България няма да се опразни

България няма да се опразни

© Юлия ЛазароваОт години слушаме, че България едва ли не скоро няма да я има, тъй като младите и умните бягат от страната. Пред закриване ли е наистина България? Не, отговарят икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. За "Дойче веле" с тях разговаря Ясен Бояджиев.


Истерията, обхванала някои западноевропейски страни заради "задаващия" се многохиляден поток от български и румънски имигранти, като че ли е на път да се успокои - благодарение на по-обективните и разумни гласове. В същото време в България се случва обратното - първоначалната обида от отрицателното отношение към българите започва да се измества от тревожни гласове, които все по-често предупреждават, че истински драматичните последици от този процес няма да са в, да кажем, Англия, а в самата България - бягство на най-кадърните и квалифицирани кадри, изтичане на ценен човешки ресурс, обезлюдяване... Ефекти, които ще се засилят допълнително от предстоящата нова вълна от хора, напускащи страната.


Няма драма
Такава вълна няма да има, единодушни са старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.


Според Ганев, както и да се интерпретират ефектите от емиграцията - положителни или отрицателни, те вече са консумирани и някакъв нов голям "бум" не може да се очаква. Експертът обръща внимание на факта, че в много държави ограниченията за българи отдавна са паднали, а "стената" в останалите страни, например в Англия, е била с много "дупки", така че който е искал, е можел да се реализира и там. И още нещо: до този момент голямото движение на българи е не към северните страни в Евросъюза, където има растеж и се търсят висококвалифицирани кадри, а на юг - към Гърция, Италия и Испания, страни с големи икономически проблеми и висока безработица. Това се дължи на факта, че основният поток е от хора с ниска квалификация. "В голяма степен ресурсът от хора, които биха напуснали страната, е отдавна изчерпан, тъй като възможности имаше много. Освен това този ресурс е в голяма степен динамичен - едни хора отиват и се връщат, други хора отиват и се връщат. Така че окончателното отваряне на трудовите пазари в ЕС не е някаква драма", казва Петър Ганев.


"Всеки, който е поискал да емигрира, вече е заминал", смята и Иван Нейков. Според него хората, създаващи цялата истерия - както в страните, откъдето идват мигрантите, така и в страните, където отиват, имат чисто вътрешнополитически цели - "да си наругаят политическите противници". "Само след няколко месеца, когато минат изборите, ще забравим това тръшкане. И няма да бъдем свидетели на някаква катастрофа - нито в България, нито в Англия", казва Нейков.


Всички печелят


И още нещо важно: в стратегически план миграцията в рамките на ЕС е в крайна сметка процес, от който печелят и двете страни, посочва Нейков и припомня признанието на дългогодишния премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който разказа как преди 20 години си "скубел косите" заради това, че в страната му има повече португалци, отколкото в самата Португалия. По онова време Юнкер вещаел голяма катастрофа за херцогството, но от днешна гледна точка изводът му е категоричен - Люксембург печели от миграцията на хора.


От гледна точка на държавите, които губят хора вследствие на миграцията, може да се каже, че почти всяка от южните и източните страни-членки на ЕС преживява една и съща емоция. Като започнем с Португалия и завършим с България, всички имат периоди в историята си, в които се е разнасяла мълвата, че едва ли не държавата се закрива, защото всичко "читаво" е избягало. Минава обаче време и се вижда, че миграцията е донесла и плюсове. И тогава приказките за катастрофата се забравят, казва Нейков.


На това мнение е и Петър Ганев: "Най-лесната теза е, че едва ли не ние губим от миграцията, тъй като млади хора, които могат да работят тук, отиват в чужбина. Но аз мисля, че не трябва да сравняваме с идеалния вариант, а с реалната алтернатива".


А реалната алтернатива за повечето от заминалите е липсата на шанс за реализация в България, безработица или много малка заплата, за която не си заслужава да работят. "Така че ако за тях и тяхното семейство е по-добре да бъдат в чужбина, с всички рискове, които носи това, най-вероятно този сценарий е по-добър и за нашата икономика. Тъй като е по-добре някой да работи в чужбина някаква работа, която все пак го удовлетворява, вместо да стои тук безработен на някакви помощи", обяснява Ганев. Още повече че в общия случай връзката със страната не се къса. Експертът цитира официалните данни на БНБ, според които трансферите на средства от работещите в чужбина към техните семейства са достигнали 1 милиард евро годишно и са сравними с преките чуждестранни инвестиции през последните години.


Иван Нейков посочва и други положителни ефекти: емигрантите получават нови знания и умения, научават се да работят по друг начин. "Когато сравниш българин, работил само у нас, с някого, който няколко години е работил в чужбина, виждаш двама различни работници, което е голям плюс за България. А практиката е показала, че при южните нации голяма част от емигрантите един ден се връщат в родината си с умения и със собствен финансов ресурс", обяснява Нейков.


Проблемите са тук, в България


Иначе, според Нейков, България наистина има много сериозен проблем с капацитета на работната си сила. Но този проблем се дължи не толкова на емиграцията, колкото на вътрешни фактори. Вече има немалко професии, за които трудно се намират квалифицирани работници. Един от христоматийните примери са заварчиците, чийто брой е абсолютно недостатъчен. Основната причина е в качеството на професионалното образование и професионалната квалификация.


"В момента в България има над 800 регистрирани центрове за професионално ориентиране - достатъчни са да обучим цяла Източна Европа. А в същото време работодателите твърдят, че не могат да намерят хора с подходящите знания и умения", казва Нейков и дава друг конкретен пример. В България има 96 професионални гимназии в сферата на земеделието, като някои от тях са на повече от 100 години. В последните 4-5 години обаче този национален капацитет се унищожава пред очите ни. Министерството на земеделието, под чиято "шапка" са те, ги е оставило на произвола на съдбата. "Просто не мога да разбера даваме ли си сметка какво правим. Ако твърдим, че ще развиваме земеделието като един от приоритетите си, много интересно с кого ще го развиваме?", пита се Иван Нейков. "Ние се тръшкаме, че квалифицирани работници напускат страната, едва ли не мозъците ни изчезват в чужбина, а в същото време ликвидираме трайно, системно, целенасочено онези инструменти и механизми, с които можем да създаваме квалифицирана работна сила. Това е улица без изход", казва Иван Нейков.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма да се опразни, защото русници ще я населят?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Естествено, че няма да се опразни....нали внасяме нелегални емигранти - ислямисти.....
  Даже и сталинка каза, че тва е добре за демокрафската криза дет ни била налегнала...
  Слушайте сталинка, тя ша ни оправи.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1214 Разстроено

  Тц...!
  Няма....! Има много пълнеж....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Няма празно,бе!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 5. 5 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":


  [quote#1:"Къти"]защото русници ще я населят?[/quote]

  Много от тях, но не само. Другия голям поток е близкоизточни народи, в т.ч. сирийци. За съжаление, входящия поток в все още по-малък от изходящия.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 6. 6 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Литва отбеляза под 2 милиона население, изчезва.
  Но пък нашите темпове са недостижими, първи сме в Европа по изчезване.

 7. 7 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#1] от "Къти":Бате ни мой забравяй индобългарити.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  няма страшно , ако циганите не се турчеят - ще съществуваме . нищо , че синът работи в европа и там си купи и жилище и ........

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  България да не е рафт с промоции в хипермаркет та да се "опразни"

 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Поредният , който гледа до "тук и сега". Да ще има работна ръка за някое друго проектче , споко не е драма в това - драма е ,че след 20 години няма да има кой да ти плаща пенсията

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ромите компенсират демографската катастрофа... раждат като невидели.

 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1209 Весело

  Няма да се опразни, нама и да се препълни

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  ...и гробищата влизат в България...така, че, да, тя няма да се опразни...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Разумна и достоверна статия далеч от всички истерии напоследък

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Естествено , че България , няма да се опразни!!! В края на този век , България ще бъде населена основно с РОМляни и ще бъде прекръстена от България , на РОМляндия , а Е.С. , ще я ползва за РОМлянски резерват!!! Новите ни "съюзници" поискаха територията на България ,но БЕЗ БЪЛГАРИТЕ!!! За 24 години постигнаха това , което Османската империя не е постигнала за 100 години!!! За 100 години , новите ни съюзници , ще постигнат това , което Османската империя не е постигнала за 500 години!!! Ще заличат българският етнос от лицето на света!!!

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  Не, няма. Направете детските 200 лв и само гледайте. Циганите за 20 г ще увеличат населението на 10 млн. !

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ами тъй де, като се появи празна територия то тя се запълва, къде с братя роми, къде с братя руснаци, бягащи от своята си територия...

 18. 18 Профил на jebidiah
  jebidiah
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Това не е анализ, а философстване. В един сериозен анализ има цифри.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ГЛУПОСТИ НА КОЛЕЛА
  в следващите няколко години в страната ще има близо 1 000 000 човека абсолютно неграмотни и неподходящи за никаква ПОЛЕЗНА работа, в ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  За опразване - няма да се опразни, но ще потъмнее до значиелна степен цвета на кожата на населението.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  "Всеки, който е поискал да емигрира, вече е заминал"

  Дойде време и г-н Нейков да започне да говори глупости.

 22. 22 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Аз лично смятам да се спасявам някъде навън.

  Преди няколко години се върнах в България, но вече разбрах че няма смисъл.

  Успех на тези които ще останат да слушат идиотщините на поредното правителство, да дишат циагарен дим, да прескачат коли по тротоарите, да газят кучешки лайна и да наблюдават как постепенно се бетонира цялата ни природа.

 23. 23 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Всеки, който е поискал да емигрира, вече е заминал", смята и Иван Нейков.

  ---------------
  Освен тези които са в момента непълнолетни.

 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Няма да са роми, нито руснаци, защото те само паразитират!
  Като останат само паразити, ако не си намерят нов гостоприемник - умират.
  Но виж, араби, турци с радост ще се заселят, ще работят, ще се развиват и ще са граждани на ЕС!

 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Споко няма Драма ще направим график и ще го постваим на терминалите входни/изходни

 26. 26 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Забравих китайците и останалата жълтория!

 27. 27 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ще се опразни, и заради емиграцията и заради ужасната демографска структура и минимална раждаемост. Той проблема е комплексен, не може да се прави извод, само от едно отваряне на пазари на труда...

 28. 28 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 616 Весело

  Като разрешат и у нас еднополовите бракове, и като понапредне малко науката, толкова много деца ще се народят, че и африканците ще се смаят!

  hasta la victoria siempre
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#28] от "vandamme":
  Не знаех досега, че сме толкова напред в хомосекуализма ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "alighieri":ако проблема е паркиралите по тротоарите или бетонирането както е слън4ев бряг , то това не са проблеми . Живея в лондон и когато отидох в слън4ев бряг ми се видя толкова тихо , спокоино , проблема са само в парите , ако имам 1500 лева доход в българия и както имам собствени апартаменти , просто българия е идеалното място за живот за мен , говори ти стар имигрант живял 17 години на запад

 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Весело

  [quote#0:"Статията"]старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев [/quote]
  Старши - мазетата и гаражите бяха "супер" "хипер"... "маркет"

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":тук си прав , за съжеление няма да мисля какво ще стане след 100 години , ще съм напълно изгнил в земята до тогава

 34. 34 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "alighieri":къде си бил

 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Ама, г-н Иван Нейков,
  имаме и ХАЕЦ да строим,
  Кой друг ще ни шие ламарините ???...

 36. 36 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма да се опразни, защото тук ще остане електората на комунистите. Те взаимно се заслужават...

 37. 37 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Съсредоточаването на работен
  потенциал в определени градове
  от нашата Родина и миграцията която
  се предизвиква от това води до
  обезлюдяване на цели региони.
  Не всички от тези хора са доволни
  от предлаганите условия и насочват
  поглед извън пределите на страната.
  Липсата на нормалното за 21век битуване
  и адекватното заплащане е другата
  предпоставка хората да се изнасят.
  Никой от тези политици не казва,че
  хората преди години,отиваха,работеха и се
  прибираха в България,а сега голяма част
  от тях работят и се оглеждат за трайно
  установяване на новите си местообитания.
  Но както пишат по горе празно няма,
  ще дойдат други на мястото на нашите деца
  но те няма да са сред нас.
  Да се засрамим.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "vandamme":

  Т'ва като програма на следващото правителство, представена от бъдещия премиер или как?

 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#23] от "10036":

  Тъкмо това щях да кажа... Макар, че знам и хора които на стари години емигрираха, с цялото си семейство, с две големи деца.

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 460 Весело

  Глупости са това.ела в Балчик.Вчера говорих с башта ми вика сине само кучета по улиците и на пияцата твоя съученик Стоян хамавия прави чекръци вика нагоре надолу.Един човек няма по улиците цигани няма даже.Мн зле работата.Нощно време джан джун няма никои, хората нямат пари нямат работа и децата им ги няма.Само на ирисх пуба се събират Англичаните със семеиствата си дънят музики и ракий до сутринта.Скачат за кръста и незнам си какво.А вие им бачкате като гламави там и те даже недоволни.И оште работи ми каза за цяла Довруджа и така гадно ми стана затворих му телефона за да не се разрева от яд ко да напрая ште поръчм една индийска манджа сега,че удре да ходя да им робувам на Англичаните пък те да купонясват там в Балчик с помоштите от тука и хората да ги миислят,че имат пари нали АНГЛИЧАНи разбираш ли .Аз ште ви кажа и други ште потвърдят които са тука толкова са неспособни една отверка не могат да си завинтят отзад обаче са реднеци на кралицата и са недоволни даже.А България е празна и за това е причината това никакво правителство все оште да крета някак си.Штото всичките млади са назапад штото не искат да са бедни штото много дълго чакаха със митингите.Не знам какво ште стане един ден ,като се върнем обаче какви са ни ги замислили нови регулаций и такси.Да не стане само нешто ала 19 век като гледам новините навсякъде последните седмици и дни особенно.О забравих за Балчик навремето беше с повече от 20 000 житиели обштината сега не знам в самия град и 3000 дали са останали.Обезлюдава се и то се обезлюдяват особенно малките градове от този сорт понеже няма преспектива.Никой в 21 век не иска да робува за не знам колко вземате сега 300-400 лева не знам дали хваштат за 240 бачкаха някои хора знам аз и гледаха деца.Зимата съм им помагал на хората боб,картофи такива работи трябва да си помагаме иначе няма оправия ште ни изядат нас плебса както вече ме нарекоха тука

 41. 41 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Всеки, който е поискал да емигрира, вече е заминал", смята и Иван Нейков

  Кардинална грешка...Постоянно емигрират хора от държавата..И това ще се запази..Младите са информирани достатъчно добре и няма луди да работят за двеста евро , при положение , че на 2 часа път ще взимат десет пъти повече.Статията се основава изцяло на това предположение и оттам насетне е изцяло грешна..Емиграцията ще продължи. При съвременните комуникации и инфраструктура не е проблем за никой да се метне на самолет и да поучава в пъти повече за същият труд , след 2 часа път.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 568 Весело

  Проблемите са тук, в България в България наистина има много сериозен проблем с капацитета на работодалите и липсата им на визия.
  Тъй става когато национално богатство се раздава, а не се заслужава .

  Да защитим животнитe !
 43. 43 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Естествено, че няма да се обезлюди. Просто след 20 и повече години, тук ще са останали администрацията, циганите и сирийските емигранти, които не са успяли да стигнат при роднините си в Западна Европа.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  хмм , и на картата на европа , опразнена държава ли ще пише ??

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Гневно

  -Не успях да прочета цялата статия, защото не можах да изтърпя "простотиите" на интервюираните "елементи" ! -Ако "власт имащите", продължават да държат обикновеното население в състояние на "финансово робство", то не само обезлюдяване, ами и по-сериозни последици може появят!

 46. 46 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  "България няма да се опразни"

  естествено!!!

  нали си имаме ЦИГАНИИИИИИИИИИ!!!!

 47. 47 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#43:"Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)"]Естествено, че няма да се обезлюди. Просто след 20 и повече години, тук ще са останали администрацията, циганите и сирийските емигранти, които не са успяли да стигнат при роднините си в Западна Европа. [/quote]

  Да, ама малко след като останат само споменатите ще се опразни, щото никои от изброените групи не са свикнали да работят и все чакат готови пари и безплатни екстри. Та ще загинат от глад.......

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 48. 48 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тъпаци!
  България няма да се опразни по същия начин, по който не са опразнени и Судан, Чад и Централно-африканската република...И ще изглежда по същия начин със следващите си ненапуснали и неопразнили я поколения..
  На това ли да се кефим!
  Пълни тъпаци! За който няма деца - разбирам да мисли така просташки, но да имаш деца и да лежиш на мантрата, че "споко, не сме хипермаркет и няма да се опразним", е престъпление спрямо тях...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 49. 49 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Освен,че нямаме икономика,което ни е основен проблем,мързеливи сме,а не искаме и да раждаме деца!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  [quote#14:"Øϰϰå Çҩßё"]Разумна и достоверна статия далеч от всички истерии напоследък[/quote]
  Кое е точно разумното? Ако всичко е наред, то що е тая истерия за наказателно преследване за забавени/пропуснати осигуровки? Що държавният бюджет субсидира осигурителните системи вече с повече от 50%, 4.6 млрд. лв., 7% от БВП?
  Тия двамата "умници" не са ли гледали статистиките?
  Иначе, България наистина има много сериозен проблем с капацитета, но не на работната си сила, а на експерти кат Нейков и Ганев. Миграцията само по себе си не е проблем. Проблем е социалната политика, която се провежда. Миграцията е само следствие от "добрите" реформи, провеждани от "умници" кат тия двамата.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  [quote#46:"p.i.p."]нали си имаме ЦИГАНИИИИИИИИИИ!!!! [/quote]
  Хм, имаме ... в Германия, Холандия. Само от Франция ни ги връщат от време на време.

 52. 52 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 636 Неутрално

  При условие, че влязохме в ЕС, докато още бяхме далеч от средното икономическо ниво за съюза(и все още сме), е нормално развитие на нещата. Но дали е добре? Не, не е добре. Много е зле даже, защото младите и активните биват изгонвани от черногледството на по-възрастните и имат възможността да го направят заради кофти неперспективната политика на всички правителства досега, които искаха да ни направят "граждани на света", преди заплатите ни да са съизмерими с "гражданите на света".

 53. 53 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  България е райски кът с прекрасна природа и плодородна земя.
  Няма никога да се опразни
  Хората масово напуснаха България, но много от тях ще се върнат и ще имат много нови умения както пишат авторите.
  Ако в Испания кризата се задълбочи, или ако кризата стисне Германия за гушата, може би много хора ще се върнат.
  Дори и да не се върнат, не ни трябва пренаселена земя както е западна европа. Населението расте, земята и водата намаляват, това ще прави България все по-атрактивна.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 54. 54 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Средното Българско семейство в Ню Йорк, Ню Жерси и Конектикът, има среден доход малко под 120,000$ на година и 5.7г више образование, това е статистика на една моя позната икономиска, която пише PhD за миграцията от източна Европа след разпадането на източният блок. Това си е изтичане на мозъци, в америка има казване; че ако може да оцелееш в Ню Йорк, то може да оцелееш на всякъде. По-вечето от тези българи са продукт на езикови и математически гимназии и след това американски университети, други са пофесионалисти преминали през работни визи и фирмено спонсориране на зелени карти, нещо което се предоставя само на специалисти които липсват в нужните количества, има и късметлии със зелени карти, разбира се, но те са по-скоро малцинство.

 55. 55 Профил на berlinareto
  berlinareto
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#45] от "vagabond66":

  Ти не виждаш ли какво става последно време.Навсякъде националистически вълни пък те как живеят и пак са недоволни За България предлагам един стабилен 19 да изживее около 3 години обаче и след това които жив по живо по здраво и място ште има и работа и пари и кадърни управлявашти штото иначе еи там на дървото и в името на Левски ,както него душманите с го обесили.И 20 дена са го разнясали из страната 20 заптиета и никой един изтрел не възпроизвел 20 човека са били бе подевилс.И мутри няма да има и всичко ште е хубаво и бяло и България от хауса ште възкръстне и ште бъде по силна от преди и Българите може и най накрая да станат единни ида съединят нали,ама не пролетарийте еи тези се обединяваха вече 100 години им изтече мандата навсякъде ,чакаме само оште малко пенсионери да измрат те и без това ги морят самите те и те пак иим гласуват чинно за 2 кебабчета и с автобус ги возят и флакчета им дават даже и родната полиция ги пази Да ви еиии,,кхкм да ви имам цирка разириш ли)

 56. 56 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Впрочем дебилното в тези статии е, че не обвързват българите с България. България няма да се опразни, ама мен това не ме интересува честно казано. Мен ме интересува да има БЪЛГАРИ. Пък България ако ще под турско да е, важното е да има БЪЛГАРИ. За мен езика и културата на българите са по-важни от географската територия България, дори и да е хубаво парче земя.

 57. 57 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Весело

  Това е най-дългият виц, който съм чел, ха-ха-ха ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  [quote#52:"blaf"]младите и активните биват изгонвани от черногледството на по-възрастните [/quote]
  "Черногледство" ли е новият ефимизъм на тарикащината!?
  Ей го на, тарикатът Ганев като казва "почти всяка от южните и източните страни-членки на ЕС преживява една и съща емоция.", пропуска да каже, че тия всички страни са в икономическа криза, от Португалия до Италия. Що ли се сменят правителствата там?
  Другият пък чака братя Галеви, Веска Меджидиева и др. "успели" емигранти - "емигрантите един ден се връщат в родината си с умения и със собствен финансов ресурс"

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Уви, България се е опразнила и този процес продължава от много смислени хора /и не само/

 60. 60 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ...."Всеки, който е поискал да емигрира, вече е заминал"....

  Много груба грешка. Новите млади, тези завършили училище, директно заминават. Колелото се върти, не стои на едно място, господа "експерти"...

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  [quote#53:"iSiktir"]земята и водата намаляват[/quote]
  Това кога се/ще се случва? При "глобалното затопляне" екоталибаните твърдят, че водата ще се увеличава. Ако планетата "изтива", то сушата ще се увеличава (водата е замръзнала по полюсите). Сиреч не може и двете да намаляват.
  [quote#53:"iSiktir"]ще прави България все по-атрактивна. [/quote] Да не дава Господ да ставаме твърде атрактивни ... като Либия или Сирия, че ще ни дойдат "гости" ... за постоянно.

 62. 62 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#49] от "sto67nes":


  [quote#49:"sto67nes"]Освен,че нямаме икономика,което ни е основен проблем,мързеливи сме,а не искаме и да раждаме деца! [/quote]
  -Има и един друг, по-голям проблем ! -Тези дето не са "мързеливи", няма да бъдат "ощастливени" с нищо повече от така наречените "мързеливи" !

 63. 63 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#59:"daam"]Уви, България се е опразнила и този процес продължава от много смислени хора /и не само/ [/quote]

  Така е, след 50-60 години на тази територия сред изоставените градове и села ще трамбоват само зомбирани делянофили, престарели червени бабички и изгладнели безработни евророми.
  Тенденцията е видна с невъоръжено око.

  Пазете се от доносника vesolr
 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Весело

  До коментар [#22] от "alighieri":
  Няма да изчезнем, ама като за начало е хубаво се изгонят всички либертарианци и техните зомбита !
  Радикалните джихадисти са по-малкото зло 500 години сме им устояли а с либерастията за четвърт век ни разгониха фамилиите в буквалния смисъл!


  До коментар [#22] от "alighieri":

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Не, ще дойдат от Африка, Азия и Близкия Изток. Ще станем малко по-мургавички и с малко дръпнати очички. Природата празно място не търпи...

 66. 66 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Разстроено

  До коментар [#55] от "berlinareto":

  -Тъжно, но вярно !

 67. 67 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много истини има тук...

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 68. 68 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Аман от глупости.
  Така, няма кой да емигрира според двамцата, обаче всяка година възпитаниците на няколко елитни гимназии (природо-научната, математическата и т.н.) вкупом заминават по чужбина да се учат там и почти вкупом забравят да се върнат у нас, след като завършат. Няма кой да емигрира, а само м. г. над 1000 души медици емигрираха. Няма кой да емигрира, а последните заварчици с висок разряд миналата година емигрираха в Чехия и Германия, та сега няма кой да заварява тръбите на южен поток и търсят квалифицирани кадри от чужбина (Полша). Пак през изминалата току-що година над 1500 души с висше информатика и програмиране или със сертификати от най-известни фирми духнаха от страната независимо от възможностите да работят тук онлайн за външни работодатели. И т.н., и т.н. Масова вълна от емиграция няма да има, сезонните берачи на плодове и строителни работници няма да останат за постоянно там, но най-квалифицираните или дефицитни професии ще се изнесат със страшна скорост, понеже има търсене навън.

 69. 69 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Сладка питейна вода като ресурс намалява, а населението расте.
  Предполагам, че екоталибаните говорят за ледените шапки които ако се разтопят ще вдигнат нивото на солената вода.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 70. 70 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-смотяният народ са британците. Първи в индустралната революция, след смога в Лондон 1952 г. се насочват към слекулациите. Тоест трябва да има просперираши народи, от които да се възползват. За съжаление България не е сред тях, няма за какво да се спекулира. И британците са недоволни, тия българи не може да ги преебем. Няма полза от тях, като не могат не бъдат ебани яко отзад! Ето така ни гледат британците, само в тяхна полза. Затова изгубиха САЩ, затова и скоро ще напуснат и ЕС и ще си наврат отазд дълбоко

  Es muß Geld fließen!
 71. 71 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Ако ми кажете,че България няма да се оправи,по щях да повярвам ама,че няма да се опразни ми е по трудно да повярвам.

 72. 72 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Господата Ганев и Нейков или ни взимат за идиоти или...
  България вече се е опразнила.Мили експертчета,излезте от кабинетите си и попътувайте из страната си.Вижте демографските статистики.Вижте всеки следващ набор колко по-безпътен и неориентиран е след завършване на образованието си.
  Абсолютна безнадеждност.
  Вашия анализ е цинично-алабалистичен.Нищо повече!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 73. 73 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  "България няма да се опразни" - глупости.
  Съвсем ясно е, че няма да се опразни за няколко месеца поради отпадналите ограничения. Ударно опразване няма да има, но България от 25 години се опразва тихо и постепенно и тоя процес не е спрял. И много голяма част от заминаващите са млади, умни и образовани. Като гледам, едва ли голяма част от протестиращите студенти ще останат - комунистите вероятно ще прогонят и тях, както вече направиха с над 2.5 милиона българи. А с всеки умен млад човек преминаващ еднопосочно през терминал 2, качеството на България пада. И я прави още по-непривлекателно място за качествените хора. Още малко трябва тоя процес да стане самоподдържащ се, и тогава страната е обречена - след 20-30 години ще е резерват за цигани, неуспели да избягат пенсионери и неграмотни лумпени. Плюс руснаци, сирийци и други навлеци.
  Автора доста бодряшки разглежда напускането на България едва ли не като някакво временно явление или воаяж за трупане на опит. Но от многото приятели и познати които заминаха не се е върнал нито един.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Бла бла. Трябва да се види например гр. Сливен който отдавна е обезлюден. Останали са малко хора и пенсионерите. Останалото е бездомни кучета и роми. Същата съдба очаква и останалите градове с изключение на София може би.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 76. 76 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До # 74 - Mr.Ts.- През 1945 година , населението на България е около 6 милиона души. През 1985 година , достига 8 948 000 души!!! 24 години по-късно , след настъпването на "ДЕМОКРАЦИЯТА" , населението на България е .... отново около 6 милиона души!!!!! Когато цифрите говорят и боговете мълчат!!! Mr.Ts - обаче , след като за орден път е сменил ника си , наглее и се прави на Яхве!!! Хората БЯГАТ от България , заради това , че новите им "СЪЮЗНИЦИ" , вместо да ИНВЕСТИРАТ в икономиката и' и да им осигурят работни места, за да не умрат от глад , ИНВЕСТИРАТ в КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай!!! За това населението на Китай се е увеличило само за една година повече от днешното население на България!!! Вярно е , че България напускат кадърните образовани хора, поради липса на добре платена работа и поради липса на такава.Това е така , защото новите ни ''съюзници'' , категорично отказват да инвестират у нас високотехнологични производства, с цел , да ни окрадат квалифицираните кадри и те да вдигат жизнения стандарт на техните народи!!! Вярно е обаче , че от България , на всеки 1 високо квалифициран специалист , бягат и по 99 НЕКВАЛИФИЦИРАНИ , освен , ако ПРОСТИТУТКИТЕ и СУТЕНЬОРИТЕ, ПРИСЛУЖНИЦИТЕ и ДЖЕБЧИИТЕ, ги смяташ за такива!!! В момента в Гърция , само в Атина , като домашни прислужници работят над 200 000 българки!!! Прибави към тях и проститутките , и селскостопанските работници, и измекярите... Подобно е положението и в Германия , Франция , Италия , Испания , Португалия...Така , че не търси проблема в КОЛХОЗИТЕ!!! В бившият Соцлагер , КОЛХОЗИ отдавна няма!!! Виж , в любимият ти Израел има и те се наричат КИБУЦИ!!! Ще ти припомня една поговорка:"Пази ме Боже от ПРИЯТЕЛИТЕ ми!!! От враговете си сам ще се пазя!!!" Новите ни приятели , превърнаха България в ЛИДЕР на първо място на глава от населението по проститутки в Европа!!! По количество , ни изпреварва единствено Украйна , но не и по брой проститутки на глава от населението!!! Да не забравяме обаче , че населението на Украйна е около 40 милиона , а на България , едва около 6 милиона души!!! Това , че и ти си една от тях , си е лично твой , а не мой проблем!!! Между другото и в Украйна, КОЛХОЗИ отдавна няма!!! Виж , в Израел обаче ИМА , за това им се налага да внасят проститутки като тебе от вън!!!

 77. 77 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#74:"Mr.Ts"]И забележи - всички бягат НА ЗАПАД, не в любимия ти прогнил колхоз. Защо ли?[/quote]Предполагам просто повтаряш думите на президента, без да погледнеш статистиката за това. Щот там данните са доста по-различни.
  Всъщност "Колхоза" се оказа на второ място по брой на имигранти в света след САЩ, 10% от които от ЕС.
  Иначе в "колхоза" е доста студено, а и ограниченията за чужди работници са доста жестоки.

 78. 78 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#22:"alighieri"]Успех на тези които ще останат да слушат идиотщините на поредното правителство, да дишат циагарен дим, да прескачат коли по тротоарите, да газят кучешки лайна и да наблюдават как постепенно се бетонира цялата ни природа. [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Път без препятствия не води до никъде.
 79. 79 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  [quote#40:"berlinareto"]че удре да ходя да им робувам на Англичаните пък те да купонясват там[/quote]
  Точно същото правя аз, но за комунягите, което ме вбесява ДВОЙНО!

 80. 80 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Весело

  Всеки отвсякъде тръгнал да плаши,за да се прави на интересен.
  Не бойте се,деца.Природата не търпи празно пространство.Нещата ще се натъманят.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#54:"accidental"]Средното Българско семейство в Ню Йорк, Ню Жерси и Конектикът, има среден доход малко под 120,000$ на година и 5.7г више [/quote]----------------------------------------------Всички приказки на разни ипита и други американски агенти са празнословие за заблуда на колонизираните! Хей там горе е заровено вмирисаното колониално куче! Дерзайте колониални подлоги безродни!!! Все се надявам България да оцелее! Но тези със стотиците хиляди декари земя и веригите внасящи(джънк фууд) боклуци от чужбина, просто бързо ще и изпишат некролога на родината НИ ! Дерзайте типинг пойнтове и тинк танкове!!!

 82. 82 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#76] от "kimba3":

  Добре, че има и такива като Вас! Но тези, като посоченият не са случайно във форума! Би трябвало да има изход, защото процеса е много по страшен от 500те години робство. На ефендитата тогава са им трябвали данъкоплатци, а сега е различно! От мен за Вас+++++++++++++++++

 83. 83 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#15] от "kimba3":

  Не знам Отоманската империя да е имала за цел да намаляват българите - те са били ценни за нея - като работна ръка, която да осигурява хранителните ресурси, за системата да събиране на данъци, като възпроизвеждаща се маса от която чрез кръвния данък да се пълни елитната армия на еничарите, ако които деца са били по-умни - да влязат в системата на администрацията.
  За ЕС - не прави кое знае какво за спирането на демографския срив, но и преди да влезем в ЕС, да не би ние самите да направихме нещо? Положението е страшно.

 84. 84 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Българите сме като дамския тампон - на хубаво място, но в неудобно време.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 85. 85 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Голям проблем са медийте. Добрите новини не се съобщават, но лошите - винаги.
  България примерно вече не е най-бедната страна в ЕУ.
  Но кой ще го научи от местните медий? Никой.

 86. 86 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "в стратегически план миграцията в рамките на ЕС е в крайна сметка процес, от който печелят и двете страни" - така е. Много смислен и задълбочен анализ. В България от свободното движение на хора се възползват абсолютно всички прослойки - както образованите, така и недотам образованите, включително и любимите на форумците цигани. Ако се съди по резултатите от изборите, електоратът на ДПС отдавна е превзел Холандия и Белгия. Представяте ли си какво щеше да стане, ако не бяха паднали границите на пазара на труда и ако най-бедните не бяха тръгнали да търсят препитание в чужбина?
  И аз мисля, че няма драма. Едни заминават, други се връщат. Нищо лошо няма човек да поживее на друго място. Англичаните го правят от векове.

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Ами да не бяхте правили приватизация на всяка цена, "земята в реални гроници", "ликвидационни съвети" и нямаше сега да се тюхкате що България се свила от 9 009 000 в 1989 на 6 900 000 в 2014 с тенденция за намаляване...
  На тази "картинка" гурбетчиите не влияят съществено те са по 20000, едни отиват, други се връщат.....
  Проблемът е минус 82/1000 естествен прираст един от най-високите в Света... (230 място от 233 държави)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2140 Весело

  До коментар [#14] от "Øϰϰå Çҩßё":

  Точно така! Но вместо облекчение, че катастрофичните сценарии са политическа поръчка и следователно силно преувеличени, колегите с упование Ви пишат минуси и търсят аргументи срещу Петър Ганев и Иван Нейков. Такива статии трябва да има в медиите, отличен пример, Дневник!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  [quote#86:"fatoumata"]Представяте ли си какво щеше да стане, ако не бяха паднали границите на пазара на труда и ако най-бедните не бяха тръгнали да търсят препитание в чужбина? [/quote]
  А що де ни си представим, че имаме свястно управление на държавата, нещо като чешкото? Че са престанали подобни уроди да ни лъжат като например, че в България имало 3 млн. жилища, а в 30% от тях няма ни канализация, ни отопление, сиреч са каменни колиби. Че имало бизнес и национално-отговорни бизнесмени кат Николай Банев и Валентин Захариев. На всичко отгоре още не са осъдени за измамите и кражбите.
  Никой не си е помислял, че "България ще се опразни" заради миграцията. Опразва се заради социални и икономически политики. Това, че годишно напускат страната 30-40 хиляди души е болезнено. Но това, че годишно 60-80 хиляди семейства се отказват да имат потомство е катастрофа. Това означава, че тия хора, на практика цяло поколение 1975-1995 г., не виждат переспектива, не се чувстват сигурни, не вярват на обществения и политически елит. И с право при такива кукуфелници.

 90. 90 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  До коментар [#85] от "dr.davidhunter":


  [quote#85:"dr.davidhunter"]България примерно вече не е най-бедната страна в ЕУ.
  Но кой ще го научи от местните медий? Никой.
  [/quote]
  -И, коя е по-бедна от нея ?!?!?

 91. 91 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#15] от "kimba3":

  Новите съиузници не ни крадат жиците ,релсите не ни берат тухлите не ни купуват на изборите не гласуват заради нас не 4акат да им намалим сметките не 4акат на социални помошти не търсят да им създаваме работни места .Обърнете се към старите съиузници за цените на енергоносителите .Наи после запо4ете да работите своита земя ,а не да сте ратаи .

 92. 92 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#76] от "kimba3":

  Това че си по ментално лимитиран от печурка, не е мой проблем. Мой проблем е, че заради малоумни твари като теб, милеещи за сивия соц с чакане години наред за смешен москвич или трабант и евтиния покрит със заеми кашкавал на Тошо, разбиха бъдещето на България. Българите напуснаха масово страната първо веднага след отварянето на границите през 1990-та, и след проваления от русофилистичната проказа преход. Проститутка вероятно е майка ти, оттам е ненавистта ти към платените секс труженички, или просто само с такива имаш шанс за секс, не ме интересува и това. Просто щом нямаш грам акъл в кратуната, по-добре не се излагай. Всеки има право да живее и работи каквото поиска. Ако страната ни не бе разбита и икономически, и духовно, от червената гмеч, сега щяхме да сме в авангарда на бившия соц блок като успешен пример за преход от комунизъм към пазарна икономика, като чехите например. Докато страната не се изчисти от малоумници като теб, няма да се оправи. Заминавайте в матушката, Китай, или Северна Корея. А, да, относно Китай, там се инвестира щото работната им ръка все още е от най-евтините. Без ЗАПАДНИТЕ инвестиции Китай още щеше да е в Културната революция с целия произтичащ от това недоимък, мизерия, и глад! У лево!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK