Защо "невъзмутените" у нас са мнозинство?

Бисер Миланов-Петното в характерно състояние

© Юлия Лазарова

Бисер Миланов-Петното в характерно състояниеТекстът е публикуван в портал "Култура":


Може наистина да звучи "абстрактно" и "неясно" какво означава "морал в политиката", но за сметка на това е напълно ясно, при това ясно за всички, какво е цинизъм в нея. Студен, безобразен, превърнал се в типичен неин стил, цинизъм.


След като седмица и нещо "дежурно" се възмущаваха от поредния скандал на политическото недоразумение Волен Сидеров, българските медии съвсем спокойно – вече без капка възмущение – започнаха да ни информират (от свои "вътрешни източници" от Парламента), че последният най-вероятно ще създаде специална парламентарна комисия, която "да проучи случая на летище Варна", та да се произнесе едва след края на работата й по искането за сваляне на имунитета на депутата. Българските медии, казвам, съвсем спокойно ни осведомиха също, че това е измисленият от мнозинството начин да проточи практически до евроизборите своето решение като не си създава така проблеми с партията на скандалджията. Това, повтарям, ни бе съобщено без никаква емоция – като нещо, което и без това е следвало да се очаква, даже с нещо като намигване: "е, то си беше в реда на нещата; кой ще разклаща такова крехко статукво в предизборна обстановка, пък се появи и интригата с Първанов…" "Политиката не е морал, освен за инфантилните студенти" – както ни поучи социологът Кольо Колев.
Известно ли е как всички тези неща отзвучават в онова, което наричат "нацията" ("народът")? Ще кажа: отзвучава като трайна, дълбока, невъзвратима деградация на един от елементите, образуващи националното тяло – солидарността. Щом в една страна отсъстват основните принципи на "правовостта" – равенство на всички пред закона и неминуемост (не жестокост) на наказанието за извършено престъпление – следователно всеки следва да се оправя както може. "Глупците", "аутсаудерите" – понеже нямат дързостта и тарикатщината да се поставят "над закона" – презирайки го (защото виждат, че не се прилага към всички), гледат да го измамят (заобиколят), решителните, "големите играчи" – пак презирайки го, арогантно го погазват и получават за това не възмущение, а завист; накрай – най-слабите го преживяват като репресия, страдат от "подзаконността" си и мразят закона, защото, виждайки се като малцинство, спрямо което само той се прилага, го възприемат резонно като дискриминираща репресия.

Волен Сидеров в ролята на трибун

© Велко Ангелов

Волен Сидеров в ролята на трибун


На някои това, което казвам сега, може да се стори преувеличение. Е, заради някакъв си Сидеров, толкова далеч отиващи изводи… Но не е само Сидеров. Обърнахте ли внимание, че тутакси след като престана да бъде нужен като "лице на контрапротеста", на прословутия Бисер Миланов-Петното ни бе подробно разказана биографията (седем присъди, опит за бягство от затвора, заплахи за убийство и т. н.), а медиите започнаха да наричат "гражданското" му движение – "банда". Само че през летните месеци същият този тарикат бе "гражданин", вестниците ни съобщаваха за идеите, които бил дал на самия вътрешен министър за справяне с "агентите на Сорос" и пак в качеството му на "гражданин" той бе приет от самия министър-председател на републиката Пламен Орешарски. Направо ще кажа, че по своя социален тип г-н Петното въобще не е много по-различен от Волен Сидеров и аз спокойно мога да си представя, че при по-друго стечение на обстоятелствата днес той можеше вече да е "лидер" на партия, а по-късно евентуално и депутат, "златен пръст" и т. н. – въобще "Сидеров номер две". Всички виждат, че вместо това днес той е в ареста не защото в България наказанието за нарушаването на законите е "неминуемо", а защото Петното се е оказал "балама". Какъвто не се е оказал (все още) Волен Сидеров, държащ се досущ като Петното, само че същевременно и крепящ кворума в Народното събрание.


Преди два-три месеца групата за интелектуално реагиране срещу протестиращите (да я наречем за краткост ГИРСП) се захлипна от възмущение по повод мои думи (извадени от контекста им, с фалшифициран контекст) за това, че в София протестира "българското качество". Делял съм нацията, противопоставял съм "качествени" на "некачествени"…


Нацията, уважаеми, отдавна е разделена (и не разбира се от моята скромна персона). Качете се в някое такси (при един от разговорливите таксиметрови шофьори) и чуйте – ако все още имате сетиво за това – дълбокото униние на "обикновения човек", в чиято защита тогава скочихте. Шофьорът с убеденост ще ви каже, че "на Волен нищо, разбира се, няма да му се случи", че "дори да му свалят имунитета, най-много да го осъдят на някаква смешна глоба, докато на такива като нас, ако ударим полицай, не ни мърдат поне шест месеца". И всичко това – което е най-страшното – ще бъде казано без възмущение, без емоция, именно – унило, обречено. По същия беземоционален начин ще ви бъде посочен новопостроения палат на Цветан Василев в градинката на "Кристал", обсловен най-много с особена – между възхищението, завистта и самосъжалението – въздишка: "Ей, голям играч, ей". Ако пък минете покрай някой от новоинсталираните павилиони с надпис Lafka, ще чуете безстрастно-обреченото: "Това е на Делян Пеевски – скоро ще можем да си купуваме цигари само ако пълним неговия джоб".


Това жалко, крепостнически-примирено отношение към "хората над закона" ми се вижда доста по-страшно от "разделението", което внасяли сред нацията протестиращите интелектуалци, които "били проспали безобразието Борисов", а сега смеели да се възмущават.


Наскоро моят колега проф. Александър Кьосев писа, че по-важният въпрос в настоящата ни ситуация е не защо в страната определени хора започнаха да се възмущават и протестират срещу управлението, а защо в нея се оказаха толкова много хората, които не се възмущават, отказват да се възмущават. Бих му отговорил, че липсата на възмущение поначало е присъща не на онези общества, в които поводи за възмущение отсъстват (такива общества в нашия грехопаднал свят комай няма, а и нашето безспорно не е такова). Напротив, ще обърна внимание, че точно в страни, в които очевидно има и благополучие и добър ред, често избухват същински взривове от възмущение. В Германия например не могат да спрат да се възмущават от разкритото плагиатство на техен висш държавник. Във Франция са възмутени дори от съпружеската невярност на своя президент. Защо е така ли? Ами защото в тези страни имат базисното убеждение не просто, че има закони в собствения, правен смисъл на думата, но че има също закони на общественото приличие и тези закони важат за всички. Това, тъй да се каже, е предварителното убеждение там.


Ето защо обаче, в тези общества се възмущават всеки път не когато някой имигрант от третия свят, а когато някой "силен" човек се опита да ги наруши. Как обаче да очакваш възмущение (и масово възмущение) в страна като нашата, в която всички предварително са убедени – знаят го от опит – че практически доказано ударилият полицай ямболски комплексар-националист най-много да плати някаква глоба (след две-три години)? Защото било политически "нецелесъобразно" да бъде разследван и съден "в този момент".


Как да очакваш възмущение в страна като нашата, в която всички и без това, през цялото време са били убедени, че уличеният днес в пране на пари заместник-председател на Парламента на републиката не е и могъл да не бъде "голям бандит", след като въобще се е издигнал до тази позиция? И ако тук, при отсъствието на възмущение, има все пак някакво озлобление, то не е защото, намерил се "нависоко" човек действа "над закона", а защото за мен, за мен – шофьора на такси, безработния от Перник, кварталния пияница от "Люлин", които виждаме, че Волен Сидеров, Христо Бисеров, Бисер Миланов-Петното и т. н. с нищо не ни превъзхождат – не важи сладката безнаказаност, на която те се радват.

Христо Бисеров, когато все още беше в Народното събрание

© Анелия Николова

Христо Бисеров, когато все още беше в Народното събрание


Не-подзаконността, безнаказаността се преживяват като "пълнота на живота", като пределна "социална реализация", от която аз (ние) – подзаконните и наказуемите – сме "незаслужено" лишени. И ето това предизвиква не възмущение към персонажи като гореспоменатите, а някаква амбивалентна емоция между завистта и примирението. Чувствам я непрекъснато и у много от пишещите за тези персонажи български публицисти.


Накрая оставам с въпрос към разните "украшения на българската журналистика": кой собствено ни е довел до това състояние?


… Всъщност, защо ли питам? Ясно е кой: "безотговорната (и инфантилна) наша интелигенция (аз, колегата Александър Кьосев, например)", "Борисов и Цветанов" и най-вече, най-вече: "неолибералните централи извън страната" (последното изречение е шега, почитаеми "украшения").


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хубави три снимки Дневник но забравихте да сложите снимка и на новият луд Бюреков.

 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Банално, но това е заради турското робство. След векове гнет, народо-психологията ни е такава. Наведена глава(за да не я отсече някой), трупане на вещи( че може да потрябват, а и е престижно), липса на каквато и да е мисъл за "общността". Не е оправдание, просто констатация.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е вярно, че "невъзмутените" са мнозинство. Повечето се възмущават, но не правят нищо това да се промени. Защото не вярват, че могат да го променят. Защото държавата е открадната от силните на деня и защото е по-лесно да си попържаш на ракия със салата.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Според мен твърдението от заглавието просто не е вярно. Това кой как си изразява възмущението е друг въпрос. Но определено не са мнозинство!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на diversant
  diversant
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Възмутени сме но никои не ни пита!

 6. 6 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бисеров , Бисер петното.... много бисери заблестяха в тази държава, бе ?

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Тука е така. Хората са такива.
  Затова България не може да бъде "Швейцария на Балканите".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  да , хубава и до болка позната статия от нашето ежедневие. ежедневие изпълнено с лъжи и измами , с корупционни схеми от властимащите и все повече смачкване на бедния обикновен човечец.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  От 1,300-годишната си история българският народ е бил под робство общо около 900 години.

  Какъв друг да бъде?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  КомунизЪма превърна България в 16-та (Задунайска) республика, а населяващите я в крепостни НРБ-ейци.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защото за нас, по-ред причини, свободата не е осъзната ценност.
  Мнозинството предпочита да протяга ръка за милостиня вместо да запретне ръкави и да вземе съдбата си в свои ръце.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#11:"Busy"]Мнозинството предпочита да протяга ръка за милостиня вместо да запретне ръкави и да вземе съдбата си в свои ръце. [/quote]

  Абсолютно!

  Да го преведем на достъпен за левия избирател език: гласува за оня, дето ще му намали тока с 60 ст., а не за оня, който ще му даде възможност да изкарва тия 60 ст. за 1 минута.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Повече от 900.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 14. 14 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#9:"Norman Granz"]под робство общо около 900 години[/quote]

  Ама не си сигурен?
  "Робството" както го разбираха твоите комунистически учители в истинската историческа наука се разбира по доста по-различен начин. Време е да си осъвремените понятията преди да се изказвате , ако искате да звучите правдоподобно.
  Но ако искате просто да плюете по родината си - няма по-добър начин от повтарянето на комунистическите измишльотини и подозирам , че това е целта.

  п.п. Не забравяй за "трите национални катастрофи" да споменеш , ей!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#12:"Norman Granz"]гласува за оня, дето ще му намали тока с 60 ст., а не за оня, който ще му даде възможност да изкарва тия 60 ст. за 1 минута. [/quote]

  Анатема! ХАХАХА, ако в БГ се плаща на минута работа, 90% от населението ще са мното недоволни, защото ще се види, че другите 10% свършват 50% от работата, сътовтно трябра да прибират 10 пъти по-видоки заплати

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хубави три снимки Дневник но забравихте да сложите снимка и на "народния любимец" Борисов.

 17. 17 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Липсва ни морал. По исторически причини. Страх също е ключова дума в народопсихологията ни. За подправка на манжджата да добавим и самоунижението. Не познавам представители на друг народ, които толкова да обичат да унижават своите и в същото време да се самоунижават. Спомням си възмущението на възрожденците от същото. Нищо не се е променило от тогава.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Повечето са възмутени, но те нямат глас ,освен по улиците и форумите.

 19. 19 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 660 Весело

  И изпървоначалният виновник за всяко комунистическо безсилие Иван Костов е изпуснат?
  Оня, който яде деца?...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 20. 20 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#18:"hodounski"]Повечето са възмутени, но те нямат глас ,освен по улиците и форумите.[/quote]

  Де да беше така, повече са мрънкащи, но си търсят правата само котато в магазините не може да си купиш хляб и мляко, както беше през 1990-та при Луканов или когато пенсиите са по $2, а заплатите по $5, както беше при Виденов. Иначе у(о)правлението на майкта партия и всичките и уродливи, мутренски коалиции ги устройва напълно...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Иска ми се да вярвам, че целта на статията е да ни посабуди и броя на "невъзмутените" да намалее. Дали автора е успял - по коментариите ми е трудно да се ориентирам, макар че, хора които отварят страницата на "Дневник", по подразбиране трябва да са възмутени от нашата действителност, включително и от цитираните в статията лица.
  От друга страна, не трябва да губим енергията си в безплодно възмущение или да позволяваме бързо да ни минава, защото рано или късно ще стигнем до следващите избори, най-малкото европейските чукат на вратата и според мен, трябва да използваме енергията на възмущението, за да дадем правилната, според нас, оценка на ситуацията.
  Ако успеем да намалим броя на гъбарите и дадем възможност да се прочете и покаже през най-чистия социологически експеримент, какъвто са изборите, желанията и настроенията на хората, най-малкото ще се постигне някакво равновесие и спокойствие. Ако отново не успеем, ще ни се наложи дълго и за съжаление тъжно, да подсмърчаме по форумите - мисля си, че ще се опитаме да избегнем подобен (пореден) резултат, поне като опит да покажем, че настъпвайки мотиката сме в състояние да и запомним името.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mindless":

  [quote#2:"Mindless"]...но това е заради турското робство. След векове гнет, народо-психологията ни е такава.[/quote]

  Не, приятелю. Не е заради турското робство, ами именно поради тази наша "народо-психология". Поради която на нас ни "харесва" да го наричаме "робство" вместо "владичество" и пак поради която сме го траели цели 5 века.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Раята си е рая - кефи се докато прасетата и грухтят в къщата и цъка с език - Ех, и аз обикновения Пурко да съм като тия, ееех...

 24. 24 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#22] от "simval":

  Може и така да е, не мога да преценя. Малко ми е "кокошката или яйцето" този въпрос

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#14:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]твоите комунистически учители [/quote]

  Боко ли имаш предвид или ортака му Гоце?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Хубава статия, но това:

  "Във Франция са възмутени дори от съпружеската невярност на своя президент. "

  не е вярно. Някои други може и да се възмущават, но не и франсетата. За тях изневярата е нещо нормално, особено за мъже на висока позиция, дори придава чар.

 27. 27 Профил на azazel
  azazel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно само защо Калин Янакиев и подобните му "интелектуалци", се възмутиха сега, а близо четири години по време на управлението на Борисов Цветанов и сие, не бяха възмутени...? Нима Цветан Василев, Пеевски и мафиотските кръгове около тях не просперираха точно тогава?! Нима така възмутителния Волен Сидеров не правеше същите простотии и не крепеше правителството на Борисов по същия начин?! Нима тогава нямаше протестиращи студенти, цинизъм, безнаказаност и т.н.?! Имаше ги, разбира се, затова и на най-големият идиот му е ясно, че не става въпрос за морал и цинизъм, а за "наши" и "ваши". Затова, г-н Янакиев, върнете се в дупката, от която изпълзяхте, и недейте да се изказвате като стожер на морала и последна инстанция - кое било морално, кое цинично, кое красиво и кое - възмутително!...

 28. 28 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Весело

  [quote#25:"Norman Granz"]Боко ли имаш предвид или ортака му Гоце?[/quote]

  Ми не знам Боко да е учителствал , но пък Гоце е "историк"...

  Гоце имам пред вид , щом питаш , хем и той анти-българин като теб.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Не е заради някогашното робство, а защото хората сега, в този момент, не вярват, че от тяхното мнение зависи нещо. Има защо да е така - наистина не зависи.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  [quote#15:"#оставка"]ХАХАХА, ако в БГ се плаща на минута работа...[/quote]

  Нямах това предвид, макар да оценявам каламбура ти.

  Имам предвид, че ако се премахнат всички пречки пред частния сектор, няма никаква причина доходите да възлизат на горе-долу толкова. 60 ст. на минута (стотинка на секунда) излиза по 36 лева на час, някъде към 300 лева на нормален работен ден. Това въобще не са КОООЙ ЗНАЕ колко много пари при 22 работни дни в месеца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#30:"Norman Granz"]Имам предвид, че ако се премахнат всички пречки пред частния сектор, няма никаква причина доходите да възлизат на горе-долу толкова. 60 ст. на минута (стотинка на секунда) излиза по 36 лева на час, някъде към 300 лева на нормален работен ден.[/quote]

  Да, но само ако си вършиш работата, иначе 350 Евро социална помощ, точно колкото е средната раб. заплата в БГ.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 32. 32 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#29] от "luda_krava":


  [quote#29:"luda_krava"]...хората сега, в този момент, не вярват, че от тяхното мнение зависи нещо. Има защо да е така - наистина не зависи. [/quote]

  Ти, виждал ли си някога, нещо да става, да се получава чрез бездействие и липса на вяра?
  За да се стигне до положение нещата да зависят от тебе доста зор ще трябва да вложиш, само с писане няма да стане.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 33. 33 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Макар, с повечето от казаното, да съм съгласен, Калин Янакиев показва на дело, как се пише идеологически подплатена пропагандна статия. А последния абзац е "черешката на сладоледа" - цитираните имена: Кьосев, ТОЙ, ББ&ЦЦ(неразделни и в неговия ум) и естествено НПО-тата хранилки, заедно с "любимите му украшения", като персонификация на "врага"!

  Браво, Калине! Има какво да научат "ранобудните" организатори на студентския протест, макар че се оказаха нестуденти! Човек се учи цял живот!

 34. 34 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "galia66":

  Бюреков няма да е лудия,а тези дето ще гласуват за него!

 35. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  народът има около 550г стаж в тази дейност.

 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Всъщност, защо ли питам? Ясно е кой"-цитат

  -Ами-количеството...

 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Не е съвсем така. Именно поколенията дето са били под турско правят България. С много труд и големи семейства. С кръвен данък! И извоюват църковна и икономическа свобода. В повечето градове, ако влезе турчин, трябва да слезе от коня и да сложи чул на копитата му!! А поколението на баба ми (1892-1960) изкара България от две национални катастрофи и три войни! Проблема основно е след 1944-та. Управляват хора, дето имат девиза на Радичков "Хараламбене му е майката". И следва моралния упадък. Всички крадяхме, някои с камиони. С такива хора ново общество не се прави, Мойсей го е доказал.

 38. 38 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Днес по "Господари на ефира" даваха Петното,който каза: "Управляващата партия трябваше поне да ни плати наема. Такава голяма услуга им направихме,като им помогнахме да свалят ГЕРБ
  а не да ни репресират политически."

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредната лъжлива "опора"...
  Поднесена ни този път прекалено блудкаво /в сравнение например с приказния сценарий за изгубилия се и изоставен от гадните си началници в столицата, провинциален полицай/ от софийския даскал.

 40. 40 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "diversant":

  докато чакаме някой да ни попита,влакът излезе вече от коловоза!

 41. 41 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Има-няма 30 години до това състояние.

  България е древна и заслужава много повече!
 42. 42 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#35] от "хм":

  Роби сте от много преди това. Де да беше вярно, че само турци и комунисти са виновни за всичко. С мед да го намажеш.
  И сега можете да ги изгоните, но нищо няма да се промени.

  България е древна и заслужава много повече!
 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "ПРОРОК ИЛИЯ": ≪Поредната лъжлива "опора"... ≫

  Това, дето го наричат „опора” или „опорни точки” не беше ли патент на лидерите и на членовете на БСП? А Пророк Илия не е ли червен трол? Или освен опорните си точки БеСеПарите имат патнент и върху оня гаднярски трик, при който те по принип приписват на другите собствените си годории?
  à è ѝ ò –

 44. 44 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Весело

  Възмутени и невъзмутени-всичките са еписилони в Brave New WorldИ не създадени по метода на Bokhanovsky,a продукт на чист дарвинизъм!Вековен естествен подбор

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 45. 45 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Накрая оставам с въпрос към разните "украшения на българската журналистика": Кой уволни предсрочно г-н Калин Янакиев от военна служба и най-вече - с каква диагноза???
  За приятелството между Цветан Цветанов и бащата на съдията който ще го съди няма да питам!

 46. 46 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  И да съм и да не съм възмутен , никой не ме пита

 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#1] от "galia66":

  Бюреков не е луд!Него го подготвят отдалече за заместник на Сидеров и Атака в следващия парламент,където,според мен ще бъдат елиминирани или оставени в опозиция ДПС и Атака,а БСП ще управлява с новия си коалиционен партньор - "България без цензура",на чието раждане ще присъствуваме на 25 01 2014 г не къде да е а в зала 1 на НДК! Моля ви ,внимавайте!Да не ги оставим да осъществят пъклените си планове!

 48. 48 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някои освен, че сме възмутени, сме надъхани и да победим. И ще победим - с много много труд, много саможертви и... за 3-те минути слава естествено

  Global Genocide Forget Heaven
 49. 49 Профил на Aleksandar Glavchev
  Aleksandar Glavchev
  Рейтинг: 388 Гневно

  Защо "невъзмутените" са мнозинство? Заради лекета-кариеристчета като Калин Янакиев...

 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Някои ползват опорни точки. Други /като софийския даскал/ - лъжливи "опори".
  Но могат да заблудят само тези, които искат да бъдат манипулирани.

 51. 51 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Любопитно

  [quote#2:"Mindless"]Банално, но това е заради турското робство. След векове гнет, народо-психологията ни е такава. [/quote]
  А преди османското /тогава няма турско/ робство и разкъсването на България на 8 /осем/ части, наемането на османски банди от едни срещу други, как ще обясниш?

 52. 52 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе тоя Сидеров да не е бъркал в задника на Прокопиев?!

 53. 53 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Поредното словоблудие на Калинчо което Дневник бърза да ни поднесе. Взел 2-3 факта и бърза да скалъпи нещо.

 54. 54 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Янакиев доста обърка гледните точки. Доскоро говореше от името на качеството, а сега от името на кварталния люлински пияница.

 55. 55 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 442 Гневно

  В държава, в която никой не спазва законите и го счита за нормално, какво възмущение? Повечето гюролтия е от завист, че не си бръкнал ти или твоите хора в кацата с меда. За това са и протестите. Искат власт за техните, за да могат да папкат. Твърде гот си е да да разкараш някой колега конкурент от университета, за да се настаниш ти. Що да не използваш наивните ранобудни, дето още не са разбрали на кой свят се намират и вярват, че всичко, дето фърчи се яде?!

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 56. 56 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хората в Европа са започнали да се учат да протестират по идеологически причини по време на Реформацията. Идеите, пораждащи протест срещу статуквото се свързват успешно с практически прояви на протест по време и след епохата на Просвещението и т.нар. буржоазни революции. В нашата история тези фази на историческо развитие са подминати. Е, как искате да протестират хора, които още живеят в едно пред-модерно, дореформационно общество?! Та това би било един исторически абсурд.

 57. 57 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Защо? Наистина това е същественият въпрос.
  Някой по-горе обвинява турското робство. Дали? Снощи по БНТ имаше предаване за Симеон Радев. Прочетох "Строителите" още като ученичка през седемдесетте години. И бях потресена. До този момент като "елит" на показ бяха каскетаджиите, откровени простаци, а чрез тази книга разбрах, че у нас е имало истински интелектуалци, политици, военни, част от цивилизацията, такава каквато я разбирах още тогава (какво да се прави, формирало ме е семейно възпитание на недоизтребена и недосмачкана буржоазия).
  Значи след турското робство в България е имало обществени механизми, които са изтиквали напред като елит хора, които имат качества.
  Защо това сега не става? Ето това е въпросът на въпросите.

 58. 58 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 388 Весело

  Правилно камарад професора Янакиев отбелязва, че онова, което стяга цървула на нацията е липсата на безнаказаност, "от която аз (ние) – подзаконните и наказуемите – сме "незаслужено" лишени". Този национален феномен откриваме още в дълбоките фолклорни извори, после той е описван от много класици и никак не е прилично да обвиняваш днешните пишурковци, че те са създали нацията андрешковци. Признанието, че все пак количеството баят и завистлив матрял е взело връх над малобройното качество на маниакалната интелигенция все пак дава някакво оправдание Янакиеву за литературното усилие.

 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мисля, че и у нас трябва да се въведе закон срещу спонсорираните от чужбина НПО. Не може лица на заплата при Сорос или асоциация америка за българия постоянно да ми се представят като експерти професори и прочее компетентни лица, и да заблуждават народа с антибългарска демагогия и да командват политическия живот!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на yavorda
  yavorda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Звучи малко като баснята за лисицата и гроздето. Преди половин година възмутените бяха едва ли не 80 %. Много е лесно да обвиняваш другите за собствените си неуспехи. Възмутените се оказаха повече от поведението на Калин Янакиев, Сашо Кьосев и прочие активисти, които се набутаха в първите редици на протеста от суета и политически амбиции. Собствените им студенти не ги последваха, какво остава за улицата. Любимо извинение на костовистите е, че народът е прост. А когато този народ избра Костов с пълно мнозинство не беше прост. Елементарни глупости. Всеки народ е прост. Другите, обаче имат елити.

 61. 61 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как да вярваме, че ще се промени нещо, след като последните избори бяха предшествани от най-циничната и безогледна предизборна кампания. В резултат на което 47% от нас не гласуваха, а тези, които все пак дадоха своя глас какво получиха??
  Паритията, която получи най-много гласове, е в опозиция;
  Втората партия управлява с третата, като е в подчинено положение и изпълнява абсурдни поръчки от третите;
  Третата партия е в коалиция с тези, които нанесоха най-голямото унижение на електората й;
  Четвъртата партия, която се води националистическа, крепи управлението на турската партия....
  И никой не подава оставка след безпрецедентни протести..
  Кой от всички тези абсурди да роди вярата на хората, че нещо нормално ще се случи в тази изстрадала държава?
  Наглостта и цинизма управляват България, това е!
  Затова гласувайте, хора!!!!

 62. 62 Профил на No Lafka
  No Lafka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Продажната журналя и бездарната чалга-интелигенция, които от години промиват мозъците на мат'ряла с ДС помия, носят пряка отговорност незавидната ситуация в страната и за сегашния състав на парламента.

  Когато по-умните отстъпват, идва червената армия!
 63. 63 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#10:"#оставка"]КомунизЪма превърна България в 16-та (Задунайска) республика, а населяващите я в крепостни НРБ-ейци.[/quote]
  Изобщо не е така. Българинът се отнася скептично към всеки и всичко. Сега той дава воля на свободния си избор. Българинът е образован, умен и много критичен. Затова на управляващите често не им се нрави подигравателния тон, с който ги посреща. Българинът иска резултати, а не общи приказки.

 64. 64 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#59] от "kihano":

  Извинявай, на мнение ли си, че ДПС е на заплата на Сорос?

  Димитър Тотев
 65. 65 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#61] от "echooo":

  Това изчерпва темата.

  Къде е Социален?

  Димитър Тотев
 66. 66 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#27] от "azazel":

  Добре, а ти излез от дупката, в която се криеш. На първо време, като си кажеш името, например.

  Димитър Тотев
 67. 67 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Янакиев е напълно прав !!! У нас е пълно с нелустрирани бивши комунистически кадри с техните обвързаности, които непрестанно облъчват и зомбират матряла, създавайки му усещането, че всички са маскари , и че от него нищо не зависи, затова най-добре да си трае, да подкрепя бившите комунисти, които макар и лоши и докарали ни до непобедима мизерия, все пак ни оставят живи, а при другите които може да дойдат на власт, знае ли човек !!! Ето така разсъждава Ганьо Балкански, и как тогава да чакаш големи дела от него ??? Навсякъде народите живеещи в мизерия се вдигат, само Юнак Балкански спи дълбок зимен сън !!!

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#15:"#оставка"]ако в БГ се плаща на минута работа,[/quote]Трябва по-скоро да се плаща на минутата ... както е договорено, а не да не знаеш дали ще ти платят или ще се съдите с години за 3 заплати.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 448 Весело

  Всъщност, отговорът на въпроса от заглавието е доста лесен: защото това им харесва. Да, все пак мнозинството са "подзаконови" и "... мразят закона...", но се надяват, правят планове, и ако не другаде, поне в мечтите си се виждат, един ден и те да се присъединят към двете "надзаконови" групи, е ако не успеят те лично, то поне децата им. Така че отношението им не е "унило", а точно обратното: възхищение, малко завист и "надежда", че и те може да станат такива...

 70. 70 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":

  Добре го каза, истина е.

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Лошото авторе, е, че "невъзмутените" не гласуват. Да ти е хрумвало, че много от тях са осъзнато доволни и си знаят мястото в гьола и реда на крякане?

 72. 72 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Невъзмутените" сме мнозинство, защото ПР кампанията на този протест, бе направо отвратителна! Любопитно ми е, кои е този гении? Този "колос на мисълта и перото",
  които измисли "младите и красивите" по принципа на "Ти не можеш да скочиш?" от онзи стар виц в които та Бай Ганьо му предлагали да скочи от един небостъргач, мотивирайки го с призиви, като:" За Родину!", "За Кралицата!", "За Свободата!" и прочие.
  Тази кампания бе обидна за всеки нормално мислещ човек с глава на раменете! Тя бе нагла и противна подобно на онези реклами, за "Дуфалак" и "Еспумизан"*,по времето когато средно-статистическият Българин обича да вечеря! Тя бе просто лош и нагъл ПР, нещо което отдавна се практикува н почти всички медии вместо истинска журналистика!

  И тези МОДЕРИРАНИ, измъчени, съшитии с бели конци протести сложиха точка на онова което се беше зародило преди две години,покрай спасяването на Витоша, "Шистовият газ", АСТА и пр. Да надстройкаджиите убиха гражданското общество в зародиш. И това е правилно, защото трябва да си го започнем там където работим, там където си вадим хляба а не там където Вие си вадите хляба г-да Журналисти.

  "Журналистиката трябва да отразява истината, всичко станало е ПР!"
  Джордж Оруел


  Но къде ти журналистика в България?

  И има ли разлика между два олигархически кръга?

  Има ли разлика за нас, тези които не сме на тяхната хранилка?

  Хитростта пречи на мисълта!
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Разстроено

  Няма какво да се каже по текста. Истината е тази и е казана много отдавна . Няма да станем държава до като мълчим като бити деца! Може би дори въобще не ни трябва свободата ?! Така ли е?!

  klimentm
 74. 74 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Основният проблем в България е увреждането "Моето си е мое, чуждото е общо."Това води до самостоятелно "спасяване" и до липса на заинтересованост за процесите,които засягат цялото общество.Няма единомислие,а има огромно разцепление на наши и ваши.Винаги тук е важало правилото,че за едни може,а за други не.Това засяга вътрешното усещане за справедливост и се стига до решението дали и ти да станеш,като останалите,за да оцелееш.

 75. 75 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mindless":

  По скоро е заради съветското робство, не заради турското.
  Османската империя е поробила доста народи, ама само ние век и половина по-късно се оправдаваме с това, просто защото на русофилите това им е основна опорна точка. Впрочем, в другите соц страни където няма съветофили са доста по-добре от нас. Дори Румъния...

  Birds of a feather flock together.
 76. 76 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Медийната среда е порнографска среда. Когато цели да предивика възмущение, то е под формата на ерекция, не на дълбоко чувство. Ерекцията води до потребление, ерго до пари.

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Мнозинство са "невъзмутени" защото, например, подскачащите по жълтите павета гъзарчета, вдигат шум за неща които не са проблем на "обикновения" българин....
  А проблемни неща които го вълнуват са:
  1. Безработицата .....
  2. Беднотията ....
  3. Социалното неравенство .....
  Затова засега е "невъзмутим" и се "възмущава" (февруари 2013) когато се засегне болезнено по един от тези проблеми по горе...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#72:"Stream"]"Журналистиката трябва да отразява истината, всичко станало е ПР!"
  Джордж Оруел [/quote]
  Не я разбира журналистиката джетълмена.... Журналистиката трябва да прави парета за собственика на съответната медия!!
  Най-малкото щото сиренето е с пари от маса време...
  Останалото са али бали......
  Както казваше моят приятел Фр.Енгелс, за да се занимават с политика "народните маси", трябва да са нахранени, обути, облечени и да имат покрив над главата...
  За да се занимава с поритика собственика на СМИ трябва да има освен горното и много парета....
  За целта си наема журналисти и кръгът се затваря!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 549 Неутрално

  acquired helplessness - има го и при животните, и при хората. Трудно се бори.

 80. 80 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#78] от "boby1945":

  "Както казваше моят приятел Фр.Енгелс..." Ето този динозавър най после си призна за възрастта

  jolly monck
 81. 81 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#78:"boby1945"]Както казваше моят приятел Фр.Енгелс, [/quote]

  Чудех се откъде се е взел този перфиден цинизъм у тебе. Слава Богу, че ме светна кой ти бил приятел.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 82. 82 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#64] от "Димитър Тотев":

  Не, ДПС са на заплата при нас. Само дето ние нямаме никакви средства за контрол над тези заплати. Депутатите си гласуват и заплатите и партийните субсидии. Само парите са наши, на данъкоплатците. Затова ние нямаме контрол над партиите, а сорос има над соросоидите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#78:"boby1945"]Не я разбира журналистиката джетълмена[/quote]
  Защо си препоръчал статията след като не ти харесва?! това не мога да разбера?!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK