Кой спаси университетите?

Послания от "Ранобудните студенти" по време на окупацията

© Юлия Лазарова

Послания от "Ранобудните студенти" по време на окупациятаНяколко позитиви излязоха от цялата студентска окупация като един от тях е изключително важен и често пренабрегван и недооценяван, заради цялата шумотевица около политически ориентираните анализи и гадаенето на бъдещето на протестите.


Един от най-забележимите позитиви дойде още с името на Ранобудните студенти и добрата идея, че дрямката трябва да спре веднага. Хората като чуха гласа на младите отново се юрнаха от собствените си кресла и легла и излезнаха на улицата.


Няма нужда да разглеждаме и анализираме до безкрай до какви промени са довели протестите. Вярвам, че всеки има очи и уши, за да прецени сам за себе си стигна ли се до някаква трайна промяна. Или поне не тук е мястото да го правим.
По-важното, което студентите успяха да постигнат е


да дадат лице на университетите в България


Преди няколко месеца университетите бяха поредната институция, която бе потънала в собствената си формалност и тривиалност без никаква претенция да се грижи за бъдещето на страната и да вади на бял свят образованите хора на новото време, които да вземат в свои ръце развитието на държавата.


Защото, малко или много, от младите хора по целия свят се очаква, че те ще са следващото поколение на управляващи, на просветители, на тези, които ще изградят света за тези, които ще дойдат след нас.


Преди няколко месеца


България беше забравила за своите млади


Те стояха в залите, изолирани от света около себе си, потънали в безкрайните материали за безкрайните изпити, които сами по себе си нямаха никаква друга цел освен да впишат няколко числа на един лист хартия, който всеки щеше да получи в края на своя образователен период.


Това, естествено, са били само част от студентите. Голяма друга част от тях просто не са си правили труда да стъпят в тия зали, да чуят какво се говори там.


И аз, като много други, съм ставал свидетел на оная пълна незаинтересованост от страна на млади хора, които сами показват своето нехайство към времето, към собственото си бъдеще и развитие и превръщане в отговорни хора.


Появи се и някакво множество, което изключително много се беше притеснило за таксите, които е плащало и то много настояваше да се говори за това как то е било възпрепятствано да се учи и да "изразходи" докрай заплатените такси на висшите учебни заведения.


Естествено, друг е въпросът колко е било силно желанието за реално образование и колко то е било продиктувано от оня многообичан български манталитет, че щом си платил за нещо, то трябва да извлечеш максималното от него, независимо дали ти е приятно или не, ами само и единствено с мисълта, че ако не успееш да го изразходиш, то ще си се минал.


Минаха и


отминаха тия протести на "ощетените" студенти


И много от тях (надявам се), се присъединиха към своите колеги в призива им за едно по-добро бъдеще за нашата страна и опитите им да се справят със зловещата реалност,


Окупацията успя да обедини младите хора от университетите в страната, да им даде нещо по-голямо от самите тях и да ги накара да се видят, да се опознаят, да се погледнат в очите и да си дадат един на друг да разберат, че от тях зависи следващото голямо нещо.


Още повече, с тая окупация се напомни на народа колко важно място е университета и каква важна фигура е сам той по себе си. Много бързо забравихме истинската мощ на тази институция, която в себе си е събрала цялото бъдеще на страната. Не говорим дали това бъдеще ни е лицеприятно или не. Но


то е нашето бъдеще. С друго ние просто не разполагаме


И е толкова добре, че това бъдеще разбра, че университетът може да се превърне в адреналинова инжекция за цялото общество, да го разбута и да му напомни, че младите хора са тук и са готови да се борят за своето право на по-добро бъдеще.


Като че ли се промени и отношението между преподавателите в университета и окупаторите. За голяма част от преподавателите, които изявиха желание да говорят с окупаторите, е било чест да погледнат в очите едно отговорно и критически мислещо бъдеще. Може би то е дало и нов стимул на преподавателите да бъдат още по-добри в своята професия, да я практикуват с още по-голямо желание.


Не стига това, но и, вярвам, че важна роля световните медии да обърнат внимание на протестите в България, изигра тая окупация. Колкото и да са наясно с множеството проблеми в нашата страна, едва ли световните медии знаят всъщност колко тъжен и безличен беше университетския пейзаж.


Вярвам, че хората по света имат известно уважение към университетската институция и едва ли гледат на висшите учебни заведения като място за срещи за убиване на времето, безпредметно плямпане и безсмислено пиене на кафе след кафе, обогатено от бръщолевеното на разсипаните псевдоценности и чертаененто на бъдещи планове за една нощ в дискотеката.


Нощта в дискотеката беше заменена от утрото пред парламента


Бръщолевеното отстъпи мястото си на изграждането на нови идеи и начини за постигането на една наложителна промяна. А убиването на времето се превърна в недостиг на време за организация на следващите действия, които да облагородят бъдещето.


Това е нашето бъдеще. Сега от нас зависи дали ще оставим университети да потънат отново в своята формална тривиалност или ще помогнем за възраждането им и превъплъщението им в центровете за просвета, идеалоковачество и критическо мислене. Надявам се тези надежди да спрат да звучат банално и повърхностно, да не бъдат осмени и опразнени от своя смисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Пресилено е да говорим,че окупацията е обединила младите хора-точно обратното.Получи се разочарование,което ще бъде преодолявано с години.
  Бъдещето естествено е на младите хора,но ...трябва да поживеят,помъдреят,поузреят.

 2. 2 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 832 Неутрално

  -Университетите бяха спасени от всичките около 240-250 хиляди студенти и техните преподаватели,които останаха на своя академичен "пост". И не се юрнаха да политиканстват в интерес на политиците,неудовлетворени от изборните резултати.
  -А статията е "набъкана" с вяра в непогрешимостта на собствените илюзии и дъра-бъра:
  "Преди няколко месеца
  България беше забравила за своите млади..."
  "Окупацията успя да обедини младите хора от университетите в страната, да им даде нещо по-голямо от самите тях..."
  "...с тая окупация се напомни на народа колко важно място е университета..."
  "Като че ли се промени и отношението между преподавателите в университета и окупаторите. За голяма част от преподавателите, които изявиха желание да говорят с окупаторите, е било чест да погледнат в очите едно отговорно и критически мислещо бъдеще."
  "...вярвам, че важна роля световните медии да обърнат внимание на протестите в България, изигра тая окупация."
  "Нощта в дискотеката беше заменена от утрото пред парламента

  Бръщолевеното отстъпи мястото си на изграждането на нови идеи и начини за постигането на една наложителна промяна. А убиването на времето се превърна в недостиг на време за организация на следващите действия, които да облагородят бъдещето."

 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedo pepo":

  Подкрепям те. Позорното деяние да посегнат на светинята Софийски университет не само раздели обществото, но накара разумните хора да се отвратят от тази позорна постъпка, от това злодеяние.
  А колкото до това пристрастни писачи да тръбят обратното - не, няма да им се получи. Няма да се получи, защото една ли има човек, който да не признава с ръка на сърцето, че едно висше учебно заведение НЕ е мястото за изразяване на политически пристрастия и желания. Простата причина е, че със същата безсрамна дързост утре могат да блокират гимназии, детски градини, поликлиники.
  Драги студенти, има площад пред Народното събрание - там беше вашето място, там - до другите; рамо до рамо с онези, които търпяха пека лятос и студа зимъс.
  Носехте плакати с Левски и Ботев. Да, но тези светци не са се крили по къщите на топло, не са пискали за "топла питка за Рождество Христово", а са ходели окъсани и раздрани в люта зима по дерета и балкани.
  Не ви вярваме и не ви вярваме, защото сред основните окупатори на един друг университет се оказа момиче член на младежкото ГЕРБ. А като се има предвид и кой ви посещаваше и кой все "случайно" минаваше през двора на СУ - хептен не ви вярваме.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Цитат от коментар #0:"А убиването на времето се превърна в недостиг на време за организация на следващите действия, които да облагородят бъдещето."

  И аз мисля, че не им стигна времето на "режисьорите", искащи да овладеят студентските пориви! Та заради това се стигна до едноактните моноспектакли на няколкото "студенти"?, "изнасилващи" идеята за "нов морал"?!...

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Явно за автора успех е, когато говорят за теб в обществото. То и Херострат така е мислел. А "спасяването" на университетите за мен е нещо друго: качествено и адекватно образование, творческа атмосфера, възможност за научни изследвания и реализация, компетентни и доброжелателни преподаватели и т.н. Все работи, които нямат нищо общо с тезата на статията.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Този път Левчев звучи кaто инструктор от отдел Пропaгaндa и aгитaция - бъдещето, съзнaнието, прогресa, нaпред другaри съзнaтелни комсомолци/рaнобудни и т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на mishel_ratatuie
  mishel_ratatuie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "България беше забравила за своите млади" За съжаление е така. България е забравила и за младите и за семействата и за децата си. Държавата ни е абдикирала от отговорностите си и функциите.

 8. 8 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  С подобен патос говореха едно време за партизанското движение. Младите хора, поради вродения си ентусиазъм винаги са използвани от политическите среди, за да свършат черната работа. За съжаление след години им остава само горчивия вкус в устата. Липсата на организация и реални цели на тези протести доведе до прахосване на много духовна енергия. А университетите ще ги спасите - като ги намалите и прецизирате приема, а не като сега - всеки който плаща става студент и получава диплома!

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Весело

  РаноБУДНИТЕ събудиха както заспалия и примирен народ,събудиха и тенекиените глави на академичната общност и никой,никога повече няма да си позволи нищо неправенето,защото знаят,че оттук нататък винаги ще има Будни и Протестиращи!

  Tony
 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хора, нямащи политическа култура и възпитание, не са в състояние да променят нещо към по-добро.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Трето поредно антрефиле и пак "излезнаха". Ама кажете им на младите за правописа, пък после ще си говорим за другите работи.

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#3:"Freedom of Speech"]едно висше учебно заведение НЕ е мястото за изразяване на политически пристрастия и желания. Простата причина е, че със същата безсрамна дързост утре могат да блокират гимназии, детски градини, поликлиники. [/quote]
  -Или религиозни храмове,дори.Поначало всички фанатици са с "безсрамна дързост". Те имат самодостатъчни мнения,които им пречат да осъзнаят,че има и други хора,с други мнения,различни от техните.

 13. 13 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Хората като чуха гласа на младите отново се юрнаха от собствените си кресла и легла и излезнаха на улицата.?!'!?!- Аз ли откачам или шизофренията вече е придобила размер на епидемия? Кога е било това, активно следя събитията уж... Ми не, никога не е имало такова нещо! Освен ако за хораТА не се броят близките на ранобудните и няколко навияча от реформаторите и обкръжението на президентшата...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 14. 14 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#10] от "socialen":

  Защо, тези ,които ни управляват имат ли възпитание ???
  Сидеров ли,например?

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "k.walther":

  Не, нямат възпитание.

  Какво правим тогава, когато и едните и другите нямат възпитание?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Авторът на статията я е написал с приповдигнат тон , но е пропуснал и някои неща. Първо какво разбира под "Кой спаси университетите?" Университетите ни наистина трябва да бъдат спасени от преподаватели , които се занимават с политическа дейност само и само да могат да си живуркат в катедрите до пенсиониране. Това може да стане само след целево финансиране на дейности и научна дейност , които не са "работа и буксуване на празен ход" , а водят до развитие , прогрес и по-високи нива на преподавателската и научна дейност. Всичко това следва да има практическа насоченост. По такъв начин интригите и политиканството следва да бъдат заменени от стремеж за научно развитие и прогрес. Дисциплината също следва да се подобри , за да не станат университетите мишена за тероризъм и провокации от лица и хора , които не са студенти , а изпратени там с цел. В тази връзка е и употребата на алкохол , наркотици и криминални прояви от някои. Раздаването на стипендии и общежития слева да бъде насочено към ученолюбиви и талантливи български студенти , а да не почива на принципи , свързани с решаване на политическите и социални нужди на някои "пробивни" студенти.

 17. 17 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Извинете, кой е Марти Левчев?

 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 832 Любопитно

  [quote#17:"greentree"]Извинете, кой е Марти Левчев? [/quote]
  -Някой-някой си, с извинение!

 19. 19 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Левчев...от ОНИЯ Левчеви ли?

  'Let light surround you' Dream Theater
 20. 20 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  повтарям написаното преди 2 дена, че гледам поредният наивник (манипулатор?) подменя реалността с телевизора...

  "....протестирали са студенти, ама не сегашните "ранобудни". Има независими студентски организации, които работят от години, например http://priziv.org/ , издават и бюлетин още от 2008 г. http://priziv.org/biuletini-priziv
  Тъкмо те протестираха многократно по мутренското време, когато обаче медиите не смееха да гъкнат, та никой не разбра за тях...

  Обаче тези отдавна събудили се млади хора не са припознати, рекламирани и наставлявани от НПО-та и присъдружните им медии, нито от пишман- политолози... по понятни причини - едно от основните им искания е "ляво"- обществено и общодостъпно образование.

 21. 21 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Имаше смисъл от протестите. И от окупацията имаше смисъл. И не само на СУ, а и на другите ВУЗ. Окупацията помогна да се преобърнат някои пластове наслоени по места, да изскочат на повърхността неочаквани за мнозина връзки, взаимоотношения и зависимости във висшето образование. Ако нямаше окупация - щяхме ли да разберем мнението на тези млади хора, които я извършиха? Или мнението на техните опоненти? Или на другите - тези дето мрънкаха, че пропускали занятия - зер тогава, пък и сега са били залегнали над книгите самоизолирайки се от света навън като коне с капаци? А щяхме ли да разберем научим, обсъдим и осъдим поведението на някои преподаватели във ВУЗ? И в СУ, и в Благоевград, и в УНСС и другаде? Май всичко това щеше да си остане скрито покрито?!
  Окупацията помогна за сетен път да си дадем сметка, че обществото ни е болно и че висшето образование няма как да бъде читаво в едно болно общество. То, висшето ни образование, се нуждае от тотално реформиране! Особено в хуманитарните специалности, но същото важи не по-малко и за инженерно-техническите!
  Че един преподавател във ВУЗ трябва да има не само високи научни постижения и качества на изследовател, но и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК МОРАЛ, защото той ежедневно ВЪЗПИТАВА младото поколение на тази страна!
  И докато начело на нашите ВУЗ не застанат хора с такива ВИСОКИ МОРАЛНИ качества пропадането на образованието ни няма да спре!
  И това важи и за цялото ни болно общество! Окупацията се опита да го разтърси, да покаже, че нацията ни загива, че ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ КАКТО ДОСЕГА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА!
  Че трябва да съберем като общество последните си сили и да спрем пълзящата деградация! Че палиативни мерки вече не помагат! Че няма да се излекуваме с чайчета, компреси, баене и седене на топло вкъщи! Трябва да се реже от корен!
  Трябва АНТИБИОТИК!
  #ЛУСТРАЦИЯ !!!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 22. 22 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Статията е въздух под налягане. По време на протестите срещу вдигането на таксите недоволните студенти изпълваха целия вътрешен двор, но никой нямаше наглостта да окупира университета. Аз не си спомням Ивайло Динев да се е изказвал тогава по телевизията. Защо ли? Защо още тогава не беше студент. Сега беше командирован като подставено лице да се представя за "бедното студентче".

 23. 23 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Яяя, колко много тролове е активирала другарката Шаренкова? Цъ-цъ-цъ!

 24. 24 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#8:"emilm13"]Липсата на организация и реални цели на тези протести доведе до прахосване на много духовна енергия[/quote]
  Ако имаха СОЦИАЛНИ искания, повечето народ щеше да ги подкрепи, ама те морал, та морал. Не можеш да търсиш морал в политиците(в огромната им част).

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 25. 25 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Кой е авторът Марти Левчев? Пак ли някой от червеното номенклатурно котило на Левчеви?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 26. 26 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Весело

  Хайде ранобудните да строят линията Перник-Волуяк!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  СУ доказа ,че нистина е средище на мисъл и наука. И студентите и преподавателите са на ниво. Опорните точки описани по-горе и интересът към статията показва , че са разбъркали блатото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK