И цялата природа притихнала (писмо до Радичков от внука)

Йордан Радичков

© Дневник

Йордан РадичковЗдравей дядо! Как си?


Бързам да ти пиша веднага след като разбрах, че нямам телефон – не съм си плащал сметката за последните два месеца и днес са му дръпнали щепсела. Та нямаше как да те набера. Пък и не съм сигурен какъв е твоят телефонен номер.


Нищо, де. Едно писмо няма да ми отнеме чак толкова много скъпоценно време. И ми се струва, че с писмото по-хубаво могат да си говорят хората. Първо, че е някак по-лично, защото няма как непознатите по улицата да те чуят какво дърдориш. Второ – можеш на спокойствие да седнеш пред белия лист и да си подредиш мислите, да видиш хубаво какво точно искаш да кажеш и тогава чак да го напишеш.
Аз малко прибързано пиша, ама нали съм още млад човек и вътре в мене напират емоции и мисли, препускат, пък не мога още, не умея да ги впрегна, да ги подредя като хората и тогава да ги пусна в строй. Те малко се блъскат една друга, искат да се преварят, пък едната да стигне до белия лист по-бързо от другата. Но знам, че ти няма да им се сърдиш и ако се наложи ще се скараш на едната, другата ще помилваш, пък те ще се кротнат пред тебе, ще клекнат и ще ти разкажат всичко дето имам да ти разказвам аз.


Преди малко заваля навън. Сигурно виждаш, че тоя януари се оказа много по-мек от всички останали, от всички, дето ти сам си преживял. Въпреки това небето не се въздържа и пак прокапа.


Преди няколко дни едни хора ме помолиха да им изпратя твой текст, който да публикуват. Нали сега се навършиха десет години от смъртта ти. Звъннах на татко и го попитах кой текст да изпратя. Той веднага ми каза да седна и да набера "Небето прокапа" от "Ноев ковчег".


Аз много я харесах тая книга. Искаше ми се да си тука да ми разкажеш някои работи за нея, които съм пропуснал или не съм забелязал. Но предполагам, че това е твърде много от моя страна. Не мога да искам такова нещо.


Говорихме си преди празниците с едни приятели и те ме разпитваха за тебе какво сме си говорили, дали си ми разказвал някакви интересни неща. Аз трябваше да ги разочаровам като им обясних, че много малък съм бил, когато ти още беше тука и не съм знаел за какво точно да си говоря с тебе. И тогава се замислих, пък и им го споделих на моите приятели, че това е толкова типично за тоя живот, дето го живеем – нещата никога не се подреждат така, както ти очакваш. Защото те очакваха аз да знам някоя премъдра мисъл, която ти си ми завещал специално на мене. Те предполагаха това, защото нали сме семейство. И ето, виж как са се наредили нещата – хем сме били от едно семейство, хем тебе аз никога не съм те познавал.


Не валя много. Само няколко капки удариха силно земята. И всички хора по улицата веднага се втурнаха да се скрият някъде от дъжда. Пък то един такъв никакъв дъжд, един мизерен дъждец, колкото да умие малко прах от улиците.


Ти беше казал в "Небето прокапа", че по маниера на Гришата Вачков си сложил под капчука неговата консервена кутия, след като се е скрил в мъглата. Предполагам, че хората на улицата нямаха под ръка някоя консервена кутия да сложат под капчука, та затова са се разбягали. Пък и дъждът като видя, че няма в какво да капе, удари с няколко капки улицата, пък се отдръпна.


По-рано ходихме до гробищата. Докато седяхме със семейството около камъка с твоето име един човек мина с табелка под ръка. Бързаше нанякъде. Направи ми впечатление табелката, ама не успях да я прочета. Като тръгвахме, видяхме, че я слага на мястото, където беше изходът. На нея пишеше "Не е изход".


Иначе, докато седяхме около камъка, видяхме борчето, което баба Сузи посади. Тя го посади, когато ти си отиде. Ти си го видял сигурно. Леля разказа, че по първоначален план е трябвало да се посади круша дивачка. Но баба Сузи е решила борче да сложи. Хубаво е решила. Сега то се извисява право нагоре към небето и много красиво стои до тебе на пост.


Ти беше говорил за логача как седи на пост до човека. Винаги е до него. И когато дойде време човек да си отиде, той се използва за целия ритуал по изпращането на тоя човек. Забравих как се използва точно. Ти сигурно ще си спомниш.


На борчето е поникнала една шишарка. Само една. Но и тя стои много хубаво. Предполагам, че сме се развълнували, та много внимание й обърнахме. Порадвахме й се, одобрихме я и постояхме още малко.


Аз иначе съм добре. Виждаш, пиша от време на време. Не мога да взема съвет от тебе дали да продължавам да пиша или да спра, докато му е времето. Но пак тая младост в мене много напира и ме кара да правя прибързани неща.


Като това писмо. Него не съм го мислим твърде дълго. Хрумна ми да го напиша и ето че сега пак мислите се предреждат да се появят по-първи на листа.


Сещам се за много работи, дето си ги говорил. Сещам се за гробовете на шаманите в Сибир, които не са под земята, ами са по дърветата, за да може духът им по-бързо да се извиси.


Сещам се и за още нещо, дето беше казвал - как като че ли светът е изгубил всякакъв ред и съществува в хаоса. И как ти е направило впечатление, когато някакъв човек на село починал. Той бил стопанин на къщата. И домашните му го изнесли на двора да го измият. Върху една стълба положили тялото, сложили един голям котел да заври водата и цялата природа, като видяла стопанина на къщата в двора, притихнала.


Ще ме прощават домашните, ако и на тях им се струва прибързано това писмо. Дано не ми се сърдят много, че и тях ги споменавам прибързано. Пък те сигурно много хора, които и двамата не познаваме, ще го прочетат. И като го прочетат, като си помислят и се сетят и те за тебе, ще ги разпръснат и своите мисли в пространството, пък каквото им е останало в главата от това писмо току-виж стигнало до тебе.


***
Днес (21 януари) се навършват 10 години от смъртта на писателя Йордан Радичков.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragomir.bg
  dragomir.bg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  БЪЛГАРИН! Над всичко дребно и малко!

 2. 2 Профил на Elena Shemtova Zelena
  Elena Shemtova Zelena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Наследил е цветистият език на дядо си!

 3. 3 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Радичков ще си остане може би най-човечният автор който сме имали, който остана в едно светло място извън политиката и светската сянка. Голям човек, големи произведения.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Вечна му памет!!!
  Много ни липсва сега в тази суматоха.
  А лугачът се използва за да се вземе мярка на покойника.
  Спомням си, че преди 10 години, ден след смъртта на Радичков, с един приятел отидохме в Калиманица. Отдавна се канех. Беше снежно и мразовито утро. Около църквата и покрай пътя беше пълно с лугач. Направо се беше струпал като на бдение или нещо подобно.
  От тогава, като видя тоя трън, все за Йордан Радичков се сещам.

 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Радвам се за младия господин, че вече е намерил за какво да говори с дядо си.

 7. 7 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До младият пишещ!
  Продължавай да пишеш момче, продължавай! Наследил си гена!
  Уменията и възможностите се предават през поколение!

 8. 8 Профил на Dr Cabob
  Dr Cabob
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво Данчо, хубавко се е получило......като си дойда ще ми е приятно пак да се съберем на тавана

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Малко разхвърляно написано, но Радичков-вкук има живо, самобитно перо. С
  Нека пак напише нещо .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално

  хубаво , много ме хареса , мило е .

 11. 11 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  на фона на Радичковия изказ,с думи прости,мъдри,архаични,леещи се като бистрите потоци и вечни като самата майка Природа,"аристократичните" /изпъстрени с чуждици/слова с които ни омайват днешните ни политици, ми звучат в ушите като банциг, мъчещ се да пререже стария вековен дъб.

 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  "...който остана в едно светло място извън политиката и светската сянка..."

  За съжаление не остана извън политиката. Беше народен представител от БСП.
  Което не го прави по-малък като автор...

 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Пиши, детенце!
  Дядо ти сигурно е горд с теб.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  Дневник, не мислите ли, че някакси не е почтено?

  Радичков е твърде висока летва за словото и емоциите български, да не говорим за подтекста многопланов.
  А за злободневността пък - хептен!

  Мамка му и прасе!

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Радичков беше любимият ми съвременен (жив) писател. А внукът заслужено носи името на дядо си. Хем си приличат и четейки се върнах детските и младите си години, хем са различни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Небето прокапа...това е...

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Хубаво и тъжно. Сякаш някак безнадежно

 18. 18 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво.Бих искал да познавам автора или да го опознавам чрез текстовете му.

 19. 19 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Радичков е единствен. Какво ли щеше да сътвори сега, ако гледаше безумията на нашето време?

  fff
 20. 20 Профил на marquee
  marquee
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зарежете това. Прочетете нещо на наистина талантливия внук на Радичков - Йордан Петков

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Разстроено

  [quote#12:"Петър Иванов"]За съжаление не остана извън политиката. [/quote]
  Използваха Радичков и Валери Петров също.
  Мир на праха му!

  klimentm
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Велик българин!Удивително честен и почтен човек в своите разкази и новели.Земляк ми е,и въпреки да съм чел всичко негово средно по три пъти,не съм открил една лъжлива дума.Ей така,да си измисли нещо дето то няма,за да се хареса някому.Не.

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Думи със собствен си живот,дух,вкус,дори и мирис...
  Благодарен спомен за Йордан-старши и надежда за хубави срещи с внука.

 24. 24 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Много истински и трогателно! Има върху какво да се замислим...

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Да.аа... кръвта вода не става!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Помислих че заглавието е подвеждащо и тръгнах да чета текста, но той се оказа наистина писмо от внук към дядо му. А аз към чужда кореспонденция нямам никакъв интерес и няма да го дочета!

 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Сякаш Радичков не си е отишъл.И наистина може в бъдещето да не го разбира но нас той с думите му,не ни напуска.

 28. 28 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 388 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK