Йежишек

Йежишек

© Юлия ЛазароваТекстът на Теодора Димова, препубликуваме от портала "Култура"


Наскоро имах щастието да отида в Прага за няколко дни. За трети път посещавам този град, всеки път виждам и усещам различни, абсолютно различни неща.


А кое най-много ти хареса от Прага сега? – ме попита моя приятелка. И започнах да й разказвам.
Срещнах една млада жена, към трийсетгодишна, а изглеждаше на шестнайсет, приличаше на сърна, на пръв поглед непременно ще си кажеш, че сигурно е индийка или грузинка, или египтянка, после разбрах, че е българка, че се казва Жени, че от половин година живее в Прага при своя приятел Давид, с когото от шест години са заедно. С Жени разглеждахме една готическа катедрала, тя се беше спряла пред един витраж с обърнато нагоре лице, с очи, изпълнени със сълзи, този израз на тиха радост и благодарност заради красотата, която съзерцаваше.


Ако можех да бъда художник. Ако можех да нарисувам това лице. Ако бях посмяла да я снимам в този момент. Знаете колко крехък и малък изглежда човек в готическите храмове, как пространството вътре като че ли отнася, измества телата ни. Минах пред нея мълчаливо, не посмях да я заговоря, не исках да наруша безмълвния й диалог, молитвата й пред онова, което виждаше.


И си помислих – колко рядко вече се разплакваме. Изобщо – колко рядко вече виждаме. Колко рядко се стъписваме от радост. Колко рядко сме като Жени. Колко често сме груби, намръщени, с наведени надолу, надолу, надолу към земята глави.


Жени разпръсква около себе си нежност и състрадание, които можеш да усетиш почти сетивно, почти можеш да ги докоснеш. Жени одухотворява всяко нещо, дори и най-незначителното, за което заговори и то добива съкровен смисъл само защото влага в него някаква бездънна любов и внимание. Жени, която е била в Индия и Исландия, и всяко място на тази земя с радост би се превърнало в неин дом, би се смирило пред нея и би я защитавало от всяко зло.


Благословията да се запознаеш с Жени.


И какво още най-много ти хареса от Прага? – продължи с усмивка моята приятелка.


Още най-много ми хареса как хората живеят заедно. Реално заедно. Действително заедно. Хората в Прага са много повече заедно, отколкото хората в София. Кръчмите в Прага са абсолютно непретенциозни, направени са на първо място, за да бъдат уютни, за да приканват, за да приласкават към общуване. Ако ти седнеш на масата на непознати, те веднага те заговарят, не те оставят сам. Големи групи пенсионери, да речем, които прекарват цяла вечер на по халба бира и разговори. У нас в заведенията са пълни с млади хора, възрастни рядко се срещат. Възрастните си стоят вкъщи пред телевизора. Поради безпаричие, но и поради отсъствието на тази необходимост за общуване. С възрастта те като че ли вече са отписани от живота и се затварят вкъщи.


Или улични коледни сергии, на които се продава греяно вино. Хората си купуват чаша вино и застават пред сергията и започват да си говорят едни с други, без да се познават. Споделят си колко са ниски температурите и колко е сгряващо виното, как наближават празниците, колко хубаво е украсен площадът, споделят, разговарят, общуват, всъщност не зная точно какво си говорят, какво си казват, но се усеща топлината, усеща се близостта. После си казват довиждане и продължават по пътя си стоплени, сгрени, сближени, но не само от виното.


И още най-много ми хареса богослужението в едно бенедектинско абатство – Емауското абатство. Попаднах съвсем неочаквано в църквата – огромна, ледена, студена, готическа. За първи път наблюдавах богослужението на този орден. Свещеникът явно имаше микрофон, защото думите му се чуваха високо и ясно в това като че ли безкрайно пространство. Богомолците бяха пет, но той служеше така, като че ли пред него имаше пет хиляди души. Всеки възглас, всяка молитва, всяка дума изричаше със съсредоточеност и внимание. Произнасяше ги отчетливо и бавно. Да. Съсредоточено, отчетливо и бавно. Защото всяка една дума в богослужението е наситена с дълбок, мистичен смисъл. Като че ли почти можех да разбера, без изобщо да зная чешки, като че ли почти разбирах думите на молитвите. Или разбирах поне точно толкова, колкото понякога разбирам в собственото си отечество.


И още най-много ми хареса Българският културен институт там. Атмосферата, която Галя, Добромир, Володя и Ивка създават – приветлива, дружелюбна, смислена. Изпълнени са с енергия и желания да представят и разпространяват българската култура в Чехия, действат в синхрон и единомислие, непрекъснато създават събития, организират срещи, откриват изложби, създават връзки, канят гости, работят с лекота и с радост. Не са се поддали изобщо на онази прословута нашенска затвореност и чиновничество в чужбина, която най-вече се дължи на някакво национално чувство за малоценност, което вечно ни кара да страним от другите, вечно да бъдем техни неравностойни партньори.


И още най-много ми хареса, продължих аз, без вече моята приятелка да се налага да ме разпитва, как не дядо Коледа раздава подаръците на Бъдни вечер, а Йежишек. Йежишек е умалителното име на Иисус, малкият Иисус или Иисусчо, или Иисуско. Ние нямаме подобно обръщение в нашия език.


И си помислих – когато се е родил, Иисус е бил точно такова дете. Когато детето се срещне с дете, то се сприятелява с него. Децата обикват Иисус още от съвсем мънички, каква лична, детска, интимна, приятелска връзка се установява с Него като с най-близък приятел, като с най-любимо същество през това умалително, съкровено обръщение. И когато децата още от съвсем малки се сприятеляват с Йежишек, те го обикват за цял живот. Може би тук е обяснението в тяхното необикновено топло приятелско общуване.


Малък си. Още си дете. Празнично е. Цялото семейство се суети, украсява се елхата, в кухнята се готви, ще идват гости, красиво е, топло, светло, напоено с любов и очакване.


И ти очакваш – съвсем мъничък, още дете – един приятел да дойде и лично, лично на теб да донесе най-желаните, най-мечтаните подаръци.


Йежишек, който идва при всеки човек.


Ние посрещаме Рождество Христово с невъобразими и небивали скандали в Църквата. Не искам сега пред празниците да пиша за това. Сигурно ще напиша нещо, но по-късно.


Ако не общуваме с ближните си така топло, както видях там, можем ли да усетим радостта на празника. Без ближен може ли да има празник изобщо. Затова нашите празници са шумни, натрапчиви, агресивни. А истинският празник е в сърцето. Там, в сърцето, се ражда Иисус. Ако Му дадем подслон. Ако Го поканим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 582 Весело
 2. 2 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Хубав текст, изпълнен с човещина. И хубавио място - Прага, едно от най-хубавите в Европа.

 3. 3 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Йежишек-межишек, а у нас Орко вика аз не съм Дядо Мраз. После се поправи - Дядо Коледа. Съветско ни е подсъзнанието. Е, тва е...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Възпитанието се формира вкъщи, такова е възпитанието на хората в България и може би по-скоро в София и големите градове - да бъдат арогантни и да си поакзват простотията. Отдавам го на факта, че всеки малко или много копира поведението на мутра, на която като се държи нахално и нахакано й минават всичките номера. И още това поведение служи за прикриването на комплексарщината на българина.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  Защо делиш хората на такива от София и другите по-малки градове =Хората са си хора навсякъде=Зависи как са закърмени в семействата си -мутренското излъчване и поведение е нещо което показва слабост-комплекси и всичко-от което трябва да се пазим като дявол от тамян.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Другaркaтa Димовa пaк ни призовaвa към покaяние. Веднaгa всички пенсионери дa отивaт дa пият бирa усмихнaти. Обaче сънaродниците ни дето почитaт Мохaмед, те дa стaвaт ли приятели с Йежишек - тук великaтa писaтелкa мълчи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Поредния сладникав текст на тема,колко е гадно у дома. Чуждата страна е идеализирана с прехласване,а тук колко е неприятно.
  Отвратена съм!Колко одухотворени хора се срещат в Прага и то представете си, Женя била българка.Да,тоз нещастен ангел бил напуснал лошата България,за да се диви на чуждите витражи.
  Какво превъзнасяне по богослужението в чуждата църква.Ами и по нашите църкви има такива,от които да ти се насълзят очите,но авторката явно не ги е посетила.
  "Нашите празници са шумни,натрапчиви,агресивни".Боже,тази жена къде е празнувала?Ще кажеш,че тука се гоним с ножове по улиците,а в Прага са тихи,спокойни и хрисими.
  Стига вече!Стига омраза към милата ни Родина и прекрасните хора,които живеят в нея!Стига вече текстове,които се опитват да ни смачкат и унижат!Гордея се,че съм българка и с народа си и не приемам текстове,които го обиждат!
  Не можеш да обикнеш чуждото,ако не се научиш да обичаш своето.Иначе цял живот ще си останеш без обич,с горчивина в сърцето.

 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Защото в София цари повече простотия от колкото в другите градове. Освен това в София се концентрира по-голяма част от утайката на обществото. Хората в София са доста по-арогантни и простовати от тези в другите градофе (факт неоспорим).

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "fener":

  Теодора Димова е дъщерята на Димитър Димов и знам, че често участва в предаванията на Горан Благоев по БНТ. Тоест, знае какво говори когато говори за християнство. Аз не мисля, че чехите са кой знае колко различни от нас, но че у нас има криза е ясно и видимо. То хубаво да го пише това Теодора Димова, но както сама каза, възрастните хора са пред телевизорите. Нищо друго не съществува за тях. Между другото, и София се изроди и стана невъзможна за живеене - няма паркове, няма градинки, няма зелени площи (виновна е също така и Йорданка, както и Петър Диков). Тъй че да им го прочете по телевизора, иначе никой няма да я чуе. Заведения иначе има и прекалено много, не вярвам някой да откаже на клиенти.

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Снежанко":

  Текстът щеше да е прекрасен,ако си беше само за Прага.
  Вкарването на лошо за България го прави гаден.Навсякъде има красиво и грозно,добри и агресивни хора.Но да говорим,че там,навън е само хубаво,а тук само лошо е прекалено.
  Това плюене по България няма да го приема и това е.

 11. 11 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 562 Разстроено


  Диагнозта е точно поставена.
  Българите не са нито хриситяни нито се чустватчаст от общност.

  Но това хубавото, което виждаме у другите се дължи на столетия развитие.
  А в българия имаме почти 70 години отрицателна селекция
  А в България от 1944 започват:
  - избиване на интелктуалния елите на нацията 30 000 политици, професори, лекари, журналисти, офицери, писатели, ХУДОЖНИЦИ ... са избити "с решаващата помощ на Червената армия"
  - репресии на всички мислещи - десетки хиляди учени, журналити, писатели, хдижнижи и т.н. са изселени, затворени в концентрационни лагери, оставени без препитание - РАЗМАЗАНИ от репресии
  - издигане на морални и интелектуални инвалиди на всички важни позиции за да се стигне до примерно Гоце, Боце, Сергея...и ДС начело на "светия" синод.

  И днес 2,5 милиона способни българи живеят извън родината.

  Какво добро да очакваме?
  Каква общност?

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Хубаво е. Красива страна, мили хора. Неволно се замислих за нашата Коледа и нашите нескончаеми проблеми и не се почуствах добре. За пенсионерите да не говорим.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Редка бозица.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#10] от "fener":

  Съгласен. Дъщерята на дядо Коледа не е дядо Коледа. Фрустрациите й са лично нейни. колкото за чехте за тях йазват, че са най-атеистичната цинична нация в Европа. Християнството им се състои от витражи, но за да го разбере човек требва малко да вдява какво вижда а не само да обикаля и да снима църквите.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  [quote#11:"Grazhdanin99 ГЕРБ=БСП "десни""]Българите не са нито хриситяни нито се чустват част от общност. [/quote]

  Абсолютно точно, макар че ще ти донесе много минуси, особено от новоизлюпени "ристиени", дето доскоро се кръстеха на петолъчка.

  Горе един колега е писал, че чешкото християнство се свежда до църковни витражи.

  Ако това е така, нашето пък се свежда до ритуални животински жертвоприношения - т.е. не е никакво християнство, а паганизъм.

  На Коледа колим прасе, на Гергьовден агне, на Петровден петел и т.н.

  Дай ни да колим и да хвърляме пръжки в тиганя.

  Преди много години имах едно гадже, което следваше етнология в СУ. За дипломната си работа събираше материал из врачанските села, та там в някакво забутано село бабите й обяснили, че били набожни християнки, понеже редовно палели свещи на дядо Боже, ама после излизали извън църквата да запалят и на Дявола; хубаво е да се почита Бог, но и с Дявола трябва да сме в добри отношения, щото не се знае...

  Това ни е на нас християнството, затова чехите са, каквото са, а и ние сме си, каквото сме си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Прекрасна статия!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#14] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  Трябва да се научим да слушаме какво се казва,а не кой го казва.
  Най-умният може да каже глупост,а най-глупавият да даде умна идея.Ние имаме мозък,за да мислим и решим кое да приемем.
  Виж,че на хората им е много по-лесно да мразят и плюят, вместо да обичат.Написали са ни минуси,защото не сме съгласни да сме негативни.С омраза и отричане нищо не се постига.

 18. 18 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 474 Любопитно

  До коментар [#2] от "vgs":
  Чудя се какви са тия хора дето цъкат минуси на постове като твоя!
  Наистина май ние, българите сме уникални в отрицанието!

  П.С. И аз без да искам, желаейки да ти отговоря, след плюсчето цъкнах без да искам удивителната за докладване на модераторите... Искрено съжалявам!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Веднaгa всички пенсионери дa отивaт дa пият бирa усмихнaти.[/quote]

  Няма я Масларова, да ги черпи по една ваканция на морето с нашите пари ... в хотелите на нейните съпартийци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "fener":

  Напоследък всички говорят лошо за България, сякаш с пресилени думи се опитват да събудят другите българи. Аз мисля, че всички вече сме будни. Лятото го показахме в София, на село ги беше страх. Просто все още навън се чуват само гласовете на самозабравилите се от последните 20 години и техните слуги.

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Както всичко написано от Теодора Димова - прекрасно, мило, някак нежно и топло

 22. 22 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#20] от "Снежанко":

  Много е странно да въздишаш по чуждите задружни общности и после да пишеш "-" на сънародник,който казва,че обича страната и народа си.Това е тотално объркване на ценностната система.
  Има хора,които чакат някой друг да им направи хубавото.Е, няма как да стане.Сами трябва да го постигнем.

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нефертити":

  Съгласен съм,че за съжаление голяма част от нереализиралите се в родните си места боклуци-прости и напористи са в София,където всичко се размива,никой не те познава и не се опитва да те съди.

 24. 24 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "fener":

  Да, да, да !!!

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  [quote#11:"Grazhdanin99 ГЕРБ=БСП "десни""]нито се чустватчаст от общност. [/quote]
  +++++++
  Това е главният ни недостатък и заради него ще патим още много.

  klimentm
 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]... Обaче сънaродниците ни дето почитaт Мохaмед, те дa стaвaт ли приятели с Йежишек - тук великaтa писaтелкa мълчи.[/quote]
  Типичният комуно-тъпунгерски коментар.
  1. Каишков, г-жа Димова е дъщеря на големия български писател Димитър Димов и не ти е никаква другарка, понятно.
  2. Нашите сънародници от турския етнос почитат Аллах, а подаръците на децата навярно би следвало да им ги носи малкият Мохамедчо.
  3. А децата, независимо кой им носи подаръците, обикновено стават приятелчета, когато си общуват.
  И 4. А пък менталната ви неприязън към турския етнос най-ясно показва лицемерието на политическата ви коалиция, в която единствено далаверите и кражбите са обединяващия елемент.

 27. 27 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#13:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]Редка бозица.[/quote]
  Редка бозица е сурватката в тиквата ти.

 28. 28 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#11] от "Grazhdanin99 ГЕРБ=БСП "десни"":

  Изключително точно!
  Не можаха да ги прекършат техните 45 години.
  Те бяха напълно наясно че са окупирани, наясно бяха кой ги смаза през 68...
  А ние си имаме паметник на съветската армия - освободителка....във всеки град.... и една съществена част от избирателите мечтаят за бай тошо и вечната българо-съветска дружба...
  Дори и през онези години тяхното ДС не успя напълно да превземе църквата. Дори през 1987 година Кардинал Томашек беше един от потенциалните глави на католическата църква...
  А Прага е приказен град!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 29. 29 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Товза ли ви учат в партийния клуб, това ли са опорните точки?

  Децата са деца навсякъде!

  Не сипете отрова и през тези дни!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#17:"fener"]мразят и плюят, вместо да обичат.Написали са ни минуси,защото не сме съгласни да сме негативни.С омраза и отричане нищо не се постига.[/quote]
  Всъщност идеята на написаното от г-жа Димова е не да се насажда негативизъм и в никакъв случай омраза, а да се провокира именно позитивизма.
  А докато нашите пенсионери в мнозинството си въздишат по "бай Тошо", седят си в къщи и гледат русофилската ТВ Скат, чехските им набори отдавна са теглили по една майна на русофилството и комунизма, събират се, общуват си, пиейки си бирата, защото са демократи по душа.

 31. 31 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  А, да не забравя.. в мюсюлманската религия на особена почит е Дева Мария, майката на Исус (Иса), както и самият Иса, считан за предпоследния пророк...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 32. 32 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "Снежанко":
  Стига с тия паркове и градинки. В София има поне толкова паркове и градинки, колкото във всеки европейски град. Само че в София тези градинки са осеяни с боклуците, изхвърлени от прозорците на живеещите в околните блокове, или в тях избягали от училище шестокласници пият бира и се псуват. И за тая работа не е виновен никой персонално. Виновно е цялото невъзпитано и диво население.

 33. 33 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Йежишек наистина е малкия Исус и носи подаръци, но е по-скоро нерелигиозен коледен сивмвол за тях. Както Дядо Коледа не е религиозен символ, въпреки че произлиза от свети Николай. Така, че Йежишек не ги прави по-религиозни и е истина, че това е най-атеистичната страна в Европа.

 34. 34 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "arhitekt":

  Е, за това да няма паркове, за да няма боклуци ли?

 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тия пенсионери сега са ония младежи, които въстанаха срещу съветския комунистически ботуш. Затова Чехия е това, което е, а ние също. А нашата църква е десарска кочина.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 486 Неутрално

  В Прага има и църква, в която се почита ДЕТЕТО Иисус – Бамбино ди Прага! Там има малка статуйка на детето Исус и музей на дрешките, които са му подарени от крале и кралици! В магазините за сувенири има различни фигурки, копие на фигурката от църквата! Мисля, че името на църквата беше "Дева Мария Победителката"! ... Била съм 4 пъти в Чехия и мога да кажа, че Прага е един интересен град, а чехите са много симпатични и дружелюбни хора!

 37. 37 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Поредният текст, който подхранва чувството ни за малоценност и цели да ни комплексира. Излиза, че Прага е рай, Чехия е еденската градина, всички са перфектни, щасливи и зачервени от хубавото вино, а в България всички си стоят по къщите пред телевизорите щото са комплексари и нямат нужда да общуват...

  А ако се отвори някой сайт на чехски вестник веднага се виждат убийствата, грабежите и изнасилванията в Чехия. Вижда се корупцията, политическата наглост и липсата на морал. За Чехия става въпрос да.

 38. 38 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Хубав текст, а и научих нещо ново - Йежишек е умалителното име на Исус.

 39. 39 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#18] от "stephanco":

  Ако ми позволиш един съвет: просто опитай да не обръщаш внимание на отрицанието, защото е депримиращо. Поздрави.

 40. 40 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Прекрасен текст, изпълнен с човещина и смирение!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 41. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Теодора Димова е написала хубав текст, приканващ към човещина и размисъл.

  "Дневник," не позволявайте на троловете, които прогониха оттук Любослава Русева, да поргонят и Теодора Димова.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 42 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Текстът на Теодора Димова е много хубав, но...
  не отразява същността на Чехия.
  Чехите са особено силно светска държава и общество. Разкошните паметници на архитектурата и изкуствата не са дело на деншното население и не отразяват неговата духовност, а отдавна отминали епохи. Те и етнически не са идентични с тогавашните "чехи".
  Около половината чехи живеят в семейство с по.... 1 член. Това за нещо говори.
  Да, говорят си по кръчмите, но не се интересуват особено от другия (понякога това е удобно).
  Освен бляскавия център на Прага, съществуват и градове като Мост, Устий над Лабем, Острава...

  Живея тук от четвърт век. Чувствам се добре в Чехия, сживял съм се с чехите, без да съм станал чех. Но както се казва, всеки медал има две страни и Рай на Земята няма.

  E PLVRIBVS VNVM
 43. 43 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#30] от "choss":
  Демократи, но и с прилични пенсии, които им позволяват по-свестен живот. Мислите ли, че и нашите пенсионери няма да ходят по заведенията на по бира, ако можеха да си го позволят без това да им съсипва бюджета за месеца?

 44. 44 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#41:"7777"]"Дневник," не позволявайте на троловете, които прогониха оттук Любослава Русева, да поргонят и Теодора Димова.[/quote]

  Предполагам, че според теб критичният ми пост е "тролски". Затова нека да поясня:

  Текстът е написан много добре, използвани са подходящи изразни средства, личи си, че е писано от професионалист.

  Проблемът за мен е в сравненията между Българя и която и да е друга държава. Според мен тези сравнения имат един единствен ефект и той е негативен. Как най-развитите държави са станали развити след като са нямали с кого да се сравняват непрекъснато? Ами по СОБСТВЕНО УСМОТРЕНИЕ! Лидерите са лидери, защото не се сравняват, а вървят напред според собствените си разбирания. Сравнението автоматично те поставя в субординатна позиция. Това е валидно дори и за личностни сравнения (например сравняване на учениците по успех в училище често комплексира дадени ученици и се настройват един срещу друг и тнт.).

 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#43] от "ikar_01":

  Подкрепих ти поста, но в частта му за българските пенсионери.
  Тукашните пенсионери не са особено добре финансово - пенсиите са средно около 11 000 KČ, което по сегашния курс е около 400 евро. Но има пенсии от по 7000 KČ, което е около 255 евро.
  Апартаментът ми тук има режийни около 6000 KČ. Един евтин панелов апартамент има режийни около 4000 KČ на месец. Разходите за храна, дрехи, козметика на глава от населението не могат да са под 4000 KČ.
  Т.е. в апартамент като моя не може да оцелее сам пенсионер с ниска пенсия, ако са семейство и съберат 14-15 000 KČ на месец - става, но със голяма пресметливост. Самотен пенсионер със средна пенсия в апартамент като моя би оцелял, но на пости и молитви. А много на тази възраст са самотни. Семейство пшенсионери със средни пенсии вече може би може да отиде веднъж седмично на кръчма, но малко го правят.

  Наистина, повярвайте, животът тук хич не е лесен.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK