Цветозар Вълков: Избори ще са възможни, ако опозиционните партии се задействат

Цветозар Вълков

© Георги Кожухаров

Цветозар ВълковСлед оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013 г. от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през 2014 (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). Днес публикуваме прогнозата на политолога Цветозар Вълков. През последните месеци той е сред най-активните участници в протеста срещу правителството и сред създателите на инициативен комитет "Чисти ръце". (Отговорите са записани преди 7 януари) 


Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не - кога?


- Ако финансовата криза се задълбочи, със сигурност. От друга страна, изглежда, че опозицията не е готова за избори, и това я плаши. А избори ще са възможни, ако опозиционните партии предприемат действия за това. Гражданското общество печели битки на полето на морала, но предсрочните избори в България винаги са се предизвиквали от опозиционните партии, не просто от протестите.
Каква е прогнозата ви за резултатите от евроизборите?


- Жалка. Ако евроизборите не съвпаднат с предсрочни избори за парламент, резултатите ще са жалки за всички участници. Резултатите и най-вече активността ще зависят от развитието на кампанията. Макар първият етап от нея да е обявен, в България наблюдаваме нулево развитие, което според мен ще е причина за ниска активност. Вече трябваше да се говори за значимостта на тези евроизбори, които ще предопределят и председателя на Европейската комисия.


Резултатите за отделните партии ще зависят от активността във вялата кампания, която наблюдаваме. Партиите закъсняха, повечето от тях не успяха да наложат първични, вътрешнопартийни избори, които са част от истински качествените кампании. В България още не се знаят кандидатите за евродепутати, както и по каква технология ще протече процесът на номинации. Това подсказва, че отново предизборният процеc ще бъде белязан от вътрешнопартийни борби и крамоли. 

Цветозар Вълков: Избори ще са възможни, ако опозиционните партии се задействат

© Георги Кожухаров


Кой от сегашните политически играчи ще изчезне? Кой ще пробие?


- За да има промяна в статуквото, трябва да има нов, перспективно силен играч. Засега такъв не виждам. Единственият играч с потенциал е президентът. Очаквам, че той ще консолидира останалите политически играчи около някакви нови национални приоритети, каквито в момента липсват. Анализирайки неговата дейност, очаквам, че той ще предприеме ходове в тази насока през февруари, когато планира да проведе консултации с политическите партии. 


Ще видим ли нови политически лидери?


- Да. Евентуално бъдещият еврокомисар от България.


Каква е прогнозата ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?


- По скоро не. Има опити за насаждане на ксенофобия от партии, които са обречени. В момента има прекалено много националистически проекти, но те, както се казва, отвориха сергията, когато пазарът затвори. Националистическите партии залагат на негативизъм, което е печеливша стратегия при отсъствието на политически конкуренти със същата стратегия. В същото време омразата, която тези партии налагат при всеки удобен повод, ги прави рационално непредвидими в дългосрочен план. Това, което е ясно, е, че към момента, конкуренцията между тях е голяма и е интересно какъв ще е развоят от техния конфликт.


Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?


- Не. 


Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв косвеният резултат от тях?


- Минимум няколко години. България влезе във вълна от протести, която създаде цяла протестна култура в обществото.


Надявам се резултатите от протестите да са позитивни, да направят политиците по-отворени към обществото и гражданите. Прекият резултат е политизирането на гражданите, което е успех и победа за гражданското общество. Косвеният резултат ще е налице, когато политиците започнат да се чувстват зависими от обикновените граждани.


Има ли опасност страната да се откаже от евроатлантическата си ориентация?


- Не.


Какво предстои за ЕС и Черноморския регион след решението на Украйна?


- Ситуацията все още се развива и може само да разглеждаме аналитични модели. Все пак считам, че последствията от избора на Украйна са си по-скоро за нея и Черноморския регион, отколкото за ЕС. Ако Украйна не съумее да се изплъзне от захапката на Москва, за нея европейските пазари ще са затворени и тя ще бъде ощетена от пропуснати ползи. Голяма част от Черноморският регион ще загуби в геополитически план западнодемократичната си ориентация.


Вече наблюдаваме резистентност към демократичност на правителствата в България и Румъния. Румъния стимулира със закон политическата безотговорност чрез предоставянето на суперимунитет за политиците. Загубата на Украйна от европейската карта ще даде лош пример на старите елити в региона за отказ от вече съществуващи демократични практики. 


Кое ще е фаталното през 2014 г.?


- Обективно погледнато, това са две неща. Ще е фатално загубата на финансова стабилност да се превърне в тенденция и международните кредитни агенции да свалят финансовия рейтинг на България. Standard & Poor's вече ревизира перспективата по него от ''стабилна'' на ''негативна. Фатално ще е ако ''Южен поток'' не предостави достъп на трети страни до газовата тръба. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Кои са тези "опозиционни" партии?
  Ако е възможно авторът да спомене поне три такива?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 565 Неутрално

  " А избори ще са възможни, ако опозиционните партии предприемат действия за това. "
  Сериозно ? И какви точно демократични, законови действия трябва опозиционните партии да предприемат за да се стигне до предсрочни избори ??? Конкретика моля иначе словоблудстваме !

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  И така през 2014 година от избирателите зависи да променят статуквото, а ако не го направят после ще си носят последствията.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Тоя пич издаржа дълго...евала...

 5. 5 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Пич! А и на провокачията на Ънтетака остава уравновесен. Бравос

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "pavelsilistra": Вероятно "нестандартни". За други не се сещам.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо нови избори?

  За да дойдат отново милиционерите с Божеството + икономическите пазарни либерали и либертарианците от СДС-то, пардон, Реф. Блока на власт и да станем демократична диктатура, подчинена на лобиисти?

  Никаква оставка до следващите парламентарни избори през лятото на 2017 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Програма минимум на евровота - БСП + ДПС < 8 !!!

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Програма Мах - Хем БСП + ДПС да са под половината , че ако може златния пръст да е отзад (демек кафяв) !

  Шот' дупката символизира нула !!!

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Разстроено

  "опозицията не е готова за избори, и това я плаши" - не я плаши, а тарикатски се мъчи да се намести при тези, от които произлиза. Какви нови лица, нови лидери, нов МОРАЛ?!? Какво като "Гражданското общество печели битки на полето на морала", след като ВОЙНАТА е за ВЛАСТТА? А във властта няма нито лидери, нито морал... Статуквото само се разбърква, а манджата е толкова постна, че още БЪЛГАРИ ще напускат държавата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Единственият играч с потенциал е бившия президент, за съжаление. Сегашният е само пионка на скрити олигарси, офшори и се интересува само от пари и имоти. Фактът, че двойката, която за малко да спечели президентските избори - над 47 % е при Първанов, е силно показателен!

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз съм привърженик на ДСБ.Не споделям напълно вижданията на
  Цветозар Вълков.Действително имаше в началото известно стъписване в опозиционните партии,но самото скандално поведение на властимащите/изключвам президента Плевнелиев,когото уважавам/ отключи ПРОТЕСТА,който ни изкара на улиците и площадите.
  2014 год. ще покаже,че няма демокрация без дясно представяне във властта,надявам се,че национализмът ще бъде вън от НС,надявам се,че ще бъдем БУДНИ за всяка погрешна стъпка!
  Искам ОСТАВКА и НОВИ ИЗБОРИ!Така повече не може!

  Tony
 13. 13 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Каква е биографията на този "политолог" ? Това момче отдавна се държи и говори като пийнал чичка в кръчмата. Вижте само преди една години какво е говорил:

  http://parlamentarniizbori.blogspot.com/2013/01/parlamentarni-izbori-ochakvaniq.html#axzz2qAzrMDFK

 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Очаквате ли парламентарни избори в рамките на 2014 година? Ако не - кога?
  - Ако финансовата криза се задълбочи, със сигурност. [/quote]
  Което означава, че избори няма да има, защото няма основания да се смята, че изобщо има подобна криза. Има само два пътя към предсрочните избори:
  - Орешарски по една или друга причина си хвърли оставката. Но за това трябва някой виден чугунен каскет да го ядоса.
  - Да се засили влиянието на "Партията на архарите" и Първанов да изгони Сатанишев на предстоящия конгрес през февруари.
  А дано, ама надали...

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#13] от "dend":

  Мерси за линка. Така няма нужда да обръщам внимание повече и да си губя времето с "анализите"на този "политолог". И без това от изявите му по канал 3 миналата година не съм във възторг от по-скоро невъздържаното му, почти хулиганско поведение в ефир.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  ,,А избори ще са възможни, ако опозиционните партии предприемат действия за това,,

  Тоа дрогар не разбира ли, че опозиционни партии извън парламента каквото и да правят не могат по никакъв начин да предизвикат предсрочни парламентарни избори.
  И някой да обясни как и по какъв начин опозицията извън парламента може да предизвика извъредни парламентарни избори.
  Извънредни парламентарни избори могат да се предизвикат само от опозиция в парламента състояща се от две и повече партии чиито представители събрани заедно са повече от представителите на управлявашото мнозинство.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "- Ако финансовата криза се задълбочи, със сигурност. От друга страна, изглежда, че опозицията не е готова за избори, и това я плаши. А избори ще са възможни, ако опозиционните партии предприемат действия за това."

  Първо - финансова криза НЯМА. Само това е достатъчно да предизвика съмнение . Голямо
  Второ - опозицията наистина не готова. Даже и ГЕРБ, макар, че социолозите им дават приблизителен паритет срещу БСП, но не и срещу БСП+ДПС. А съвместни действия между ГЕРБ и Реаниматорския блок няма. И като че ли - не се очертават
  Трето - опозиционните партии отдавна предприемат действия за предизвикване на предсрочни. Особено някои от тях. Задкулисно. Но нямат онази обществена подкрепа, която им се иска, макар да са твърде кресливи в тази посока

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази прогноза е продукт на "лош" анализ на днешните ни реалности...
  Не е приятна, но я има в "колодата"...

 19. 19 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "За да има промяна в статуквото, трябва да има нов, перспективно силен играч. Засега такъв не виждам. "
  И аз не виждам такъв. Нови играчи няма, а старите са част от статуквото. При това положение за каква промяна можем да говорим.

 20. 20 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не мисля, че този Цветозар е в състояние да даде обективно мнение, тъй като е активна страна в политическия конфликт.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 21. 21 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 435 Весело

  [quote#1:"Freedom of Speech"]Кои са тези "опозиционни" партии?
  Ако е възможно авторът да спомене поне три такива? [/quote]
  Ама тоя и една не може да посочи вие го питате за три....

  П.С.
  А това лице нещо ми е познато, дали не е главния тъпанар на протестчето .... дет се мешка и при студенти и при работници и при "красиви" и при защитници на Бойко, Радаман и при .... абе де не го сееш там никне ..... кога ли работи? .... от какво ли се изхранва?????

 22. 22 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 435 Весело

  [quote#16:"сидер"]Извънредни парламентарни избори могат да се предизвикат само от [/quote]
  Това правителство ще управлява докато ГЕРП и реанимацията Гаргамелска не се разпаднат окончателно, така ще да е господа мераклии за власт ... а от мутрите и сините отпадъци се очакват какви ли не мърсотии и гадости....
  Абе на умряла змия вяра нямай, ще намери начин да клъвка....

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  [quote#14:"Култура ми Бойко"]Орешарски по една или друга причина си хвърли оставката. [/quote]Ще го заменят с друг в рамките на този парламент ... Нали знаеш как работи парламентарната въртележка и никой депутат няма да рискува при едни избори точно той да не бъде избран.Никой НЕ е готов за избори , а хипотетичната все още "партия на архарите" пък по-малко и от РБ дето не се знае живороден ли е.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Опозицията спи ...и сънува избори-и-и-и-и-и-и-и.....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Невчесаните мисли на Цветозар!
  Гладна кокошка, просо сънува.
  Изгради опозиция и спечели изборите.
  А избори се насрочват от спечелилите предишните избори.

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Фаталното за теб , момче , ще бъде че се изказваш неподготвен. Ами освен Стандард и Поуърс има и други кредитни агенции , като ФИЧ ,например. Що не погледнеш и нейните предвиждания и оценки за България ? Че да хване дикиш лаладжийството .

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#20:"Митко Василев"] тъй като е активна страна в политическия конфликт[/quote]
  Не е това причината . За всяка работа се иска пипе . И след това език. За комуникация .

 29. 29 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 435 Весело

  [quote#3:"Нефертити"]И така през 2014 година от избирателите зависи да променят статуквото, а ако не го направят после ще си носят последствията. [/quote]
  Абе баш през 2014 ша им е трудно /изключая евро изборите/, но през 2017 може и да определят Орешарски да повтори!!!

 30. 30 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 367 Весело

  Трудно се стига манипулативната класа на комунистите.
  Учи се момче,ако има от кой разбира се!

  It is the nice place.
 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Някой се опитва да пробута Цветозар Вълков за нещо като лидер. Но в момента той не притежава необходимите за това знания и умения, а от това, което видях и чух по време на летните протести, и от появата му във форума, явно личи, че няма и потенциал да стане успешен лидер. Така че който го пробутва е добре да си помисли.

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  избори - още май и септември . не трябва да ги оставим да си разиграват коня още 3 години тия от тройната коалиция , а това момче се се прави на политолог - но не е .

 33. 33 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Потенциалът на президента в акъл ли се изразява, в авторитет ли, или в нещо още непознато за мен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK