Протест и смисъл: Така се живее

Неда Узунколева в с писателя Георги Господинов след края на четенетоНеда Узунколева спечели първа награда в конкурса за есе на тема "Протест и смисъл". Той беше организиран от Ранобудните студенти. В журито бяха писателят Георги Господинов и експертът по медийно право проф. Нели Огнянова, които участваха и в обявяването на наградите и в разговора след четенето на есетата в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" във вторник следобед. Третият член на журито бяха студентите Адриана Иванова и Диляна Видева (с един глас), по чиято идея се организира конкурса (повече за конкурса и победителите прочетете тук).


"Дневник" ще публикува първите пет наградени есета в следващите дни, а след това и текстовете на останалите участници (четете ги в специалната тема "Протест и смисъл"). Започваме с победителя (болднатите акценти са на редакцията).


Неда е студент първи курс "Скандинавистика", искала е да учи актьорско майсторство, но е останала втора резерва и след това е избрала тази специалност, споделя тя пред събралите се в Аулата да чуят победителите. Минути след това, когато на въпрос отговаря, че няма да пробва отново в НАТФИЗ, студенти, преподаватели и слушатели в залата въздъхват с облекчение, защото след като са чули есето й, всички се надяват Неда да продължи да пише. "Дневник" ще ви разкаже повече за нея в бъдеще. Приятно четене: 
Иран
Момиче участва в студентското движение първите дни на революцията.
"Имах тъмничар. Той ме изнасилваше, постоянно. Когато дойдоха вкъщи, казаха на майка ми, че трябвало да ме вземат за разпит. Съвсем нормална процедура, увериха я. Дори й обещаха да ме върнат след няколко часа. Минаха 3 години, а аз още бях там, в килия, голяма колкото ковчег."


Трийсет избягали от режима севернокорейци разказват.
Син Дон Хеке е роден в концентрационен лагер. Майка му и брат му били екзекутирани пред очите му след опит за бягство. На 22 години му отрязали пръст, защото изпуснал шевна машина.
Преди екзекуциите на осъдени им натъпквали устата с камъни, за да не могат предсмъртно да извикат нещо против режима.


Надзирател пребил до смърт шестгодишно момиче, след като намерил в джоба му пет царевични зърна.
България, 1944 - 1989


Милкана Мошанова
"Когато започнаха изселванията, ме арестуваха от Държавна сигурност, искаха да разкажа всичко за баща ми. Ама аз млъкнах. Толкова много ме биха, че съм загубила съзнание – разказаха ми после, че са ме изхвърлили зад управлението на тротоара. И един турчин ме е метнал на рамото си и ме е носил през целия град до лекаря, за да видят всички какво се е случило... Остана ми и този спомен - че не можех да имам деца."


Абдулатиф ал Мухлим е бивш капитан във флотата на Саудитска Арабия, а в момента работи като журналист. В своя статия той казва: "Гладът, убийствата и разрушаването в тези арабски държави са причинени от същите ръце, които се очаква да бранят и градят единство в тези страни и да защитават своите хора. Така че въпросът сега е кой е истинският враг на арабския свят.
Арабският свят прахоса стотици милиони долари и загуби десетки хиляди невинни души, биейки се с Израел. Арабският свят има много врагове, но Израел трябва да е на дъното на този списък. Истинските врагове на арабите са корупцията, липсата на добро образование, липсата на добро здравеопазване, липсата на свобода, незачитането на човешкия живот."


"Неда" на фарси означава глас или призив. Неда Ага-Солтан е иранска девойка, убита по време на протестите в Иран след изборите за президент през 2009 година.


След като смъртта й е заснета с мобилен телефон, нейното име наистина става нарицателно за общочовешкото право на глас, протест, свобода.


Пламен Горанов се самозапалва във Варна на 20 февруари 2013 година с призив за оставка на местната власт. След 38 минути кабинетът "Борисов" напуска. Изтръпваме, защото издъхва от раните си на трети март, същата година.


Аз се казвам Неда. Неда Узунколева. На 20 години, от София. Уча скандинавистика в Софийския университет. Защо ви разказах всичко това? Не притежавам тарантиновски маниер към кървави истории, а последните думи на Едит Пиаф, че плащаме за всяко нещо, което направим в този живот, ме докарва до студена пот. Просто протестът има лице. И очи. И коси. И кости. И плът. И малко дух. Летящият камък или куршум често рикошира в нечие лице. Хиляди хора в момента полагат осакатените си тела и души срещу поетия от новата им държава или от новия режим в старата им държава психолог и систематично и подробно се опитват да обяснят, че не са преследвани от кошмарите на миналото, нито от камшиците на спомените. Просто не могат да се примирят, защото отричат световното потисничество, явното лицемерие, всеобхватната агония. Целият свят се тресе от революции, войни, бедствия и протести. И ние, будейки се нощем, изпускайки четката за зъби, впервайки ококорени очи в екрана, не можем да не се запитаме - има ли смисъл? И ако има, къде е?


Нещата просто се пренареждат. Не се борим за нова власт, а за добрия стар морал. Моралът, онзи, който децата практикуват. Чувстваме се като малки идиотчета, мечтаещи да живеят в утопия. Добро образование и здравеопазване, адекватно отношение на властта, истинска защита в лицето на полицията, липса на корупция, равенство и уважение към различието на другия. Ние луди ли сме?


Зола си позволява да обвинява. Достоевски също си позволява доста неща, дори да оцелее.


Писателите си позволяват да пишат, поетите - да не пишат. Протестът често е личен. Грешка, протестът винаги е личен. Сузана Кейсън, малко преди да влезе в лудница и много преди да напише популярният си роман "Луди години", работи като машинописка. Всички работнички са жени и не могат да пушат по време на работа, но началниците им (мъже) могат. Един ден тя пита "защо". После напуска. Или я уволняват. Тогава решава да стане писателка. "Просто исках да пуша на спокойствие", отбелязва.


Протестът е форма на мисъл извън статуквото. Системата е създадена да управлява послушни хора. Ако се опълчиш срещу, нея ставаш непослушен. От училище знаем, че децата, които не си пишат домашните, а в час четат Чарлз Буковски, се наказват. От Чарлз Буковски знаем, че непослушните обикновено са най-интелигентните деца.


По време на една лекция ни казаха, че най-развитите държави в момента са скандинавските. През 20 век са едни от най-бедните в Европа. Тогава социалдемократите и социалистите създават прочутия скандинавски модел - дом за народа. Интересното е, че когато вече не са на власт, този модел продължава да съществува. Ако протестите са надпартийни, не може ли и управляващите да бъдат такива?


Казвам се Неда Узунколева. На 20 години. От София. Тази вечер след протест продължаващ 153 дни един приятел каза: "Не виждате ли, че алтернатива няма? Дори тези да си тръгнат, ще дойдат други, които отново явно ще безчинстват. Не може да протестираме вечно" - завърши той. "Защо", попитах аз и вдигнах поглед. "Защото, Неда, така не се живее", каза бавно, натъртвайки всяка дума.


Тогава нищо не отговорих, но докато се прибирах по улиците на кървяща София, се сетих. Аз имам уникалния, неповторим и необясним шанс да бъда жива. И да живея точно така, както Аз искам. В собственото си тяло.


-Не е вярно! - развиках се - Така се живее!


Още повече - друг начин няма...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 2. 2 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хубаво да прочетеш, че има хора, които мислят като теб. Много хубаво дори. Есето ми харесва много!

 3. 3 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  След такъв морален писък може само да се мълчи.
  Поклон, момиченце!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Има талант, дано го доразвие. Бунтарството явно си го има.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Разбрах, че се казваш Неда. Неда Узунколева.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 6. 6 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Узунколева,
  Ако се бориш за морал, то за какво ти е да се намесваш в политиката?
  Моралът е личен избор от принципи. Моралът е качество на изградената личност. Моралът е индивидуален избор да се спазват определени принципи.
  А Политиката е техническа дейност за управление на държавническите институти, министерства, парламент, агенции и пр.
  С морал политиката няма нищо общо!


  пп
  Турската думичка узун да не би да означава демагогия?

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поздравления за всички наградени.Неда Узунколева - продължавай все така!
  Успех!

  Tony
 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Без коментар...и 6+ за авторката...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 9. 9 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"
  Не само талант,има и характер!Някога и мен ме болеше така.Вече болката е притъпена от живота.Загубил съм и енергията си.Дано младите се преборят за бъдещето си.Аз се срамувам,че преди години не можах да се преборя.Срамувам се и от обзелата ме апатия.Но бих подкрепил младите според силите си,и вярвам,че те ще постигнат повече,отколкото ние.Те не са живели в "онзи" "комунизъм",и виждат нещата по-различно и надявам се по-правилно от нас!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  С много усуквания и въртели през втръсналите тези за "нов(в случая стар) морал", алармистко - катастрофични позиви за "летящи куршуми", бомбастични метафори за "кървящото сърце на революцията - София", пак го опира до безмисления протест на другаря Мао - движението е всичко, целта е нищо, значи колкото по зле, толкова по добре, другари трудещи се. Не е виновно момичето, а онези дето и пълнят главата с глупости.

 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Текста е приятен, но хаотичен. Фактът, че е награден го прави показателен за българската култура. Много думи, много лутане, много страсти, много преживяно... но малко структура и цел. Жалко, аз не искам да живея в името на процеса на промяна. Искам да стигна до там накъдето съм тръгнал, за да могат децата ми да гледат отвъд моята цел. А не да се борят за същото, по същия хаотичен начин, и пак да не знаят приближават ли се до целта, или се отдалечават.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#6] от "пиленце":

  Моралът е личен избор само когато си говорим за механичен сбор от хора, а не общество. Първото са катунарите, нацията е второто.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За 6 месеца протести само оставка се иска.

  Затова този протест е лишен от смисъл.

  Хубавите есета няма да могат да го компенсират.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хубаво есе, Неда! Така се живее и така се отстояват позиции каквото и да ни струва! Надявам се един ден в България да сме постигнали демокрацията, да имаме отговорно правителство, което мисли за благото на народа и гражданско общество, което позволява на доброто да успее!!!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 15. 15 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#12] от "mapto":

  Съгласявам се.
  Но ако оставим настрана политическите и икономическите забатачвания, нацията ни е високоморална. Ние сме отзивчиви, състрадателни и човеколюбиви.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 16. 16 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  [quote#13:"socialen"]За 6 месеца протести само оставка се иска[/quote]

  Украинските опозоционери пък сменяваха исканията си на всеки половин час. Така съвсем не се разбра, за какво протестират.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво на детето и от мен!
  Имаме нужда от напомняне, какво е морал.
  Да, но много се пречупиха и се отказаха от протестите, а другите просто си тръгнаха от държавата!
  До кога ще я караме така? Докато останат старци, цигани и тук таме деца ли?
  Тъжно за държавата и прекрасните и хора!

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-после някой да не говори за НОВ морал...

  Да си изтървеш четката за зъби обаче, е силно преиграто...

  А на финала - живота и неговият смисъл. Не може както ти си искаш. Нали не си анархистка?

 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Страхотно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#6] от "пиленце":
  [quote#6:"пиленце"]С морал политиката няма нищо общо!
  [/quote]

  Нямам думи! Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Весело

  "Протест и смисъл" -> Протест заради протеста -> "Протест без смисъл".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  До коментар [#12] от "mapto":

  Нали не смесваш понятията: личен и обществен морал?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 23. 23 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  До коментар [#20] от "grand funk railroad":

  1,5 милиона иракчани бяха убити в следствие инвазията на САЩ. Да не би това да е морално?
  В Афганистан продукцията на хероин е увеличена няколко пъти, в следствие инвазията на САЩ. И това ли е морално, според тебе?
  Нямаш думи, защото ти липсват аргументи да ме обориш.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 24. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#23] от "пиленце":

  В статията става въпрос за България, а не за Ирак, Афганистан и САЩ.

  [quote#23:"пиленце"]Нямаш думи, защото ти липсват аргументи да ме обориш. [/quote]

  Аргументите си използвам при смислени коментари. В твоя, няма капчица мисъл и оставам с отворена уста!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 25 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Неда ще поведе народа като Данко... но това май сме го чели вече...

 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  Талантлива е госпожицата. Браво!

  А освен всичко друго това есе е есе на дисонансите - скандинавският модел и търсенето на добрия стар морал от една страна като осмисляне на протест и от другата страна участието в протест, прокламиран от тинк-танковете му като апотеоз на антисоциалните, аристократични сили с новият морал - "да ви прецакаме".
  И именно това есе е станало първо.
  Показателно!
  Тинк-танковете на аристократичната буржуазия загубиха битката в душите на младите.
  Бъдеще има!
  !

 27. 27 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Гневно

  До коментар [#24] от "grand funk railroad":

  Напротив, ако си направиш труда да отговориш на въпроса, що е това политика, то и ти би стигнал до извода, че морал и политика са несъвместими. Не може набор от инструменти и институции за управление на държава да са тъждествени на морала.
  Малко знание и малко гъвкав ум са нужни в случая.
  Да се надявам, че ги имаш.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 28. 28 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#26] от "AzDebil":

  Същински талант! Браво!!

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Момичето си личи, че е добричко, но си вярва, че със социалдемокрация ще стане нещо. Пак е по-добре вляво да има хора като нея, а не като БСП-уродите

 30. 30 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#16] от "пиленце":монополисти и производители подкрепяха протеста,не съм забравил защо излязоха да протестират хората по улиците,решението на правителството за отказ в края на краищата за мен е правилно.

 31. 31 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  [quote#30:"Мишето_66"]решението на правителството за отказ [/quote]
  Имам нужда от помощ.
  Ще ми припомниш ли за какъв правителствен отказ говориш?

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 32. 32 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#27] от "пиленце":

  И ти, както други форумисти бъркате понятията личен и обществен морал.
  Личният е свързан с ценностната система на даден индивид.
  Обществото не е просто сбор от отделни личности, а политиката е част от този обществен договор. Нямам време да ти обяснявам всичко. Синът ми чака ред за компа.
  В робовладелския строй например, наличието на роби е част от обществения морал, докато личният е позволил единици от тези роби да бъдат освободени и т.н.
  Схващаш ли за какво става въпрос?
  Приятна вечер!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#16] от "пиленце":

  А, не е баш така.

  Те искат в Европа.

  Дори и Путин го разбра и веднага им пусна евтин кредит, и евтин газ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 644 Весело

  Мен ме изкефи, и от мен 6 плюс.

 35. 35 Профил на Soldier of Fortune d...p
  Soldier of Fortune d...p
  Рейтинг: 404 Весело

  Абсолютно , протестът е движението...

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "ungeheuer":

  Ще стане, ще стане!

  Дори с БСП и ДПС е много по-добре, отколкото с клепарите от СДС-то, пардон, Реф. Блока и с Г"Е"РБ.

  Нали знаеш, че общият знаменател на СДС-то и на Г"Е"РБ са тарикатите, икономическите пазарни либерали и либертарианците от Института за Пазарна Икономика ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм АТЛАС и идеолозите от Центъра за Изследване на Демокрацията.

  Нали те представиха надеждния икономически пазарен либерал Дянков на Борисов в далечната 2007, който в последствие разказа играта на Г"Е"РБ.

  Толкова са му благодарни, че все едно не е съществувал.

  Затова няма да стане!

  Затова и никаква оставка!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#32] от "grand funk railroad":

  Самата Узунколева не прави тази разлика, ако прочетеш внимателно есето.
  Единственото място, на което е засегнала темата за обществен договор е желанието и да живее в социално подредена страна като скандинавските държави. Но при всичкото си уважение към тебе, философските категории не могат да бъдат отправна точка за оставка на легитимно избрано правителство. С красивите думи за морал дестабилизират нарочно демокрацията ни, коато е основата на обществото ни. Никой не се съобразява със закона, защото под красиви думи за морал може да го измени от улицата.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 38. 38 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#33] от "socialen":

  Не говоря за обикновените хора, а за платената украинска опозиция.
  Опозиционерите искат властта и подлъгват хората със свободно пътуване в Европа, което никой не им обещавал и никой не би ги пуснал.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#38] от "пиленце":

  +

  Знам. Разбрах те.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "пиленце":

  Драги Колега,
  По своя "историзъм", доста приличаш на тарикат-философ като Васил Тончев и Виза Недялкова, сиреч, според както отърва - кеф ти либерал, кеф ти колективист да биваш...
  Преди седмица точно тези двамцата пробваха твоята хватка, за да сапунисат по ТВ-то на Цонев и Ризова, едно по-умно от тях момче от Протеста - Димитър Генчев, че и да ми прости ...
  Не успяха, пиленце !
  Васил одма сведе очи, а Виза, колкото и да я упрекват в дебелоочие, се изчерви ...
  Моралът е животно, досущ Човека - Историческо такова !!!
  Той е черпака, с който ВСИЧКИ мерим поотделно усвоената от всеки, Етическа природа...
  Тук си струва да дискутираме Моралните основания на БСП в случващото се, точно тази партия да сипва във вратовете ни, врялата супа на общия ни ден...
  В това е и НЕморалното, Колега, на днешната ни Политика...

 41. 41 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#31] от "пиленце":асоцииране в ЕС.

 42. 42 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#40] от "dimko":

  Моралът като историческа категория е доста интересно схващане. Доколкото съм запозната с позицията на Димитър Ганчев, то той критикува конкретно елементи на протеста по-остро и от мен:
  [quote#0:"Димитър Ганчев"]Окупациите и блокирането на улиците е вид насилие, а това не може да бъде морално. Такъв вид действия не могат да изискват морал. Такъв тип насилие е оправдано само, когато има отнети свободи. В момента протестът се компрометира и трудно може да бъде използван за граждански цели.[/quote]

  Инак съм се уморила отдавна да чета, че Бсп е виновна за всичко произходящо в България. Тези мантри могат да се доближат да истината, ако насреща имахме опозиция, която да се държи достойно. А такава опозиция липсва. Нали?

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#36] от "socialen":

  пич не виждам нищо дясно в Бойковото управление на тема икономика - да не се е разцепил от това да свали данъците за бизнеса, или да улесни режимите на работа в различните сфери?

  Не виждам и нищо ляво в правителството на БСП, а тотална дясна олигархия, е, има и малък популизъм да се хвърлят трохи на най-оскотялата част на населението (заради БСП), за да не...умре. Все пак някой трябва да пуска вот.

  А минусите по предишния ми коментар ме отчайват истински - в дневник уж хората са големи демократи, обаче когато стане дума за Свободата са си леви хората отвсякъде. Иска се смелост и да можеш да поемеш отговорност ТИ, а не държавата за теб.

 44. 44 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мишето_66":

  Разбирам. Ами Украйна или по-точно парламент и правителство не пожелаха да скочат без парашут в Ес. Възможно е Олигархията на Украйна да е получила гаранции за просперитет. Но на украйнския народ никой в Ес не даде гаранции. Янукович не посмя да скочи, като преди това трябваше да парафира прехвърллянето на Украинското имщуество на името на Ес.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#36] от "socialen":

  И септември ще бъде май, ще бъде. Хахаха.

  Интересна е липсата на малко благодарност към СДС и НДСВ, че дадоха малко шанс на частната инициатива да изкара държавата за малко от горе, преди пак да бъде потопена.

 46. 46 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#44] от "пиленце":в случая правителството защити интересите на народа, а не на олигарси и монополисти.

 47. 47 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мишето_66":

  Съгласна! Няма какво повече да се добави!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 48. 48 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Баффф ти и позьорщината... Обаче "Кървяща София" направо ни изкърти нас, провинцията.
  Недке, Недкееее... споменаването на хиляда имена не те прави по-умна, по-интелигентна, по-крейътивна (така го произнасяш, нали?)... позьорщината ще ви затрие. Повръща ми се от такива.
  като теб.

 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#43] от "ungeheuer":

  Нали поемаме отговорност.

  Да не би държавата да ни храни, плаща сметките, да ни пълни хладилника, да ни купува лекарствата и ходенето ни по доктори.

  То тая прословута социална политика, която само я критикувате, е така от десетилетия.

  Да си видял някой да е останал на помощи и да е оцелял.

  Има хора, които работят по 3 работи и като се разболеят не могат и прегледа да си платят.

  Къде виждаш социалност?

  Никой не чака на никаква държава.

  Вие лесно говорите, защото всички сте в чужбина и нямате представа какво е тука.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Объркани сте, нали? Знам, но не търсете вината в някой друг, освен в себе си. Не знаете ли кой е Станишев, Първанов, Доган, Сидеров, Костов, Плевнелиев? И за Борисов ще ви кажа, че не е "вода ненапита", но е склонен да се покайва и сега го наказват за "предателството" му да спре да слуша само кукловодите. Какво си говорите на маса вкъщи, честно и без лицемерие? Не знаете ли, че не е важно дали един политик е умен или глупав, образован или необразован, гражданин или селянин ... а е важно само какво ви мисли и как - добро или лошо ... Искате път по който да минете, но не искате един камък за него да докарате на ръце. Искате мост по който да преминете, но не искате кофа хорасан за него да донесете. Жертви трябва, мъка и много работа ... и повече съгласие, че преди всичко сме българи и после сме каквито и да е други. Всички трябва да се поучим как папа Франциск днес отпразнува рождения си ден - заедно с бездомници, но не с безродници ...

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "ungeheuer":

  Частна инициатива имаше и без СДС и НДСВ.

  Ако частната инициатива чака на тези клепари, то щяхме да сме умрели от глад.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "ungeheuer":

  Частна инициатива, истински частници, имаше дори и преди 1989, и то съвсем легално и никой за нищо не ги закачаше.

  Много преди СДС-то и НДСВ да я открият.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Неда" на фарси означава глас или призив
  добре , ама на български значи ли нещо !!??? . значи ли потомствено лош станишев ( не отричащ се от баща и род и партия дори) и потомствено добър ( отричащ се от род и партия б.б , ц.ц ...) . когато въпросите са повече от отговорите в едно есе , брои ли се за бг журналистика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#37] от "пиленце":
  [quote#37:"пиленце"]Но при всичкото си уважение към тебе, философските категории не могат да бъдат отправна точка за оставка на легитимно избрано правителство. С красивите думи за морал дестабилизират нарочно демокрацията ни, коато е основата на обществото ни. [/quote]

  Принципно си права, но това важи за утвърдени демокрации. Българската е много млада и натрупаните негативи са в огромно количество. След 50 години диктатура, трябват поне толкова за истинска демокрация, а поредният пример е Египет.
  Погледни само форума: антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия, мачизъм...
  Общественият морал е следствие на личния, но не и тъждество, според мен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 56. 56 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "пиленце":

  Сещам тази "хватка" на младежа и тя ми хареса, "пиленце"...
  Остава, повече да се замислим над неговата безспорно нова, Гражданска Моралност, която той ни манифестира...
  Смъртоносен проблем за БСП е, че Мама вече няма ресурс да усвои "за себе" новият Обществен морал и бяга от лявата Идея под нейното "наметало", "пиленце"!
  Лилов усети тази метаморфоза и с отворени очи си отиде...

 57. 57 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Цитат: "Хиляди хора в момента полагат осакатените си тела и души срещу поетия от новата им държава или от новия режим в старата им държава психолог..." ? Моля? Я пак бавно.
  Не разбрах.
  А тези внушения - паралели на "кървяща София"с Иран и Северна Корея.
  Трогателно.

 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Най-мрачните места в ада са запазени за онези, които остават безразлични във време на духовна криза"
  Дан Браун - "Ад" по Данте Алигери...а и Джон Кенеди е цитирал ренесансовия поет.

  Липсата на духовност ще ни отведе направо в деветия кръг! А познайте кои е сложил там Данте?

  Чудесен текст. Браво!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#56] от "dimko":

  На твое място не бих се радвала толкова много, че лявата идея губи своето влияние, поради простия факт, че няма отговор на радикалния либерализъм, който напомня фашизма в някаква лека форма. Защото е не понятно все още, с какви методи и приоми изграждащите се политически центрове в Ес ще упавляват населението, след развала на държавническата институция. Затова преди да ми лепват различни епитети за моята политическа позиция, бих се радвала ако осъзнаете, колко е важно запазването на държавата като форма на управление.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 60. 60 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#55] от "grand funk railroad":

  Да оставим форума сам на себе си. Всеки отговаря сам за постъпките си. И на мен ми е неприятно да се сблъъсквам с русофобска омраза, но се примирявам с този факт.
  Всеки вид управление, политическо или икономическо, се нуждае от време, за да бъде прието като даденост. Демокрацията включва засилена гражданска позиция. И нея я видяхме при кандидатурата на Пеевски. Реакцията на хората бе взета под внимание на най-високо ниво. И след този жест последва истерия с протест за оставка, което по никакъв начин не отговаря на демократичния принцип. А пък като се замислим кой плаща агонията наречена протест, се сблъскваме с цинизъм на степен N.

  пп
  Минусът ти не е от мен.
  Плюсът - да.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 61. 61 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#54] от "ggg41308177":

  Хайде да не прекаляваме с емоциите, когато става за сериозни неща!

  пп
  Пък снощи доста добре се забавлявах с Mulled Wine и колеги. а утре съм в Ритц-Карлтън на корпоративна вечеринка на Колгейт

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 62. 62 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#60] от "пиленце":
  [quote#60:"пиленце"] Реакцията на хората бе взета под внимание на най-високо ниво. [/quote]

  Съжалявам, но "взимането под внимание" не е демокрация. За сметка на това русофилството или русофобството е, т.е. личен морал.
  Плюсът е от мен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 63. 63 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#62] от "grand funk railroad":

  Демокрацията е сбор от механизми за управление, като се съобразява с гражданското общество и мнение. Не е случайно, че се опубликуват социологически проучвания за всеки вълнуващ народните маси въпрос.
  Русофобията е понятие, което е създадено в Англия. Те не само са го създали, но са го и подплатили със структури. Жалко е, че българи, които исторически и кръвно са свързани с Русия, се подават на английска манипулация. Моралът тук е на страната на Русия и Русофилието.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 64. 64 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#60:"пиленце"] русофобска омраза,[/quote]
  пиленце, я добре прочети какво си написало.

  Нещо да не е наред?
  Айде малко внимавайте и не просто пишете както ви дойде, и не чететете само опорните точки. Малко четете и друга литература

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 65. 65 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#58:"drakar65"]А познайте кои е сложил там Данте? [/quote]
  Луцифер гризе главата на Юда

 66. 66 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#63] от "пиленце":
  [quote#63:"пиленце"]Жалко е, че българи, които исторически и кръвно са свързани с Русия, се подават на английска манипулация. [/quote]

  Исторически - за жалост, кръвно - изобщо!
  Лека нощ!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 67. 67 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#64] от "drakar65":

  Приемам забележката!

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 68. 68 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#66] от "grand funk railroad":

  Лека!
  Но ако се заемеш честно с английската политика против Русия и нас, никога не би бил русофоб.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 69. 69 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#6] от "пиленце":

  Чела си нещо за морала, но не ти е станало ясно, че моралът е винаги свързан с обществото или общността, в която живееш.
  Да кажеш, че "С морал политиката няма нищо общо!" , означава, че изобщо не схващаш значението на думата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 70. 70 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Браво на това дете, ще се постарая да му запомня името.
  Личи си, че написаното е дошло от сърцето.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 71. 71 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#68] от "пиленце":

  Заемам се честно с руската политика против България и съм русофоб.
  Още един път : Лека нощ!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 72. 72 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "Култура ми Бойко":
  Тц...Предателите...

  " Всред всички, кои в тия темноти

  гняв Божи е пратил на изтезане,

  вий, кои мъки теглите най-зли,

  защо, наместо същества разбрани,

  овце или кози не сте били?

  Кога гиганта ни сложи в тъмите

  и от отдолу страшните скали..."

  http://chitanka.info/text/3776/32

  Четете нема лошо...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 73. 73 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#69] от "Jessika":

  До коментар [#69] от "Jessika":

  Опасявам се, че ти не си разбрала смисъла, който влагам в това изречение.
  Общественият морал и личният морал са категории във философията.
  Докато при политиката е категория от политологията.
  Методите, с които се изследват са различни.
  Субектите са различни. Принципите, с които оперират също.
  Оставям те сама да си направиш извода.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 74. 74 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1072 Весело

  До коментар [#71] от "grand funk railroad":

  Ако си честен спрямо себе си, ще престанеш да си русофоб.
  Използвам случая да те поздравя с Рождество! Весел празник! ... ...и спокойна нощ


  пп
  Не зная, дали утре ще ми остане време да влизам в дневник.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Браво на Неда, Харесах много есето!

  klimentm
 76. 76 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всъщност истинския проблем на арабите е тяхното ДНК, заради което по-голямата част от света не ги подкрепя, за да не завладее това ДНК света. Те самите нямат интерес това ДНК да се разпространява, защото ако има прераждане, те пак ще се родят такива.

 77. 77 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "-Не е вярно! - развиках се - Така се живее!

  Още повече - друг начин няма..."

  Не е вярно. Идваш и сядаш да основаваме партия.

 78. 78 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"пиленце"]С морал политиката няма нищо общо! [/quote]
  "Пиленце",
  Има държави, в които политиката има много общо с морала (скандинавските страни например). Вярно е, че България не би могла да се гордее с такава дефицитна стока като морал, особено в политиката.
  И да отбележа - ника "Пиленце" не отива на човек който твърди, че не трябва да изискваме морал навсякъде (вкл. в политиката), защото пиленцата ще ги стъпчат много бързо. Което ме навежда на мисълта че пиленцето са го излюпили... червените лешояди...

 79. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1874 Разстроено

  До къде докараха хората с това образование...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Ох. Прочетох. На "кървяща София" изгубих говор и картина. И на други места. Приятелят е прав - Неда, така не се живее.

 81. 81 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#73] от "пиленце":

  Нека сещаме политологията с "по-простичкото", Социология на политиката и управлението на общите ни дела...

 82. 82 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не се борим за нова власт, а за добрия стар морал.

  И така, кой е този морал, кога го е имало и защо пак гледаме назад, където не се вижда нищо освен мъглявите спомени на вечните кримки на прехода.

  Изобщо този протест се превърна в изключително голяма перверзия. От случаите на юг от нас се оказа, че само борещите се за власт променят нещата, останалите са просто клуб хобисти, които си запълват извънработното време или нежелащи да ходят на лекции студенти.

  Ако желаети промяна, тя става с взимането на властта, а не с морал, дори Ганди го е разбрал...

 83. 83 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Цитат от статията:"Не може да протестираме вечно" - завърши той. "Защо", попитах аз и вдигнах поглед. "Защото, Неда, така не се живее", каза бавно, натъртвайки всяка дума."

  Защото, протеста е "несъгласие със статуквото". Важно е да се "визуализира" следващата стъпка, промяната!
  Като есе на ученичка от 10 клас, горе долу добре, но за студентка, бленуваща "социална Скандинавия", не!

 84. 84 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#40] от "dimko":

  +++++++++++++++++

 85. 85 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#72:"drakar65"]Тц...Предателите... [/quote]
  Юда е събирателен образ на всички предатели. Именно неговата "целувка" се превръща в емблема на предателството. Това имах предвид.

 86. 86 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Разплака ме, Неда. От облекчение, че те има.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 87. 87 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 973 Весело
 88. 88 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Минути след това, когато на въпрос отговаря, че няма да пробва отново в НАТФИЗ, студенти, преподаватели и слушатели в залата въздъхват с облекчение, защото след като са чули есето й, всички се надяват Неда да продължи да пише."

  А какво пречи да стане актриса и пак да пише? Човек трябва да гони мечтите си, особено най-съкровените.

 89. 89 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не се борим за нова власт, а за добрия стар морал.
  ---
  Аз пък си мислех, че се борите за нов морал, пък вие за някакъв стар... Иначе има едни, които се борят за власт напук на морала. А познай кои са?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 90. 90 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Не може да протестираме вечно" - завърши той. "Защо", попитах аз и вдигнах поглед. "Защото, Неда, така не се живее"

  "Не може да протестираме вечно" -казвам аз. "Защо", попита Неда и вдигна поглед. "Защото, Неда, така не се прави"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 91. 91 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#52] от "socialen":

  кои, освен цигани по панаири и таксиджии през 80-те? Имало, някаква, но основно злоупотреби и черни пазари благодарение на гениалното разпределение на държавата...

 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#91] от "ungeheuer":

  Като говорим за частници - златари, стругари, леяри, дърводелци. Много от занаятите.

  И частна собственост имаше.

  Не те знам колко си годишен, но или си бил много малък тогава, или си роден след 1989 година и като повечето в форума нямаш реална обективна представа.

  Не се разбирай погрешно - никой не защитава една диктатура, един тоталитаризъм, защото който е живял при него знае и се радва на постигнатото в демократичен план днес.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#92] от "socialen":

  така е, не съм живял много от комунизма. Но точно защото не е истински и абсолютен комунизмът ми, разрешавал е такива работи, а и след 70-те рядко са изчезвали хора и т.н. е бил по-поносим все пак от Пол Пот, примерно. Т.е. точно защото е бил по-малко комунистически, което отново показва къде е правилното...

 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#93] от "ungeheuer":

  Момент!

  Ние говорим за България.

  Никой не спори, че беше диктатура, тоталитаризъм, еднопартийна система, репресиращ апарат, асимилационна политика, без човешки и религиозни свободи, планова икономика, демек точно обратното на сегашната демократична държава.

  Никой не желае да върне времето преди 1989.

  И аз не виждам актуално някакви признаци, че то ще се върне.

  Ние сме в ЕС, в НАТО, под МВФ. Това е добре за всички нас.

  Е, Г"Е"РБ се позволиха култ и тоталитаризъм, но за щастие тяхното време бързо свърши.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#94] от "socialen":

  ти може да не го желаеш, ма маса народ го желае. И дори да спорим за икономическа свобода, много народ иска да ореже и социалната свобода, а това е не по-малко важно и страшно.

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#93] от "ungeheuer":

  Прави ми впечатление, че младите бъркате Комунизъм с Диктатура на Пролетариата.

  Последната е според Маркс средството, с което работническата класа господства над индустриалната класа, за да се положат основите за осъществяване на първото, т.е. на Комунизма.

  Марксизмът дефинира Диктатурата на Пролетариата.

  Ленинизмът казва, че Марсизмът е много толерантен и затова неефективен път за пролетарска революция в Царска Русия. Ленин въвежда партията като елитът, водещ работната класа и селяните. Маркс изключва ролята на селяните в неговата теория като казва, че те трябва първо да узреят за такава революция. Ленин казва, че няма кой да ги чака да узреят, а този процес на узряване го учат от партията, която им помага да узреят.

  Сталинизъмът базира в/у Ленинизма като го разширява с тоталитаризма и с Култа към Личността, като изтрива всичко от лицето на земята, което пречи на култа.

  Ако се водим от тези дефиниции, то тука никога не е имало комунизъм, само Сталинизъм в първите години след 9-ти септември до края на 50-те години, от тогава датират и лагерите в Белене, който след това премина в една българска форма от омекотен максизъм-ленинизъм и социализъм, дефиниран с плановата икономика и с държавната собственост на значителните производствени ресурси.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#95] от "ungeheuer":

  Това е тъжното!

  Защото такова хубаво нещо като Демокрацията се застрашава от бедността.

  А когато има бедност, има радикализъм - в посока комунизъм, популизъм, националсоциализъм.

  Още едно доказателство, че Кейнс в днешно време е прав.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Есето е елементарно и зле композирано. Три-четири героични примери от света, почти миходом споменаване на България. Център на мисловната конструкция "протестът е форма на мисъл извън статуквото". Е, не е това. Преди мисъл е действие, а твърде често мисълта напълно отсъства (стихийните бунтове в Англия преди година също са протест, нали така излиза според есето.). А твърде често протестите са в духа на статуквото, дори определяни като революционни (т.нар. арабска пролет в Египет) Иначе девойката е вложила всичко от себе си, но си личи почеркът на родното образование.

 99. 99 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#83] от "batzdravo":

  Визуализираната Промяна, Колега, пакетирана ли я желаете или насипна ???...

 100. 100 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#96] от "socialen":

  комунизъм не е точно определение наистина, но не го бъркаме, в крайна сметка партията си се казва БКП и сама се идентифицира като комунистическа.

  Не Кейнс, а Хайек е прав, той предсказва, че там, където има социализъм, неминуемо ще има бедност оттам това което ти казваш - радикализация...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK