаваше човек, който беше фанатик и трън (много кофти комбинация). Давам си сметка, че имаше полза от него - стягаше бабите в две редици и внасяше малко ред.
  Вижте, не е просто да живеем заедно, но напоследък виждам истинско израстване на отделни енории. На едно място се събират прокурор, бивш и настоящ депутат (от различни партии, макар че тези идват много рядко ), пожарникар, охранители, шофьор на такси, експерт по качество, духовници, зъболекар, мед. сестра и санитарка, бизнесмени, еколог, ИТ специалист, държ. служител, бивш затворник (каещ се), продавачи, пенсионери, хора с всякакви съдби. Много е приятно да видиш, че тези всички се обединяват зад Христос и макар не всичко да е съвършено - има няколко дни в годината, когато всички се прощават и пак започваме наново да градим отношенията си и да растем (надявам се) в Бога

 45. 45 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Разсмяхте ме с глас,защото картинката ми е ясна.
  Много е хубаво това,което казвате.
  Дай Боже,все повече хората да се връщат към позабравените ценности.Аз истински вярвам,че в момента обществото ни е в най-тежката си лечебна криза и после ще влезе вече в ремисия.
  България и българите ги очаква хубаво бъдеще.Просто си трябва време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK