Раздиране

2005 - в една посока (Георги Първанов връчва мандата за правителството на Сергей Станишев)

© Юлия Лазарова

2005 - в една посока (Георги Първанов връчва мандата за правителството на Сергей Станишев)Препубликуваме текста на Андрей Захариев от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията:


Последните два дни информационната среда в България направо се разпра от разкази и репортажи за "раздора", "развода", "раздялата", "разпрата", "разцеплението" и "разединението" в социалистическата партия. Разпукване, което е разтърсващо за някои. Сложих използваните тук термини в кавички, тъй като цитирам вестникарски заглавия и думи, чути в новинарските емисии. Не е изключено да съм прибавил нещо и от себе си, признавам. Но кой ли и не знаеше от по-рано за разбъркванията в БСП и за разгръщането на разпръскването там? Никой ли не знаеше за различията и за неразбориите в левицата, които явно ще разнообразяват за някакъв период от време живота ни.


От много време вече се знае за процесите, които доведоха до разрива от последните дни. Противостоенето между двете най-големи фигури в БСП и техните свити е отдавна почти толкова вкусна и популярна дъвка, колкото и онези от стрелбищата от времето на късния социализъм. Съперничеството между двамата стана направо шлагерно. Но сякаш сега дойде дългоочакваната развръзка. Възелът като че ли най-сетне се разплете и много хора в ляво си отдъхнаха, имам чувството, от разтоварилото се най-накрая напрежение.
Разцепва ли се наистина Българската социалистическа партия или разбъркванията в нея са форма на


добре промислена "перестройка" по метода на димките и димните завеси?


Този въпрос си остава. Ще произлезе ли от АБВ нова партия в левия политически спектър, която ще конкурира наистина БСП, или това, което наблюдаваме, е само форма на някакво планирано и значи контролирано клониране? Това, разбира се, е темата, която концентрира върху себе си вниманието и коментарите.


Разгадаването на стратегията в едно евентуално разиграно разделяне на президента Първанов, господин Калфин и останалите от АБВ с БСП е неприлично просто, както всички знаем, и поради това този отговор дори леко обижда интелигентността на публиката. Защото самостоятелното излизане на Георги Първанов и неговите хора на терена би могло да спечели гласовете на избиратели, които иначе не биха дали подкрепата си за социалистическата партия. Това може да са както хора с лява политическа нагласа, които обаче не припознават БСП като своето естествено представителство в полето на демократичния живот, така и такива, за които личността на господин Първанов, в комбинация с авторитета и обаянието на събралите се около него, са достатъчен мотив да упражнят правото си на глас. Да не говорим за всички партийни членове, които са просто недоволни, разочаровани, даже обидени поради една или друга причина от сегашното ръководство. Няма как да подминем и проблема с комуникативността, за който е говорено неведнъж. Докато Първанов излъчва самоувереност, но заедно с това и някак желание за близост, за скъсяване и дори примахване на дистанцията между него и анонимния адресат на посланията му, Станишев създава студенина със своята поза на рационален и отговорен политик, посветен нва работата си в полза на обществото.


Към всичко това трябва да се прибави и числото на онези поддръжници на БСП, за които поведението й след последните парламентарни избори се е оказало праг, отвъд който вече не може да се търпи. Знае се, че значителна част от твърдия електорат на социалистите така и не можа да преглътне напълно хроничната близост с ДПС, както се знае и това, че


случаят "Пеевски" отврати голям процент от лявата интелигенция


и дори я превърна в част от протестиращите срещу правителството на Орешарски. Та, питането е, опитва ли Първанов да вземе този къшей само за себе си, или напротив, продължава да играе за БСП? Или поне за идеята БСП? Последното би могло да означава при тези ходове доброволно и благородно "емеритиране".


Изкусително е да се мисли в посока на второто предположение, но май този път действително става дума за настъпването на една предизвестена разлъка и за нейните възможни и най-вероятни резултати. Индикациите за това дойдоха не толкова от размяната на удари по медиите между двете развеждащи се социалистически страни, а от друго място. От почти истерично нетърпеливото предупреждение на господин Местан относно задаващата се коалиция между господата Борисов и Първанов. Нищо, че малко по-късно


председателят на ДПС се завъртя като дервиш


и, възмутен от интрпретацията на думите му, намеси Реформаторския блок. Само това дори, че Лютви Местан озаглави едно такова, твърде вероятно според него, съюзяване "Мишо Бирата", трябва, мисля си, да ни подскаже, че опасенията от някаква форма на сътрудничество между АБВ и ГЕРБ са автентични в ДПС и БСП. Имам предвид, че прибягването от страна на Местан до това средство, сиреч до съживяването на сюжет от преди три години в комбинация с паралелно изхвръкналата нова информация за разговори с участието на Първанов и Борисов, показва недвусмислено страх от бъдещето. Бъдеще, включващо, както вече казах, някакво сработване между двамата.


Солото на председателя на ДПС беше както винаги запомнящо се, но въздействието му се вкисна бързо от безвкусицата, която поднесоха беквокалите. Най-новата ченгесарска изява на госпожа Патрашкова и настояването на господин Бареков за ексхумация на тялото на покойния магнат от бирената индустрия бяха произнесени в такъв строен ансамбъл с изказванията на Местан, че раздразниха сетивата и на не чак толкова взискателните към добрия вкус в политиката. Един така бистър интонационно интервал, че се роди кич. Да, така е, но по всичко личи, че кичът продължава да се харчи. Той не спира да се продава. Иначе нека истината бъде показана, разбира се.


Далеч по-важно е нещо от друг регистър, всъщност различен от естетическия. По-важно е да видим кой точно ни предупреждава и съветва дружески – нас, българските граждани – да не се хващаме на въдицата на една необявена, задкулисна и най-вече безпринципна коалиция като тази между Първанов и Борисов. Поне такова е внушението, което се разчита в жеста на лидера на ДПС. Нашият доброжелател, госпожи и господа, както добре знаете, си партнира с Волен Сидеров в последната половин година. Общуване, което за нашия добрижелател явно представлява съвсем принципно и почтено събиране между съмишленици. Повече не е нужно да се казва.


Знам, че наблюденията, които споделям в този текст, са банални. Не се надявам на това, прочитайки го, да ме видите през него като проникновен анализатор. Надявам се на това да се стреснем за незнайно кой път, че в последно време


състезанието между българските политици се редуцира до разопаковане на пликове


от които при пренасянето се е отлепил грифът "строго секретно". Конкуриране, в което преносвачите правят и кариера в политиката. Не съм виждал такива пликове между другото, та простете, ако са с печат, а не с етикет, който може да се отлепи.


Аз лично се уморих да следя новини от деня, в който водещите конкуренти в политиката на България се дават един друг за не знам вече кой път на прокурор, от което за не знам вече кой път не се очаква да произлезе нещо различно от печелене на незначителни точки, които не след дълго биват изтрити с ответния удар. Не че се надявам наивно и безразсъдно, при съвременните условия на дебата за политики, на някакви сблъсъци на идейни платформи и така нататък, и така нататък. Иска ми се все пак обаче да не ни занимават толкова често с ченгесарските си канали и каналии.


А стига да ви се връща назад във времето и да ви иска да прелистите архивите, прочетете текста ми "Совите не са това, което са".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1108 Весело

  Кой? Кой постави на мястото на ейджънт Гоцье, Съргей Димитриевич?
  Да не би да е същият (същите), които номинираха Пеевски!??! ХА-ХА-ХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Според мен поредния тактически ход на БСП.

  klimentm
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Добре, добре! Дерзайте другарЕ!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Предполагам, че това "раздиране" ще втвърди твърдият електорат на БСП. ... Въпросът е колко е този електорат и колко е твърд За десните е най-разумно много да не вдигат шум и радостни възгласи, а тихо да стискат палци за Първанов и компания АБВ.

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ето една статия с точен анализ, който и аз споделям.

 6. 6 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "#оставка":

  АБВ е еврейска партия, Емил Кало: Финансираме АБВ с пари от собствения си джоб
  Аз с целия си живот съм доказал на кого служа и как служа, включително и с активността си в различните еврейски организации. Така икономистът и учредител нас АБВ Емил Кало отговори на въпроса как ще опровергае твърденията за „еврейска връзка" създаването на АБВ и отделянето му от БСП. Относно плановете на АБВ той каза: „Ще реализираме своите идеи за социално развитие на обществото".

  Кало уточни, че засега АБВ се финансира със собствени средства ,т.е. еврейски.

  п.с. Преди близо 15 г.Кало каза след спор с Костов за собствеността/еврейска/ на х-л Рила,че над 70-80 процента от инвестициите в БГ са еврейски и Костов да не му се опъва ,за да не се стига до това Кало да поиска помощ от световните еврейски братя.

  Абреватирата на партията за разпознаваемост от наши хора;

  גבנו

 7. 7 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каквито и догадки да правим, едно е ясно - най-лошото на лошия цирк е, когато никой не обелва дума да ти върне парите за билет (иначе казано - плащаме с пари, здраве и т.н. за тоя, дето духа, и накрая ние го дух@ме)...

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Не знам дали е поредният ход на БСП/БКП/,но друго е по-важно.В момента тече проектът България без цензура/Бареков/,който се гласи като нова патерица на БСП при следващи парл.избори с цел елиминиране на ДПС и Атака .По тези причини предср.избори може би ще има едва догодина за да "укрепне"уж "новата партия"Запомнете това и пак ще си говорим!

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#4:"pavelsilistra"]Предполагам, че това "раздиране" ще втвърди твърдият електорат на БСП. ...[/quote] Според мен е наивно да се смята, че твърдият електорат на БСП може да се втвърдява повече. Има някои физически закони, които не го позволяват.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Борбата за лидерството навлезе в нова фаза, Патрашкова се яви като катализатор с удари под кръста. Лично мен ме съмнява съюза между Първанов и Борисов но времето ще покаже.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Борбата за рубли е безмилостно жестока
  Борбата, както казват е епична
  Станишев ще падне. Друг ще го смени и...
  толкоз.
  Какво тук значи някаква си личност?!

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Има резон без съмнение.БСП са отлични майстори на протакането отлагането и манипулирането.Цялата им история след 1989 година е такава.

  klimentm
 13. 13 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Въпросът е какво се случва в тъмният свят на бившата ДС? Когато ченгета скочат срещу ченгета (Местан срещу Първан) или е евтино театро или е невидима война на мафиотски кръгове, която който и да спечели е все зле за нас - народът.
  От цялата тази помия и утайка единствено Реформаторският блок изплува като политически субект, който може да спечели доверието ми.

  Защо ако не да?!
 14. 14 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 367 Неутрално

  вероятно тактика, само времето ще го докаже,това време обаче не е далече

 15. 15 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  АБВ не съществува - авторът напълно игнорира този факт.

  Няма АБВ, няма и да има, просто Станишев вече е бреме за БСП и трябва да бъде отстранен, моментът е много подходящ. Ако бъде отстранен Станишев, а Пеевски ще бъде помолен сам да напусне НС, например, властта ще е почти като нова или поне ще има условия за ново начало.

  Ако БСП иска да оцелее, тя не може да си позволи да въвлече страната за четвърти път в национална катастрофа само за 20 години. А нещата вървят точно натам.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  По темата за раздирането, ето една великолепна снимка от посрещането на др. Станишев от местния свинар, дерибей и чорбаджия на над стогодишния Пловдивски панаир Герговhttp://www.marica.bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B0(%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8)-news193863.html

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#2:"klimentm"]Според мен поредния тактически ход на БСП.
  ---------------------------------
  И според мен е така.Първанов ще се опита да събере гласоподаватели от център-ляво и част от протестния вот,евентуално и част от партията на "гъбарите"...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#9:"dogwoman"]Според мен е наивно да се смята, че твърдият електорат на БСП може да се втвърдява повече. Има някои физически закони, които не го позволяват. [/quote]
  Хахахаха еееее, не подценявай втвърдяването на червения електорат - при тези секс символи : Илияна Йотова и Стефан Данаилов (за старото поколение) и Мая Манолова и Станишката за по-младите Червено-розови сънища

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#16:"dogwoman"]По темата за раздирането,.. [/quote] извинявам се за некадърно копираната връзка. Та по темата с раздирането са панталоните на Гергов, които са в сериозен риск да кажат "хръц" от вълнение.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Всичките са ми еднакво отвратителни. А това на №8 за еврейската връзка е познат вариант за световната еврейска конспирация, в което аз не вярвам.

 21. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"virakocha"]Станишев ще падне. Друг ще го смени и...
  толкоз.
  Какво тук значи някаква си личност?! [/quote]
  Значи това, че ще се затвърди вечната дружба Гоце-Боце.

 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 679 Любопитно

  Противостоенето първо започна между техните свити!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно битката за власт в България е между онези които продължават да искат да ги "раздира" ДПС-то и тея които са минали вече по този път и не им е харесало...

 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#13:"ages"]От цялата тази помия и утайка единствено Реформаторският блок изплува като политически субект, който може да спечели доверието ми.[/quote]
  Така е, защото както написа Радан Кънев в "Уважаеми г-н Местан, драги Павле" - ние от РБ нямаме нищо общо с вашите ченгесарски работи.

 25. 25 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Наистина това може да е поредното театро, Първанов да обере всички недоволни от бсп-то да отидат при тях и да не се отцепи. При това положение ужким с разцепване ще увеличат избирателите.

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Теоретичната физика допуска след втвърдяването процес на спичане...

 27. 27 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Поредният проект на ДС. От тук на сетне каквото и да кажат, зная, че лъжат. С когото и да се коалират, целят да запазят олигархичния модел.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#26:"Добър Велко"]...подскаже, че опасенията от някаква форма на сътрудничество между АБВ и ГЕРБ са автентични в ДПС и БСП.[/quote]
  С най-голяма сигурност връзката между АБВ и ГЕРБ едва ли ще бъде явно демонстрирана. Та нали Боко все още се преструва на десен, а изнасянето на горната новина пред обществото би отхвърлила от ГЕРБ дори и малкото останали доверчиви избиратели всред десните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  бойко с първанов - никога не го вярвам .но гоцето може да вземе гласове и да ги съберат със станишко .щото тия не ги слушайте какво говорят , а ще видите после каква ще я сътворят .

 30. 30 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "... в последно време състезанието между българските политици се редуцира до разопаковане на пликове, от които при пренасянето се е отлепил грифът "строго секретно"."

  Аз мога да го кажа и по-просто: веят си кирливите ризи, докато се борят за кацата с меда. Ние на вонята сме свикнали, по-лошото е, че никой не забеляза как кацата се спука, а пчелите масово отлитат от кошера.

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  Много ми се иска да би било разцепване с тенденция затихващи функции, но и аз, макар и гледащ отдалече, виждам експеримент с цел заздравяване на позициите и разширяване на електоралната подкрепа. Не на партия, а на олигархията - каквито партии станат необходими, такива ще си създаде.
  Дано да се лъжа.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Ще почакаме,ще се ослушаме,ще се снишим!Нещо от този род приказваше Тато.Та това им поведение е по старо от посочената година.

 33. 33 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не улучат".Ето на тази мисъл на Чърчил ,се крепи бодряшкия дух на Станишев.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 34. 34 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тва момче за лудо се е трепало с тоз роман пионерски! Дано поне някой не се е набутал и да му плати за тези тотални глупости... Мога да му кажа само, че това " разцепване" най- вероятно ще донесе мнозинство на левицата. Играчи са, спор няма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 35. 35 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всъщност най-вероятни са два сценария:

  Първият: Първанов предвижда скорошно изчезване на Станишев от шефското място и бърза да заеме позиция, която да му даде предимство пред другите претенденти за поста.

  Вторият: Първанов иска да обере всичко онова, което отпада от БСП поради идиотската политика на Станишев, а после да остане в лагера на БСП в парламента. При което заедно с това ще е осигурил и предимство пред другите претенденти за поста, ако и когато Станишем изчезне от там.

  Вариантът, който предвижда траен съюз на БСП с ГЕРБ вместо с ДПС, не че е невъзможен, но не е вероятен.

 36. 36 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "случаят "Пеевски" отврати голям процент от лявата интелигенция"

  Това е оксиморон. Ако си интелигентен - мислиш практично. Страната е в криза - и политическа и икономическа. Възможните варианти за действие са два: единият е десен а другият е грешен.
  Та няма как да си едновременно интелигентен и да имаш леви убеждения.

 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Гневно

  До коментар [#36] от "petyo9":
  "Та няма как да си едновременно интелигентен и да имаш леви убеждения."

  Напротив, възможно е.
  Написано е в Библията. Спасителят казва като имаш две ризи дай едната на ближния. Червените казват, ако другият има две ризи да им ги вземем и двете насила.

  подпис
 38. 38 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  прилича малко на футболното игрище-топката се подава от играч на играч,но не излиза извън очертанията му!

 39. 39 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#6:"papipo"]АБВ е еврейска партия, Емил Кало: Финансираме АБВ с пари от собствения си джоб [/quote]
  Благодаря за информацията! Както винаги, си един от малкото които са в час. Но нека не се заблуждаваме, че и останалите тукашни дюнмета от всички правителства редовно ходеха на инструктаж в частната държава на Ротшилдови. Ето, например, Сергей Димитриевич-Якоб Станишев неотдавна се завърна от там. Много показателното в случея беше, че по време на престоя си, нашето херсонско дюнме беше удостоено с портокол на пребиваване отговарящ за поста - държавен глава. Това какво ти говори! Всички глави са на една и съща ламя!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 40. 40 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не знам какво прави и ще направи Първанов и АБВ. Но съдейки по ступора, шока на анализатори, журналисти и самата БСП и Серго.......ми се струва, че нещата ще имат РАЗВИТИЕ в негативна за БСП и Пеевски-Орешарски посока!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK