Врабците без броня

Кадър от протест на студентите през ноември 2013г. при първата окупация.

© Reuters

Кадър от протест на студентите през ноември 2013г. при първата окупация.Четвъртък е, отишъл съм на семинар за бъдещето пред политическата опозиция в България. Единият от лекторите трябва да отговори на въпроса защо в последно време студентските протести са замлъкнали. Самият той е студент и активен участник в протестите. Въпросът го засяга лично. Виждам, че докато обмисля какво да отговори, се изчервява.


"В събота студентите ще направят нещо!"


казва той накрая на отговора си.
Смисловото ударение е поставено върху думата "нещо". С онази интонация, с която, уж между другото, оставяме слушателя пред прага на някое голямо разкритие. Би трябвало да последва тревожно мълчание и някъде отдалеч да се чуе трясък на счупени прозорци. Нищо такова не става. Изглежда, че никой в залата не е възприел казаното много насериозно. Лекторът не е призован да уточни какво ще се случи в събота.


На другия ден, късно вечерта, десетина студенти окупираха главната сграда на СУ "Св. Климент Охридски". През октомври миналата година при вестта за първата окупация изпитах гордост от действията на студентите и впоследствие подкрепях каузата им както мога. Предполагам, че и мнозина други мои колеги и приятели са изпитвали същото тогава. При вестта за втората окупация на мига оклюмах. Наблюдавайки реакциите около мен, виждам, че и други, които бяха еуфорични през октомври, сега оклюмаха. Разликата в настроенията спрямо студентския протест е очевидна. Не е очевидна обаче причината тя да е такава.


Кристиан Таков, Александър Кьосев и Огнян Минчев – трима от обществените авторитети, които подкрепиха окупацията, започнала през октомври, вчера заявиха, че не подкрепят сегашната окупация. Прочетох внимателно техните мотиви. Те могат да се сведат до три: първо, окупиращите са малко на брой и действат на своя глава, без подкрепата на "Ранобудните студенти"; второ, моментът, формата и мястото на окупацията не са подходящи; и трето, тази окупация внася раздор в опозицията и нейните поддръжници и,


без да иска, всъщност помага на управляващите


Бих се подписал под тези твърдения като под свои. Но бих добавил и още нещо, което, струва ми се, не беше казано до този момент. То е, че част от причините за сегашната окупация са заложени в колебанията около смисъла на окупацията през октомври.


От една страна, тогавашната студентска окупация изработи мощен знак едновременно за възможността да живеем заедно и за желанието да постигнем друга, по-добра обществена реалност. Ние имахме огромна нужда от този знак, тъй като управляващите всеки ден разграждаха, малко по малко, вярата ни, че сме едно общество и че сме способни да променим нещо в общите си работи. С енергични акции, с умни лозунги и най-вече с осъществявани разговори за най-важните неща, касаещи нашия общ живот, студентите успяха да ни върнат, поне за момент, тази вяра. Затова и обществото припозна като свой знак тяхната окупация и я подкрепи.


От друга страна, след прекратяването на окупацията този знак остана един празен идеал. Нито едно от конкретните искания на окупаторите към управляващите не беше осъществено. Не беше осъществен и като че ли по-изпълнимият план да се събуди политическата опозиция. Никой от реалните участници в нея не се зарази истински от примера на студентите. Кой с писма и декларации, кой с разходка до ректората, до един опозиционните лидери и свързаните с тях обществени говорители показаха, че безусловно одобряват студентския протест, но никой от тях не направи почти нищо, за да покаже, че го разбира. Докато студентите изработваха успешен модел за общо опозиционно действие, действащата ни опозиция затъваше в лични кавги и се разпадаше все повече на индивидуални играчи.


По-лесно би било, ако вината за несполуките на първата окупация е само у политическите лица. По-лесното обаче не е непременно по-вярно.


Вина имат и самите студенти


Първо, те не пожелаха да изградят по своя воля мост между себе си и политическите партии. Наместо да намерят общ език с тях, те се радваха на суетата да отхвърлят с няколко изобличителни думи тяхната изразена симпатия.


Второ, те се увлякоха по образа на по-добрата обществена реалност, която бяха постигнали в сградата на университета, и твърде надцениха своите възможности. Успели като че ли само за един миг и със знаменита лекота да изградят помежду си красиво и свързано общество, студентите повярваха, че ще успеят да построят по същия начин същото и извън ректората.


И, трето, което ми се струва и най-важно, студентите използваха ролята си на студенти, за да легитимират интелектуално своя протест, но не издигнаха нито едно конкретно искане, което да касае пряко техния студентски живот. Не направиха дори най-простото, което можеха да направят – да поискат увеличение на мизерните стипендии, които получават, и подобрения на мизерните условия, в които учат и живеят. В резултат на това те увлякоха само онези студенти, които вече имаха някаква обществена позиция. Другите, по правило все още мнозинство в нашите университети, останаха настрана и тяхното неучастие лесно се превърна в аргумент за противниците на окупацията.


Тези три слабости на студентите окупатори могат да се сведат в крайна сметка до една. Тя е от дискурсивен и етически порядък. Студентите изтъкваха, че единственото, за което се борят, е промяна в политическия морал. Този обаче, който казва, че се бори само и единствено за морал, се ангажира много сериозно или да живее извън тукашния свят, или да бъде съвършен в него. Не може да има трето положение – ако не искаш да приказваш празни приказки и само да важничиш. Или всъщност може. И то е моралът всекидневно да се разделя на по-малки задачи, целящи добро, а абсолютната истина, с която той върви – на по-малки, приложими тук и сега истини. Тогава обаче моралът няма вече да се нарича морал, а с много други думи.


И аз съм все още млад и добре разбирам, че младият човек много лесно бива завладяван от големи идеали и големи думи и много лесно разпалва другите, когато сам бъде разпален. Но покрай това се питам и още нещо. На кого другиго освен на един студент по-добре приляга да знае, че младият човек – бурно тяло и ветровита личност, не е най-естественият застъпник на нормите и морала? Той е най-естественият им нарушител. Затова и в процеса на окупацията младостта не може да не се проявява двойствено. Тя е несекващ двигател за построяване на идеали и изобличаване на двуличия, но също така е и


скрит импулс да се подрива всичко,
което бива постигнато по правилен и последователен начин


По логиката на горните неща, които казвам, втората студентска окупация беше предизвикана и от два мотива, заложени в първата. Единият е да се изпълни с конкретно съдържание вече изработеният обществен знак, който беше оставен празен след прекратяването на окупацията. Другият, който е несъзнателен, е да се подрива сериозността на онова, което беше постигнато по правилен и последователен начин. За съжаление студентите, провеждащи втората окупация, нито следват конкретни стъпки за промяна в обществената среда, нито си дават сметка, че техните действия вече подриват основите на онова, което започнаха да изграждат през октомври миналата година.


Преди няколко месеца оприличих в един свой текст студентите, участващи в окупацията, на врабчета. Символът ми се стори точен. Не познавам друга птичка, която да е толкова издържлива и заедно с това толкова крехка, колкото е врабчето. Не познавам друга птичка, която по-настървено да се хвърля в битки за храна и по-лесно да се отказва от тях. Когато врабчето се накокошини, то като че ли придобива броня и заприличва на малък сокол. Когато пък загуби бронята си от пера, прилича на някоя от онези по-големи сиви трохи, които се опитва да клъвне. Нещо подобно са и нашите студенти. Накокошинени от желанието за истина, те се преобразяват във философи, задаващи най-важните въпроси за обществото. Лишени от бронята на своя идеал, стават като малки деца, които тепърва трябва да се научат на всичко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Сега е моментът РаноБУДНИТЕ да вземат решение и то е едно:ОСТАВКА и НОВИ ИЗБОРИ!
  Младите са бъдещето на България!ТЕ поставят условията,а НАРОДЪТ ДОКОГА ЩЕ СПИ?
  НАРОДЕ?????КОЙ те в таз робска люлка люлее?
  КОЙ?
  Отговори си,Народе,сам и ще видиш отговора!
  Искаш ли децата ти да не живеят тук и сега?
  КАЖИ,НАРОДЕ!

  Tony
 2. 2 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 418 Весело

  Интересна статия. Много интересна!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Таков, Кьосев и Минчев били обществени авторитети)). Истината е, че както първата, така е втората окупация бяха клоунада. В огромната си част студентите в България бяха пас. А част от окупаторите едвам връзваха две изречения на кръст. Всичко е толкова измъчено, че няма накъде повече. 1990 и 1997 г. никога няма да се върнат. Сегашното е пародия.

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "Вина имат и самите студенти. Първо, те не пожелаха да изградят по своя воля мост между себе си и политическите партии. Наместо да намерят общ език с тях, те се радваха на суетата да отхвърлят с няколко изобличителни думи тяхната изразена симпатия."

  Това според мен много изчерпателно обяснява резултата от студентските действия. Студентите не могат да се възприемат като "по-добрата" част от обществото. Те са просто част от обществото (и то дори много малка). Дори само висшистите сме десетки пъти повече от сегашните студенти, а обществото не се състои само от студенти и висшисти. Ако искат да постигнат нещо съществено те трябва да сътрудничат с останалата част от обществото. Мисля, че това е поуката от тези окупации. Това е и добър урок за живота - по-лесно се постигат цели, когато си сътрудничиш с естествените си съюзници вместо да се конфронтираш с тях.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 493 Неутрално

  отвратителни комунисти и опорните им точки , как не разбирате, че работите против себе си, в бг ще останат само комунисти и цигани и тогава кой от кого ще краде

  BG e мини империя на злото.
 8. 8 Профил на Velislav Minev
  Velislav Minev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "dend":

  Ами нали точно това ти обесняват в статията - повечето студенти, както и повечето българи, НЕ МОГАТ да се борят за морални ценности. Не му ли бъркаш в джоба - не го интересува... Това е!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  За огромно мое съжаление, четейки това откровение, се сетих за врабчетата на Радичков. И какво били научили за изворите на река Дунав.
  А пък учениците и това не били научили даже ...

  Такива ми ти работи.
  Можеше и ред по ред да се коментира, ама не виждам смисъл да се повтаряме, да се повтаряме, да се повтаряме ...
  Река Дунав си извира от изворите и толкоз!

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  И сега какво излезе, че имало хубава окупация, имало и лоша такава, а оценките раздават някои си Таков, Кьосев и Минчев!?

 11. 11 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "От една страна, тогавашната студентска окупация изработи мощен знак едновременно за възможността да живеем заедно и за желанието да постигнем друга, по-добра обществена реалност."

  Да, първата окупация изработи мощен знак. Ето какъв:
  Малобройна група студенти спокойно може да сложи вериги на вратите на СУ, за да защитава някаква своя кауза, без да бъде притеснявана от органите на реда и от академичното ръководство и без никакви последствия за членовете на групата след края на окупацията. Това означава, че студентска група, искаща оставката на Плевнелиев, може спокойно да сложи вериги на СУ така, както го направиха искащите оставката на Орешарски. Понеже нали са млади врабчета, които си имат идеи и идеали и трябва да си ги защитават. Как щяха да реагират много принципните и морални професори, НПО активисти, журналисти и блогъри, умиляващи се от искреността на "децата" от първата окупация, ако видят врабчета, окупиращи СУ с искане за оставка на Плевнелиев? Мисля, че е ясно.
  Този мощен знак не беше разчетен от студенти, неприпознати от прогресивната общност като "борци за нов морал", а беше добре разчетен от "моралните" окупатори (половината от които участваха и в първата окупация). Като няма последствия, защо да няма втори дубъл? И сега след това туткане и усукване има или няма право полиция да влиза в СУ, като нищо ще има трети дубъл и трети цирк, па макар и за два дни (достатъчни за врабците да се превърнат в петли, т.е. в "активни борци".

 12. 12 Профил на Velislav Minev
  Velislav Minev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Големи моралисти се извъдихте... Какво сте ми нацъкали минуси, все едно не е вярно?!? Февруарците защо успяха - защото се бориха... за цената на тока? Е, сега цената им е пак същата, ама не протестират, защото не са "соросоиди" и платени "протестъри"... Тъпотията българска е безкрайна, късата памет - също!

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  [quote#8:"velislavm"]Ами нали точно това ти обесняват в статията - повечето студенти, както и повечето българи, НЕ МОГАТ да се борят за морални ценности. Не му ли бъркаш в джоба - не го интересува... Това е! [/quote]
  Цитат от нея, в началото ...
  "Смисловото ударение е поставено върху думата "нещо". С онази интонация, с която, уж между другото, оставяме слушателя пред прага на някое голямо разкритие. Би трябвало да последва тревожно мълчание и някъде отдалеч да се чуе трясък на счупени прозорци. Нищо такова не става. Изглежда, че никой в залата не е възприел казаното много насериозно. Лекторът не е призован да уточни какво ще се случи в събота."
  И това е на ... пак цитат: "семинар за бъдещето пред политическата опозиция в България."
  Където си е мълчал, както е видно, и авторът.
  Та какво рече за заинтересоваността на мат'ряла?

 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  на такава нива като българската,такова семе никне!
  каквито и анализи да се правят от"авторитети", все тая му е на тоз народ.виждайки картината у нас,патологичната зависимост наслоена в голяма част у сънародниците ни, виреенето на политическото словоблудство на наша почва,гражданската леност обхванала близо 50% от електората,се пръкват все нови и нови кандидати/политически измекяри/ за власт .А свестните у нас,считат за луди/по Ботев/.

 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  "Пешеходецът, който си подсвирква с уста си върви най-безобидно и с най-разсеян вид подсвирква, ще помислиш, че е човек, тръгнал просто да си подсвирква. Той обаче с едно око подсвирква, а с другото око шпионира свраката. А свраката, нали е глупава, хич даже и не може да се подсети, че я шпионират. Какво ли си мисли тя: Това е врабешки народ, по цял ден гони насекоми, мигар ще седне да ме шпионира!

  Ние обаче шпионираме, та пушилка се вдига и колкото по шпионираме, толкова по не личи, че шпионираме."
  Йордан Радичков

  И аз си мислех за врабчетата тези дни, но асоциацията ми беше друга.
  Спомних си и Дейвид Линч с прословутото "Совите не са това, което са".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Кулминацията на протестите отмина през юли.Младите хора искаха да предизвикат нов обществен взрив ,но не прецениха точно момента.Не се отчайвайте! Ние 3 пъти сваляме комунистите и знаем как се вкопчват във властта и как могат да плюят.Искам да кажа на студентите:Не се отчайвайте и не слушайте кутевчетата!

 17. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Добър анализ. Тъжно, но вярно!

 18. 18 Профил на Velislav Minev
  Velislav Minev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Именно... същото... матр'яла го интересува само и единствено... материалното - бахура, ракията и чалгата

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Любопитно

  До коментар [#18] от "velislavm":
  Ъхъм.
  Ама излиза, че и на будителите мат'рялски ... също?
  Иначе защо са били такива отнесени, включая и будният автор?

  И ако не е вярно за автора и будителите ... то защо трябва да е априори вярно за мат'ряла?
  Щото го бил казал някой, самообявил се за инстанция?

 20. 20 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Студентите , пък някои други ,не е лошо да прочетат за "законите на Паркинсон", да ги комбинират с "принципа на Питър" и ще поразберат някои неща.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Никоя окупация няма и не може да успее в общество което не дава и пет пари за бъдещето си.Мълчанието на обществото толкова дълго време ни докара до тук. Нашето мълчание беше ли конструктивно, на време, на подходящото място с верните хора?!
  Съучастието ни в това погубва не на държавата с мълчаливо съгласие по добро ли е?!

  klimentm
 22. 22 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Открай време, свестните у нас считат за луди.

 23. 23 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 411 Неутрално

  " Не направиха дори най-простото, което можеха да направят – да поискат увеличение на мизерните стипендии, които получават, и подобрения на мизерните условия, в които учат и живеят. В резултат на това те увлякоха само онези студенти, които вече имаха някаква обществена позиция."
  Това биха били реалните искания на студентите. Ако те са се борили за тях и не са успели да извюват нищо, би било разбираемо да искат оставка. Но на така наречените "врабчета" дори не им е идвало на ум да имат тези искания , на тях им е вменено да искат оставка. По това личи колко изкуствено е всичко около тези окупации.Това не е тяхна кауза, те просто са използвани.

 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Поредният анализ. Странно - бабуването продължава, врабчетата се люпят все по-рахитични. Затова, върнете се на пост номер 3, прочетете внимателно интервюто с доц. Христов и се опитайте да осмислите ставащото в страната без "акушерките" от пост 10. Разполагате разбира се и с алтернативата да продължите боричкането между амеби, чехълчета и зелени еуглени в капката вода намираща насред пустинята, капката наречена България.

 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#3:"appen 13"]Късно е да се прави "нещо", десният евро-германски колониален фашизъм[/quote]
  Я ни светни сега, има ли изобщо някъде по света проблем, вината за който да не е на германския колониален фашизъм ?

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Весело

  Във връзка с мой коментар 15

  Неволно започнах да броя по-импулсивните шпиони във форума.
  Тези, които се осмелиха да пишат минуси на Радичков.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  [quote#4:"dend"]Истината е, че както първата, така е втората окупация бяха клоунада. [/quote]

  Това е внушението, което се търси - всички са еднакви. Трудно се гази подобна кал, но трябва да го направим, ако не искаме да се удавим в нея.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хубавото в случая е, че платената и подлизурска журналистика е същевременно и некадърна. Ерго - нищо няма да постигне.
  Някак лукаво и шизоидно е, при положение че си част от омертата, да се представяш за "дистанциран" журналист, май...Добре, че за всичко на този свят се изисква рацио. Дори и за връщането на Борисов на власт.Само това ни спасява от повторение на пъкела.

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "velislavm": ≪Ами нали точно това ти обесняват в статията - повечето студенти, както и повечето българи, НЕ МОГАТ да се борят за морални ценности. Не му ли бъркаш в джоба - не го интересува... Това е!≫

  Най-яростни борци за само морални ценности, без материални, но само на думи, се борят тези, които нямат морал, но имат пари и материални ценности. А реално само за морал, без материални искания, се борят тези от хората, които имат морал, нямат пари и материални ценности, но са политически напълно зомбирани от онези, дето имат пари, но нямат морал.
  à è ѝ ò „” –

 30. 30 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#28:"kaliroe"]
  Хубавото в случая е, че платената и подлизурска журналистика е същевременно и некадърна. Ерго - нищо няма да постигне. [/quote]
  Всъщност "материалчето" на лицето Гочев прекрасно илюстрира тезата на доц. Христов за " .....медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, ПОСЛЕДНИТЕ ИСКРЕНО УБЕДЕНИ, че действително им е ДАДЕНА ДУМАТА и ШАНСА за действие. Мнозина изглежда още НЕ СА ПРОУМЕЛИ, че във вече установения обществен модел им е отредено да бъдат ДЕКОРИ, а не актьори на собствения им живот."

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 31. 31 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 580 Неутрално

  За какви окупации и блокади иде реч? Тези понятия по подразбиране нямат нищо общо с морала. Гочев върти и суче, но не отива по-далеч от разсъжденията за Троцки, само с малката разлика, че Троцки е много по-четивен.

 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Какво го хвалите толкова този доц. Христов?
  Това е поредния нещастен постсоциалистически плачко, който реве върху трупа на мастодонт, умрял още в 70-те години на 20 в.
  Каква са тези глупости?
  Не мога да повярвам, че след Жорж Ганчев и освен Волен Сидеров, все още има някой който да скърби за загубата на псевдоиндустрията ни и прочие тъпотии.

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Чудесно си се сетил за Радичков. Ако го използвам за сравнение със студентите бих цитирал:
  Чир беше много странен врабец. Макар и слаботелесен, той се отърси, покачи се на ръба на гнездото и поиска веднага да почне да хвърчи. Как така ще хвърчиш!, казвам му и го смъквам обратно в гнездото. За да хвърчиш, най-напред трябва да си смениш пуха, да ти поникнат пера и да заякнат крилата ти. Чир се опъваше, но като го ударих с човката по главата, млъкна и веднага се съгласи. Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разборе.

 34. 34 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално
 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Весело

  [quote#0:"Георги Гочев"][Не направиха дори най-простото, което можеха да направят – да поискат увеличение на мизерните стипендии, които получават, и подобрения на мизерните условия, в които учат и живеят./quote]

  Чек че си полях клавиатурата с кафето... От хилеж...
  Що за левичарски мисли постфактум, па и точно като препоръка за Недев и компанията му от НБУ?
  Подобно искане веднага би ги положило в лявата част на политическото, а тази за тези от "Либерален преглед", е като за мюфтия свинска пача.
  Какви стипендии, какви бюджети за висшето образование, какви там левичарски глупости. Тези, от първата окупация, са морални и възвишени. За стипендии могат да се борят онези от "Призив".
  Гочев, Гочев.. Къде хукна па и ти из страниците на Икономедиа

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":Съдейки по минусите ,дето са ти ги трупнали,народът,който иска да е свободен,липсва!
  от мен имаш +76546542768!

  Дневник-токсичният сайт
 37. 37 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#5:"Николай Николов"]Вина имат и самите студенти. Първо, те не пожелаха да изградят по своя воля мост между себе си и политическите партии.[/quote]

  Точно, но не само студентите имат вина, но и всички млади хора, които идваха на протестите до началото на "отпускарския" месец август.

  За илюстрация давам линк към друг мой коментар в "Дневник" по темата:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/03/2213272_ranobudnite_studenti_kum_partiinata_opoziciia_kude_ste/?ref=id#comment-46

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 38. 38
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 39. 39 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":

  леФ студент у БГ-то нема. Познавам едно кум 200 студентина поне и ни един не знае що е разликата между лево и десно (истинската).
  Говорят ми за това как имало подмяна на капитализма как имало бог ма той бил свободния пазар за всичко останало са виновни комунетата по света

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  До коментар [#33] от "dissident":
  По-скоро за Драги ми господине се сещам в такъв ракурс.

  И за румънската троха и разсъжденията за нея пък в контекста на някои прокламирани умнотии за безропотно следване ...

 41. 41 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#39:"ръмжо"]Говорят ми за това как имало подмяна на капитализма как имало бог ма той бил свободния пазар за всичко останало са виновни комунетата по света[/quote]
  Че как иначе - преподават им уманитари, финансирани от НПО-тата, четат икономедиите, гледат политкоректни - в крак с времето, телевизии
  а "у левото"... - пак "десно"

 42. 42 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Затова по- добре прости момчета ама на място, като украинците. Нито ранобудни, нито студенти ама сметоха беркут на -17 С. Ние си бъркахме по дупките, за да няма провокации и файда никаква...

 43. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Весело

  [quote#42:"lol"]атова по- добре прости момчета ама на място, като украинците. Нито ранобудни, нито студенти ама сметоха беркут на -17 С[/quote]
  не си познал - "сметоха", щото им дадоха да го сметат заради хатъра/сатъра на чичковците от запад

  за тука нещо чичковците си траят - сегашната им прислуга засега се справя, за чий им е да разбунват кошера

 44. 44 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#20:"BASCO"]Студентите , пък някои други ,не е лошо да прочетат за "законите на Паркинсон", да ги комбинират с "принципа на Питър" и ще поразберат някои неща. [/quote]
  Хахаха, аз им предлагам да прочетат английски и американски професори, анализиращи обществено-икономически процеси, те ми праскат минуси!!!!

 45. 45 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Весело

  Сега предлагам да прочетат малко за "ефект на Дънинг-Крюгер" с надеждата някой да го разбере.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%9A%D1%80%D1%8E%D0%B3%D0%B5%D1%80

 46. 46 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#4:"dend"]Таков, Кьосев и Минчев били обществени авторитети[/quote]
  Да, предствяш ли си.

 47. 47 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Весело

  Набързо и грубо обяснявам: eфектът Дънинг-Крюгер е когато тъпи хора правят лоши избори и стигат до грешни заключения, но тъпотата им пречи да осъзнаят грешките си.

 48. 48 Профил на ger_123
  ger_123
  Рейтинг: 213 Неутрално  До коментар [#46] от "Каишков - Гласът на Америка":

  ОСТАВКА на ТВОИТЕ с опорните точки!

 49. 49 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Весело

  Класическият български интернет хейтър не е емоционално объркан, той просто е тъп.

 50. 50 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#42:"lol"]Затова по- добре прости момчета ама на място, като украинците.[/quote]
  ей ги на " момчетата"...

  http://varjag-2007.livejournal.com/5600678.html

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Този обаче, който казва, че се бори само и единствено за морал, се ангажира много сериозно или да живее извън тукашния свят, или да бъде съвършен в него. [/quote]

  Всъщност това е грешката и на всички онези реформаторски, прогресивни, истински десни политически сили.
  Човекът е и винаги е бил интересчия. Ако няма какво да получи, няма и да се вдигне на борба, а в България този интерес е сведен до най-директното и ако може веднага получаване на облагата...При ромите облагата е налице...и то веднага. Пък било то и нищожна...При българите, макар и малко по-далечни, интересите са пак краткосрочни и безпеспективни. Търпението ни е прекалено малко, а страхът от загубата на малкото което имаме е прекалено голям.
  Неспособността на избирателите да погледнат по-далеч от непосредствения утрешен ден ги прави по-лесни за политическа обработка...
  Ето защо от РБ би трябвало да полагат маскимални усилия в изясняване на предимствата на осигурената свободна конкуренция, от истинската държавна подкрепа на средния и дребния бизнес с конкретни примери на местна почва (нали и без това са тръгнали из провинцията) както и необходимостта от разбиване на мафиотските зависимости в съдебната система.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#47] от "BASCO":
  Този ефект май се проявява и когато тъпи хора са се изкачили прекалено високо в обществената стълбица.
  Типични примери за това са Станишев, Манолова, Миков.....и още много...много знайни дейци на БСП/ДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Текстът на Гочев изобилства от противоречия. Синдикалната идея за стипендиите би компрометирала моментално всеки "морален" протест. По същия начин всякакво взаимодействие с партии би вкарало младите лешперчета в дискурса на статуквото и задкулисието и би било самоубийствено за претенциозните ранобудници. Каквото успяха - направиха. И поразиите и нубавите неща, сътворени от студентите и без друго далеч надхвърлят действителната обществена тежест на тази група.

 54. 54 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#1] от "Free person":

  нема що, голям стратег си Те и от такива глупави стратегии ,така наречените студенти се изнесоха като мокри кокошки

 55. 55 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Висшето образование е в криза . Дори още по- лошо- в пълен колапс! В българските ВУЗ- ове се купуват и продават изпити, продават се дори цели дипломи на лица, които изобщо не живеят в България и никога не са посещавали ВУЗ-а. 25 години по- късно все още не е въведена обективна , тестова система за оценка на знанията, нито се търси международно, световно сертифициране на ВУЗ- овете. Българските студенти не са истински студенти, потънали в четене , изпити, изнемогващи от безсъние. За тях учението е между другото! Повече се интересуват от бригади в Европа и Америка, от наркотиците, от чалготеките, от хилядите родни казина и игрални домове. ПЪЛНИ, ЗАВЪРШЕНИ ЛУМПЕНИ! Вместо да радват родителите си, ги товарят със заробващи бързи кредити, получени от тях ей така, без доказване на доходи, само срещу лична карта. Тежко им горко и на родителите на окупаторите от последната седмица. Безумното поведение на децата ще им струва хилядарки за хонорари по адвокати и съдилища! Основната , най- важната мисия на всяка образователна система е да възпита , да създава ОТГОВОРНИ личности. Нашата образователна система прави точно обратното. Дори да са били възпитани на ОТГОВОРНОСТ в семействата, стават безотговорни в условията на вузовете.

 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Разстроено

  До коментар [#55] от "bobhunter":

  Има истина в думите Ви, но обобщенията са несправедливи и преувеличени. По Вашата логика във форумите е пълно с тролове, ченгета и луди, но ето ние с Вас например - не сме.
  Много хора са виновни за дереджето на образованието, не само висшето и най-невинни сред тях са младежите и децата. Как да се защитят от корумпираната и корумпираща система? Заминавайки за чужбина? Този избор поражда други проблеми, защото не всеки успява да се впише в чуждата среда. Днес видях нещо изстрадано от Кончаловски, което ще цитирам тук: «…Культура всегда влияет на политическую систему и изменяет ее согласно своим представлениям о нормах. Как бы мы ни старались создать демократическую систему и гражданское общество, бороться с коррупцией, не скажу, что это невозможно в принципе, но на протяжении жизни одного поколения этого не сделать. Именно потому, что политическая система не способна оказать влияние на культуру»

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#52:"Храбър"]Този ефект май се проявява и когато тъпи хора са се изкачили прекалено високо в обществената стълбица. [/quote]
  Този ефект се проявява когато тъп човек се опитва да преценява по-умните от себе си и когато умен се опитва да разбере мисленето на тъпия.

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Весело

  [quote#15:"etty1"]"Пешеходецът, който си подсвирква с уста си върви най-безобидно и с най-разсеян вид подсвирква, ще помислиш, че е човек, тръгнал просто да си подсвирква. Той обаче с едно око подсвирква, а с другото око шпионира свраката. А свраката, нали е глупава, хич даже и не може да се подсети, че я шпионират. Какво ли си мисли тя: Това е врабешки народ, по цял ден гони насекоми, мигар ще седне да ме шпионира!

  Ние обаче шпионираме, та пушилка се вдига и колкото по шпионираме, толкова по не личи, че шпионираме."
  Йордан Радичков [/quote]

  Истината ще ни направи свободни, дори шпионите, дори мразещите. Ако истината ви подтиква да я отричате, опитайте да се преборите с този подтик и ще се почувствате свободни!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "appen 13":

  Драги Колега,
  Кажи на Иво, че тази работа е Народна и се върши "степ бай степ"...
  Тя е като в афоризма на Ж.Амаду:
  Един мъж не може да спи с всички хубави жени, но е длъжен да се постарае...
  Иначе, нищо не се получава...

 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#3] от "appen 13":Изключително сериозна статия ! Точно обратна на идиотския оптимизъм на "Врабците .." Това ни чака . Ако т.н. Европейски съюз , а всъщност заговор за ебаване майката на Източна Европа, за съвместна експлоатация на страните извън Западна Европа , не се разпадне от вътрешните си противоречия , България ще бъде ликвидирана. Надеждата ми е в присъединяването на Украйна къв Европа , което ще стартира разпадането на ЕС.
  Всички западноевропейски страни са стари колониални сили и са свикнали да им слугуват и грабят чуждото. От това са и забогатели.
  Ако стигнем до идеята за рестарт на демокрацията , може и да се отървем като национална държава. Майката му е бързо връщане назад с 30 години. Иначе вървим по Доктрината Алън Дълес.(прочети)

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#60] от "ahasver":

  Не бързай, Колега, да го викаш, то и само идва...

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#12] от "velislavm":Та , за какво казваш , се бориха февруарските и в какво успяха ? За тока ? И какво успяха ?
  Сега аз ще ти кажа. Токът си е горе-долу същия. Никой не се сеща за него. Що не се палят сега ?
  Така. И февруарските бяха организирани от бат ти Бойко и неговите копои защото каруцата на държавата беше затънала до главините та се наложи да уволнява финансовия си министър. Използва една пукната глава за да се отърве от властта . Целта беше някой да измъкне каруцата , а той да уйдурдиса следващите избори и да се върне на бял кон с фалшивите костинбродски бюлетини. И понеже сценарият се обърка , изкара потестът на улицата за да го върне на власт чрез кротък и полулегален преврат. Студентите бяха късна идея когато на улицата стана студено.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#20] от "BASCO":Тях ги мързи на лекции да ходят и изпити да държат , ти ги караш да се замислят .

 64. 64 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#42:"lol"]Затова по- добре прости момчета ама на място, като украинците.[/quote]
  Да обличат ли кафяви ризи или може с фланелки "БОС"?

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#32] от "foster":
  Интересно - на колко си години ?
  Индустриалният мастодонт хранеше децата си , даваше им работа , задържаше ги в родината им, даваше им безплатно образование ,безплатни медицински грижи. Но ... такива като теб и тогава бяха добре ! И сега пак сте добре , щатни плювачи !

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":А аз се сетих за врабчето дето летяло на заден ход. Тия дни .

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#50] от "petrov9":Както казва една моя позната , бивша украинка , украинците си купуват билет за Титаник.
  Досещахме се за тия неща макар и без подробностите в статията. С Украина Западът си туря таралеж в гащите.
  Този глупак , Кличко , дето толкова са ги били по главата , рече ,че като се присъедини към Европа Украина ще получи достъп до голям пазар. Да беше прочел нещо за да види ,че първо е създаден съюз за въглища и стомана за да не си пречат Франция и Германия. А основното индустриално производство на Украина е точно това. Донбаски въглища и желязо от Кривой рог. Първо ще им съсипят заводчетата както нашето Кремиковци , после ще ги присъединят. И тогава кой ще плаща за протести ?

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#55] от "bobhunter":Либерализмът , драги , е философия и не е само икономика. Не само свободна конкуренция между производители , търговци и т.н. То е слободия и в образованието. Над 50 университета ! Всички преподават в няколко , търчат по лекции. Някога имаше един университет , другите бяха институти. Влизането ставаше с конкурс. За мойта специалност имаше по 7 души за едно място. В специалност биология влязаха 15 души със златни медали и 20 с максимален бал.
  Сега знаеш какво е.

 69. 69 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "appen 13":

  Страхотна статия.....дай ако обичаш линк към оригинала

 70. 70 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ето още едно интервю от Иво Христов http://www.focus-news.net/opinion/0000/00/00/25156/. За разлика от врабците на Гочев - перфектен анализ и прогноза.

 71. 71 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  хмм... а знае ли автора, че всъщност "Ние вървим напред през живота хипнотизирани от мечтите си, без да си даваме сметка, че животът е само това, което става сега и тук.... "
  с 2 думи битките за утрешния ден са водата, храната, земята

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 72. 72 Профил на Poli Karpos
  Poli Karpos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  хахаха пейстнах погрешен цитат. ето го и интересния факт: Врабчетата у нас са намалели с 50%, показва мониторинг на широко разпространените видове птици (МОВП) за периода 2005-2013 г. на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Освен врабчета, драстично намалява щиглецът – с 66%, както и пъдпъдъкът с 64%, каза пред Агенция „Фокус” председателят на УС на БДЗП д-р Петър Янков..


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#70] от "kaliroe":Гочев показва ,че социологията може да бъде и обективна наука , а не само курва на повикване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK