Васил Гарнизов: Имунната система на българското общество започва да се възстановява

Васил Гарнизов

© Анелия Николова

Васил Гарнизов"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на социалния антрополог Васил Гарнизов. 


Какво не ви изненада през 2013 г.?


- Не бях изненадан от това, че страната продължава да пъпли едвам едвам към своето бъдеще. Обществото е фрагментирано, политическите партии – слаби, институциите – неефективни, икономиката – колеблива, външната ни политика - противоречива. Влаченето по корем като национална съдба в миналото, като състояние на настоящето и като трайна перспектива за бъдещето.
Какво спечели и какво загуби страната през годината?


- Загубихме историческо темпо, загубихме категоричност в европейската си перпектива, загубихме политическо влияние, разпиляхме доверие на партньори, които, макар и умерено, ни уважаваха за куража и проевропейския избор. Спечелихме време за действие на гражданското общество, спечелихме реполитизация на обществения живот като резултат на протестите – особено във фазата от началото на лятото.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Без съмнение оттеглянето на Делян Пеевски като началник на ДАНС е новината на годината. Това е новина за силата и ефективността на ad hoc организираното и целенасочено гражданско действие.


Кой според вас е скандалът на 2013г.?


- Тук конкуренцията е голяма, но моята номинация е споразумението по "Южен поток" и първата заварка по проекта. Това е акт, който ни вкарва в нечистоплътна сага, която ще продължи с години, която поставя под съмнение нашето европейско стратегическо партньорство, която постави Украйна на колене пред Русия и даде аргументи на президента Янукович за отлагане на споразумението с ЕС. Проблемът е, че освен нас, това сториха още четири страни-членки.


На второ място по скандалност поставям цялата вълна на ксенофобска истерия. Ако първото е скандал, който сочи състоянието на политическата класа, второто е скандал, който сочи състоянието на обществото. Комбинацията между двете е направо отвратителна.

Моменти от годината през обектива на Васил Ганизов вижте във фотогалерията <a href="https://cms2.economedia.bg/stories/index.php?storyid=&author_acompl=&author=&stdate=21/09/2013&enddate=&lang_acompl=&lang=&state_acompl=Пишеща се&state=0&createuid_acompl=&createuid=&site_acompl=Дневник&site=2&rubr_acompl=&rubr=&broi_acompl=&broi=&broiot=&broido=&priority_acompl=&priority=&source_acompl=&source=&ptype=&showlocks=1&tAction=Филтриране&kfor_name=def1&backurl=https://cms2.economedia.bg/login/index.php?url=/stories/&redir=1&searchtext=" target="_blank">тук</a>.

© Васил Гарнизов

Моменти от годината през обектива на Васил Ганизов вижте във фотогалерията тук.


С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?


- Като цяло противоречиво правителство с доста колебливи и неподготвени кадри. Определено направи добро впечатление това, че министърът на околната среда и водите Юлиан Попов постави на европейската маса въпросът за преосмисляне на европейските енергийни приоритети за Югоизточна Европа. Лошо впечатлене направи министърът на икономиката, който уволни ръководството на Оперативна програма "Конкурентноспособност" точно когато то започна най-сетне да дава резултати.


Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?


- Новото правителство дойде със заявката за търсене на по-широко съгласие и подкрепа и точно там се провали най-силно. Непремислените му кадрови предложения предизвикаха масови протести и на практика затвориха вратата за меката непартийна подкрепа, на която иначе се надяваше.


Оттам нататък всичките му действия са подчинени на логиката на бобслея: лети по улея надолу и се надява да не се обърне на някой от завоите. Огромният му проблем е, че няма възможност за обръщане на посоката на спада на доверието. В тази ситуация, каквито и добри намерения да има премиерът, те са обречени на обичайното подозрение, че нещо нечистоплътно се крие зад тях. Малцина са вече тези, които вярват, че правителството се интересува от общото благо, което пък вкарва властта в порочния кръг на грешните решения, всяко от което допълнително ерозира доверието - например, много проблематично решение е въвеждането на 20% данък върху възобновяемата енергия. В тази ситуация оцеляването на правителството е възможно само чрез доизяждането на чуждите пари и нарастване на вътрешната и външната задлъжнялост.


Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе годината?


- Президентът невинаги беше на висотата на поста и нуждите на момента. Още в кандидат-президентската кампания той допусна да бъде унизен от тогавашния премиер Борисов, което урони непоправимо образа му и потенциалът за влияние. Това изглеждаше донякъде поправимо, но новото парламентарно мнозинство го постави на изпитание, което той не можа да премине успешно – в никакъв случай не трябваше да приема измененията и допълненията в закона за ДАНС. После донякъде се реабилитира, като се противопостави на назначението на Делян Пеевски, но непоправимата щета вече беше нанесена.


Все пак президентът има дълъг мандат и скоро историята ще му предложи възможност. Да се надяваме, че този път ще е на висотата на отговорността на своя пост.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Наследниците на реформаторското СДС, които подготвиха страната за членство в Евросъюза и НАТО, останаха извън парламента, а партията, която спечели изборите остана извън управлението. Това обрича страната на политическа нестабилност, на каквато тя не е била подлагана от началото на 90-години насам.


Коя е голямата промяна в обществото?


- Имунната система на българското общество започва да се възстановява след дългата нощ на комунизма и колебанията на пост-комунизма. Днес обществото е в състояние да се мобилизира максимално срещу произвола на централната власт и неприемливите решения на управляващите. Засега това е по-скоро като действия при акупунктура – съпротивата и мобилизацията по скандален казус по правилен начин за кратко време и в една посока дава резултат.


Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Първата година на патриарха е белязана от скромно присъствие. Тази скромност може и да е проява на аскетична добродетелност, но не е пътят към обновлението на българската православна църква. Тя е в такова състояние, че й е нужен не кротък и благ пастир, а решитолност, твърдост и лидерство за промяна.


А първата година на новия главен прокурор?


- Новият главен прокурор се движи по тънък ръб: предстои му да демонстрира независимост, но често оставя впечатлението, че прокуратурата щади сегашните управляващи. За по-категорична оценка ще трябва да изчакаме и резултатите от започналите през 2013 г. прокурорски проверки срещу бивши управляващи.


Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?


- Героизмът на Ивет Лалова, която след тежката травма в бедрото, тогава, когато всички международни експерти я отписаха от картата на глобалния спорт, се върна на пистата и отново победи. Българското общество има нужда от този дух на непреклонност, стискане на зъби, всекидневно трудолюбие и упорство в преследването на поставените цели. То е точно обратното на това, което виждаме в поведението на политическото класа: колебливост, завои, хленчене (например за липсата на пари за бежанците), преглъщане на унижения, непремерена отстъпчивост, неправолинейност – ако трябва да спомена само най-важните дефицити от цяла една черна поредица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK