Двете Българии

Протест на 26 декември с участието на емигранти с искане за оставка на кабинета "Орешарски"

© Юлия Лазарова

Протест на 26 декември с участието на емигранти с искане за оставка на кабинета "Орешарски"Текстът е препубликуван от портала "Култура"


В края на изтеклата година те се събраха за кратко, кръстосаха се почти символично. Всъщност малка част от близо два милиона българи зад граница успяха да си дойдат за Рождество, за да си тръгнат с началото на Новата година. А пък на 26 декември още по-малка част от тях се вляха на протеста в центъра на София. С намерението не да ни дават акъл, защото са "отвън" – пази Боже – а просто да се чуе и техния глас. Да изразят съпричастност в този нелек за България момент, когато имунната система на обществото е поразена, а страната едвам-едвам крета политически – ден за ден, все търсейки "задния изход" при всяка по-сериозна ситуация, в съответствие с предвижванията на премиера Орешарски.


"Какъвто премиерът – такава и страната!". Такъв лозунг носеше на протеста един от сънародниците ни зад граница, украсил го с изображение на изкуфял орех. Текущите ни болки си личат и от разстояние, как да не се сетим за безсмъртната политическа сатира на Димитър Подвързачов:
"О, малка, хубава страна на изпращялите държавници…"


Такива са днешните реалности, такова е наследството ни от "реалния социализъм", когато Тодор Живков произнесе сакраменталната фраза (преповтаряна ту от Бойко Борисов, ту от Сергей Станишев или Драгомир Стойнев), че били "построени две Българии".


Тя оставяше неясна до "изхода" след 1989 г., когато зад граница постепенно се формира "другата България" и то след икономическия крах на тази в историческите й граници.


Преселването – и то в такива мащаби – е екзистенциална драма за всяка една страна – както за онези, които заминават, така и за тези, които остават. Единствено някои хладни циници могат да възприемат драмата на емиграцията, това постоянно заминаване и връщане в родината, като "давене в патриотичния казан със сънародници заради забавление". Едва ли казаното се нуждае от коментар.


Не че не е имало политически инженерства и манипулации да се вземе властта чрез "другата България". Спомнете си как някога, в "царски времена", и то по Великден, бяха спешно сбрани на сгляда лустросани момчета, които сипеха наляво и надясно назубреното в учебниците. Продължението е известно и сегашното ни дередже е пряко следствие от него. Върнете лентата назад и се сетете как се натресохме на сегашната коалиция. Как стана възможен моделът на тройната коалиция? Кой открехна портата за непомерната алчност на ДПС, откъде се пръкна Бойко Борисов и от ръкава на чий шинел се измъкна Волен Сидеров (там, откъдето сега упорито наднича и Николай Бареков)?


Ала да не затъваме в исторически реминисценции, въпросът беше как  изглежда отвън случващото се в България. На площада пред БНБ срещнах свой познат, университетски преподавател в Калифорния, който угрижено ми призна, че не разбира какво става, въпреки че следи новините в интернет и непрекъснато гледа български телевизии.


"Имам чувството, че Орешарски реално не съществува"


– каза ми той. "Гледам го как говори като робот, слушам го и не вярвам. Плискам се със студена вода, за да се разсее "фентъзи-комедията" и пак не мога да повярвам, че това е истина, струва ми се, че той сбъдва нечий чужд сън. Иска ми се да видя Орешарски на живо, да го ощипя за ръката, за да се убедя, че е жив човек".


Не било за вярване… А ние шест месеца живеем в тази "фентъзи-комедия". И пак не вярваме, че Пламен Орешарски е министър-председател, че Делян Пеевски е депутат в това НС, че Христо Бисеров е бил заместник-председател на същия този парламент и е актуален подсъдим (разликата не е голяма!). Не вярваме, че някой мислещ човек може да повери в ръцете на Драгомир Стойнев енергетиката и икономиката на страната, но фактите ни опровергаят. Българската реалност често сбъдва и най-лошите ни кошмари!


Това, че не вярваме на очите си, за пореден път показва, че няма какво да се чудим на емигрантите –

те не разбират нас, защото и ние не разбираме себе си


Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че има не само една тукашна и една оттатъшна България. Тук, на място, има поне две Българии, от които нито едната не разбира другата. И е така не от вчера и не от днес.


А и не сме прецедент. В Европа има по-хомогенни, но и мъчително раздвоени нации. Чърчил е обичал да повтаря, че във всеки французин живеят два народа, разделени от поток от кръв, който тече през националната им история. На единия бряг са тези, които харесват Стария режим, на другия – онези, които обичат Революцията; и те не могат да се помирят. Не е ли същото валидно и за всеки българин, в когото живеят два народа, разделени, ако не през 1944, то през 1923? И те не са се помирили и няма да се помирят. Това са две Българии, които болезнено съжителстват в настоящето и още по-проблемно в миналото си. Две Българии в черно и бяло, които, може би, за да не осъмнат в кръв, боядисват паметниците си в розово. Две Българии, които не знаят как да си говорят, не защото са различни по език, ситост, красота или охолство. А защото се различават по усета си за свобода.


Едната е България на тези, които тревожно се питат за бъдещето си, да я наречем все още свободната България. Другата е феодализираната и унижена България, България на хората, докарвани с автобуси на протестите и контра-протестите. Контра-България на несвободата, управлявана със средновековните методи на принудата.


И излаз на тези две Българии една към друга засега няма.


Уви, това е горчивата истина, независимо дали сме в хоризонта на избора или изборите.


Там, където, според гениалната формулировка на Симон Вейл, един погрешен избор би бил фатален, но все пак най-лошото е да не се избира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 516 Неутрално

  <<"Какъвто премиерът – такава и страната!">>

  По-скоро обратното. Освен ако някой не вярва в непорочното зачатие.

  http://grinda.se/
 2. 2 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 851 Весело

  Нова година - стар поплак.

  Повечко творчество и старание са нужни, но нека благосклонно отдадем досадата на празничната инерция...

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Няма разделение в България. 80% -за оставка 20%- против.Никога не сме били по-единни!

 4. 4 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Докато Любен Гоцев и Виктор Вълков подреждат пъзелите в България ще е така- господство на Мафията!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "Едната е България на тези, които тревожно се питат за бъдещето си, да я наречем все още свободната България. Другата е феодализираната и унижена България, България на хората, докарвани с автобуси на протестите и контра-протестите. Контра-България на несвободата, управлявана със средновековните методи на принудата."
  ОСТАВКА и единение на държавата като европейска територия в 21 век!

 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Разстроено

  България на БАЙТОШОВОВРЕМЕ и България на всички останали.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 975 Весело

  Две от крилата на мафията си преразпределят пазара (това което ще крадат), ние не ги искаме и двете и цирка е пълен! Да, има две Българии, мафията и сиромашта...

 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  От дълго време матрияла е с промит мозък и не може да мисли. Няма как да е другоятче докато матрияла не прозре, че гьостерицата е у него и ако управляващите не слушат може да ги подкара с нея.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  "Какъвто премиерът – такава и страната!". Такъв лозунг носеше на протеста един от сънародниците ни зад граница, украсил го с изображение на изкуфял орех
  колко ли трябва да си коплексиран за да сътвориш подобен "лозунг"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  България скоро може да остане само географско наименование. През последния четвърт век политическата класа е на път да постигне нещо, което нито завоеватели, нито чужди войски, нито години на робство успяха - да ликвидират българската нация.

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1583 Весело

  Миналата година за пръв път обиколих северозападналата част и се чудих защо е такава. В този регион, природата щедро е дала - от една страна плавателна река, плодородна земя, лозаро-винарски райони, балкан, забележителности. Столицата е наблизо, сръбската граница, къде е проблема? И си отговорих - мат'ряла не става.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Няма връщане!
  Ще се печем в крематориум, но бавна умирачка-НЕ!

 13. 13 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  "Това са две Българии" сътворени със 138 годишните усилия на Русия, СССР, руската мафия, КГБ и усилията на совецките агенти партизани и остальние сволочи от БКП.
  Руско етническо прочистване на балканите с цел руско заселмане и излаз на Средиземно море.
  А уж били "братя" !?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Допадна ми текста на Тони Николов.Дълго сравнявах Орешарски с кукла на конци,но много сполучливо е сравнението,че той все едно не съществува,все едно е робот,програмиран да изпълнява зададена му програма.
  Много тъжни размисли - няма сближение на 2-те Българии,докато не отмре по естествен начин едната.А дотогава?
  Знам едно - повече така не може!
  ОСТАВКА!

  Tony
 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  А...то било от портята "Безкултурна халтура"...  Ся...бих изкал да разбера ако може разбирате ли ме нали...това отчайващо сложно за мен словосъчетание
  "изображение на изкуфял орех."
  Значи на каква база е сътворено като такова и как може орех да изкуфее ? И още по интересно ми е изображението, което не сте ни го предоставили за да не вземем да се ограмотим, поумнеем и вдигнем АйКю-то с 200-300 единици ...

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Различават се по усета за свобода.
  Много точно е казано.Има хора,които искат да си живеят още по Бай Тошово време и да си крадат.Навсякъде се крадеше,от всичко.
  Тези същите учеха децата си "Учи,за да не работиш!" Останаха тук да страдат по отминалите години,в които се лъжеше,че работиш, но и те лъжеха,че ти плащат.Другите,които не се примириха отидоха по Гърция и Испания да им гледат старците и берат портокалите.Не,че не искат да работят тук,но тук не ти плащат добре.Всичко това се поддържа изкуствено от тези,които управляват държавата задкулисно.Иначе много бързо можем да се оправим.Но трябва заблудените да се събудят.

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#11:"Consumer"]мат'ряла не става[/quote]

  Не случайно, там септемврийския метеж в 1923 г. е сравнително масов....

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  Накрая ще изляза спам-робот.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  едно ,две,три,проба,проба.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#15] от "bluescreen":

  То това е невъзможно за IQ-то, затова става дума, затова Българиите са най-малко две.

  Обединенията винаги стават само по два начина единият е насилствен, а другият доброволен трети път няма!

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#11] от "Consumer":

  ЛИПСВА едно уточнение в коментара, защото става дума само и единствено за "управленският мат'рял"...

  А не за целокупният!

 29. 29 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#26:"Майндърбайндър"]

  едно ,две,три,проба,проба.[/quote]
  Чувам те, чувам те. В Москва ли си?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 30. 30 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Не ме пускат в тази статия.Дали да обещая да се държа прилично и да си сложа вратовръзка?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално
 33. 33 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  България е само една, защото комунистите не са българи!

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#24] от "Майндърбайндър":

  Не си единствен, не си единствен! Затова сме така качествено разделени, както на датата 9.9.1944 година.

  Заразният вирус на комуноентропията е много устойчив. А ваксината е скъпа и недостъпна, лечението е тежко и безрезултатно колкото онкологичното.

 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  настоящото правителство е функция на предишното, докато не се разбере тази причинно следствена връзка нищо няма да може да се разбере и промени , точно това не е ясно на нашите сънародници в чужбина щото не им е било на главата образно казано

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Точно на принципа "разделяй и владей"....

 37. 37 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В една ошмулена държава,правителството държи хляба,ножа,обществените поръчки,назначенията,
  съдебната система,заплатите,пенсиите.Затова е
  толкова важно,кой е на власт.В неошмулените
  държави не е чак така.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 38. 38 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И аз не исках да повярвам, че българите гласуваха доверие на една необразована и дълбоко корумпирана мутра и я оставиха да си развява коня в управлението на държавата за почти 4 години, но такива са реалностите... Особено трагично е, че не средновековната част от т.нар. две Българии гласува за този тип преди 4 години...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  В годината когато Гърция поема председателството на ЕС ни показа като новогодишен спектакъл "Кораб".Тук намясто си идват думите на Екзюпери...Ако искаш да построиш кораб,не карай хората да събират дъски,да разпределяш работата,да даваш заповеди.Накарай ги да копнеят за огромното море

 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#35] от "stg":

  И настоящето, и предѝишното и още няколко правителства преди това са плод на едни зле измислени и лошо функциониращи правила на политическата игра, които гарантират на всеки влязал в политиката забогатяване. Връзката между властта и забогатяването не позволява в политиката да влязат хора, водени от чисти намерения и идеали, защото негодниците са с по-здрави лакти и ги изместват.

 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#40:"teridan"]И настоящето, и предѝишното и още няколко правителства преди това са плод на едни зле измислени и лошо функциониращи правила на политическата игра,[/quote]
  точно поради тази причина най безполезното нещо в момента е оставката, какво като е оставка след като политическите правила са си същите ако не и по лоши

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#13] от "RED MAFIA":

  Това ли ти е творението от голямото "напъване".

 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Много акъл, много нещо, но не го допрочетох. И аз съм човек.

 44. 44 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да живее Бьлгария ! Тя е една

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#38] от "fortunes":

  Това е абсолютната истина! Хора като бившият министър председател БОРИСОВ БОЙКО МЕТОДИЕВ са вредни за развитието на държавата с пропиващият навсякъде манталитет на елементаризиране на неща от една престъпна и антинационално водена политиката на приспособенство към статуквото на изостаналост до изключително низки нива и нарочното им свеждане само заради популистки признак да сме носталгично настроени към една социокомунополитика задушила развитието на прогреса в корените и душевноста на българите цял половин век.

  Политика на влачене по талвега на безвремието и нагласите към неговото приспивно спокойствие на една мащабна тотална и с нищо необяснима криминална обществено оправдана измама.

  ПОЛИТИКА НА СЪВРЕМЕНИЯТ ПОСТ И НЕОКОМУНИЗЪМ.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#3] от "hodounski":
  Вие сериозно ли?

 47. 47 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  До коментар [#42] от "firebold":

  Толкова си може!
  Ти някакъв анализ ли очакваше?

 48. 48 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#3:"hodounski"]Няма разделение в България. 80% -за оставка 20%- против.Никога не сме били по-единни! [/quote]

  [quote#46:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вие сериозно ли?[/quote]

  Според мен става въпрос за 80% от протестърите,които са анкетирани!

 49. 49 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нефертити":
  Имате пълната възможност и свободата да си изберерете друг материал.
  Не се измъчвайте повече

 50. 50 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#41] от "stg":

  Едно към едно мисля същото и по тази причина не подкрепям протестите. Те упорито се пазят от искания, които реално ще засегнат благополучието на политическата класа като цяло, което ме кара да мисля, че някой им дърпа конците и те гледат да не засегнат този някой с исканията си. Всъщност, според мен има две олигархични групировки - една около Прокопиев и президента и друга около Пеевски и ДПС, които са конкурентни. Едните са си купили протест, другите са си купили контрапротест.

 51. 51 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#25] от "Майндърбайндър":

  Това ще го сънувам тая нощ.

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ще ви се, но този път няма да стане.
  Рано или късно матрияла ще прогледне или ще дойде нов и така ще стигнем до положението когато на вас ще ви се наложи да се омитате.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Наистина има две Българии. Едната по многолюдната, на грозните, необразованите и съответно бедните, които искаха нов ред в държавата. За да могат да си плащат сметките и горе долу да живеят прилично. И другата, почти несъществуваща България, на красивите, образованите и богатите!? Които искат запазване на статуквото, да върнат изхвърлените от народа, така наречени десни- по скоро бесни партии. Дето са един файтон хора, а социологическите лъжци, казват че били 80% от народа последователите им!? Като е така , защо през зимата във Варна имаше 70 хиляди на митингите, а вие красавци, сте няколко стотин, в най добрият случай?! Е, ако мутрата ви изпрати автобуси, ставате доста повече. Айде на двете Българии и двете се продадоха за леВ!!!

 54. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#52] от "Нефертити":
  Непреклонната Ви вяра /"за която бронебойни куршуми няма открити, няма открити" е възхитителна. Особено ако можете да кажете кога е това е сега.
  Щото напоследък се наслушахме колко скоро некои щели да се ометат. - до края на седмицата, другата седмица, до края на юли, август , септември, на годината. Напоследък - и до 2015...


 55. 55 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Весело

  Още едно есе от серията "Обичам да си говоря сам, защото предпочитам умен събеседник".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 56. 56 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#51] от "fener":

  Не исках да го натрапвам,но така се получи.Трябваше ли да се откажа,като не влиза (коментарът) ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 57. 57 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#54] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ще поживеете, ще видите кога ще е това. Ако не ви харесва можете да се върнете в окопите и землянките си.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 58. 58 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 905 Весело

  До коментар [#56] от "Майндърбайндър":

  Случва се от време на време в тоя форум. Интересното е, че когато на мен ми се случи да не излязат коментарите имах доста плюсове и минуси без да има коментар.

 59. 59 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#57] от "Нефертити":
  А, добре съм. И не се оплаквам.
  Да му мислят тези дето се хленчат и вечно се оплакват от кофти матрияла

 60. 60 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#56] от "Майндърбайндър":

  Не се тревожи,беше смешно.Особено това,че са те оценявали.
  Но това,кога хората постъпват мъдро,наистина ще го сънувам.

 61. 61 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Николов, Николов... От Симон Вейл си точно на един сопол разстояние! Къде се слагаш???

 62. 62 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "Там, където, според гениалната формулировка на Симон Вейл, един погрешен избор би бил фатален, но все пак най-лошото е да не се избира."

  Зависи от гледната точка. Когато резултата от избора е само 12 лв. субсидия за политическа партия, която пет пари не дава нито за страната нито за избирателите и всички партии са такива, май по-лошото е да се избира.

 63. 63 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Granny knows two and two hundred.

  Баба знае 2 и 200.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 64. 64 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#62] от "teridan":

  И аз мисля,като теб.Изборът от две злини да избереш по-малката е лош избор,защото никога не може да си напълно сигурен коя злина е по-малка.Най-лошото обаче е,че винаги избираш злина.

 65. 65 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моите почитания към автора - материалът е чудесно и доброжелателно написан. За съжаление обрисува доста тъжната картина на реалността ни.
  Но си мисля, че вече няма никакво място за вайкане и самосъжаление. Ей утре ще дойде пролетта...Да си стягаме задни.ите и да си подреждаме къщата, защото друг няма да го направи вместо нас. Напротив - от Империята на злото валят проект след проект за разложение и отслабване на българската държава чрез все по-нагла, корумпирана и продажна върхушка, заграбила управлението на държавата - каквото е днешното марионетно правителство и т.нар. "народни представители" барикадирали се със заграждения и хиляди полицаи /плащани от данъкоплатците/
  Затова, да започваме пролетното почистване и завинаги изхвърлим боклука от къщата си, без да чакаме децата ни или друг да го свърши вместо нас.
  ОСТАВКА!
  ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!
  ЛУСТРАЦИЯ!

 66. 66 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#46] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не аз.Социолозите.

 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поредният либерален памфлет.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#33:"bobop77"]Отговор
  България е само една, защото комунистите не са българи![/quote]
  малей, ти като един крали марко отряза главата на "ламята" - омете 10% от българското население - 900000 бяха членовете на БКП в 1989 г при население почти 9 млн, а като добавим и семействата им - отиде половин България...

  немой се напъва - капитализмът се справя далеч по-успешно с обезбългаряването - за 20 години омете 20% от българите та се върнахме къде 1946...

 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мечтая за една България! И, мечтата ми е осъществима! Но, зависи от общите усилия на всички!

  goblenka
 70. 70 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Бай Тони Николов е изпаднал в сериозен denial. Нещата са такива, каквито са и няма никакви две Българии. България си е една с всичките си хубавини и кусури. Осъзнатата и изстрадана от ВСИЧКИ българи нужда от промени е онази сила, която ражда плодове. Опитите за екзистенциално насилие над матряла не водят до нищо. Гледани отвън напъните на групичката доценти изглежда по-скоро смешна. В този смисъл "хладният (според автора) циник" Д-р Михайлов предлага един скептичен, но много по-истински и искрен анализ.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2791058

 71. 71 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Въобще я няма България....
  Покрай такива статии и спорове, в крайна сметка я изпуснахме и тя си отиде....
  Няма нито две, нито една БГ, няма....
  Има матреал, които не става за нищо и мафия, която гепи от матреала...

 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#71] от "ivanasenov2":

  Все още можем да я спасим! Ако успеем да слепим материала и затворим, изолираме мафията!

  goblenka
 73. 73 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз не вярвам, иска ми се, но не вярвам...
  При това няма никакви индикации за "слепване"...
  Нали знаете, че когато в Копривщица обявяват Априлското възстание, всички са се изпокрили по къщите и няколкото възстанници са обикаляли празните улици /З.Стоянов/...

 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivanasenov2":

  Ох! Знам! Много неща знам! Опитвам се, полагам огромни усилия да събудя и да стимулирам желание за обединение на експлоатираните, отчаяни, смазани българи. Това е единственото им, извинете, единственото ни спасение! Задкулисието е едно, с различни имена и властта е все тяхна. Трябва да спрем с това! Иначе изчезваме!

  goblenka
 75. 75 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 466 Неутрално

  и още. нямало достатъчно турци заптиета в копривщица та се наложило да убият няколко цигано за да се придаде масовост на въстанието.

 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  То, задкулисието си е заело позиции и тук и се зъби, но... Имам новина за него: не ми пука от негожото зъбене! Ншма прияини и на вас да ви пука.

  goblenka
 77. 77 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  От интервюто на д-р Николай Михайлов пред 24 часа:"Ще е добре да се осъзнае,че революция на “качеството” срещу “количеството” е невъзможна, защото е нелепа. Демокрацията е за всички. Но дали всички са за демокрацията? Туй е въпросът.
  Нужна е коалиция на здравия разум и националната отговорност. Търсят се пораснали хора."

  Нямам какво да добавя!

 78. 78 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#72] от "goblenka":
  Мафията е част от материала. Както и материалът е част от мафията. Никъде няма граница, която ясно да разграничи едната група от другата. Безпринципни хора има както от властта, така и от народа. Екстернализирането на вината към отделна група поражда една изкривена, черно-бяла реалност, или по-скоро фантазия. В такава фантазия живеят хората, които смятат, че циганите и евреите са виновни за всичко. Също и хората, които смятат, че американците или комунистите са виновни за всичко.
  Жалкото е, че човек, за да вярва в подобна глупост, трябва да е напълно убеден в собственото си безсилие.

 79. 79 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  [quote#15:"bluescreen"]това отчайващо сложно за мен словосъчетание
  "изображение на изкуфял орех."[/quote]
  Мда. Отчайващо. Къде, къде, по-просто е да си представим "изкуфяла култура" - нарича се халтура. И си има мастити представители и рупори със затихващи функции.

 80. 80 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Всеки народ има правителството, което заслужава", е казал Жозе дьо Местр. За съжаление е прав.
  Ние ги избираме тези. Ние ги търпим. Ние не правим нищо, когато започнат да ни разиграват. Ние им вярваме безрезервно. И когато се провалят, пак ги избираме.
  Нали знаете, не е луд този, който яде баницата, а...

 81. 81 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2111 Гневно

  [quote#4:"gotze"]Любен Гоцев и Виктор Вълков [/quote]

  А не са само тия, има и още няколко десетки калпака дето съсипват България.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 82. 82 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А аз мисля, че скоро ще са две Българиите и географски... Хубавото е , че след поредната национална катастрофа, в по- нормалната част от страната ДПС най-после ще бъде забранено, а кадрите и лустрирани. Би било хубаво същото да се случи с БС(К)П, ама в тая страна има прекалено много промити и болни мозъци, живеещи в носталгия по соца и по червената чума- за съжаление. Докато не измрат - като евреите в пустинята - няма да има оправия.

 83. 83 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Българиите са около 7 млн. - колкото са и българите. Няма нашественик, който да може да се справи с толкова Българии наведнъж. Виж със 7 млн. матрял - въпрос на организация на производството, така да се каже.

 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#78] от "redeemer":

  Ти сложи вододела и ще видиш как всико щеси се прибере, където му е мястото. Сега се е разляля на равно и ти изглежда смесено.

  goblenka
 85. 85 Профил на yoggy
  yoggy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е една. Сега. Две са били докато е имало Волжка България. И преди и след Освобождението е имало българи в чужбина, някои имигранти, други емигранти... Както и да е. Прекаленото охудожествяване на Протеста му разказва играта всеки ден. Всеки ден нов творец твори балада за протеста в стил евтина публицистика, всяка седмица излиза нещо в стил "жалба за младостта" или ода за морала ...ала -бала за Прехода, за тоталитаризма, за тройната коалиция, за олигархията, за манипулацията. Всеки месец някакво сравнение с протести в чужбина ...А реално нищо. Не защото тези в парламента(ГЕРБ, БСП, ДПС, и Атака) са диктатори, а защото ние/другите само се лигавим. Избори има на всеки 4 години... минимум. Благодарете за това правителство на тези, които няма за кого да гласуват ...

 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#85] от "yoggy":

  Не само тогава. Имало е момент и с повече. Кубрат изпраща 5 сина в 5 посоки да правят Българии. Оцелява само Аспаруховата. Известно време тя съществува с Кубратовата Стара Белика България. Доста преди това има две Балхари на баща и син. Едната е в древна Индия, другата е в земите на днешен Афганистан. Днес говорим за нещо друго. За разкъсването на Аспаруховата България. За нашата България.

  goblenka
 87. 87 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Горчивата истина е, че кръгът "Капитал" допринесе немалко за двете Българии през последната година, разделяйки хората на умни, красиви, свободни и т.н. и тъпи, грозни, феодални и т.н. (което прави всъщност и настоящата статия). Близкото до кръга човече, титулувано "президент" допълнително бетонира положението, като зае страна, забравяйки, че би трябвало да е президент на всички българи, не само на красивите. На фона на цялото това политико-медийно инженерство, писания като по-горното ми звучат като смешен плач.

 88. 88 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  КОГАТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ВЪВ ВЛАСТ,
  А ДЪРЖАВАТА В ПРЕСТЪПНИК!?
  Кой и кога е разработил законите и правилата за продажба на българските държавни предприятия, енергийни дружества, ВИК и други естествени монополи, фармацевтични заводи, винзаводи и цигарени фабрики? Кой, кога и с колко гласа ги е гласувал в парламента? Кой, кога, на какво основание, на кого и за колк

  о ги е разпродал, по кои сметки са постъпили парите и за какво конкретно са били изразходвани? СПИСЪК С ИМЕНАТА И ПОСЛЕДНИТЕ АДРЕСИ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТАЗИ ПРЕСТЪПНА АНТИ-БЪЛГАРСКА И АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ! - Информация и данни за количествата държавна / публична, смесена или изключително държавна собственост / и общинска земя продадени или предоставени за ползване на чуждестранни физически и юридически лица, при какви условия, за каква стойност, срокове и други условия, кой, кога, на кого и за колко ги е продал / преотдал /? Публикуване на отделна информация за количествата земи собственост на български граждани, продадени или преотдадени на чужди граждани и юридически лица! - Информация и данни за външния дълг на страната и на българските търговски и държавни банки в края на 1985 година! Кой, кога, на какво основание и при какви условия е договарял кредити и заеми от тяхно име в периода 1985 - 1994 година? Kаква е общата стойност на тези заеми, каква част от тях, в какъв период и по какви частни и държавни сметки в България и чужбина са постъпвали договорените парични заеми и средства? Какъв е обема на изкуствено натрупаните по този начин дългове и съдбата на умишлено не постъпилите в България милиарди Кой и за чия сметка се разпорежда в момента с тези огромни парични ресурси? - Списък с кредитите на българските банки / без БНБ / в периода от 1985 до 1990 година с указване списък на банките кредиторки, размер на сумите и по кои сметки в страната и чужбина са били насочени. Кои са лицата имащи право на разпореждане с посочените сметки и каква е съдбата на милиардите постъпили то тях? - Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и данни за финансовите и други активи, резерви, недвижимо имущество и вземания на всички бивши български държавни и търговски банки в края на 1989 година. Публикуване на информация за общата стойност на техните активи и дължими вземания, кой, кога, за колко, на какво основание и на кого ги е продал, къде са постъпили паричните средства от тяхната продажба! - Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и данни за финансовите и всички други активи, и състояние на БНБ в краят на 1989 година, както и информация кой, кога, на кого и на какво законно основание ги е продавал, раздавал , по чии сметки и на какво основание са били превеждани, колко средства, на какво основание, срещу какви документи и на кого са били раздадени в брой. - Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и данни за всички парични ресурси и активи включително / златният резерв на БНБ / и на всички други български държавни и търговски банки, които след 1989 година са били изнесени от техните трезори. Кой, кога и на какво основание е разпоредил да бъдат изнесени извън пределите на България. Къде, на какво основание, при какви условия и за чия сметка са били депозирани същите, каква е тяхната наличност, състояние и възможност за връщане в страната ни в момента? - Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и данни за това каква част от златният резерв на НРБ, по чие разпореждане, на какво основание, срещу какви условия и при какви финансови изгоди и банкови гаранции за страната ни е била изнесена извън пределите на страната! Кой в момента и за чия сметка се ползва от този престъпно откраднат и изнесен извън границите на България златен резерв? - Списък на всички настоящи акционери в чуждестранните корпорации и дружества, на които са "разпродадени" или отдадени за "управление" българските държавни предприятия, банки, ВИК, енергетика, транспорт, комуникации, фармацевтични заводи, пристанища и летища! - Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и конкретни данни за всички банкови сметки и наличности, движимо и недвижимо имущество в страната и чужбина, на всички политици, депутати и чиновници / и техните роднини до втора степен /, участвали в парламента и управлението на страната от 1989 година до сега, както и на всички партийни ръководители от местно и национално ниво. Публикуване на същата информация и за всички синдикални лидери, кредитни милионери, членове на приватизационни и поземлени комисии, ръководители на държавни агенции и контролни органи, собственици и ръководители на основните Средства за Масова Информация в България. - Забрана на всички политици, участвали в партийните ръководства на местно и национално ниво и тяхното обкръжение и на всички участвали в правителствата и парламента през последните 25 години, да бъдат издигани за бъдещи депутати или на обществени, профсъюзни и държавни длъжности. - Публикуване в срок от две седмици на информация за брой, площ в кв. м. и балансова стойност на всички апартаменти, къщи, вили, санаториуми, почивни станции и друго недвижимо имущество собственост на държавните и общински предприятия, обществени, синдикални и политически организации в България в края на 1988 година. Да се ​​посочи конкретната обща стойност на всички тези активи, както и информация: кой, кога, кого и на какво законно основание и стойност ги е разпродал - Публикуване в срок от две седмици на информация за стойността на всички активи / земя, сгради, техника , съоръжения, запаси, животни, зърно и други / на всички АПК, ДЗС, ТКЗС, земеделски и трудово производителни кооперации в страната, информация кой, кога, на какво законно основание, на кого и на каква стойност ги е разпродал, по кои! сметки са постъпили парите и за какво са били използвани - Списъци със стойността на всички общински жилища и предприятия в периода 1989 година:. кой, кога, на каква стойност и на кого ги е продал - Списъци със стойността и наличностите на Държавния резерв в края на 1989 година по количества, цени и обща стойност, както и информацията кой, кога, на какво основание, на кого и за колко пари ги е разпродал, по какви сметки са постъпили парите и за какво са били използвани. - Списъци на всички български фирми, регистрирани в чужбина под каквато и да е форма и от каквото и да е българско ведомство или служба с точна информация за техните баланси и активи в края на 1988 година, списък на лицата, които са ги управлявали от 1988 година до окончателното им ликвидиране или продажба, на какво основание, разпореждане, за колко и на кого са били продадени! Публикуване в срок от две седмици на пълна и изчерпателна информация и данни за общата стойност на всички активи и финансови средства на всички български държавни фирми и задгранични дружества регистрирани извън България до края на 1994 година / включително и чрез използването на подставени лица /. Каква е тяхната наличност в момента и кой, кога, на кого и на каква стойност и основание ги е продал? - Списък с дълговете на други страни към България от края на 1987 година до сега, каква стойност от тях е била погасена, кой, кога и на какво основание е опрощавал части от тях или е водил преговорите за тяхното разсрочване или опрощаване-т.е . кой е откраднал дължимите на българският народ милиарди Кои държави и какви средства продължават да ни дължат, и на колко са нараснали техните задължения заедно с натрупаните лихви? - Публикуване в срок от една седмица на истинските данни за реалната стойност на всички държавни, общински, обществени и кооперативни активи и фондове на България включително и на всички предприятия, задгранични дружества и на всички движими и недвижими имущества в страната и чужбина и валутните средства по сметките на БГА Балкан, БТА, БНТ, БНР, Български Морски Флот, Речно Плаване и СОМАТ, стойността на всички активи, сградни фондове и военно временни запаси в ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ в краят на 1988 година! Публикуване в срок от две седмици на информация за това кой, кога, на какво законно основание, на кого и на каква стойност ги е разпродал и по какви частни и държавни сметки са постъпили парите, каква е общата стойност на приходите от тази престъпна дейност на българските политици, депутати и държавници? Публикуване информация за размера на фондовете на Научно-техническото разузнаване на НРБ извън страната в периода от 1988 до 1994 година, кой и на какво основание и по кои държавни сметки ги е превел и върнал в страната или престъпно присвоил! -Информация за това, кой, на кого и на каква цена е разпродал военните подразделения, имотите, военната техника, боеприпаси, екипировката и оборудване на БНА от 1989 г. до днес - Списък на българските граждани, изпращани на обучение извън страната за сметка на българската държава в периода от 1982 до 2011 година, в какви учебни заведения, за чия сметка и на каква стойност са получили своето образование, какви длъжности са заемали след завършването им ! - Списъци с лицата, продали или отдали за управление на чужди и местни фирми комуникациите, енергетиката, ВИК, транспорта, ВПК, летищата и пристанищата на страната.Кои са новите собственици - оператори и за какви суми и с чие престъпно административно съдействие са ги придобили . - Одържавяване на цялата финансова система и банки в страната, снижаване на техните лихвени проценти от деня на сключване на всички договори с действащите такива преди 1990 година и ускорено преразглеждане на всички кредитни договори в полза на българските граждани, а не банки. - Връщане на милионите държавни субсидии на политическите партии от техните ръководства и прекратяването на всякакво субсидиране и помощ. Нека след като толкова са обичани от членовете си, същите да се издържат от членският внос на своите симпатизанти. - Мораториум върху всички сделки за закупуване на военна техника - Незабавно изтегляне на всички български военни мисии зад граница-Незабавно закриване на всички чужди военни бази на българска територия и връщане на чуждите войници в домовете им. - Замразяване плащането на вноските към ЕС и искане за връщане на надвзетите ни суми сравнени с предоставените ни ¼ такива под формата на различни фондове и програми. - Незабавна отмяна / денонсиране / на престъпните анти български договорки между Надежда Михайлова и Ферхойген и на Меглена Пръмова Кунева с ЕС за спиране блоковете на АЕЦ Козлодуй и незабавното им въвеждане в експлоатация в рамките на технологичното време, за да осигурим по-евтина енергия за гражданите и българската промишленост. - Нулиране на вземанията на ЕРП-тата по потребителските сметки на гражданите, заради извършените злоупотреби и милиардите надвзети суми за несъществуващи разходи и инвестиции, докато текат разследванията на незаконната им продажба, дейност и назначените ревизии. - Незабавно закриване на БЕХ! - Незабавно закриване на БХК и всички финансирани от Сорос и чужбина НПО като проводници на чужди интереси и предателство на българските национални идеали. - Публикуване списъци с имената, заеманите длъжности и адресите на членовете на всички тайни общества, масонски ложи, различни ордени, незаконни секти и анти български обществени, финансови и религиозни организации действащи на територията на България. - Mораториум за всички изпълнителни дела образувани само по извлечения от потребителски сметки на гражданите от ТЕЦ, банки, ЕРП, водо-снабдителни дружества и спиране на такива до решаване на въпроса във Велико народно събрание. -Обществените медии / БНТ и БНР / под граждански контрол и безплатно ефирно време за гражданите и техните организации и инициативни комитети по време на предстоящите референдуми. - Спиране на всички настоящи приватизационни сделки / БДЖ, ВМЗ - Сопот и др / както и на предоставянето на всякакви концесии.! - Мораториум върху облигационни заеми-Ускорено възстановяване на трудови, транспортни и строителни войски и Българската Народна армия |! - Конфискация и одържявяване, а не обратно изкупуване, без всякакви предварителни условия на всички естествени монополи, стратегически предприятия и отрасли, Военно Промишлен Комплекс и природни ресурси на България заради предварителен престъпен сговор между продавачи / продажните ни правителства / и купувачи - чуждите транс-национални корпорации и банки! - Ускорено разследване, съд, конфискация на имуществото и затвор за всички български политици, депутати и членове на правителствата от 1989 година досега, участвали под каквато и да е форма и начин в престъпната криминална приватизация на цялата българската икономика, банки, естествени монополи, предприятия от ВПК, на всички разграбили и разпродали чрез подставени лица и чужди корпорации националните богатства, Държавен резерв, промишленост, банки и природни ресурси на страната! -. Премахване на всички български и чуждестранни юридически лица-посредници между потребителя и производителя на отделните ресурси, продукти, стоки и услуги / топлинни счетоводители и др / Тези измислени посредници между производителя и потребителя на съответната стока и услуга с нищо не допринасят за намаляване на нейната стойност или увеличаване на нейното качество! Изкуствените посредници, въведени от Иван Костов и последващите го колониални окупационни правителства, не произвеждат НИКАКВИ полезни блага, а само допълнително и хищно изсмукват парите на българските граждани, за да пълнят собствените си джобове и бездънните джобове и задгранични сметки на алчните ни продажни управници и партийните каси. Паразитирайки на гърба на народа, те изсмукват кръвта, потта и благата на българските данъкоплатци и държава и завинаги лишават от бъдеще и възможности за оцеляване на българската нация! - Анулиране на всички анти български анти народни и антиконституционни закони и подзаконови нормативни и административни актове, приети след 1989 година поради липсата на ясното и категорично съгласие от страна на Върховният СУВЕРЕН - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД - предварително изразено на всенародно допитване или референдум. Да не забравяме, че огромната част от същите бяха приети с измама и гласуване с чужди карти и при липсата на нужният кворум! - Гарантирано повишаване жизненото равнище и покупателна способност на българските граждани с помощта на активизиране на всички държавни ресурси и възможностите на военно-мобилизационния план! - Връщане на цялата власт, стратегически отрасли, предприятия и природни ресурси на страната под контрола само и единствено на народа. Пряко народно управление / НАРОДОВЛАСТИЕ /, а не чрез посредничеството на продажните политически партии! -Образуване на ускорена предварително производство, следствие, съд, конфискация и затвор за лицата Борисов, Дянков, Цветанов и членовете на цялото им правителство както и на всички прежде управлявали политически престъпници, по обвинения за изкуственото престъпно ликвидиране на цели сектори от българската икономика и предприятията от Военно Промишленият Комплекс, за нанасяне на непоправими щети на националната сигурност, териториялнатa цялост и независимост на България, за продажбата на държавните дялове в ЕРП, лишили държавата и гражданите от достъп до информация / за престъпните и безконтролни разходи и злоупотреби в тези дружества / на група подставени лица, разполагащи с предварителна информация и средства за тяхната продажба, за престъпно реализираните облигационни заеми, нанесли огромни загуби на страната, за разграбването на фискалният резерв, за сключването на престъпни тайни външно-политически споразумения в изгода на чужди държави, за съучастие и прикриване на незаконни дейности и връзки с организираната престъпност, за измама на българските граждани и избиратели с цел узурпиране и запазване контрола над властта, за злоупотреба с власт и сила в полза на частни лица - Мишо Бирата и стотици други родни и чужди престъпници, за тоталното незаконно подслушване и намеса в личния живот на българските граждани, за организирането и в условията на продължаващо деяние фалшифициране на избори и престъпното купуване на гласове, за злоупотреба с власт и сила използвани за прикриването на престъпна и нанасяща вреди на държавата дейност, за употребата на натиск , насилие, манипулации и изнудване срещу служители на съда и прокуратурата, принуждавани насила да прикриват разчистването на личните им сметки и престъпления, за разпоредената лично от Цветанов и Борисов употреба на полицейско насилие и агресия срещу протестиращите в отделните градове по време на февруарските протести а за прежде и днес управляващите такива, за насилственото потушаване на протестите или преследване на българските граждани по време на техните престъпни управления. - Връщане на милионите държавни субсидии получени от отделните партии за сметка само на техните партийни ръководства. - Забрана за участие в избори и заемането на каквито и да е било обществени и държавни длъжности и постове както и да бъдат издигани, избирани или назначавани лица които са били: - членовете на партийните ръководства на всички съществуващи през тези 25 години партии както и за членовете на техните семейства, личностно и бизнес обкръжение. - Чужденци, лица с двойно гражданство, както и представители на чужди държави и международни институции като Световната банка, Световната Търговска Организация, Централната Европейска Банка, Международният Валутен Фонд, НАТО, ЕС, ОССЕ, ООН, Римският Клуб и други подобни такива, - участвали през последните 25 години в управлението на държавата, правителствата, президентската и държавна администрация, парламента, заемали ръководни постове в съд, полиция, прокуратура и висшите партийни ръководства; - участвали в разграбването и разпродажбата на страната, на стратегическите ни предприятия, отрасли и природни ресурси , в разграбването на Държавният резерв, Златен и Валутен запас, в унищожаването на Българската армия, военно промишлен комплекс и разузнавателни служби: - собственици на банки, финансови институции, печатни и електронни СМИ, социологически и пиар агенции, офшорни фирми и сметки, религиозни лидери , крупни приватизатори и членове на съюзите на Едрите Работодатели и Индустриалци / тоест на грабителите на едро /, ръководни кадри на профсъюзи, професионални и обществени организации, гилдии и сдружения "избирани" т.е.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 89. 89 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#41:"stg"]И настоящето, и предѝишното и още няколко правителства преди това са плод на едни зле измислени и лошо функциониращи правила на политическата игра,- цитат на коментар #40 от “teridan”

  точно поради тази причина най безполезното нещо в момента е оставката, какво като е оставка след като политическите правила са си същите ако не и по лоши [/quote]
  Всъщност не, оставка е еднакво и полезна и безполезна едновременно. Тя е просто един елемент от правилата на играта, а тъй като те са лоши - промяна със или без оставка няма да има. Една клика ще се смени с друга клика със или без оставка, със или без избори, днес, утре или след година - разлика няма.

  [quote#50:"teridan"]Едно към едно мисля същото и по тази причина не подкрепям протестите. Те упорито се пазят от искания, които реално ще засегнат благополучието на политическата класа като цяло, което ме кара да мисля, че някой им дърпа конците и те гледат да не засегнат този някой с исканията си. Всъщност, според мен има две олигархични групировки - една около Прокопиев и президента и друга около Пеевски и ДПС, които са конкурентни. Едните са си купили протест, другите са си купили контрапротест. [/quote]
  Да, това е вида на партийната борба в момента - поради неспособност да се вреди "нашата" група "днес и сега" се добавя и уличен елемент, а противоположната клика също започва да го използва с "контрапротест". "Зрелища", достойни за времето на Римската империя!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 90. 90 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#88] от "Бай Иван":

  Всъщност накратко казано: СЪД за виновниците за Третата национална катастрофа, по подобие на съда за виновниците за двете национални катастрофи по времето на Стамболийски и Народния съд, който трябва да установи състава на всички престъпления, който си описал и ПУБЛИКУВА материалите от съда за доказателство пред обществото за тържеството на справедливостта.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 91. 91 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#90] от "niko_tin":.....Постинга съм го ( пействал) от нета с образователно съдържание.... "Блажени са вярващтите" ,парите ,медйте,Русия + мълчеливото одобрение на Европа и Щтатите ..... как си го представяш? щте ни преформатират в "терористи" и ..... после е ясно ... !?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 92. 92 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  ТОВА Е Най - ГНУСНИЯТ ПАРЛАМЕНТ, който историята помни. Продукт е на врящия политически котел от около стотина години, от времето на прехода от феодализъм, към партийно-политически капитализъм. От враме оно, всички партийни членове и ръ ководители, от която и да е от управляващите партии са били привилигеровани и облагодетелствани / БСДП, БСП, БЗНС, БСП, ГЕРБ, СДС, ...... / -. ЛЯВО, ДЯСНО ИЛИ ЦЕНТЪР, УЛТРАСИ ИЛИ НАЦИОНАЛИСТИ - немат разлика - всичко е в името на парите и властта. Партийната форма на управление е компрометирана и тепърва народите от целия свят го осъзнават - идва време за промяна и разплата. антиглобалисти, антимонополисти, антибанковитефинансисти, - всекакви други анти ..... , Са първите прояви на новия световен модел. А нашият парламент си е наистина най-гнусен - той е съставен каймака на политическата отвара / л,,, на / - еволюцията на политическите кадри - изучените в чужбина деца полит. ангажираните с властта'' НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,, а в утайката се крият МАСТОДОНТИТЕ НА ПОЛИТ ЕЛИТ - бившите генерали от ДС, нагушени политически стратези и вече монополисти

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 93. 93 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Знаете ли? Наистина имаме две Българии! Едната е на много богатите, а другата е на останалите! И, останалите стават все повече, все по-бедни и недоволни, а богатите, все по-богати! Можете да разберете от къде идват богатствата на едните и недоволството на другите, защото са свързани с пъпна връв!

  goblenka
 94. 94 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА ОЩЕ ПРИ СТАМБОЛОВ-ЕДНАТА РУСОФИЛСКА,ДРУГАТА ЕВРОФИЛСКА.ГОСУДАРЯ УБИ ЕВРОФИЛСКАТА./СТАМБОЛОВ И СТАМБОЛИИСКИ/.БУНТА ПРЕЗ 1923 г И АТЕНТАТА''СВ.НЕДЕЛЯ''ПО НАРЕЖДАНЕ НА АЛКАИДАТА НА ВЕКА ''КОМИИНТЕРНА''ИЗБИ ЕЛИТА/ВОЕННИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ/ НА БЪЛГАРИЯ.СЪБИТИЯ НАРЕДЕНИ ОТ ВЪН/А НЕ ПО ВЪТРЕШНИ ПРЧИНИ/.ТАКИВА СЪЬИТИЯ НЯМАШЕ ПРИ СЪСЕДИТЕ НИИ ЗАТОВА СА ЕДИННИ.А НЕ КАТО НАС РАЗЛЕЛЕНИ.И СЕГА ПАК СЪЩОТО.

 95. 95 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО ИМА САМО БЪЛГАРОФИЛИ,ОРИЕНТИРАНИ КЪМ ЕНТЪРА НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ОТ ПЕТ ВЕКА ''ЕВРОПА'' А НЕ АЗИЯ,АМЕРИКА'АФРИКА.ТОВА ДА ГО РАЗБЕРЕ И НАЙ ТЪПИЯ С ПРОМИТ МОЗЪК БЪЛГАРИН.

 96. 96 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#95] от "eksar007":

  За това ++++++

  goblenka
 97. 97 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА ОЩЕ ПРИ СТАМБОЛОВ-ЕДНАТА РУСОФИЛСКА,ДРУГАТА ЕВРОФИЛСКА.ГОСУДАРЯ УБИ ЕВРОФИЛСКАТА./СТАМБОЛОВ И СТАМБОЛИИСКИ/.БУНТА ПРЕЗ 1923 г И АТЕНТАТА''СВ.НЕДЕЛЯ''ПО НАРЕЖДАНЕ НА АЛКАИДАТА НА ВЕКА ''КОМИИНТЕРНА''ИЗБИ ЕЛИТА/ВОЕННИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИЯ/ НА БЪЛГАРИЯ.СЪБИТИЯ НАРЕДЕНИ ОТ ВЪН/А НЕ ПО ВЪТРЕШНИ ПРЧИНИ/.ТАКИВА СЪЬИТИЯ НЯМАШЕ ПРИ СЪСЕДИТЕ НИИ ЗАТОВА СА ЕДИННИ.А НЕ КАТО НАС РАЗЛЕЛЕНИ.И СЕГА ПАК СЪЩОТО.

 98. 98 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 409 Неутрално
 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  "О, малка, хубава страна на изпращялите държавници…"
  Все повече си мисля,че изпращелите сме ние,които уж избираме.

 100. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#99] от "rosiraycheva50._":

  Може да сме изпращели, но не чак толкова. Такъв ни е пазарът! Нали знаеш: Отиваш за риба, само раци и миди. Взимаш едно от двете. Няма как.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK