Георги Гочев: България престана да вярва на приказки, ще престане да вярва и на приказни герои

Георги Гочев

© Георги Кожухаров

Георги Гочев"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на Георги Гочев, преподавател в Нов български университет и автор на "Дневник" от тази година.

Какво спечели и какво загуби страната през годината?


- Страната ни спечели ценно знание за самата себе си. Но това знание беше твърде болезнено и много прилича на загуба. През тази година мнозина, особено по-младите, разбрахме, че общественото ни съществуване изобщо не е нещо сигурно. Разбрахме, че в обществен план между думите и нещата зее огромна пропаст. Че българският преход е бил повече на хартия – упражнение по промяна на политическата реторика, отколкото действие по оправяне на реалността. Разбрахме, че зад думи като "демокрация", "справедлива държава", "свободен пазар" или няма почти нищо, или има нещо скалъпено, уродливо, нелицеприятно.


Та България престана да бъде тази инфантилна страна, която беше. Престана да вярва на приказки. Ще престане да вярва и на приказни герои. Това е нейната голяма печалба – срещата с нейната собствена реалност. Проблемът е, че не можем да живеем само реалистично. Не можем да живеем без обществени идеали. А когато словесната витрина на обществения ни живот рухна, пострадаха сериозно и обществените ни идеали. Осъзнахме, че нямаме истинска демокрация и заедно с това станахме подозрителни, че изобщо демокрацията може да бъде нещо хубаво.
А какво не ви изненада през 2013 г.?


- Не ме изненада носталгията по близкото минало.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Оставката на Бойко Борисов.


Кой според вас е скандалът на 2013 г.?


- Избирането на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.


Има ли институция, която заслужава доверие?


- Ние нямаме негативно отношение към самите институции, а към лицата, които ги представляват. В България едното постоянно се обърква с другото. Може би защото отношението на политическите лица към институциите, в които работят, е обсебващо. Всеки, който застане начело на някаква инситуция, иска да я погълне, ако може – цялата. Защото чрез нея поглъща и обществените блага, които тя пази и управлява. В една демокрация би трябвало да се случва обратното – да бъдеш асимилиран и погълнат от институцията, която управляваш. От тази гледна точка заслужава доверие поведението на Росен Плевнелиев. Това, че не изглежда президент-силовак, е добре. Той не се опитва да погълне в себе си президентската институция, а да бъде асимилиран от нея, от нейните задължения. Затова и малко се губи в масивната сграда на "Дондуков" 2.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Голямата промяна е в самото разбиране за политика (тепърва ще очакваме и промяна в политическите практики). До този момент в България политиката се разбираше по два начина. Или като махленски пазарлък между хора, на които костюмите им стоят зле, или като някаква тъмна световна конспирация, в която, разбира се, ние винаги сме жертвата. Сиреч, на политиката се гледаше или като нещо много близко до делничните отношения, или като на нещо много далечно от тях.


Постепенно започнахме да гледаме на политиката по-реалистично. От една страна, тя започна да се схваща като специфична работа, за която се изискват знания, опит и определени човешки добродетели. Нямам предвид измислени добродетели като хитрост и гьонсуратлък, а истински добродетели като смелост и предприемчивост. В този смисъл, разбрахме – казано малко по-грубо, – че от всяка селска пръчка политик не става. От друга страна, разбрахме, че политиката не е само работа на партийните лидери, но и работа на всеки един от нас. Че политика е абсолютно всичко, което засяга общите ни неща.


Промени ли се обществото?


- Хем не се промени, хем се промени.


Българското общество продължава да прилича на дете, което току-що е било отпратено от дома за сираци. То тръгва по своя път и вече трябва да се оправя само. Трябва да решава само за себе си. Изпитва гордост, че е като голям човек, светът шуми, бръмчи и го привлича, но също така го плаши. Повървява с бодра крачка, уморява се и несъзнателно се обръща към голямата сива сграда, където е отраснало и е получавало всичко наготово. Тя е все още там. После продължава пътя си, огладнява, отново несъзнателно се обръща към голямата сива сграда. И т.н. Всички, които сме живели в годините на социализма, носим тази голяма сива сграда вътре в себе си. Затова каквото и да стане, ще се обръщаме назад, ще я търсим и ще я виждаме.


В България обаче се появи и едно ново поколение, което няма голямата сива сграда вътре в себе си. През тази година то стана обществено активно, преживя първите си обществени битки, понесе първите си обществени рани и разочарования. И показа категорично, че не гледа на общественото пространство и особено на държавата като на чужда хранилка, за която е било закачено по милост, а като на нещо свое. То не очаква да бъде повивано и хрантутено от държавата, а да му се позволи да се грижи за нея, да я критикува, да я променя.

Кадър от протестите срещу кабинета "Орешарски"

© Анелия Николова

Кадър от протестите срещу кабинета "Орешарски"


Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Оценявам я от две страни. Първо обществено. Патриархът можеше да бъде или поне да се опита да бъде онзи търсен обединител на българите. Той или не пожела, или нямаше сили да приеме тази роля. Все едно, в обществен план през първата си година новият патриарх беше плах. Давам си обаче сметка за огромната сила, необходима за да не бъдеш плах, когато застанеш начело на една институция, която трябва да излъчва ясна идея за добро и зло и едновременно с това постоянно да извинява разпасания и грозен живот на част от своите ръководители.


Коя тема/събитие според вас незаслужено остана извън медийното внимание?


- Животът в средните и малките български градове. Онзи живот, който нито е добре, нито е зле. Ясно защо той не беше отразен в медиите. Защото медиите, особено българските, се интересуват само от крайното. От крайното богатство и крайната мизерия. От гениите и неспасяемо тъпите хора. От изблиците на святост и от цинизма. Та голямата медийна несправедливост е към онова средно – както казвам, нито богато, нито бедно, нито добре образовано, нито необразовано, нито красиво, нито грозно, – в което е потопен голям процент от българския живот. Защо казвам, че това е несправедливост? Защото именно тази обществена средина може и заслужава да бъде подобрявана. Ако искаме животът в България да се подобри, трябва да се обърнем към нея, а не към крайно богатите и крайно бедните.


Кое извън протестите е събитието на 2013 г.?


- Енергийните проекти. За мен те са нещо и абсурдно, и логично. Абсурдни са като футболен отбор, който харчи баснословни суми, за да купува скъпи чуждестранни звезди, а теренът му е разкаляна нива, основните му играчи са некадърни и публиката му го мрази. Защо обаче са логични? Защото ако някой от тези проекти тръгне, той ще гарантира за десетки години напред управлението на партията, която го е предложила. Трябва съвсем ясно да се каже, че ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" не поради икономически съображения, а защото разбраха, че ще бетонират властта на БСП.


Ако трябва в една дума да определите 2013г., коя е тя?


- Би била думата, която описва онази кратка човешка възраст между загубата на юношеските илюзии и зрялото отношение към реалността. За съжаление, не се сещам за такава дума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Е докато в България минават такива номера като цитирам "Трябва съвсем ясно да се каже, че ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" не поради икономически съображения, а защото разбраха, че ще бетонират властта на БСП."
  ..... нищо добро не ни чака!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Докато не се забранят БСП и ДПС,последвано от пълна лустрация, нищо добро не очаква България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Цитат от коментар #0:Разбрахме, че зад думи като "демокрация", "справедлива държава", "свободен пазар" или няма почти нищо, или има нещо скалъпено, уродливо, нелицеприятно.

  Браво, момче, щом едва сега си разбрал! Те затова и "скорозрейките" са толкова "разбиращи", щото и учителите им толкова могат! Сещам се за оня стар виц: професора изнася нова лекция, нито той, нито студентите разбират лекцията. Втори път професора обяснява, на него вече му е ясно, на студентите още не, и т.н., но по-важно е когато на един "професор" за 24 години не му е станало ясно, за какво иде реч, то какво остава за студентите?!...

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3198 Весело

  Не си прав Гошо, не си прав Гочев !

  В момента се разказва поредната приказка и се замесва с много мая и набухвател поредния приказен Бюрек герой !!!

 5. 5 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "България престана да вярва на приказки, ще престане да вярва и на приказни герои".
  Единствената вяра на голяма част е по-скоро в партията и нейната непогрешимост и правота, нейната грижовност и защита, в това, което е било...Всичко останало се размива чрез и поради тази вяра и думи като толерантност, прозрачност, солидарност и върховенство на закона звучат кухо, не на място, неприемливи.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Разстроено

  "Без партия не мога,без власт не мога!"-Само това ми се набиваше в ушите цяла година.Писна ми!Дано през следващата хората да изтрезнеят!
  Защото този нагон винаги прави нещата да изглеждат неистински.

 7. 7 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#4:"SS"]Не си прав Гошо, не си прав Гочев !

  В момента се разказва поредната приказка и се замесва с много мая и набухвател поредния приказен Бюрек герой !!![/quote]

  отличен коментар +++

  докато има овце - ще има и БГ политици

  племе , което е научено да чака Освободители...
  винаги ще е "освобождавано" за пореден път

  Историята винаги се повтаря

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 8. 8 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В едно нещо е абсолютно прав - за провинцията. Ако сега напиша "Шопия" вместо София, от дневник ще ме изтрият

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  "... ако някой от тези проекти тръгне, той ще гарантира за десетки години напред управлението на партията, която го е предложила. Трябва съвсем ясно да се каже, че ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" не поради икономически съображения, а защото разбраха, че ще бетонират властта на БСП."

  Тези думи трябва внимателно да се прочетат и запомнят. Чрез тези проекти - абсолютно излишни, дори вредни за повечето българи, но много полезни за стотина души - руската Пета колона превръща страната ни за десетилетия напред в заложник на кремълските интереси и капризи, като същевременно гарантира собственото си оцеляване и възпроизводство.

  Цената - десетки милиарди евро - ще я плащаме всички ние, нашите деца и внуци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Сега остава и "приказните герои" да го разберат и да се оттеглят от сцената .

 11. 11 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#7:"Тролщайн "]
  племе , което е научено да чака Освободители...
  [/quote]

  ...никога няма да разбере, че подарената свобода е неосъзнато робство!

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  [quote#4:"SS"]В момента се разказва поредната приказка и се замесва с много мая и набухвател поредния приказен Бюрек герой !!![/quote]

  Аз бих казал, че се надува поредният съветски презерватив, докато заприлича - за кратко време - на празничен балон, преди да се спихне.

  Но това предполага да надценявам колективната интелигентност на народа си, докато всички емпирични данни - Царо, Пожарникаро - сочат много ниски стойности.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"vjacho"]Без партия не мога,без власт не мога!"-Само това ми се набиваше в ушите цяла година.Писна ми!Дано през следващата хората да изтрезнеят! [/quote]

  Това се е превърнало в модел на поведение. В критерий за успешност!
  И само срути мерки, само драстични събития могат да променят това състояние.
  И това рано или късно ще стане.
  Пък обществото ще се пита - "Ама защо така, ама как може...?"
  И ще му се наложи да изтрезнее. Макар и с цената на тежък махмурлук. А за "некои" - и по-скъпо...

 14. 14 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#11:"opt_02"]...никога няма да разбере, че подарената свобода е неосъзнато робство![/quote]

  необяснимо е с думи прости

  бихейвърОт ни е робски

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 15. 15 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Боби, прочел си в голямата статия самотова което си искал да видиш. Цитираното е важно , но вътре има много по-важни неща .

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересен анализ с интересни идеи като мисълта, че трябва да пораснем като общество.
  И разбира се, тази:
  "Трябва съвсем ясно да се каже, че ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" не поради икономически съображения, а защото разбраха, че ще бетонират властта на БСП."
  която вече е обсъждана по-горе.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#15] от "kosuma":

  Това, което ми е напрвалио впечатление, ако искаш да си точен....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "България престана да бъде тази инфантилна страна, която беше. Престана да вярва на приказки" - Не съвсем, за съжаление. Все още много хора вярват на "честните" частници от цоциалистическо потекло, на "храбрия" пожарникар, който нямаше смелост една реформа да направи, на "антиколониалиста", който дава луди пари на колониалистите в техните хотели, набира скорост дудука-бюрек...

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#4] от "SS":
  не мисля че ще може да надскочи "представянето" на Волен Сидеров... така че не е приказен, например приказен като Деди 2001....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" - През март 2012 г., като преди това наляха нови стотици милиона лева....

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Чудесна анкета ,с още по прекрасни отговори на Г.Гочев!
  И все пак най-силна бе тази МЕТАФОРА.
  "Българското общество продължава да прилича на ДЕТЕ, което току-що е било ОТПРАТЕНО от ДОМ за СИРАЦИ."
  и
  "Повървява с бодра крачка, уморява се и несъзнателно се обръща към голямата СИВА СГРАДА, където е отраснало и е получавало всичко НАГОТОВО. "
  Нуждаем се от такива "прозрения"

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]"ГЕРБ в крайна сметка спряха строителството на АЕЦ "Белене" - През март 2012 г., като преди това наляха нови стотици милиона лева.... [/quote]

  Това е един от щрихите които обясняват хладното отношение на РБ към ГЕРБ.

 23. 23 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  100% съгласен!

 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  2013-та година събуди усещането ни "за себе", като Общество на отговорни "за него", Граждани ...
  Дай Боже, така да бъде...

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  "Белене" беше спрян от САЩ и ЕС,когато внезапно схванаха,че Путин е враждебно настроен към тях! Докато Борисов като всеки слаб и страхлив човек,си блъскаше главата в опити да измисли решение,при което хем Запада да е доволен,хем и да построи (след години),"Белене"!
  Ако днес комунистите започнат и завършат проекта "Белене",това няма да ги бетонира във властта! Не знам откъде му е хрумнала тази мисъл на Гочев!

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Дневник и днес с попадение за точния,необходим им анализатор.
  Аз съм с резерви.

 27. 27 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  The traitors !?

  http://prikachi.com/images/452/6881452T.jpg

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  Сбъркан в биологията си човешки Матрял,който близо четвърт век не разбра ,че комунизма е основното зло загробило България .Има само един единствен път за премахване от корен на тази тежка болест-Комунизъм.Това е само Германския опит и практика за изграждане на ново общество и смяна на политическата и икономическа система чрез :Всеобхватна декомунизация на обществото ,Лустрация на повече от 500 хил.червени и агентурни престъпника ,разпределени в повече от 370 мафиотски клана по взаимна обвързаност ,Национализация без компромис на всичко заграбено от тях и семействата им и накрая Народен съд по Германски модел.Това е единственият правилен път да се справиме с комунистическата чума ,така както направиха в Германия и страните отличници от "Империята на злото".Всики други глупости на празноглавците възпитаници на комунистите са съвети и пошепвания от ЛУКАВИЯ.

 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":

  Лустрация му е майката, пълна и неотменима! И аз това го казвам!
  Моментално трябва да се лустрират всички чавдарчета, пионерчета, комсомолчета и комунистчета!
  Който е носил някога синя връзка, червена връзка и т.н., който някога е казвал "Малките чавдарчета са добри другарчета." или недай си боже се е клел по този начин
  "Аз, димитровският пионер, тържествено обещавам пред другарите си и своя героичен народ да се боря всеотдайно за делото на Българската комунистическа партия, за победата на комунизма. Да бъда верен на заветите на Георги Димитров, да изпълнявам законите на димитровския пионер. Обещавам да бъда достоен гражданин на моето мило отечество - Народна република България."
  Трябва да се лустрира! И незабавната лустрация трябва да започне първо от клетвопрестъпниците!
  Че можеш ли да вярваш на човек, който се кълне и не изпълнява клетвата си? Та утре ще предаде и род и Родина!!!

 30. 30 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Неутрално

  : България престана да вярва на приказки, ще престане да вярва и на приказни герои
  Краино време беше -по добре късно отколкото никога
  Сега когато знае "какво не иска "да почне да търси" какво иска"

 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  за съжаление не споделям тезата за някакво събуждане и осъзнаване на хората. Извън естествения биологичен процес на отпадане на обременените от комунизма и появата на млади хора, такова нещо по-скоро няма. Тези, които участваха в протестите, винаги са си били осъзнати. Но огромното мнозинство, което подкрепя протестите от кухнята си (и голяма част от което вероятно отново няма да гласува) не се е осъзнало грам. Като гледат новините, тия хора ръмжат "гадни комунисти", но по същия начин реагират и на отрицателните герои в турските сериали - все едно става дума за някакви абстрактни гадини, срещу които нищо не можеш да направиш. След което отново потъват в сивото си ежедневие. А комунистите са съвсем реални гадини, и лесно могат да бъдат изметени, ако хората наистина се осъзнаят.

 32. 32 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Докато не се забранят БСП и ДПС,последвано от пълна лустрация, нищо добро не очаква България! [/quote]
  И кой ше я направи тая лустрация? ГЕРБ ли?
  http://www.mediapool.bg/gerb-vazdarzhano-othvarli-poreden-opit-za-lustratsionen-zakon-news196985.html

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Над 2,5 милиона човека в България са пряко зависими от държавата - пенсионери, военни, полицаи, учители, университетстки преподаватели, служители в общини и министерства и т.н. Те голямата сива сграда я обитават. Не в носят в душите си. Как да бъдат свободни и да гласуват за "реформаторски" партии.
  Партиите кого представляват? Коя е обществената група/ група по интереси, която представлява РБ?
  Имам чувството, че анализите се плъзгат по повърхността.

  Никола Йорданов
 35. 35 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#32] от "Не купувайте от мафията":

  Тя самата "синя коалиция" не си е подкрепила своето предложение пък ти ГЕРБ. Най-много са гласували независимите дупетати.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 36. 36 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Аденауер, НО с изключение на управлението на Иван Костов никога не е имало реална възможност да се извърши лустрация. За съжаление ИК пропиля тази възможност или просто се е уплашил ако е имал такова намерение. Реално благодарение на съдебната власт и прокуратурата БКП(БСП/ДС) никога не е изтървала властта, продължава да я владее и сега. Възможността за народоуправление и реални промени беше пропиляна тази пролет. Леката уплаха на БСП/ДПС бе преодоляна и премина в неконтролируема наглост. Момента беше изтърван. До следващия път драги сънародници. Поздравявам автора за трезвите оценки, въпреки че не споделям някои от тях.

 37. 37 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  Глупости на таркалета! България става все по- иинфантилна, българинът все повече вярва на ликуми! Доказателство - избраните - лъжлив Бойко, локумджийската партия БСП и т.н.

 38. 38 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Не можем да живеем без обществени идеали"

  Ако идеалите ти са "свободен пазар" няма КАК да имаме "справедлива държава",

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 39. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  " Защото медиите, особено българските, се интересуват само от крайното. От крайното богатство и крайната мизерия."

  "Ако искаме животът в България да се подобри, трябва да се обърнем към нея, а не към крайно богатите и крайно бедните."

  За богатите съм съгласен, НО не и за бедните. Ако не се обърнем към тях и да им помогнем, няма как да бъдем "справедлива страна"! На средната класа няма какво да и се помага, пък и тя е нищожна в БГ. Крайно богатите/бедните са плод на демокрацията и свободния пазар.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 40 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Алоууу...Активния борец представящ ни фантасмагории на корем!
  Средната класа не иска да и се помага...тя иска да спрете да хрантутите олигарсите и циганите за нейна сметка!

 41. 41 Профил на xerodon
  xerodon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добри представи за събитията от 2013г.Стават за всеки.Събуделия се интелегент роден след 90 та година е в центъра на събитията.Не са забравени бедните,както и богатите.Явно бъдещето пренадлежи на онези които не носят в главите си "големите сиви сгради".Панелките в които израснахме вече ги санират и не са чак толкова сиви.Новите закрити квартали на богатите радват окото ни с разкош и изобилие.Бат Бойко ни направи и магистрали.Е,че политиката и политиците са си същите, както преди си е позната история, дори още по затвърждаваща се, защото децата на соц.велможите са днешните нови демократи.Няма ги перспективите.Хората скрили се в малките си стаички са тези които щом излязат на улицата ще свалят всеки от власт.Но къде са предложенията и гаранциите за тяното спазване?Е това ми липсава и ми се ще талантливите млади хора като Георги Гочев да ги представят пред обществото.

 42. 42 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  браво! много добри отговори на въпросите дава Георги Гочев.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "...Разбрахме, че зад думи като "демокрация", "справедлива държава", "свободен пазар" или няма почти нищо, или има нещо скалъпено, уродливо, нелицеприятно.."
  Георге, а защо не добави, че това е така, когато излизат от устите на бивши служители на ДС, застанали на първия ред, и на децата на членовете на ЦК и Политбюро? Имаше един момент, в който ни бе писнало да гледаме като експерти маститите чИнгета от стария режим: Кр. Райдовски, Цветко Цветков, дори и бившия шетак Дим. Иванов, или истинския кръстник на мафията - генерал Л. Гоев, член на ВС на БСП. А какво да кажем за проруската партия АТАКА, за партията на служителите на ДС - ДПС?
  Какво ви пречи да наречете нещата с техните имена?

 44. 44 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Дрън-дрън, че пляс!
  Само този цитат ми е достатъчен:

  "От тази гледна точка заслужава доверие поведението на Росен Плевнелиев. Това, че не изглежда президент-силовак, е добре."

  Какво му е добрето? Кукла на конци. Не случайно президентът има невиждано нисък рейтинг. Сложен там само да топли стола за Бойко.

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  За съжаление в политиката у нас само приказни герои и то лоши

 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Добър стил, логични изводи.

 47. 47 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  "За съжаление, не се сещам за такава дума."

  Объркана?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK