ВСС като трета партия в коалицията ДПС - БСП

Веселина Тенева напуска ВСС след разговора в етичната комисия

© Анелия Николова

Веселина Тенева напуска ВСС след разговора в етичната комисияПоради опасността да бъде затъмнена от хулиганските изцепки на Волен Сидеров непрозрачната псевдопроцедура по номинацията на новия главен съдебен инспектор, издигната от ДПС и БСП, препубликуваме със съкращения анализа на сайта "Съдебни репортажи". От статията става ясно, че Висшият съдебен съвет, който се хвърли в плонж пред политическата власт на всяка цена да изчисти репутацията на номинираната, всъщност компрометира допълнително единствената кандидатка за поста.


Заглавието, вътрешните заглавия и акцентите са на "Дневник".


В началото на седмицата Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за половин ден успя да изслуша единствения кандидат за главен инспектор – съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева за съмнителните имотни сделки на семейството й, и да се произнесе, че тя не е допуснала етично нарушение.
Прибързаните действия на комисията, оглавявана от Ясен Тодоров, изглеждаха в пълен синхрон с действията на управляващите партии в законодателната власт БСП и ДПС, които преди празниците в опит да омекотят предстоящия доклад на Европейската комисия, инициираха процедура за избор на главен инспектор.


Процедурата беше такава, че още преди стартирането й се разбра, че е била приключена – кандидатката е била избрана преди откриването на процедурата за избор и едва след партийното съгласуване, за което никой от депутатите не иска да ни осветли как е протекло – кой на кого какво е предложил, за да се постигне съгласие. Прозрачността на процеса по номиниране бе оспорена както от най-голямата съдийска организация в съдебната система, така и от неправителствения сектор.


Причината бе лесно видима за всички освен за депутатите от управляващата коалицията – в дълбоко заспалата държава по време на Коледните празници парламентът се опита имитира демократична процедура.


 Не се проведе не само истински, а съвсем никакъв дебат за дейността на Инспектората към ВСС – органът, натоварен със задачата да следи за нарушения на съдии, прокурори и следователи. Съответно нямаше дебат и какви качества трябва да притежава бъдещият главен инспектор.


Коледното и новогодишно безвремие за депутатите обаче беше смутено освен от организациите на гражданското общество, които възразиха на симулираната прозрачност на процедурата по избор на главен инспектор и от публикации в електронния сайт "Биволъ" за, меко казано, необичайни сделки на единствената кандидатка, внесена в последните часове на последния ден от срока за номиниране.


И тогава имитацията на демокрация и прозрачност влезе в следващ етап, по-рафиниран –


кой, ако не кадровият орган на съдебната власт ВСС трябва да изчисти репутацията на кандидатката!


Така БСП и ДПС могат спокойно да кажат – независимата съдебна власт, която поначало казва кое е законно, се произнесе и ние се съобразяваме.


ВСС в този случай постави собствен рекорд по бързина на усърдието, който надмина срамно краткия срок в процедурата – изслуша Тенева, анализира и обобщи без други проверки само за няколко часа, че в сделките на семейството й няма нищо нередно.


Нещо повече, дали Етичната комисия действително е направила преценка на всички обстоятелства, първо, не беше съобщено официално, тъй като нито един от членовете на комисията не пожела да обясни пред медиите каква работа е извършена по случая, и второ, неофициално се разбра, че новите разкрития за заменките на съпруга на Тенева с имоти на "Софийски имоти" изобщо не са били обсъждани (а заменките са направили и Тенева собственик).


Официалните източници мълчаха и дадоха оскъдната информация, че става въпрос за сделки, описани като "строго лични имуществени отношения". А източници на "Съдебни репортажи" от съвета изясниха, че Етичната комисия само е слушала кандидатката и не е питала. Това изглежда като притеснение да не се зададе въпрос, който вместо да помогне за очистването, да постигне обратното. Обаче кадровиците се объркаха, защото бързината и съмнението за сервилност поради вниманието да не се извършва по същество никаква странична проверка не постигна целта – никой не повярва, че във ВСС се е случило нещо различно от случилото се преди това в Народното събрание – имитация!


Казусът "Тенева" не е прецедент, а е последният от редицата скандали, свързан с имотите и финансовото състояние на висши магистрати


в последните години, който руши и без друго оскъдното доверие в правосъдието.


Затова и от ВСС се искаше много повече от провеждане на мероприятие в стил "визита на учтивост".


Заменките със "Софийски имоти" отключват теми, за които въобще не се разбра дали ВСС си дават сметка. Ясно е, че кръгът от привилегировани граждани, които са получили достъп до привлекателното общинско имущество, не е конструиран на демократичен принцип, а чрез "връзки" или с други думи – чрез влияние.


Използвала ли Тенева влияние и въобще как се е стигнало така, че се е оказала в клуба на избраните? Както не стана ясно и има ли нещо нередно в заменките.


Тази непобутната от ВСС неяснота няма как да не напомня на услужливостта на предишния ВСС спрямо семейната приятелка на висш представител на тогавашните управляващи – председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, която председателстваше съдебен състав по едно от делата "Софийски имоти", въпреки че няколко години преди това тя бе сключила изгодна сделка от името на баща си с общинското дружество, чиито директор като съдия трябваше да осъди или оправдае.


Тогава бившата главна инспекторка Ана Караиванова обвини медията, изнесла компрометиращата информация за Янева, че е направила поръчково разследване, а ВСС пък отказа да преценява дали има конфликт на интереси, защото не бил компетентен.


Светкавичните (без)действия на ВСС по казуса "Тенева" оставят лош вкус и поради дългото и ненарушимо мълчание на кадровиците (около година) по отношение на липсващия главен инспектор. Нито веднъж новият състав на съвета не повдигна темата, нито дори любезно не напомни на Народното събрание, че не изпълнява законовите си задължения да избере нов ръководител на Инспектората, въпреки че дори по дисциплинарни производства магистрати оспорваха легитимността на актовете на инспектора заради изтеклия му мандат. На фона на това почти едногодишно бездействие активността на Етичната комисия безкритично да се довери на обясненията на издигната от управляващите БСП и ДПС кандидатка и да приключи казуса подсили усещането, че


кадровият орган на съдебната власт действа като трета партия в коалицията


издигнала Тенева за поста.


Още по-притеснителен изглежда фактът, че в случая ВСС дори не си направи труда да замаже очите на наблюдателите с проверки, каквито се наложи да направи при друг идентичен случай – с неуспялата кандидатка за конституционен съдия Галя Гугушева.


Партийното съглашателство по темата и поведението на ВСС си приличат и по явното неразбиране на поставените от критиците на процедурата проблеми. Вместо да внесе светлина около процеса на селектирането на Тенева – кой, кога и как е предложил нейната кандидатура, една от вносителките на номинацията – Мая Манолова призова "юристите от неправителствения сектор" да излязат и да оспорят професионалните качества на съдията от ВАС. Нищо че никой не ги е оспорвал и персонално не е имало нито едно изказване относно кандидатурата на Тенева. В същото време Манолова не коментира, че малко повече от една година по-рано кандидатурата на Тенева, поддържана от председателя на ВАС Георги Колев, за Конституционния съд беше бламирана от съдиите от двете върховни съдилища на общото им събрание – тогава не тя, а друг съдия от ВАС спечели одобрението на колегите си – Георги Ангелов. На второ място беше съдията от ВКС Емануела Балевска.


Мая Манолова бе достатъчно искрена и да признае, че сроковете няма да се удължават, защото няма време, тъй като предстои доклад на Европейската комисия, а пък постът стои незает от дълго време. Ден по-късно вносителката стигна и по-далеч, като обяви, че около избора на главен инспектор се вихри "истерия" и че всеки, независимо колко е почтен, независимо колко е свестен, може да бъде окалян, омърсен и дискредитиран, особено ако дръзне да се кандидатира за публична длъжност - затова и нормалните хора все по-малко искат да се подлагат на това", каза Манолова, която е права само за последното. Но то е резултат именно от целенасочените усилия на управляващите и мнозинството във ВСС ключовите постове да бъдат запазени за


кандидати, поставени извън всякакво състезание – удобните, конформистите и незастрашаващи статуквото


И тук можем да припомним поредицата печални примери от кадруването с крайно неразбираемите мотиви при избор на административни ръководители в съдебната власт - и на новия, и на стария състав на ВСС.


Спешната липсваща проверка на кадровия орган на съдебната власт по отношение на имуществените сделки на семейството на Тенева съвсем прилича на изказването на Манолова като резултат. А тя от своя страна иззе функциите на съвета и разясни какво всъщност се крие зад израза "строго имуществени отношения". "Аз не съм проверила лично, но стана ясно, че става дума за едно решение на семейството по какъв начин да бъдат разпределени имотите между техните деца, стандартна процедура, която прави всяко българско семейство. Въпросът ви откъде има пари майката на съдия Тенева е смешен. Ама, моля ви, ясно е, че жената не е имала тези пари и че не ги е платила, става дума за договорка в семейството. Това е разрешено от закона. Това е допустимо. Това го правят десетки български семейства", каза Манолова. Накратко вносителката потвърди съмненията, че се касае за симулативни сделки. Не каза обаче ощетена ли е държавата, има ли притеснения, че са накърнени представите за благоприличие.


Същевременно Манолова призна - и това не предизвика отзвук (засега никакъв и във ВСС, който трябва да даде етична оценка точно на тези факти !), че според нея заобикалянето на закона (прекратяването на задължителната съпружеска съсобственост за придобити възмездно имоти по време на брака отпреди 2009 г.) си е съвсем нормална житейска практика и се е правила във всяко българско семейство.


И още нещо за приликите на ВСС с управляващите – и съветът, както ДПС и БСП, не анализира дейността на Инспектората, да обясни има ли недостатъци дейността му и евентуално как да бъдат те преодолени, какъв трябва да бъде главният инспектор в следващия мандат, за да улеснява ефективно и законосъобразно дейността на ВСС...


До важния въпрос - какви са възгледите на фаворитката за поста по тези проблеми медиите така и не стигнаха,защото не получиха отговор на въпросите за начинаещи – как стана така, че Веселина Тенева, която през февруари се пенсионира от съдебната власт, и веднъж вече не успя да продължи държавната си кариера като конституционен съдия поради бламирането от върховните съдии, спечели доверието на БСП, ДПС, ВСС (дали и на ГЕРБ предстои да видим поради противоречивите сигнали от тази страна), че е подходящата за поста с моралните си и професионални качества?


Кой се спря на името й и как се мотивираха поне две партии преди процедурата "на тъмно" да я изберат?


Засега изглежда, че въпросите нямат значение, защото изборът въобще не зависи от почтеността на отговорите. Даже напротив – забелязва се, че привидността само помага за синхрона – НС се прави, че открива процедура за избор, в която тепърва да се обсъждат номинации, а единствената кандидатура с вече подготвени документи е ясна още преди старта.

ВСС пък дава вид, че извършва проверка на съмненията, а всъщност нищо не иска да знае.
Кандидатката пък се е престорила, че продава на майка си, а въобще не е продала нищо, просто е надхитрила закона, който я е задължавал да е съсобственик със съпруга си


Един вид – непробиваема традиция да не се казва истината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Проблема не е само в ДПС или БСП,а на цялата политическа система,докато съдии се избират на квотен принцип от политическите партии в парламента,така ще е.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Съдебната система си е непробиваема комунистическа крепост! Това е ясно и на децата! СС е пълна само с комунистически кадри и техните деца! Ама, до последнити съдийско и прокурорско място! Това не е Съдебна система, а Феодална система! И то през 21-ви век! А членовете и са със самочувствието на ХОРА НАД ЗАКОНА! Докато не се разформирова напълно, НИКАКВА РЕФОРМА, не може да я оправи! Никаква!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Проблема не е само в ДПС или БСП,а на цялата политическа система,докато съдии се избират на квотен принцип от политическите партии в парламента,така ще е. [/quote]

  Адски си прав!
  Проблемът е в БКП. Лидерите на партиите в България са я бивши редови членове на комунистическата партия, я партийни секретари, я секретари на окръжни комитети, я деца на номенклатурчици, я агенти на ДС.
  Те ръководят целия маскарад, а останалите членове са просто пълнеж - изпълнители на заповеди, били те преки или чрез смс-и, имейли и т.н.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Архизлото се е загнездило в съдебната с-ма !

  За да биде прогонено си требе Екзорсист !!!


  ПП. Със слушалки в ушите (за да не чува писъците на злото) и от плеъра на Мах да дъни хита на Брегович - "Ка'лашников"

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Съдебната система с обслужването на интересите на властимащите, има огромна вина за състоянието на държавата ни. За съжаление, от всякъде само безнадеждност. Къде са нормалните и честни хора в съд. система ?

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  "...заобикалянето на закона (прекратяването на задължителната съпружеска съсобственост за придобити възмездно имоти по време на брака отпреди 2009 г.) си е съвсем нормална житейска практика и се е правила във всяко българско семейство." - това просто показва, че има някаква недомислица в това задължително положение на закона.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  С тези си действия БСП се срива стремглаво и ще падне до дни

 8. 8 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 443 Неутрално

  В цялата съдебна система едва ли ще се намерят кадри, едновременно да са над 30 годишни и незамесени в някакви далавери било то с имоти или др. доходоносен бизнес!
  Тежко време ни чака, докато младите кадри си заемат местата !!!

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Само дето ВСС не може да осигури подкрепа в пленарна зала. 161 гласа са много нещо!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "1_bulgarin": Напълно споделям това мнение. Преди време тук във форума се каза, че правителството ще падне без всякаква връзка с протести или тяхната липса, а по съвсем други причини, които никога няма наистина да разберем. И те вече напъпиха.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  всички кандидатствали право или приети в съдебна и силова система до 10.11.1989 година са от червени семейства ,след проверка от службите и подпис на председател на ОК на БКП,а за съдия и прокурор на член на ЦК на БКП ,така ,че е нормално във ВСС да са все наши хора

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671": Точно така, и затова се въртим в параграф 22. Макар че първите прависти, които са завършили слад 90-та година, условно казано, тоест... след 93-та, за да са "завършили", вече са подминали 40-те. Обаче опитай се да въведеш възрастов принцип и гледай какво става в системата! Ще хвърчат глави почти в буквалния смисъл!

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ето защо е избрана тази https://www.bivol.bg/teneva-honorar-dogan.html

  Както се казва доверен и проверен наш човек. ДПС и БСП да приказват каквото си искат (не че има нормален който да им вярва), но истината е това.....

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":Проблема не е само в ДПС или БСП,а на цялата политическа система,докато съдии се избират на квотен принцип от политическите партии в парламента,така ще е. "

  -Така е и няма интерес скоро да се промени.

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Казусът "Тенева" не е прецедент, а е последният от редицата скандали, свързан с имотите и финансовото състояние на висши магистрати
  в последните години, който руши и без друго оскъдното доверие в правосъдието."

  Доверие в правосъдието? А финансовото състояние на висши политици, служители и други хиени които ръфат от и без това чезнещата ни държава? Народът ни е изпаднал в тежка кома и ако не се случи чудото няма да оцелее.

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 758 Разстроено

  Всяка хунта си създава послушници!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 516 Разстроено

  До коментар [#8] от "pak_pitam":

  [quote#8:"pak_pitam"]Тежко време ни чака, докато младите кадри си заемат местата !!![/quote]


  Уви, младите кадри са синчета и дъщери на настоящите, управия не чакаи !!!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 18. 18 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "1_bulgarin":

  чул те Господ !!!

 19. 19 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "1_bulgarin":

  чул те Господ!!!

 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Гневно

  Изводите ще ги четем в европейския доклад, през февруари...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  съдийката Тенева - човек на ДПС и БСП , номинирана за инспектор не се знае дали ще събере 161 гласа .малко вероятно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK