Владимир Левчев: Страх ме е от песимизма, балансиран с цинична ирония към всичко

Владимир Левчев, писател

© Цветелина Белутова

Владимир Левчев, писателСлед оценките на политолози, социолози, икономисти и наблюдатели в анкетата на "Дневник" за 2013г., от началото на годината публикуваме техните прогнози какво ще се случи през тази година (може да ги намирате и в специалната тема "Прогнози 2014"). Завършваме с очакванията на редовния ни автор Владимир Левчев.


Кое ще е фаталното през 2014 г.?


- Казват, че 20 век е започнал с Първата световна война. Значи – през 1914, точно преди сто години. Не вярвам, че и 21 век ще започне с война, защото тя би била последната. Но войната не е единственият начин, по който човечеството може да се саморазруши. Духовната смърт може да се окаже по-страшна – апатията, резигнацията, разпадането на обществото.
От какво ви е страх?


- От липсата на воля за промяна и от песимизма, който се оказва характерна българска черта. Световен шампион сме главно по нещастие. Според своята самооценка ние се оказахме най-нещастната нация в света. Макар че далеч не сме най-бедната или страдаща от войни и катаклизми. Страх ме е от този песимизъм, често пъти балансиран с цинична ирония към всичко. Ако не вярваме в себе си, не е възможно да постигнем нещо.


Ще видим ли нови лидери?


- Вече има нови лидери – и в Реформаторския блок, вероятно и сред "Ранобудните студенти". За Реформаторския блок най-важно е да запази единството и ясната обща посока и цел. Но ние не можем всеки четири години да се хвърляме в нова посока, да обявяваме нов лидер за месия. Месия, когото след 4 години тотално ще оплюем. По-важно е да има някаква последователност, ясна програма и цел в съществуващите вече партии и коалиции. Да виждаме личности, които внушават доверие, на които вярваме, че не участват и няма да участват в задкулисни игри, че служат на избирателите, а не на прикрити олигархически интереси.


Каква е прогнозата ви за бъдещето на националистическите партии? Да очакваме ли засилване на вълната от ксенофобия?


- Мисля, че засилването на ксенофобията може лесно да се манипулира – както от правителство, което в един момент иска да отклони вниманието от реалните проблеми, да отклони погледите от себе си, от своята слабост, така и от крайно националистически партии, които искат да спечелят популярност.


Национализмът е най-лесно и бързо печелившата идеология. Тя действа първосигнално. Но никога крайните националисти, тези, за които национализмът е омраза към различните, не са били добри водачи за народа си. Напротив, по-често крайните националисти са водели нацията си към гибел. Има много примери – от Хитлер до Милошевич. След като "Атака" се дискредитира като националистическа партия, след реалното си коалиране с ДПС, а за по-прозорливите избиратели – и понеже се разкри като партия на руските интереси, "Атака" освободи една ниша. Тази ниша вероятно ще бъде запълнена от друга националистическа партия. Стига тя да е една и да има достатъчно умел лидер.


Има ли опасност за демократичния ред? Очаквате ли радикализация на ситуацията в страната?


- Най-голямата опасност за демокрацията е липсата на правов ред. За да има истинска демокрация, трябва най-вече съдебната власт, но и медиите да бъдат независими от изпълнителната власт.


Ситуацията се радикализира именно от това, че хората нямат никакво доверие във властта. Това правителство не отразява волята на мнозинството от българския народ. То е слабо. Хората виждат, че и трите власти, а дори и четвъртата – медиите, са силно зависими от олигархията. Електронните медии са по-свободни, но в печатните има монопол. Добре е, че президентът, доколкото е по възможностите според конституцията, се опитва да бъде някакъв коректив. Но това не е достатъчно за стабилизацията на държавата. Нужни са нови избори.


Докога ще продължат протестите? Какъв ще бъде прекият и какъв - косвеният резултат от тях?


- Протестите не могат да продължават до безкрайност с една и съща интензивност. Сблъскваме се с изключително дебелоочие от страна на властта, която не се трогва от мирни протести, прави се, че не забелязва какво е реалното отношение на хората към нея. Надявам се, че януарските сметки за тока ще са достатъчно красноречиви (макар че миналогодишните бяха изкуствено и нарочно завишени), за да събудят нова вълна от масови протести. Би трябвало и профсъюзите да се намесят, но историята показва, че не можем да им имаме много доверие. Дано този път бъдат на ниво. Нуждаем се от избори през пролетта.


Има ли опасност страната да се откаже от евро-атлантическата си ориентация?


- Има сили у нас, свързани с чужди интереси, които искат точно това да стане, но се надявам да не стане. Твърде дълго сме били под властта на източни империи. Мечтата на нашите възрожденци беше да бъдем част от Европа. Нека не се давим, както казват, на края на Дунава. Поговорката е за власите, но с пълна сила се отнася за българите. Ние сме източната граница на Европа. И е важно да устоим, да останем в Европа.


Какво предстои за ЕС и Черноморския регион след решението на Украйна?


- Предстои или вече е факт една по-голяма и ясна конфронтация между идеята на Путин за Евразийски съюз, между руските енергийни и стратегически интереси в нашия регион и интересите на Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "песимизъм, често пъти балансиран с цинична ирония към всичко" - есенцията на българското светоусещане.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Какво става днес - след тоталния анализатор другаря Дайнов, флагмана на демократичните медии дава думата на другаря Левчев. Сега ако и техния събрат по наследствен статус, наследника на другаря Станишев се появи в някое интервю ще бъде чудесен ден за българското свободно слово.

 3. 3 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 453 Неутрално

  "Страх ме е от песимизма, балансиран с цинична ирония към всичко."

  И мене от това ме е страх!
  Не от олигарси, политици, шмекери и подобни.
  Едва ли може да се каже по-добре в малко думи.

 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много често "ни запознават" с този

  за герой ли го гласят ?
  за пророк ли ?
  .........

  всъщност българинът е световен шампион по Късопаметност..

  като едното нищо могат да му го пришият към плеядата "петеводни светлини"

 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  ясно ,

  платената агентура се включи да минусчийства

  добре дошле

 6. 6 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Гневно

  Прав е Левчев - не месия, а воля за промяна ни трябва!

 7. 7 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#6:"kimik"]Прав е Левчев - не месия, а воля за промяна ни трябва![/quote]

  такива като този са Виновни по дифолт !!

  такива могат да ти кажат истината по сл. въпроси:
  .........

  1- кой ден сме днес
  2-коя дата сме
  3- какво беше времето вчера
  ...........

  а такива като теб наливат вода в мелницата им

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  "Владимир Левчев: Страх ме е от песимизма, балансиран с цинична ирония към всичко"

  Късно е да те е страх.
  Damage is done.

  ПП. Без да се заяждам, само като факт - не малка роля за горното допринесе и баща ти. Ако си искрен ще трябва да положиш тройно на неговото усилие за да намалиш наполвина щетите.

  ППП. Нищо лично - това е действителността.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе аз все се каня да попитам защо Атака били проруска партия?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, ама от ден на ден ставам по-голям песимист, а с цинизъм гарнирам почти всяко изречение, особено ако се отнася за политика.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Тоа път не толкоз платена прогноза...само малко...требе да се насажда страх от "изтока" или "азия" въпреки, че там се помещават и Индия и Китай и Япония и Кореите и т.н.
  Но непремерените приказки винаги водят до смях...
  Иначе прав е чуека :"Световен шампион сме главно по нещастие. "
  Но тва нещастие е свързано главно с идеята, че трябва да притежаваш целия свят, а то не притежаваш и собствеността на съседа...и клепаш с уши и си нещастен

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  Баща му, придворният поет Любомир Левчев, през тоталитарните години беше написал стихотворение във възхвала на Тодор Живков, където се казваше: "... Другарю Живков, дори и Вие не можете да ми забраните да Ви обичам!!!!"

 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  [quote#9:"др. Иванов"]Абе аз все се каня да попитам защо Атака били проруска партия?[/quote]

  Щото така им заповядват да пишат на писателите.

 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#8] от "simval":

  [quote#8:"simval"]Късно е да те е страх.
  Damage is done.
  ПП. Без да се заяждам, само като факт - не малка роля за горното допринесе и баща ти. [/quote]

  Прав си, че е късно, само че остави баща му, гледай самия Левчев Джуниър. Сетил се той за песимизма и циничната ирония - след като две години присъдружната му интернет интелигенция неистово се опияняваше от иронията и остроумието си след всяка глупост на ЦвъЦвъ или по-пикантна реплика на Веждито, громеше с чувство на мъченическа обреченост Тиранина и насаждаше истерията как от Банкя идвал фашизъм от унгарски тип и утре-други ден либералните антифашисти тръгват към шлеповете по Дунава, за да срещнат героическа смърт от милиционерска ръка.

 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  По време на комунизма минат- не минат няколко дена, и хоп - цъфне физиономията ( за да изказва ценнни мисли!)
  на председателя на СБП Любомир Левчев в някоя от централните медии - я телевизия, я "Работническо дело",
  я "Литературен фронт", я "Народна култура", я "Народна младеж".
  Сега, по време на демокрацията, минат- не минат няколко дена, и цъфне физиономията на сина на др.Л.Левчев в
  някоя от водещите медии - отново за да изказва ценни мисли.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Чувал ли си нашенската приказка за музиката и това кой я поръчва?
  Та ако да, те така те.
  Те, хората, в душите си, може би, не са проруска партия. Просто оттам идват парите им.  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "simval":
  Какви са тези пари? Това трябва да се изпрати в прокуратурата, никой не може да прави преводи без основания.

  Я ми кажете банките и размера на преводите да сигнализирам органите?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3545 Весело

  Ще видим ли нови лидери?

  - Вече има нови лидери – и в Реформаторския блок, вероятно и сред "Ранобудните студенти".
  ________________
  Вменява се на хората ,че от инкубаторите на неолибералните лаборатории може да се излюпят нови лидери на не клонинги на либертарианския фундаментализъм !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  Вярно е, че ползувах твое изказване за да изразя разбирането си. Това, което съм написал обаче не се отнася за тебе, а за другите хора, които евентуално биха го прочели.
  За по-ясно - нямам намерение да разговарям с тебе.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "simval":

  Това не е цирк по желание. Носиш наказателна отговорност ако знаеш за предтъпление и не подадеш сигнал. Как така ще знаете за незаконно финансиране и няма да уведомите органите?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Постоянно си задавам въпрос, на който и досега нямам отговор: "Какво са сторили на хора като Левчев-син?"

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Скрийте го вече тоя синковец! Компрометира ви отвсякъде. Дори и да си смени името и си скрие аристократично-червеното потекло, празните му мисли са достатъчни за излагацията!

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Преди Левчев,сега Левчев,дойде ми в повече.
  Нямаш ли съвест да замълчиш!

 25. 25 Профил на diversant
  diversant
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каква е разликата между Левчев-син и Левчев-червен?

 26. 26 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  Мисля си, че Вл. Левчев би следвало да се пита само за неща, свързани с литературата. Ясно е, че той отговаря с удоволствие на всякакви въпроси. Идва ми в повече да чета отговорите му на въпроси, свързани с евро-атлант. ориентация на държавата и дори прогнози за отношенията ЕС - Черноморски регион. Колкото и да му се иска, не би могъл да бъде фактор в обществения живот днес.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#1:"mathilda"]"песимизъм, често пъти балансиран с цинична ирония към всичко" - есенцията на българското светоусещане. [/quote]
  И това е единственото правилно,разумните очаквания не са особено оптимистични,а и най-оптимистичните ,имам предвид разумните,са за бавни еволюционни промени с променлива скорост и периоди на застой,дори регрес.В началото на промените оптимистите твърдяха,че ще влезем в ЕС за 15 години,песимистите за 20,реално се случи след 17г.
  А за цинизма,това че филосовската школа на циниците (киниците ) е с хилядолетие по-стара от държавата ни,на 23 века е и от тогава до днес оказва влияние върху мисленето и възгледите на много хора.Точно в тези идеи нищо притеснително не виждам.По влиятелна в това отношение антична филосовска школа може би е единствено епикурейстеото,на което симпатизирам повече.

 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Обществото е заредено с песимизъм,но с цинизма трябва да се борим.Защото стремежа за красота е присъщ на човека,а живота не е толкова дълъг че да слагаме разделителни линии-дотук ще сме лоши оттам нататък сме добри.
  "Само да дойдат нашите на власт и ставаме добри"-така всеки се утешава.
  В момента красотата в България е в криза,тъжно

 29. 29 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 450 Весело

  Левчев, намери си истинска работа, с това кухо философстване и мрънкане предполагам се мислиш за страшно оригинален. Може би си, все пак баща ти каза: Другарю Живков, не може да ми забраните да ви обичам. Не че ти си нещо повече, приказки, приказки, приказки. Изкарвай си парите като бял човек, не само с говорене на празни обороти

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Интелигентщини, дълбокоизмислени, типично по български, колкото повече се вайка, толкова си мисли че се приближава към истината!! Но не е само той!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#25] от "diversant":

  Огромна, Левчев-червен се разви на правилното място (НРБ) в правилното време (веднага след Априлския пленум)... затова му се отвори парашута и всичко му вървеше по вода...
  Левчев-син се опитва да повтори баща си, ама в неправилното място, капиталистическа България и в неправилното време, вече започват да "избиват" негативите от прехода...... затова не му се отваря парашута и не му върви по вода....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 713 Неутрално
 33. 33 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  По Германския модел за Денацификация/декомунизация и Лустрация на обществото ,първите ,които бяха изгонени от позициите им за влияние и тормоз над хората бяха многознайковците комунистически възпитаници и т.н интелектуалци "Съвеста на нацията"-ДРЪН-ДРЪН.Комунистически и агентурни хрантутници,на кото ако им вземеш хранилката се превръщат в последни маргинали.Изхода е само един:Германския модел и форма за смяна на политическата и икономическа система и изграждане на ново общество без престъпната комунистическа закваска.

 34. 34 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Надявам се, че януарските сметки за тока ще са достатъчно красноречиви (макар че миналогодишните бяха изкуствено и нарочно завишени), за да събудят нова вълна от масови протести."

  Как откровено си казва, че се надява на хората да им е зле. Масово да им е зле. Не е за вярване просто.

 35. 35 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#6:"kimik"]Прав е Левчев [/quote]

  Левчев е прав по рождение.

 36. 36 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Ако има пример за това, че крушата може да падне много далеч от дървото, то това е Владимир Левчев! Децата не могат да носят вина за родителите си. Аз не виждам в момента български инелектуалец, който да има толкова реалистичен поглед върху събитията в страната ни.

 37. 37 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#7:"Чобански"]такива могат да ти кажат истината по сл. въпроси:
  .........

  1- кой ден сме днес
  2-коя дата сме
  [/quote]

  Но за всеки случай виж календара.

 38. 38 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Срещу песимизма, иронията, загиването на България направете нещо. Включете се в проекта "Спасителният блок"...

  Може да се потърси в нета с

  спасителният блок диктатура на закона

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  Господин Иванов, самите руски политици любят, хвалят, препоръчват Атака като единствената читава партия в България.

 40. 40 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":


  [quote#9:"др. Иванов"]Абе аз все се каня да попитам защо Атака били проруска партия[/quote]

  http://www.youtube.com/watch?v=0XWRoLXXQV8

  Ето за това: БСП, ВМРО и Атка, "заедно в единен строй..."

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 41. 41 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#33] от "adenauer":

  Правилно си преценил, че това, че си завършил АОНСУ не те прави интелектуалец. Но Владимир Левчев е.
  Именно той преведе и издаде у нас Алън Гинзбърг още през 80-те.
  Вероятно името Алън Гинзбърг не ти говори нищо, но и едва ли ще ти е интересно. За да ти е по-лесно - той е евреин...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 42. 42 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 924 Неутрално

  #36: "Аз не виждам в момента български инелектуалец, който да има толкова реалистичен поглед върху събитията в страната ни. "

  И ти си запознат с позицията на всички български интелектуалци ( живеещи и в БГ, и извън нея)?

  "Дневник" да са публикували през последната година "погледа" на други интелектуалци, освен на тези на децата на бившата номенклатура - Вл. Левчев, Е. Дайнов и пр.?

 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И какво общо има това да си русофил с проруска партия?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Интересно, хора, при които думата "комунизъм" предизвиква слюноотделяне , наричат Владо Левчев комунист

 45. 45 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Др. Иванов, отговарям ти на въпроса:
  Комунизмът беше форма на руския империализъм.
  Затова се и провали.


 46. 46 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ами синовете и дъщерите на бившите днес се проявяват като защитници на демокрацията.Списъкът е дълъг- Борисов, Цветанов, Дайнов, Лилана Павлова, Николай Младенов и хиляди още знайни и незнайни. Да не говорим за бивши активни щатни хартийни секретари които сега са активни Реформатори, гербери (цецка) и какви ли не. съвсем пресен пример. В Ботевград живее гл. секретар на партия "Обединени социалдемократи"-Йордан Йорданов-бивш матричар в завод "Чавдар". Днес той е общински съветник от листата на ГЕРБ, като кмета на Ботевград, татко на "рибата" депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев е бивш щатен партиен секретар и активен комунист. Та, Данчо Матрицата днес е обявил, че от ГЕРБ винава в структурите на Първанов АБВ заедно с цялата партия. Как ви се струва това?

 47. 47 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#45] от "Петър Иванов":

  А мериканския капитализъм не е ли американски империализъм с тази разлика от руския империализъм, че американците имат военни бази по целия свят и ЦРУ организира преврати и убийства по целия свят. Ха сега отречете това.

 48. 48 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  Пак ГЛУПАК!!!!

 49. 49 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Българинът е нещастен не защото е беден, а защото неговите стремежи, желания и очаквания не отговарят на реалността. Има тотално разминаване между желанието ни да живеем в една нормална държава с правов ред и справедливо общество и блатото, в което сме затънали вече 24 години. Безсилието ни да променим живота си към по-добро поражда апатията, песимизма и черногледството. Очевидно е, че системата не може да се промени по демократичен път, трябва по-радикални действия. Или да го кажем направо - за да махнем този "политически елит" от копанята с лапането, трябва да ги изритаме оттам.

 50. 50 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "еморето":

  да,така е.олигарсите,ментетата-политици шмекерите и измекярите съществуват защото някой ги
  допуска да се появяват и ги подхранва да виреят,а това сме ние хората на тази страна, а и защото сме разнолики,разнопосочни,изтерзани,зомбирани и сме живяли живот равен като тепсия,където нищо особено не се чувства,с летва стигаща само до бита и панела.

 51. 51 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Комунистите обичат да обиждат хората като ги наричат комунисти. Парадокс, но факт.
  Да не забравяме какво е казал Вл. Буковски: Комунистът е мутант на човешкия род, на когото липсва тази част от мозъка, която е отговорна за морала и етиката на личността.
  По-добре никой не може да го каже. Нашите комунисти (социалисти) са чудесна илюстрация на това определение. Включително пишещите в този форум.

 52. 52 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Стойчо, българският капитализъм днес е производно и прилича много повече на на руския капитализъм, а не на американския или европейския.
  И твоите приятели бягат не на изток , а на запад...

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "Петър Иванов":

  На кое точно отговаряш? На това каква е връзката между това някой да е русофил и партията му да е проруска?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2175 Весело

  Българинът е песимист по природа и подлага на съмнения де що види, чуе или помирише. Освен това, той е ироничен и обича да критикува всичко, което не е свързано с неговото голямо АЗ.
  Много мрази да бъде критикуван и да се подчинява на авторитети.
  А най-много се страхува да не настине и да не се мине.

 55. 55 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#41] от "Torlak":

  И какво от това?
  Евреите признават, че между тях боклуците са нещо си,но все пак са висококачествени утрепки..
  Е,и?
  КОй ги иска и харесва евреите?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 56. 56 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":
  Мога да дам няколко факта, а вие да направите извода (задача за четвърти клас), но една много мъдра баба казваше „турен акъл не седи“ (ум не може да се налива в главата). Затова ви давам посока, ако искате, може да я проверите. Кога Сидеров е критикувал спорни руски проекти, неизгодни за България договори, цени на газ и т.н.? През 2012 пътува до Москва и след това много се засилиха изявите в защита на една държава. Можете ли да познаете от първия път коя? Задача за първи клас. Край на отговора.
  Общ коментар. Може да сте русо-, франко-, германо-, американо- какъвто си искате -фил. Трагедията на България е, че има доста хора, които скачат като ужилени, ако някой каже лоша дума за Русия и нейните ИНТЕРЕСИ. Тези хора смятат, че правилната външна политика е да сме най-верният сателит на Русия (бившият СССР).

 57. 57 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#56] от "baza":

  Така не се говори с др. Иванов.
  Взима се руски ключ,(чук).Отваря се капацината(черепа) с длето по възможност,и се налива нещото.
  Така работи др. Иванов.
  По Сталински бачка детето..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 58. 58 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Има ли по голяма ирония и по голям цинизъм от това, че бивши комунистически величия преди бяха най предани на партията и на СССР, сега са най предани на запада, като тази другарка да речем:
  http://www.georgetowner.com/media/images/derivatives/article_Turkey_12-6-11_004.jpg.jpg
  Има и други, да не влизам в подробности. Такива за да докажат какви демократи са, са готови и резбата да обърнат, и де що има задник на запад от София да оближат. То и едни милионери бяха разтревожени от песимизма в България.
  Ами радвайте се:
  http://faktor.bg/novini/balgariya/15114-zloveshto-vmesto-sas-sedem-veche-se-topim-s-osem-dushi-na-chas.html?utm_source=flip.bg

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 59. 59 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "baza":

  Кое от тези неща е факт?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 60. 60 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "От липсата на воля за промяна и от песимизма, който се оказва характерна българска черта. Световен шампион сме главно по нещастие. Според своята самооценка ние се оказахме най-нещастната нация в света."
  =========
  В три изречения е изразена истината!

  Всички "политици" това го знаят много добре и знаят как да действат за "спасение на държавата" !

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На въпроса от какво се страхува, интервюираният Владимир Левчев отговаря: „От липсата на воля за промяна и от песимизма, който се оказва характерна българска черта. .... Страх ме е от този песимизъм, често пъти балансиран с цинична ирония към всичко. Ако не вярваме в себе си, не е възможно да постигнем нещо”. И, разбира се, дава подвеждащи и направо лъжливи отговори.

  Първо, липса на воля за промяна имат политиците и стоящите зад тях идеолози, а не обикновените хора от народа. Народът иска промяна, но не може да я направи, защото не притежава ни грам управленческа власт, а без власт промяната не може да бъде направена.

  Второ, песимизмът не е вродена черта на българина като народност, както злостно го обвинява сравнително богатият син на бивш високопоставен номенклатурчик, който поради това има основание да не е песимист. Но ако човек получава 350 лева заплата, 150 лева пенсия или е безработен, и то след 24 години демокрация, внесена у нас направо от САЩ и от Западна Европа, той трябва да е пълно политическо зомби, за да не е песимист. Защото когато нещата са плачевни и продължават да се влошават, а и не зависят от теб, най-нормалното и най-адекватното нещо на света е да бъдеш песимист.

  Трето, не е вярно, че българинът не вярва в себе си. Той вярва в себе си, но не вярва на своите управляващи и изобщо на целия си елит. Защото като се започне още от кретенизмите на управляващите около Балканската война и първата национална катастрофа, през подобни кретенизми около влизането ни в Първата световна война и втората национална катастрофа и се премине през всичките идиотизми в управлението от преврата от 19.05.1934 година до сега, българският управленчески елит е доказал, че винаги, когато може да продаде националните интереси и интересите на народа, той ги продава. Особено от 10.11.21989 година до сега, когато корупцията и кретенизмите достигнаха космически размери.

  На такъв управленчески елит няма как да му се вярва.

 62. 62 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#61] от "glog":

  Точен,ясен и убедителен коментар за природата и интелектуалната същност на българина.Поздравления .Сега много празноглавци ще скочат да оборват тази абсолютна истина .и ще намерят вината в това ,че не сме на три морета.

 63. 63 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Това зомби Левчев дето Дневник пак ни предлага днес ми идва в повече.

 64. 64 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Интересно, в Лондон наричат българите хлебарки, в Москва братя , пък ние обичаме Англия. САЩ и Англия за последнете 20г бастисаха четири държави, Русия нито една и накрая тя била опасна.
  Може ли някой червен трол или синя орка да го обясни? /едва ли/

 65. 65 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Айде отивай да се страхуваш в някоя правителствена комунистическа дача....

 66. 66 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Гневно

  До коментар [#61] от "glog":
  ++++++++ Левчето няма да го признае!

 67. 67 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#63] от "canuck99":

  В много повече...

 68. 68 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Навремето, малко след 44-та се е наблюдавало подобно явление.
  Някои от синовете на "враговете на народа" са се впускали в бригадирските движения с такъв хъс, щото да изкупят пред очите на партията и комсомола "вината" на отците си.
  Да се интегрират в новото време.

  Та, и тоз "поет" сега стръвно се е захванал с лопата
  да прехвърля през оградата онуй, що баща му изсипа в двора.

 69. 69 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Не е за учудване, че Владко Левчев страда от вродено политическо късогледство, което е съвсем закономерно, имайки в предвид сърцераздирателните изцепки на родния му баща във възхвала на комунистическия сътрап - Живков и то във време в което песента на последния е полуизпята.
  Самия факт, стаен в някаква надежда, че пост-комуництическите формирования наречени - профсъюзи, могат да бъдат на някакво 'ниво', т. е. да заработят за нуждите на хората, е направо смехотворен!
  После говори за бъдещето на европейската ни интеграция, споменавайки поговорката за власите и къде се давели, и която 'с пълна сила се отнасяла за българите'. За съжаление господина не е прозрял, че вече сме се удавили а спасителния катер на ЕС не може да ни извади защото отдавна е свършил горивото. Той самият (катера) има нужда от изваждане а спасителните работи не могат да започнат защото цената се оказва нерентабилна за мафиотския банков картел, довел нещата до това състояние. Огромната част от икономиката на ЕС е вече изнесена на Исток и този процес продължава. САЩ вече го приключиха и в момента са един колос на глинени крака. Не случайно, отделни, осведомени, илюминирани, люде вече съвсем открито призовават подрастващото поколение - ''Учете китайски''!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 70. 70 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Няма отърване от мръсните комунисти - все най-отпред и все акъл дават...

  мръсен доносник... като баща си!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 71. 71 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#45:"Петър Иванов"]р. Иванов, отговарям ти на въпроса:
  Комунизмът беше форма на руския империализъм.
  Затова се и провали. [/quote]
  Комунизъм, фашизъм, нацизъм, социализъм, либерализъм, мулти-колтуризъм, глобализъм - всичко това е забъркано в кухнята на банкеро-левитския талмудизъм, което е равно на ционизъм!!
  Те (ционистите) го създадоха комунизма и те го бутнаха когато се изчерпа, но не преди да поготви почвата за голямото разграбване, мулти-националния капитализъм, което върви в момента. Когато и то приключи, дупе да ви е яко!! Идат чиповете! Тогава и Дикофф ще смени уводния клип на предаването си защото вече няма да е актуален, тъй като телетата са вече в кланицата. Най вероятния нов вариант ще е;
  ''Свободата е робство!!''
  ''Невежеството е сила!''
  ''Омразата е любов!''

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 72. 72 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Комунетата най-обичат обвинението в комунистически произход. Майтап! И те разбират, че е обидна дума, ама не могат да се отучат от класово-партийня подход. Щом баща му е комунист - как не го е срам и той да не е

 73. 73 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Страх ме е от този песимизъм, често пъти балансиран с цинична ирония към всичко. Ако не вярваме в себе си, не е възможно да постигнем нещо."

  +++++++++ ++++++++++++++ +++++ Точно така Е !

 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "rumata": ≪Не е за учудване, че Владко Левчев страда от вродено политическо късогледство, ....≫

  Първо, браво за коментара. Такива смислени коментари са рядкост. Браво! +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Но не съм съгласен с това, че Владимир Левчев е политически късоглед. Той и другите такива като него, голяма част от които са отраснали в семействата на бивши номенклатурни персони от сравнително високо ниво, много добре знаят какво правят. Те обслужват интересите на тези, които щедро им плащат за това обслужване. Така, както родителите им или дядовците и бабите им са правили преди това в противоположна посока. Така че това обикновено си е потомствен занаят.Те са това, което може да се нарече „политическо и идеологическо компрадорство”. Продажба на националните интереси и интересите на народа на всеки, който е готов да заплати за тях.

  Това,че те всички оплюват българина като народност не е случайно. Защото ако успееш да накараш един народ да повярва, че за неговото плачевно положение си е виновен самият той, а не продажните му идеолози, политици и управляващи, които продават интересите му под път и над път, вероятността този народ да се надигне на борба със своите управляващи силно намалява. Дори когато нагло и арогантно го обират до шушка.

  Началото на това оплюване специално при нас, българите, е поставено на 09.09.1944 година. До тогава българският интелектуален елит общо взето е на страната на своя народ. А сега освен Стефан Цанев не знам да има друг. Вероятно има и други (не следя българската литература от дълго време), но тяхното число едва ли е особено голямо.

 75. 75 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално
 76. 76 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#43:"др. Иванов"]И какво общо има това да си русофил с проруска партия?[/quote]

  Не, г-н Иванов. Наистина нямат нищо общо геополитическите възгледи на един партиен лидер в лидерска партия с политиката на тази партия...Ти сериозно ли?
  Но все пак, за да отговорим конкретно на задавания въпрос, с който явно си мислиш, че ще преоткриеш топлата вода и паритя Атака: има поне два големи енергийни проекта, от които Русия ще изкяри на наша територия, и всички ги знаем. Белене и Южен поток. Ето становището на Атака относно Белене:
  http://www.mediapool.bg/ataka-iska-ot-parlamenta-da-vazrodi-kremikovtsi-i-aets-belene-news213865.html
  http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ataka-s-proektoreshenie-za-restart-na-aec-belene-5999133

  А ето относно Южен поток:
  http://www.vestnikataka.bg/2013/10/%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%8E%D0%B6%D0%B5/
  (Атака пита: защо се бави Южен поток).

  Проблемът на комунягите/русофили и тем подобни е, че сте просто едни дървени философи. А сеаг може ли да спреш да досаждаш на нормалните хора, питайки за неща, които са ясни и на малките деца?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK