Даниел Смилов: Очертани бяха червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва

Даниел Смилов

© Надежда Чипева, Капитал

Даниел Смилов"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на политолога Даниел Смилов. 


Какво не Ви изненада през 2013 г.?


- Задълбочаващата се криза на партийната система. Основните политически партии – ГЕРБ, БСП и ДПС – продължиха да губят доверие и легитимност. Номиналните победители на изборите през май – БСП и ДПС – не получиха достатъчна подкрепа за самостоятелно управление и бързо пропиляха кредита си на доверие с аферата "Пеевски".
ГЕРБ от своя страна – макар и най-голяма парламентарно представена партия – зависи от съдебната съдба на лидерите си. Нежеланието на Борисов да преосмисли и собствената си медийна политика, отношенията си с определена медийно-корпоративна група (докато беше на власт), го отчужди още повече от протестиращите. В резултат на това основните партии изглеждат в очите на хората делегитимирани. Не им помага и фактът, че са принудени непрекъснато да минимализират щетите от нескончаеми скандали: "Хохегер", "Бисеров", "Чакъра" и пр.


Настоящата криза е възможност за позитивно развитие, което вече се случва с консолидацията на Реформаторския блок, но е и възможност за налагането на поредните инженерни проекти на хора с пари и медии, като този около г-н Бареков.


Какво спечели и какво загуби страната през годината?


- Спечели самоуважение: хората добиха самочувствие, че могат да застанат срещу властта и да изразят ясно и категорично своето мнение. "Раждане на гражданско общество" е прекалено помпозна и невярна констатация: в крайна сметка и преди 2013 г. гражданско общество в България имаше, но това, което се случи тази година, определено му вдъхна допълнителна увереност.


Страната загуби време за развитие обаче. Правителството "Орешарски" пропиля безотговорно първоначалния ентусиазъм, която всяка нова власт генерира; пропиля го в желание за реванш срещу старата. От май месец насам сме свидетели на политически "сървайвър", на поредица от мерки в стил "ден за ден", които купуват време за правителството и отлагат решаването на основни проблеми - от пенсионната система до енергетиката.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Оставката на Борисов беше политически най-значимото оттегляне. Дали беше плод на недомислена стратегия, паника или нещо друго ще каже най-вероятно времето, но така или иначе тази оставка сложи край на доминацията в българската политика на поредния проект с популистки характер. НДСВ показа, че в момента, в който популистките движения, създадени около харизматичен лидер, се опитат да се превърнат в "нормална партия", те започват да губят почва под краката си. ГЕРБ се оказа по-устойчив от царистите и три години и половина създаваше впечатление за трайна политическа заявка.


Но оставката на Борисов отключи друга динамика. Все по-ясно става, че бъдещето на партията зависи от очарованието/разочарованието от нейния лидер. А българинът изглежда не обича тези, които не са дълго на власт.


Кой според вас е скандалът на 2013г.?


- Безспорно скандалът "Пеевски". Той обедини хората по отношение основното им притеснение: че властта се упражнява под влияние на определени корпоративни групи. Протестите във Варна и тези след май бяха точно срещу тази тенденция. Този скандал показа, че в България е възможно да се смени властта, но не и определени медийно-корпоративни групи зад нея.

Даниел Смилов: Очертани бяха червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва

© Георги Кожухаров


С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?


- Първо, трудностите около създаването на това правителство, които показаха, че в ситуация на активен черен PR ще става все по-необичайно нормални, квалифицирани хора да влязат в управлението.


Второ, все пак един добър екип бе създаден и той се справи с основната си задача – да отведе страната до избори.


Трето, скандалът с бюлетините в Костинброд. За мен това беше опит да се създаде основание за касиране на изборите при един евентуален успех на ГЕРБ. Като минимум – опит да се отнемат гласове от партията на Борисов в предизборния ден. И като финал – удар срещу президента и служебното правителство като неспособни да се справят с основната си задача. Най-проблематичното във всичко това беше мобилизирането и на прокуратурата в изпълнението на тези цели.


Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?


- Успя да оцелее (поне до края на годината). Успя да поеме допълнителни ангажименти към Русия по "Южен поток" без да координира позициите си с ЕК. Успя да убеди 80% от хората в необходимостта от предсрочни избори до май догодина. Успя да намали цените на тока чрез натоварване на енергетиката с големи бъдещи загуби. Успя да вземе нов дълг и да направи бюджет, който е в състояние да ни отведе до нови предсрочни избори. Успя да върне назад пенсионната реформа. Успя да организира "контрапротести", макар и с ниска степен на достоверност. Успя да отложи дебата за нови изборни правила с безкрайни и безплодни дискусии с представители на земни и извънземни цивилизации. Провали се при назначаването на г-н Пеевски за шеф на ДАНС и при опита за връщане на тютюнопушенето в заведенията.


Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе тази година?


- Плевнелиев се справи с основните си управленски задачи през 2013 г., но не успя да извлече политически капитал от това. Причината за това е основно силната негативна медийна кампания срещу него, както и стратегията на управляващите да показват, че в страната няма политическа алтернатива, че всички са еднакво лоши. Плевнелиев извърши правилните неща, но остана изолиран. Това може да е проблем на комуникация, но има и по-съдържателна страна: президентът се противопостави както на ГЕРБ, така и на новата управляваща коалиция, което го превърна в самостоятелен играч, но го и лиши от ясна политическа подкрепа.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Бяха очертани червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва. Една оставка на правителството е необходима, именно за да може тази позитивна промяна да стане трайна характеристика на българската политика.


Коя е голямата промяна в обществото?


- Февруарските събития показаха, че стагнацията на доходите на големи групи от населението през последните няколко години ги поставят в невъзможност да посрещнат дори елементарни сметки. Градското население е особено притиснато. Хората в средата на обществото, които бяха започнали да трупат оптимизъм в периода 2001-2008 г., като че ли загубиха перспектива.


Това е големият социален проблем, с който политиката ни трябва да се справи през следващите години. Имаме остра нужда от позитивна перспектива за развитие, което да върне търпимостта (ако не доверието) на средния избирател към политическото представителство. Ако този проблем не се реши, ще имаме дълъг период на протестна турбулентност, неустойчивост и разочарование от политиката като цяло. Важна е също и маргинализацията на цели групи от обществото – ромите, необразованите, крайно бедните. Но за да има смислено решение на техните проблеми, трябва да има работеща партийна система, ползваща се с доверието на средния избирател. Без това губим управляемост.


Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Църквата днес е все повече и повече под прожекторите на общественото внимание. За себе си нямам отговор дали това е за добро или лошо. Мнозина се надяват и на по-активна политическа роля на църквата, което за мен нито е необходимо, нито е желателно. В крайна сметка това, което споява съвременните европейски общества, не е религията, а гражданският, конституционният патриотизъм (по Юрген Хабермас). Надявам се, че църквата – със своята по-активна публична роля – ще спомага за утвърждаването на гражданските и демократичните ценности. Патриарх Неофит засега показва, че има нужното чувство за баланс между духовната и социалната роля на църквата.


А първата година на новия главен прокурор?


- Оценката е нееднозначна. От една страна дейността на прокуратурата може да се интерпретира като желание на г-н Цацаров за еманципация от ГЕРБ и Цветанов, с чиято решителна помощ беше назначен. Костинбродската афера, обаче, хвърли съмнение, че "еманципацията" може и да е ефект на преминаване в друг политически лагер.


Лошо усещане остави и историята с протестите пред ВСС и наказанията за Ситнилски: проблемът там не е толкова в мъдростта на подобна кадрова политика, а в начина, по който тя беше осъществена (с помощта на протести със съмнителна спонтанност и т.н.)


Отлюспването на депутати от ГЕРБ, в съчетание с намаляване на прокурорския интерес към тях, поражда "обосновано съмнение" за неправомерен натиск.


Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?


- Като цяло групировката ТИМ – срещу чието влияние във Варна имаше масови протести – остана извън медийните прожектори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 617 Неутрално

  "Коя е голямата промяна в политиката?
  - Бяха очертани червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва. ..."
  Айде, бе Няма червена линия която българският политик да не може да прекрачи... За наште няма невъзможни неща Атанас Буров го е казал най-ясно : " Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка – а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си. Това властогонство е бясна болест – който е ухапан веднаж от нея – умира цял живот, като бесен. И е бесен за власт – срам и позор, но е така."

 2. 2 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Весело

  още един "пресен" Шаман / Меринджей ,
  казващ на българина какво да прави

  кога да е доволен , кога НЕ .....

  имам чувството , че в БГ има хляб
  Поне за 10 000 производители на Истина ,
  плюс тези в парламента и по телевизора

  всеко племе си заслужава шаманите и
  меринджеите

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 3. 3 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Имам чувството, че единствената работа на политолози, социолози и други подобни с други подобни безсмислени професии, е да се правят на компетентни по всеки един въпрос и да се изказват високопарно и всезнаещо, като на практика употребяват едни и същи изтъркани фрази, неща, които обществото или знае, или очаква да чуе, независимо дали дадените заучени фрази са истина или не. както казах - за мен подобни "анализи" са доста безсмислени и не си заслужава човек да си губи времето с тях, когато може да прочете доста по-стойностни текстове, включително и тук, в "Дневник".

 4. 4 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "хората добиха самочувствие, че могат да застанат срещу властта и да изразят ясно и категорично своето мнение"

  Когато някой бърка в джоба на народа грозно, чрез сметките за ток, които и тази зима ще дойдат, като смъртта, този народ трябва да е много прост да търпи, другарю, "политолоК". Самочувствие, че са те прекарали яко по всички стандарти се придобива, ако си гей, да не кажа по лоша дума.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 5. 5 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#3:"martoooo"]като на практика употребяват едни и същи изтъркани фрази, неща, които обществото или знае, или очаква да чуе[/quote]

  Когато царят е гол по колко начина можеш да кажеш: "Царят е гол!"?
  Такава е истината и доколкото въпросите са еднакви към всички интервюирани, тези от тях които са честни към себе си, околните и собствения си бизнес, дават сходни отговори - казват това което се вижда, напипва, усеща. Това, че гьонсуратите от парламента се правят на слепи и глухи не променя истината. Тя е такава каквато е.

 6. 6 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  --------"- Успя да оцелее (поне до края на годината). Успя да поеме допълнителни ангажименти към Русия по "Южен поток" без да координира позициите си с ЕК. Успя да убеди 80% от хората в необходимостта от предсрочни избори до май догодина. Успя да намали цените на тока чрез натоварване на енергетиката с големи бъдещи загуби. Успя да вземе нов дълг и да направи бюджет, който е в състояние да ни отведе до нови предсрочни избори. Успя да върне назад пенсионната реформа. Успя да организира "контрапротести", макар и с ниска степен на достоверност. Успя да отложи дебата за нови изборни правила с безкрайни и безплодни дискусии с представители на земни и извънземни цивилизации. Провали се при назначаването на г-н Пеевски за шеф на ДАНС и при опита за връщане на тютюнопушенето в заведенията."--------------------------------------

  Само това ли са провалите му на това правителство?
  Това с извънземните кърти мивки!

 7. 7 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 426 Разстроено

  "- Бяха очертани червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва. "
  Ако за 25 години постигнахме само очертаване, колко ще ни трябват, за да строим новата държава: 100-200г.
  Жалко за нас....

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Разстроено

  Имам чуството че политолозите в България (поне 90% от тях) не мислят с главите си, а оперират с набора лозунги на пратийната групировка към която се чустват близки!! Жалко!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "Отлюспването на депутати от ГЕРБ, в съчетание с намаляване на прокурорския интерес към тях, поражда "обосновано съмнение" за неправомерен натиск."
  Основателно съмнение (reasonable doubt) възниква... и въпроси за оставката му - също.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 10. 10 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "razlichen123":
  Що не кажеш ся за тока, за тока кажи! "Червента гвардия"/ не мафия/ юздити на прогреса здраво тя дръжи!

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Конституционен патриотизъм - това е лафа...

 12. 12 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  ivodor.atanassov@abv.bg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страхотна снимка на фотографа Георги Кожухаров. Девойката излъчва такава мирна решителност, че и най-късогледият би трябвало да види до каква степен е преляла чашата...!

  Заговори, за да те видя!
 13. 13 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "[Правителството] Успя да убеди 80% от хората в необходимостта от предсрочни избори до май догодина. "

  А вие критикувате Орешарски, че нямал успехи. Само за това трябва да кръстят в Дупница улицата към бунището на негово име.

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Задълбочаващата се криза на партийната система. "-цитат
  Айде още един дето не иска партии. Ам чик,во ще изследваш тогава,бре?
  Че те и протестиращите през февруари по-добре от тоя познават политическата система и затова искаха мажоритарни избори, което изплаши кукловодите на Боко и му казаха да хвърли оставката.

 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#10] от "Култура ми Бойко":

  Честито ти Рождество Христово, братчед!
  И успешна следваща година в рентиерският бизнес!
  А за тока си го знаем!

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  С малка част от казаното съм съгласен,но то и затова не интервюират мен.

 17. 17 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 636 Весело

  Този полицай от снимката, защо така натиска мацката на публично място?

 18. 18 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо "умните и красивите" не говорят за най-важното?

  " За съжаление и през тази година в нашата държава не беше направено почти нищо за решаването на най-важния български проблем, свързан с все по-задълбочаващото се неравенство. В България богатите стават все по-богати, а броят на обедняващите хора постоянно се увеличава. Ето за това трябва да мислим, а не да си губим времето в разсъждения дали Пламен Орешарски трябва да продължи да е премиер или е време да се връща Бойко Борисов. Дали управлява БСП или ГЕРБ, дали старата десница е в парламента или е излязла в заслужена пенсия - тези теми трябва да вълнуват единствено съответните партийни активисти. За останалите български граждани, които сме мнозинство, несравнимо по-важно е друго - как да направим така, че ресурсите на страната да не се съсредоточават в ръцете на шепа олигарси, как да има справедливо разпределение на активите и как хората да получават достойно възнаграждение за труда си.

  Да, в началото на февруарските протести беше направен плах опит да бъдат поставени именно тези основополагащи въпроси. Само че те бързо бяха забравени и започнаха да се искат напълно безсмислени неща, като свикване на Велико народно събрание например. И ако през февруари все пак беше направен опит за обсъждането на социалните проблеми, то на летните протести дори нямаше и намек за подобна мисъл. Което си е напълно нормално. Няма как протести, организирани от десницата и от подопечните на десницата NGO-та и PR-агенции, да родят идеи, свързани със социалната солидарност. Организаторите на такива протести нямат никакво намерение да работят за подобряване живота на повечето българи, за повишаването на заплатите и пенсиите. Те имат съвсем друга цел-да докарат спонсорите си на власт. Независимо от всички приказки за нов морал и смяна на системата, организаторите на протестите през лятото нямаха никакво намерение да сменят каквато и да била система. Те се стремяха единствено към смяната на едни олигарси, които не ги финансират, с други олигарси, които са доста щедри към тях.

  Вижте какво става в Украйна - там зад всеки от тримата основни опозиционни лидери стои по един от най-богатите украинци. Като подкрепата далеч не е само морална. Ама защо трябва да гледаме Украйна? Предполагам си спомняте, че най-честите посетители на протестните български разходки през лятото бяха не само милионерите, но и техните съпруги. Е, логично ли е да очакваме от такива личности да имат социална чувствителност и да мислят за хората на наемния труд? Когато олигархията организира протест, тя няма за цел да сменя системата. Единственото, което иска е да направи тази система по-удобна за себе си.

  Разбира се, платените от олигархията NGO-активисти ще направят всичко възможно да не забележите тази тенденция. Всъщност създаването и финансирането на неолибералните неправителствени организации се прави тъкмо с цел те да работят за просперитета на европейски изглеждащите олигарси. Властта на капитала днес минава именно през занимаващите се с политика NGO-та и влиянието на техните активисти в медиите. Медиите, пи ар-ите и NGO-комсомолците на олигархията ще се опитат на всяка цена да ви убедят, че трябва да излезете на улицата, за да станете горди участници в една невиждана досега морална революция. И ще е необходима доста време, за да осъзнаете, че сте манипулирани по най-безобразен начин и че ви карат да участвате в най-банална битка на един политико-олигархичен кръг срещу друг.


  Между другото дълбоко се лъжете, ако си мислите, че занимаващите се с политика неправителствени организации са демократични структури. Напротив, това са крайно затворени, изключително елитистки организации, които не се отчитат пред никого, освен пред богатите си спонсори, чиито нареждания изпълняват. И съответно няма как именно активистите на подобни олигархични структури да работят за демокрацията и социалната справедливост. Невъзможно е властта на олигархията да бъде разколебана от хора, на които същата тази олигархия плаща, за да се правят на "морални революционери". Тези фалшиви бунтари няма да направят нищо за решаването на основния проблем в обществото ни, свързан с все по-задълбочаващото се социално разслоение и обедняване. За да бъде спрян този пагубен за страната ни процес, нямаме нужда нито от компрометирани партии, нито от компрометирани NGO-та. Имаме нужда от хора, които мислят със собствените си глави, а не с клишета от американските наръчници за "цветни революции" . Имаме нужда от хора, които се борят за това мнозинството българи да получават справедливо заплащане за труда си, а не да бъдат експлоатирани по най-безобразен начин от свои и чужди. И най-вече крайно време е да разберем, че няма смисъл да разчитаме на други, а трябва сами да отстояваме правата си."

  http://avtorski.pogled.info/article/51011/Zashto-umnite-i-krasivite-ne-govoryat-za-nai-vazhnoto

 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "razlichen123":
  Господ здраве да ти дава!+++
  Нека 2014 бъде истинска забава!
  Кой за ближния сърцето си открехне,
  душата му откъм тегоби ще олекне!

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  Червени линии бяха очертани много отдавна .
  Заради червени линии сме на този хал.
  От 1990 г се движим по червения коловоз .

  klimentm
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Неутрално

  До коментар [#18] от "petrov9":

  Стига с тези цитати от политическата просветна година.
  Все едно чета Работническо дело. Кафа вече!

  klimentm
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Въпрос на ЦЕННОСТНА СИСТЕМА , другариии..))
  Одобравяш или НЕ съветника на Черепа - за мин. председател :
  Одобряваш или НЕ - Доган мафиота и неговите хора - пеевски, нефелни министри , 'консултантски",пътят през Босфора за Европа..
  Одобряваш или НЕ руските проекти , агенти , КГБ муцуни , изкупуването на Черноморието ни , руската мафия у нас , милиард - за дупка ,рубладжиите и т.н..
  Одобряваш или НЕ- България в ЕС или евроазиатска путинова губерния :
  Одобряваш или НЕ -нефелната корумпирана съдебна система - нито един олигарх в пандиза или за 15 млн. неплатени данъци - условна присъда :
  Одобряваш или НЕ -стотиците милиони в ръцете на ДС - другарите , строителите на комунизЪма , златевци, герговци, баневци и сие червени мутри , ....
  БЕЗ да са СЪЗДАЛИ, изобретили, внедрили НЕЩО :)
  Одобряваш или НЕ- ТИМ - мафиотите :), ограбването на банките - от вътрешни червени мутри ,мултитата и богатите вдовици , външнотърговските дружества и т.н...
  Одобряваш или НЕ -наследствените БКП- мутри, професори, доносници и офицерчета от ДС- във Висшите учебни заведения :)
  и т.н...и т.н......
  ТОВА е различната ни ЦЕННОСТНА система в сравнение с ВАС- слугите на диктатурата на болшевиките..)
  Наследствените изтърсаци на комуноидите:))
  Просто е ..)

  BIG AL
 23. 23 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изследване на агенция "Галъп" постави българите за трета поредна година начело на класацията за най-страдащата нация в света. Наистина данните са за предишната - 2012 г., но според всички анализи, анкети и статистически данни през 2013-а беше още по-зле. И ако тогава 39% са страдали от икономиката и от начина си на живот, какво ли ще покаже следващото изследване?

 24. 24 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "BIG AL":

  Доста емоционално словоизлияние. Възмущението срещу "комуноидите" обаче не бива да избива в безкрайни памфлети, които просто да се лепят като ваденки под всяка статия, в която дори бегло е намесена думата "политика".

 25. 25 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  " Българското въображение се управлява от телевизията, контактът с реалността е строго дозиран и професионално направляван според логиката на задкулисната конюнктура и пазарния интерес. Идолите на рейтинга и рекламата правят с българската реалност, каквото си поискат.

  Българският либерален елит желае да управлява, но не може. В това е драмата. Сините са във фалит. А перспективата на политически маргинали им е нетърпима. Преходът произведе капризна либерална номенклатура, някога славна, добре ситуирана и щедро спонсорирана, сега гаснеща пред очите ни, употребена и изоставена. Този елит е свикнал да мисли себе си като културен хегемон, гарант на българската модернизация, с разнообразни заслуги, включително и дисидентски. Бивши партийни членове съзерцават миналите си самоунижения на колаборационисти, в оптиката на новопридобита антикомунистическа вяра. Общественият им статут днес не съответства на фантазирания, на този, който им принадлежи "по право". В това е болката "отдясно". Елитът е елит и нищо по-малко от това. Комплексът за морално, интелектуално и даже естетическо превъзходство болшевизира българските либерали, превръща ги в разядосан елит, емоционално напрегнат, но, за съжаление, идейно безплоден. Думата "оставка", оставена сама на себе си, е слабо интелектуално постижение, каквото и да си говорим. Проспаха безобразието ГЕРБ, стреснаха се от "червените боклуци" като концентрация на мистическо зло и дежурен източник на вдъхновение. Липсата на съгласие по основни национални приоритети е разултат на политическия инфантилизъм на вероизповедните групи, на сектантското умонастроение на омагьосания посткомунистически човек. Олигархията процъфтява на инфантилен терен.

  Какви са заплахите и перспективите пред нас като държава през 2014 г.?

  -Трябва да се защити демократичната норма. Изборите трябва да бъдат признавани и когато са загубени. Загубата на власт е демократично събитие. Правителствата се нуждаят от натиск. Трябва да се протестира срещу конкретните безобразия, а не срещу абстрактното “безобразие”, защото то е навсякъде, което означава никъде. Протестите се нуждаят от обратна връзка и критическо осмисляне. Оставени сами на себе си, “красивите и интелигентните” развиват главозамайване. Животът е хубав и самодоволство дебне отвсякъде. Гражданският патос е добър, но фанатизмът е глупав. Ще е добре да се осъзнае,че революция на “качеството” срещу “количеството” е невъзможна, защото е нелепа. Демокрацията е за всички. Но дали всички са за демокрацията? Туй е въпросът.
  Нужна е коалиция на здравия разум и националната отговорност. Търсят се пораснали хора."

  д-р Николай Михайлов

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Весело

  [quote#3:"martoooo"]за мен подобни "анализи" са доста безсмислени и не си заслужава човек да си губи времето с тях, когато може да прочете доста по-стойностни текстове[/quote]
  Ами кво правиш тук бе!? Даже си загубил доста време от толкова ценното ти време!
  А можеше най-пълноценно да използваш толкова ценното си време да прочетеш някое дълбокомислено мнение на Мишо
  Шамара или Петното. Да не говорим за компетентното мнение добре платената на Нина Гергова. Особено когато с мегафон подсказва слоганите на контрапротестите на щърбавите старци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Весело

  [quote#8:"boby1945"]Имам чуството че политолозите в България (поне 90% от тях) не мислят с главите си, а оперират с набора лозунги на пратийната групировка към която се чустват близки!! [/quote]
  Ами ха използвай ти главата си и ни покажи като какво трябва да казват политолозите?
  Покажи ни пътеводната звезда бе! Застани и ти като Ленин-Бареков и посочи с вездесъщата си ръчица на къде да тръгнем ние слепците!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 367 Гневно

  Повече кураж трябва и да се мятат Молотовки по насъбралите се полицаи, да видиш как ще забравят за червени линии и всичко.

  Да живее България и българският народ.
 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  "Даниел Смилов: Очертани бяха червени линии, които никоя власт не трябва да прекрачва"

  Не трябва, но все пак на мнозина им се иска и ще им се иска и занапред да прескачат тези червени линии, както през последните 24 години.

 30. 30 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 414 Неутрално
 31. 31 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели"
  ...
  Ами да позная имената? ...Смилов, Левчев, ..още Кръстев, ама той май е контузен нещо в последно време, ..а така също ранобудния Динев, ... къде без блогъра Генов и в общи линии тва е, ..точка.
  пп: А днес интервю е дал д-р Николай Михайлов, ..не всичко в него ми е приятно да чуя, но си има бая матрял за мислене.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 32. 32 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Massive atack":
  Брао вее, ..юнак! ...ГАЗ51 ли ша меташ по живи хора или запалителен коктейл?
  пп: Тебе требе много да та бият по-големите в училище, ..и стотинките за закуска сигурно ти вземат, ..нали?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 33. 33 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  Хи-хи, не трябва да прекрачва червените лини иначе какво?? Че капутите са си на власт, а ги прекрачиха всичките. Изводът много интересен, но не е за малки деца.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 34. 34 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Снимката е супер - милиционерите на йОвчев срещу студенти-диверсанти.

 35. 35 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#22] от "BIG AL":


  [quote#22:"BIG AL"]Въпрос на ЦЕННОСТНА СИСТЕМА , другариии..))
  Одобравяш или НЕ съветника на Черепа - за мин. председател :
  Одобряваш или НЕ - Доган мафиота и неговите хора - пеевски, нефелни министри , 'консултантски",пътят през Босфора за Европа..
  Одобряваш или НЕ руските проекти , агенти , КГБ муцуни , изкупуването на Черноморието ни , руската мафия у нас , милиард - за дупка ,рубладжиите и т.н..
  Одобряваш или НЕ- България в ЕС или евроазиатска путинова губерния :
  Одобряваш или НЕ -нефелната корумпирана съдебна система - нито един олигарх в пандиза или за 15 млн. неплатени данъци - условна присъда :
  Одобряваш или НЕ -стотиците милиони в ръцете на ДС - другарите , строителите на комунизЪма , златевци, герговци, баневци и сие червени мутри , ....
  БЕЗ да са СЪЗДАЛИ, изобретили, внедрили НЕЩО
  Одобряваш или НЕ- ТИМ - мафиотите , ограбването на банките - от вътрешни червени мутри ,мултитата и богатите вдовици , външнотърговските дружества и т.н...
  Одобряваш или НЕ -наследствените БКП- мутри, професори, доносници и офицерчета от ДС- във Висшите учебни заведения
  и т.н...и т.н......
  ТОВА е различната ни ЦЕННОСТНА система в сравнение с ВАС- слугите на диктатурата на болшевиките..)
  Наследствените изтърсаци на комуноидите)
  Просто е ..) [/quote]

  Одобряват, одобряват. Комунетата и кутевчетата одобряват. Даже не чакат за инструкции от Моника.

 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Някой знае ли коя е мацката на снимката с полицейския щит?

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  "Радан Кънев: Реформаторските партии не дооцениха силата на политическата мафия"

  А силата (финансовата) на Меглена Кунева оценихте ли я?...
  Ще има да си патите оттам.

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Упс, обърках интервютата.

 39. 39 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Трето, скандалът с бюлетините в Костинброд. За мен това беше опит да се създаде основание за касиране на изборите при един евентуален успех на ГЕРБ. Като минимум – опит да се отнемат гласове от партията на Борисов в предизборния ден. И като финал – удар срещу президента и служебното правителство като неспособни да се справят с основната си задача. Най-проблематичното във всичко това беше мобилизирането и на прокуратурата в изпълнението на тези цели."

  - - - - - - - - - -

  Прелюбопитни изводи. Отново упорито се прескача въпроса - как се появиха тези бюлетини? Дали са част от технологичната поръчка или не са. Ако действително са част от нея - собственикът на печатницата можеше още в т.н. "ден за размисъл" да извади договора и да каже - поръчали са ми "Х" броя бюлетини и са отпечатани толкова (преди години имах отношение към този бизнес и съм наясно за какво става дума; още повече, че в случая е използвана специална хартия). Ако не са - кой и на какво основание ги е поръчал и платил.

  Изскачат и проблеми около Изборния кодекс, в който целия процес - определяне на необходимите бройки, сключване на договор, контрол при отпечатване, разпростнанение, съхраняване на бюлетините, очевидно не е изпипан. Ако пропуските са неволни . каква оценка трябва да се даде на ИФ (монтанската юридическа мисъл) и какви други дефекти би могло да има в цялото законодателство от втората половина на 2009 г. до разпускането на 41-вото НС. Не следва ли всички приети в този период закони най-малкото внимателно да се прочетат. Ако пропуските са умишлени - "кому выгодно".

  Що се отнася до касирането на изборите - то беше поискано от ГЕРБ и маргинали като Янето. Защо? Заради нарушаването на "деня за размисъл". Кой решава как да гласува в последния ден? Този който продава гласа си и чака най-добрата оферта и евентуално някой, който пада от Марс, не е наясно със ситуацията в страната и няма отношение.

  А ако изборите бяха спечелени от ГЕРБ (не като най-голям брой депутати, а като възможност да състави правителство) - щеше ли КС да касира изборите? Справка - президентските, при които чувалчета с бюлетини се разнасяха като чували с картофи по сергии.

  А основната задача на служебното правителство беше не Райков да си осигури нов мандат в Рим, а хповеждането на изборите. По отношение на мандата си Райков се справи блестящо, по отношение на изборите - не.

  Що се отнася до реакцията на прокуратурата - няма угодия. Ако не вземе отношение - лошо. Ако вземе - пак лошо.

 40. 40 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "castle81":

  Предполагам знаете, че освен странични ползи тези интервюта носят и хонорари. А трябва и да се яде.

 41. 41 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#39:"georgievp"]Отново упорито се прескача въпроса - как се появиха тези бюлетини?[/quote]

  Въпроса не се прескача. Просто ти си прескочил новината. Прокуратурата се произнесе. Един от обобщаващите и изводи е, че тези бюлетини е било невъзможно да влязат в употреба. По никакъв начин. Всъщност те бяха употребени от БСП по единствения възможен начин - извършване на гигантска манипулация в деня за размисъл.

 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 983 Неутрално

  с риск от политическа некоректност - как стоят нещата с отношенията на ДСБ с определената медийно-корпоративна група?

 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 983 Неутрално

  като цяло ОК, но някои неща куцат откъм анализ. градското население (кое - в София или във Видин, например) може и да е особено притиснато, но не както са притиснати по селата и малките селища. освен това качеството на бг образование е такова, че необразованите не са маргинална група - те са основаната съставна част. това означава необходимост от радикални реформи в социално-икономическата сфера, в образователната политика и т.н. а тези, дето искат да спечелят избори - всичките за жалост, вместо да дават конкретни предложения за това каква политика ще провеждат, пак се надяват да минат метъра с общи приказки.

 44. 44 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?
  - Като цяло групировката ТИМ – срещу чието влияние във Варна имаше масови протести"

  Най доброто попадение за мен от това интервю.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 45. 45 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#3] от "martoooo":

  Цялата тази комунистическа гмеж нарекла себе си политолози,социолози и всякакви други измислени специалисти бяха първите ,които попаднаха на мушката по закона за декомунизация и Лустрация в т.н.ГДР.В този кръг не се допускат читави хора.Там всички са взаимно свързани ,мразят се и ненавиждат ,но си траят и лъжат безобразно ,защото всички са продукт на БКП и ДС.В змииското гнездо наречени медии могат да съществуват само червени и агентурни престъпници.Закон на бъллгарското НС за обявяване комунистическия режим за престъпен .д.в.37 от 5 май 2000 г.останал само на хартия.

 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  [quote#45:"adenauer"]Цялата тази комунистическа гмеж нарекла себе си политолози,социолози и всякакви други измислени специалисти бяха първите ,които попаднаха на мушката по закона за декомунизация и Лустрация в т.н.ГДР.В този кръг не се допускат читави хора.Там всички са взаимно свързани ,мразят се и ненавиждат ,но си траят и лъжат безобразно ,защото всички са продукт на БКП и ДС.В змииското гнездо наречени медии могат да съществуват само червени и агентурни престъпници.Закон на бъллгарското НС за обявяване комунистическия режим за престъпен .д.в.37 от 5 май 2000 г.останал само на хартия. [/quote]++++++++++++++

 47. 47 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ." Нежеланието на Борисов да преосмисли и собствената си медийна политика, отношенията си с определена медийно-корпоративна групи..."Това ли е най-главното ?...абсолютна глупост !Борисов никога вече няма да има власт.Това зло за България изолира страната от съседите си,,бе единственият премиер за последните 20 години който замрази заплати и пенсии, ,увеличи лекарствата с 500%,увеличи цената на тока съсипа дребният и среден бизнес,остави 1 милион безработни от които 150 х. младежи и увеличи външният дълг с 8 милиарда .Този човек заслужава затвор и презрение.още българи

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 48. 48 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "petyo9":

  И за какво беше обвинен Росен Желязков? За пресичане на червено? Хайде де!

  - - - - - - - - - -

  Внесен е обвинителен акт срещу Росен Желязков
  16.12.2013
  Днес, 16 декември 2013г., Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Росен Желязков - бивш главен секретар на Министерски съвет (МС) на Република България за престъпление по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК).
  Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 год. - 12.05.2013 год. в гр. София, като главен секретар на МС на РБългария, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.
  Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.
  Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора.
  Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

  - - - - - - - - - -

  Това е на сайта на Прокуратурата. Ако проявявате любопитство - вижте го лично. Обърнете внимание на формулировката: "... годни да послужат по предназначение, извън възбожените по договора".

  Какво според Вас значи "по предназначение"?

 49. 49 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доста истини казва човека. И пак никой не реагира за ТИМ, страхът е голямо шубе, нали?!

  chavo64
 50. 50 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "chavo64":

  Да ти кажа, аз не видях да е казал нещо по същество. По-скоро в началото изрежда някои събития в политически план, после вместо анализ каканиже неща, които звучат доста кухо според мен ("Църквата днес е все повече и повече под прожекторите на общественото внимание" и в крайна сметка съвсем размива темата. Имам чувството, че си е пуснал един обзор на новините за годината и догледал-недогледал, чел-недочел и видял-невидял е "произвел" този "анализ".

 51. 51 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар 39:"georgievp" "как се появиха тези бюлетини?"
  Правилният въпрос в случая е КОЙ ИМАШЕ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ???? И за всеки поне малко интелигентен човек е повече от ясно, че това беше сценарий на БСП, ДПС и АТАКА да свалят ГЕРБ от власт по другия начин, който включва всякакви удари под кръста- организиране на "спонтанни" протести , клевети и очерняне на опонентите, съмнителна убеденост от фалшификация на изборите от ГЕРБ, изтичане на информация от СРС все срещу Борисов, Цветанов, Найденов, все от ГЕРБ, докато за онези светени води ненапити, лидерите на тройната мафия не излезе нищо !!!! Накрая дойде и този явен комплот от страна на Мая Сигналова, "всезнаещия" дудук Бареков и съмнително активния срещу лидерите на ГЕРБ нов главен прокурор Цацаров, който повече от това нямаше как да се изложи с аферата в Костинброд !!! Това беше най-явната манипулация на избори в най-новата ни история !!! Та затова са протестите на умните, ранобудни и наясно с това какво предсталяват управляващите ни в момента граждани и студенти, които вече повече от шест месеца искат оставките на цялата политическа измет, но тя била издържлива !!!! Нормалните политици подават оставка само при възникнало съмнение в почтеността им и настояват по най-бързия начин да изчистят името си, а унас политиците ни са тотални дебили, попаднали във властта с едничката цел да откраднат колкото може повече народна пара, и нищо не е в състояние да ги накара да си подадат оставките, каквито са нормалните демократични процедури при възникнало на масово недоволство сред избрателите !!! ОСТАВКА за ЧНГ на управляващите !!!

 52. 52 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "castle81":

  Какво да ми кажеш, щом не си разбрал, че не е анализ, а интервю?!

  chavo64
 53. 53 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#52] от "chavo64":

  В което интервю въпросният Смилов е направил опит да анализира (както вече казах - според мен неуспешно) ситуацията в държавата. Което и определя решението на редакторския екип материалът да бъде публикуван в категория "Анализи"

 54. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На кого си казъл?!

  chavo64
 55. 55 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51] от "mils5656":

  Ами добре - да попитаме тогава: "Кой имаше интерес от отпечатването на това количество бюлетини извън възложените по договора, но годни да послужат по предназначение и от това да не се упражнява надлежния контрол"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK