Гълъбът на мира, който не знаеше какво е мир

Гълъбът на мира, който не знаеше какво е мир

© Associated PressПускането на гълъби често се използва за отбелязване на важни етапи от живота и се счита за дар за надежда на сватби и рождени дни, както и символизира последното пътуване на душата на погребения. Гълъби се пускат и на официални откривания, спортни събития и много други мероприятия на открито


Из "Уикипедия"


Една врана и един гларус се разхождали по площада "Свети Петър" в Рим. Враната от време на време надавала глас на недоволство. Гларусът се обръщал към враната, питал я срещу какво толкова много се гневи, но след като не получавал еднозначен отговор, продължавал да върши своите си гларусови работи.
През това време папа Франциск говорил пред народа, който също се бил събрал на площада "Свети Петър" в Рим.


Папата говорил за мир и разбирание, свобода и равенство и всичко останало, което подхожда на един папа да говори. И за да илюстрира още по-добре казаното, папата пуснал два бели гълъба.


Не съм сигурен дали гълъбите съзнават какъв важен символ са за хората. Едва ли тия бели гълъби разбират, че


хората, като ги погледнат, виждат мир, надежда, равенство, любов


Може би ние сме виновни в очите на природата да го товарим толкова много тоя гълъб, който едвам носи себе си във въздуха.


Не можем да искаме от него да носи на гърба си и всички тия големи и отговорни символи. Той просто няма да може да излети от земята, ще се върти в кръг като замаян и ще се чуди какъв е тоя товар върху него. И, не дай си боже, да разбере кой е виновен за целия му товар, тогава тежко на цялото човечество!

Гълъбът на мира, който не знаеше какво е мир

© Associated Press


Тогава белият гълъб може да се разлюти и да събере още много бели гълъби и да започне да прави пакости на цялото човечество, да плюе на неговия мир и на неговата надежда, и да освободи от небесата птичия гняв, който е несравним с всеки друг гняв.


Няма да има къде да се скрие човечеството тогава от тая небесна атака и ще се разкайва горчиво за безразсъдното разхвърляне на символи и тежки човешки значения по птичите гърбове.


И ако гълъбът не знае какво той значи за човечеството, враната може би добре е разбрала какво означава тя за хората.


Може би още в ранно детство враната е усетила оная неприязън, която човекът изпитва към нея. Дали тая неприязън е заради това, че човекът я смята за мръсна птица, дали заради това, че човек се страхува от нейния черен клюн и си пази главата от него, едва ли някой може да каже със сигурност.


Но


враната по някакъв свой собствен птичи начин е разбрала, че символизира нещо мрачно


Самата тя се е свъсила и е започнала да кряска в лицето на човека. Не се знае дали се разправя с него и се опитва да го убеди, че въобще не е толкова мрачна или просто му се кара заради своя си птичи нрав. Може и да е много сърдита на човека, че често я бърка с нейния брат гарванът, който със сигурност знае, че е близък със Смъртта и е неин голям приятел.


Враната обаче не е близка със смъртта. Тя е даже по-близка на човека. И човекът все пак е успял да й даде някакво признание, като каже на големите научни конгреси, че враната е изключително интелигентна и даже се подозира, че може да запомня отделни хора, да вряка срещу нелицеприятни и лоши според нея хора и даже да брои.


Не съм сигурен доколко може да брои враната, но на площада "Свети Петър" в Рим явно враната е успяла да преброи до две. И това може да се превърне в следващото голямо доказателство, че враните могат да броят поне до две. Доказателството идва с полета на белите гълъби, които, както разбрахме от световните медии, изпитаха на свой гръб тежестта на човешките символи и гнева на неразбраната от хората врана.


Що се отнася до гларуса, ние всички знаем с какво го асоциираме по нашите географски ширини. Гларус тук наричаме всички добре сложени мъже, намерили своя дом край Черноморието. Гларусите в България често са изключително бодри и щастливи хора със своя много характерна самобитна романтика.

Гълъбът на мира, който не знаеше какво е мир

© Alessandro Bianchi, Reuters


Тая романтика е много по-добре позната на нежната половина от човешкия род. Нежната половина, макар често да се е изказвала с лека неприязън към гларусите, всеки път отдалече се е виждало, че тая неприязън е малко напудрена и не докрай искрена.


Срещу тая неприязън обаче винаги се е изправял


погледът на гларуса, намигащ и умихнат

сякаш казващ, че много добре я разбира тая неприязън и въобще не й се сърди, ами даже напротив – става му още по-мило и драго, че толкова много внимание му е обърнато и ще се отплати той за това внимание подобаващо. И всички тия неща българският гларус може да каже само с едно намигване.


Не бива да забравяме обаче, че онзи гларус на площада на Свети Петър по всяка вероятност е бил италиански гларус. Което още повече ме кара да мисля, че той е имал силен вроден интерес към нежните представители на човечеството.


Което може да ни обясни разчетения като атака от световните медии опит за близост на гларуса с един от белите гълъби на папата. Гларусът не е имал никакво намерение да изяде белия гълъб. Той просто е искал да му намигне.


Но белият гълъб, за да сме по-точни – гълъбица, се е уплашила и е излетяла от прозореца с големия мирен товар на гърба си, за да го разнесе из целия свят и да каже на Украйна, че човечеството се надява на една мирна развръзка и се моли повече човешки животи да не бъдат губени.


Втората атака на враната може би идва, след като враната решава веднъж завинаги да покаже пред човечеството, че може да брои. И затова налита на втория гълъб. Просто е като едно-две. Още повече – враната може и да е била враната на свободата, която е искала да освободи гълъба от тежкия товар на гърба му и да му дари неговата заслужена по рождение свобода.


Историята свършва така – белите гълъби, раздърпани и оскърбени, продължили по своя път към Украйна, докато на площада "Свети Петър" в Рим останали да се мотат неразбрани един гларус, който не спирал да намига, и една врана, която брояла наум от едно до две.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Искам си Референдума. Три пъти ЗА!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  По време на братоубийствената война между Сърбия и Хърватия, сърбите бомбардират сериозно историческия град Дубровник, нещо което не е направил дори и Мусолини през ВСВ. След войната между сърбите и хърватите, папа Йоан-Павел ІІ посещава Дубровник и дарява черни гълъби, които да символизират и напомнят за случилото се. Днес, на площада в стария град, се отглеждат и множат тези гълъби за да не забравят хората за онова, което е станало!!!!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Притча - добре, но трябва малко по-кратичко. И поздравления, че днес няма "влезнаха".

 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#0:"матряла"] Историята свършва така – белите гълъби, раздърпани и оскърбени, продължили по своя път към Украйна, докато на площада "Свети Петър" в Рим останали да се мотат неразбрани един гларус, който не спирал да намига и една врана, която брояла на ум от едно до две. [/quote]

  прекалено сложно,иносказателно...

  кому е нужно ?!

  тези към които е посланието нямат "RAM" за да го разберат

  за останалите 5 % това е преоткриване на топлата вода

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Егати километричната глупост е тоя материал! Самоцелно написано, яд ме е, че изгубих време да го прочета, но се чувствам задължен да предупредя, че няма никакъв смисъл да се чете

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  Това басня ли беше?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Весело

  Прочетох го.
  Пак повод да съм доволен от себе си.

 8. 8 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не смятам, че е товар за белите гълъби да символизират свободата и мира, напротив, трябва с чест и гордост да ги носят на гърбовете си.

 9. 9 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално
 10. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Владимир Левчев явно е решил, че името му провокира доста спорове и противоречия, и е минал към използване на псевдоними ... Марти Левчев.

 11. 11 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Така го е усетил,така го е написал човека.

 12. 12 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#10] от "kirsner":

  Допускам, че това може да е дъщеря му с леко поамериканчена фамилия

 13. 13 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Това словоблудие на Владо Левчев ли е или на негов роднина?

 14. 14 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 607 Весело

  [quote#8:"anni_geo"]белите гълъби да символизират свободата и мира[/quote]

  Айде пак расизъм, делим се на бели, черни и мургави!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK