Българският "Титаник"

Една от блокадите на кортежа на премиера Орешарски

© Анелия Николова

Една от блокадите на кортежа на премиера ОрешарскиПрепубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник":


Усещането за déjà vu – за нещо вече видяно, будещо тревога и до болка познато – се утаява в душите ни с изтичането на тази политическа година. Определят я като година на протести и избори, на надежди и напразни очаквания. Ако се придържаме към фактите, 2013 г. ще се запомни политически поне с три неща: с краха на популизма с марка "Борисов"; с пробуждането на гражданите; както и с безсрамието на новата тройна коалиция (под маската на "Орешарски"), въобразила си, че може пред очите ни да отдаде целия властови ресурс на държавата в услуга на един семейно-корпоративен кръг. В резултат на което се разрази истинска гражданска революция и бяхме върнати назад във времето: към големите митинги и конфронтацията от началото на 90-те, чийто финал, както знаем, беше Виденовата зима. Сега, с настъпването на студа, гражданите, поуморени, ала все още гневни, тревожно се питат:


накъде отиваме?

Какво ни чака през 2014 г.? Колко негативна е перспективата пред страната ни? Ще ни отмине ли (заради пояса на валутния борд или надуваемата жилетка на ЕС) горчивата чаша, която предходници на днешната власт ни накараха да изпием до дъно през 1996-1997 г.?
Според проучване на "Алфа рисърч" 2013 е годината на най-черните лични равносметки от Виденово време насам. Което показва, че независимо от пропагандните балони на контролираните от властта медии, независимо от хвалбите на министър Драгомир Стойнев за небивал индустриален растеж от 4, 1 % (и Виденов обещаваше масова реиндустриализация), доверието във властта стремително пада. Обяснимо, с оглед на изтънелите лични бюджети и видимия аморализъм на тази власт, запушила ушите си и оградила се от собствените си граждани. Оттук и конфронтацията между управляващи и народ (над 80 % от хората са за предсрочни избори). Оттук и завръщането на спомена за социалните кошмари на 90-те.


Усещането е, че България отново и полека-лека потъва. И както винаги в подобни случаи нова вълна от българи (около 200 000 души) стягат куфарите си. Както по Виденово време, както след 1989 г., както след размириците през 20-те години на ХХ в. Или още по-рано – около Балканската война, когато десетки българи (все още се спори за броя им!), тръгнали да търсят щастие в Новия свят, първи загиват в трюмовете на "Титаник". Най-бедните винаги първи посрещат удара на айсберга – без право на запомнящ се край, без място в спасителните лодки, без надуваема жилетка. Сещаме ли се за това, гледайки поредната филмова версия на "Титаник"?


Уви, "Титаник" е метафора на българската участ


Твърдението не е мое. Чух го преди време в Германия от наскоро напусналия ни режисьор Димитър Гочев, една от най-ярките звезди на европейския театър. Не знам защо, но напоследък все се сещам за тези негови думи. Разпалено, в привичния си стил, Димитър Гочев ни убеждаваше цяла вечер, че "Титаник" всъщност бил "българската мечта" – ако е възможно, дори да потъваме, да бъдем поне за малко, поне за миг "на върха", в каюта първа класа, а  в това време оркестърът за последно да свири. Впрочем какво ли е свирил оркестърът на "Титаник"?  Спори се по това, но надделява мнението, че в сетния си миг музикантите свирели композицията "По-близо, Господи, до Теб" (Nearer, My God, to Thee ) – протестантски химн от XIX в.


Ние, и аз не знам защо, особено се гордеем с друг факт – че през късната есен на 1911 г. оркестърът на Уолъс Хартли  (истинското наименование на оркестър "Титаник") бил на турне в страната ни, като първо концертирал във Варна, а по-късно в столичното Градско казино (днешната Софийска градска галерия). Писателят Константин Константинов  се спира на това в мемоарната си книга "Път през годините" (1966).


Ясно, че участта ни е свързана с "Титаник", въпросът е с какъв знак.


Замислете се: сякаш под вечния съпровод на оркестър "Титаник" България периодично потъва –  под тежестта на репарациите след Първата и Втората световна, при комунистическата диктатура или по време на Виденовото управление. А оркестърът все свири ли, свири. За хората на власт в България фактът на потъването никога не е бил от особено значение. За тях най-важен е "звездният миг". Не ги вълнува усещането за неизбежния край,


вълнува ги усещането за триумфа, че са на власт


Така през 80-те Тодор Живков обосновава пред съветниците си взимането на нови милиардни заеми, включително и за строителството на АЕЦ "Белене", с думите: "Спокойно! Над нас е само Бог!". Следващите поколения, включително моето, трябваше да му мислят как да извадят страната си от блатото на дълговата криза. По същия начин днес Орешарски и Стойнев еуфорично ни говорят за нови милиардни заеми: пак за "Белене", пак за седми блок на "Козлодуй", за нова държавна "реиндустриализация" и за какво ли не още, а оркестърът на "Титаник" все свири ли, свири. За днешните управляващи музиката на Nearer, My God, to Thee отново е без значение. За тях най-важното са феерията на балната зала на кораба, блясъкът на кристалните полилеи, вечно недостигащото на българина чувство за лукс. Вътре, под светлината на прожекторите и отблясъците на големите огледала, властимащите продължават да следват инструкциите на "опорните точки", пъхнати в джоба им от нечия услужлива ръка. И продължават да правят бомбастични  изказвания: всички мечтаели да имат показателите на България. Нищо че страната ни е най-бедната в Европа, че корабът вече се е наклонил на една страна и пропуска вода, макар и все още да е парадно осветен.


Всичко това заради един единствен миг на тържество – преди да се възцари мълчанието, когато машините спрат работа.


Колко пъти това се е повтаряло в българската история. Виждаме го и сега. Когато корабът леко се накланя на една страна, сякаш се чуди накъде да поеме, властта изпада в особен захлас. Тя особено цени глътката празнично мълчание. Минутата тишина, когато стихва ропотът на протеста, на "плебеите" от трюма, преди те отново да напомнят за себе си. Преди да попречат на министър Йовчев спокойно да вечеря в уютно осветен ресторант, преди премиерът Орешарски за пореден път да бъде изведен през някакъв резервен изход.


Продължението е известно: всяко потъване неизбежно се съпровожда от отрезвяващия досег с ледената вода и нова покруса. Сетне България мъчително започва да се съвзема, както "Титаник" непрестанно изплува на повърхността. Поне в спомените ни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Разстроено

  Надяваме се на валутния борд,който да ни държи над водата иначе досега........другото си го знаем.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Любопитно

  "Усещането е, че България отново и полека-лека потъва. И както винаги в подобни случаи нова вълна от българи (около 200 000 души) стягат куфарите си."

  И добре правят хората, ЕС предлага прекрасни вЪзможности за находЧиви и предприемЧиви хора !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Стига потъване, стига Титаник!
  Да гушнем Селин Дион през кръстчето и да се полюбуваме на вълните...

 4. 4 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  както е написано в един "бисер"
  "Вероятно лирическият герой е гей, тъй като при толкова самодиви пита "..кажи ми, сестро, де е Караджата"."

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 5. 5 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  След гербавия Титаник, България сега изправя могъща снага под вещото ръководство на гениалния Орешарски! Аве, цезаре!

 6. 6 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Усещането е, че България отново и полека-лека потъва"
  А Орешарски твърди, че това е най-успешното правителство на прехода. Така и не разбрах към какво прехождаме и кога ще свърши безкрайният празник, наречен "Преход".

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Припева на потъващите комунисти,че нацията е разделена.Опорните точки-обществото е разделено.Разделено 80% мислещи срещу 20% близки до властта.

 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#7:"hodounski"]Припева на потъващите комунисти,че нацията е разделена.[/quote]
  Не забравяйте, че ако земе да потъва бесипето, като ена гениална Партия ще използува космическата си чиния от Бузлуджа. Ученото си е учено..ко знайти Вийй)))

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3354 Весело

  До коментар [#8] от "Култура ми Бойко":

  Чул те Господ! Те на чиния,Доган на чиния и усвет./шопски/

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Поздравления за Тони Николов.
  Доста тъжна метафора за Българския Титаник,но дълбоко истинска.
  И все пак надежда има - младите поне могат да плуват и имат жажда за борба и оцеляване.Жажда за свобода и ИСТИНА.
  А и близо до Титаник имаше и кораби,които помогнаха.
  Да надежда има- това сме самите ние.

  Tony
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Поредното безмислено, несъществено, невярно, но твърде претенциозно и позьорко нищонеказване на портала "нашата пропаганда е най-вярната", кой знае защо наричащ се "Култура".
  Особено фрапантно-нелепо е внушението и сравнението с изграждането на "Козлодуй". Давайки простор на идеологическо-съчнителските си фантазии, автора вероятно не знае, чè точно "Козлодуй" е едно от малкото неща, които все още крепи нашата икономика, които не е приватизирано /или подарено за жълти стотинки - и то точно от тези които биват възхвалявани така героично/

 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Нещо май пак прекалихме с патетиката и самосъжалението

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Една аналогия между опърничавия и късоглед капитан на Титаник и нашите Станишев Орешарски и компания е много вярна.

  klimentm
 14. 14 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]Разделено 80% мислещи срещу 20% близки до властта. [/quote]
  Не - 80% мислещи и 20% делянофили, бузлуджанци и евророми.

 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  "Колко пъти това се е повтаряло в българската история. Виждаме го и сега. Когато корабът леко се накланя на една страна, сякаш се чуди накъде да поеме, властта изпада в особен захлас."
  За съжаление, емоционалните пламъци - истински, изразяващи се в човешки живот или във виртуалното - с народопсихологични анализи, няма да помогнат на никого, освен може би на поетите с нежни души.
  Нека си го кажем без увъртания - така нареченият преход беше една мащабна операция по трансформиране на политическата власт на партийната и стопанската номенклатура на БКП в задкулисна икономическа власт на най-безскрупулните и безнравствени нейни представители. Крайният етап на тази изключително добре осъществена акция е придобиването (или по-скоро възвръщането) на политическата власт чрез партийна алхимия - създаване на нови и нови партии и превръщането на мнозинството от българите в електорат на тези партии.
  Е, как да виждаме в днешното алчно и арогантно поколение на бившата номенклатура, присвоило голямата част от българското национално богатство, движеща сила за истинска демократизация на България? Точно обратното, тези народни изедници имат много повече основания от историческите си предшественици да се плашат даже от най-микроскопичното улеснение за информационната свобода и граждански контрол.
  А България е един гигантски "Титаник" порещ океана от съмнения и национални трагедии през вековете....И все не потъва докрай...

 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До №5:"Култура ми Бойко"
  "След гербавия Титаник, България сега изправя могъща снага под вещото ръководство на гениалния Орешарски! Аве, цезаре!"

  Абе ти що за олигофрен си ? Да не би благосъстоянието ти да започна рязко да се покачва ? Или са ти опростили данъците ? Или може би България да е цъфнала и вързала, а ние простосмъртните да не сме разбрали та 80% от нас му искат оставката на Олигарски !!! С хора като тебе направо си заслужаваме "живота" в кенефа наречен България !!!

 17. 17 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 844 Неутрално

  [quote#6:"apolitichna"]Така и не разбрах към какво прехождаме и кога ще свърши безкрайният празник, наречен "Преход". [/quote]

  Не спирам да повтарям (защото е вярно) определението на Збигнев Бжежински: "Прехода на тоталитарен режим към демократична форма на управление трае поне колкото е била продължителността на тоталитарния режим"

  Ако приемем за начало на тоталитарния режим 1944, а за начало на прехода 1989 - е, 2034 не е чак толкова далеч. Да му мислят руснаците.

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според статията, ≪За тях най-важното са феерията на балната зала на кораба, блясъкът на кристалните полилеи, вечно недостигащото на българина чувство за лукс. ... Всичко това заради един единствен миг на тържество – преди да се възцари мълчанието, когато машините спрат работа.≫

  Въпросът е, за кои „тях”. Защото ако това е казано за българите като народ, то е нагла клеветническа лъжа. Българинът, обикновеният българин от народа, не е такъв. И ако на Титаник е имало българи, които не са от елита, те са там не защото искат да непременно да пътуват с Титаник, а защото отечеството им не се грижи достатъчно за тях и те са принудени да търсят изход от бедността в друга, в по-богата държава.

  Ако пък „тях” – това са хора от елите, то прекалено много са идеализирани. Защото те не отиват, за да потънат в океана под звуците на оркестъра – те отиват, за да се покажат. Демек, вижте ни – макар да сме от бедна държава, в която някои хора са принудени да емигрират за заработка в чужбина, ние сме тука, защото сме богати. Защото, както казва Доган, който не е българин, но е ярък представител на богатия български елит, ако искаме, можем и летяща чиния да си купим.

 19. 19 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Българският "Титаник" се наклони още в средата на 2009 година когато на него с измама се качиха гербоухите примати на една банкянска Тиква. Само за една година този "екипаж" го прати на дъното в икономическия океан от където командата на Орешарски има задачата да го извади. Да се надяваме, че ще успее!

 20. 20 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И НИТО ДУМА ЗА ПРИЧИНАТА:
  - ЧервеноРуската Мафия*
  _____________________________
  НЕ на ЧЕРВЕНОрУСКАТА МАФИЯ*!
  ___________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК(закоравели убийци), техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура


  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 21 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Весело

  поредната уманитарна боза....

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  "Усещането е, че България отново и полека-лека потъва. И както винаги в подобни случаи нова вълна от българи (около 200 000 души) стягат куфарите си."

  Мафията и олигархията искат тук да останат само цигани, пенсионери и нискокфалифицирани работници, за да им работят без пари. Освен това, образованите и икономически независими българи създават проблеми на властта, както се видя от м. юни насам, та това дава още един повод на управляващите да ги прогонят. Само че ще се препънат, защото в България остана критична маса от интелигетнти, зрели и свободни хора, които не желаят да емигрират и същевременно не желаят да бъдат управлявани повече по този начин.

 23. 23 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#22:"emils"]Мафията и олигархията искат тук да останат само цигани, пенсионери и нискокфалифицирани работници, за да им работят без пари.[/quote]
  Ти мафията и олигархията за прости ли ги мислиш, че да чакат да им работят неграмотни цигани или общи работници? И какво ще вземат на пенсионерите?
  А кои сте икономически независимите българи? Тези дето ви е виновна държавата за неуспехите и които чакате по площадите?

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ."... с краха на популизма с марка "Борисов"..."
  Ако авторът може да ми отговори кое от правителствата не използваше популистки прийоми, ще приема статията като обективна.
  Иначе и него ще причисля към така модерния популистки свят.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#16] от "mils5656":

  Аааа, не така. Да живее барековщината, слава на БСПДПС, слава!
  Вие се пригответе за нови 45г управление на БСПДПС. Та те държат 20% от имащите право на глас- цигани, неграмотни турци, партиен клиентелистки апарат, тук-там останал жив соц. пенсионер. Остават 80%, но половината няма да гласуват-активност над 60% е утопия. Е оставате грамотните, умните, мислещите 40%, за кого ще гласувате? Ще пръснете гласовете си по 30-35 партии, коалиции, светли личности, граждански кандидати... Е кой ще спечели? Честити нови 45 г. да живее барековщината, слава на БСПДПС, слава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Метафората с Титаник е добра.За съжаление - и доста песимистична.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  Стига бе хора! Не може да се надяваме а трябва да действаме. Защо продължаваме да се уповаваме в милосърдието на продажната клика или валутният борд? Бордът дойде, заради същата тази клика и няма да е вечен. Нито пък те!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 28. 28 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 677 Неутрално

  имаме фасадна демокрация, неокомунизъм с реално управление на ДС, всеки от вас да погледне за кого работи, за някой олигарх естествено

  BG e мини империя на злото.
 29. 29 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 677 Неутрално

  изчезваме с 8 човека на ден от умирачка и почто толкова се махат от отчаяние и това ако не е комунистически геноцид, но важното е, че те продължават да крадат , зашото друго не са научени да правят, на това учат и децата си , така ще изчезнем към 2050 г. за радост на света, една непросветена нация , бедна духом

  BG e мини империя на злото.
 30. 30 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Не бой се, мало стадо." Лука 12
  Да биха имали срещу нас друго средство да ни подчинят, щяха ли да правят непрекъснато подобни опити да ни смажат духом? Щом ни баят ден и нощ, че сме обречени на провал и трябва да го повярваме, значи не сме, а искат да ни го внушат.

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "glog":
  Къдели расте глога, че и за "народ" ни агитира...
  П.Р. Славейков би написал, "Не народ, а случаен превоз"...

 32. 32 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Тук не става въпрос за изграждането на АЕЦ КОЗЛОДУЙ, а се говори за все още въображаемия 7-ми блок в същата централа.... А иначе гледам централата си работи,гледам и 5 блок е вече в паралел с преносната мрежа.....

 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "dimko": ≪Къдели расте глога, че и за "народ" ни агитира... ≫

  Никога никого за нищо не агитирам. Излагам съобпръжения. Ако можеш да ги опровергаеш, направи го. Но не като се криеш зад гърба на Славейков. Защото и аз мога, вместо Славейков, да цитирам например Вазов, който в "Падането на Одрин" казва:

  Падна Одрин непрестъпни
  и светът мълви тревожно:
  За тоз страшен бяс балкански
  няма нищо невъзможно!

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Напълно съм съгласен, ако не се попречи на управляващите ни безумци, които са готови на всичко за власт и възможност да крадат, ни чакат много големи изпитания. Въртим се в една спирала на покруса и ужас. В случая съпроводът на оркестъра е хвалебните песни на голяма част от медиите

 35. 35 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво се пените! Всеки народ си заслужава управниците! А то не народ, а мърша! Да са ви живи и здрави Станишев и Местан, Орешарски и Пеевски! Напред към светлото бъдеще!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "glog":

  Да беше ме подминал, въпросът е риторичен, споменаването на твоя ник е "само повод"...
  Чети и следващите, Колега...

 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "dimko": ≪Да беше ме подминал, въпросът е риторичен, споменаването на твоя ник е "само повод"... ≫

  Моля да бъда извинен тогава. Не разпознах целта ви, а самият аз никога не си оставям магарето в калта, ако съм сигурен, че съм прав.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "ndb": ≪Всеки народ си заслужава управниците! А то не народ, а мърша!≫

  Две лъжи, превърнати от управляващите в мошеническо, но действено оправдание, което всички самомнителни нарцисични политически балами, които се мислят за по-умни от другите, като папагали повтарят. И така се издигат в собствените си очи.

  Но ако сте толкова умни, по умни от народа си, от който все пак произлизате и поради което на когото приличате, защо не седнете вие, а не народът, да свалите ВАШИТЕ (защото ги защитавате и оневинявате, обвинявайки народа), а не нашите управляващи Доган, Местан, Станишев и Орешарски, а с тях и Сидеров? Защо, като приемате народа за нищо негодна мърша, не свършите това, което той не е свършил?

  Всъщност държавата е нещо като лека кола, в която народът е моторът, а управляващият елит е кормилната система. Ако няма гориво, тоест, заплащане, моторът няма как да работи. Ако все пак има малко гориво, моторът работи с намалена мощност колата все пак се движи. Но накъде се движи, зависи не от него, от народа, а от кормилната (управленческата) част. И ако тя е негодна, колата катастрофира - така, както се движи към катастрофа през последните 24, че и 69 години България.

  Защото управленческата ни система, която вие хвалите и защитавате, е такава: Веднъж въведена, тя не дава никаква реална възможност на народа да контролира своя управляващ елит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK