Сто години по-късно

Експонати във военно историческия музей

© Дневник

Експонати във военно историческия музейПубликацията е от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Замисляли сте се колко от онова, което ни се случва днес, носи отпечатъка от матрицата на една година: 1914? Без глобалния крах, резултат от Голямата война (наричана още Европейска или Първа световна), Европа нямаше да е такава, каквато е днес. Тя нямаше да отвори вратите си за две тоталитарни диктатури, един Холокост и вълна от масови убийства на хора, последвани от две големи икономически кризи (1929 и 2008), които на два пъти сериозно удариха средната класа. Ала най-вече идеологиите на "класата" и "расата", както ги нарича Ален Безансон, сиреч на комунизма и на нацизма, са тези, които трайно разсеяха мита за вечно благополучната и щастлива Европа, доколкото покриха лицето й с незарастващи рани. Тоталната война неизбежно води до тотална държава, а оттам и до тотална несвобода.


Още
преди сто години Европа се раздели с голямата си илюзия за безоблачността


на прогреса и уюта на "свършека на историята", доколкото беше принудена да напусне прекрасната градина на своя "Бел Епок", на своя "златен век", за да стане основно действащо лице в историческата трагедия. Годината 1914 е всъщност апогеят на една Европа, която по онова време е световна свръхсила, тъй като включва в себе си почти всички Велики сили (Англия, Франция, Германия, Австро-Унгария, Русия), както и цял ред перспективни, новоизгряващи държави, сред които и България. Старият континент по онова време контролира близо 70 % от потенциала на планетата, населявана от 1,8 млрд. души.


Само Ленин тогава (и такива като Волен Сидеров днес) смятат, че Голямата война е била рожба на икономическия империализъм. Повечето изследователи съзират в първия глобален конфликт в света сложно съчетание от разнородни фактори: индустриално разрастване на средствата за унищожение, претъпкало до отказ военните арсенали; силно изостряне на националистическите чувства сред мало и голямо; остро дипломатическо съперничество между Великобритания и Германия (за моретата) или между Австро-Унгария и Русия (за Балканите). Резултат от последното е атентатът в Сараево, където случайното отклонение на автомобила на ерцхерцога Франц-Фердинанд го излага на куршума на сръбския националист Гаврило Принцип.


В една своя новела Стефан Цвайг описва "събитието" по следния начин: парижки келнер отегчено прелиства вестникарска страница с новината за атентата с думите "ония на Балканите пак се избиват". Месец по-късно в Европа се извършва тотална мобилизация. А жертвите са колосални – около 20 млн. души. За България, която се включва във войната година по-късно при население около 5 млн. души, равносметката е не по-малко плачевна – 120 000 убити и 180 000 ранени (30-40 % от целия състав на армията). Скръб, която още повече се утежнява от факта, че сме избрали "губещата страна" – т. нар. Централни сили (Германия, Австро-Унгария), вместо Антантата (Великобритания, Франция, Русия), на която залагат всичките ни съседи (Сърбия, Гърция, Румъния).


Така за България, отвъд огромните жертви, матрицата 1914 е и символ на това, че е винаги на страната на губещите откъдето и последвалото национално разединение. Оттогава, че и до ден днешен. Залогът може приблизително да бъде сведен до следното:


вдясно се залага на Германия, а вляво на Русия, разделение, което е сериозна предпоставка за сетнешна гражданска война


Интересното е, че сто години по-късно, след като е изтекла толкова много вода в Перловската река, залогът е идентичен, макар и с леки корекции. Отново дясното залага на Германия (вече нова и християндемократическа в лицето на канцлера Меркел), докато интересната корекция по-скоро се отнася до лявото, където освен на традиционната връзка с Русия, Сергей Станишев (като лидер на БСП и ПЕС) основно разчита на подкрепата на немските социалисти (Мартин Шулц). Повторение, което по прословутата формула на Карл Маркс за историята, препраща към леките жанрове.


Така или иначе, историческата равносметка е ясна: изстрелът в Сараево е началото на материалното, морално и финансово рухване на Европа.


Каква е картината век по-късно? Седем милиарда души живеят в перспективата на една все по-универсализираща се история. Новата финансова глобализация и информационни технологии ни най-малко не засилват политическа стабилност: войните (в Сирия, Афганистан, Африка), както и революциите ("пролетни" или "цветни") не изчезват, а мутират. След края на идеологиите имаме вече не войни за идеи, а войни на религии или национализми – с онази болезненост на чувството за нацията, която още Мусолини е предпочитал да свежда не до "кръвта", а до "личното усещане".  Европейските избори през май 2014 г. ще са лакмусът, доколко изострянето на национализма може да накърни общия европейски проект. Макар и тук разликите с 1914 г. да са доста големи: преди 100 години целта на европейските нации не е била да охраняват границите си от "пришълци", а да търсят тяхното разширение, присъединявайки прадедите на същите тези "пришълци".


Така че се очертават


немалки различия между 1914 г. и 2014 г., поне в няколко посоки


Първото е, че в този период населението на земята е нараснало близо четири пъти, независимо от Втората световна война, диктатурите, революциите и природните катаклизми.


Второто обстоятелство е, че сега светът лежи в "една плоскост". Както никога, той е "униформизиран": едни и същи принципи на пазарната икономика, на финансовите транзакции и услуги, неминуемо довеждащи до либерализация на търговията и отпадането на границите (независимо от страховете от неконтролируеми емиграционни или бежански потоци).


Трето, както и през 1914 г., може би най-големите рискове са геополитически. Европа отдавна  е изгубила световната си роля от края на XIX в., в която сега започва да се намества Азия. Ако сведем всичко до статистичесикте данни, те са безпощадни: по изчисленията на френския икономист Никола Баверез днес Европа представлява само 7 процента от населението на света, което дава 20 % от световното производство, но извършва почти 50% от социалните трансфери. Обединена Европа е застаряваща общност с един все по-скъпо струващ социален модел.


И тук на преден план излизат два важни въпроса.


Първият е: колко дълго Европа ще може да поема цената на този скъпоструващ социален модел чрез компенсиране на застаряващото си население с въвеждането на иновации и по-добро интегриране на новоприетите страни-членки?


А вторият не по-малко важен въпрос е: ще се удържи ли моделът на световната политика, чийто баланс на интереси, е все пак европейски проект, рожба на "концерта на нациите"? Гражданската война в Сирия показва колко колеблива е Азия при овладяването на прастари конфликти, с каквито изобилства границата между Изтока и Запада.


Що се отнася до България, имаме всички основания, сто години по-късно, да се запитаме следното:


не сме ли една от "болните нации" на Европа?


Отчайваща демография, устойчива бедност и задълбочаваща се криза на политическия модел – кое от тези три неща може да ни вдъхне увереност в бъдещето? Сегашната политическа ситуация по някакъв начин ни връща към крушението преди век, към вече описаната матрица 1914: социално разединение, в което популизмът и разни все нови и нови "спасители" набират сила в степента, в която се усилва чувството за декласиране на отделния индивид. Иска ни се, разбира се, да не е така, иска ни се по-бързо да заживеем в реална демокрация след като дойде края на бутафорията "Орешарски", а страната да се сдобие с жизнеспособни политически проекти (и вляво, и вдясно).


Европейските избори ще покажат дали България е в състояние да стъпи на по-здрава почва, а не само да възпроизвежда фалшивите конфигурации на псевдо-лявото, псевдо-дясното и псевдо-либералното, затъвайки на практика в чист популизъм. Проблемът е както винаги в избора – дилема, която философът Реймон Арон определя по следния начин: "знаем, че човекът е разумен, въпросът е дали и хората са такива?".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9231 Неутрално

  хубава статия , с много точна харектеристика за настоящото положение . болна нация , раздирана от политически противоречия . и на изборите ще се разбере дали сме умни и разумни , дали ще отидем за гъби или до урните .

 2. 2 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Йе?!
  Дори и в либералните среди май са вдянали, че демографската криза и свързаните с нея тъмни перспективи пред нацията и страната ни може и да не са параноична измислица и коварна манипулация в алиби на злите патриотари и дългата костелива ръка на москалите.

  Късно е, либерал-либе за китка, damage is done.

 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Демокрацията не може да се издигне по-високо от нивото на този човешки материал, от който са изградени нейните избиратели."Б.ШОУ

 4. 4 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 442 Неутрално

  така е. винаги сме си патили от крайно настроени групи хора - комунисти и нацисти

  Global Genocide Forget Heaven
 5. 5 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 621 Любопитно

  [quote#0:"статията"]а страната да се сдобие с жизнеспособни политически проекти[/quote]Ей те това ми е много любопитно да видя.
  От къде ще се пръкнат нови, качествени политически проекти? Предпоставки? Количесвени натрупвания? Причинно-следствени индикации?

  Авторът, бидейки философ, можеше поне насока за търсене на решение да сподели.


 6. 6 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 621 Любопитно

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":
  [quote#1:"peni_nikol.53."] и на изборите ще се разбере дали... [/quote]А дали ще има измежду какво да избираме?

 7. 7 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#4] от "kopelsony":

  Така ще е, докато все някой ни сере в гащите, все така ще е!
  Все някой друг ни е крив. Я изброените от вас, я турците, я съседа, я конфигурацията на луната и планетите ...
  ... пък ний милички, добри, надарени, недооценени и т.н., и т.н., все си патим!?

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  Статията е доволно изчерпателна и иска отговор на въпроса на къде отиваме самите ние. Поне да знаехме наистина какво искаме, но ние нямаме и този отговор.

  klimentm
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "атентатът в Сараево, където случайното отклонение на автомобила на ерцхерцога Франц-Фердинанд го излага на куршума на сръбския националист Гаврило Принцип." - В Белград ще му дигат паметник тази година....

 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1030 Весело

  човек има три неотменими права... право на живот, право на свобода и право да търси щастието си... ако ги има, от там нататък съдбата му е в неговите ръце... и нито историята нито географията, нито някой може да му бъде крив за каквото и да било...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поредната лекция (говорилница) от поредния демократичен лектор от дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков", пардон от поредното НПО финансирано от загрижени за демокрацията у нас западни другари.
  За по-младите форумци пояснявам - от това дружество разни лектори ходеха по предприятия, училища и др. и разясняваха това и онова. Правеха се на големи отворковци.
  И сега е нещо подобно - изкачат разни платени демократи, които ви отварят очите. Вие сте нисшите, а те висшите знаят нещо повече от вас. Разбира се като правило тези висшите са деца на Другари. На други им е забранено да са висши. И като правило техните лекции са общи приказки на тема добрата пазарна икономика, лошата Русия и др. подобни. Никога в тези лекции няма да прочетете призив за лустрация, да прочетете кои са назначените от ДС капиталисти и др. подобни. Това са теми табу.

 12. 12 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "zippie":


  До коментар [#6] от "zippie":


  До коментар [#7] от "zippie":


  Вашите коментари са и мои мисли...Тъжно и смехотворно е да се вярва, че в България има някъде скрит един народ, едни хора, дето иначе не гласуват, но, ако гласуват, ще обърнат колелото на историята едва ли не...Че даже и призиви за задължително гласуване постоянно се прокарват...А всъщност такава юначна армия няма...Дори и такива изкуфели, или неособено интелигентни държавни мъже като Дедо и Боко, очевидно в момент на върховни прозрения, ни казаха - единият нещо за чипа, а другият - за материяла...Ние им се изсмяхме.
  България много отдавна се е вкарала във филм без хепиенд...Струва ми се, че още през 9 век, с приемането на Източното православие и духовното наставничество на Византия си вкарваме първия автогол...Мисля, че е крайно време историците и психолозите ни да спрат да нижат скучна история по дати и часове, а да направят анализ на душевността на българите в движение през годините. Може би тогава ще се види ясната тенденция към отказ от социум и държавност, към единачество и индивидуализъм, към преклонение пред първични природни закони и отхвърляне на цивилизационни норми...
  Смешно е да се твърди, че само едни избори ни делят от балканско българско чудо...Няма такова нещо..Проблемите ни са тук у нас, у тези, които гласуват и не гласуват, които протестират и не протестират...И това не са някакви политически пристрастни проблеми, не, те са фундаментални проблеми, свързани със способностите ни да разграничаваме добро и зло...Проблемите ни са изцяло морални от гледна точка на морала в общества, към които се стремим.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 13. 13 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тук някои смятат, че като не отидем за гъби, а се втурнем към урните, всичко ще се оправи. Това не е истина. Много хора не отиват да гласуват, защото не симпатизират на никоя партия, не искат да подкрепят никоя политическа сила. Убедена съм, че при следващите избори няма да има някаква сериозна промяна, защото не се е явила нова политическа сила, която да привлече негласувалите. Никоя от сега съществуващите партии в България не може да ме проагитира да отида и да пусна бюлетината. Нямам намерение да правя компромиси със съвестта си, само и само някои тарикати да се домогнат до властта. Не приемем ли нов избирателен кодекс, съвършено нов, с изцяло мажоритарен вот, нещата няма да се променят. Искам да гласувам за личности, а не за листа с кандидат лапачи.

 14. 14 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "apolitichna":

  Споделям първата част на коментара Ви, но не вярвам, че един магически нов изборен кодекс или мажоритарни избори ще променят каквото и да е. В крайна сметка изборите, дори и мажоритарни, са въпрос и на финансиране, средства...тоест зависимост...дали ще е партийна листа, или личност, от това няма как да се избяга...Според мен няма съществено значение пропорционално или мажоритарно избираме, ако предварително не са решени много други проблеми. Част от тях съм засегнал в предишния си коментар, но има и премълчани, за да не бъда обвиняван в привиждане на световен заговор...Световен заговор има, разбира се...Наречете го както искате, аз лично го наричам източно-западен конфликт на основата на геополитически интереси, сфери на влияние и изчерпващи се (поскъпващи) ресурси...Е, България не е чак толкова геополитически важна, но може би защото всички виждат, че държавността тук не е добре закрепена, задейства се хищническият им инстинкт за лов и гледат на нас като на плячка...
  За мен единствен начин за промяна на тази жалка ситуация е да изградим някак силна държава. Впрочем всички днешни велики сили са били на нашето дередже - слаби държави и общества, преследвани от относително по-силните. И някак са се справяли...Ние дали и как ще го направим аз не мога да кажа, не виждам как и кой честно...А най-вероятно времето, когато това изобщо е могло да стане, е минало.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3037 Весело

  "...да стъпи на по-здрава ПОЧВА, а не само да възпроизвежда фалшивите конфигурации на псевдо-лявото, псевдо-дясното и псевдо-либералното, затъвайки на практика в чист популизъм."

  От здравата почва на Тонито определено мирише на земеделска дружба. Като не щем фалшивите лево-десно-либералско, какво друго ни остава освен да чакаме некой рошав Стамболийски със сопата.

 16. 16 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От сабахлямтъ теми за сериозни размисли. Примерно: По времето на Първата Световна Война населението на планетата е 1. 8 милиарда. България към 5 милиона. Сега населението минава 7 милиарда, а ние сме към 7 милиона. Тъжна статистика.
  А и причините за двете Световни войни са си чисто икономически, умело прикривани като идеологии, политики и свери на влияние. Просто е имало свръх производство и е нямало на кого да продават и реализират печалби, защото не е имало такава отворена търговия. То и приемането ни като държава, в Евросъюза е отново заради нашата територия и възможността да се продават западни стоки тук и да се съсипва родното производство, като се създава подчертано по-добър жизнен стандарт в определени държави, примерно Германия!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  "знаем, че човекът е разумен, въпросът е дали и хората са такива?".

  Този цитат казва всичко, което бих искал да кажа, при това аз все пак и въпреки всичко, искам и вярвам, " че и хората са разумни"
  Така че на европейските избори ( а защо не и две в едно), дапокажем, че разумните хора преобладават в нашата страна - не е лесно да избираш, но и последствията от бягството могат да бъдат наистина катастрофални.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#13] от "apolitichna":

  Моето мнение е, че не може и не трябва да чакаме 'идеалния" партиен вариант, който точно да отразява нашето лични виждане за развитието на страната.
  Отричайки принципа на "по-малкото зло", отваряме широко пътя на по-голямото такова, а след това се чудим защо нещата не вървят.
  Развитието е процес, а не революция, а партиите и народните избраници, са "почти" естествена извадка от нацията.
  Не трябва да допускаме да ни манипулират, че няма смисъл, че и тези са като онези и всичките заедно маскари.
  Да не е лесно да първо да направиш усилието да търсиш по-някога доста тънки разлики и след това да гласуваш раздвоен, дали аджеба не бъркаш, но при гъбите всичко е абсолютно сигурно - делегирал си правата на манипулаторите и лесно-манипулируемите и даже купени.
  Всъщност и това е избор, макар че забраната за гласуване, позиция в която сам се поставяш е наложена на: " хората със отнети поради съдебно решение и за сенилни такива"

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Афторе Афторе не ме разсмивай...
  Само Ленин тогава смята, че Голямата война е била рожба на икономическия империализъм.
  Повечето изследователи съзират в първия глобален конфликт в света сложно съчетание от разнородни фактори: индустриално разрастване на средствата за унищожение, претъпкало до отказ военните арсенали; силно изостряне на националистическите чувства сред мало и голямо; остро дипломатическо съперничество между Великобритания и Германия (за моретата) или между Австро-Унгария и Русия (за Балканите).
  Ами че това което "повечето" автори съзирали си е част от "икономическия империализъм" изказан неграмотно с много слова, но със същото значение на икономическия империализъм ...
  А и да слагаш Воленчо до Ленин като политик, е направо смешно... по ръст иди дойди, ама като политици???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#16] от "razlichen123":

  Ако искаш да си точен в 2013 година сме 6092000 .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#8:"klimentm"]Статията е доволно изчерпателна и иска отговор на въпроса на къде отиваме самите ние. [/quote]
  По документи е ясно накъде отиваме - интегрираме се в рамките на ЕС.
  Ментално и то главно носталгично, големи групи от обществото, все още са се вторачили в миналото, а някои дори откровено гледат /а и работят в полза/ на северо-изток.
  Ето защо мисля, че този въпрос отново трябва да се постави на широко обществено обсъждане и след постигане на национален консенсус, веднъж завинаги да се приключи с проруските залитания на страната, особено когато левицата дойде на власт.

 22. 22 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#15:"Lemmy"] Като не щем фалшивите лево-десно-либералско, какво друго ни остава освен да чакаме некой рошав Стамболийски със сопата.[/quote]
  Ми ние го имахме съвсем доскоро, само че не беше рошав, а с обръсната по мутренски глава.

 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#13:"apolitichna"] Никоя от сега съществуващите партии в България не може да ме проагитира да отида и да пусна бюлетината.[/quote]
  Както много правдиво е написал по-нагоре един от коментаторите - не е лесно да избираш, но понякога и последствията от негласуването могат да бъдат катастрофални.
  Бих допълнил, че у нас, с този монолитен етнически, купен ромски и носталгично-нефелно комунистически, последствията от негласуването ВИНАГИ ще са катастрофални.

 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#6:"zippie"]А дали ще има измежду какво да избираме? [/quote]
  На първо време с един по-висок % на гласуващи е достатъчно да се ограничи до минимум ролята и влиянието на БСП/ДПС и крайните националисти. Най-вече на ДПС.

 25. 25 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "choss":

  И си прав и не си!
  Най-правилното е не залитане от русофилство до русофобство и от Еврофилство до Еврофобство. Просто трябва да влезе в сила:" България няма приятели, България има интереси"!
  И от Русията може да има полза, а не само вреди, като същото важи и за Европата!

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#16] от "razlichen123":

  Като си се концентрирал на демографията Османската империя в 1906 година е имала население около 20,975,345 включая Близкия изток и части от Египет и Северна Африка...
  Днес Турция саво на територията на Мала Азия има население от 82 000 000 души!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "boby1945":

  Боби, съгласен съм абсолютно с теб!
  Но да видим защо е така? След жертвите от 120 000 души и 180 000 ранени, от къде да дойде популацията, след като това са основно мъже? След това има много изселници, като резултат от фашисткият терор. Продължаваме с 9-то септемврийският такъв, при който само за два три дни са избити без съд и присъда около 30 000 българи и то цвета на нацията. Като продължение, през светлият ни "комунистически" период имаме едни 250-300 000 избити и изгнили по лагерите, пак основно мъже, а всеки успял да се добере до някаква по-западна държава е емигрирал. Като капак на това имаме и няколко изселнически вълни на турското малцинство, за които аз не съжалявам, но са основно от млади хора в разцвета на силите си. Като се добавят и новите 2-3 милиона забегнали в странство за последните 20 години и всичко си идва на място!
  А за последните 23 години е характерна и анти българската политика по отношение на раждането на деца. Което става пък любимо занимание за една определена малцинствена група, която явно след време ще наследи държавата!
  Та резултатите са плачевни, а ние /разбирай управляващите ни пасмини до сега/ , за сметка на това не правим нищо по въпроса за промяна на тази политика!

 28. 28 Профил на pap
  pap
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е великолепна и пълна с истина. Но нека да погледнем наоколо и да видим дали някои от тези истини са влезли в главите на хората. Всякакви недоразумения и глупости върлуват и днес. Преминете през центъра на София, Пловдив или Бургас. Навсякъде ще видите грамадните жалони на окупатора с въоръжените войници, които не са допринесли нещо за България или българските интереси, освен покорно изпълнение на заповедта от Кремъл до всички сателити да направят такива паметници. Тази заповед и днес продължава да се изпълнява без нищо българско в нейното съдържание. Тези войници нито са се били за някого в България. И сега добре платените съветски наемници претендират, че всичко извършено в България е тяхно дело. Войниците нямат нищо общо с това. Но фалшивите надежди, че Кремъл ще възнагради защитниците на глупостта крепи защитниците на тези отречени от историята "паметници".

 29. 29 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#18:"tsvetko_51"]Моето мнение е, че не може и не трябва да чакаме 'идеалния" партиен вариант, който точно да отразява нашето лични виждане за развитието на страната.
  Отричайки принципа на "по-малкото зло", отваряме широко пътя на по-голямото такова, а след това се чудим защо нещата не вървят. [/quote]
  +++++++++++++++

  http://postclamores.blogspot.com
 30. 30 Профил на pap
  pap
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свалихте Борисов, а сега пищите защо ви сложиха нова юзда с Орешарски. Ще свалите и Орешарски и ще затънете още по дълбоко в собствената си кал с масовото нежелание да си оправите нещастието. Най-голямата партия в България е тази на не гласуващите, защото никой не се грижи за техния глас и никой не иска да ги защитава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK