Андрей Райчев: Елитът на прехода ще бъде изметен

Андрей Райчев

© Цветелина Николаева, Капитал

Андрей РайчевСлед оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013 г. от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през тази година (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014").

Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не – кога?


- Честно казано, много хора казваха "не дали, а кога". В моята глава се върти въпросът "не кога, а дали".


Каква е прогнозата ви за резултатите от евроизборите?
- Управляващата коалиция ще победи, и то убедително.


Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?


-  Мисля, че всички ще изчезнат в обозримо бъдеще. От тези, които ще пробият, се вижда само Бареков.


Ще видим ли нови политически лидери?


- Само Бареков се вижда като нов политически лидер, много енергичен, но друго не се вижда.


Все пак обезателно ще видим. Истината е, че елитът на прехода ще бъде изметен и заменен с по-свестни лидери.

Николай Бареков

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Бареков


Каква е прогнозата ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?


- Не бих задавал тези два въпроса един след друг. Ксенофобията е ситуационна, а националистическите партии са в нова ситуация. Има дългосрочен фактор – половин милион националисти. Винаги досега националистическите партии са били маргинални, защото количеството на националистите по убеждение беше критично малко – 100 – 200 хиляди. Половин милион българи мислят в категориите на национализма, което означава, че партиите ще играят много важна роля в бъдеще.


Друг е въпросът, че те са разпокъсани около три властови центъра, Сидеров, Симеонов и Каракачанов, и не се знае в каква конфигурация ще се развиват. Но когато имаш половин милион души електорат, партиите ще играят много голяма роля.


Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?


- За разлика от повечето анализатори аз не мисля, че нацията е разделена и поляризирана. Поляризиран е само елитът. По тази причина нито има опасност, нито въобще има радикализация. Има част от елита, която загива и тази част попада под известното изречение, че бакалинът схваща края на бакалницата като края на света. Тези хора излъчват апокалиптични послания, защото загиват. И ще спрат да ги излъчват, когато най-после загинат.


Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв - косвеният резултат от тях?


- Ако разбирате политически и граждански резултат, граждански те вече имат огромен. Властта се изплаши до смърт от електората. Вече не прави както досега – не замита под килима, не се отървава от всеки въпрос с две изречения, когато е направила грандиозен гаф. Така вече не може.


Ако разбирате пряк политически резултат, те не могат да имат такъв. Опитите да се произведат политически резултат са жалките усилия както на ГЕРБ, така и на Реформаторския блок, които няма да успеят.


Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?


- В 2014? Въобще. Шансове няма. Пренебрежими са.


Какво предстои за ЕС и черноморския регион след решението на Украйна?


- А какво ще е решението на Украйна?


Кое ще е фатално през 2014 г.?


- Има ли някаква надежда да няма нищо фатално? Ако има нещо драматично, истински гадно, то ще е същото, каквото през 2012 г., 2013 г., 2015 г., 2016 г. Това е чудовищният демографски колапс, който политиците безобразно неглижират. Това е пробойна в кораба, докато капитаните се бият за кормилото. Вместо да търсят решение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK