Цветозар Вълков: Коалицията няма да се спре, докато партиите в нея не загубят всичко

Цветозар Вълков

© Георги Кожухаров

Цветозар Вълков"Дневник" направи отново анкета сред политолози, социолози, икономисти и наблюдатели за тенденциите, скандалите, изненадите, уроците на 2013 г. Всички мнения може да намирате и в специалната тема "Годината". Прогнозите им за 2014 четете след Нова година. Днес публикуваме оценката на оценката на политолога Цветозар Вълков. През последните месеци той е сред най-активните участници в протеста срещу правителството и сред създателите на инициативен комитет "Чисти ръце". 


Какво спечели и какво загуби страната през годината?


-  България загуби финансовата си стабилност. Международните финансови агенции понижиха переспективите за развитие на икономиката, което ще има много негативен ефект върху инвестициите и платежния баланс на държавата. Причината е неустойчивата линия на българските правителства в отношението към бизнеса. В тази линия, не беше изненада, че ще се загуби финансов рейтинг, след като правителството си позволява да налага неоправдани данъци на важни сектори от икономиката, какъвто е напр. ВЕИ сектора. Въвеждането на 20 % данък е на практика държавен рекет. Това е гавра с инвеститорите и на английски той се определя с думата extortion (изнудване, грабителство - бел.ред.), или както му казваме в България на жаргон - караминьол.
Това което спечели страната е, че в гражданското общество се развиха процеси, които в дългосрочен план имат шанс да върнат морала в политиката.


Протестите от 2013 г., обявиха морална битка на държавната власт и политическата класа. Гражданското общество печели тази битка ежедневно и макар хората да не го усещат осезаемо, отношенията между властта и гражданите никога няма да бъдат същите. Обикновените хора и някои анализатори все още не виждат нещата по този начин, но това е защото не осъзнават, че моралната битка може да се спечели само по ненасилствен начин. А протестът от лятото, есента и зимата доказа, че може да спечели, по ненасилствен начин, дори най-голямата битка, тази на идеите.


Какво не ви изненада през 2013 г.?


- Наглостта на управляващите, които усещайки, че губят позициите си, за сметка на гражданското общество, се озлобиха в речника и действията си. Драстично се оголеми пропагандата и неистините, с които те и симпатизиращите им медии облъчват обществото.


В днешни дни, пропагандата е скъпо начинание до което прибягват само отчаяни хора. Нормална реакция за губещи и не ме изненадва. Както древнокитайският философ Лао Дзъ казва: когато по-силният от враждуващите противници губи позиции, в паниката си започва да разхищава ресурси, за да си ги върне, което е доказателство за пагубните му действия. Това на свой ред го омаломощава и е причина да загуби и последващите битки. Изолацията, в която се вкара управляващата коалиция и опитите й, да заменят липсата на гражданския диалог с медийната мимикрия за него, само показва, че коалицията няма да се спре, докато партиите в нея не загубят всичко - финансови ресурси, чест, достойнство.


Коя е оставката/оттеглянето на годината?


- Това е НЕ-оставката на Орешарски. След не-оставката е трудно да се каже коя е оставката на годината, но ми се струва, че липсата на информации и подробности около оставката на главния следовател Бойко Найденов и отеглянето му от съдебната система, е най-показателна за преломните времена в които се намира държавата.


Кой според вас е скандалът на 2013г.?


- Много са. Безспорно, скандалът "Пеевски" се съревновава с въведения данък върху производителите на енергия от ВЕИ.


След тях в топ 5 са: Уличаването в пране на пари на заместник-председателя на народното събрание Христо Бисеров, малко след като главният следовател Бойхко Найденов е подал оставка по неясни мотиви и причини. И пето място си делят опитите за назначенията на знакови лица със спорна репутация за министри и зам. министри. В това число Калин Тихолов, участвал в презастрояването на Черноморието, за министър на инвестиционното проектиране и бившият СИК-аджия за заместник на вътрешния министър Йовчев.


Подписката в подкрепа на Орешарски, която се събира без методология и се използва за реклама на правителството, без подписите вътре да подлежат на какъвто и да е контрол и преброяване. Подвеждането на хората, че дават подписите си ''за нов обществен договор'' и след това представянето на тези подписи като подкрепа за кабинета е меко казано скандално. 


С какво ще запомните служебното правителство на Марин Райков?


- С въвеждането на правилата за парите на държавните предприятия, което се оказа несполучлив опит за въвеждане на прозрачност в държавния сектор. Макар да не бяха съвършени, тези правила можеха да заработят, като внедрят прозрачност и прекратят порочни практики останали от времето на т.нар входно-изходна икономика, която източваше държавните дружества. За съжаление правилата бяха облекчени от правителството на Орешарски, което и не държи сметка за тяхното съблюдаване и изпълнение.


Какво успя да свърши новото правителство? Къде се провали?


- Новото правителство е тотален провал. Само с неясния процес за номинациите за висши държавни постове и липсата на отчетност за свършената работа, може да се твърди, че новото правителство успя да се делегитимира по най-безпардонния начин в най-новата история. Това правителство не успя да създаде, дори да имитира прозрачност, което е причина за ниското доверие в него и критичния рейтинг на всички държавни институции.


Справи ли се президентът с предизвикателствата, които му поднесе тази година?


- В условията на тежката политическа криза, в която е страната и загубата на легитимност за органите на държавната власт, президентът успешно запази баланс и ориентация в една от най-турболентните политически години. Президентът показа устойчива линия и постоянство в поведението и позициите си, което ще му донесе политически дивиденти в дългосрочен план. Макар социологическите проучвания да отчитат загуба на рейтинг за президентската институция, мисля, че това е по-скоро фон от общата тенденция на спад в доверието към държавните институции, отколкото тенденция в персоналното доверие към Росен Плевнелиев, като президент.


Коя е голямата промяна в политиката?


- Катализирането на политическите процеси в гражданското общество. Със своята решителност и усърдност, гражданското общество успя да се превърне в политически фактор от първа инстанция. В момента наблюдаваме лек застой на тези процеси, но очаквам съвсем скоро непримиримостта на гражданското общество да се превърне в устойчива тенденция, издигаща гражданите във фактор за политическите процеси.


Коя е голямата промяна в обществото?


- Политизирането на гражданите. Повишаване на политическата култура на гражданите, които се превърнаха от пасивни наблюдатели в активни участници в политическия и обществен живот на страната.  
Как оценявате първата година на новия патриарх?


- Малко безлична. На фона на новия папа в Рим които се бори за реформи и спечели наградата на списание Time за човек на годината, на нашия патриарх му липсват публични изяви и позици по наболелите проблеми в страната които са преди всичко от ценостен и морален характер. Без да навлиза на терена на политиката, патриархът можеше да поведе моралната битка, която в момента се води от гражданското общество.


А първата година на новия главен прокурор?


- Макар тезите на главния прокурор да бяха спорни, през тази първа година, той успя да създаде публичност в позициите на институцията. За да има доверие в една институция, тя трябва да създава прозрачност, като влиза в диалог с обществото посредством медиите. В това Сотир Цацаров безпорно успя. Друг е въпросът доколко ще има ефект от неговите изявления и завки за професионализъм.


През следващата година, предстои да видим ефективна ли е прокуратурата под негов надзор, но ако не съумее да успее по знакови дела, със сигурност острите завки ще се върнат към главния прокурор като бумеранг, под формата на загуба на доверие.


Коя тема/събитие незаслужено остана извън медийното внимание?


- Темите и събитията тази година бяха прекалено много за да могат всички да спечелят заслужено внимание. Скандалите след избора на правителството на Пламен Орешарски бяха безброй и публичният дебат се разводни. Процесът на политически номинации и непрозрачните назначения бяха толкова много, че отделни случай не можаха да се превърнат в публични скандали, каквито са. Спирането на стенограмите на заседанията на Министерски съвет е друга тема която имаше малък отзвук. Това на практика е буквален и откровен отказ от прозрачност. Хвърлянето на завеса над политическия процес и ограждането на властта с фасади е повече от скандално. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Любопитно

  Това ли са опорните точки ,които ти спусна Туй?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Партиите в коалицията се о@каха достатъчно, мирише та се не трае, затова ОСТАВКА!

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поредните глупости.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 866 Весело

  Поредното представяне на желаното за действително, базирано на собственото его, а не на реалностите от живота!!
  Въпрос на вкус.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Опасно е законността да се заменя с моралност!

  Битката, която водят талибаните в Афганистан е също морална...

 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Съсел и компания -> Неудържимият възход на Артуро Хи от Брехт

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Изненадващо мека позиция за "Сотир Цацаров"!

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2656 Весело

  Опрените до стената няма какво да губят , макар че партиите от новата тройна (по скоро кукловодите им) осъзнават ,че изпуснат ли властта скоро няма да я помиришат !!!

 10. 10 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 595 Неутрално

  ОСТАВКА!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Вълков, рейтинговите агенции работят все още с данните от управлението на ГЕРБ до края на 2012. Сигурно го знаеш, но удобно го забравяш. Данъкът за ВЕИ сигурно ще има негативен ефект върху рейтинга, но за момента не е отчетен. От друга страна, разплащането навреме с бизнеса ще има по-скоро положителен ефект. Така че този анализ не е от най-обективните в икономическата си част.

 12. 12 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ето затова няма да кажа добра дума за протестите , въпреки че ми се иска!
  Заради това , че човека с най-големия тупан на ежевечерните циркаджилъци е човека на Туй и Мутъра.
  И заради това ,че ако си отиде това скапано правителство тупанджиите от протеста ще искат наново милиционерско-мутренската хунта ,която пак да преразпределя гигантски мангизи към определени фирми .
  Ако има нещо добро в тези протести това е ,че хора с различни разбирания се усетиха ,че именно тупано на Мутъра и Туй задава ритъма на протеста вече и оставиха единствено техните последователи да се събират по 50-60 човека вечер.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  "че коалицията няма да се спре, докато партиите в нея не загубят всичко - финансови ресурси, чест, достойнство."

  Няма да се спре, АКО НИЯ НЕ Я СПРЕМ! А ние ще я спрем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много точно казано. 100% съгласен с написаното.

 15. 15 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Доста милиони се присвоиха през изтеклата година и сега, когато е време за равносметка хората осъзнават колко са изгубили с мълчанието и подчинението си през годините.

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Любопитно

  ".........Коя е оставката/оттеглянето на годината?
  - Това е НЕ-оставката на Орешарски. След не-оставката е трудно да се каже коя е оставката на годината, но ми се струва, че липсата на информации и подробности около оставката на главния следовател Бойко Найденов и отеглянето му от съдебната система, е най-показателна за преломните времена в които се намира държавата.................. "

  Цветозарчоооо?
  А булката-беглец ?
  Или помниш като прародителите ти /според Дарвин/, а?
  Да мрънкаш за некво оттегляне на некъв следовател след като имаш избегал от властта механик-водач/тракторист/ на правителство?
  И що за Бойко Найденов ,а не за изгонването от съдебната система на Кокинов?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#8] от "andimo":


  [quote#8:"andimo"]Бившият сикаджия, 4 години мълчание за един премиер[/quote]
  Много те страхуват тия от ГЕРБ, явно си свикнал само с вазелин да те оправят комундерите. Протестите ще продължат докато това корумпирано, марионетно правителство не отиде в историята и ще се помни само като пример на крадливо управление облагодетелстващо само олигархията.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Любопитно

  До коментар [#17] от "blue rose":
  [quote#17:"blue rose"]......това корумпирано, марионетно правителство не отиде в историята и ще се помни само като пример на крадливо управление облагодетелстващо само олигархията. [/quote]

  Разбира се ! Да замине в историята!Подкрепям!
  Само да попитам дали предишното на Мутъра не беше също като пример /даже по-добър/ на крадливо управление облагодетелстващо само олигархията ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 20. 20 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#18] от "andimo":


  [quote#18:"andimo"]Болшевик, има си законно избрано правителство и парламент.[/quote]
  Не за дълго, догодина отново ще квичиш в опозиция!

 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Сградата на цирка в София изгоря преди много години и нова - НЯМА! Затова предлагам, сградата на Парламента да бъде предоставена безвъзмездно на българския ЦИРК, а парламентаристите да отидат да заседават в обновения Партиен дом - те и без това са си комунисти и там ще се чувстват като у дома си, уютно и комфортно!!!!

 22. 22 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Любопитно

  До коментар [#19] от "navy":

  От къде на къде знаеш, че точно Мутъра ще се върне на власт. Има и други партии. Или твърдиш, че единствената алтернатива и дясна партия която може да изгони крадливото и марионетно управление на комундерите е ГЕРБ?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#23] от "andimo":

  Пий си хапчетата имаш халюцинации! Явно ГЕРБ са ти пръснали задния вход.Поздравления за тях.

 25. 25 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато политолог, говори за икономика, резултата е неграмотно интервю...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#26] от "andimo":

  Квичи още, догодина май месец сте пътници. Сибир ей го на, на един хвърлей място е!

 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#18:"andimo"]има си законно избрано правителство и парламент[/quote]
  "Законно избрано" с купени цигански гласове?
  "Законно избрано" с купени медии от едно семейство/банка, с руско участие?
  "Законно избрано" с купени с феодално влияние гласове на турци и помаци?
  "Законно избрано" с гласовете на противоконституционна фашистка партия, главна опора на "законната" власт?
  Неуважаема опорна точко, нито Законът, нито Моралът са "врата у поле", както го разбират комунистическите негодници.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на eng.st.trifonov
  eng.st.trifonov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Страшно е да се помисли, че протестите няма да успеят.

  Това окончателно ще затвърди чувството на недосегаемост у тези хора!

  Оставка!

 30. 30 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#22] от "blue rose":
  [quote#22:"blue rose"]От къде на къде знаеш, че точно Мутъра ще се върне на власт. Има и други партии. Или твърдиш, че единствената алтернатива и дясна партия която може да изгони крадливото и марионетно управление на комундерите е ГЕРБ?
  [/quote]

  Цветозар Вълков иска точно това!
  Аз нито искам!Нито твърдя ,че ГЕРБ е партия!Камо ли пък дясна!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 31. 31 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нощен злодей":

  Боли ли, боли ли? Истината боли ли?

 32. 32 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#27] от "blue rose":

  Това го слушам и чета от май 2013г.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#33:"andimo"]Всички медии са окупирани от тиквата.[/quote]
  На Делян Пеевски Тиква ли му викате?
  Комунистически лъжльовци, объркахте опорните точки.
  Защото сте тъпи като комунистически гъзове.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "Торбеш":

  Не ме интересуват печатни медии, вестници не купувам от 2009г.

 36. 36 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Весело

  Политологааа!

  Току що гуруто от Тиквенбург зададе нова посока на ветропоказателя! :
  "Бойко Борисов обяви, че за ГЕРБ е най-добре предсрочните избори да са през 2015 година.......................... "
  Още една година май че думкаш по тупано и да подрипкаш на жълтите павета ?
  Ръцете и краката ще ти отмалеят.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Този Вълков е човекът на Цветанов. Имаше снимки с тя двамата.
  Всяка вечер е дежурен на "протеста"

 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#37:"stenli1"]Всяка вечер е дежурен на "протеста"[/quote]
  Щото мисли си, че "танцьор" е на "фиеста"..

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Управляващите не им пука. След тях и потоп да стане.
  Правят се на улави и неразбрали.

  klimentm
 40. 40 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Талибанският морал е това, което е било разбирането за морал на европейците през средновековието. Не за този морал става дума, не се опитвайте да приравнявате две доста различни неща.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#39:"klimentm"] Много са. Безспорно, скандалът "Пеевски" се съревновава с въведения данък върху производителите на енергия от ВЕИ.

  След тях в топ 5 са: .......... и бившият СИК-аджия за заместник на вътрешния министър Йовчев.
  .[/quote]
  Значи, за този, нарекъл себе си "политолог" най-голям скандал е "въведения данък върху производителите на енергия от ВЕИ???
  Още нещо, споменава и за назначения за зам. министър, който преди да влезе в казарма, като младо момче е работил 4 месеца във застр. дружество гравитиращо около СИК, а дума не отваря за една Тиква, която дълги години е рекетирала и наистина работила за СИК. Само, че същата Тиква плаща на въпросния "политолог" и няма как да плюе там където си изкарва прехраната.
  От интервюто става кристално ясно, откъде си изкарва парите този човечец

 43. 43 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Цитата в постинг 42 е от статията

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#31:"petyo9"]Боли ли, боли ли? Истината боли ли?[/quote]
  Не Просто протестърско вербално упражнение, събиране на думи в много и дълги изречения. Това не е истината

 46. 46 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 548 Весело

  Да пусна още опорни за петоколонниците-българомразци?!?
  От любимата ви русофилка, др. Шаренкова...мейлчИ...

 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Законността и моралът вървят ръка за ръка. Един неморален човек оставя вратички в законите/за лично ползване/

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#5:"svoboden"]Опасно е законността да се заменя с моралност! [/quote]
  Не само опасно, недопустимо е.

 49. 49 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Много кривогледо този политолог гледа.

 50. 51 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Социалната мрежа за секунди се напълни със снимки на Цветозар Вълков в дружески разговор с бившия силов Вицепремиер – Цветан Цветанов.
  Проблемът не е в близките им отношения. Потребителите негодуват, че Цветозар Вълков, в момента е в предаването „Сблъсък“, по tv7 и обяснява колко е независим, а зад него и другия участник не стой нито една политическа партия или формация. Недоумяваме как този човек говори за нов морал в политиката!

 51. 52 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  Политически ядрени реакции

  Дами и господа, в днешната лекция ще разгледаме устройството на атома на лития, трети поред в периодичната таблица на Менделеев, и по-подробно ще се спрем на електронната му обвивка. Тя се състои от три електрона в два електронни слоя и енергийни нива в съотношение 23-36-84, но това няма нищо общо с разпределението в тройната коалиция, която ни управлява, както неуместно тук някои подмятат. Първият електронен слой се състои от два електрона и е запълнен. Толкова добре запълнен, дами и господа, че са смешни напъванията на някои ама съвсем, съвсем елементарни частици да се присъединят към него. Нещо повече, първият от тях, с енергийно ниво 84, се ускорява все повече, като показва признаци на значително червено отместване, и според някои наблюдатели през пролетта на 2014 съвсем ще напусне управлението, пардон, пространството около ядрото, и ще отлети, но не към опозицията, както с насмешка подхвърли младата дама на третия ред, а в неизвестна засега на науката посока. Има недоказани твърдения, че щял да се присъедини към друг атом-носител и отново да влезе в полезрението ни, но заради твърде очевидното червено отместване това са засега само слухове. Вторият електрон, уважаеми студенти, напротив, забавя своето движение. То е дотолкова забавено вече, че не само не е на това ниво 23, което му приписват, но се очаква дори при следващата ядрена реакция през 2014 година да не успее да достигне необходимите 4% за участие в парламента, извинете, какво говоря, в реакцията. Къде отива неговата енергия, не е известно, и не е доказано, че отива в огромната черна дупка, където отиват толкова много начинания в нашата държава, че чак е неудобно да ги споменавам. Третият електрон, дами и господа, се намира във външния, незапълнен електронен слой. Енергията му, както изглежда, е твърда константа, затова той участва във всички ядрени реакции от 1990 до сега. Не бива обаче да забравяме, че той е валентен електрон, така че има склонност да се отдава на чужди държави, пардон, атоми, което придава известна нестабилност и непредсказуемост на резултатите от споменатите реакции. А точната поза, в която се отдава този електрон, уважаеми господине от последния ред, не е предмет на днешната лекция, а с нея трябва да се занимават други служби, пардон, науки. Въпросите за позите в този смисъл, който влагате, обсъдете с дамата от третия ред, която изглежда проявява голям интерес. Тъй като времето напредна, за днес приключихме. С голям интерес ще очакваме резултатите от ядрената реакция, която споменахме, и да се надяваме, че тя няма да образува нова, още по-голяма черна дупка, в която да бъдем погълнати всички.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 52. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#45:"Нощен злодей"]Това не е истината [/quote]

  Бракониер бил яростно нападнат от ранения от него глиган. Загубил ума и дума от страх, захвърлил пушката и мълниеносно се покатерил чак до върха на високо дърво. Там, разлюляван от вятъра, си повтарял: "АЗ СЪМ ЗА ГЪБИ!!! КОЙТО Е ЗА ГЛИГАНИ - ТОЙ ДА МУ МИСЛИ!" Та и ти.

 53. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Според Цветозар Вълков „ .... отношенията между властта и гражданите никога няма да бъдат същите. Обикновените хора и някои анализатори все още не виждат нещата по този начин, но това е защото не осъзнават, че моралната битка може да се спечели само по ненасилствен начин. А протестът от лятото, есента и зимата доказа, че може да спечели, по ненасилствен начин, дори най-голямата битка, тази на идеите.” Истината обаче е, че отношенията между властта и гражданите всъщност са принципно същите, каквито бяха и преди това. И ако обикновените хора от народа и някои анализатори все още не виждат нещата по този начин, то е само защото те наистина не са такива. А да се говори за спечелена битка когато основният лозунг на протестите е „оставка”, а оставка няма и в близките месеци най-вероятно няма да име, е, меко казано, не съвсем вярно.
  И – хайде да се разберем: Прави ли ЦВ разлика междо силово и насилствено? Е, ако прави, протестите винаги трябва да бъда силови, без да е необходимо да стават насилствени. Те трябва да имат силата (възможността) без да прибягват към насилие да наложат на управляващите да приемат техните искания, независимо от това, дали искат или не искат да направят това. Тоест, да ги поставят в положение, при което за управляващите е по-изгодно да приемат исканията на протестиращите, отколкото да откажат.

  Но протести, които дори когато достигат численост до 50 или до 60 хиляди в София (но извън София са съвсем хилави), не са достатъчно мощни, за да постигнат такъв резултат. Още повече когато поради погрешна тактика и стратегия те са дело на една малобройна социална група, наричаща себе си „средна класа”, която при това, за да се разграничи от обикновените хора от народа и от техните материални искания, обявява своите протестиращи за млади, красиви, богати и умни, като по този начин дава на обикновените хора от народа да разберат, че тъй като са бедни, те не са умни, а често и направо им нятяква, че са бедни защото са мързеливи.

  Не стига това, че по този начин се разграничиха от народа, който платонически ги подкрепяше, но не застана наред с тях на улицата, тъй като в техните искания не видя своите основни интереси, но протестиращите се обявиха и срещу всички политически партии – нещо, което е съвсем нормално в областта на морала, но е абсолютно погрешно в областта на реалната политика. И често техните нападки срещу основната опозиционна партия ГЕРБ бяха по-злостни от нападките срещу ДПС/БСП. Единственото политическо образувание, срещу което не се обявиха, беше сборището на политическите номади, в чийто микроскопични партийки има повече вождове, отколкото индианци. Блок от партии, фаворизирането на които няма и не може да има разумно основание. А да очакващ победа на протести, в които народът не участва, от които профсъюзите се пазят като от чума, а политическите партии извън управляващите са под техния интензивен приятелски огън, е, съвсем мекичко казано, непрофесионално и глупаво.

  Грешки може да допусне всеки. А и частичните успехи на летните протести на 2013-та имаха достатъчно положителни резултати, особено в началния етап. Но е недопустимо или най-малкото не е морално да обявяваш няколкомесечни протести за успешни, когато тяхното единствено основно искане, оствката на правителството и разпускането на парламента,не само че не са наложени, но и сега правителството и парламента стоят по-твърдо на нозете си, отколкото в началото на протестите.
  à è ѝ ò „” ≪ ≫ –

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK