Имаше такъв…

Георги Марков

© Дневник

Георги Марков"Дневник" препечатва с позволение на редакцията от портала "Култура" есе на Георги Марков. Както отбелязва "Култура", това е непубликувано есе за цензурата, за опита на диктатурата да заличава имената на неудобните творци, което известният писател дисидент чете по радио "Дойче веле" в периода 1974 - 1976 г. Есето се публикува за първи път с любезното разрешение на © г-н Любен Марков.


Преди време един мой приятел отиде в Прага и аз го помолих да се опита да намери в някоя антикварна книжарница някоя от публикуваните навремето пиеси на Павел Кохоут. Човекът от антикварната книжарница изгледал продължително моя приятел и му казал, че няма такъв автор.


"Как! – възкликнал моят приятел. Кохоут беше популярен драматург."
И на това книжарят казал следните забележителни с глаголните си времена думи:


"Имаше такъв, но сега го няма и никога не го е имало!"


Струва ми се, че това странно изречение изразява много точно официалното отношение на всички диктаторски режими – в миналото и днес – спрямо дейци на културата и изкуствата, които са имали своеволието в даден момент да не се харесат на съответния режим.


Има нещо безкрайно тъжно, когато човек чете новината, че името на един от най-големите челисти на века – Мстислав Ростропович – сега по силата на патологична нелепост се зачерква от официалните списъци на собствената му страна. Плочи с негови изпълнения се изземват от магазините, от грамофонните колекции на радиостанции и обществени заведения, негови партитури се унищожават и навред неговото име се заличава, сякаш той никога не е съществувал. Едновременно с това се ликвидират следите и на най-голямата днешна съветска певица – Галина Вишневская. Сигурен съм, че ако сега човек отиде в един магазин за грамофонни плочи и поиска да си купи да кажем "Вариации рококо" в изпълнение на Ростропович, отговорът ще бъде:


"Имаше такъв, но сега го няма и никога не го е имало!"


Но нали само до вчера, нали критиците се надпреварваха да го хвалят до небесата, нали държава и партия го награждаваха заради голямото му изкуство, нали цялата общественост беше щастлива да го има всред себе си?


Защо сега да го няма? Защо ще се говори, че никога не го е имало? Защо ще се заличава името му от официалните места?


Мисля, че нищо друго в Източна Европа не разкрива така ясно и даже дълбоко разкапаната гнилост на режима. До момента, до който човекът върви в крак с диктаторите, той е най-добрият, най-изтъкнатият, нему се дават най-високи награди. Но от момента, когато той реши, макар и съвсем плахо, съвсем стеснително да се разграничи от тях (защото не може да противостои на съвестта си), тогава изведнъж бива обявяван за нищо. Изведнъж се оказва, че той не бил нито най-добрият, нито най-изтъкнатият, нито пък изобщо изкуството му има някаква цена. Ако това не е част от някогашното фелдфебелско разбиране на изкуството от вица "търсят се двама пианисти, за да пренесат едно пиано" – здраве му кажи.


Тъкмо във връзка със случая "Ростропович - Вишневская" искам да посоча няколко по-съществени страни от тези уродливи отношения на режима спрямо изкуството. Първо, искам да подчертая наистина налудната халюцинация на комунистическия режим, който си въобразява, че може не само да решава кое е изкуство и кое не е, но и кой може да прави изкуство и кой не може. Тук специално искам да припомня толкова типичната фраза, повтаряна в България на разни дейци на изкуството от страна на партийните и държавни функционери:


"Не забравяй, че ние те направихме писател" или "Ние те направихме композитор"


Това, че те са направили някого писател или композитор, или художник, наистина е вярно за всички онези, които без партийна помощ никога не биха се занимавали съответно с литература, музика или изобразително изкуство.


Не бих преувеличил, ако кажа, че може би 95 на сто от членовете на разните творчески съюзи са наистина хора, "направени" от режима. Но тук думата е за онези 5 на сто, към които безусловно принадлежи Ростропович, към които принадлежат Солженицин, Кохоут, Хавел, Ян Кот, Йосиф Бродски и други. И които при всички времена, при всички обстоятелства, при всички режими вероятно биха се отдали на призванието си. Защото техните таланти не са получени при партийното разпределение на талантите (понякога ги раздават след вечеря за улесняване храносмилането на диктатора), а са онази чудна, неразгадаема магия на истинската човешка природа, която тя дарява на малцина щастливи или нещастни избраници. Талантът е велика привилегия и тежи на онзи, който подари тази привилегия на някаква партийна организация.


Затова има само едно истинско изкуство – на онези, които никоя партия, комунистическа или фашистка, не е "направила". Това е изкуството, което стига до хората, което милиони човешки същества признават, приемат, живеят с него.


Ето че стигаме до втория въпрос, а именно за правото на един режим, партия или диктатор да решава от името на милиони хора - ценители на изкуството, какво да четат, слушат или гледат. Не е ли наистина чудовищно, че съветската държавна сигурност сега трябва да избива от въображенията и паметта на хората музиката на Ростропович, без да се замисли нито за секунда, че тази същата музика е дала толкова много на милиони съветски хора. Ето че някой си генерал Кашкавалов, който не може да разграничи музикално тромпет от кларинет, решава да отнеме на съветския народ челото на Ростропович. Нещо повече - този генерал и неговите по-висши началници трябва наистина да са загубили разсъдъка си, за да си въобразяват, че могат да "ликвидират" не само музиканта, но и изкуството му от съзнанието на хората. Това показва, че тези отговорни партийни функционери не знаят дори собствената си история. И тъкмо историята на Русия-Съветския съюз е една нескончаема върволица от подобни срамни истории. Само преди стотина години реакционният царски режим извърши точно същото по отношение на Херцен. Днес ние дори не помним името нито на царя, нито на министъра, нито името на генерала, които гонеха с нажежено желязо произведенията на Херцен и неговия вестник, издаван в чужбина. Същото беше спрямо Кропоткин, спрямо Бакунин, спрямо Ленин, които като политически личности бяха по-лесни за анатемосване.


Все пак царска Русия не анатемоса нито противодържавния Лев Толстой, нито бунтовника Горки. Но в замяна на това след революцията анатемата стана любим трик на партията. Спомнете си само как беше анатемосан Иван Бунин – един от най-големите руски писатели. Как бяха анатемосани Мережковски, Ремизов, Зайцев, Куприн – всички те, просто защото бяха емигранти. После беше направено всичко, за да се изличат от съзнанието на съветските хора имена, които биха били гордост за всяка голяма литература в света – Бабел, Булгаков, Гумильов, Ахматова, Зошченко, Пастернак, Солженицин.


С всички тези отвратителни действия съветският режим и ръководителите на комунистическата партия от Сталин до Брежнев се зачислиха в групата на Хитлер и Франко. С абсолютно същия налуден произвол, с който хитлеристите решиха, че няма и не е имало Томас Ман, с който генералисимус Франко реши, че Испания никога не е раждала Луис Бунюел, Пабло Пикасо, Пабло Казалс, Салвадор Дали, съветските власти отнеха на своя народ едни от най-талантливите му синове.


Защо?


Нима съветските ръководители са наистина слепи и не виждат, че днес са принудени да издават Иван Бунин в най-луксозни издания и в огромни тиражи, така както са принудени да издават Булгаков и Бабел. Нима не им е срамно, че са в една и съща компания с Франко? Нима не им е ясно, че във войната между режим и изкуство изкуството винаги е било победител. Кой днес в Съветския съюз помни Жданов, който се опита да смачка Шостакович? С изключение на малцина партийни функционери за другите съветски граждани името Жданов е отдавна забравено. А всяко дете на улицата ще ви каже кой е Шостакович. Същото е и с Ростропович и с приятеля му Солженицин. А в същото време имената на онези дейци на изкуството въпреки многото лауреатства и разни геройски звания не значат нищо. Кой е председателят на Съюза на съветските или на българските писатели или композитори, кой е генералният секретар и кои са управляващите другари – това е популярност, най-често ограничена до касиерските ведомости и някаква мимолетна партийна компания. Човек трябва да бъде крайно неинтелигентен, за да си въобразява, че може да изземе функцията на времето и на поколенията.


В черните времена на историята дейци на изкуството много пъти са били подлагани на гонения. В това отношение и Църквата се е проявявала като предтеча на комунистическата партия. Същевременно едни или други изкукуригали монарси са решавали, че ще заличат омразен писател, композитор, художник не само от своето време, но изобщо от времето. Нека само припомня илюзията на Луи Наполеон да ликвидира от съзнанието на французите името и образа на Виктор Юго. Наистина Юго беше принуден (както Солженицин, Ростропович и всички други) да живее в емиграция цели 15 години с всички неудобства, но французите не го забравиха. И днес Виктор Юго е светец на френската култура, а Луи Наполеон е едно от имената, при които и най-патриотичните французи навеждат глави. Ето как се разминава присъдата на диктатора с присъдата на времето. От всичко, което знам, струва ми се, че най-точна за случая е една фраза, приписвана на Христо Радевски:


"Секретарите отминават, а поетите остават"


Но тук искам да отбележа, че ако днешна България папагалски следва онова, което правят в Москва, то в старата "буржоазно-фашистка-монархо-мракобесническа" страна (както например я рисува Богомил Райнов) режимът никога не положи усилия да изличава от съзнанието на българските граждани комунистически творци като Смирненски и Вапцаров. Дори в разгара на войната в княжевското читалище човек свободно заемаше съветски книги, а си спомням и вечеринка, на която беше декламиран Смирненски, и то пред официални лица. Защото все имаше някой, който чувстваше, че полицията не може да решава неща, които стоят над нейната власт. Още по-показателен е примерът с един от най-големите поети на века – американецът Езра Паунд. Той беше велик поет, който същевременно беше убеден привърженик на фашистка Италия и нацистка Германия. Паунд прекара войната в най-активна борба против Америка и съюзниците й. Когато войната свърши и той беше пленен, истерични хора се опитаха да го ликвидират набързо чрез смъртна присъда. И ако той беше съветски гражданин, нищо не би му помогнало. Но демокрацията е демокрация, доколкото е толерантна. Внезапно трезви хора си спомниха, че това е най-големият поет на Америка, патриарх на световната поезия – и го спасиха. Езра Паунд не остана да живее в Америка, а се върна в любимата си Италия, където неотдавна почина. Но през всичките тези години никому на Запад, нито в Америка не дойде и на ум да изличава името на поета в съзнанието на хората, да забранява творбите му.


Така стигам до най-важната и последна точка. Защото режимите в диктаторските страни третират собствените си граждани като малоумници, на които непрестанно трябва да се казва кое е черно и кое е бяло, въпреки че природата им е дала по две очи. Защото тези режими не оставят самите си граждани да решат дали да слушат Ростропович или не, дали да четат Солженицин или не, дали да гледат Ернст Неизвестни или не. Изглежда, че или някой по върховете на съветската държава умира от истеричен страх, или пък цялата постройка е толкова куха, че дори музиката на челиста би могла да я разтърси. Може ли наистина човек да взема на сериозно режим, който заличава имената на музиканти и писатели, може ли човек да повярва дори за секунда в такава идеология, която ползва целия репертоар на средновековните анатеми.


Сигурен съм, че времето ще отсъди и този път ясно и категорично, както е правило винаги досега. Сигурен съм, че то ще върне на съветските хора и Ростропович, и Соженицин така, както върна Томас Ман на германците, както върна Бунюел, Пикасо и Казалс на испанците, както ще върне Кохоут и Хавел на чехите. Защото само един болен разсъдък може да произнесе изречение като:


"Имаше такъв, но сега го няма и никога не го е имало!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Така стигам до най-важната и последна точка. Защото режимите в диктаторските страни третират собствените си граждани като малоумници, на които непрестанно трябва да се казва кое е черно и кое е бяло, въпреки че природата им е дала по две очи.
  ============

  Колко познато ми звучи все едно го е казал днес.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредните либерални "мисли".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Невероятно и пророческо есе на Георги Марков,все едно,че е от днешния ден!
  Чета и настръхвам - това е действителността зад Желязната Завеса през 1974-1978,а дали в днешна Русия,в днешна България нещо се е променило драстично?
  И до ден днешен червени глави искат да забравят дори името на Джери - няма такова лице - забравете!
  Герги Марков го има и ние знаем кои са извършителите.

  Tony
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В днешно време, власта, уж демократична, е избрала друг , кадифен при това , подход за промиване на мозъци. Тя, власта, за да не бъде обвинена в недемократичност, си назначава, отглежда и култивира, сателитни казионни структори и индивиди, които да играят зловредната рола на цензури, на ментори на общественото мнение.
  Такива са и днешните т.нар. контрапротестиращи и новоизлюпените политици като Бареков.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Гневно

  Само да добавя,ако Георги Марков днес беше жив и на Протеста,някои сигурно щяха да го нарекат соросоид!

  Tony
 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Защото само един болен разсъдък може да произнесе изречение като:

  "Имаше такъв, но сега го няма и никога не го е имало!"


  Кратко,просто и ясно....

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  ""Не забравяй, че ние те направихме писател" или "Ние те направихме композитор"

  Това, че те са направили някого писател или композитор или художник, наистина е вярно за всички онези, които без партийна помощ никога не биха се занимавали съответно с литература, музика или изобразително изкуство."

  Следва да се запитаме колко направени от БКП шамани се опитват да снасят кукувичите си яйца и до ден днешен -2014. Тъжно, но факт.

 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#1:"Танас"]режимите в диктаторските страни третират собствените си граждани като малоумници, на които непрестанно трябва да се казва кое е черно и кое е бяло, въпреки че природата им е дала по две очи. [/quote]
  Според мен това беше логично, и до някаква степен бая удобно
  Щото иначе някой наивен "малоумник" току виж изразил собствено мнение, различно от "партийната линия", и после го отнесъл.

  А така...знаеш кое е "за пред хората", и кое не е. И трябва само да внимаваш къде какво да казваш

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Имаше такъв... Двоен, троен, че и четворен агент... Някой като Владимир Костов имаха по-голям късмет да останат живи, макар и развенчани... Марков мина в другата крайност...

 10. 10 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#1:"Танас"]Защото режимите в диктаторските страни третират собствените си граждани като малоумници, на които непрестанно трябва да се казва кое е черно и кое е бяло, въпреки че природата им е дала по две очи. [/quote]

  Колкото и да ми е неприятна констатацията но ще кажа, че ние, българските граждани наистина сме малоумници. И не гледаме света със собствените си очи, а с очите на олигарсите чрез притежаваните от тях медии. Големи лапнишарани сме и големи наивници! Бяхме на една крачка да влезем в ЕС още през 2004-та (с втората вълна). Можем само да гадаем колко милиарди сме изпуснали. Тогава нямаше и помен от финансова криза и имаше м н о г о пари. Вместо това лапнахме по царя (ще ви оправя за 800 дни). На нас не ни се чакаше чааак до 2004 и 2001 си го нахлузихме сами.
  Това е само един от многото примери. Мисля си, че даже самото съществуване на много от политическите субекти не почива на никаква логика а само и единствено на "действителността" погледната ПРЕЗ нечии други очи - не през собствените. Горчи ми от тези тъжни констатации но ги виждам през собствените си очи.

 11. 11 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"petyo9"]Можем само да гадаем колко милиарди сме изпуснали. [/quote]

  Даа, доста изостанахме!!! Вече можехме да сме свидетели на първите гейбракове, или както там му се вика...

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Последният абзац от есето е пророчески. Творците-дисиденти се завърнаха в своите страни, като получиха признанието на народа си - и Ростропович и Галина Вишневская в Русия, и Хавел в Чехия.
  Признанието от своя народ е получил отдавна и Георги Марков. Само управляващите, чрез българската прокуратура, се опитаха да го "погребат", като през септември 2013 г. е прекратено делото за убийството на писателя, поради изтичане на 35-годишния давностен срок...Срам!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 13. 13 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#2:"socialen"]Поредните либерални "мисли".[/quote]

  Явно имате нова "опорна" посока в глупостите си - от известно време насам всички червени тупани използвате думата "либерален". Странно...

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 775 Любопитно

  "
  User ID:
  Password:


  Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
  Защо англичаните убиха Георги Марков
  01.2007

  Не сме изненадани, че около убийството на Александър Литвиненко започна да се говори отново за "убийството на Георги Марков" от българите и че "Литвиненко е втори Марков". Връзката не е случайна.

  В Лондон панически се страхуват да не би да излезе истината, че писателят-дисидент не е убит от българите.

  Не е изненадващо, че Скотланд ярд е възобновил разследването на обстоятелствата на смъртта на Марков. Когато са на тясно, обикновено нещо "възобновяват". Няма да е лошо и нашето следствие да се възобнови и да поиска документацията за Марков от Скотланд ярд, MI-5 и MI-6.

  Нашата поредица отпреди 3-5 години "Защо англичаните убиха Георги Марков", беше посрещната с интерес не само в България. Случаят е класически и в още едно отношение - че в КГБ през всичките тези години е работил американски (или английски) шпионин/и, вероятно Калугин или Гордиевски, които са давали вътрешна информация. Но американците не атакуваха КГБ (за да не "издънят" своя човек или своите хора), а българското разузнаване, като и по този начин ударът беше насочван към КГБ. Защото, както отбелязва тогавашния шеф на КГБ.

  "Строго секретно", както съобщихме още през 2002 г., разполага с достоверна информация, че Марков се е свързал с тогавашните висши власти в НРБ и е искал да се върне. Това вероятно е била и причината за неговото убийство в Лондон, но не от българите.

  Реанимирането на "българския чадър" се засили след 1995 г., когато Калугин, в книгата си "Сбогом Лубянка", след като беше офейкал оттам, написа:

  "Крючков ме покани на поредна среща с Андропов. След обсъждането на различни текущи въпроси Крючков заяви, че министърът на вътрешните работи на България Стоянов, му е предал молбата на Тодор Живков за помощ при ликвидирането на Георги Марков. Андропов стана и започна нервно да се разхожда в кабинета. "Аз съм противник на убийствата като метод на политическата борба. Времената, когато тези неща можеха да се правят безнаказано, отдавна минаха. Не съм съгласен." Но Крючков започна да се върти на стола: "Но другарят Живков ни моли. Със Стоянов ни свързват много добри връзки. Ако откажем, Живков ще приеме това като знак, че нямаме доверие в българското МВР или като сигнал, че Москва не го подкрепя. Андропов най-накрая проговори: "Добре, дайте на българите всичко, което им е необходимо, научете ги да си служат с него и ако трябва изпратете инструктор до София. На нищо повече не съм съгласен."

  ... Избягалият през 1969 г. (след събитията в Чехословакия) Георги Марков, сътрудник на VI управление, реално бе "подставен" на англичаните. Това не беше сложно, имайки предвид амбициите, здравословното му състояние и творческите обиди.

  Но разочарованието от Запада е дошло бързо. Марков е в криза още през 1971 г. За това е съобщил работещият за полското разузнаване в "Свободна Европа" и "Дойче веле" Анджей Чехович, който беше върнат във Варшава през 1971 г. Тогава в София е получена информация, че Марков не крие разочарованието си. Това е било потвърдено и от друг полски агент в "Свободна Европа" - Анджей Смоленски, който беше върнат през 1974 г. Той също е съобщил в София, че Марков е "готов да се върне заради незадоволени амбиции, депресия и финансови проблеми".

  Но тъй като "Свободна Европа" и Би Би Си бяха инфилтрирани от ЦРУ и английската MI-6, там са знаели, че Марков вече има "сериозни проблеми".

  В началото на 1978 г. Марков се е свързал с писма със София. Писмата са стигнали до висше равнище в ЦК на БКП. В тях Марков е изразил готовността да се върне. В писмата е имало и други идеи, за които в КГБ никога не са разбрали, защото в София вече са подозирали, че американците имат в Москва "къртици" на високо място.

  Връщането на Марков щеше да бъде най-големият успех на българската - в частност, и на социалистическата - въобще, пропаганда, и най-големият провал на Англия и САЩ в условията на Студената война. На този фон елиминирането му от спецслужбите на Кралицата беше закономерно.

  За да се разбере по-добре тази закономерност, трябва да се върнем към атмосферата на онези години и към малко известните кулиси на идеологическата и разузнавателна дейност.

  ... През 1971 г. започна затоплянето на международните отношения. Това се дължеше на новата източна политика на канцлера на ФРГ Вили Брандт (както сега между Германия и Русия). Но ставащото на сцената не се отнасяше за кулисите, особено за разузнавателните служби. Въпреки разведряването, резидентурите в чужбина работеха най-активно точно в обратната посока, което се отнасяше и за ЦРУ и MI-6. Те бързо се приспособяваха към условията на "особения период".

  Най-раздразнената от разведряването европейска западна държава (същото е сега) беше Англия. В Лондон нарастваше паниката на тогавашното консервативно ръководство, че западногерманците са прехванали инициативата за сближаване с Москва и заедно ще диктуват политическата и икономическа перспектива. До 1970 г. Англия играеше ролята на посредник между СССР и САЩ. Лондон фактически контролираше развитието на всички контакти на крупните корпорации със съветския премиер Косигин. Същото се отнасяше и за започващите да се развиват български контакти на Запад. Срещата в Хелзинки завърши успешно. Предстоеше срещата в Белград.

  Когато стана очевидно, че Бон се опитва да изтласка англичаните обратно на острова, търпението им започна да се изчерпва. В Лондон получиха заповед да спрат бурното развитие на този западно-източен флирт и да го парализират чрез провеждането на мащабни операции за давление върху СССР и неговите съюзници, сред които на челно място беше България.

  Убийството на Марков през 1978 г. беше в същия сценарий. Малко хора знаят, че мерките на Лондон срещу разведряването бяха обхванати в дългосрочна специална операция, която заемаше особено място в противоборството на MI-6 срещу Източна Европа. Ръководството на MI-6 стигна до извода, че режимите във всички социалистически страни се държат от идеологията. Следователно, ако бъдат лишен от нея и бъдат скарани, монолитът ще започне да се разпада. Това беше планът.

  За реализирането му Лондон създаде на правителствено равнище специални органи за планиране и провеждане на подривни операции. Трябваше да се използват всички възможности за събиране на разузнавателни данни и организиране на операции (В Би Би Си не се радваха много на сътрудничеството на Марков със "Свободна Европа", която беше на ЦРУ). Най-високо се ценяха операциите, които подриваха престижа на управляващите партии в Източна Европа, държавната власт спецслужбите и въоръжените сили.

  В структурата на MI-6 беше създадена секретна служба "Специални политически операции". Директивата беше формулирана по следния начин: "Да се осъществяват операции като преврати, тайни радиостанции, подривни мероприятия, издаване на вестници, книги, провал на международни конференции, влияние върху интелигенцията, привличане на писатели и журналисти към "Свободна Европа" Би-Би-Си, "Радио Свобода" и т.н.

  Всички източноевропейци в Англия се наблюдаваха от английското контраразузнаване MI-5. Разузнаването покриваше и цяла Западна Европа, в това число "Свободна Европа". Англичаните използваха целия регистър от агентурни, административни и оперативни средства.

  Британските спецслужби винаги са отделяли особено внимание на избягалите от Източна Европа, особено на настоящи или бивши сътрудници на техните спецслужби, какъвто беше и Марков. Това ставаше по отработена схема. Най-напред беше периодът на разпитване на избягалия, в който по правило участваха служители от MI-6 и от Министерството на отбраната. Разпитите се водеха по различно време на денонощието. На такава процедура е подложен и Марков. На бегълците даваха да подпишат три документа - молба за предоставяне на политическо убежище, клетва за вярност към английските власти и формален отказ от среща с официалните представители на съответната страна.

  В края на 60-те години, когато избяга и Марков, бегълците се обработваха в една от вилите на MI-6. Там продължаваше работата по събирането на информация за Марков, проверка на версията да не е човек на българската ДС, двойник или подставен.

  Последвалите събития доказваха, че спрямо Марков англичаните са имали много въпросителни. Той стана ненужен. Цялата информация за него стигаше и до САЩ, където също имаха възражения срещу Марков.

  Именно в такава ситуация спецслужбите на Лондон готвеха една от най-големите си провокации срещу разведряването с дългосрочна цел - убийството на Георги Марков. Готвеше се и втората - с папата. На този фон убийството на Литвиненко не е изненада, а логично продължение... "
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fstrogosekretno.com%2F140%2F30%2F%25D0%2597%25D0%25B0%25D1%2589%25D0%25BE-%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B3%25D0%25BB%25D0%25B8%25D1%2587%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2582%25D0%25B5-%25D1%2583%25D0%25B1%25D0%25B8%25D1%2585%25D0%25B0-%25D0%2593%25D0%25B5%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B3%25D0%25B8-%25D0%259C%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25B2.html&ei=uA_JUvrFK6KWyQO5sIDYBw&usg=AFQjCNGLskuUWDanuOPAa3nJDTCizAGkYg&bvm=bv.58187178,d.Yms&cad=rja

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Марков е прав, но за времето си.Сега е обратно защото думат народ е вече демокрация-всички викат и са по площадите. Поетите,писателите пак се обезличават,но вече по народному.
  Когато ти цапат хоризонта погледнат както винаги сутрин от прозореца-с пошлостта на действията си,с беззъби въглещарски клошари струпани от сутрин до вечер до кофите за боклук,с мириса на гадно в автобусите и в голееемия хамбар на супера-а сега пиши за прекрасното като сме те оваляли в мръсотията на мизерията си...а пропо истината е че....Мизерията не е истинска,просто им харесва да изглеждат мизерни,защото душите им са такива,а иначе няма дом без лукса необходим за съществуване.

 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "HEISENBERG":

  ...и естествено по КГБейски смисълът на казаното от Марков се подменя с помия с която се залива Марков.
  Убиха го и още 100 пъти искат да го убият. Ако само бяха прочели нещо щяха да разберът, че нищо немогат да му сторят.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Добре го е казал - хубавото изкуство си стига до хората. Когато бях малък се запалих по Брайън Адамс 89-та нататък, по-късно при дядо намерих плоча с рок изпълнения от 85-та - и Брайън Адамс с "Бягам към теб" бе вътре. Имаше и по стари плочи - най-старата от 73-та - за съжаление не си спомням изпълнителите освен - Том Джоунс "Далила" и Бийтълс - "Жълтата подводница" - по-късно ги разпознах.

 19. 19 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#15:"HEISENBERG"]Има едни червени тупани в този форум[/quote]

  За да ти стане по-леко на душата съветвам теб и всички да прочетат внимателно това:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Отново оставам потресена колко малко се е променило и колко малко сме научили от историята си, защото есето звучи, все едно е писано вчера. Господ като иска да накаже някой, първо му взема ума. Или му разстрелва умовете, или ги праща в лагери. Още не можем да се повдигнем от това наказание.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Като пример за да потвърдя написаното бих добавила една случка:Посетих царския дворец във "Врана" с интерес за това да видя растителните видове с които двореца се слави и заради които е предоставен на общината.Имаше хора с които се поздравихме имаше и (две лелки) немного тихо се кискаха...дошла за царска милост..хи хи хи
  "Може да не те променим но ще те пречупим колко по жилави сме натиквали".
  За хората е необходим някакъв такъв успял-недоуспял за да е посмешище необходим е и на бедни и на богати.Успял е със собствените си сили докъдето може.Недоуспял е защото не са му подали ръка например както залагат на Бареков.

 22. 22 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Това четиво, освен очевидните си достойнства, ме кара да се замисля за пореден път за морала, граждански или политически. Понякога нещата не се свеждат до бинома диктатура - демокрация. Ако Геори Марков беше жив, с изумление щеше да установи, че безспорна личност като Пау (Пабло) Казалс пак не е на пиедестал в уж демократична Испания, просто защото винаги се е смятал повече за каталунец, отколкото испанец, винаги се е наричал Пау, а не Пабло, винаги е виждал Каталуня извън Испания и дори е говорил в ООН на английски и каталунски! От днешна гледна точка, това го превръща в политически неправилен за Испания и свръх правилен за Каталуня.
  Хората на изкуството са много подвластни на конюнктурата, искат или и не, и само най-добрите успяват да се опазят от изкушенията приживе. А пост мортем не винаги "успяват".

  http://grinda.se/
 23. 23 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  ""Не забравяй, че ние те направихме писател" или "Ние те направихме композитор"
  Може би част от нашата трагедия се крие тук. Интелигенцията беше изтребена, прогонена и потисната, както никъде другаде в соцлагера, а на нейно място беше назаначена ерзац интелигенция. Все още този субпродукт не пуска кокъла, предава го като щафета на поколението си.

 24. 24 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":

  Звучиш конспиративно .....
  но и Обективно

  всяка круша има опашка

  за всяка причина има следствие
  Зад всяко следствие има Причина
  ........

  няма голяма логика ДС да го гръмне,независимо от тиражираната неприязън на Тато към Марков!

  Правешкият не е бил образован ,
  но разум не му е липсвал
  иначе нямаше да се задържи 35 год на върха
  ..........
  а Истината винаги е някъде там..където не я търсим

  на дървеноглавите ще кажа:
  прекалено лесно е , че и ние да го разбираме

 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  режимът никога не положи усилия да изличава от съзнанието на българските граждани комунистически творци като Смирненски и Вапцаров
  ====================
  Само дето единият умря от мизерия и бедност, щото не можеше да си позволи леèние, а деугият беше разстрелян като "комунистиèски агент". Пропагандата си е манипулация, дори под перото на Марков за парите на Дойè веле.

 26. 26 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Има много български автори, осъдени на съмрт - физическа и творческа...
  Димитър Шишманов е бил един от най-обичаните бъл. писатели до 09.09.44 г. Комунистите го убиват дваж.
  "... не биваше да ни е известно - не само това, че "нещо се е случило със сина на Иван Шишманов", а дори че изобщо е имало такъв син. Наложените и отработени механизми на забравата изтласкваха цели сегменти от случилото се, с което се слагаше кръст не само на събития, но и на хора - социализмът ги обявяваше просто за несъществували. "
  http://liternet.bg/publish2/eivdimitrov/shishmanov.htm
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%29

  nemo malus felix, minime corruptor.
 27. 27 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":
  До коментар [#24] от "Чукча":

  Аз мога да кажа нещо по техническата страна на въпроса!
  Оръжието,станало известно на целия Свят под названието „БГ Чадър“ е разработка на лабораториите на ЦРУ или МI6!
  Всеки случай,първи го демонстрираха на един международен симпозиум по шпионско-диверсионна техника хората от CIA!
  Устройството не е голямо и може да се монтира къде ли не - дори в химикалка!Естествено за климатичните удловия на UK - най-„незабележимо“ е в чадър!
  Могат да се изстрелват тънки като косъм стрелички или микро-съчми!Явно,съчмите имат по-добра балистична характеристика!Не е много далекобойно!


 28. 28 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#25] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Само дето Вапцаров са го застреляли не щото е поет и не защото е комунистически агент, а като ръководител на Централната военна комисия към цк на бкп, която по същество си е една чисто терористична организация

 29. 29 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"Граф Влад Задунайски - semper idem"]Оръжието,станало

  Известно на целия Свят под названието „БГ Чадър“

  е разработка на лабораториите на ЦРУ или МI6!
  Всеки случай,първи го демонстрираха на един международен симпозиум по шпионско-диверсионна техника хората от CIA!
  [/quote]

  Ти също си логичен , както и "Бенк-Бенк"

  "Известните" на цял свят неща всъщност са Неизвестни

  разузнаването не е математика ,
  където 1+1=2 ....Винаги

  в разузнаването 1+1= Колкото Трябва

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Брилянтно есе!
  С нескривана гордост оценявам факта, че моята България има такава фигура на интелектуалец като Георги Марков, така както Русия има колос като Солженицин или Чехия има Хавел.
  ...Това, че в един момент от своята биография е бил близо до режима на каскетите, му дава предимството да го дисецира до костния мозък.
  Днешните нелепи опити на комуноидната пропаганда, включително и в този форум, да злепоставят Георги Марков, са продължение на неговото убийство от същите ръце.
  Нещо като контролен изстрел от упор, за да са сигурни, че са се отървали от него, защото ги е страх да не би още да е жив.
  Но...исторически са закъсняли, както исторически са го закъсали.
  Георги Марков е жив и ги разстрелва с всеки ред, с всяка дума-куршум на своите брилянтни есета.
  Като това есе.


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#30:"Торбеш"]С нескривана гордост оценявам факта, че моята България има такава фигура на интелектуалец като Георги Марков, така както Русия има колос като Солженицин или Чехия има Хавел.
  ...Това, че в един момент от своята биография е бил близо до режима на каскетите, му дава предимството да го дисецира до костния мозък.
  Днешните нелепи опити на комуноидната пропаганда, включително и в този форум, да злепоставят Георги Марков, са продължение на неговото убийство от същите ръце. [/quote]

  Никой не следва да оспорва литературните качества на Марков

  "Репортажите" му , както и
  "Момичетата на Варшава "
  съм ги чел апокрифно .........
  на пишеща машина през средата на 80-те

  вероятно не си чувал тогава за Марков
  ........
  Не може обаче да не отчиташ - че точно интелектуалците бяха "маша" за разчиствани на сметки Тогава...

  не че сега не са..

  интелектуалецът , както и да се казва Той -
  разсъждава със Сърцето..
  което помага на онези-които решават с главите

  да си разчистват "аритметиките"

 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  " Сигурен съм, че то ще върне на съветските хора и Ростропович, и Солженицин така, както върна Томас Ман на германците, както върна Бунюел, Пикасо и Казалс на испанците, както ще върне Кохоут и Хавел на чехите. Защото само един болен разсъдък може да произнесе изречение като:

  "Имаше такъв, но сега го няма и никога не го е имало!" "

  Пророк! Времето наистина отсъди и върна и Ростропович, и Солженицин!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Гневно

  [quote#14:"Бенк-Бенк"]Връщането на Марков щеше да бъде най-големият успех на българската - в частност, и на социалистическата - въобще, пропаганда, и най-големият провал на Англия и САЩ в условията на Студената война. На този фон елиминирането му от спецслужбите на Кралицата беше закономерно.[/quote]
  Написаното от Кр. Иванджийски - нелогично. Г.Марков не би могъл и да си помисли де се връща в БГ след като написа тези ЗЛОСТНИ 'репортажи' не само срещу строя, а и ЛИЧНО срещу Т.Живков - това не би могло да му бъде проствено. Освен това той си има семейство ( жена и дете) на острова, а и брат му е заможем човек в Италия. А "спецслужбите на Кралицата" никога не са си служили с изпълнение на "мокри дела" на Острова.


  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 34. 34 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално


  „Портретът на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) го утвърждават като един от младите талантливи писатели.
  [quote#31:"Чукча"]"Момичетата на Варшава "
  съм ги чел апокрифно .........
  --------
  Чукча читател?
  Абе Чукча, не момичетата, а жените. И не е имало смисъл да ги четеш апокрифно, защото бяха излезли още в 1968 г. в голям тираж:
  Уикипедия:
  „Портретът на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) го утвърждават като един от младите талантливи писатели."

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 35. 35 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Имам чувството, че това есе съм го чел, и то отдавна. Може би премиерата му е само за страниците на Дневник...

 36. 36 Профил на rover
  rover
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не думите на Георги Марков са пророчески, а тоталитарните режими не се променят

 37. 37 Профил на rover
  rover
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#15] от "HEISENBERG":
  Платените драскачи толкова могат. Какво да очакваш от някой със сериен № 00222?

 38. 38 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Георги Марков трябва да се изучава задължително в училищата.За да не забравят бъдещите поколения цялата нелепост и отвратителност на тази унищожителна зараза,наречена комунизъм...

 39. 39 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бре, да се не види,англичаните да направят такъв подарък на Тодор Живков за рождения му ден!Да убият Георги Марков.Такива тиквеници има във фейса,че чак ми става гадно.

 40. 40 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  O, комунистите могат само да завиждат на съвременните пропагандатори. Достатъчно е да махнат с вълшебната пръчица на властта и медиите веднага създават нужния им образ: някое нищожно човеченце става номер 1 и ден и нощ ликът му извира от екрана и вестникарските страници, думите му капят като библейски мъдрости, а възхвалите вият венец около олимпийското му чело.
  Още по-лесно махат човека: заливат ни със съвсем достоверни сведения какъв е некадърник, подлец, продажник и прочие, как жена му не го обича, а синът му не му се обажда, някой и друг компромат и го вадят от колодата карти.
  И най-безпроблемно е просто да го премълчават. Не се говори за човека, значи няма човек. Или поне: кой знае, че го има?

 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  „Защото режимите в диктаторските страни третират собствените си граждани като малоумници, на които непрестанно трябва да се казва кое е черно и кое е бяло, въпреки че природата им е дала по две очи.”
  Колко актуално звучи и днес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#12] от "Марина":

  Без да чета коментарите, съм написала същия пост преди 2 часа, явно мислите ни вървят в една посока .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#42] от "Jessika":

  Ако това не те обижда, всичко е наред.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Давността си е давност...

 45. 45 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#15] от "HEISENBERG":

  Просто ги игнорирай, не си струва труда да ги коментираш. Дрискат повече...

 46. 46 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мондиана":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  [quote#38:"eurogi"]Георги Марков трябва да се изучава задължително в училищата.За да не забравят бъдещите поколения цялата нелепост и отвратителност на тази унищожителна зараза,наречена комунизъм... [/quote]
  Най-великото произведение в българската литература в последните 50 години са Репортажите. Георги Марков написа страхотен изобличаващ документ за времето на тиранията им и комунистите го ликвидираха.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  [quote#2:"socialen"]Поредните либерални "мисли". [/quote]

  Няма и няма свършване на опитите на българските комунисти за омаскаряване на Георги Марков. По едно време даже прочетох някъде, че Георги Марков бил за изправянето на кривиците на социализма, че бил убеден социалист и това дразнело Запада.
  Четейки или слушайки по българските медии някои баш комунисти, единственият извод е, че за живковия режим са работели само арогантни, тъпи и повърхностни същества. Нормално, там бяха подбирани само потомци на каскетите - но не на всички, а на най-изявените от тях.
  Някои форумци сигурно помнят, че съм цитирал едно към едно Георги Марков, в които той е предвидил опитите им да го омаскарят - просто си е знаел как действат. Марков е направил със словото си толкова големи поражения на социализма, колкото даже атомни бомби, пуснати през 10 години не могат. Нямам време да цитирам, но ще перефразирам - синовете и дъщерите на бурени раждат само бурени.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  а ти си поредната комунистическа повърня...

  РЕФОРМИ !
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#23] от "Мондиана":
  [quote#23:"Мондиана"]Интелигенцията беше изтребена, прогонена и потисната, както никъде другаде в соцлагера, а на нейно място беше назаначена ерзац интелигенция. [/quote]
  Не се изхвърляй! Нищо подобно, при Народната власт интелигенцията, включително и Георги Марков, бяха гледани като писани яйца и носени на ръце....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#47:"GreenEyes"]Най-великото произведение в българската литература в последните 50 години са Репортажите.[/quote]

  Георги Марков умира през 1978 и затова да отнесем творчеството му по към средата на миналия век.

 52. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#50] от "boby1945":
  Ти май си още в новогодишно настроение. След комунистическия преврат на 9.9. под ръководната роля на СССР интелигенцията беше изтребена и на нейно място сложена ерзац интелигенция, която и до днес пише например "Збогом". Е, не е хубаво да се заяждам със Стефан Данаилов, не е имало кой да му създаде отношение към учението, все пак баща му е бил военен, пак от новите военни, де.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#52] от "Мондиана":

  Не преигравай, не си интересна!
  Когато има война покрай сухото гори и суровото! Наистина някои фашета журналисти са убити, малко нещо без нужда.
  Убиха по погрешка и Борю Зевзека....
  Като правило стонойстните писатели Елин Пелин, Димитър Талев, Яна Язова например, не ги закачаха....
  А по времената на Тато, направо ги носеха на ръце и артисти, и писатели, и журналисти включително и фамозния Георги Марков!!! Живееха си като Симеончо през фашистко!! (той Симеончо и сега така си живее, и с наша помощ)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#53:"boby1945"]Като правило стонойстните писатели Елин Пелин, Димитър Талев, Яна Язова например, не ги закачаха.... [/quote]

  Наистина ли смятате, че Димитър Талев не е закачан? А Фани Попова-Мутафова? А Димитър Шишманов? А Йордан Вълчев? А Владимир Свинтила? А Георги Заркин?

  Ако не приемате за доказано, че Яна Язова е била убита, то не можете да не признаете, че не я печатаха и въобще я бяха така изтрили, сякаш никога не е съществувала.
  Да не говорим за изпращането в забвение на Добри Немиров, Змей Горянин, Теодор Траянов, Георги Райчев ... много дълъг е списъкът. Отделно бяха цензурирани редица творби дори на признати писатели, дори на дядо Вазов.

 55. 55 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#33:"ХАРИ"]А "спецслужбите на Кралицата" никога не са си служили с изпълнение на "мокри дела" на Острова. [/quote]

  Ъъъъъ?!?

 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "Rage Against":

  Малоумник!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#53] от "boby1945":

  свиньо червена,
  ти пък кога направи рейтинг 55хх?!?

  и какви лъжи ръсиш за интелектуалците по времето на Тодар Живков?!? всички интелектуалци избихте, или държахте гладни със семействата им докато ги пречупите и ги накарехте да се скрият из родопските села, за да не ви пречат.

  тия изроди, които се въртяха около вашите селски вождове, бяха кадрови мозъчни гейтаци като Гошо Жагаров и друга подобна малоумна сган. който от истинските интелектуалци не можеше да ви трае и е изгубил илюзиите си от комунизма, или е избягал, или се е оттеглил. останалите, които събираха трохите от трапезата на Тошката бяха некадърници и подмазвачи, а не интелектуалци.

  но ти Буби, мазна комунистическа свинке, знаеш всичко. все пак бол капиталови проекти си избутал. то 3 пъти фалит за 45 години не се правят толкова лесно. що капиталови проекти трябва да приключат успешно

  п.п. продължавам да се чудя как така социалният дарвинизъм изобщо не работи в България?!? все такива малоумници и презрени гнусари като Буби1945, Сергишев, Първанов, Тодар Живков, Луканов, Виденов, Ахмед, Сидеров, Антон Кутев и др. продължават да се "развиват", да правят кариера в България, да бъдат назначавани на ръководни постове?!?

  РЕФОРМИ !
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#55] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  ДС убиха Марков и участваха в атентата срещу Йоан Павел по поръчка на господарите ви от КГБ.Неоспорим факт . Отричането на очевидното е стара ваша черта.

  klimentm
 59. 59 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#58:"klimentm"]ДС убиха Марков и участваха в атентата срещу Йоан Павел по поръчка на господарите ви от КГБ.Неоспорим факт [/quote]
  Когато фактите гуворят и Зевс засрамено мълчи!
  Само че къде ги тези факти!
  Вие там ли бяхте - около Г.Марков?
  Или може би на Площад Св.Петър?
  Оказва се,че съм имал мноооого льоооши господари!...И невнимателни!Да допуснат 1 и същи свидетел на два атентата да се изплъзне жив!
  Сменявяйте си бързо самоличността,докато не са ви подгонили гадовете!
  Същия ефект ще постигнете ако смените дилъра!

 60. 60 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#58:"klimentm"]господарите ви от КГБ.Неоспорим факт[/quote]
  Ако използвате думата „господар“ в смисъл на „началник“,...моите бяха от ГРУ - конкурентна „кантора“ на КГБ!Едва се понасяха,ша знайш!
  Господарски им работи!

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#60] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  Същата кръвна група без съмнение.А за сведетелите прекрасно знаеш че ГРУ и КГБ не оставят такива .Дори и в България не можахме да осъдим хора като Спасов и Газдов ,дребни пионки в системата .Какво остава за по големите .

  klimentm
 62. 62 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#61:"klimentm"]Същата кръвна група без съмнение.[/quote]
  Съвсем различна,повярвай ми!
  И в обучението,и в методите на действие
  [quote#61:"klimentm"]Дори и в България не можахме да осъдим [/quote]
  Кои вие не можахте?

 63. 63 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бенк-Бенк":
  Абсолютна дезинформация от руската подлога Красимир Иванджийски, който препечатва в жалкия си парцал "Строго секретно" измишльотините на руските си господари! Самият генерал Калугин разказа как е било подготвено убийството на Георги Марков. Къде изчезна по-голямата част от досието на Георги Марков, водено от ДС? Желю Желев излъга вдовицата на Марков Анабел Маркова, че истината за убийството му ще бъде разкрита! Проклети да сте всички лакеи на КГБ - убийци на най-светлите личности на България!!!

 64. 64 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51] от "greentree":

  "Георги Марков умира през 1978 и затова да отнесем творчеството му по към средата на миналия век."

  Май и на теб не ти е ясно какво искаш да кажеш?!

 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#62] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  Българите не ГРУ.Или не се смяташ за част от тях?

  klimentm
 66. 66 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#63:"koydae"] Желю Желев излъга вдовицата на Марков Анабел Маркова, че истината за убийството му ще бъде разкрита![/quote]
  Желю възложи тази работа на една комисия,оглавявана от Тамбуев!
  Тамбуев започна „да рови“ и пръв стигна до извода,че работата не е „чиста“ откъм участието на МI6 и CIA!(Нежеланието на Скотланд Ярд за сътрудничество,оправдавано с някаква секретност ,самото заминаване на Марков от България...e.t.c.)!
  Направи едно-две изявления по Националната Телевизия...и разследването беше тихомълком спряно!
  Желю наистина излъга - така му наредиха ...ама не от Москва...

 67. 67 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#65:"klimentm"]Българите не ГРУ.Или не се смяташ за част от тях? [/quote]
  Вие съдия ли сте?
  На вас ли беше възложено да съдите Спасов и Газдов?
  Въобще бил ли сте роден по него време или си пишете така,каквото сте прочели тук-там?

 68. 68 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  До коментар [#63] от "koydae":

  Какво знаете за произведенията на Г.Марков?
  Кои от тях сте чели?

 69. 69 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#58:"klimentm"]ДС убиха Марков и участваха в атентата срещу Йоан Павел по поръчка на господарите ви от КГБ.Неоспорим факт . Отричането на очевидното е стара ваша черта. [/quote]
  -Тези мухлясали твърдения са от времето на Студената война. Те имат същата стойност,както твърденията за "неоспоримия факт", че "очевидно" Земята е плоска и Слънцето се върти около нея.

 70. 70
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#60] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  лелеее пиленце, я да ги намалиме тия халюциногени бе! понеделник е все пак хахахах
  [quote#60:"Граф Влад Задунайски - semper idem"]Ако използвате думата „господар“ в смисъл на „началник“,...моите бяха от ГРУ - конкурентна „кантора“ на КГБ!Едва се понасяха,ша знайш!
  Господарски им работи![/quote]

 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#70] от "Кентавър":

  както обикновено червеногъзите копат усилено за 9-ти кладенец за да си измият посраните дупенца. съжалявам пиленца ама георги марков си ви беше тотално квадратен и дебел к.р в г@з@. и колкото и да пискате и да мърдате само по дълбоко ви влиза.
  точка.

 73. 73 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#69] от "Бенк-Бенк":

  сигурно правешкия цървул му е пращал плетени чорапи всяка коледа в лондон, нали?

 74. 74
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 75. 75 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#74] от "Кентавър":

  мда... значи "репортажите.." определено ви бъркат в гз хахаха
  въпреки глазурата в която марков е бил потопен явно не е могъл да издържи мизерията на режима и си е бил камшика. цялата кал по името си като галеник на правешкия цървул, марков я е измил.
  вие обаче си оставате...

 76. 76 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#71:"blockblock"]лелеее пиленце, я да ги намалиме тия халюциногени бе! понеделник е все пак хахахах

  Ако използвате думата „господар“ в смисъл на „началник“,...моите бяха от ГРУ - конкурентна „кантора“ на КГБ[/quote]
  Батьовото,какъв ти е проблемът?
  Работил съм ВР - значи „колеги“ са ми били момчетата от ГРУ!(Доколко са били „господари“,доколко просто колеги е друг въпрос!)
  Ако нещо те дразни - кажи го направо!Ама не обиждай на халюциногени,моля!Не виждам основание!

 77. 77 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#76] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  охохо па вие се трошехте от работа хахаха. ако стандартното средно айкю на служител във ВР е като твоето ...
  да не говорим, че последният път като имах вземане даване с такива синковци си поръчаха техника с 300% надценка и даже не можеха да прочетат менюълите айде мола та

 78. 78 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#77:"blockblock"]охохо па вие се трошехте от работа хахаха. ако стандартното средно айкю на служител във ВР е като твоето ... [/quote]
  Какво му е на 160+?Нормално!
  А кой-колко се е трошал от работа - ами имаше различни!Нещо не те разбирам - защо обиждаш без да ме познаваш?
  При това,пишейки неграмотно,как имаш основание да коментираш моя IQ(терминът е от мъжки род)

  [quote#77:"blockblock"]последният път като имах вземане даване с такива синковци си поръчаха техника с 300% надценка и даже не можеха да прочетат менюълите айде мола та [/quote]
  С мен ли си имал работа,хлапе?

 79. 79 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#78] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  ми де да знам, вие фуражките сте ми еднакви.. хлапе

 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мдаааааа......
  "Не забравяй, че ние те направихме писател".......
  ......................................................................................
  прокурор, милионер, съдия, министър , наш човек - руски агент , не те убихме , дадохме ти апартамент и вила в Бояна , посланик и виден контрабандист, собственик на голф игрища, фабрики и заемя , къщи в чужбина , образование ти дадохме - на запад , и на децата ти , УБО ти носеше всеки ден манджата, звезди на пагоните , поръчки от държавата , краде без съд и присъда и т.н. , и т.н..
  Така действа и днес червената мафия .....
  А защо Георги Марков НЕ се изучава в училише ???
  Защо ли ....

  BIG AL
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#70] от "Кентавър":

  Твърдя го като теорема а не като аксиома.
  На съда в Италия бяха представени неопровержими доказателства че Агджа се е срещал с агентите от ДС както в Рим така и в София.За Марков дори и кучетата ви знаят какви ги свършихте. Истината не ви е приятна но фактите са такива другари !

  klimentm
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#76] от "Граф Влад Задунайски - semper idem":

  Момчетата от ГРУ имат доста невинна кръв по ръцете си. И ти се гордееш че си бил приятелче с тях??! Пили сте заедно водчица и сте водили приятни разговорчета? Ясно е защо защитаваш Спасов ,Газдов и останалите изроди.

  klimentm
 85. 85
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#85] от "Кентавър":

  Просто не ми се коментира отвори интернет и си научи каквото изкаш.

  klimentm
 87. 87
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 88. 88 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#83:"klimentm"]На съда в Италия бяха представени неопровержими доказателства че Агджа се е срещал с агентите от ДС както в Рим така и в София.За Марков дори и кучетата ви знаят какви ги свършихте. Истината не ви е приятна но фактите са такива другари ! [/quote]
  -"Имаха дубльор за ролята на Сергей Антонов
  Ватиканът може да обърка много икономически интереси и затова противниците на Йоан-Павел II са цяла върволица, твърди о. з. полк. Йордан Орманков, българският следовател по делото

  - Г-н Орманков, утре се навършват 20 години от покушението срещу папа Йоан-Павел II. На кого пречеше той?

  - Откакто съществува конклавът, винаги е имало сили, на които един папа пречи. Да не забравяме, че предшественикът на Йоан-Павел II - Йоан-Павел I, имаше власт само месец. Смъртта му беше твърде загадъчна. Може да се предполага, че един папа с полски произход неслучайно е избран в момент, в който в родината му започват важни за цяла Средна и Югоизточна Европа промени. Йоан-Павел II е известен и с антикомунистическите си възгледи. По тази логика може да се подозира негативна реакция към него от комунистическия блок, към който принадлежеше и България. На трето място, църквата в лицето на могъщия Ватикан може да обърка много икономически интереси. В този смисъл противниците на папата могат да се наредят на огромна опашка.

  - Кой се възползва от престъплението?

  - Трудно е да се каже. Първият процес беше претупан.На 22 юни 1981 г. римският наказателен съд постанови доживотна присъда срещу Мехмед Али Агджа като индивидуален изпълнител на престъплението. Още тогава съдията Северино Сантиапики отбеляза в присъдата, че има въпроси без отговор от съда.

  - Кой беше най-важният неизяснен въпрос?

  - Наистина ли Агджа е бил сам. Празната ниша по-късно беше запълнена с измислена и режисирана фактология. Година след това се появи българската следа. Тя получи гласност чрез американската журналистка Клеър Стърлинг. Това даде основание за ново разследване в началото на 1982 г. със съдия-следовател д-р Иларио Мартела, а от българска страна - аз. Сътрудничеството ни приключи на 29 март 1986 г. с оправдателна присъда за нас. Но този план все пак се е родил някъде. Дали в Багдад или в италианските спецслужби СИСМИ илиСИСДИ - отговор няма. Но има предположения с висока степен на вероятност, че това се е случило в Ленгли въпреки липсата на доказателства.

  - Натъкнахте ли се на манипулации по време на разследването?

  - Агджа непрекъснато си измисляше. Той разказваше на Мартела, че е бил в жилището на Антонов и го описа. Но водачите му бяха сбъркали нещо. Той говореше за портал, но на това място имаше завеса. Агджа описа погрешно и българите Тодор Айвазов и Желю Василев. Каза, че Желю е по-висок от Тодор с цяла глава. Всъщност е обратното. Агджа твърдеше, че се е запознал със съпругата на Сергей Антонов - Росица, на площад "Пикадили" в Рим в края на декември 1980 г. Оказа се, че по това време тя не е била в Италия. Съдебно-психиатричната експертиза потвърди, че Агджа е "бордлайн" - човек на ръба.

  Но след разпитите на български следователи през декември 1983 г. призна, че всичко е измислил. Например пред мен твърдеше, че в Техеран се е запознал с кагебиста Владимир Кузинтцки - военен аташе на СССР. Той го вербувал, свързал го с ДС и го извикал у нас. Тук Агджа се запознал с Василев, Айвазов, Бекир Челенк, Орал Челик. Питах в Москва за техеранския военен аташе Кузинтцки, но този човек всъщност работеше в Лондон и се казваше Владимир Кузичкин. Междувременно отнесох едно наказание от МВР за намеса в операция на КГБ. Агджа описа руснака като чичко, среден на ръст, плешив, късоглед, с очила и перука, понакуцващ. Портретът на истинския Кузичкин беше на двуметров млад мъж, с буйна коса, обувки № 47, идеално зрение и слух. Когато извадих плика със снимките на Кузичкин, Агджа призна, че е измислил историята, за да свърже атентата с КГБ. На всяка цена.

  Дори и за мястото на Сергей Антонов беше определен дубльор, ако нещо с него се издъни. Но след втория арест Сергей изведнъж стана развалина. Удобна машина, която повтаряше 5 несвързани изречения.

  - Какво направи тогавашното правителство?

  - Правосъдният министър Светла Даскалова покани Мартела у нас. Той въобще не й отговори. Когато състоянието на Сергей се влоши, проф. Иван Темков спешно направи съдебнопсихиатрична експертиза. През октомври, 1985 г. пратихме през нощта шифрограма на вътрешния министър Димитър Стоянов. Той събудил Тодор Живков в резиденцията му в Банкя. Държавният глава веднага събрал Политбюро. Така в 4 часа сутринта се взима решение Антонов повече да не дава показания пред съда, защото не е в състояние да се защити. В 6,30 ч сутринта с адвоката Александър Доспевски написахме молба от името на Антонов. Сергей я подписа. Съдия Северино Сантиапики я уважи.

  - Защо България трябваше да бъде замесена в атентата?

  - Студената война беше в апогея си. И едната, и другата страна се надцакваха и гледаха каква по-голяма мръсотия да сътворят. България пострада най-много - тотална икономическа и политическа изолация. Зад това стоят предимно икономически интереси. България е най-мощната преграда по пътя на наркотрафика. А мафиите не прощават такива неща. В деянието участват турската и италианската мафия. В затвора Агджа го обработват главорези - Кутуло и Пандико от новата неаполитанска камора. Казват му как да клевети България. Когато стартира процесът на века и вкараха Агджа в клетката, той каза: "Аз съм Исус Христос. Краят на света е близо". Всички настръхнаха. Стана ясно, че това е маниакален човек. В тази разработка, чиято и да е тя, ни подцениха. Поради липса на творческо въображение.

  Ваня Панкова
  [email protected] "

  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&amp;url=http%3A%2F%2Fpaper.standartnews.com%2Farchive%2F2001%2F05%2F12%2Fsociety%2Fs3007_4.htm&ei=1LjKUs6jO8-OyQObh4HoBA&usg=AFQjCNFYfXHz9CDUhVO6Rif-ZDxl7l_Dbg&bvm=bv.58187178,d.Yms&cad=rja

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK