Ненаписаната биография на Ахмед Доган

Преди година на конференцията на ДПС, на която беше нападнат, Ахмед Доган отстъпи лидерския пост и стана почетен председател на ДПС

© Цветелина Белутова, Капитал

Преди година на конференцията на ДПС, на която беше нападнат, Ахмед Доган отстъпи лидерския пост и стана почетен председател на ДПСПреди време се изкуших да напиша биография на Ахмед Доган. Тя трябваше да се състои от три части и епилог. В първата част планувах да разкажа за обществения живот на Доган преди 89-та година: от вербуването му за агент на ДС до попадането му в затвора за противодържавна дейност. Във втората част мислех да опиша живота му като лидер на ДПС. В третата част щях да разкажа за живота на Октай Енимехмедов, нападателя на Доган. В епилога на биографията Ахмед Доган и Октай Енимехмедов щяха да се срещнат. Доган щеше да види в своя нападател персонифицираното отмъщение на всички млади турци, които е спечелил с харизмата си и срещу които е писал доноси.


Събрах книги и статии за Доган. Прочетох ги, извадих от тях онова, което ми се струваше важно. Не си направих труда да потърся връзка с героя на биографията. Сигурен бях, че няма да пожелае да се срещнем, пък и образът, който си бях създал, ми изглеждаше по-интересен и по-верен от живия човек. Започнах да пиша. Написах първата и втората част. Преди да премина към разказа за Енимехмедов, прочетох вече написаното. Беше ужасно.


Почувствах се като един герой от роман на Филип Рот, който много иска да ушие палто от кожи на своята приятелка. Хваща улични котки, дере ги, суши кожите, накрая някак ушива палтото. То е твърдо и вони. Е, моят опит да напиша биография на Доган излезе някак като това палто. Беше скована и миришеше лошо на незрялост. Трагедията, която бях замислил, свърши като жалка словесна карикатура.

Нападанието над Ахмед Доган

© Reuters

Нападанието над Ахмед Доган


Минаха няколко месеца. Започна процесът срещу Енимехмедов. Разчу се, че Доган няма да присъства на делото по медицински причини. Изживявал тежко случилото се, бил изпаднал в депресия. Тогава старото ми изкушение да пиша за него отново се обади. Този път обаче се спрях овреме. Зададох си въпросите кое ме изкушава да напиша биография на Доган и кое не ми позволява да го направя. Открих четири причини.
Първо, в обществените си проявления Ахмед Доган е изключително променлив. Затова и за него често се казва, че е човек, направен от живак, че е политически хамелеон, че е фурнаджийска лопата. Аз си го представям като ловец на желания. Той притежава изумителната способност да улавя какво желае обществената среда и да се преобразява в изпълнител на това желание. Тази способност му позволява да се движи с лекота по цялото политическо поле и да сключва съюзи с всякакви играчи. Когато през 1991г. СДС се нуждае от партньор, за да образува правителство, той застава вдясно; когато през 2001 г. НДСВ се нуждае от партньор, за да образува правителство, той застава в центъра; когато през 2013 г. БСП се нуждае от партньор, за да образува правителство, той застава вляво.


Второ, всичко, което Доган казва и върши, е смущаващо двусмислено. Без никакъв срам той подрива традиционните критерии за истина и неистина, за добро и зло. Да вземем някоя от прочутите му фрази. "Имаме си обръч от фирми – те ни финансират, ние им помагаме", казва той през 2006 г. в шоуто на Слави Трифонов. Е, какво означаваше тази фраза? Как да я разбираме? От една страна, казаното несъмнено е безобразен цинизъм. От друга страна, в този цинизъм се съдържа някаква истина. Обаче каква е на свой ред тази истина? Според мен тя отразяваше колкото реален факт, толкова и нещо пожелателно. Доган казва, че около неговата партия има обръч от фирми и същевременно призовава заможните хора, които не участват в обръча, да си дадат сметка, че трябва да участват.


Ненаписаната биография на Ахмед Доган

© Надежда Чипева

Трето, в почти всичко, което прави, Доган се явява едновременно деятел и потърпевш. След 89-та година той постепенно ще създаде около себе си мита, че е господарят на обществената истина в България. Ще накара мнозина да вярват, че именно той решава кое как е станало и кое как ще става в нашата страна. Ще накара мнозина също така да вярват, че е неуязвим.


Предполагам, че с времето и сам е започнал да вярва в този мит за себе си. Само така мога да си обясня защо никой не попречи на Октай Енимехмедов да се качи на сцената в зала 1 на НДК и да насочи пистолет срещу главата на Доган. Само така мога да си обясня изпълнените с ужас и изненада очи на Доган при вида на неговия нападател.


И четвърто, невъзможно е да имаш неутрално отношение към Ахмед Доган. Невъзможно е да проучиш делата и думите му безстрастно и обективно. Или ще го заобичаш, или ще го намразиш. Или ще се наредиш сред неговите фанатични почитатели, или сред онези, които го смятат за демон, или – Не дай си боже! – сред онези като Енимехмедов, които първо са го обожавали, а после са го намразили. Самият Доган сякаш напълно съзнателно предизвиква това полярно отношение към себе си с крайните си приказки и неумерения си начин на живот. В същото време обаче крайностите, изглежда, го тревожат. Защо иначе така обилно ще полива върху радикалния си човешки символ гланца на умереността? Почти десет години той ще се занимава научно с проблемите на симетрията и мярата, и повече от двайсет години ще се опитва да ни убеди, че играе ролята на балансьор върху политическата сцена.


Ненаписаната биография на Ахмед Доган

© Анелия Николова


Докато мислех върху тези четири причини, разбрах защо се изкушавах да напиша биография на Доган – защото у него присъства най-доброто от демокрацията. Присъства свободата да се променяш. Присъства възможността да се издигнеш от обикновено момче, родено на село, до върховете на държавната власт. Присъства възможността да проектираш собствен свят и да напишеш собствена история.


Разбрах също и защо не можах да напиша тази биография и никога няма да я напиша – защото у Доган присъства и най-лошото на демокрацията. Присъства разбирането, че всичко е относително, че няма разликата между истина и неистина, между добро и зло. Присъства разбирането, че желанията са много по-важни от ценностите. Присъства, най-сетне, разбирането, че човек няма минало и бъдеще, а само настояще.

На посещение в "крепостта на ДПС" Кърджали

© Цветелина Николаева

На посещение в "крепостта на ДПС" Кърджали

 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (259)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не е луд който яде баницата, а който му я дава...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  по хубаво да не ни занимаваш с тази личност ,не ни е приятно

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ".... у Доган присъства и най-лошото на демокрацията. Присъства разбирането, че всичко е относително, че няма разликата между истина и неистина, между добро и зло. Присъства разбирането, че желанията са много по-важни от ценностите. Присъства, най-сетне, разбирането, че човек няма минало и бъдеще, а само настояще."
  Уви, биография на всеки съвременен БГ политик..

 4. 4 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Последните абзаци много ми харесаха. Все пак автора на статията е стигнал до съществен извод. Нека и аз да добавя нещо. Ахмед Доган не се различава от всички останали политици, няма значение че е етнически турчин, което пак не е сигурно, защото според мен няма и понятие чист българин, ама айде това е друга тема. Той и всички останали политици са отражение на робското, толерантно, мързеливо мислене на българското общество, чиито идеали са изтръгнати, изрязани, изгорени, унищожени от комунистическата власт в продължение на 45 години. Той и неговия обръч от фирми са отражение имено на това възприятие у хората, които нямат своята сетивност, не са чувствителни към темата за доброто и злото, за правилното и неправилното; няма борбеност, няма идеали.

  След 24 години започва някакво съживление, хората излизат на протести, обединяват се, за да се борят както Давид с Голиат, за едно по-добро бъдеще. Тези сегашните политици нямат място в него.

 5. 5 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 583 Весело

  Една от много бройните кукли на прехода. От милиционерското куклено шоу, каквито милиционерите такива и куклите. Резултата от шоуто е разтърсващо плачевен.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Мадам Валерия Велева работеща за доносника на ДС ( БОР) Тошо Тошев пишеше хвалебствени статии за Доган изпълнявайки поръчки на ДС не съм я чел и чул да се извини на хората,че е подвела хората,че се е излъгала.Когато г-н Иван Костов казваше,че най голямото зло за българската политика е Доган,именно такива слуги на болшевишката ДС като въпросната Велева бяха и много други,изкривиха представата за морал и съвест в политиката.

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  С неудоволствие четох статията.
  Иска ми се вече да ги забравяме тия"герои".

 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "защото у Доган присъства и най-лошото на демокрацията. Присъства разбирането, че всичко е относително, че няма разликата между истина и неистина, между добро и зло... Присъства, най-сетне, разбирането, че човек няма минало и бъдеще, а само настояще."
  Доган е един от политиците, които носят най голяма отговорност за проваления ни преход. Най - вече за щетите, които нанесе в морален аспект. Голяма част от хората видяха в демокрацията само уродливите й страни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  Ахмед Доган е хитър като стадо лисици винаги е с няколко хода пред всички !
  Нечистоплътността от лобистките схеми е покварила всичките му политически опоненти така ,че е наивно да мислим ,че той има естествени врагове и някога ще му бъде потърсена отговорност за каквото и да е!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Намерил е подходяща среда за развитие и вирее. Ако нямаше с какво да държи някой от политиците едва ли щеше да му се получи!

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако трябва да се пише биография на Доган, то авторът неминуемо ще нагази до колене в ...мръсотия, има опасност дори да се удави в нея. Кой всъщност направи Доган личност. Глупостта на българина. Като започнем от това, че бе позволено да бъде регистрирана една протовоконституционна етническа партия и стигнем до търпението, с което понасяме просташкото му отношение към свои и чужди. А той е просто едно нищожество, на когото е дори противно да му се обръща внимание.

 12. 12 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Гневно

  Как може в събота сутрин да ни занимавате с този отвратителен човек?!
  Имайте малко жалост към читателите си все пак!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"] "Имаме си обръч от фирми – те ни финансират, ние им помагаме"[/quote]
  Това изречение е достатъчно като биография на въпросния "демократичен продукт". За мен, лично, този човек е срам за България.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14 Профил на VT
  VT
  Рейтинг: 221 Неутрално

  материала 'Дървета' в същия брой на Дневник е доста по-смислен. поне за мен.

 15. 15 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ПРОСТИТЯИА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ТОЗИ ЕВТИНИХИТРЕЦ ,ДА СИ РАЗТГРАВА КОНЯ.ПРОСТИЯТА Е ВЕЛМКА НЕПОБЕДИМА СИЛА.О СЕНТОС САМЛИТОСТ'' СВЕЩЕННА ПРОСТОТИЯ.

 16. 16 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Водачът на турските комунисти!

  Точка!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Ахмет Доган е един от първите "вируси" на "проектантите на Прехода". И една от основните причини Обществото ни да е "болно"!!! Такива, като него, предизвикаха разделянето на народа на "фракции по етнос(обръчи)". Безспорно умен и предприемчив, той бе закрилян от създателите на "Прехода" и използван за дестабилизирането на правителствата, които не работеха в "правилната" посока, чрез използването на "етническата заплаха", като лост!

 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Първият от най-вредните политици у нас (за съжаление, след него се нароиха бол), защото търгува с власт. Няма идеи, само алъш-вериш.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  А бе, няма ли някой в българските медии и псевдо управляващи да смени темата на прехода от милиционерска на гражданска ?
  Сегашната тема е чисто милиционерска от "магнаурската" школа базирана в Симеоново. Милиционрска терминология - плашки, срс, следствие, разпределяне на порции, кражби, бандити, кръгове милиционерски и т.н.
  Гражданската тема е основната, а милиционерската е поддържаща за нарушения, корупция ... Гражданската тема е цивилно общество, индустрия, финанси, социални , просперитет и т.н.
  Моля Ви преминете на гражданска тема !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Не само за г-н Гочев, всеки бъдещ биограф на Хидроинженера е обречен на неуспех.
  Защото нямаш насреща личност на която да сглобиш животоописанието.
  Имаш един кух символ - нищо повече.
  Днеска е "философ", утре "хидроинженер", вдругиден "бизнесмен" или "политик" според зависи.
  А бодящата истина е, че си имаме работа с един нещастен човечец от Делиормана, с интелигентност под средната (характерното за по-простите момчета от негивия етнос "колеги" и "колежки" ни в клин, ни в ръкав го издава) чийто живот е употребен от комунистическата ДС номенклатура.
  За ква "наука", за кви пет лева иде реч?
  Всяко негово появяване и говорене на живо (без да чете) е достатъчно за непредубеден наблюдател да разбере за какво става въпрос.
  Пълен, абослютен буфосинхронист!
  Или бръщолеви безсмислено навързани термини от "високо ниво" на които със сигурност не знае значението, или ако реши да каже нещо оригинално родено в собствената му главица винаги стават поразии.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#18] от "simval":

  Не мога да разбера защо се занимаваме и отделяме толкова много внимание и анализи на едно конюнктурно нищожество,което на време се ориентира откъде духа вятъра,а когато му беше удобно изпадна в тежка ПСЕВДОДЕПРЕСИЯ за да повиши отново рейтинга си и да изчака благоприятния момент да подкрепи отново големите КУКЛОВОДИ!!! Крайно време е да спрем да се занимаваме с този обикновен престъпник !!!

 22. 22 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хубав материал за нехубава личност.

 23. 23 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedo pepo":

  Така е. Но те не ни забравят. Все пак ние сме тяхната крава.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  "Имаме си обръч от фирми – те ни финансират, ние им помагаме", казва той през 2006 г. - Оттеглянето на Доган, успокои отчасти българското общество. Такива нагли, провокативни изказвания секнаха. Сега, когато го няма в публичното пространство, мене ме дразни изключително много хвалбите, периодично представяни в медиите ни от един български политик, който винаги пИчелел избори.......А в същото време политици от ДПС казват, че Доган бил в "тежка депресия", тоест луд!?

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#15:"eksar007"]ЕВТИН ХИТРЕЦ [/quote]

  По скоро подставено лице на бившата ДС....

 26. 26 Профил на kvintaliani
  kvintaliani
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще трябва да се въведе единица за наглост -"доган". Енциклопедистът Доган и наследникът му - ехидният плетач на словесни дантели са на първо място сред политиците. А останалите се надпреварват кой ще ги изпревари. За сега това най-много се отдава на храбреца Волен.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Прав е авторът. Кундурджията не по-високо от обувките.

 29. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  В статията е пропуснат факта, че Доган седи зад терористичният атентат на гара Буново, при който умират 7 жени и деца.
  Този човек беше смъртник по времето на бай Тошо. Но БСП решиха, че ще им е по-полезен, ако го амнистират и му позволят да финансира политически формации, като използва средствата на ДС за манипулация.

 30. 30 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Написана е и още се пише, но ще може да се прочете след 50 години, когато паднат тайните на турските служби.

  Кой друг, освен тях биха могли от нищото да сътворят империята на Пеевски, например?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 31. 31 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#5:"sewer70"]Една от много бройните кукли на прехода. От милиционерското куклено шоу, каквито милиционерите такива и куклите. Резултата от шоуто е разтърсващо плачевен. [/quote]

  За Турция е много добър даже.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 32. 32 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ТОЗИ АГЕНТ САВА Е ПРОКЛЯТИЕТО НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ !!! ТОЗИ СЕЛСКИ ТАРИКАТ УМЕЛО ИЗПОЛЗВАШЕ СКЛОННОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ЗАСТАВАТ В ПОЗА ПАРТЕР САМО И САМО ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА, ИЗНУДВАШЕ ГИ, УСПЯ ДА ПРОКАРА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ ЧРЕЗ ДПС, КОЯТО ВМЕСТО ПАРТИЯ ТОЙ ПРЕВЪРНА В МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА ЗА КОНТРОЛ НА ЕЛЕКТОРАТА !!! ПОСТЕПЕННО БЪЛГАРСКИТЕ МИЖИТУРКИ-ПОЛИТИЦИ МУ ПОЗВОЛИХА ДА СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК, ДА СЕ ПРАВИ НА ХИДРОИНЖЕНЕР, БИЗНЕСМЕН, ГЛАВЕН КАДРОВИК И НАКРАЯ ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА !!! ВСИЧКО ТОВА САМО ДОКАЗВА КОЛКО СА ЖАЛКИ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ !!! САМИЯТ ДОГАН Е ПРОДУКТ НА ДС, КАТО ЧОВЕК НЯМА С КАКВО ДА СЕ ПОХВАЛИ- НИТО Е КРАСИВ, НИТО БЛЕСТИ С ИНТЕЛЕКТ, ДОРИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК МУ КУЦА ДОСТА, ТУРСКИ ЦИГАНИН , ОСЪДЕН ЗА АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ, НЯМА СЕМЕЙСТВО, ИМА НЕЗАКОННОРОДЕН СИН , СЛЕД КОЕТО СКЛЮЧВА ДВА НЕУСПЕШНИ БРАКА, ИМА СОБСТВЕНОСТ НО НЕ НА НЕГОВО ИМЕ, ДЕПУТАТ КОЙТО НЕ СТЪПВА В ПАРЛАМЕНТА И ИЗПОЛЗВА ОБРЪЧИТЕ ЗА ДА ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА !!!!

 33. 33 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  "най-лошото на демокрацията. Присъства разбирането, че всичко е относително, че няма разликата между истина и неистина, между добро и зло. "
  Това не ми изглежда вярно. При комунизма наистина няма относителност, но лъжата е истина, истината е лъжа, доброто е зло и злото е добро. (Опростенчески казано)
  При демкрацията относителността е в рамките на това, че няма диктатура, която да диктува кое е истина, лъжа, добро и зло. Но и това не е съвсем вярно. Относителността фактически свършва там, където започват добре функциониращите институции като например съдебна система.
  Относителността свършва и там, където започват преценките, възприятията на обществото (т.е. ценностаната му система), а пък това зависи от нивото на развитие и приобщеността му към нормите на хуманизма.

 34. 34 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#21] от "doroteus":

  Занимава ме, защото той ни вреди.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е никак лесно да играеш роля на участник в демократични процеси, а всъщност да си пожизнен феодал. Не всеки може да отиграе достатъчно добре тази метаморфоза, която понякога трябва да се прави по стотици пъти на ден. Учудвам се, че е само депресия, а не е избило вече в остра шизофрения. Днес майката на Доган давала курбан за неуспелия атентат. И Йордан Цонев щял да отиде. Колко мило, нали.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "ПАВЛА - SorryLol":

  ---------------------" "Имаме си обръч от фирми – те ни финансират, ние им помагаме"- цитат на коментар #0 от “статията”

  Това изречение е достатъчно като биография на въпросния "демократичен продукт". За мен, лично, този човек е срам за България. "-------------------------------------

  Всяко нещо има различни гледни точки! Че е срам за България е ясно! Но какво направи този индивид. Даде хляб на турското малцинство в различните региони. Инвестира в малките населени места, взе местните лидери за ръководители, направи ги местни бейове, което напълно ги задоволяваше, защото капацитета и умствените им възможности са до там-местното селско ниво! Но в замяна на това получи вярност и безкрайно финансиране във времето от тези местни велможи. Получи и постоянен мандат от това население, чрез гласовете им за Народното Събрание и постоянно влияние по този начин върху политиката и процесите в страната, което виждаме, че е така през последните 24 години!
  А какво направиха нашите пишман политици? Егоистичните и тъпи копелета, добирайки се до властта забравиха от къде излизат. Единствената им цел стана тяхното лично облагодетелствуване, сега и веднага и то на момента, а след тях и потоп! Забравиха селските и малките градски региони, а последната тенденция и за доста от окръжните градове. Лишиха хората от поминък, обезвериха ги и те емигрират или се насочват към един два останали все още що годе нормални градове в България. София, Варна, а вече и Бургас! България обезлюдява в следствие на нашите политически мизирабъли! Турците и циганите си се размножават и бъдещето е след време ние да им се превърнем в придатък и слуги, ако до тогава не сме емигрирали!
  Доган не е за хвалене, но от Доган може да се научи много, ако някой има желание!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "... у Доган присъства и най-лошото на демокрацията. Присъства разбирането, че всичко е относително, че няма разликата между истина и неистина, между добро и зло. Присъства разбирането, че желанията са много по-важни от ценностите. Присъства, най-сетне, разбирането, че човек няма минало и бъдеще, а само настояще."

  Тези неща нямат нищо общо с демокрацията. Този тип мислене е продукт на 45 години тоталитарно управление и е характерен за безскрупулните хора от посттоталитарното ни общество, които използват властта и политиката единствено за лично облагодетелстване.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#33:"Мондиана"]Това не ми изглежда вярно. При комунизма наистина няма относителност, но лъжата е истина, истината е лъжа, доброто е зло и злото е добро. (Опростенчески казано) [/quote]

  Философският ви разговор прави удоволствие.

  Не искам да те разочаровам, но се опасявам, че прийомите да се управляват хората и при демокрацията и при диктатурата са сходни. Истината е борба, тя не е даденост - при демокрацията е перманентна борба, при комунизма - ясно установена. Това в основата е разликата.

  Иначе прийомите за управление на хората навсякъде са същите и не са се променили откакто хората ядат, спят, е* и с*, т.е. откакто свят светува. Но откакто могат да мислят не спират, докато комунизма забраняваше точно това и затова загуби.

  Едно място, където няма демокрация е ... работата ти А хората работят все повече, забелязала ли ли?


  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 41. 41 Профил на diversant
  diversant
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "eksar007":

  На монголски език ли пишеш бе градски?

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко, което е направил, е направил, защото му беше позволено.
  Пренебрежителното отношение, демонстрирано с неявяване в парламента беше показателно. Големият му успех се дължи на огромната разлика между неговият интелект и този на избирателите му.

 43. 43 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Ще поема риска, да разбуня кошера на справедливия ви гняв.
  Имам лични впечатления от Доган. Според мен, тенденцията да бъде подценяван, иронизиран до степен на неглижираност, отприщи цялата зла енергия събрана в ума и психиката му. Голяма грешка е да се подценява силата на същата. Той все още успява да контролира както електората си, така и достатъчно голяма част от политиците. Според мен, стандартен човешки разум не може да го анализира адекватно. Трябва да си минал малко в тъмната половина, но да си останал човек, за да успееш в това. Защото за явлението Доган, ще се пише повече в историята, отколкото за който и да е политик на прехода.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Чудесна статия!
  Финалът е много точен.
  Препоръчвам я най-горещо...

  I Want To Believe
 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#44:"Joanna"]
  Бахти изненадата. Кажи ся за нестандартниа разом?[/quote]
  Може би, ако проявиш уважение към себе си и форума, както и към българския език.....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#43:"Кремена"]успява да контролира както електората си[/quote]
  Малцинството живее в чужда за него етно-религиозна среда, това ги сплотява. Допълнително имат самочувствие, идващо от факта, че са ни владеели в миналото. Че Турция с бърза скорост достигна до 15-то място в света по Бвп. Тия факти, приобщават към етническата партия и циганите мюсюлмани, които се турчеят и голяма част от помаците..........Като лични качества на Сопола бих посочил, че преди да влезе в затвора е бил обучаван точно за водач на партия от ДС. Трябвало да "емигрира" във ФРГ, да поживее няколко години и след това да се прехвърли в Турция. За да основе партия, която да играе някаква роля в турския политически живот, като междувременно, постоянно "снася" информация на нашето, респективно съветското разузнаване. Престоя му в килия на смъртник в затвора възпитава качества на издържливост и хладнокръвие..........Така че, за него не представлява особена трудност да контролира малцинствен електорат, с различна религия от мнозинството, представлявано от тоталитарно управлявана партия.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#47] от "Кремена":

  И как от приближена на Сопола, стана привърженик на Боко? Да не са те дали на концесия?

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#48:"dobrich"]контролира малцинствен електорат[/quote]

  Прибавям и факта, че вън от всяко съмнение е, че Дпс получават финансова и логистична помощ от външни държавни и недържавни организации.

 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Разстроено

  Е, добре!
  Статията е отлична!
  И?

  Какво трябва да се направи че повече да няма хамелеони в българската политика?
  Кога ще се появи БЪЛГАРИН, достоен да се нарече "Строител на НАЙ-СЪВРЕМЕННА България"?

  Доган; Симеон; Хамстера!
  Дайте БЪЛГАРИН! Докога така? Скоро последния , наистина българин ще трябва да затвори вратата на България!

  Нито един от тримата изброени не работи за доброто на България.
  И тримата имат КАУЗА, но тая кауза не е България и етническите българи.

  Да разлая троловете!!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Доган е един от най-големите злодеи в историята ни. Успя, разбира се с голяма част от политическия ни "елит" да разврати злокобно нашето общество. Не съм сигурен , че вече е възможно излекуване, нито, че има кой да проведе лечението. Съпротивителните сили на народа ни са унищожени

 54. 54 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересно защо авторът на статията пропуска един показателен за Доган факт:
  При посещението си у нас Джордж Буш организира тържествен обяд, на който покани всички български политици. Покани дори Станишев и го нарече Мистър Клийн(чистач), макар че на него много по- му прилича прозвището Мистър Цапурко...
  Показателното беше, че Буш не покани точно Доган! Това пренебрежително отношение беше като звучна плесница. За жалост нашите медии тогава не обърнаха никакво внимание на МОТИВИТЕ за това демонстративно игнориране.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 55. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#45] от "Joanna":

  Не всички тук са завършили олигофренопедагогика, та да разгадават какво пишете

 56. 56 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#27:"Joanna"]У статията споменава ли се че Ахмед Доган спечели изборите за ГЕРБ, а после за Плевнелиев?[/quote]

  Вярно искаш да кажеш БСП/ два пъти / и Първанов ...ама нищо де разбрахме..

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Да не се е случило нещо с Доган че подпукаха биографиите?

 58. 58 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#55] от "daam":

  +

  Все пак не стреляй по пианистката! Свири колкото може!
  Не забравяй че съвременното образование съзгава функционално неграмотни!

  Да разлая троловете!!
 59. 59 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#40:"bibian"]Иначе прийомите за управление на хората навсякъде са същите и не са се променили откакто хората ядат, спят, е* и с*, т.е. откакто свят светува.[/quote]
  Не съм подготвена да споря по тази тема, но не мисля, че е така. И кучето, и маймуната и човекът се размножават по един и същи начин. Имат нужда от храна по един и същи начин, но има голяма разлика в детайлите на правенето и на двете. Така че в думите ви "красотата на слога" е може би постигната, но не виждам логиката и фактите.

  [quote#40:"bibian"]Едно място, където няма демокрация е ... работата ти А хората работят все повече, забелязала ли ли? [/quote]

  Ами работата ми е в България, нормално е да е така. Недоразвита посткомунистическа страна с демокрация на хартия, а може и на хартия да не е съвсем, след като все някакви реформи предстоят (най-вече на съдебната система) и все нещо синхронизираме с Европа.
  В интерес на истината не виждам някаква разлика между атмосферата и начина на функциониране на работните ми места преди и след 10 ноември. То и хора от все същото котило изграждат служебната йерархия. А съм сменила над 10 работни места. Като цяло може би част от ръководните личности са малко по-интелигентни.

 60. 60 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  много близо до луцифер се оказва доган...

 61. 61 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#52] от "Joanna":

  Глупендерче, колкото и смешно да го напишеш, няма да стане истина! Пак ще си остане глупост!

  Да разлая троловете!!
 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#40:"bibian"]Не искам да те разочаровам, но се опасявам, че прийомите да се управляват хората и при демокрацията и при диктатурата са сходни. [/quote]

  Пропуснах да добавя:
  Както "все пак тя се върти", така и все пак не всички са маскари.

 63. 63 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Оф, още един селяндур, поредният.

  Доган завърши като и в момента е насран!

  Каква по-голяма трагедия за един политик-карикатура?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#4] от "ХДС(CDU)":
  Не мисля,че описаното в последния абзац е най-лошото в демокрацията,дори не мисля и че е лошо.Има и утилитарстични и маргиналистични учения,чиито идеи споделям иприеемам.
  Проблема с Доган е склонноста му към политическо и социалноинженерство и това,че катообщество го допускаме,че и адмирираме.
  Проглема с Доган е ,че не е никакъв политик,а мафиотски бос,и това се допуска от избирателите,като проблема ни с него и подобни е че не мразим мафията и искамв да я унищожим,а искаме да сме в някоя мафия.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Както виждате преди 89-та системата е намерила точното място за Доган - в затвора. После дойде системата на престъпниците и той от затвора се качи във властта. Щото след 89-та всичко е само лъжа, лъжа до лъжа и до лъжата лъжа.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lady Zeppelin":

  И аз не се съгласявам,че демокрацията е виновна,че нямаме критерии за добро и зло.Малко се е объркал Гочев.Това ни е наследство от комунистическия морал, когато доносничеството и подлизурството бяха гаранция за успех.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Гневно

  Набедения за "брилянтен" политик,винаги е работил срещу гражданите или срещу България.Нито една теза,от общо национално значение, не е изказал,защитил или отстоявал.От защита на Правата и Свободите, електората на ДПС вече е оформен като роби и тъне в мизерия.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  [quote#54:"Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!"]Буш не покани точно Доган[/quote]

  Защото е вън от всяко съмнение, че Доган служи на ДС/КГБ кръгове..

 71. 71 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това, което прави толкова правдоподобно да се предположи, че лицемерието е порок на пороци, е, че почтеността наистина може да съществува под прикритието на всички други вредни навици, с изключение на този. Вярно е, че само престъпността и престъпникът ни сблъскват с недоумението от радикалното зло, но само лицемер може да бъде наистина гнил до мозъка на костите. Хана Аренд

 72. 72 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Дълбоко не споделям идеите на автора! Смея да кажа дори, че са вредни. Подобни мисловни нагласи са причината да сме в това положение!
  Двете причини, които се изтъкват в репортажа, (споря,твърдя), не са характерни за демокрацията! Те са наследство от комунизма! Да се издигнеш от селско момче до върховете на държавата си беше характерно за онова време. Това дори беше задължително условие! Няма нужда от примери. Цялата върхушка, политическа, научна и прочее си беше селска. Отново не са нужни примери!
  Второто, че демокрацията е позволила да се рамие разликата между добро и зло, между лъжа и истина е основната характеристика отново на "най-прогресивната идеология"! Искате доказателства?! Отворете който и да е труд, или изявление на тогавашни или по раншни лидери или пропагандатори. Достатъчно е да прочетете изказванията на пленума, на който свалиха Т.Ж.
  Така че, авторът да напише биографията, но първо да разбере, че именно демокрацията дава възможност да се избягнат посочените практики. Разбира се, прилагана от общество, което е осмислило миналото си, научило се е да разпознава убийците си и да се пази от тях. Пишещите биографии също трябва да го знаят, защото са отговорни пред бъдещите поколения, а не толкова пред нас, които помним ясно миналото. Другото си е алабализми.

 73. 73 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Онова което се случва в реално време, не е същото което представяме пред публиката и което си мислим за него след време. Всеки елементарен опит да се внушава някаква зла прокоба на изживяното ,без да се отчита изключително сложната действителност и многобройните фактори влияещи на вземането на определени решения е глуповато. Изключително протииворечивия образ на Ахмед Доган е събирателен за онази част от населението на страната ни, която не се е чувствала истински господар на живота си, която е била подритвана и накрая обругана, на която наскоро водевилно и бяха поднесени публични извинения, че това повече няма да се повтаря. Пълна гротеска, а пък очакваме от философа Ахмед Доган, да е кукла на конци, забравете.

 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#43] от "Кремена":

  [quote#43:"Кремена"]Защото за явлението Доган, ще се пише повече в историята, отколкото за който и да е политик на прехода. [/quote]
  "Колежке", нека не прибързваме с предугадките как ще се прознесе историята.
  След бутафорното му отстраняване от сцената с плякалото на Октай след две-три кълбета под катедрата балона се пукна и остана само въздух и една тежка депресия.
  Ни "философия", ни "хидроинженерия", ни "политика", ни "бизнес", ни нищо.
  Не го чакайте да тръгне срещу изборите да вдъхновява електората.
  Опаковката Доган е смачкана и изхвърлена в кошчето.
  Физическия живот на тялото на Меди Доганов продължава, разбира се, но оня Доган го няма.

 75. 75 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#7:"dedo pepo"]Иска ми се вече да ги забравяме тия"герои"[/quote]

  Напротив деди, не трябва да се забравят. Обществената амнезия на народа ни постоянно докарва такива "герои" на власт.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 76. 76 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 502 Неутрално

  типичен комунист от ДС, престъпник комунист

  BG e мини империя на злото.
 77. 77 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#53:"daam"]Доган е един от най-големите злодеи в историята ни. Успя, разбира се с голяма част от политическия ни "елит" да разврати злокобно нашето общество. Не съм сигурен , че вече е възможно излекуване, нито, че има кой да проведе лечението. Съпротивителните сили на народа ни са унищожени [/quote]

  Един от най-големите злодеи е много точно казано. Лошото е, че са цял отбор. А съпротивителните сили може да са отслабени, но не са напълно унищожени. Протестите го показаха. Въпросът е, че може да се окажат недостатъчни и наистина да не доживеем излекуване. Тогава ще сме обречени на бавно изчезване. Или може би не толкова бавно.

 78. 78 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Проблемите не са в самия Доган, а в непрекъснатия конфликт между предразсъдъците за Доган и българските турци изобщо в съзнанието на самия Гочев.

 79. 79 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 540 Неутрално

  И какъв е тоя трогателен пасквил? Да не мислите, че някой ви вярва?!?
  Не ни занимавайте с боклука на прехода, иначе ще решим че авторът е боклук, защото пише поръчкови "статии".
  Наглостта и лицемерието на Доган са уникални...и кални. Я авторът - на лечение, а героят му - в затвора.

 80. 80 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доган е човек с хамелеонска същност и е лукав като Дявола. Анализът е много точен според мен.

  Дневник-токсичният сайт
 81. 81 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#17:"batzdravo"] Безспорно умен и предприемчив, той бе закрилян от създателите на "Прехода" [/quote]

  Да не ги надценяваме чак толкова. България беше единствената страна от източна (комунистическа) Европа, която на първите свободни избори предпочете отново комунистите. Ако хората гласували за комунистите бяха нищожен процент, като в Чехия и Полша, например, сега можеше и да не сме чували името Ахмед Доган, че и редица други имена, срам за България.

 82. 82 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#78:"Васик"]конфликт между предразсъдъците за Доган и българските турци[/quote]
  съгласна съм - образът на доган, обсъждан на дълго и широко в медиите е превърнат в мит от самите медии. в основата на така изградения медиен митичен доган стоят страховете, къде осъзнати къде - не, на голяма част от българите. ерата "доган" според мен ще приключи не просто когато бъде развенчан този митичен образ, а когато осъзнаем страховете си и ги преодолеем.

  ако не престанем да изолираме българските турци, ДПС ще продължи да безчинства сред тяхното общество, а това вреди на всички ни, тъй като с техните гласове ДПС взима решения в българския парламент.

 83. 83 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#81] от "fribble":

  ++++++++++++++

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#74:"k_"]плякалото на Октай след две-три кълбета под катедрата балона се пукна и остана само въздух и една тежка депресия. [/quote]
  Ако Доган е в депресия, си прав. Въпреки че съм говорила само един път с него, съм 99% сигурна че не е така. Както все още подлагам на съмнение генезиса на казуса "Енимехмедов". Най-опасното в Доган е, че е пристрастен към "играта". Той няма кауза, освен да играе заради самата ИГРА. И се справя отлично засега. Предполагам, че доста се забавлява от 11.05.2013 насам.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Гневно

  Само глупостта и алчността на така наречената "българска политическа класа", позволява на такива мушмороци да си разиграват коня и да изпратят държавата в небитието..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 86. 86 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#82:"bi_u"]
  ако не престанем да изолираме българските турци, ДПС ще продължи да безчинства сред тяхното общество, а това вреди на всички ни, тъй като с техните гласове ДПС взима решения в българския парламент.[/quote]
  ++++++++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 87. 87 Профил на kortess
  kortess
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedo pepo":
  Тези герои не бива да ги забравяте никога, защото ще продължите да избирате подобни на тях.

 88. 88 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#84:"Кремена"]Той няма кауза, освен да играе заради самата ИГРА.[/quote]
  много често играта на играчите в края на краищата се обръща срещу тях самите.

 89. 89 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  По кое време и колко Ахмед Демир Доган е бил във Варненският затвор в кой отряд ?
  През комунистическо всички лишени от свобода изтърпяваха наказанията в окръжните затвори по местрождение даже и да са извършили престъпление в друг окръг след влизане в сила на присъдата чрез така наречената делегация се разменяха кой от кой окръг е.
  Лудите в Ловеч, хайдуците рецидивисти в Пазарджик а политическите във Бургас и в Стара Загора с най - тежките политически присъди а Доган ефенди е нямал такава към момента.
  Има ли г-н Доган някаква връзка с вкараните и в последствие осъдени на по не по - малко от 10 - 12 години затвор за опит за бягство живущи в гр. Девня Е.М.Е. и негови аркадаши ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 90. 90 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#66:"kihano"]Щото след 89-та всичко е само лъжа, лъжа до лъжа и до лъжата лъжа. [/quote]
  точно така е, но да не забравяме, че преди 89 властта се основаваше на репресии и насилие към мислещите хора зле прикрити зад куха идеология.

 91. 91 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#64:"slonsco"]Проглема с Доган е ,че не е никакъв политик,а мафиотски бос,и това се допуска от избирателите,като проблема ни с него и подобни е че не мразим мафията и искамв да я унищожим,а искаме да сме в някоя мафия.[/quote]
  +++++
  проблемът наистина е че голяма част от хората не искат да се борят срещу корупцията и престпъността, защото смятат че това са единствените способи на властта и бидейки с толкова притъпени сетива наистина биха предпочели например да са част от някоя престъпна фирма, която обаче им плаща добре, вместо да изискат да живеят в нормална държава без масово разпространена огранизирана престъпност.

 92. 92 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Разстроено

  Дребен, безскруполен селски хитрец, в монополно положение!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 93. 93 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  автора прекалено много се е задълбал според мен. В Доган няма нищо заслужаващо пространни обсъждания. Това е комунистически престъпник от ДС, който щеше да търка затворническите нарове във всяка що-годе нормална държава. Нашата държава все още не е такава и все още е в ръцете на догановите колеги, затова Доган не е в затвора. Да се надяваме, че скоро ще е, заедно с колегите си.

 94. 94 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#66:"kihano"]Както виждате преди 89-та системата е намерила точното място за Доган - в затвора. [/quote]
  Как може да си толкова наивен?
  Доган е агент на ДС, вкаран е в затвора за да му се създаде легенда на 'борец'.

 95. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1204 Весело

  [quote#84:"Кремена"] доста се забавлява от 11.05.2013 насам[/quote]
  Уж си герберка, пък облажаваш Доган, че се забавлявал от факта, че не сте във властта!?

 96. 96 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#64] от "slonsco":"...като проблема ни с него и подобни е че не мразим мафията и искаме да я унищожим,а искаме да сме в някоя мафия."

  Ръкопляскам за вярната мисъл! Това е един от проблемите! Това е и една от причините някои от тук "споделящите" да са толкова настървени да защитават "правата вяра"! Независимо каква!

 97. 97 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#67] от "hodounski":"И аз не се съгласявам,че демокрацията е виновна,че нямаме критерии за добро и зло.Малко се е объркал Гочев.Това ни е наследство от комунистическия морал, когато доносничеството и подлизурството бяха гаранция за успех."

  И аз не се съгласявам с изложената теза за морала! Морала е обществен и личен! Но, личния е в основата на обществения! Оплакващите се от морала на другите, всъщност нямат такъв. Морал се показва и доказва с личен пример! А етиката на индивида, доказва правото на морала на индивида, да претендира за истинност.

 98. 98 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Разстроено

  Много добър анализ, но остави В ме още по-дълбоко чувство на омерзение към личността на Доган.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 99. 99 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#84] от "Кремена":
  Играе игра - вятър.
  Просто хората прецениха, че няма смисъл да харчат куршум (с всичките последващи усложнения) за него като за Ил. Павлов например.
  Суматоха с бутафорен пищов бе достаттъчна да го извади от сцената.
  Забравете за Ахмед Доган. Меди Доганов си съществува, но Доган го няма.

 100. 100 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 461 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]един герой от роман на Филип Рот, който много иска да ушие палто от кожи на своята приятелка. Хваща улични котки, дере ги, суши кожите, накрая някак ушива палтото. То е твърдо и вони[/quote]

  може ли някой да ми каже заглавието на този роман ; или от кратките разкази ??

  много интересна статия. знае ли се повече наистина за престоя на Доган в затвора. станало е е вече част от фолклора и се измислят легендарни истории за него. някой твърдят, че е бил в Белене, други - във Варна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK