Даниел Смилов: Раздробяването на националистите може да ги остави извън парламента

Даниел Смилов

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел СмиловСлед оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013г., от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през 2014 (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). Днес представяме мнението на политолога Даниел Смилов (то е записано преди скандала с Волен Сидеров от тази седмица):


Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не - кога?


- Изборите са необходими и неизбежни от гледна точка на оздравяването на партийната система в страната. Те не могат да бъдат отлагани безкрайно, защото това води до продължаващо влошаване на управленската ситуация. Грешка ще е да се стигне до избори едва когато страната вече е загубила управляемост: цената от такова изчакване ще е твърде висока. Разумното решение е избори най-късно до май.
Каква е прогнозата Ви за резултатите от евроизборите?


- БСП - ДПС няма да вземат повече от половината евродепутати – очаквам сравнително нисък резултат за тях в резултат на протестен вот. Трудно е да се прогнозира представителството на останалите партии, някои от които все още се организират.


Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?


- Степента на непредвидимост за съжаление остава висока. Основните въпроси ще са дали ГЕРБ ще продължи да губи влияние, дали Реформаторският блок ще започне да функционира като нормална партия и дали инженерният проект на Бареков има ресурс, за да се наложи. Кратките ми отговори са три "да". Борисов не прави усилия да реформира ГЕРБ и да спре загубата на доверие – само вътрешнопартийна консолидация няма да е достатъчна да обърне тенденцията. Реформаторският блок вече направи сериозни стъпки по посока единен субект. Зад Бареков стои достатъчно мощна групировка, за да му осигури нужните гласове над избирателния праг.


Ще видим ли нови политически лидери?


- Да, около Реформаторския блок има нови лица: Радан Кънев има сериозен потенциал за политически лидер. Интересен въпрос е доколко лицата от протестите могат да се наложат. Потенциал имат и Антоанета Цонева, и някои от протестиращите студенти. Дали ще опитат да сформират свой политически субект е рано да се каже.


Каква е прогнозата Ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?


- Раздробяването на националистическите партии може да им изиграе лоша шега. При общ потенциал от около 10% те може и да останат извън парламента при висока избирателна активност. При по-ниска мобилизация може да осъмнем в парламент с повече от една националистическа формация. Притеснението ми е, че основните партии проявяват голяма търпимост към тях като потенциални партньори, което води до ескалация на националистически настроения. Бежанската вълна е удобен повод за раздухване на тези настроения.


Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?


- За демокрацията опасност няма. Тя е достатъчно устойчива, а сме и членове на НАТО и ЕС. Може да има сериозна политическа поляризация и загуба на управляемост, ако кабинетът "Орешарски" реши да остане на всяка цена. Това ще е тежка парламентарна и правителствена криза, но не и пряка заплаха за демокрацията. Така или иначе изборите са решението.


Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв - косвеният резултат от тях?


- Протестният потенциал продължава да е много висок. Дори проучвания на "Галъп" показват, че около 20% от хората са готови да участват в протести. Това означава, че всеки правителствен гаф, както и решения на важни групи като студенти, синдикати и т.н. могат бързо да доведат до масови протести. С наближаването на май протестите ще се увеличават, особено ако няма ясен ангажимент за парламентарни избори.


Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?


- Не, макар че усилено се опитва да я постави под въпрос. Изборът на българите е ясен и ние не сме в ситуацията на Украйна. При нас проблемът е по-битов: интересите на голямата руска клиентела, която е пряко заинтересувана от реализацията на определени проекти. Да представяме това като "цивилизационна дилема" е пресилено.


Какво предстои за ЕС и Черноморския регион след решението на Украйна?


- Черноморският регион ще продължи да бъде географско, а не политическо понятие. Европейският съюз трябва да се поучи от това и да продължи да изгражда единна политическа идентичност.


Кое ще е фатално през 2014 г.?


- Надявам се нищо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Българските националити са "шменти капели"!
  Всички те злоупотребяват с националната кауза за свои користни цели. Нито един от тях не прилича на Левски, Ботев или Караджата, но в голяма степен приличат на Бай Ганьо - келипирджии!!!

 2. 2 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Националисти" ли ?!?! Потенциал ли?!?!?
  В България това понятие е добре или зле прикрит параван за злоупотреба със дълбоко исторически и ако щете и подсъзнателни и интимни (в някакъв смисъл) чувства на част от народонаселението ни( и моя милост също), които къде умело къде не толкова, се използват от група хора за лично обогатяване и личен бизнес план.
  Томно такива "националистически" формациийки, са склонни(видно за всички) да се сдушат, БЕЗПРИНЦИПНО, с който е на власт и точно това е най-голямото доказателство за горното ми твърдение.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Престанете толкова лесно да лепите етикета "националистически". Какви националисти са русолюбците и комунистите от Атака?

 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Налага се да почакаме трите "да" на г-н Даниел Смилов...
  Няма като как, Неволя ...

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#1:"Дедо Либен"]Българските националити са "шменти капели"[/quote]

  Лошото е, че имаме генерали, професори, инжиЛери, доХтори, шменти капели....

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Национализмът е добра мисия,но тия го опошлиха.
  Не ги харесвам в тоя вид и състав и няма да ми е мъчно ако останат извън НС.
  Това ще бъде възможност за създаване на правилни националистически субекти.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Не са безпочвени предположенията/прогнозите на Смилов, макар че, в и около РБ има не малко въпросителни. Като казвам въпросителни, нямам предвид въпросите около отделни персони, а по-скоро неясното политическо говорене и цели. Вече наистина е крайно време, да се дефинират няколко основни цели/теми/задачи, при това не ултимативно (или приемаш 100% моята визия или си враг) и да се декларира, че потенциален съюзник ще бъдат партии или формации, които се обединяват около тяхното изпълнение, естествено след постигане на съответния изборен резултат.
  При това, участието в изборите на партии или формации обединили се около принципите, по които има консенсус, не е задължително (даже напротив) да се явяват с една листа. След изборите, на база на постигнатите резултати и предварително подпасаното съгласие за целите, те задължително трябва да намерят формула на общо управление. Крайно време е да се сложи край, на безмисления "приятелски огън" - мисля че се видя от всички участници в него, че не носи диводенти за всички намиращи се в дясно - политиката разделяй и владей не е новост и виждаме резултатите от нейното успешно използване, особено при "особеностоте" на нашето медийно пространство.

 8. 8 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Раздробяването на националистическите партии може да стане причина те да останат извън парламента."

  Толкова по-добре! Понеже те всичките са псевдонационалистически, лъженационалистически.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#8] от "ISTORIK":

  Точво така, бой!
  Всички те са псевдо-, квази-, семи-, крипто- и полупроводници, разбирай полупродукти на ДС и БКП!!!

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  Управлението на л@@нометите слага под един знаменател всякакви ксенофоби ,фашисти ,нацисти и най-важното залива ежедневно с помия и обикновените родолюбци и патриоти защото те ще да са атакисти, комуняги и большевики - чекисти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Весело

  "Потенциал имат и Антоанета Цонева..."

  Как да го вземеш на сериозно след подобен извратен хумор?!

 12. 12 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  За много хора патриотизмът е криворазбран.

  Те си мислят, че "истинският патриот" трябва да мрази циганите, турците, евреите и чужденците.

  А в същото време тези псевдо патриоти не владеят граматиката, правоговора и правописа на родния си език, не познават родната история, родната литература, родната култура, родната география.

  Освен това, си купуват само китайски стоки, гледат американски филми, слушат гръцка, сръбска и турска музика. И се тъпчат с дюнери.

  Това са родните "патриоти" и "националисти".

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Г-н Смилов, у нас националисти все още няма. До някъде ВМРО се опитваше да играе такава роля, но изпада лесно в популизъм и дори за срам, остана под влиянието на Атака. Що се отнася до последните, не ги легитимирайте с етикет "националисти". Те нямат нищо общо с национализма , откъдето и да се погледне. За просветен национализъм, да не говорим. У нас няма националистическа партия с общоприетият смисъл. Има платени от чужбина комедианти, които навредиха много и ще продължават вредят на страната ни...

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  И да не влязат в парламента, националистите няма да ми липсват. И без това предимно го удрят на лозунги и популизъм, полза никаква, пък и са много кресливи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поне се посочват и хора с потенциал на фона на скандалите в големите партии и буйстванията на Кубинеца.

 16. 16 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Потенциал имат и Антоанета Цонева, и някои от протестиращите студенти."
  Хм, толкова обществен натиск, само за да влязат няколко нови маймуни в политиката? Жалка работа.

 17. 17 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На мен примерно този Радан Кънев нещо не ми допада, мисля, че няма кой знае какви качества, но времето ще покаже най-добре.

 18. 18 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 593 Неутрално

  - Изборите са необходими и неизбежни от гледна точка на оздравяването на партийната система в страната
  ------------(цитат на Даниел Смилов)-----------------
  Аз съм съгласен с това мнение,защото така повече не може да продължава.
  1)Например"хард комунягите"от електората на БСП,
  са"бесни" от факта,че "коалиционните им партньори"от ДПС,
  непрекъснато ги изнудват и им "извиват ръцете"и даже им пречат да осъществят"левичарската"си програма,тъй като ДПС са "неолиберасти"
  2)Герберите също трябва да се преброят,колко са останали
  3)"Реформаторите"трябва наистина да видят толкова ли са"популярни"вече"обединени",или само се заблуждават,
  вдигайки гюрултия до небето!
  4)Ние"националистите"сме най зле-признавам си!Не само ние от АТАКА,но и останалите"колеги"-ВМРО,НФСБ,БПН,хората на Расате,хората от"Луков марш",Воините на Тангра и др.
  За нас ще се въздържа да коментирам...по "обясними"
  причини...Макар,че лично за мен причините са по-скоро
  "необясними"...Или "обясними,ама съвсем в друг аспект-
  не"политически"....
  Немам думи!...

 19. 19 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Е, дано прогнозите на Смилов се сбъднат поне донякъде- скоро избори, "националистите" извън парламента, повече десни в НС...
  Но Бареков няма място в НС и ми се иска да не влезе.

 20. 20 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  не ми харесва "мрачната" прогноза на атора че националистите поради раздробеността си нямали да влязат в парламента. Та това е повече от хубаво за нещастната ни българска демокрация. Да се вайкам че някакви комплексирани "мъжаги" няма да са депутати?! Че някакви за които единствените аргументи са боксьорските им умения да ме притеснява? А нима не е вярно? И Павел Чернев и Джамбазки, да не споменавам наежената чета на Атака, всичките в ефир си признаха че юмручното право в тези среди е основния аргумент. В тази мизерия (и финасова и социялна, и духовна) само тези боклуци ни липсват да цъфнем и да вържем.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Не мога да си представя какви "националисти" могат да са хора, които се издържат от чужда държава?!

  Атака изначално е незаконно дете на греховната похот между БСП (майката) и Доган (бащата); затова и двамата родители са толкова ... сдържани в неодобрителното си мърморене за хулиганските изстъпления на отрочето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  [quote#21:"Norman Granz"]Не мога да си представя какви "националисти" могат да са хора, които се издържат от чужда държава?! [/quote]
  Явно визираш Русия!Последно,с какви пари се издържаме ние атакистите?Руски,или от българските данъкоплатци?Щото и двете версии битуват в обществото!
  [quote#21:"Norman Granz"]Атака изначално е незаконно дете на греховната похот между БСП (майката) и Доган (бащата); затова и двамата родители са толкова ... сдържани в неодобрителното си мърморене за хулиганските изстъпления на отрочето. [/quote]
  Да,бе...точно така е ще знаеш,затова сега и двамата"родители"
  ще гласуват срещу"отрочето"си...Което естествено ще доведе до падането с гръм и трясък на така "омразното"ви правителство....дето вие протестърите вече 200 и кусур дена го"борите"трамбовайки жълтите павета!
  Поне едно"мерси"можете да ни кажете!...

 23. 23 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#3:"spiegel"]Какви националисти са русолюбците и комунистите от Атака[/quote]
  би ли ми посочил националистическа формация или партия извън тези горе в БГ.

 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Багаине, не изпускай момента. Сидеров види се излиза вече в "разпореждане". Между другото, той се справи отлично , маладец, а пък има нужда от нови " националисти". Финансирането е осигурено, действай , ние от форума ще те подкрепим . Тъй де, по -добре ти отколкото някой друг , спуснат от най-горе националист...

 25. 25 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]Не мога да си представя какви "националисти" могат да са хора, които се издържат от чужда държава?! [/quote]
  пост 23 и към теб го задавам.

 26. 26 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 593 Любопитно

  До коментар [#24] от "Петър Иванов":
  [quote#24:"Петър Иванов"]Багаине, не изпускай момента. Сидеров види се излиза вече в "разпореждане". Между другото, той се справи отлично , маладец, а пък има нужда от нови " националисти". Финансирането е осигурено, действай , ние от форума ще те подкрепим . Тъй де, по -добре ти отколкото някой друг , спуснат от най-горе националист...
  [/quote]
  Ами какво да ти кажа Пешо...благодаря за доверието!
  На мен поне Варадеро,Брюксел и Париж наистина НЕ са ми
  от любимите дестинации!Страните от ЕС-забрави,
  а САЩ-"в пътя да не са ми" ...Виж Гърция,Турция,Египет-ДА
  ...в края на краищата всеки си има предпочитания...
  И най-важното-не ме е страх да летя със самолет!
  И НЕ шмъркам "бело" да ми дойде смелост!...

 27. 27 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]Не мога да си представя какви "националисти" могат да са хора, които се издържат от чужда държава?! [/quote]
  За България това е напълно възможно. Уж нормални хора, дори тук по форума, а говорят с такава страст и любвеобвилност за Путинова Русия, сякаш това е истинската им родина. Русофилството е противобългарско и ражда само национални предатели и престъпници като Сидеров.

  Пазете се от доносника vesolr
 28. 28 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#22] от "багаин":

  Мерси за кое бе, то бива наглотия. Можеше преди 8 месеца да го няма този кабинет, който върна България с години назад, ако не беше лакомията Воленова. И ти лично да си патриот, нежеланието да признаеш що за изрод и антибългарин е лидерът на Атака, те прави лумпен.

 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#23] от "papipo":

  аз ще ти отговоря, и без да си питал. Въпросът ти е подвеждащ. Ако приемеш Атака за националисти, има много формирования, които могат да минат за националисти - от НФСБ до всякакви отрепки в стил расате, луков марш и т.н.

  Ако сме обективни, няма такава партия, а според мен не трябва и да има. Всички политици би трябвало да са патриоти и националисти, от която партия да са, в зависимост от това колко им позволява мозъкът.

 30. 30 Профил на akademiqta
  akademiqta
  Рейтинг: 434 Гневно

  Насилието ще роди насилие ...

 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Любопитно

  "....Даниел Смилов: Раздробяването на националистите може да ги остави извън парламента...."

  По-лошото е ако ги остави извън затвора...

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мен не ме вълнува раздробяването на националистите, защото те не са такива, в точния смисъл на думата! Вълнува ме раздробяването на нацията на етноси, за каквото претендират ред техни представители, тръгнали и партии да правят! Точно това говори, че националистите не са такива, а просто търсят път към политическа кариера и начини за положителна дискриминация! Да! Имаме нужда от патриотична партия, но това е различно от националистическа!

  goblenka
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#32:"goblenka"]националистите, защото те не са такива, в точния смисъл на думата[/quote] ЗАКОН от физиката: Всички тела в една система имат еднаква ъглова скорост.
  - националистите ... не са такива, в точния смисъл
  - левите ...не са такива, в точния смисъл
  - десните ... те не са такива, в точния смисъл
  - партиите ... не са такива, в точния смисъл
  някои от съфорумци - не са такива, в точния смисъл

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#33] от "EVOLYUCIONER":

  Ми... Аз търся субекти в точния смисъл!

  goblenka
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  [quote#34:"goblenka"]Ми... Аз търся субекти в точния смисъл! [/quote]Помня, че по време на изборите (месец май) бях подреждал партиите според посланията им и според точния смисъл на понятията ... кой къде се намира в точния политичеки спектър ... мно-о-о-о-о-ого минуси(-) отнесох. Никой не иска да види истината

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "EVOLYUCIONER":

  Истината си я написал. Точно така е! " Совите не са това, което са"! Спомня ли си някой " Туинпийкс"? Нашите политически субекти, във и извън Парламента не отговарят по съдържание и поведение на имената и заявената позиция!

  goblenka
 37. 37 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Нещата, назовани с истинските им имена!

  http://pressadaily.bg/publication/31953-%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK