Свободата

Свободата

© Надежда Чипева, КапиталПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портал "Култура". Акцентите са на редакцията.
Четете утре в "Дневник" интервю с писателката.


Медоносната пчела е едно от чудесата на природата. Едно от най-удивителните неща у пчелите е техният социален живот. Трудно е да се разказва за него, ако не си специалист пчелар. Но аз ще предам само детайл, който гледах в един удивителен документален филм за пчелите.


В кошера се появява втора царица, двете се сбиват за надмощие, борбата им завършва наравно и девствената млада царица повежда половината рояк навън. След дълго скиталчество и перипетии те се заселват в хралупа на дърво. Но тук не е така сигурно, както в кошера. Нападани са от стършели, които са много по-големи и по-силни от тях. Истински хищници, въоръжени с чудовищни оръжия. Но, макар изправени срещу такъв неравен и свиреп противник, пчелите не се предават. Нахвърлят се безстрашно върху агресора. Силите са неравни, но пчелите са саможертвени до смърт. Битката продължава дълго. Борбата е на живот и смърт в буквалния смисъл. Стършелите са гигантски чудовища спрямо пчелите и те дават много жертви. Битката изглежда безнадеждна и изгубена. Изглежда такава за нашия човешки разсъдък. Но явно в техните малки пчелни мозъчета е заложено нещо друго, което ги кара да не се страхуват, да не се предават и да не отстъпват.
Пчелите – много на брой – заобикалят стършела и с трептенето на крилцата си го прегряват. Той се задушава и умира.


Не зная как да нарека този инстинкт. Не е инстинкт за самосъхранение. Не е инстинкт за съхранение на индивида, а


инстинкт за съхранение на общността. Едни се жертват заради други


Едни умират, за да оживеят други. Животът на едни е цената, за да оцелеят други. Това се среща не само в животинския свят. Среща се и в човешкото общество. Но тази цена е страшна.


От инстинкта за съхранение на общността днес ни е останало само това – да отдаваме почит на саможертвата. На Втори юни, когато завият сирените. На символичните проверки, когато коленичим и тържествено се произнасят имената на Ботев, Левски, Бенковски, Волов, Каблешков…


Това ни е останало от социалния инстинкт на саможертвата. Превърнали сме и нея в парадна церемония.


Защото днес, в 21-ви век, ние сме станали по-умни от хората през 19-ти век. Днес инстинктът за оцеляване е заменил инстинкта за саможертва.


И ето, оцеляваме.


За да оцелеем, дори напускаме България


Два милиона българи вече живеят и работят другаде. Напуснаха същата България, за която хиляди други българи от 19-век пожертваха живота си. Едни я напускат със сълзи на очи, други я напускат с хулни думи на уста. А тези, които оставаме, сме вътрешни емигранти. И също едни от нас плачат, а други непрестанно хулят и ругаят.


Всъщност исках да разкажа за отстояването на свободата. Исках да кажа, че свободата е по-голямата, по-висшата ценност от живота. И когато ценностите са подредени именно в този ред, тогава обществото просперира. Независимо дали е пчелно или човешко.


Българското общество, българската държава са просперирали икономически, духовно, социално в първите десетилетия след Освобождението, докато принципът на саможертвата е бил жив, бил е достоен за подражание. Какво чувство за обич към България, за достойнство и дълг към нея са имали онези стотици български студенти, учещи в европейските университети, които са се връщали тук, за да се запишат като доброволци в Българската армия през Балканските войни. И да загинат – като подпоручик Димчо Дебелянов. Да жертват живота си за България.


През това време шмекери трупат богатства. Именно това започва да разяжда обществото. Когато индивидуализмът вземе връх, обществото вече не е организъм. Случва се същото и когато духът напусне тялото –  живият организъм се превръща се в разлагащ се труп. За по-благозвучно, за да не ни стряска толкова този израз, използваме друг, по-благовъзпитан – тленни останки.


Тленни останки остават, когато ценностите разменят местата си, когато ценностната скала се преструктурира, когато животът стане по-голямата ценност от свободата.


Когато отстояваш свободата си, отстояваш живота си, но обратното не е вярно –


когато отстояваш единствено живота си, губиш и свободата си


и много други ценности и така животът се превръща в самоцел, самодоволство и самодостатъчност. Когато отстояваш живота си като най-важна ценност, плащаш жестоката цена да изгубиш другите ценности.


И започва разложението…


Това са размишления, породени от нашите немощни, хилави, бездушни, страхливи, безлюдни и безплодни протести. Ето защо са безплодни. Ето защо ще трябва да търпим Пеевски да командва ако не ДАНС, то поне медиите и лафките. Ще аплодираме дудука и ще се надяваме да ни донесе свобода. Ще пуснем бюлетина за цензура без България. Ще повтаряме – демокрация, демокрация…. Ще си лягаме рано, ще спим до късно, ще ругаем ранобудните, защото е недемократично да се окупира.


Ще чакаме правителството да падне само, когато политическите сили се изпокарат помежду си или когато задкулисните кукловоди решат.


Ще учим украинците на демокрация. Ще учим Ботев на демокрация. Ще учим Левски, Бенковски и поп Грую Бански на демокрация.


И всичко това е, защото животът вече е по-голяма ценност от свободата. И в резултат на това


са се разпаднали и другите ценности, които градят обществото


Затова вече не вярваме и в Иисус, защото Той казва, че Свободата е по-висша ценност от живота и показва, че животът може да бъде жертван заради Свободата. Това е Истината, която ни прави свободни.


С тази Истина се живее трудно, а без нея по-лесно. Затова я отстраняваме от себе си, отмахваме я, да не нарушава спокойствието ни.


Спокойствието на сурогатите и ерзаците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светлана
  Светлана
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Свободни в България са само клошарите, другите са роби!

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Защото днес, в 21-ви век, ние сме станали по-умни от хората през 19-ти век. Днес инстинктът за оцеляване е заменил инстинкта за саможертва.

  И ето, оцеляваме.

  За да оцелеем, дори напускаме България

  Два милиона българи вече живеят и работят другаде. Напуснаха същата България, за която хиляди други българи от 19-век пожертваха живота си. Едни я напускат със сълзи на очи, други я напускат с хулни думи на уста. А тези, които оставаме, сме вътрешни емигранти. И също едни от нас плачат, а други непрестанно хулят и ругаят.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  С тази Истина се живее трудно, а без нея по-лесно. Затова я отстраняваме от себе си, отмахваме я, да не нарушава спокойствието ни.

  Спокойствието на сурогатите и ерзаците.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Вертикалата на тревожността се превръща в дискретни континиуми на словоизлияние.

  Никола Йорданов
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  стига глупости, всичко това е етап от развитието на България, постиндустриалната ера настъпва с пълна сила, дори и в богатите европейски страни!

 6. 6 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 402 Разстроено

  дилемата е кое е по-важно животът или свободата? Честно казано и двете се омаловажиха днес , защо има хора, които решават, че животът им не струва и се самоубиват има и други, които се чувстват свободни , но непотребни и отново слагат край на живота си. Като че ли вече спряхме да ценим живота и да го приемаме като дар от Бога, а по - скоро като някакво досадно задължение, наказание и единственият ни стимул да живеем са евентуално децата, но не винаги...

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#4] от "Никола Йорданов":

  Ники,ти да нямаш нещо общо с Дудука Бареков?Само той/и някои други посткомунистически изчадия/могат да проявяват подобен цинизъм!!!!По-добре посипи главата си с пепел и се скрий докато е време!!!

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#6:"anni_geo"]единственият ни стимул да живеем [/quote]
  човек все повече заприличва на онези гризачи, които бягайки въртят клетките си с бясна скорост, действително единствения хоризонт са децата и пенсията!

 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":
  Нещо Доротеус,
  Познаваме ли се за да ми говорите на ти?
  Каква беше тази връзка с политически лица?
  Според мен авторката прави слаб анализ и от една аналогия с пчели стига до прекалено едри изводи.
  Това да си посипя главата любезна обратна връзка ли е или закана?
  Както и да е.
  Приятен ден и на Вас!

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1023 Весело

  свободата много нужна на българите... ама не такваз... пчелна, интелектуална и философска... требва ни най-обикновена, проста и безусловна свобода от 70 годишното руско милиционеро-комунистическо робство...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "ban":

  Като второто може и да не го доживееш...

 12. 12 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Объркани разсъждения...Съпоставят се философско (свободата) понятие (което на всичкото отгоре има и толкова много аспекти) с нефилософско такова (животът)...Освен това да кажеш, че свободата е по-ценна от живота е дори нелогично - свободата се осъществява, когато има живот, който да я изживее. Без живот свободата си остава това, което иначе е философско понятие.
  Проблемът е в това, че човечеството все още се изправя пред дилемата - свобода или смърт (тоест - живот)...При цялото му цивилизационно "израстване"...Оттам идва и това недоразумение - че все още съпоставяме (противопоставяме) свобода и живот, когато просто първото без второто не може, докато второто може без първото.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 13. 13 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А и примерът с Исус е, както обикновено се случва, когато се намеси религия, манипулативен...Кой пък го е чул Исус да казва, че животът не бил ценен колкото свободата!? Може би авторката? Или е прочела какво Той бил казал?...Наивно! Но другото не е - че понякога животът може да бъде жертван заради свободата! Това вече не е наивно. Но и по никакъв начин не поставя свободата като по-висша ценност от живота. Затова онези, които жертват живота си за свобода именно са герои, защото дават нещо много по-ценно за друго ценно и важно нещо.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Думи – смисъл и зов:

  СВОБОДА и ЛЮБОВ!

  За любовта

  Бих презрял

  И смъртта,

  За Свободата

  Бих пожертвал

  Любовта .../Шандор Петьофи/

  питам се,а ние какво бихме пожертвали за да се чувстваме свободни,а не Р О Б И?

 15. 15 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 402 Неутрално
 16. 16 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Това са размишления, породени от нашите немощни, хилави, бездушни, страхливи, безлюдни и безплодни протести"
  Напълно се солидаризирам с това определение на протестите. Смятам, че протестите ще успеят тогава, когато излязат гладните, а не любителите на плакати и лозунги. Теодора Димова апелира за саможертва в името на обществото. Едва ли бих се жертвала за точно това общество. Вече едно момче изгоря в тази борба и жалко за него. Вчера чух, че един човек в Украйна си обесил в знак на протест срещу управляващите и в подкрепа на Юлия Тимошенко. Да жертваш живота си, за да докараш на власт една мафиотка е направо трагедия. Не бих се жертвала за нито един политик в България, защото всичките са алчни, жадни и корумпирани тарикати.

 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Пак ли словоблудието на Димова, баща й се обърна хиляди пъти в гроба.

 18. 18 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "apolitichna":

  Горе-долу това имах предвид и аз с моите коментари. Статията по наивност е на нивото на четвъртокласник, който още не е прозрял, че светът е сив, а не чернобял и свободата е само абстрактно и в никакъв случай не абсолютно понятие. Свободата на едни е по-малко свобода или направо не-свобода за други. И, когато някой не иска да види или признае това, винаги намесва "Ботев, Левски, Бенковски, Волов, Каблешков…"
  Изобщо, когато се говори за свобода, особено, когато се съпоставя с живота, сякаш са съпоставими ценности, трябва много да се внимава с внушенията. Ако аз някога бих се осмелил да напиша нещо по въпроса, бих започнал с колкото се може по-ясна дефиниция на моята свобода, за да не подведа онези, които биха решили да си отделят от времето и да прочетат.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK