Юлия Иванчева: 2013 г. постави диагнозата "Така повече не може"

Юлия Иванчева

© Дневник

Юлия Иванчева"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на политолога Юлия Иванчева.


Какво спечели и какво загуби страната през годината?


- Загубихме илюзията, че можем да живеем прилично, независимо от това как и от кого се управлява държавата. Спечелихме прояснен поглед не само върху това, което се случва сега, но и върху близкото минало: за какво са били споровете, какви са били алтернативите, кой за какво се е борил.
Това знание прогони безразличието и донесе нови отговорности. Вече всеки е принуден да избере позиция, най-малкото защото не би могъл да обоснове липсата й дори пред себе си.


Какво не ви изненада през 2013 г.?


- През 2013, неизнедаващи, сами по себи си, събития, довеждаха след себе си изненади. Кагото под етикета "експертно" БСП и ДПС сформираха партийно правителство, изненаданите бяха малко. Очакваха се и реваншистки назначения, но случаят с Делян Пеевски беше втрещяващ – противоречащ не само на здравия разум, но и на елементарния инстинкт за самосъхранение.


Разрастването и многообразието на протестите през годината беше очаквано, но превръщането на софийските антиправителствени протести в най-продължителните в исторята ни, определено е изненада.


Упорството на правителството в решението му да не подава оставка също не беше повод за учудване. Всички знаем, че БСП не дава лесно властта, но толкова дълго загърбване на действителността едва ли някой е очаквал.


Едни от малкото автентично неизнанадващи събития са опитите за връщане към проекта "Белене", ниската усвояемост и спирането на еврофондове, безличното поведение на профсъюзите.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Тази година премина под мотото: "Оставка". Започна с оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост в ДПС, поднесе ни не особено очакваната оставка на правителството на Бойко Борисов и следизборното напускане на председателския пост в ДСБ от Иван Костов. А това беше само началото. Последва ги дълга поредица от бързи назначения и панически отстранявания.


Но, Оставката на годината е неподадената оставка. Тази на знайни и незнайни "герои", като например: Петко Арнаудов, назначен за директор на държавното горско стопанство в Царево и отказал да напусне дори след ясна покана от страна на министъра на земеделието и горите; министър Данов, останал на поста дори след като цялата френска преса публикува разкрития, че е източвал социалноосигурителната система на Франция; премиерът Пламен Орешарски.


Кой според вас е скандалът на 2013г.?


- Трудно е да се посочи само един от засипващите ни през бурната 2013 сканадали. За мен, първото място си поделят назначението на Делян Пеевски и продължаването на мораториума за продажбата на земя на чужденици. Това бяха събития, за които горещо се надявах да са под авторството на Не!Новините.


С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?


- Незаслужено, заради положителните промени, който служебното правителство започна, (като изготвянето на правила за разпределение на средствата на държавни предприятия в частни банки, например) но то остана в спомените ми с това как външният министър Марин Райков поиска и получи одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица.


Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?


- Правителството на Пламен Орешарски постави своеобразен рекорд – провали се още в 16-я ден от официалното си встъпване в длъжност. На 14 юни, внасяйки всеизвестното предложение за шеф на ДАНС, кабинетът ясно ни показа, че можем да очакваме от него само безобразия.

Пеевски в една от малкото му, но запомнящи се изяви в пленарна зала. "Имайте срам, погледнете ме в очите!", обърна се той към бившия вътрешен министър, като повиши тон.

© Юлия Лазарова

Пеевски в една от малкото му, но запомнящи се изяви в пленарна зала. "Имайте срам, погледнете ме в очите!", обърна се той към бившия вътрешен министър, като повиши тон.


Успя в ликвидирането на крехката прозрачност и публичност при взимането на управленски решения. Благодарение на това, през септември получи антинаградата "Катинар" (за влошаване на достъпа до информация) от "Програма достъп до информация". Но това не му попречи да твърди, че Министерският съвет не е водил стенограма на проведената на 31 октомври четиричасова среща между Пламен Орешарски и представители на "Газпром". За срещата нямаше предварителна информация, но след края й бе обявено началото на строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия и заемът от 620 млн. евро, който БЕХ ще вземе за целта. Така, правителството взе на тъмно поредното решение, болезнено засягащо цялото българско общество.


Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе тази година?


- В тази година на изпитания Президенството остана единствената институция, която ни даваше повод за оптимизъм. Президентът беше изправен пред такава поредица от предизвикателства, че едва ли е реалистично да очакваме да се справи отлично с всяко от тях. Въпреки това, Росен Плевнелиев не отстъпи от ролята си на държавен глава в една демократична държава и постигна успехи:


- сформира работещо служебно правителство;
- гарантира, според възможностите си, справедливи избори;
- реагира с достойнство на безскрупулната политическа манипулация, на която стана жертва при приемането на промените в закона за ДАНС;
- инициира крайно необходими дискусии с граждани;
- и неуморно, при необходимост налагаше вето, като с последното (относно промените в Закона за чужденците), което парламентът не успя да преодолее, доказа на скептиците, че властта му не е единствено представителна.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Срина се най-важната власт в едно демократично общество – законодателната. Настоящият парламент недвусмислено демонстрира същината на политическия живот в страната. Народното събрание е арената на най-безпринципните коалиции, най-безочливия популизъм и най-настървения реваншизъм.


Именно 42-то Народно Събрание е изразител на голямата промяна в политиката. То е първото в демократичната ни история, в което липсва легитимна опозиция. Отсъства и автентичен носител на интересите на обществото. То олицетворява причините, поради които между гражданите и държавата има пропаст.


Коя е голямата промяна в обществото?


- След месеци на упорити протести, спорове и дебати най-сетне се стигна до ясна диагноза: "Така повече не може".


Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Пороците на политиката не подминаха и Църквата. Разгоряха се упреци в корупция, купуване на избори и връзки с олигархията. Стигна се дори до обвинения в отровителство, както и в нарушаване на принципа на безбрачие от висшия духовен клир, последвани от секс-скандал сред монаси. Под краката на патриарх Неофит гори, но не виждаме той да взема мерки, с които да потуши пожара.


А първата година на новия главен прокурор?


- Прокуратурата, също като парламентът и църквата, отразява плачевната ситуация в държавата, а главният прокурор явно няма намерение да вложи усилията си в подобряването й. Първоначалната активност и публичност на Сотир Цацаров събудиха надежди, но с напредване на годината редицата от скандали (тефтерчето на Филип Златанов, намерените в печатницата в Костинброд бюлетини, незаконното подслушване, отстраняването на Пламен Ситнилски от ВСС, случаят "Бисеров" и т.н.) показа, че тези надежди едва ли са оправдани, а битката за власт в системата продължава.


Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?


- Двете големи теми на годината – протестите и бежанците от Сирия – изместиха от вниманието на медиите и обществото по-малки, но далеч не по-маловажни въпроси.


Един от тях е отменената т. 5 от ал.4 на чл.8 от Закона за ДАНС. Въпреки катарзиса на г-н Пеевски и до днес извършването на тежки нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения, както и осъществяването на действия, с които се накърнява престижа на ДАНС, не са изрични основания за предсрочно прекратяване на мандата на председателя на агенцията и неговите заместници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Троленето от файтона с тролове продължава.
  Живота - също. И напредва успешно.
  Независимо от първото

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  70% от българите са на мнение, че "така не може", но управляващите казват "още може"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Най-калпавото, най-лъжливото, най-корумпираното правителство на планетата. Очаквайте лавина от златни скунксове и малинки.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Троленето от Позитано продължава. Не е спирало. Но животът си тече, а вие отивате в историята. Завинаги.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 435 Весело

  Врачка казва на Орешарски:

  - Ще подадеш оставка на голям български празник!

  - Добре де, ама на кой? – пита той.

  - Ами на който и ден да я подадеш, ще е голям празник за България.

 6. 6 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Всъщност няма какво да бъде коментирано. В България сега има само два вида говорене. Първо, това на управляващите, за които за всичко е виновна опозицията и особено Бойко Борисов и неговия ГЕРБ, и второ, това на опозицията, чийто крилца преди всичко се оплюват взаимно, а когато не се оплюват обвиняват управляващите за всичко, което е ставало и става в държавата. Едните предлагат лекарство, което ни е докарало до този хал, а другите ни дават лекарство, което всъщност е чиста отрова.

  Това, което характеризира държавата ни в края на 2013 година, е пълната безнадеждност, въпреки протестите, които като че ли би трябвало да повдигнат духа ни. Но те не предлагат нищо като посока, защото на политическия хоризонт няма нито една политическа партия, която да мисли за народа и за държавата си и заедно с това да знае, в каква посока да ни поведе. И не само да знае, но и да може. Невероятно е, но като че ли все пак само ГЕРБ предлага някаква алтернатива на това, което е сега.

  По дяволите, не ми се пише повече. Но ще пожелая на всички по-успешна 2014 година, защото сега сме най-зле от последните стотина години, а и вървим надолу.

 7. 7 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Гневно

  "Народното събрание е арената на най-безпринципните коалиции, най-безочливия популизъм и най-настървения реваншизъм..."

  "... Правителството на Пламен Орешарски постави своеобразен рекорд – провали се още в 16-я ден от официалното си встъпване в длъжност. На 14 юни, внасяйки всеизвестното предложение за шеф на ДАНС, кабинетът ясно ни показа, че можем да очакваме от него само безобразия..."

  "... Но това не му попречи да твърди, че Министерският съвет не е водил стенограма на проведената на 31 октомври четиричасова среща между Пламен Орешарски и представители на "Газпром". За срещата нямаше предварителна информация, но след края й бе обявено началото на строежа на газопровода "Южен поток" на българска територия и заемът от 620 млн. евро, който БЕХ ще вземе за целта. Така, правителството взе на тъмно поредното решение, болезнено засягащо цялото българско общество..."

  ... най-сетне се стигна до ясна диагноза: "Така повече не може".

  ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ !!!

  #ОСТАВКА ПОДЛЕЦИ!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Кое не може? Последният монолог на ББ в "Панорама" показва че може. Докато медиите са ПР агенции на различните олигархични кръгове, ще сме на това дередже.
  По екрените и радиата се въртят стотина души, които го играят рекламни агенти, независимо от това дали ще са леви, десни или просто никакви.
  И тази статия е от същото тесто. "Откриватели" ни съобщават неща, които са известни от 20 години. Проблемът не е във властта, а в самите нас. Докото сме сме овце, ще ни доят, стрижат и дерат!

 9. 9 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  За съжаление всичко това ми напомня за старата ТВ игра "Минута е много". Анимираното личице се появяваше сегиз-тогиз на екрана и казваше: "Не може да бъде!!!"... А водещият неизменно му отговаряше: "Може, може, приятелю".

  Ако не бъде сменена играта или поне цялостно променени нейните правила, така ще я караме до дълбока старост.

  Свобода за Надежда Савченко!
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Статия точно такава,каквато да публикува Дневник-едностранна,като че ли едното око и едното ухо са затворени.
  Верни са половината неща.Другата половина не е удобно да се коментират.
  Странно губене на равновесието,справедливостта.

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  Кои сме ний?
  Дето мислят прагматично и реалистично? Да!

  Смешно е да се слушат и четат описани с думи съновидения и хипотези. Например троленето в стил - правителството ще подаде оставка след 1 седмица, до края на месеца, до края на юли, август, септември, октомври и т.н. И други подобни.
  Но имате пълното право на това - особено ако Ви доставят сатисфекшъна да се самозаблуждавате

 12. 12 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Що да не може повече така, я как се радват социалистите на правителството си. Ето сега ще им вдигне пенсиите, ще смъкне цената на тока, ще направи ефективно и безплатно здравеопазване. Ще потекат парите от Русия и пенсионерите ще заживеят като европейски пенсионери. Няма повече да се притесняват за сметки и да броят стотинки за храна.

  И като се събудят ще разберат че това е само сън. Пък правителството нищо не е направило да не живеят в кошмар. Ама те всъщност няма да се събудят, 50 години пропагандна трепанация и всичкото социалист не може да живее извън матрицата.

 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#10] от "dedo pepo":
  Требе да разберете и техните грижи .
  Сега се вълнуват много от и за коледната честитка...

 14. 14 Профил на georgimoya
  georgimoya
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Росен Плевнелиев не е чак толкова успешен, колкото го изкараха тука, според мен има доста трески за дялане, като започнем с това, че не е независим .

 15. 15 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 597 Гневно

  До коментар [#12] от "kai":

  Ауууу, как ми отвори очите.Сега си мечтая за Дянков, който ми обеща че след 5-6години ще се <нахраня> нормално......ако оживея, разбира се.Много умен коментар от Вас получих.Благодаря.

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#15] от "starez":

  Широко затворени очи

  Българският пенсионер е безнадежден случай. И сам си е виновен за това, че живее бедно и брои стотинки.

 17. 17 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 489 Разстроено

  Така е, загубихме дори илюзията, че можем да живеем прилично нормално, защото в момента това не е живот, това е борба за живот и жалко съществуване.

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 633 Неутрално

  ... т'ва звучи тъй: ... трЕбе да са 'дигне тока с два'есе процента... у пенЦиА- на сто гОдин... да сА затворАт нЕкои медии, ако през т'ва време при Свети Петър идат повеке от сто 'иляди, поне не са сА отказалЕ от идеалите си...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не ставаш за суфльор, камо ли за пророк.
  Ставаш за лобист на "всички БКП-та ,по всички земни кълбета".
  Честита Възкресение! /не на столетницата/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#10] от "dedo pepo":

  Ами ОДИ у "Дума" или "Земя"!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  Ами ти нали от това се храниш. Ако ви харесваше , кой щеше да плаща за глупостите дето нареждаш тук ?

 22. 22 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 544 Любопитно

  България е в безпрецедентна катастрофа и няма никакъв начин някой да се спаси сам. Или ще се преборим заедно, или ще потънем в тъмнината на историята, пак заедно...

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Вие не мислите.В МВР мислят вместо вас и ви спускат опорни точки.Много унизително!

 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  "Именно 42-то Народно Събрание е изразител на голямата промяна в политиката. То е първото в демократичната ни история, в което липсва легитимна опозиция. Отсъства и автентичен носител на интересите на обществото. То олицетворява причините, поради които между гражданите и държавата има пропаст."

  Само заради това си струва да прочетете интервюто. Макар че като се замисля г-жа Иванчева не ни казва нищо ново, просто прави една тъжна рвносметка.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Много се говори и много се анализира в тази държава. Куче, което много лае не хапе, а лае от страх да не му направят нещо.Това е изпускане на пара в свирката на локомотива, вместо да го задвижи. Очевидно е, че правителството на олигархията няма никакво намерение да пада, само защото някой им казва истината в очите или протестира. Те направо ни хапят. Ще паднат само, когато и ние ги ухапем т.е. когато направим така, че да нямат възможност да обслужват едновременно апетититите на олигархията и да залъгват простия си гласоподавател с 5 лв. намаление сметката за ток и една година по ранно пенсиониране. Тези подаяния + печеленето на следващите избори обаче са възможни само докато имат пари в бюджета, който ние пълним с ДДС, данъци,акцизи за бензин,цигари и алкохол. От една похарчена заплата от 1500 лв около 1000 лв(с осигуровките) в крайна сметка влизат в бюджета на правителството,с който то после ще си купи изборите от безработни, цигани и пенсионери. Ето как протестирам аз - пестя всеки възможен лев. Ще ги харча тогава, когато с данъците ми няма да плащат на полицаи да ме бият по главата. Защо не пробвате и Вие! Въпрос на себеуважение е да не плащаш на биячите си!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Не съм убеден че катастрофата е без прецедент и че точно сега са най-тежките моменти в историята на страната. Давам си сметка, че риска не е малък, освен по вътрешни причини - експертите от БСП/ДПС, които могат да ни докарат до просешка тояга по всяко време, не трябва да забравяме и днешното смутно за Европа и света.
  Предполагам,че няма да се сбъднат най-мрачните сценарии, не защото не са планирани и желани от физическите и юридически лица, виреещи най-добре в "мътната вода", а поради съвсем обичайната некадърност на избраните и заплатени хора да я свършат.
  Толкова си могат хората, освен това те са и под външно ( в смисъл европейско) влияние и макар и леко, но са притеснени да се разгащят по начина по който Янукович, с Путин зад гърба го прави.
  Още една причина е, че нашите обслужващи руско-азиатската кауза местни пичове, не искат да живеят в Азия, не искат техните деца да живеят, например, в Русия - всички знаем, че мерак на Станишев е да стане комисар в ЕК ( тука ми е голямото раздвоение - искам да отиде, та да се куртулисаме от него, ама ми е жал за Европа), да не говорим къде учат децата им. Освен това, макар и крадени или получени не съвсем законосъобразно, но парите са си пари и тях ги е страх да се гушнат с големия брат, притесняват ги братските бандити, и не без основание се опасяват техните авоари, да не им кажат сбогом.
  Така че има и чисто обективни предпоставки, да не изпадаме в краен песимизъм. Според мен, на тях(върхушката на БСП/ДПС) или на не малка част от тях им е необходимо още време на "безвремие и беззаконие", за да пооткраднат още, зер не всички от тях са се облажили в достатъчния размер и/или не всичко от вече откраднатото е узаконено и легализирано. Като прибавим към тези сили и обичайната престъпност, на която тази среда и пасва идеално, ето една сериозна предпоставка, да продължава мониторинга върху правосъдието у нас и ние самите да не знаем на кой свят живеем.
  Но, според мен това е до време и то не много дълго, защото вече изплувалите (пак от тях, но и случайни играчи), също ще се нуждаят от ред и законност, така че те с парите и влиянието си и ние с нашия нормален човешки интерес, ще обърнем нещата в правилната посока

 27. 27 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тази в ред ли е?Бсп и заграбило действителноста.Данъчните да разровят за една телевизия, през 2009т.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4183 Гневно

  Най голямата липса виждам в отсъствието на активно гражданско общество . Знам че за 25 години този термин се изтърка от употреба и дори промени съдържанието си също както и думата демокрация, управляващите ни направиха така че те звучат днес като мръсни думи.
  Но пред нас няма друг избор освен ясно и категорично да изразим желанията си да живеем в нормална и правова държава.
  Всичко друго би означавало бавна дегенерация на обществото и държавата до точка от която връщане назад няма.
  Всичко което статията казва е болезнена истина и само от нас зависи дали ще преглътнем и този път или ще се възпротивим като достойни хора!

  klimentm
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  Само едно уточнение. През 1997 година а и след това също си мислехме че ще крадат, ще крадат па накрая ще кандисат защото защото и те имат нужда от нормална и спокойна държава .Оказа се че кервана от крадци клони към безкрайност, доидоха мошенници от царско потекло, после от пожарникарско и физкултурно и така без край. Изглежда че това ще продължи вечно.

  klimentm
 30. 30 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#19] от "Captain Shakespeare":
  Когато липсват възможности за изказване на аргументи и тези, идват личните нападки и небивалиците. Което е разбираемо за обикновено комунистичèско възпитание и разбиране'
  Пожелавам Ви много здраве, щастие и прогрес в развитието!

 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":
  Въпреки високото ми мнение за Вас, и с предварителна молба за извинение - не е ли по-удачно да оставите тълкуванията и предсказанията на истинските професионалисти.
  Весело посрещане на Коледа! /ако не се чуем до тогава/

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  И какъв "принос" какъв "опит"в българската политика има г-жа/г-ца Юлия Иванчева?? Та трябва да й вярваме на анализа!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Ами то е много прсто нищтоже сумнящийся,
  [quote#2:"lz2"]70% от българите НЕ са на мнение, че "така не може"[/quote] напротив, на мнение са че така трябва!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3021 Весело

  До коментар [#31] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По политическите въпроси сме на различни мнения ,но по човешките -не! Весела и светла Коледа на теб и семейството!

 35. 35 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не се споменава, че се сложи край на Голямото слухтене.
  Самите депутати на ГЕРБ изтъкват, че са си отдъхнали.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4183 Любопитно

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Значи ли това че ти имаш принос и опит че да вярваме на теб?
  Ти по принцип си против всичко винаги.Не помня да си дал конструктивно мнение някога.

  klimentm
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#36] от "klimentm":

  Първо аз не поставям диагнози в реалната политика!!!
  Наистина не съм чувал въобще за това момиче в реалната политика, затова и питам!!!
  Даже не се казва Велислава Дърева, ветеран от борбата за рИформи и преход...... нито Герргана Паси или Надежда Нейски....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  Какво като не си чувал? Това ли е важно ,или дали говори истината или не?

  klimentm
 39. 39 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Ами, на чий анализ да вярваме, на твоя ли?! В състояние ли си да ми обясниш присъствието си? Очевидно не си съгласен с почти всичко (ако не-с всичко), което може да се прочете тук (или на страницата на Капитал). Кой/Какво те кара да си тук? Прост (струва ми се ) въпрос...

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#39] от "Николай":

  Точно това което и ти правиш във форума!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти откъде знаеш аз какво правя? Аз чета статии, с които до голяма степен съм съгласен и ми доставя удоволствие да ги чета... в смисъл, виждам, че не само аз мисля така за случващото се в България. Не влизам тук, за да отричам/иронизирам почти всичко, което чета.... ако не съм съгласен с всичко, защо изобщо да влизам на тези страници?!?!
  Та и с теб така, викаш...

 42. 42 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  [quote#9:"GogoPG"]Ако не бъде сменена играта или поне цялостно променени нейните правила, така ще я караме до дълбока старост. [/quote]
  Един от големите проблеми на българското статус куо е, че интелигенцията е силно зависима от бившата комунистическата номенклатура, най-вече заради монополизирането на бизнеса от същата червена номенклатура, която дори присъства и в ръководните постове на чуждестранните компании в България и е крайно аморална, единна и нечистоплътна. За съжаление тези, които поръчват музиката, поръчват и всичко останало (включително и стила, сцените, изпълнителите, че даже и ръкопляскащите). Така че за истинските творци не остава много място за мърдане (творчество и лидерство).
  Иска ми се народът да осъзнае, че трябва да се обедини около интелигенцията си ( ако разбира се тази същата съумее да надскочи себе си и ако тя му подаде ръка). Иначе мнозинството ще продължи да подкрепя лумпени самозванци и да си реве само за тока.

 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#16] от "kai": ≪Българският пенсионер е безнадежден случай. И сам си е виновен за това, че живее бедно и брои стотинки.≫

  Не българския пенсионер, а сегашните (1989 – 2013) управляващи са тези, които се оказаха толкова кадърни, че сега, когато уж имаме демокрация, материално сме по-зле, отколкото преди. И положението продължава да се влошава. Защото съвременните млади, тези, което са пораснали по време на прословутата глобализация и при също толкова прословутата представителна парламентарна демокрация, освен да плюят комунизма (за което наистина са прави) и превъзнасят сегашната система на глобализирания капитализъм (за което в областта на материалния прогрес нямат никакво основание), нещо друго не правят. А нали, ако системата беше толкова добра, до сега трябваше да бъдем поне два пъти по-добре материално от преди.

  Така че не е ли по-добре да престанете да оплювате пенсионерите, от което нямате никаква полза, и да се огледате как управляват държавата непенсионерите, които вие, а не пенсионерите, сте избрали. Защото от бившите пенсионери, верни на комунизма, са останали съвсем малко, и не те са тези, които решават кой ще победи на изборната арена.

 44. 44 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Докога българинът ще се излага пред света да живее в условията на фалшива демокрация, в бутафорна държава с лидери, които са национални предатели???
  Нека 2014 ни донесе промяна в главите! И да се научим да ги държим вдигнати! Защото добре вдигната глава сабя не я достига, а преклонената е лесна за посичане!
  Весели празници и много щастие и успехи през Новата година!
  А на комунистическите тролове им пожелавам мизерна нова година! И още по-мизерна за шефовете им!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 45. 45 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много точен анализ на ситуацията в България !!! По важно е да се посочи как да излезем от тази блатна действителност !!! Или единственото спасение е терминала на летището !!! А тук да останат само комунистите и мангалите да строят развито социалистическо общество !!! Нали знаят как !!!

 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 737 Весело

  Отличен 6!Отговаря като комсомолец на всички въпроси в съответствие с правата линия на Партията.

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Подалите оставка са добри хора,неподалите-не са.Това разбрах.

 48. 48 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#20] от "Captain Shakespeare":Ами ОДИ у "Дума" или "Земя"! "

  -Волята си е моя,старшинка.

 49. 49 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 436 Весело

  Иванчева: 2013 г. постави диагнозата "Така повече не може"
  Ами Чул те господ -ама господ помага ама в кошара не вкарва

 50. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Това е нейната година. Тя така я помни. А, моята... Помня края на миналата. Политолози, социолози, яснвидци и какви ли не, повлияни от сакралната дата за края на света, правеха отимистични прогнози и обясняваха, как маите се провалили, като пророци. Месеци преди тази дата обяснявах, че не става дума за физическо унищожение, а за край на системата, в глобален план. Обяснявах, че познатият свят умира и се ражда нов, непознат, невероятен за представите ни, но по-добър. Още през февруари ГЕРБ подаде оставка, в следствие на масови протести и самозапалвания. Приех го, усетих го, като разрушителен катаклизъм, който погребва познатия ми малък свят и слага началото на мракобесен период. Усещах се драматично, но не бях изненадана. Опозиционните лидери бяха демонстрирали новите си оръжия / безогледна стрелба с компромати, много често измислени, с едно вярно нещо - името на жертвата./ Показаха и авангарда си: Цацаров и Мая Манолова. ДПС и ДСБ, очаквано замениха износените си лидери. Дето се казва, накичиха се за новото време. А то взе първата си жертва - посегателят над Доган, Октай Енимехмедов. Малко след този мним атентат имаше стрелба по Баретата пред съдебната палата, ама арестуван нямаше. Защо? Очаквано. Въпрос без отговор. После започна стрелба по всеки, за когото се чуеше, че ще влезе в служебния кабинет. Дори да се появи само съмнение - отстрел! Въпреки това, макар трудно и мъчително, сформира се Служебен кабинет, който тушира напрежението и се хвана да подготвя предсрочни избори. Падна още една политическа жертва, в последния час на старото управление: А. Семерджиев. Това сложи началото на дълги и разрушителни трусове в ДКЕВР и енергийния бранш. Последва нечувано мръсна, гадна, отблъскваща предизборна кампания, със съответния отзвук по света. В цялата тази мизерия, добър тон запазиха само ГЕРБ и ДСБ. Макар и доста оскубани, далеч от блясъка, тежко ранени, ГЕРБ спечелиха изборите. Но, опозицията имаше план Б и от първата вечер твърдеше, че е спечелила тя. Че ще управлява с експертно правителство... Това, разбира се не стана. Политическото благородство на ГЕРБ не се отплати и запонаха да падат още жертви. Борисов изпълни обещанието си и върна мандата, който тутакси бе грабнат от БСП и в едно с ДПС скалъпиха партийно-коалиционно правителстбо, което се декорира с едно стайно цвете, за да си вържат парламентарния кворум. Не просто бодливо, а и отровно се оказа това цвете. Падна Фидосова, Цветанов стана дъвка на обществото и Прокуратурата... Тя пък, от нищо,трябваше да скалъпи дела и то така, че обвиненията да не заегнат и лица от управляващите, провинили се в същото. Най-голям зор видяха с костибродските бюлетини! Еле, накрая си избраха за агнец един обикновен чиновник от служебния кабинет. Безочието на кабинет и парламентарното мнозинство накара опозизионнта партия да ги бойкотира, като не влиза в зала, ама те си продължиха да взимат решения. Манолова беше наградена със зам. председателско място, Бисеров зае другото зам. кресло, а Миков стана шеф! На третата седмица, решението им да изберат Пеевски за шеф на ДАНС преля чашата и народа се изля на улицата. Президентът свали доверието си от кабинета... Решението за Пеевски бе отменено, но пък, последва друго кадруване на ключови позции, които въпреки протестите се наложиха силово. Все кадри на ДПС! Трета по гласове. А, лавината Пеевски се затъркаля по медии, по улици и площади, в КС...Той, подобно на прокуратурата, доказа, че е верен на управляващите и излее с безпрецедентни решения: Изборите са валидни, Пеевски остава депутат! Щом не може да е шеф на ДАНС, ще е депутат! Точка! Протестите вече гонят ден двеста, но... Както каза Манолова: те си викат, ние си работим! Измислиха и реализраха буфер между себе си и протестиращите - контра протестращи. Те също набраха впечатляващ стаж на улицата. Събраха подписи, бяха въоръжени с опорни точки, та да не се объркват в говоренето... Тръгна и студентския протест, веднага и контрата... Бе, по матрицата! И иведнъж: бум! Бисеров! Това не беше предвидено! И, все пак го отиграха! Много добре го отиграха! Днес, дни преди Нова година, животът е рутинен, макар и шарен и шумен. Предвидим, макар и неприемлив в този си вид. Но пък, стана много бурно в Турция и Украйна! Толкова бурно, че забравихме даже за бежанците, объркали ни с " бяла", европейска страна и потърсили убежище у нас. Размириците в Турция са знак за официалното преориентиране на страната към краен ислям и отваряне път към реализиране на старата мечта, да владеят отново османските земи в Европа. Да ги владеят първо икономически, после и религиозно, до колкото успеят. Събитията в Украйна също са знакови! Русия и ЕС са се разбрали, западното черхоморие и източните Балкани да останат под нейно влияние. От къде до къде, да се разберат с Турция. Така, в този момент Западът се отдръпва, все по-силно заявява, че не иска наплив по земите си не само от БГ и Румъния, а и от всички ново присъединени. Сиреч, и от западните Балкани! На този етап, Русия и Турция деистват като съюзници. Когато се почувстват пълновластни господари в този регион, ще станат съперници и ще си го поделят.
  Стана много дълго, но все пак е цяла година и аз спестих много неща. Но пък, дадох и прогнози...

  goblenka
 51. 51 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 552 Неутрално

  2013 г. постави диагнозата "Така повече не може"
  ........................................

  Дигнозата на 2013-а наистина беше такава, но диагнозата на БСПДПС звучи по-различно...

  Не съм магаре;-)
 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#50:"goblenka"]Месеци преди тази дата обяснявах[/quote]

  Абе ораклестото си е ораклесто и - тва си е!
  Мараба, врачката

  Не съм магаре;-)
 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#52] от "Марко":

  Мара! Ама написаното не е ясновидство, а анализ и заключение.

  goblenka
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK