И какво от това?

Делян Пеевски дава изявления след избора за шеф на ДАНС

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски дава изявления след избора за шеф на ДАНСБългарският медиен съюз, популярен още като "съюза на Пеевски", най-после публикува етичния си кодекс. Но този кодекс едва ли ще реши съществуващите проблеми. Нещо повече: той би могъл да създаде нови, пише Иван Бедров за "Дойче веле".


"Плевнелиев с комисиони от КРИБ", съобщи в заглавие преди дни един от вестниците на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Някъде в текста бе споменато, че все пак става дума за подозрение на новия политик Николай Бареков, но никъде не се усещаше и минимално съмнение в истинността на това твърдение. Липсваше позицията както на администрацията на президента, така и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


Няколко часа след публикуването на тази "новина" Българският медиен съюз (БМС) най-после разпространи подписания още в средата на декември "Професионално-етичен кодекс на българските медии". Според документа, подписалите го медии трябва да публикуват "достоверна и проверена информация", да разграничават фактите от предположенията и да предоставят "различни мнения и позиции в търсене на истината". Публикации като цитираната нарушават и още норми от новия кодекс, който е първата стъпка към саморегулация на БМС, популярен още като "съюза на Пеевски" - вероятно заради участието на медиите на майка му, както и заради това, че той лично присъства на учредяването на организацията преди две години.
"Приватизация на етиката"


Преди години българските медии вече подписаха Етичен кодекс, към който се присъединиха повечето издания. Десет години по-късно освен Съюз на издателите вече има и Български медиен съюз, чиито членове отказаха да се присъединят към стария кодекс и написаха нов. Текстовете не изненадват - те повтарят стандартни норми, които присъстват във всички подобни документи. Асоциацията на Европейските журналисти (АЕЖ) обаче нарече кодекса "опит за приватизиране на медийната саморегулация в България". Според организацията, изготвянето на кодекса е на пръв поглед похвална инициатива, но зад нея се криел опит за налагане на монопол и върху тази сфера от медийната среда.


"Кодексът по същество не се различава особено от досега действащия документ, но същинският проблем с него е не какво пише, а кой е поръчал написването му и кой ще следи за спазването му", се казва в декларация на АЕЖ. В публикувания заедно с кодекса правилник е предвидено създаването на 10-членна етична комисия, в която трима ще са журналисти само от изданията на БМС, трима ще са излъчени от собствениците, трима ще са независими, като тях всеки ще може да ги номинира, но Общото събрание на БМС трябва да ги одобри. Събранието избира и десетия член. Така комисията, която трябва да разглежда спорни случаи, на практика е изцяло контролирана от издателите.


"Няма особен смисъл към въпроса "Кой контролира медиите?" да се добавя и въпрос "Кой контролира саморегулирането?", коментира специалистът по медийно право проф. Нели Огнянова от Софийския университет. Тя припомня, че досегашната система за саморегулиране също има проблеми, а сега по всяка вероятност ще възникнат и нови.


Съмненията


"При политически и/или граждански конфликти медиите следва да уважават гражданските права и свободата на изразяване на всички участници в конфликта и да се стремят да бъдат неутрални", пише още в новия кодекс на БМС. Някои от най-тиражните издания от съюза обаче откровено застанаха срещу всеки, който застрашава настоящата управленска компания - президента Росен Плевнелиев, най-изявените лица от антиправителствените протести, а отскоро и бившия президент Георги Първанов.


Изпълнителният директор на фондация "Медийна демокрация" Орлин Спасов отчита, че в БМС все пак съжителстват крайно различни медии. "Там е списание "Тема", което е един от символите на сериозната българска журналистика. Но там са представени и много вестници, които са откровено жълти и популистки. За мен остава загадка как последните ще отговорят на етичните стандарти", казва Спасов. Той споделя още, че няма големи очаквания, но определено му е интересно как точно новият кодекс ще бъде изпълняван. "БМС е нестабилна структура, обединена не толкова около ценности, колкото около ситуативни интереси. Организацията лесно може да се разпадне при първите по-силни сътресения. Възможно е тъкмо етичните различия да се окажат една от линиите на разлома", допълва още Орлин Спасов. Затова той е на мнение, че етичните стандарти трябва да са национални и с по-широка основа, а не лансирани от една или друга професионална организация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Според Вас "държавата" в България приближава ли се до определението "абсолютна монархия"?

  + Да. Абсолютно. Всички власти като изключим представителната са слети и на подчинение на...Кой

  - Не. Благодарение на представителната власт има някаква ОПОЗИЦИЯ. Може би след като всички останали власти проведат успешно импийчмънт тогава "държавата" в България ще е абсолютна монархия.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 2. 2 Профил на deftones
  deftones
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пеевски е ясен,а и не само неговите медии са жълти,за съжаление такива са повечето медии.Бедров който го изгониха със скандал от Дойче веле точно защото коментарите му са пристрастни и никога не отразяват другата гледна точка,а и от телевизията в която работеше също напусна със скандал.Това,че Бедров пише не толкова елементарни статии,изобщо не означава,че и той като медиите на Пеевски не манипулира,само че работи за нечия друга кауза.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Фасадна демокрация! Има си и етичен кодекс! А зад фасадата -свинщина!

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  да пълна свинщина и се чудя кой ги купува тези вестници - парцали жълти и други .

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Весело

  Медийния бос Пеевски вече се търкаля във вестници като свиня в сухи листа !

  Биг Бос обаче трябва да е наясно ,че шума от сухата шума винаги може да докара ловците !!

  И ако Плевню така да се каже е безобиден технократ , Бившия главен Бракониер вече е заредил бренекетата (и покрай съсел като нищо ще думне и дебело прасе) !!!

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Гъц, гъц, гъц.
  Ще дойде и твоята Коледа никой до сега посегнал на свободата и личното пространство на Народа не е прокопсАл.
  Последният костюм няма джобове.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1188 Весело

  Една река не може произволно да тече, на коритото винаги се правят корекции за да мине от където трябва! На всички се обяснява че водата тече надолу!

 8. 8 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Плевнелиев с комисиони от КРИБ", съобщи в заглавие преди дни един от вестниците на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Някъде в текста бе споменато, че все пак става дума за подозрение на новия политик Николай Бареков, но никъде не се усещаше и минимално съмнение в истинността на това твърдение.
  Дневник, тази игра със заглавието (нечии твърдения са заглавие) и липса на съмнение в текста е класически начин на манипулиране, който българските медии прилагат много често - включително и ВИЕ като пишете за Атака.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 9. 9 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Българският медиен съюз (БМС) си е типично мафиотска вестникарска структура. Ето справка: чл.1 от "Закона на мафията"- "Никой не може да се представя директно на някого от нашите приятели. За това е нужен трети човек." Как Ви се струва????

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 10. 10 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 411 Весело

  "Липсваше позицията както на администрацията на президента, така и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)."

  Само така ...ъ.... адаш. С техните камъни по техните глави!

  "Приватизация на етиката"

  Не бе адаш, казва се "еманципация на етиката", също като "еманципация на морала/политическия - по К.Колев/, а ако още не разбираш - нещо като еманципиран бройлер, сега му викат "пиле".

  "трима ще са журналисти само от изданията на БМС, трима ще са излъчени от собствениците, трима ще са независими, като тях всеки ще може да ги номинира, но Общото събрание на БМС трябва да ги одобри."

  Адаш, това не го разбрах. За ВСС ли говориш или за новата ЦИК?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 11. 11 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#1] от "tripleaaa":
  [quote#1:"tripleaaa"]определението "абсолютна монархия"[/quote]Няма абсолютни неща,
  с едно единствено изключение!
  Само отрицанието може да е абсолютно.

 12. 12 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Докато няма Закон и за печатните медии, всеки ще си изработва собствен Етичен кодекс. След приемането на Закона за електронните медии, там са ясни стандартите и е много по-трудно да се правят подобни манипулации.

 13. 13 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#2] от "deftones":

  т.е.? това което казваш е, че Бедров е много лош човек, защото от Дойче веле го били уволнили.

  а Пеевски може и да е лош, ама може и да не е лош.

  разбира се, дума не споменаваш, че Бедров беше върнат на работа... и уволнението му не е заради пристрастни мнения, коментари и статии. или за липса на обективност в неговата журналистика. а защото Цецката Василевич поиска уволнението му.

  е кажи ми сега, не си ли гнусен точкаджия? а?

  РЕФОРМИ !
 14. 14 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не знам дали някой от коментаторите има лично впечатление от Д.П., но аз имам и мога да кажа, че това е едно досто безпардонно същество, което се е взело много на сериозно и е опасно прост.

 15. 15 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Понеже засегнатите от черен медиен PR личности, ги мързи или не им се занимава да съдят издателите за клевети и уронване на престижа (но не за символични суми), то затова и не са фалирали жълтурковците. Ако ги съдят няколко човека годишно за 6-7 цифрени суми, ще се приключи с нуждата от етичен кодекс за медийте.

 16. 16 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Законите ни като цяло куцат. Докато те не се променят , няма да има промяна и за обикновения човек. Не е нормално всеки всяко печатно издание да си има свой етичен кодекс.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Доста бездарна статия.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#17] от "svoboden":

  Доста бездарна статия."

  -Като другите му.
  Но пък добре платена.


 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#16:"tonio26"]Законите ни като цяло куцат.[/quote]

  Не съм много сигурен. Законодателството мина синхронизация с европейското. Но остана да се доработва (законодателна власт), прилага (изпълнителна власт) и контролира (съдебна) от същите шмекери и корумпета като преди.

  Например какво като има глоби за шофиране с дори за 1 км/ч над разрешената скорост? На практика до 15 никой не глобява. За разлика от „уредените“ държави. И така и с останалото законодателство.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 625 Неутрално

  толкова обиди е изсипаха по посока на плужека, но нали няма гръбнак, как да вземе мерки срещу обидите на президентската институция

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 21. 21 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам ,точно какво са имали в предвид в този "етичен кодекс" на Пеевски и неговите медии ,но аз съм ДОВОЛЕН от новия стил на медиите му!
  Преди имаше някакво замисляне у мен като се информирах от тях ,докато сега всичко ме е ясно и безапелационно .Когато чета ,или чуя нещо от неговите медии ,аз ЗНАМ ,УБЕДЕН съм ,че трябва да разбирам точно обратнато ,съмненията ми изчезнаха.Всяка тяхна информация трябва да се разбира обратно и истината ЛЪСВА.
  Благодаря ,Ви Другарю Пеевски ,сега вече съм информиран !!!
  Колкото до телевизиите му - много съжалявам ,че хора които уважавах ,вече не ги и виждам .Да се надяваме ,че няма да е за дълго - лъжите траят малко.

 22. 22 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "deftones":

  Ето го ,десетия член на съвета - това сте ВИЕ ! Честито !!!

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Любопитно

  До коментар [#17] от "svoboden":
  До коментар [#18] от "dedo pepo":

  Някаква обосновка за мнението ви или просто си плюете?

 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":

  "Свободни" дедовци - плюят по задължение.

 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#13] от "Rage Against":
  Не сте разбрали основното. Или вероятно не искат да го признаете.
  Ако Пеевски е укорим заради пристрастност и необективност, то и самия Бедров съвсем спокойно може да упрекнат за абсолютно същото. Че и повече. В този случай наистина е, меко казано, чè критикуващия е необективен и безпристрастен

 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#17] от "svoboden":
  [quote#17:"svoboden"]Доста бездарна статия.[/quote]

  Напълно съм съгласен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#25] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  разбрах. разбрах основното, според вашата крива комунистическа логика:
  Бедров и Пеевски са едно и също нещо. като двете страни на една и съща гнусна монета

  но знаеш, че такива като теб ги презирам, защото сте антонкучевчета. или както е правилно да ви викам: Антон Лайкучки.

  РЕФОРМИ !
 28. 28 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Свинска работа...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#27] от "Rage Against":
  Вижда се, чè възпитанието и обективноста не Ви е силна страна.
  За разлика от ползването на лъжливи опори..

 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#14:"ekip"] че това е едно досто безпардонно същество, което се е взело много на сериозно и е опасно прост.[/quote]
  За бат Бойко ли говориш? Прав си.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#25] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Различни са защото единия говори истината а другия се опитва да я потули . Такава пристрастност към истината осъдителна ли е?!

  klimentm
 32. 32 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  Щом Креатура като Воленчо може да бъде председател на една особена комисия в НС, що пък мамка му на Пеевски и самия той да не ръководят етиката в печата?!

  chavo64
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "peni_nikol.53.":

  Тъпанарите, кой...

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#31] от "klimentm":
  И Вие ли сте човека, който ще определи кое е, истината и само истината?
  Не е ли твърде претенциозно? Не е ли прекалено самоуверено да стоите на хлъзгава плоскост? 36. 36 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар#35:"ПРОРОК ИЛИЯ" "И Вие ли сте човека, който ще определи кое е, истината и само истината?"
  Не е той ! Истината я казват сега управляващите и медиите на Пеевски и фарфарата Бареков !!! Станишев с "честния" поглед, Орешарски, който забравил кой бил предложил Пеевски, самият свинчо Пеевски, който е спечелил всичко честно и даже го е декларирал, и от Хр Бисеров и от Данчо Ментата , и от Местан и от бат Сали само истини бликат !!! Ей какви мъжаги за пример бре !!! По големи дебили не са ни управлявали откак свят светува !!! Гърци, турци, румънци, грузинци, а сега и украинците пуснаха кръв на комунистите, само ние тук си налягаме парцалите !!! Докога ????

 37. 37 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... коментара ми на т'ва е: по кодекса на Дойче веле и Бедров е нарушител... Самокритика нЕмаше, барем с пол'вин уста да бе предположил, че е сбрЪкал... Праспрес мо'е да си пра'и к'вито сака кодексе... винаги трЕбе да имаме едно-две наум за тЕх...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Гневно

  Демокрацията ни пожълтя, Господи, да беше ударил по масата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK