Васил Гарнизов: Имунната система на българското общество започва да се възстановява

Васил Гарнизов

© Анелия Николова

Васил Гарнизов"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на социалния антрополог Васил Гарнизов. 


Какво не ви изненада през 2013 г.?


- Не бях изненадан от това, че страната продължава да пъпли едвам едвам към своето бъдеще. Обществото е фрагментирано, политическите партии – слаби, институциите – неефективни, икономиката – колеблива, външната ни политика - противоречива. Влаченето по корем като национална съдба в миналото, като състояние на настоящето и като трайна перспектива за бъдещето.
Какво спечели и какво загуби страната през годината?


- Загубихме историческо темпо, загубихме категоричност в европейската си перпектива, загубихме политическо влияние, разпиляхме доверие на партньори, които, макар и умерено, ни уважаваха за куража и проевропейския избор. Спечелихме време за действие на гражданското общество, спечелихме реполитизация на обществения живот като резултат на протестите – особено във фазата от началото на лятото.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Без съмнение оттеглянето на Делян Пеевски като началник на ДАНС е новината на годината. Това е новина за силата и ефективността на ad hoc организираното и целенасочено гражданско действие.


Кой според вас е скандалът на 2013г.?


- Тук конкуренцията е голяма, но моята номинация е споразумението по "Южен поток" и първата заварка по проекта. Това е акт, който ни вкарва в нечистоплътна сага, която ще продължи с години, която поставя под съмнение нашето европейско стратегическо партньорство, която постави Украйна на колене пред Русия и даде аргументи на президента Янукович за отлагане на споразумението с ЕС. Проблемът е, че освен нас, това сториха още четири страни-членки.


На второ място по скандалност поставям цялата вълна на ксенофобска истерия. Ако първото е скандал, който сочи състоянието на политическата класа, второто е скандал, който сочи състоянието на обществото. Комбинацията между двете е направо отвратителна.

Моменти от годината през обектива на Васил Ганизов вижте във фотогалерията <a href="https://cms2.economedia.bg/stories/index.php?storyid=&author_acompl=&author=&stdate=21/09/2013&enddate=&lang_acompl=&lang=&state_acompl=Пишеща се&state=0&createuid_acompl=&createuid=&site_acompl=Дневник&site=2&rubr_acompl=&rubr=&broi_acompl=&broi=&broiot=&broido=&priority_acompl=&priority=&source_acompl=&source=&ptype=&showlocks=1&tAction=Филтриране&kfor_name=def1&backurl=https://cms2.economedia.bg/login/index.php?url=/stories/&redir=1&searchtext=" target="_blank">тук</a>.

© Васил Гарнизов

Моменти от годината през обектива на Васил Ганизов вижте във фотогалерията тук.


С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?


- Като цяло противоречиво правителство с доста колебливи и неподготвени кадри. Определено направи добро впечатление това, че министърът на околната среда и водите Юлиан Попов постави на европейската маса въпросът за преосмисляне на европейските енергийни приоритети за Югоизточна Европа. Лошо впечатлене направи министърът на икономиката, който уволни ръководството на Оперативна програма "Конкурентноспособност" точно когато то започна най-сетне да дава резултати.


Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?


- Новото правителство дойде със заявката за търсене на по-широко съгласие и подкрепа и точно там се провали най-силно. Непремислените му кадрови предложения предизвикаха масови протести и на практика затвориха вратата за меката непартийна подкрепа, на която иначе се надяваше.


Оттам нататък всичките му действия са подчинени на логиката на бобслея: лети по улея надолу и се надява да не се обърне на някой от завоите. Огромният му проблем е, че няма възможност за обръщане на посоката на спада на доверието. В тази ситуация, каквито и добри намерения да има премиерът, те са обречени на обичайното подозрение, че нещо нечистоплътно се крие зад тях. Малцина са вече тези, които вярват, че правителството се интересува от общото благо, което пък вкарва властта в порочния кръг на грешните решения, всяко от което допълнително ерозира доверието - например, много проблематично решение е въвеждането на 20% данък върху възобновяемата енергия. В тази ситуация оцеляването на правителството е възможно само чрез доизяждането на чуждите пари и нарастване на вътрешната и външната задлъжнялост.


Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе годината?


- Президентът невинаги беше на висотата на поста и нуждите на момента. Още в кандидат-президентската кампания той допусна да бъде унизен от тогавашния премиер Борисов, което урони непоправимо образа му и потенциалът за влияние. Това изглеждаше донякъде поправимо, но новото парламентарно мнозинство го постави на изпитание, което той не можа да премине успешно – в никакъв случай не трябваше да приема измененията и допълненията в закона за ДАНС. После донякъде се реабилитира, като се противопостави на назначението на Делян Пеевски, но непоправимата щета вече беше нанесена.


Все пак президентът има дълъг мандат и скоро историята ще му предложи възможност. Да се надяваме, че този път ще е на висотата на отговорността на своя пост.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Наследниците на реформаторското СДС, които подготвиха страната за членство в Евросъюза и НАТО, останаха извън парламента, а партията, която спечели изборите остана извън управлението. Това обрича страната на политическа нестабилност, на каквато тя не е била подлагана от началото на 90-години насам.


Коя е голямата промяна в обществото?


- Имунната система на българското общество започва да се възстановява след дългата нощ на комунизма и колебанията на пост-комунизма. Днес обществото е в състояние да се мобилизира максимално срещу произвола на централната власт и неприемливите решения на управляващите. Засега това е по-скоро като действия при акупунктура – съпротивата и мобилизацията по скандален казус по правилен начин за кратко време и в една посока дава резултат.


Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Първата година на патриарха е белязана от скромно присъствие. Тази скромност може и да е проява на аскетична добродетелност, но не е пътят към обновлението на българската православна църква. Тя е в такова състояние, че й е нужен не кротък и благ пастир, а решитолност, твърдост и лидерство за промяна.


А първата година на новия главен прокурор?


- Новият главен прокурор се движи по тънък ръб: предстои му да демонстрира независимост, но често оставя впечатлението, че прокуратурата щади сегашните управляващи. За по-категорична оценка ще трябва да изчакаме и резултатите от започналите през 2013 г. прокурорски проверки срещу бивши управляващи.


Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?


- Героизмът на Ивет Лалова, която след тежката травма в бедрото, тогава, когато всички международни експерти я отписаха от картата на глобалния спорт, се върна на пистата и отново победи. Българското общество има нужда от този дух на непреклонност, стискане на зъби, всекидневно трудолюбие и упорство в преследването на поставените цели. То е точно обратното на това, което виждаме в поведението на политическото класа: колебливост, завои, хленчене (например за липсата на пари за бежанците), преглъщане на унижения, непремерена отстъпчивост, неправолинейност – ако трябва да спомена само най-важните дефицити от цяла една черна поредица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Ще се възстанови когато всички крадливи комунисти бъдат екстрадирани от България!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  Да не се замозалъгваме, това са последните конвулсии на гражданското общество под баража от лъжи и насилие на комунистите.

  А ако не се организираме сами да изкараме негласуващите 50% роднини, приятели и съседи пред урните през май, ще е и опелото.

  При това с европейска помощ от бенефициентите на Съселовата корупция там -- разните му Шулц, Свобода и прочая.

  ден година храни.
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "Васил Гарнизов: Имунната система на българското общество започва да се възстановява"

  Имунната система може и да проработи, но гангрената на комунидма продължава да трови страната! Докато не се отстрани гангрената, страната няма да се възстанови!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на zaw12929
  zaw12929
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "sandr0":

  това си повтаряй и пиши навсякъде и ще успееш да бъдеш столетник! Продължавал! Луд умора няма

 5. 5 Профил на zaw12929
  zaw12929
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  По темата за антикомунизма сте най подготвен. Продължавай уверено по пътя на комунистите и ги нанери и умори, ако ги има някъде!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Необходимо е нашето гражданско общество най-после да си изработи свои ОПОРНИ ТОЧКИ за окончателно сваляне на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЧУМА!!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#5:"zaw12929"]Продължавай уверено по пътя на комунистите и ги нанери и умори, ако ги има някъде! [/quote]

  Ако зависи от мен, ще направя такава лустрация, че бивши ръководители на БКП, ДС и политическите командири в Армията, както и ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ДО ТРЕТО КОЛЯНО, няма да се допускат ДОРИ до длъжността "Младши метач" в обществени институции! А такива от наследниците, работили във властта, ще трябва да изкупват вредите на своето управление с ДЕСЕТ ГОДИШЕН поправителен труд В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО. На първо място е, разбира се, др. Сергей Станишев!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#7] от "lz2":
  Коренна промяна и изхвърляне на сегашните "партии" тип икономически сдружения за оцоцване на държавата.
  "Само 4-ма от общо 69 присъстващи в залата депутати на ГЕРБ не се въздържаха, като двама отхвърлиха и двама подкрепиха лустрацията. Традиционно всички социалисти, общо 15, гласуваха "против", а от ДПС един подкрепи идеята на Тошев и двама се въздържаха.
  Изненадващо само трима депутати от Синята коалиция взеха участие в гласуването, подкрепяйки предложението. "Атака" изобщо не участваха, а 6-ма от независимите подкрепиха лустрационните текстове."
  http://www.mediapool.bg/gerb-vazdarzhano-othvarli-poreden-opit-za-lustratsionen-zakon-news196985.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz
  Напълно съм съгласен с теб!В момента гледах др.Петър Волгин по БНТ!Ужас отвсякъде!Появиха се и някакви ПАРТИЗАНИ да дават акъл !Вече не издържам!ОСТАВКА!

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#7:"lz2"]Ако зависи от мен, ще направя такава...[/quote]

  А ако зависеше от мен щях да потърся отговорност, като започна от фалиралите банки, премина през дивата приватизация и стигна до всички тези държавни поръчки и схеми на тотално разграбване на държавата ни...Но нищо не зависи от нас или няма да зависи докато не си върнем държавата.

 11. 11 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#4:"zaw12929"]това си повтаряй и пиши навсякъде и ще успееш да бъдеш столетник! Продължавал! Луд умора няма [/quote]
  Когато Кутев спре да ви плаща,тогава България ще тръгне напред....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Гневно

  До коментар [#8] от "RED MAFIA":

  Сега се появи по ТВ и др.Вагенщайн,който ни поучава как да бъдем демократи и колко е лошо да се вика ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!Гнус!!!

 13. 13 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#12:"doroteus"]др.Вагенщайн[/quote]

  Оня Вагенщайн? Баси, колко се е развила мумификацията при червените, вече и говорящи мумии ли има?

  ден година храни.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Весело

  Васил Гарнизов: Имунната система на българското общество започва да се възстановява
  ________
  Имунитетът защитава организма не само от микроби, но и от всякакви други генетично чужди клетки (паразити, чужди тъкани, използвани за трансплантация, а също и собствени туморни клетки)
  Соросоидните медии така ни тъпчат с "имунудепресанти" ,че болното общество е абсолютно неспособно за четвърт век "демокрация" да се съпротивлява и идентифицира финансовите паразити които ни взеха всичко, само малка част от тях са автоимунни комундета , 90% от общото състояние са "чуждите тела" и тумори имплантирани от вън !
  И кое е по-опасно микробите или туморите ?
  До коментар [#3] от "lz2":
  До коментар [#5] от "zaw12929":

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#14:"comandante"]И кое е по-опасно микробите или туморите ? [/quote]

  Фащай плюса, прав си!

  От червения тумор няма по-страшно, особено когато го води генетично чужд вирус от Херсон, УССР.

  За това спор нямаме.

  ден година храни.
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#15] от "патиуанчо":
  При положение ,че 90% от икономиката е придобита от чужди финансови "благодетели" а само 10% са на местните както ги наричате комундета , та какъв точно е проблема?
  Имаме си и закон за насърчаване на "чуждите инвестиции" според който те могат да придобиват вещно право и имоти без търгове и конкурс ! Това Дневник изобщо не го споменава !
  Ама малоумието и лъжата действат като имунодепресанти !
  Тъпотиите който се вменяват на обществото са все едно да кажеш на някой хвърлен на вълците в гората да се пази от комарите преди залез !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 507 Весело

  Ава "демократи" и най-паче "антикомунисти" ... вие не спите ли бре ? Денонощно се "борите" а ?

  [quote#2:"патиуанчо"]А ако не се организираме сами да изкараме негласуващите 50% роднини, приятели и съседи пред урните през май, ще е и опелото. [/quote]

  Ся...виж...накарай тия 50% роднини, приятели...
  1. Да не "дават" на катаджията
  2. Да не "дават" на професора за да им "опрай детито"
  3. Да не "дават" на съдията за да ги "опрай"
  4. Да не купуват крадена стока щото е евтина
  ....
  х. Да не крадат, тоест да не си "вземат" извинявай.
  ....
  списъка е много, ама много дълъг.

  И тогаз вече може и да се надяваш да се намерят читави хора за управници.

 18. 18 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#16:"comandante"]90% от икономиката е придобита от чужди финансови "благодетели" а само 10% са на местните както ги наричате комундета , та какъв точно е проблема?[/quote]

  Проблемите са точно два:

  1. От тия 90%, почти 4/4 са офшорки, зад които стоят пак местни комундета.

  2. От тия 4/4, поне 92.37% са препрани капитали на командирите на предводителя на червения тумор.

  ден година храни.
 19. 19 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#17] от "bluescreen":

  Така е, много работа имаме, докато изметем червения манталитет. Затова казвам, че е глупаво да се заблуждаваме, че ще е лесно.

  [quote#17:"bluescreen"] вие не спите ли бре[/quote]

  Жена ти не ми дава и докато си почивам, леко ви троля опорните точки.

  ден година храни.
 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#19] от "патиуанчо":

  Кво искаш да ти дава след като си неспособен ?

 21. 21 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#7:"lz2"]няма да се допускат ДОРИ до длъжността "Младши метач" в обществени институции![/quote]
  Отлично, започвай с твоите хора от ГЕРБ, реформатори и други подобни деривати на БКП. За съжаление БСП са най- отдалечени от БКП.

 22. 22 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Т. нар. преход се провали от такива като този, говорещи глави от нпоо-та-та.Какъв комунизъм, каква ксенофобия?До юли 2009г., се вдигаше стандартът на живот, имаше демократични ценности.За 4 години пожари, ограбване на хазната, ще трябва време да си дойдат нещата по местата.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#18] от "патиуанчо":
  Ти добре ли си ?
  Като ходиш в немска бакалия на кой си даваш парите?
  Като си плащаш тока на кой даваш парите?
  Като отиваш на бензиностанция на кой си даваш парите?
  Като плащаш водата на кой си даваш парите?
  Като си плащаш телефона на кой си даваш парите?
  Като влезеш в мола на кой си даваш парите ?
  Като си купиш кола или жилище от кой взимаш пари с лихва?
  Преди да кажеш каквото и да било си спомни ,че можеш да споменеш някой рекламодател на Дневник !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#1:"sandr0"]Ще се възстанови когато всички крадливи комунисти бъдат екстрадирани от България![/quote]
  Кой да ги екстрадира?Те се чувстват като у дома си много повече отколкото ние с Вас.
  Може би когато главният прокурор се избира от 6-ти американски флот ще се появи лъч на надежда в тази посока.

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Единственият смислен път на страната ни минава през забрава на управляващите в момента партии. Иначе агонията ни ще продължи още десетилетия. Какво е нужно още да направят?

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#18:"патиуанчо"] От тия 90%, почти 4/4 са офшорки,[/quote]
  Офшорките на герберите само не разбрах комундерски ли са или не?
  А и какви комундета са щом използват фанчайз на капиталистите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  ..."/например, липса на пари за бежанците/..."

  Айдеееее, още един платен манипулатор!!! И този също го играе "НЕЗАВИСИМ",продал за 30 сребърника съвестта си журналист!!!

  Сериозно ли си мислите , че като отклонявате вниманието на обществото към несъществуващия проблем с "БЕЖАНЦИТЕ" , ще помогнете на господарите си , да измамят за пореден път народа, Господин Гарнизов???

  В България НЯМА БЕЖАНЦИ , господин Гарнизов!!! В България има НЕЗАКОННО пресекли турско-българската граница десетки хиляди , подлежащи за това си деяние на НЕЗАБАВЕН арест и затвор , а след това на МОМЕНТАЛНА ЕКСТРАДАЦИЯ , десетки хиляди НЕЛЕГАЛНИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ!!! От Какво в БОГАТА Турция в която практически НЯМА безработица и заплатите, и пенсиите са в ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ от българските,а религията е мюсулманска - като тяхната, "БЯГАТ" в БЕДНА християнска България с нейните над 600 хиляди безработни по данни на профсъюзите ни , тези "БЕЖАНЦИ"???Това не са "БЕЖАНЦИ", а нелегално вкарани радикални ислямски екстремисти от цял свят, вкарани нелегално от Ердоган в Сирия , за да тероризират и мародерстват мирния 'и народ!!! След като тези терористи бяха прогонени от справедливия гняв на сирийците , обратно в Турция , те се оказаха ненужни на неоосманиста Ердоган и той нареди на тайните си служби , да ги инфилтрират НЕЗАКОННО през турско-българската граница в България , с помощта на продажните български политически еничари!!! Крайната цел на това мероприятие , наводнило България с десетки хиляди НЕЗАКОННИ ИСЛЯМСКИ ИМИГРАНТИ е , предизвикването на РЕЛИГИОЗНИ , ЕТНИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ и социални конфликти , които да унищожат България и да я превърнат в турски вилает!!!

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  "Загубихме историческо темпо" - За съжаление, от 2001 г. насам тече безвремие, пазене на статуквото, развиваме се с мишешки крачки.....По едно време правехме сметки да настигаме средноевропейските държави към 2030 г., сега си мълчим по този въпрос....

 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#28:"dobrich"]За съжаление, от 2001 г. насам тече безвремие, пазене на статуквото, развиваме се с мишешки крачки.....[/quote]

  Преди това какво течеше?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално
 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "...Имунната система на българското общество започва да се възстановява след дългата нощ на комунизма и колебанията на пост-комунизма..."
  И социалните антрополози са мушици еднодневки. Странно, имало ли е "комунистически екстри", когато е посечен Стефан Стамболов? Каква екстра вкара министър председателя Петко Каравелов в "Черната джамия"? Коя екстра отсече!! главата на Стамболийски? Коя екстра предизвика възмущението на военните през 1934 год.? Ха, спрете малко с глупостите и си погледнете алчния, грабителски "чип"!
  Социален, па и антрополог, па и не си познава народа!

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Гневно

  Изненадан съм от развитието на корупционните разследвания в Турция, като ги сравнявам с подобни процеси в България. В Турция се разследват действащи политици. В България се разследват само бивши.
  На какво се гради нашето самочувствие, че сме европейска държава.

  подпис
 33. 33 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#23:"comandante"]Като ходиш в немска бакалия на кой си даваш парите?[/quote]

  Каквато и да е бакалията, 20% отиват за твойта пенсия, около 15% за бакалията, останалото между производителите.

  [quote#23:"comandante"]Като си плащаш тока на кой даваш парите?[/quote]

  20% на държавата, неколко процента на разпределителното дружество, неколко стотинки на зелените, останалото на българската енергийна мафия.

  [quote#23:"comandante"]Като отиваш на бензиностанция на кой си даваш парите?[/quote]

  Возя се предимно на метро и на влак, т.е. виж предния въпрос. 20% на държавата за твойта пенсия във всеки случай.


  [quote#23:"comandante"]Като плащаш водата на кой си даваш парите?[/quote]

  На концесионера - вероятно някой бивш общинар и почти сигурно комуне. И 20% на държавата за твойта пенсия.

  [quote#23:"comandante"]Като си плащаш телефона на кой си даваш парите?[/quote]

  На много малък оператор на IP телефонни услуги, българска фирма. И 20% на държавата, виж по-горе.

  [quote#23:"comandante"]Като влезеш в мола на кой си даваш парите ?[/quote]

  Не пазарувам в молове, много лошо обслужване имат.

  [quote#23:"comandante"]Като си купиш кола или жилище от кой взимаш пари с лихва? [/quote]

  От никой, плащам в брой.

  Други въпроси?

  ден година храни.
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Имунната система на българското общество започва да се възстановява след дългата нощ на комунизма
  ===========================
  Навремето имаше една "специалност" в казармата, която беше задължителна за всички - казваше се партийно -политическа работа, ППР. Там едни подполковници "заостряха" вниманието върху "острите" проблеми на международното положение. И те така говореха - "дългата нощ на империализма" най сетне ще престане и народите от цял свят ще видят утрото на социализма. Сега тези подполковнишки лакърдии се представят като някаква "висша" мъдрост от някой си Гарнизов.

 35. 35 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#29:"др. Иванов"]Преди това какво течеше? [/quote]

  Преди това тече 45 години комунистическа държава, която свърши с икономически провал.

  След това тече "преход", в който две правителства на БКП докараха два икономически провала от същия размер.

  Сега се готви третият.

  ден година храни.
 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#33:"патиуанчо"]Не пазарувам в молове, много лошо обслужване имат. [/quote]
  Затова ли пазаруваш от локалните пазари? На Женския пазар обслужването е като в Галери Лафайет в Париж, прав си.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Гневно

  До коментар [#1] от "sandr0":

  "демократичните"или про-западните в т.ч. ВЕИ-олигарсите са не по-добри от другите, но са по-гладни, по свирепи и по-кожодерски настроени! Защото червените олигарси започнаха 90-та и забогатяха, докато "десните", "демократичните" или про-западните без кавички олигарси започнаха 97-ма! Много ти е лесно да плещиш глупости! Всички до стената! Това е единственото справедливо решение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"] В България се разследват само бивши. [/quote]

  Защо не призовахте да се разследват Костов и Борисов докато бяха на власт?
  Отговаряш ли си сега на въпроса защо се разследват само бившите? Защото "нашите" са честни, почтени и законо послушни, които не трябва да се разследват никога, а "вашите" разбойници и грабители, които трябва да се разследват винаги!
  Това ви е мисленето!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#34] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Фатмак, никой не се интересува от спомените ти за казармата, нито от добрите, свързани с политпросветата, с която са ти пълнили главата, нито от лошите, свързани с болки в задните части и много плакнене на устата.

  ден година храни.
 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#39:"патиуанчо"]Фатмак, никой не се интересува от спомените ти за казармата[/quote]
  Що мислиш че от твоите неврастенични глупости някой се интересува. Виждам че се гордееш с принадлежността си към общността на пасивните ЛБГТ като всеки истински демократ.

 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По време на "провала" при Тодор Велики България се движеше между 27 и 30-то място по индекс на човешко развитие, а провалът се изразяваше в това, че в ГФР се живееше по-добре.
  Провал преди беше като вземем 6 златни на олимпиада, сега е успех като вземем един сребърен. Това е разликата между преди и сега.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#36] от "Каишков - Гласът на Америка":

  На Женския пазар обслужването е по-добро от моловете, качеството на продукцията - също, а е и много по-евтино. Та, защо да плащам повече за по-лошо качество и по-кофти обслужване?

  ден година храни.
 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#42:"патиуанчо"]На Женския пазар обслужването е по-добро от моловете, [/quote]
  И атмосферата повече ти отива - мръсотия, кал, високоинтелектуална публика , тотална мизерия - точно за теб. Излизам вече, по късно пак заповядай.

 44. 44 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Докъ не ни дойде на главата, няма да са научим!

 45. 45 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#41:"др. Иванов"]България се движеше между 27 и 30-то място по индекс на човешко развитие[/quote]

  Според стъкмистиката на цървуланите. Всъщност бяхме третия свят.

  [quote#41:"др. Иванов"]Провал преди беше като вземем 6 златни на олимпиада[/quote]

  Абсолютно, най-важният критерий за "човешко развитие" е колко процента от БВП ще се налеят за държавен спорт и за 6 златни на олимпиадата.

  Келнер.

  ден година храни.
 46. 46 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#43] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Разбира се, аз обичам да обикалям пазарите по цял свят.

  Не виждам обаче защо те дразни толкова това, че поддържам българската икономика там, дето я има. Явно си въобразяваш, че пазаруването в молове те издига с нещо.

  Окей, избивай квито комплекси имаш, не ми пречиш.

  ден година храни.
 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "dobrich":

  За нечие съжаление да напомня, че си спрях парното поради невъзможност да плащам при Костов

 48. 48 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Да, след това тия с медалите ставаха ченгета или барети, а след 10 ноември - престъпници: Алексей Петров, братя Галеви, Бойко Борисов, да изреждам ли още? Това е стройна система

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#29] от "др. Иванов":

  До 1997 г. същото....

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#47] от "Снежанко":

  Костов е виновен, нали?

 51. 51 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "dobrich":

  Не, но той отнесе част от негативите за годините на Виденов и Беров.

  Както Горския и Съсела отнесоха Костовите позитиви за ЕС и плюсовете от световния ликвиден бум 04-07, без да имат заслуга за тях.

  ден година храни.
 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Естествено, че от най-важните критерии за човешкото развитие е нивото на образованието, вкл. и спорта и здравеопазването, които влизат като отделни пера в Индекса. Затова и бяхме толкова напред. България беше модерна индустриална държава, със свръхразвито селскостопанство. За 20 години при соца направи 6 реактора, а за следващите 20 не може да направи и един без да фалира.
  В момента трябва да се обединят България, Чехия и Полша за да издържат само Първа армия, а ще влезем в дългове за 100 години напред ако купим толкова крави, овце, свине и птици, колкото имахме при Тодор. Само добитъкът, който изклахме при демокрацията, струваше няколко милиарда долара.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#51] от "патиуанчо":

  Сега се подготвя същата схема - следващите управляващи да оберат негативите на четирите популистки правителства, за да могат мишоците учавствали в тях, пак да претендират за власт. Но виновни са си самите избиратели - за толкова години не разбраха кой върши работа в управлението!?

 54. 54 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#50] от "dobrich":

  Да.
  Ти може да си далече, но чувал ли си как се раздържави БОДК?
  Надеждето си назначи едно приятелче за директор, който след това си плати и на Соломончо, и НИЩО не остана!

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#52:"др. Иванов"]България беше модерна индустриална държава, със свръхразвито селскостопанство[/quote]

  Товариш, да не си снощен?

 56. 56 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#52:"др. Иванов"] е нивото на образованието, вкл. и спорта[/quote]

  Спортът не е "образование". Масовият спорт е грижа за здравето, но той няма нищо общо с ковачниците за медали при комунизма и крадливата банда другари на Батето в МОК.

  Клиентите са жадни, бегай да сервираш.

  [quote#52:"др. Иванов"]България беше модерна индустриална държава, със свръхразвито селскостопанство[/quote]

  Да, затова нямахме присъствие на нито един пазар извън СИВ. А за селското стопанство нема да отварям дума, едва се изхранвахме.

  Естествено, заради сушата, кишата, гришата, турския шап и международното положение

  [quote#52:"др. Иванов"]струваше няколко милиарда долара. [/quote]

  Няколко олимпиарда струваше.

  ден година храни.
 57. 57 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobrich":

  Да, само че няма кой да дойде на власт в момента. Кънев и Кунева колкото и да не са силни, в момента се прикриват с Трайчо Трайковци - лица, които може би добре си траят, но не могат да носят никаква отговорност за държавата и изобщо не знаят как се прави това. Нещо подобно на Плевнелиев, който за президент беше хванат буквално от гората.

 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#48:"Снежанко"]а след 10 ноември - престъпници: [/quote]


  А защо не ставаха преди това?

  [quote#51:"патиуанчо"]плюсовете от световния ликвиден бум 04-07,[/quote]

  Това не го бях чувал, какво е?
  Всъщност не ме интересува, обясни го на правителствата на Гърция, Испания, Италия, Франция, Португалия, трите балтийски, Унгария, Исландия, Ирландия, Германия, Белгия и другите знайни и незнайни западни, източни, северни и южни държави, дали фира в този период, през който ЕС натрупа 30% от историческите си дълговете, а България изплати 85% от своите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobrich":

  Така е.

  ден година храни.
 60. 60 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "dobrich":

  Той е отпреди 25 години.

 61. 61 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#58:"др. Иванов"]Това не го бях чувал, какво е? [/quote]

  Питай Орешарски или Чобанов, макар че каквито сте неуки, едва ли и той ще знае.

  ден година храни.
 62. 62 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "патиуанчо":

  Харесват ми тези лозунги! Те докараха Костов до борба за минаване на 3%, ще докарат и Бойко дотам, макар той отвреме на време да признава какво е било при Тато.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 63. 63 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#58:"др. Иванов"] а България изплати 85% от своите. [/quote]

  Да не забравяме, 85% от тия, дето ги беше натрупал правешкия цървул след като се сгромолясаха цените на съветския петрол след 1983-та.

  С които се поддържаше мизерното живуркане на соца до пълният му фалит през 1990-та.

  ден година храни.
 64. 64 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#62:"др. Иванов"]Харесват ми тези лозунги! [/quote]

  Твоите са лозунги, аз карам на факти.

  Аха. И на кой международен пазар извън СИВ се продаваше българска "индустриална" продукция и за колко пИчалба годишно?

  Ако може пълната сметка, вкл. държавното субсидиране във всекакви форми.

  ден година храни.
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#63:"патиуанчо"]пълният му фалит през 1990-та[/quote]

  Последван от саморазпускането на Варшавския договор, СССР и СИВ.

 66. 66 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#51] от "патиуанчо":

  Той продаде огромна държавна собственост за някакви си три милиарда. Можеш да сравниш с приватизацията в Сърбия, също страна зверски закъсала след 2000 година. Освен че обвързаха купувачите с тежки социални клаузи, те вършат и следприватизационен контрол и се случва да развалят договори.
  Един пример - за неизпълнение на приватизационни договори сърбите отнеха едно по едно предприятията купени от Ковачки.
  Сещам се за продажбата на БГА Балкан на прочут израелски мошеник без никакви предпазни клаузи. Кой идиот прави така? Мене ако питаш, само такъв, който част от цената я слага в джоба си и не го интересува какво ще стане после. Това беше системата при Костов и при царя.

 67. 67 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#52] от "др. Иванов":
  Не мога да допусна,че не си чел последните протоколи от заседания на Политбюро на ЦК на БКП/твоята партия/за фалитите на българската икономика и селско стопанство .Ако не си - толкова по-зле за теб,но не се опитвай да поучаваш и говориш според поредните ОПОРНИ ТОЧКИ на Моника!

 68. 68 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#66:"Снежанко"]Той продаде огромна държавна собственост за някакви си три милиарда. [/quote]

  И добре направи, представи си, че сега трябваше от бюджета да се плащат масрафите на всичките тия предприятия.

  Една от причините Виденовият кабинет да фалира толкоз зловещо беше, че ги издържаше.

  [quote#66:"Снежанко"]сърбите отнеха едно по едно предприятията купени от Ковачки. [/quote]

  Ковачки у нас обаче има дебел бспарско-дпсарски гръб и нищо не може да му се случи. Паралели

  [quote#66:"Снежанко"]Кой идиот прави така?[/quote]

  Отървахме се, доколкото си спомням, от купчина дългове. Ти що не я купи БГА Балкан за два долара тогава?

  [quote#66:"Снежанко"] Това беше системата при Костов[/quote]

  А при комунистите беше източване и разоряване без никакви позитиви за държавата.

  ден година храни.
 69. 69 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#58] от "др. Иванов":

  [quote#58:"др. Иванов"]А защо не ставаха преди това? [/quote]

  А защото нямаше нужда, техните нужди бяха удовлетворени в баретните и специалните служби.

 70. 70 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#67] от "doroteus":

  др. Иванов е трол, той не чете, а заработва.

  ден година храни.
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#52:"др. Иванов"] България беше модерна индустриална държава, със свръхразвито селскостопанство[/quote]+++ Това е истината ! +++ Колкото и да плюят бездарните - тогава бяхме на върха на технологиите = НАПРАВИХМЕ ГО - компютри, роботи, металургия, електроника , химия, кари ... каквото си помечтаеш ... !!! Сега повече от боядисване на вече готов паметник не могат да направят - до там им стига

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#71] от "EVOLYUCIONER":

  Първата олимпиада по информатика е проведена в България.
  Добре, но всичко това беше на гърба на СССР, който ни купуваше боклуците. Сравнено със западното качество, нещата ни бяха отчайващи, има разни групи във фейса, например "Спомени от народната република"

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#66:"Снежанко"]Кой идиот прави така?[/quote]

  Удобно се забравя, че тогава бяхме зависими от МВФ. Чиите представители идваха у нас и поставяха условия. За да ни отпускат поредните траншове с които живеехме. Едно от условието беше бърза приватизация. Която се състоя след хиперинфлацията от 1997 г. Сега всякакви хленчат, че сме получили малко пари за държавните активи, като не отчитат, че повечето от продадените предприятия бяха във фалит, поради неконкурентна способност и загубата на пазарите в СССР и СИВ, арабските режими, гравитиращи към източния блок. БГА и Кремиковци също бяха практически банкрутирали. Винаги съм питал и ще питам комунетата - защо вие преди това не направихте приватизацията за повече пари? Когато инфлацията беше в по поносими стойности....

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#56:"патиуанчо"]Да, затова нямахме присъствие на нито един пазар извън СИВ. [/quote]Виетнам, Лаос, Камбоджа, Индия, Ангола, Мозамбик, Ирак, Сирия, Никарагуа ... НЕ бяха в СИВ а имахме присъствие ЛЪЖЕШ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#71] от "EVOLYUCIONER":

  Товариш, ако беше така, както ти казваш, нямаше системата да се сгромоляса като колос на глинени крака. Айде стига!!!!

 76. 76 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Извън СИВ България изнасяше повече продукция отколкото изнася сега извън ЕС. С тази разлика, че бяха машини и готови продукти.
  Конкретен пример - Силнотоковия В. Коларов изнасяше големи и малки силови трансформатори за цялата дъга от Алжир до Източен Пакистан (сега Бангладеш). Сле дтова го купи Деу за 3 млн. долара, колкото струваха станциите на завода в Китен и Витоша и в момента също изнасят, но произвеждат 10-15% от тогавашната продукция.
  България беше водеща страна във фармацефтиката, текстила (две световни изобретения, защитени с всички патенти - нетъкан и промазан текстил), всички класове средни метало и дървообработващи машини, кари и какво ли не. Само за Турция и Гърция изнасяхме ел. енергия колкото сега ни е целия износ за третия свят. България имаше едни от големите търговски и риболовни флотиилии, от най-голямите транспортни фирми в света, която държеше съществен дял от ТИР превозите в Европа и Близкия изток. Най-голямата Ро-ро система стигаща от Испания до Иран.
  Да не пропускаме и военно-промишления комплекс от чийто износ за третия свят прибирахме годишно колкото ни е сега печалбата от цялата икономика.
  И интересно как сме вадили по 2 млрд. долара на година от преработен нефт, при положение, че сме го изнасяли за СИВ?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 77. 77 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  И сърбите бяха зависими от МВФ, ако не са и още. Най-добре да проучиш, за да не се налага да ми вярваш на мене. Имаше и статии в Капитал за тяхната и нашата приватизация. За да приемеш по-лесно, ще ти дам пример с приватизация при царя: БТК.
  Продадена за 300 милиона, препродадена за 1 млрд. Цифрите съм ги забравил, но всеки си спомня. Между другото, в момента царедворците всички са на софричка във Виваком: с Милен Велчев начело

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#74] от "EVOLYUCIONER":

  хехехехе....За тези държави не изнасяхме, а ПОДАРЯВАХМЕ! Още не можем да си вземем парите от там.......На босия цървулите...

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#77] от "Снежанко":

  Сърбите тогава получиха пари от Русия, разбира се не само заради черните им очи.

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#72:"Снежанко"] Сравнено със западното качество, нещата ни бяха отчайващи,[/quote]Целта НЕ беше да се състезаваме по качество точно със запада, а да задоволяваме НАШИЯ лагер Кога ще проумеете, че с мерки от една система НЕ се мери в друга система! За тогава си бяхме върхът ! ФАКТ !
  В сегашната система далеч НЕ сме върхът... ФАКТ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#74] от "EVOLYUCIONER":

  Имахме "присъствие", но не бяха пазари. Братската социалистическа помощ е нетна загуба за България.

  Питам на кой пазар сме продали "индустриална" продукция, която да е върнала поне част от това, което правешкия каскет и икономическите недоносчета около него наливаха?

  [quote#71:"EVOLYUCIONER"]компютри, роботи, металургия, електроника , химия, кари[/quote]

  Аха. Компютри - копия на апъл и IBM на шесторна цена. Роботи -- изкупихме на тройна цена морално остарелите линии на Фанук и Фесто. Електроника - предимно стабилизатори за телевизори, с които беше по-зле, отколкото без тях.

  А за продажбите на карите на запад какви весели истории има...

  ден година храни.
 82. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#75:"dobrich"] системата да се сгромоляса[/quote]

  Системата се сгромоляса защото искаха да я сгромолясат! Това беше целта. Никой големец не искаше да е на заплата и утре да го изритат, искаше да е собственик на завода на който беше директор. Външния дълг на всички страни отСИВ беше колкото на Гърция тогава, не сега. Имаше американски градове с по-големи задължения от СССР. А Японската НЕК в един момент е дължала повече от България.
  Единствените които не допуснаха целенасочено сгромолясване бяха Китай и смазаха света, след 10-15 години ще произвеждат колкото САЩ и ЕС взети заедно.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 83. 83 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#80:"EVOLYUCIONER"]Кога ще проумеете, че с мерки от една система НЕ се мери в друга система![/quote]

  Мерките са едни и същи навсякъде -- за колко вкаран ресурс колко и какво се получава.

  Соца беше унищожител на стойност, наливаше се труд на милиони, а живееха добре няколко хиляди.

  Другите или мърмореха, или бяха идиоти, доволни от потупване по гърба и портокали по Нова година.

  ден година храни.
 84. 84 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  Практически банкрутирала фирма се оздравява, не се подарява на прочути мошеници, които да я разпродадат на парче. Или ако не може да се оздрави, се разпродава от държавата и парите се прибират в държавната хазна, а не от прочути мошеници!!!!
  Същото се вършеше и в София при мафиянски, и навсякъде! ДСБ един път не гъкнаха срещу корупцията в Софийска община при Софиянски и при Герб! Един път не съм го чул оня Лили Вилков да ги разкритикува!!!
  Хора, участвали в това - дори и децата им, не желая да виждам в партия, за която ще гласувам!!!!
  Добре че Надежденцето се разкара сега, тая съвсем се е овампирила и вече няма представа за себе си. Но в тия партии още много време ще мирише на Костовци и Божковци

 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#76] от "др. Иванов":

  От кой конгрес на Бкп цитираш?...........Ами за невъзможността да си плащаме задълженията, какво ще кажеш?

 86. 86 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#74] от "EVOLYUCIONER":

  Оттук - оттам за Виетнам!
  С последни сили за Чили !
  Добър опит да ни разсмееш, но въпреки това предпочитам госпожа Букет
  http://www.youtube.com/watch?v=uUoO_YwQRh0

 87. 87 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#82:"др. Иванов"]Китай смазаха света[/quote]

  Товариш, къде беше ти, когато Китай въведе капитализЪма? Защо не изока на някое партийно събрание????

 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#78:"dobrich"].За тези държави не изнасяхме,[/quote]Изнасяхме ... изнасяхме !!! Бригадата на баща ми монтираше линии за бутилиране на бира от Китай и Виетнам до Ангола, Куба и Никарагуа! Сега какво изнасяме - само малки момиченца и джебчии ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#84:"Снежанко"] банкрутирала фирма се оздравява[/quote]

  С наливането на още държавни пари!?............Не идеализирам нито Костов, нито неговото управление, но на фона на останалата популистка продукция, не виждам по добро?

 90. 90 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#81:"патиуанчо"]Питам на кой пазар сме продали "индустриална" продукция,[/quote]

  Навсякъде. Само от нивалина сме построили 2-3 града! Да държиш лекарство за детски паралич, когато светът се бори с него е все едно сега да произвеждаме ваксина срещу СПИН. Два милиада ношеше само ВПК. САЩ спечелиха първата война срещу Ирак с наши устройства заглушаващи всякаква радиовръзка. Египет спря нахлуването на Израел с наше оръжие. Наясно ли си, че един бронетранспортьор, Бета мисля, че бяха, струва колкото 10 мерцедеса и ги произвеждаха на конвейр. Един калашник тежи 4.5 кг. желязо и на едро ги продаваха на 200 долара, над 40 долара на кило метал, а по това време 1 тон лека кола струваше 5-6 хиляди долара.
  За арабите изнасяхме по 4-5 милиона живи агнета, а България беше най-големия производител на доматено пюре, материя прима за зялата хранително-вкусова промишленост. С по-сигурни продажби от златото на борсата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 91. 91 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#88:"EVOLYUCIONER"]Сега какво изнасяме -[/quote]

  Според НСИ през 2011 сме изнесли продукция за 20 милиарда евро. При това на конкурентни пазари. Соца духа супата отсекъде.

  ден година храни.
 92. 92 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#89:"dobrich"]Не идеализирам нито Костов,[/quote]

  Идеализираш ги! В това ти е грешката.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 93. 93 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#88:"EVOLYUCIONER"] Виетнам, Ангола, Куба и Никарагуа[/quote]

  На тези и други "братски"държави бяха опростени задълженията към нас или отложени във времето. Или получихме на 100 долара 1!? Има факти....

 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Весело

  [quote#87:"dobrich"]Товариш, къде беше ти, когато Китай въведе капитализЪма?[/quote]Това за "китайския капитализъм" другаря Си Дзинпин ли ти го каза ...??? Капитализъм има само в ОПРЕДЕЛЕНИ зони, в други зони е нещо като Ленински НЕП , а в останалия цял Китай си е СОЦ от всякъде Тати поне това видя за 2 години там Идея си нямате как функционира и плещите глупости

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#80:"EVOLYUCIONER"]В сегашната система далеч НЕ сме върхът... ФАКТ ! [/quote]

  Не сме. Но миналата система се самоунищожи и остана да съществува в някакви гротескни, комични държави.

 96. 96 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От тези 20 млрд. евро 19 са произведени от нашите стари заводи, предимно Нефтохима и МОК Медет, няколко предприятия на машиностроенето. Другото е на ишлеме. Дайте пример за съвременно българска завършена машина. Сърбите още търсят нашите стругове и дървообработващи машини, сега какви произвеждаме?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 97. 97 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#90:"др. Иванов"]Два милиада ношеше само ВПК.[/quote]

  ВПК никога не е носел милиарди, там давахме заеми, срещу които негрите купуваха оръжие и после им ги опрощавахме.

  [quote#90:"др. Иванов"]Египет спря нахлуването на Израел[/quote]

  Това в коя алтернативна история се е случило?

  [quote#90:"др. Иванов"]За арабите изнасяхме по 4-5 милиона живи агнета,[/quote]

  40-50 олимпиарда изнасяхме. Стига глупости, ако може.

  [quote#90:"др. Иванов"]най-големия производител на доматено пюре,[/quote]

  Най-малкото най-големият.

  Баси и фантастите сте тука.

  ден година храни.
 98. 98 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Г-н Гарнизов, Вашите изводи са неточни и меко казано услужливи:
  - " че страната продължава да пъпли едвам едвам към своето бъдеще." Това означава че все пак и въпреки всичко вървим напред? А дали е така и с кой се сравняваме?
  Спрямо напредналите ИЗОСТАВАМЕ, КОЕТО СИ Е ПЪПЛЕНЕ НАЗАД...
  - "Загубихме историческо темпо, " - БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ГУБИЛА ИСТОРИЧЕСКОТО СИ ТЕМПО.
  Нищо ново не ни казвате. Това се е случвало през всичките ни периоди от 1878 г. насам
  - "На второ място по скандалност поставям цялата вълна на ксенофобска истерия. " Според мен отново грешка. Българите са бедни и не са съгласни да се дават от тяхните пари за псевдобежанците. Второ, ясно стана че повечето не са бежанци от войната, а разни хазартни личности готови на престъпление за по-богат живот. И трето, дотук ни е дошло от битови престъпления, които МВР не може да предотврати, а сирийско-арабската вълна ги носи на големи и тъмни талази...
  Това не е ксенофобия...

  Стига толкоз анализи, но от мен оценка слаб 2=.

 99. 99 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#94:"EVOLYUCIONER"]Капитализъм има само в ОПРЕДЕЛЕНИ зони, в други зони е нещо като Ленински НЕП , а в останалия цял Китай си е СОЦ от всякъд[/quote]

  Именно. Китайският растеж и напредък е в ОПРЕДЕЛЕНИТЕ зони, в другите зони се живее по-зле, отколкото при Конфуции.

  Изразено в хора, 230 милиона живеят малко по-зле от Бг-то, останалите милиард и 100 милиона са в каменната ера, само че с екологическа катастрофа.

  ден година храни.
 100. 100 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#97] от "патиуанчо":

  Имахме по-голямо производство от сега, в това няма спор! Не че беше нещо огромно, но електрокари, стругове...
  Така че, не се дръгляйте а помислете: грешката е, че него развихме, оправихме, модернизирахме , а си го затрихме сами...
  А сега чесън и фастъци от Китай...
  Луга от Египет, всичко е внос...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK