Даниел Смилов: Краят на окупацията е началото на следващата протестна фаза

Даниел Смилов

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел Смилов"Ранобудните студенти" обявиха на 14 януари, че свалят окупацията в Софийския университет напълно. Те заявиха, че са взели решението, защото тази форма на протест вече не е ефективна, а Аулата се е превърнала в чакалня за оставка. "Правим го, защото, стоейки тук, станахме предвидими за правителството, и излизаме, за да сме трън в очите му", каза Константин Голев.


"Дневник" потърси социолози и преподаватели да коментират промяната, ефектите от студентските действия и какво предстои. След мненията на доц. Кристиан Таков и политолога Първан Симеонов днес публикуваме оценката на политолога Даниел Смилов:


Закъсня ли началото и закъсня ли краят на окупацията?
- Окупацията даде нов тласък на протестите в ключов момент – в този смисъл беше навременна. Има и хубава страна в това, че не съвпадна с масовите протести през юни, защото така студентите показаха колко важен е изборът буквално на всеки. Трима, четирима души успяха да сложат начало на събития, в които се включиха хиляди, и които спечелиха одобрението на мнозинството на хората в страната.


Краят на окупацията можеше да се случи и по-рано – на някой от големите протести - но това е въпрос на тактика: как да се извлече максимален ефект с оглед продължаването на протестните действия. А краят на окупацията има и чисто човешка страна – натрупаната умора на младите хора беше огромна. Така или иначе, като общество им дължим огромна благодарност за смелостта, гражданската отговорност, и вярата, че нещата у нас могат да се подобрят към по-добро. Аз лично съм особено впечатлен и от качествата на обсъжданията им и демократичния начин, по който вземаха своите решения, като контраст на ниската (като цяло) политическа култура на партийно-парламентарния елит.


Какво постигна и какво не постигна тя? Ще има ли дългосрочен ефект от нея?


- Окупацията смени характера на обществения дебат. Тя убеди огромно мнозинство от гражданите на България в необходимостта от предсрочни избори. Тя допълнително лиши настоящото управление от легитимност. В този смисъл, ефектите ѝ са дългосрочни и необратими.


Но най-важното, тя показа, че чисти, млади хора няма как да приемат за допустимо управление, което нарушава базови демократични принципи. До студентската окупация беше популярна тезата, че протестите са партийни, повлияни от задкулисни сили и т.н. Включването на студентите ясно показа, че "царят е гол" – всеки честен, непредубеден наблюдател би видял, че одеждите от легитимност на управлението са илюзорни.


Доколко е значима въобще - все пак, въпреки широката подкрепа, тя не се разрасна.


- Ние сме демократична страна и когато правителството настоява да остане на власт на висока цена, с този избор трябва да се съобразим, поне докато хората – в огромното си мнозинство - не блокират дейността му с протести. Да, до това все още не се е стигнало. Но цената на оставането на "формата Орешарски" наистина става непосилна, както за БСП, така и за страната.


БСП, изглежда, е пред вътрешна имплозия, а страната губи управляемост и се дискредитира като предвидим и уважаван партньор в ЕС. Студентската окупация подчерта точно тази динамика и лиши управляващите от успокоението, че протестите просто ще затихнат. Когато има висок протестен потенциал и ниско доверие в управлението, протестните действия следват вълна след вълна. В този смисъл, краят на окупацията е началото на следващата протестна фаза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Колкото и да се интелектуализира една глупост, тя си остава глупост.

  Промяната става с диалог.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  Гладна кокошка просо сънува!!
  Има дълбока икономическа криза и беднотия, не "висок протестен потенциал", драги ми политоложе .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":

  е откри топлата вода с тази глупост!

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Прекрасно те разбирам-за това ти плащат,това приказваш.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  да ефект има , но не е достатъчен за да измете това корумпирано правителство , да изкара феса от управлението , и той смешник волин .

 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  От цялата поредица изявления се разбра едно - ярко пристрастни изямления , водещи до празнодловие за самоуспокоение на интервюираните . Да твърдиш за някакъв имагинерен успех на протестите , означава , че трябва да закусиш на два три пъти с дипломата си на политолог. Чакайте , още малко и успеха ще дойде - ранобудните отново ще засънуват. И ще предоставят нов материал на политолози и социолози . Може би в цветен вариант.

 7. 7 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И тоя е на западна хранилка и няма нито един ден трудов стаж. Празни приказки от един плямпаджия. Такива като него нямат представа от реалния живот, пък и са на западни заплати. Дори и някои да искат да протестират не искат да имат нищо общо с разните лапачи на западни пари.

  http://www.cls-sofia.org/bg/our-staff/Daniel%20Smilov-31.html

 8. 8 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 567 Весело

  [quote#1:"socialen"]Колкото и да се интелектуализира една глупост, тя си остава глупост. [/quote]
  Жистоко!

 9. 9 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Само Дневник може да ни предостави наслаждението от такова словоблудие. Аман от политолози и всякакви други хуманитари дето си вадят с това хляба.

 10. 10 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#9] от "canuck99": "Само Дневник може да ни предостави наслаждението от такова словоблудие."
  Какво търсиш тогава тук? Чети си Пеевските боклуци и се радвай.

 11. 11 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#7] от "dend": Щото ти си набрал много стаж по форумите и най-вече "умни мисли" споделяш. Сигурно не е много приятно да заработваш стотинките, нали?

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Абе бая ще се позамислят и отново да издигнат някого като ПЕЕВСКИ, макар и "преуспял" на 33 отново...

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Студенчеата страхуват правителството, а не обратното...

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Волен си тури пласмасова маса на главата и още неможе да си прости тази проява на слабост и праи скандали по летищата, а Бисеров забегна в изгнание завинаги, ако да беше ръкоположен да служи на Аллаха...

 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen": ≪Промяната става с диалог.≫

  Промяна става с диалог само когато и двете страни са съгласни да я направят. Когато няма такова съгласие, тя става чрез силово налагане, ако този, който я иска, може да я наложи. А тъй като сме уж демократична държава, в която, както ни уверяват, суверен е народът, би трябвало винаги когато иска нещо, народът да може в рамките на закона да го наложи на своите управляващи. И фактът, че на практика не може, означава че държавата ни всъщност е псевдодемократична. И че е или партократична, или парламентократична. Защото след като веднъж избере своите управляващи, народът няма никакви законови инструменти чрез които да контролира как го управляват, за да ги корегира когато го управляват калпаво. А и управляващите не носят никаква материална и наказателна отговорност, когато не изпълняват своите собствени предизборни обещания, заради които народът ги е избрал. Така че при такива гьонсуратлии, каквито са сегашните ни управляващи, промяната може да бъде наложена само силово.
  à è ѝ ò „” –

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "keko2": ≪Колкото и да се интелектуализира една глупост, тя си остава глупост. - цитат на коментар #1 от “socialen”. Жистоко!≫

  Че една глупост колкото и да я интелектуализираш, си остава глупост, е вярно. Само че това, което казва интервюираният, не е глупост, а манипулация. Опит да се накарат хората да повярват, че лидерите на протестите, били те анонимни или известни, правилно са ги организирали и провели. Което не е вярно, поради което те не можаха да дадат търсения основен резултат: Оставка с последващи предсрочни избори.

  И все пак тук има и глупост. Това е коментарът на #1, според който промяната се прави само чрез диалог. Твърдение, което е валидно само когато и двете страни са добронамерени и искат да се разберат. Но когато управляващите провеждат една на практика антинародна политика и не искат да слушат никого и нищо, единственият начин да се направи промяна е силовият. Ако и доколкото този, който иска промяната, може силово да я наложи.

 17. 17 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 567 Весело

  [quote#15:"glog"]Така че при такива гьонсуратлии, каквито са сегашните ни управляващи, промяната може да бъде наложена само силово[/quote]
  А дано, ама надали!!

  С тея нефелни кукловоди и некадърни циркаджийски изпълнители нема да стани, не моете излъга народеца!!

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Цитат от коментар #0:"Трима, четирима души успяха да сложат начало на събития, в които се включиха хиляди, и които спечелиха одобрението на мнозинството на хората в страната."

  Как разбра господина, че има одобрение от " мнозинството"?
  С някои от нещата, казани в интервюто съм съгласен, но в общия план на зададените въпроси, те звучат манипулативно. Хем има "одобрение" от страна на обществото, хем обществото не излиза на протест?!... Защо ли?

 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#16] от "glog":

  Промяна се прави и с диалог и на избори. А те минаха. Затова с диалог. До следващите парламентарни избори през 2017.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДА СИ ИЗБЕРАТ РЪКОВОДСТВО И НАПИШАТ ПРОГРАМАВ РЪКОВОДСТВОТОДА НЯМА ВНУЦИ НА НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ ВГРАДЕНИ/.ДА СЕ СЪБЕРАТ МНОГО ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА,ЗА ДА ПРНУДЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ИСКАНКТО НА НАРОДА,А НЕ ДА МУ СЕ ПОДИГРАВАТ.НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ,НО ПРИ НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НЯМАШЕ ТАКИВА ПРОТЕСТИ. ФЕВРУАРСКИТЕ БЯХА ОПОРОЧЕНИ ОТ ВГРАЛЕНИ ХОРА ОТ ОЛИГАРХИЯТА.НО БОЙКО ИМАШЕ ДОБЛЕСТТА ДА СЕ ОТТЕГЛИСЕГАШНИТЕ НЯМАТ МОРАЛ.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  На въпроса :" Сега -кво ?" Един от водачите отговаря :" Шъ вървиме напреде ". Преведено от студентски на български : " ЩЕ ВЪРВИМ НАПРЕД ".
  Сега да сядат на банките , да слушат и да си записват каквото говорят по-умните от тях. Дано прихванат нещо.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#7] от "dend":

  Личи ти ,че не искаш да имаш нищо общо с образованите.Ти протестираш с лекето и Гергова.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#15] от "glog":

  Диалог с комунисти и ченгета не може да има! 80% от хората искат оставка. С кой да водят диалог? С тези нещастници от контрапротеста? Та те не знаеха за какво са тук!

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  ДИАЛОГА и КРЪГЛИТЕ МАСИ доведоха страната до възраждане на посткомунистическите БКП трансформации, защото и дадоха време да се преоблича, гримира и пребоядисва фасадата. Тези ремонти естествно се оказаха само една пошла козметика за да се повторят отново приспособенските им деветосептемврийски нагласи към престъпни експроприации този път на целокупна държавна собственост.

  Разкри се напълно мутромилиционерският им произход на хора унаследили кражбите, и плазмодийните приспособенстава като нещо съвсем законно, нормално и характерно.

  Така се стигна до днешният анормалитет на управленски дефицит, неокомуноиден морал, нахалство и хаос в икономиката, политиката и ежедневието.

  Новите приоритети и апетити към еврофондове, участие в лобирания от европарламента, както и замисли как отново да се обвържем с Путинова Русия, чрез енергозаробващо влияние и схеми за посредничество за енергиен износ също дескридитираха визиите за нормално демократично протичане на настъпилите промени.
  При новата промяна на собственоста на непроменена и изоставаща законова база съчетана със страхове и липса на компетентност разрушиха каквото и да е доверие в една нова реалност на мутромутации и неокомунистически национални масови нагласи и изяви.

  Така живее България вече 25 години, с един огромен пасив от 2 милиона напуснали държавата и други 5 милиона докарани до психична и социална неадекватност хора нарекли се по стечение на обстоятелствата българи. Отрицателен прираст, фиктивно образование и неадекватно функционираща медицинска помощ, както и ограбени пенсиони фондове доведени до финансова неадекватност и съществуване.

  Всичко това води до мисълта, че няма хора засега, които могат да извадят държавата от този колапс ,а най малко от ГРУПИРОВКИТЕ ПО ИНТЕРЕСИ около БСП(к) и нейните сателитни образувания ДПС, ГЕРБ и АТАКА, било то с диалог или без.

 25. 25 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 567 Весело

  [quote#23:"hodounski"]80% от хората искат оставка. [/quote]
  Интересно! Де ги гледате тея 80%. Откупаторите беха 20-30 нека да са 200, площададжиите пък са 50-60 дневно, нека са 200, нека са 2000 и то общо реститути, студенти, чужденци, преподаватели, артистчета водени от основна материализирана и европодплатена ръководна групичка.
  Та где са тея 80% не знам, най паче в болните мозъци на гореизброените.
  А най-добре да си го кажем .... А ДАНО, АМА НАДАЛИ!!!

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "socialen": ≪Промяна се прави и с диалог и на избори. А те минаха. Затова с диалог. До следващите парламентарни избори през 2017≫.

  Промяна се прави по всякакъв възможен начин. Понякога – и с дворцов, и дори с военен преврат. С избори се прави когато не е направена с революция, въстание, бунт или преврат. С избори се прави както при редовни избори, така и по взаимно съгласие (така е направена през 1995 година у нас, когато парламентарните партии просто се договориха, без да се приинуждават, да разтурят кабинета и парламента. Но се правят и по принуда. Така беше през зимата на 1997 година и през пролетта на 2013 годин, когато изборите не се договориха, а бяха наложени. В първия случай – от ръкооводените от СДС протести, а през 2013 – от задкулисно предизвиканите и ръководени от БСП протести.

  Опитай се не да отхвърлиш голословно, а да докажеш, че тона не е така.

 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "glog":

  Да. Обаче, позволи ми да символизирам, през 1997 и февруари 2013 бяха гладните на улицата.

  От юни 2013 до сега не са те вън, ами дребната и средната софийска буржоазия и техните деца студентчета, както и роднините им имигранти като си дойдат по ваканциите - тези с iPhone, iPad и подобни джаджи.

  Какво общо имат останалите хора от страната с проблемите на софийската средна буржоазия?

  Правителството пада, когато излезнат гладните.

  Изкарай ги и правителството пада.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski": ≪Диалог с комунисти и ченгета не може да има! 80% от хората искат оставка. С кой да водят диалог? С тези нещастници от контрапротеста? Та те не знаеха за какво са тук!≫

  Като изключим първото изречение, другото е вярно или поне близо до истината. Но по принцип диалог винаги може да се води. Но само при едно условие: Ако страните в конфликта са съгласти да го водят. То затова и се казва „диалог”, защото за да има диалог, за него са необходими две страни, които са съгласни да го водят.

  В конкретния случай обаче, диалогът е невъзможен. Първо, защото Станишев си е повярвал, че е Месия и трябва да наложи своята кауза, каквато и да е тя. И затова и дума не дава да се каже за предсрочни избори. А и вижда, че така, както се организират и водят протестите, и както всички опозиционни партии дърпат политическото чердже всяка към себе си, те не могат да застрашат правителството и парламента. И затова не е съгласен на никакъв диалог. И ще се съгласи на диалог или ще подадат оставка само ако опозиционните партии и народът го принудят да направи това.

  Но хората се измориха от протести. И са донякъде обезверени, защото вече шест–седем месеца постоянно има протести, които свършиха не малко полезна работа, но не могат да наложат основното си искане – оставката. Не могат както защото протестите се организират и водят тактически и стратегически неправилно, така и защото няма връзки на разбирателство между протестиращи, опозиционни партии и народ. Така че за да стане победата на протестите не само възможна, но и вероятна, тези слабости трябва да се преодолеят колкото може по-бързо. Защото, както е казал народът, сговорна дружина планина повдига.

  Другата възможност е народът да се дигне спонтанно, както през 1997 година, и политическите партии от опозицията временно, само за протестите, да се съюзят и да застанат зад него. Но народът може да се дигне спонтанно само ако ножът достигне до кокал. И сегашните управляващи правят всичко възможно това да стане. Така че ... ... ... 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "glog":

  Добре.

  Ама аз пак ти казвам, че хората в провицията не ги интересуват проблемите на софиянци и това, че като дошъл Орешарски изгонил фирмите и консултантите, дето Бойко ги турил, и сложил свои хора.

  И от единия и от другият нищо не са видели, нито ще видят. Още по-малко пък от Реф. Блока.

  Ако ги питаш обикновените хорица, те искат социализъм, бай Тошо - някой, който да се грижи за тях.

  Затова и гласуваха 2009 за Бойко - мислеха, че той ще е тоя.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#28] от "glog":

  Абсолютно точно! Мен просто ме мързи да пиша!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK