Родът човешки не понася твърде много реалност

Родът човешки не понася твърде много реалност

© Надежда Чипева, КапиталСпомням си градината с розите в поемата "Бърнт Нортън" на Т.С. Елиът. Там един дрозд води лирическия герой по пътека сред храстите, зад които се чуват смеховете на невидими деца – призраци на изгубеното детство. Следват редовете: "Върви, върви, върви — каза птицата. — Родът човешки не понася твърде много реалност."


Ние вървим напред през живота хипнотизирани от мечтите си, без да си даваме сметка, че животът е само това, което става сега и тук.


Бъдещето е илюзия
Ние преследваме мечтите си цял живот, но с остаряването, с отслабването на умствения поглед мечтите започват да избледняват пред нас, да губят силата си. Спомените пък стават все по-важни и огромни. Все повече ни се иска да се върнем назад, в райската градина на изгубеното детство. Миналото ни се вижда все по-важно. Какво сме пропуснали...


В "Дневник" бе публикувана статия на големия фантаст Айзък Азимов от 1964 година, в която той си представя как ще изглежда Световно изложение организирано през 2014. Какви ще бъдат техническите нововъведения, направени от хората в това далечно бъдеще време... Е, и? Живеем ли наистина днес в младежките мечти на Айзък Азимов? Сбъднали ли са се те? Или светът се е развил в някаква съвсем друга посока?


Честно казано, визията на Азимов за светлото бъдеще на света ми прозвуча доста разочароващо. Направо депресиращо. Не защото не се е сбъднала. В някои отношения въображението на големия фантаст го е водило в правилната посока. В други се е оказало слабо. Постигнато е повече или е нещо съвсем друго. Но всичко в представите на Азимов от 1964 изглежда днес като прашен остарял модел на мечтите ни, които дори да са се сбъднали, отдавна са изгубило смисъла си.


Като гипсов модел на космически кораб за пътуване до Луната, както са си го представяли дядовците ни. Или гипсов модел за статуя на великия вожд Ленин, който сочи към светлото комунистическо бъдеще в центъра на Перник, да кажем. Като модернистичен архитектурен проект на Льо Кюрбюзие, превърнал се в тъжна, вмирисана на яхния и мухъл люлинска панелка.


Винаги ли така става с мечтите ни?


Подиграва ли се животът с мечтателите?


Всички тези коли, дето се движат 30 сантиметра над магистралата във визията на Азимов за бъдещето, звучат доста детински днес. И безинтересно. И ние сме рисували такива неща в ученическите си тетрадки. Днес те могат да ни въздействат само като възбуждат носталгична усмивка спомен за изгубеното щастливо детство, за времето на големите мечти. Винаги ли изгубеното изглежда по-красиво от намереното?


Светът най-често отива в посока различна от тази, която сме предвиждали. Това, което е изглеждало най-важна цел вчера, е незначително днес. Не че не се е сбъднало. Просто е престанало да има такова значение.


Май единствено компютрите, плоските екрани и "безкабелната" комуникация от визията на американския фантаст са факт, който донякъде ни вълнува все още и днес. Но компютрите и интернет промениха и променят живота по един непредвиден и непредвидим дори и в момента начин. Азимов говори само за видимото – плосък екран или куб с триизмерни образи. А всъщност начинът ни на живот и мислене се изменят фундаментално благодарение на интернет – тази протеза на световната памет.


(Дали интернет не заменя бавно мозъка на остарялото и склерозиращо човечество? Ще станем ли излишни на компютрите в един момент?)


Други неща хич, ама хич не са се променили от 1964 година насам. Повечето хора живеят дори в много по-ранна епоха и до днес. Световното гето днес е може би по-мизерно и безпросветно, отколкото е било преди 50 години. Или поне така изглежда. Защото най-богатите са станали още по-богати, а най-бедните – относително по-бедни. И много повече. Сякаш са изпуснали влака и ние, които сме вътре, ги виждаме как се отдалечават назад.


В началото на новия век написах романа "2084-а". В него светът е разделен на Световен град, където живеят богатите, вече станали физически безсмъртни. Те смятат, че живеят в Рая след края на света. Невидима електронна стена ги отделя от другия свят, света на прокълнатите, смъртните, които продължават да живеят в каменната епоха. Проблемът е, че физически безсмъртните всъщност не са спасили душите си, а са духовно мъртви. Органични, вечни и бездушни като найлонови торбички, летящи във вятъра. Десет години по-късно излезе филмът "Дилъри на време", в който се развива горе-долу същата идея, но като трилър – в гетото времето ти изтича и умираш, бориш се на живот и смърт, за да се сдобиеш с още време...


Как ли ще изглежда наистина светът след още 50 години?


Как ще изглежда България тогава? Ще бъдем ли все още най-нещастната нация на света? Ще се оплакват ли децата ни като нас, че прекалено дълго е продължил българският "преход"? Пак ли ще се събират да викат "червени боклуци" и "мафия" пред Народното събрание, обградено от кордони полиция – като миналата година и като преди 25 години? Или ще пращат свои холограми да вършат тази работа вместо тях, докато те се прозяват в леглото си, в лабиринтите на някаква триизмерна, благоуханна и сияйна електронна игра...


Важно е да не забравяме, че животът е това, което е тук и сега. Важно е да живеем в света, а не само да мечтаем за него. Възможно ли е мечта и реалност да станат едно?


Веднъж гледах по телевизията интервю, в което журналистка попита Далай Лама кога е бил най-щастлив. Той се замисли за момент и с детска усмивка й каза: "Ето сега, в този момент."


Ако не сме щастливи тук и сега – никога няма да бъдем. Ако не сме свободни тук и сега – никога няма да бъдем. Ако не се освободим от робското си мислене веднага – винаги ще бъдем роби. Или на другите, или на предразсъдъците си. Ако не обичаме в този момент – никога няма да обичаме.


Първата част на "Бърнт Нортън" на Елиът завършва така:


Миналото време и бъдещето време,


което е могло да бъде и което е,


сочат към един и същи край — все в настоящето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK